Keresés

Részletes keresés

Tupoljev48 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 3060

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem. Adott egy 15 millió forint piaci értékű családi ház, aminek fele enyém, fele anyámé. 7,5 millió forintot fizetve neki szeretném megvenni az ő részét is - hitelből. A bankoknak van erre vajon valamilyen hitelkonstrukciójuk? Ha van, megúszhatom vajon önrész fizetése nélkül?

 

Vagy ez úgy egyszerűbb, hogy mondjuk ő nekem ajándékozza a tulajdonrészét, a ház 100%-nak birtokában pedig veszek fel 7,5 millió forint szabadfelhasználású kölcsönt, amit megkap anyuka?

aguda Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3059

Olomlabu, koszonom a valaszt. Roviden osszefoglalva: 3 M ft hitelt szeretnek felvenni, hasznalt lakas vasarlasara (egyenlore semmi konkretum nincs, neten nezelodok 8 M ft-kornyeken gondolkozom). Bejelentett munkahelyell rendelkezem, a fizetesemet bankszamlara utalva kapom (ertelemszeruen nem mo-i penzintezet). Szeretnek minel jobban kepbe kerulni a lehetosegeket illetoen. Privat uzenetet a rendszeren keresztul nem tudtam kuldeni, erre vonatkozoan van valami javaslatod?

Udv: aguda

G-Atti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3058

Akkor gondolom a mazochizmusod azt sem engedi hogy felvégy ilyen hitelt...igaz?

 

Késöbb beszélhetünk róla...de az igazságot megvallva,végig kell olvasni,és értelmezni minden mondatot.

Ha én két mondatban összefoglalhatnám,a lényeget akkor a bank is csak két sorban szerződött volna meg anno mindnekivel.

Viszont ezesetben ugye nem lenne most miről beszélgetnünk!

Előzmény: Axióma (3057)
Axióma Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3057

Nem vagyok mazochista... igy nem olvastam el ujra. Mondd mar el 2 mondatban tenyleg, hogy mi az a sok iras _lenyege_, akkor ha megint nethez kerulok (most mennem kell) velemenyezem. Bar mivel nem vegzettsegem, erosen SZVSZ lesz csak.

Előzmény: G-Atti (3056)
G-Atti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3056

...és a kérdésem első része??...arról mit gondolsz?

Előzmény: Axióma (3055)
Axióma Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3055

Mar mert ne elhetnel vele, ha elonyod van belole? Ha piacilag olcsobban is lehet hitelezni, akkor lesz aki hitelez olcsobban, szepen felmondod a regit, es kivaltod mashol.

A penzugyi kockazat ettol meg a banknak is fennall (ld. kamatperiodus, me'g ha az csak 1 honap akkor is), valamint te vagy birtokban, tehat a banknak ott az a kockazata is, hogy nem teljesitesz. A jelzalog most igy valsag utan nem jo indok, egy csomo esetben joval kevesebb az ingatlan HBE-je, mint a rajta levo hitel nominalisan (es akkor meg a nemfizetestol a jelzalog ervenyesiteseig rarakodo dijak, terhek, kamatok reszt nem is vettem figyelembe).

Programozo vagyok, mielott kitalalnad, hogy bankos, es ezert mondom ezeket... csak egyszeruen nem birom, ha az ugyfel azt hiszi, ot a bank atverte, csak azert, mert nem lat tovabb a sajat orranal (penzugyekben). Termeszetesen ez a mindenkori allam sara (nulla penzugyi oktatas).

Egyebkent van egy lakashitelem, azzal az aprocska kulonbseggel, hogy kieg. kamattam, szoval en az akk.hu-n nyomon tudom kovetni a maximumot, amit elkerhetnek (es me'g mazlis is vagyok, mert eves nyari fordulom van, es az utobbi evekben a nyar mindig alacsonyabb volt, mint az eves atlag).

Előzmény: G-Atti (3053)
G-Atti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3054

Egyébként Te aláírnál ilyet??

