Keresés

Részletes keresés

D-zoli Creative Commons License 2012.02.20 0 0 11089

Üdv!

Bocs, hogy csak most válaszolok!

Nagyon szívesen adnék orsóvásárlási tanácsot a megjelölt árkategóriában, de ez nem könnyű.

Tíz évvel ezelőtt, amikor még horgászboltban dolgoztam akkor nyugodtan ajánlottam volna a DAM cég orsóit. Megbízható, könnyű futású orsók voltak, jó fékkel és igazán szép zsinórprofillal a dobon. A Shakespeare cég Cougar és Ambidex orsóit is jónak találtam, bár a fékjük hajlamos volt egy kis letapadásra, és nem volt annyira szép a zsinórfektetés a dobon, viszont maga az orsó kicsivel masszívabb kialakítású volt a DAM kurbliknál, ezért oda, ahol a felszerelés erőltetésére lehetett számítani, inkább ezeket vittem volna. Kellő karabantartás, és rendeltetésszerű használat mellett ezek az orsók még mai napig jól működhetnek. A méretválaszték a 20-as mérettől egészen a 60-as méretig tartott, és első illetve hátsófékes változtban is léteztek.

 

A mai kínálatból már jóval nehezebb ajánlani megfelelő darabot. Nem azért mert lenézném a megjelölt árkategóriába tartozó, olcsóbb kurblikat, csupán évek alatt sikerült találnom pár orsótípust amiben megbízom. Ezek az elvárt műszaki tartalom mellett teljesen kiszolgálják az igényeimet, így leginkább az említett orsótípusok itt-ott felbukkanó példányaira figyelek fel.

Ha nem gond, leírnám, hogy én milyen orsókat használok.

Finomszerelékes horgászatra van négy darab Spro Nova hátsófékes orsóm. Ezek vannak a Match és a Picker botokon.Ezek a legfiatalabb orsóim, közülük egy darabot vettem újonnan, a másik három használtan került hozzám. A legolcsóbb az 6000 ft volt, szinte használatlan állapotban.

Feeder botra tartogatok egy Silstar GXB és egy RXB 40-es méretű nyeletőfékes orsót. Körübelül 20 éves orsók, precíz belső kidolgozással és remekül működő fékekkel. Az egyiket cseréltem, a másikat tavaj vettem 5000 ft-ért a vaterán. A 3,60-as fenekező botjaimra ugyanezen orsók 70-es méretű testvéreit fogtam be, darabját 5500 ft ellenében sikerült megvenni. Pergetésre Blue Arc 740-es orsóim vannak, az egyiket még én vettem újonnan, a másik szintén használtan landolt nálam. Az angolna, süllő és csuka horgászatához, vagyis a 3 m hosszú fenekező/úszós botokra eredeti Svéd ABU Cardinal orsóm vannak 4-es és 6-os méretben. Bőven veterán korú orsók, de kivállóan működnek.

 

Ez a kis áttekintés is mutatja, hogy olcsón is lehet jó orsót venni, de ehhez persze szerencse is kell.

Visszatérve magára a konkrét kérdésre, azért lenne pár típus amit szívesen ajánlanék.

Ahogy írtam korábban is, a Spro Blue Arc 7 csapágyas változatát lenne érdemes keresni.

Ez ma már szinte csak használtan érhető el, de úgy tudom, hogy match dob is kapható hozzá.

Esetleg érdemes keresni a Spro Passion orsókat, amelyek lényegében csak a ház anyagában térnek el a Blue Arc szériától. Ha megfelelne a hátsófékes orsó is, akkor meg a Nova lenne amit ajánlanék. Ezekben az orsókban, illetve az előbb felsorolt zömében régi kurbliban én megbízok és nyugodt szívvel tudom ajánlani mindegyiket, de sajnos szinte kizárólag csak használtan lelhetőek fel.

A jövő héten tervezem, hogy teszek egy látogatást egy veszprémi horgászboltban, és kézbeveszek pár orsót a kínálatból és megpróbálok keresni közte valamilyen ajánlható darabot!

Természetesen megírom, hogy mire jutottam.

 

Quati Creative Commons License 2012.02.19 0 0 11088

Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, most már dereng, hogy mit is szeretnék!

pipacsmező Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11087

Igencsak ritkán szólok hozzá ehhez a topikhoz, de az ilyen jellegű írásokat valódi értéknek tartom. Köszönöm Neked.