Előzmény: Axióma (3050)
G-Atti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3053

visszakérdezek:

 

Azt viszont lehet hogy egy jelzálogszerződésnek feltüntetett,bár tartalmilag mást jelentő megállapodás részeként(és már ez jogellenes) elfogadtassák velem azt a kockázatot amit a bank előre nem tud kiszámítani-ezért ennek a felelösségét is rámruházza,és megfizetteti-de amennyiben elönyöm származna  a felelös döntésemből-úgy azzal nem élhetek??

Előzmény: Axióma (3052)
Axióma Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3052

Ezek szerint semmi ertelme, csak nem akarod bevallani... ha lenne, es erdekelne teged hogy mas is foglalkozzon vele, akkor megmagyaraznad.

Ez nem magyarul van, hanem direkt erthetetlen jogasznyelven. Amit normal esetben me'g ugy-ahogy megemesztek, de itt irrelevans informaciok es a linkelt teljes jogszabalygyujtemenyek ismerete nelkul eselytelen.

Előzmény: G-Atti (3051)
G-Atti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3051

magyar szavakkal van írva...olvasgasd csak!

Előzmény: Axióma (3050)
Axióma Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3050

Magyar szavakkal? Ketsegbe vonod, hogy jogszeruen alairhatsz olyan hitelszerzodest, amelyben kinyilvanitjak, hogy a kamat es a koltseg a jovoben valtozhat? Szerintem ez gazdasagi nonszensz. (Masik variacio: hitelkiadasnal beepitik a 20 ev kamatkockazatat, azaz a masik ajanlat hogy fizess 20 evig egyformat, de akkor 25%-ot.)

Ha rosszul ertem, javits ki.

Előzmény: G-Atti (3049)
G-Atti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3049

Végül is hitellel kapcsolatos ez is:

 

Tisztelt Pesti Központi Kerületi Bíróság!

Az ide mellékelt közjegyzői okiratba foglalt „deviza-alapú ÁLTALÁNOS JELZÁLOGKÖLCSÖN SZERZŐDÉS” elnevezésű iratot alperesi pénzintézet – hitelező – képviselői, valamint felperesi házastársak – kötelezettek – 2006. december 8-án írták alá.

Az okirat 3. oldalának közepén a következő olvasható:

„3.4. A Hitelező a Kölcsön ügyleti kamatlábát az egyes kamatperiódusok fordulónapján, a kezelési költség mértékét pedig az egyes ügyleti évek fordulónapján jogosult egyoldalúan megváltoztatni. A módosított kamatmérték meg kell egyezzen az érintett fordulónapokon érvényes, a Hitelező lakossági hiteltermékek kondícióira vonatkozó Hirdetményében /a továbbiakban Hirdetmény) jelen hiteltípusra közzétett mértékkel. A Hitelező a kamatnak és a kezelési költségnek az Adós számára kedvezőtlen változtatására azonban kizárólag az alábbi feltételek valamelyikének beállta esetén jogosult:

- a Hitelező által kibocsátott jelzáloglevelek kamatának emelkedése,

- az éven túli lejáratú állampapírok hozamának emelkedése,

- a tőke- és pénzpiaci kamatlábak emelkedése,

- a jegybanki alapkamat emelkedése,

- a bankközi hitelkamatok emelkedése,

- a kezelési költség tekintetében pedig a Hitelező jelzáloglevél kibocsátásának vagy forgalmazásának költségei emelkedése.”

------------------------

A tényállás további részében a ténybeli és jogi alapok ismertetésével kívánom előadni és bizonyítani azt, hogy a szerződésnek idézett rendelkezései törvénybe, illetve Alkotmányos előírásokba ütközik, majd ezt követően előterjesztendő kérelmem – kereseti kérelmem – szerint kérem a bíróságot az idézett szerződési rendelkezés érvénytelenségének megállapítására.

===================

A törvénybe ütközések feltárása előtt indokolt az idézett rendelkezés tartalmát értelmezni a Ptk. 207. § 1. bek. alkalmazása által:

„A szerződési nyilatkozatot vita esetén úgy kell értelmezni, ahogy azt a másik félnek a nyilatkozó feltehető akaratára és az eset körülményeire tekintettel a szavak általánosan elfogadott jelentése szerint értenie kellett.”

Azt könnyű megállapítani a szöveg szakszavaiból – „kamatperiódusok”, „lakossági hiteltermékek”, „kondícióira”, „jelzáloglevelek kamatának emelkedése” stb. –, hogy az idézett szövegrészt a Hitelező képviselői nyilatkozták, így az értelmezés során tehát abból kell kiindulni, hogy a kötelezettek miként értették a leírtakat. Ebből kiindulva az idézett szövegrész helyes értelmezése alapján

abban állapodtak meg itt a szerződés aláírásakor felek, hogy a Hitelező évente jogosult a kötelezett megkérdezése, vagy hozzájárulása nélkül – egyoldalúan – megemelni az adósok által fizetendő kamatot és kezelési költséget is akkor, ha a felsorolt hat feltétel bármelyike bármikor bekövetkezik. Kamatot ilyen esetben az idézett szövegrész szerint csak a Hitelező által évente kibocsátott „Hirdetmény” nevű banki közleményben írt mértékre jogosult emelni, míg a kezelési költség emelése mértékének felső határa a szövegrész szerint nincs meghatározva.

A polgári jog nyelvezetére lefordítva ez annyit jelent, hogy a Hitelező a Ptk. 199. § szerinti olyan egyoldalú nyilatkozatot tehet a Ptk. 228. § 1. bek-nél szabályozott feltétel bekövetkezte esetén, melyből a Ptk. 198. § alapján „kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére.”

Rátérve a törvénybe ütközésekre, ezek után az alábbiak állapíthatók meg:

1./ A Ptk. 199. § korlátozza az egyoldalú nyilatkozattétel lehetőségét az alábbiak szerint:

„Egyoldalú nyilatkozatból csak a jogszabályban megállapított esetekben keletkezik jogosultság a szolgáltatás követelésére…”

A jogszabályban biztosított ilyen egyoldalú nyilatkozati lehetőség többek között az apai elismerő nyilatkozat, a díjkitűzés, a joglemondó nyilatkozat, az alapítvány, a végrendelet.

(Érdekesen, és pontosabban fogalmazta meg a két világháború között Szladits Károly az egyoldalú jogügylet fogalmát: „Nincs ugyan kizárva, hogy az adós egyoldalú nyilatkozatával vállaljon kötelezettséget, vagy hogy valaki másnak egyoldalú nyilatkozata folytán váljék kötelezetté, de az ilyen esetek mindig csak elszigetelt tényállások, amelyek kötelmet csak abban az esetben alapítanak, ha jogszabály ezt külön elismeri.”)

Jogszabály az idézettek szerinti egyoldalú nyilatkozattételi lehetőséget kölcsönszerződés kamatának és kezelési költségének megállapítása esetére sem teszi lehetővé, így a „csak a jogszabályban megállapított esetekben” szóhasználatú törvényszövegből következik azt, hogy a

Ptk. 199. §-ban írtak megsértése folytán az idézett megállapodás törvénybe ütköző, illetve a Ptk. 200. § alapján ennél fogva semmis.

------------------------

2./ Valamint az előző pontban említett jogszabály azt sem teszi lehetővé, hogy a felek egybehangzó akaratnyilvánítással a jogszabály tartalmát megsértsék úgy, hogy egyoldalú nyilatkozattételre az adós hozzájárulásával mégis jogosult legyen a Hitelező.

Ettől függetlenül indokolt továbbvinni a vizsgálódást helytelenül arra gondolva, hogy a Hitelező egyoldalú nyilatkozattételi lehetőségét a szerződés végén Adósok aláírásuk megtételével tudomásul vették, azaz többoldalú megállapodás egyik elemeként értékelendő ily módon az egyoldalú nyilatkozattételi Hitelezői lehetőség.

Az ilyen gondolat, vagy felvetés részben azért helytelen, mivel a szerződés végén található aláírás önmagában nem a feleknek nyilatkozattételi lehetősége, hanem az okirat tartalmának hitelesítésével kapcsolatos eljárás.

Tehát azzal, hogy az Adósok a szerződés végén azt aláírták, nem tettek olyan nyilatkozatot, hogy hozzájárulnak Hitelezőnek az idézett szövegrész szerinti egyoldali nyilatkozattételi joga gyakorlásához.

És így megállapítható az, hogy Adósok hozzájárulása az idézett szövegrésznél a Hitelezőnek egyoldalú nyilatkozattételi lehetőségéhez éppúgy elmaradt, mint az okirat aláírásánál.

------------------------

Továbbá a felvetés azért is helytelen, mert ellenszolgáltatás az egyoldalú Hitelezői nyilatkozattételi lehetőségért Adósok előnyére nem került megállapításra.

Annak ellenére, hogy a feleket ajándékozás szándéka nem vezette, és a Ptk. 201. § 1. bek-e szerint:

„A szerződéssel kikötött szolgáltatásért – ha a szerződésből vagy a körülményekből kifejezetten más nem következik – ellenszolgáltatás jár.”

Ezt a rendelkezést a szolgáltatás-ellenszolgáltatás polgári jogi alapelvének, illetve ezáltal Alkotmányos alapelvnek is szokás nevezni.

Ennek megsértése folytán a Ptk. 201. § 1. bek-ben írtak alapján is törvénybe ütköző és ily módon semmis az idézett nyilatkozat.

------------------------

3./ Rátérve a Hitelezői egyoldalú nyilatkozatételi lehetőségnek idézett hat feltételére, a közös bennük az, hogy valamennyi az „emelkedése” szóval fejeződik be jelezve azt, hogy az így megjelölt feltételek nem mások, mint a Hitelező vagyonában szerződő felek magatartásától függetlenül jövőben bekövetkezhető károsodásának nevesített esetei.

Ebből következően a jelen perben támadott szerződési nyilatkozat tartalmánál fogva nem más, mint a Hitelezői tulajdonjoggal együtt járó kárveszély-viselési kötelezettség áthárítása a nem tulajdonos személyekre.

Ugyanis a Ptk. 99. § a következőket rendeli:

„A tulajdonos jogosult a dolgot használni és a dologból folyó hasznokat szedni, viseli a dologgal járó terheket és a dologban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni.

A tulajdonosi kárveszélyviseléssel kapcsolatos áthárítási lehetőséget a Ptk egyébként ismeri, és az 536. § 1. bek-nél az alábbiak szerint nevesíti:

„Biztosítási szerződés alapján a biztosító meghatározott jövőbeni esemény bekövetkeztétől függően bizonyos összegnek megfizetésére vagy más szolgáltatás teljesítésére, a biztosított, illetőleg a másik szerződő fél pedig díj fizetésére kötelezi magát.”

Erről van ténylegesen szó. A BH. 1981. 510. számú döntvényre hivatkozással arról, hogy „A szerződés jellegének megítélése szempontjából nem annak elnevezése, hanem tartalma az irányadó.”

Hiába igyekezett alperesi pénzintézet ügyvezetője a vizsgált, idézett szerződési nyilatkozata során a jelzálogkölcsön szerződésnek nevezett okirat sokadik oldalán áthárítani a cége tulajdonjogából fakadó törvényi kötelezettségét másokra úgy, mintha ez a jelzálogkölcsön szerződés része lenne, ezirányú törekvése az iménti indokolás alapján nem vezethet eredményre.

Tartalmánál fogva ugyanis az alperesi, szerződésbe foglalt nyilatkozat a Ptk-ban is szabályozott olyan biztosítási szerződésnek tekintendő, melynek megkötése esetén a biztosító – jelen esetben az adós – felé a Hitelezőnek időszakonként esedékes díjat kell fizetni.

------------------------

Ennek a díjnak kikötése híján a vizsgált szerződés érvényessége szóba sem jöhet, ugyanis a törvényben előírt ezen kellékhiány a szerződést „létre nem jött szerződés”-nek minősíti.

Joghatását illetően pedig „semmis”-nek, mely tényre tekintettel a Ptk. 99., 201., 536. §-okra is hivatkozással törvénybe ütköző és érvénytelen az idézett és vizsgált nyilatkozat.

4./ A fentiekben tett ismertetés alapján is megállapítható a Ptk. 200. § 2. bek-ben irt érvénytelenségi ok a vizsgált nyilatkozatnál:

„Semmis a szerződés akkor is, ha nyilvánvalóan jóerkölcsbe ütközik.”

Hiszen ehhez a törvényhelyhez fűzött Indokolás szerint

„Ilyennek minősül az a szerződés, a vállalt kötelezettség jellege, vagy azért ellenszolgáltatás felajánlása, illetve a szerződés tárgya az általánosan elfogadott erkölcsi normákat vagy szokásokat nyilvánvalóan sérti, s ezért azt az általános társadalmi megítélés és egyértelműen tisztességtelennek, elfogadhatatlannak minősíti.”

Tovább nem kívánom részletezni az idézett nyilatkozatot abból a szempontból, hogy az általános társadalmi megítélés alapján milyen mértékben tisztességtelen, elfogadhatatlan. Szerintem a fentiekben tett elemzést is figyelembe véve a nyilatkozat önmagáért beszél. Csupán annyit kívánok megjegyezni, hogy nem emlékszem olyan néhány soros szerződésre, amelyben hasonló mértékű tisztességtelenség, jóerkölcsbe ütközés lett volna megállapítható.

===================

bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3048

 

Üdv aquda!

 

(a lakáshiteles topicból átmásoltam egy egy-két mondatomat,mert pont egy hasonló ügyben most adtam tanácsot.)

 

Mire érdemes figyelni.  Külföldön dolgoztok,itt ebben az esetben minden bank más előírást támaszt. Érdemes olyan bankban gondolkodni,aki nem problémázik ezen,illetve nagyon egyszerű a szabályzata.  Van olyan pénzintézet,aki még a wc papírodról is OFIS fordítást kér,amire egy vagyon költhetsz. A legtöbb bank alapesetben az összes bankszámládról(vagy 3 vagy 6 haviról OFIS fordítást kér,+munkáltatói igazolást  angol nyelven+ fordítás+ munkaszerződés) Ezek a költségek nagyon megdobhatják a hitelköltéget,kb 100.000 Ft de lehet több is.)

 

Milyen célra kellene a pénz? Szabadfelhasználás vagy vásárolni akartok házat,lakást stb....? 

 

Szükség lesz majd a külföldi munkavállalás részleteire.... be vagytok-e jelentve,hogy érkezik a bér stb..... ezekhez szükség lesz a részletes bankválasztáshoz és a házról is fontos volna majd sok mindent tudni. Írj privátot,ha nem szeretnéd itt közzétenni a dolgaidat és szívesen segítek.-   Üdv Ólomlábú

Előzmény: aguda (3047)
aguda Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3047

Sziasztok,erdeklodni szeretnek. Kulfoldon dolgozom, mo-i munkahelyem evek ota nincs, igy tudok e felvenni hitelt otthon. Illetve, amennyiben lehetseges, a bank elfogadja a kulfoldi munkahelyet, milyen okmanyokat kell beszerezni. Ha valaki tud segitsen, koszonom.

johannes. Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3046

Sziasztok!

 

Nem rég kaptam levelet a Reiffeisen banktól,hogy az új hiteltörlesztésem összege felment kb. 4 ezerrel.

Tudja valaki,hogy ez most honnan jött,ennyit nem romlott a frank hirtelen,vagy én vagyok rosszul tájékozott.

 

37 ezerrel kezdtem 4 éve,most 60 ezer. :-)még két év van vissza.

blogger60 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3045

Ezt az oldalt azoknak ajánlom, akik bajba kerültek a hitelükkel: http://hitelkarosultak.com/ -ingyenes szakértői segítséget kaphatnak. (Abszolút nonprofit, azért ajánlom, mert ismerem azt,aki üzemelteti)...

hurka23 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3044

Köszönöm a válasz gondoltam, hogy kamu cégek amire a szegény emberek ugranak egyből. Esetleg nincs valakine egy fölös ingatlana amire pár évre tunék terheltetni természetesen nem ingyen??? :-))))))

bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3043

Egyetlen értelmes tanács van evvel kapcsolatban. Egymás után kapják sorban a büntetéseket,ezek az utolsó gazemberek. Sajnos még mindig garázdálkodhatnak az országban,amit épp ésszel nem tudok felfogni,miért nem tiltják be őket.

 

A fogyasztók teljes megtévesztésén alapuló piramisjátékról van szó. Ezek nem bankok,hitelintézetek,hanem fogyasztói csoportokat szervező-félillegális kft-k bt-k. Általában 1-2 hónapig tartózkodnak az adott helyen irodában,majd amikor a környéken megszedték magukat,továbbállnak. Pénzhez soha nem fogsz jutni,csak bukni rajta de azt sokat.

 

Csak imádkozni tudok,hogy minél hamarább legyen egy józan ember,aki benyújt egy törvényjavaslatot a betiltásukra.

 

Fogadd meg a tanácsom és felejtsd el örökre őket. Szívből javaslom.

Előzmény: hurka23 (3042)
hurka23 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3042

Üdv mindenkinek!

Tanácsot, infórmációt szeretnék kérni. A metro újságban található egy hitel ajánlat itt a megoldás felirattal és az alján az szerepel, hogy vásárlói csoport rendszer. Azt szeretném megtudni, hogy ez milyen hitel fajta esetleg valaki próbálkozott-e vele és mik a tapasztalatok?? Mert ugye nagyon csábító az ajánlat. Régen volt olyan ahol előre kellett füzetni a hitelt és sorsolás útján dőlt el, hogy ki jut a hitelhez ez is olyan vagy rosszabb?? Aki esetleg tud valami információt szívesen venném ha írna róla. Előre is köszi.

bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2011.01.01 0 0 3041

Úgy nézem 3 bank maradt a rostán. Ha küldesz a priv-re nekem egy levelet,akkor megnézem neked,hol milyen esélyekkel vághatsz neki és onnan már könnyú dolgod lesz.

Előzmény: szipusz2 (3039)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2010.12.31 0 0 3040

Ok,értem. Meg kell majd nézni,hogy hol van az autóhiteled (melyik bankban) az a bank alapból kiesett a raffi eleve felejtős a lakáshiteled miatt  (egyébként nem is adnának csak telekvásárlásra),illetve a 3.bankot is tudnunk kellene,ahová a fizud jön,néha véletlen nem-e csináltál valamilyen tranzakciót  (bármilyen utalást a másik számládra) akár egyszer is......

 

Szóval össze kell sakkozni ezek alapján,hogy a megmaradt bankok közül hová férnél be.

Előzmény: szipusz2 (3039)
szipusz2 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 3039

Óh nem, anno rutinosan másik számlára tettem a fizut és más a lakáshitel :)

Viszont nincs szó a rafis lakás eladásáról, mert az kiadva "termeli" a pénzt.

Ja és van még egy havi 60e körüli autóhitel is, ami csekkes befizetés :), az még 22 hónap a 60ból. 3. banknál... Már hónapok óta vártam, hogy esetleg kifizetem 200 körül CHF esetén, de hát nem a jó irányba mozdult az árfolyam és már nem is számítok semmi jóra ezzel kapcsolatban, inkább kifuttatnám most már.

Előzmény: bankvilági idegenvezető (3038)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2010.12.31 0 0 3038

Gondolom a Raffis lakáshiteled,illetve a lakásod előbb utóbb eladásra kerül és az a hiteled kifut... ?

 

Mindenképpen a jobbik telket javasolnám (a közművesítettet)  Esélyeink sokkal magasabbak avval.

 

A fizetésed arra a számlára érkezik,ahonnan a Raffis hiteledet törleszted?   Ha igen,akkor megkerülhetetlen az adóstárs bevonása.   (86 nettó,ebből 27 ezer lakáshitel,egyedül esélytelen vagy,kivétel ha nem derül ki és nem oda kapod a fizetést,ahonnan törlesztesz.) :)

 

A ft alapú hitelekkel már lényegesen nagyon biztonságban leszel,a mozgása várhatólag lényegesen alacsonyabb lesz mint a deviza hiteleknek. (kamat változás mindenképpen van)   Ft alapon 33-38 ezer között lesznek a 4 telekre is adó bank között a várható törlesztő 20 évre.

 

 

Előzmény: szipusz2 (3037)
szipusz2 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 3037

Jogos, köszönöm a fáradozást!

akkor sorban:

A telek rendezett, tehermentes.

2 telket néztem, az egyik abszolút közművesített, a másik csak villany és víz, többi egyelőre nem beköthető. Mindkettő aszfaltúton megközelíthető.

Mindkettő 6M, ami inkább a piaci ár alsóbb szegmense a hasolóakkal összevetve.

Az önerő legyen 2M. Futamidőt nézzük 20 évre, lejárat előtt várhatóan kifizetésre kerülne.

Nem szertnék adóstársat, hivatalos jövedelmem 86e Ft nettó, határozatlan...

Már van egy Raiffeisenes lakáshitelem, amiből még 15 év van hátra, havi 27e körül fizetek, kb. 3M mostani árfolyamon, hogy b@sszák meg...

 

Ha nagyon kell, bevonható adóstársnak egy havi nettó 130e jövedelem is, határozatlan, élettárs titulusban :)

Előzmény: bankvilági idegenvezető (3036)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2010.12.31 0 0 3036

Értem. Nem lettem előrébb,pedig hidd el segíteni szeretnék.

 

Akkor jöjjenek a kérdések.

 

-A telek jogilag rendezett-e?Térképmásolaton rendesen fel van tüntetve,állapota végleges-e és közművesített-e?

- Nagyságrendileg 6-8 millió Ft az ár,ez pontosan mit jelent? 6 vagy 8 millió sajnos nem mindegy. Ez az ár mennyire fedi a valós piaci értéket,körbejártad-e a környéken a hasonló telkek vételárát,reális-e az ár?  (ez azért fontos,mert ha téged átejtenek és veszel 8 millárt egy telket sközben  6 milliót ér,akkor csak a 6 milliós értéknek fogod megkapni a bank által max adható kölcsönt.... OK?

 

-Mekkora a max önerő amit bele tudtok rakni?  Írd le nekem Ft-ban mi a vége az önerőnek.

 

Ki-kik lennének az adósok a kölcsönben?  Jövedelmek mértéke,munkaviszony időtartama (határozott-határozatlan) vagy vállalkozó vagy?  bankszámlára kapod a jövedelmed vagy kézben?

 

Most elsőre ennyi,utána tudunk tovább haladni melyik bank irányába  mozduljunk el.  (ezek a válaszok befolyásolják a válassztást és,hogy hol kapod meg).

 

S hogy kp-ra vagy köldcsönre érdemesebb -e?  Úgy gondolom erre nem lehet választ adni. A kérdést önmagában csak te tudod megválaszolni,hisz mi nem tudjuk a te jelenlegi helyzetedet.

 

 

Üdv-Ólomlábú

 

 

 

Előzmény: szipusz2 (3032)
szipusz2 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 3035

Alapvetően az a kérdés, amire válaszoltál :), csak teledvásárlásra vennék fel hitelt, és nem akarok más fedezetet nyújtani. Utána 2-3 év alatt saját erőből épitkeznék rá, hitel nélkül. Ez lenne a terv :(, de természetesen nem ésszerűtlen feltételek mellett.

Lehet, hogy akkor inkább érdemes kp-re megvenni a telket és hitelből építeni? ÚÚÚtálom a hitelt :(

Előzmény: bankvilági idegenvezető (3033)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2010.12.30 0 0 3034

Üdv! 

 

Túl jó hírek nincsenek evvel kapcsolatban. Bár én azt gondolom,első körben meg kellene kérdezni az érdi fiókot (nézzük meg ők mit ajánlanak) az alapeset az,hogy a szüleid  akkor lehetnek adósok és a hitelt akkor vehetik át az ő nevükre,ha ők ugyanúgy megfelelnek a bank által megszabott adósi kritériumoknak. Most ebben az esetben épp talán a legkönyebb a dolgunk,hisz az Erste Bank adósminősítése a legenyhébb a nagyobb kereskedelmi bankok között.

 

Hogy jók lesznek-e a szüled ehhez a következőkre volna szükség:  Hány évesek,mennyi a jöv (nyugdíjjuk) milyen hitelterheléseik vannak a számlákon, mekkora a hitelösszeg jelenleg és mekkora a ház forgalmi értéke.

 

Üdv-Ólomlábú

Előzmény: erdiember (3031)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2010.12.30 0 0 3033

Üdv szipusz2!

 

Konkrétabban le tudnád-e írni a kérdéseket a tervezett hitelfelvétellel kapcsolatban? A Bankok többsége egyébként   csak telekvásárlásra  (ha ez a fedezet magában) nem ad kölcsönt. Hál istennek azért akad egy pár 4-5 pénzintézet,aki igen.  Persze ezek mind más feltétellel és más finanszírozási szabályzattal.

 

Ezért írd le légyszi konkrétabban mi az amire mindenképpen kíváncsi vagy.

 

Üdv-Ólomlábú

Előzmény: szipusz2 (3032)
szipusz2 Creative Commons License 2010.12.30 0 0 3032

Kedves Hozzáértők!

 

Elméleti síkon felmerült bennem, hogy szeretnék telket venni, de a vételár nem áll teljesn egészében rendelkezésemre. Tudja esetleg valaki, hogy lakóövezeti telekre milyen feltételekkel lehet hitelt felvenni, mármint megvásárlás céljából? Esetleg személyes tapasztalat is jöhet. Nagyságrendileg 6-8M Ft az ár, amelynek kb 20-30%-t szeretném önrészként befizetni.

 

Köszönöm.

erdiember Creative Commons License 2010.12.29 0 0 3031

Üdv mindenkinek!

 

kb. 5 éve jelzáloghitel lett felvéve a házunkra, az akkor még normálisan viselkedő testvérem által. Első pillanattól fogva szüleim fizettik a törlesztőrészletet. Testvérem 2009. áprilisa óta nem lakik velünk egy fedél alatt, és meg is romlott a kapcsolat vele! A héten feltűnt, hogy már 2 hónapja nem kapunk elszámolást. Édesapám bement az érdi erste fiókba, ott közélték, hogy a fia átíratta a dunaújvárosi címére az piostázást. Szüleim tartanak tőle, hogy ha marad a számlán valamennyi pénz, azt azon nyomban amint észre veszi huzza is le magának. Kérdés, hogy milyen procedura segítségével lehet a szüleim nevére a hitelt átíratni. Segítségeteket előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!