Egy árkategóriával alacsonyabban - tízezer körül -  milyen (lehetőleg elsőfékes) match-és egyéb orsót ajánlanál?

Előzmény: D-zoli (11082)
CarpHunter Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11086

Lehet hogy későn szólok, de a BNV-n ezen a hétvégén van a FeHoVa.

Előzmény: Quati (11077)
D-zoli Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11085

Köszönöm a bizalmat, de vannak erre a szerepre nálam jóval alkalmasabb, nagyobb tudású és objektívebb szemléletű horgásztársak. Benyhe János tesztejeit például szívesen olvasgatom én is.

 

Visszatérve a Nova orsóra, találtam egy aktív hirdetést a neten. Nincs tapasztalatom a hirdetővel, de esetleg érdemes utánanézni.

http://www.aprohirdetesingyen.hu/horgaszat-horgasz-apro/476602/spro-nova-740-hatsofekes-orso

Előzmény: Quati (11083)
pauli-f Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11084

A következő tanácsom az lett volna hogy D-zoli,de vártam hátha előjön magától,mielőtt megidézzük :-))

Előzmény: Quati (11083)
Quati Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11083

Köszönöm az infókat!

Szerintem elgondolkozhatnál azon, hogy orsókat teszteljél függetlenül mert ilyen nincsen és sokakat érdekelhet. Persze ha mindez siker lenne akkor nehezen tudnál független maradni hiszen minden valamirevaló gyártó arra motiválna, hogy az ő orsóit teszteljed és emeljed ki a többi közül! Itt már csak a te motivációdat kellene megtalálni!? Meg azért akadna kérdés bőven....

Előzmény: D-zoli (11082)
D-zoli Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11082

Ha nem gond, én szívesen javasolnék egy, illetve két orsót.

Az az igazság, hogy engem nagyon érdekel az orsók műszaki tartalma, egy időben foglakoztam a szervízelésükkel is. Kialakult bennem egy olyan vélemény, hogy egy horgászorsó tulajdonságait három dolog határozza meg. Ezek a következők lennének, úgymint alkalmazott technológia, nyersanyagminőség, és kidolgozási pontoság. Ha ezek rendben vannak, akkor jó lehet a műszer. A gond csupán annyi ezzel,hogy tulajdonképpen meg kellene bontani, darabokra kellene szedni a kurblit, ahhoz, hogy igazából átlássuk az orsó tulajdonságait. Erre persze nem mindíg van lehetőség, főleg egy boltban nem. Erre lennének jók a netes tesztek, és bemutatók, de úgy láttam, hogy ezek egy része csupán az adott kurbli dícséretéről szól, és ritka a független, valóban korrekt teszt. 

 

A lényegre térve, az én javaslatom egy ma már sajnos nem forgalmazott, de kis szerencsével horgászboltan ( vagy használtan a netről) még beszerezhető orsó lenne, ez pedig a Spro Nova Gold, vagy Red változata. Hátsófékes kurbli, 1:5-ös áttétellel, készült belőle match változat is. Maga az orsó fémházas, hat+egy csapágyas konstrukció. A dobemelés nem a manapság divatos csigatengelyes rendszerű, helyette a korábbi emelőkerekes alternáló ékpályás megoldást alkalmazzák, de ezzel együtt is szépen rakja a zsinórt!

 

Ha a hátsófékes oró nem megfelelő akkor pedig a Spro Blue Arc szériájából lehetne választani, de ott is csak a már szintén nem forgalmazott 7 csapágyas változatot ajánlanám. A 9 csapágyas ma is kapható változatban (amely elméletileg megegyezik a Ryobi Zauberrel) már csigás dobemelést építettek be, de egyértelműen túlbonyolított konstrukció amit nem javasolnék szívesen senkinek. Az csigatengely alumíniumból van, és a felesleges többletalkatrészek miatt a dobnak kb. 3,5 mm holtjátéka van tengelyirányban új állapotú orsónál is. Míg ugyanez az egyszerűbb dobemelésű változatnál alig 1-1,5mm.

Még egy érv az említett Nova és hét csapágyas Blue Arc mellett:

A rotor csigatengelye meg van vezetve egy persely közbeiktatásával a hátsó végén is, így nem kotyog. Összességében véve egy rendkívül stabil és megbízható kis műszer. Nem véletlenül cseréltem le a Maver és Shimano match orsóimat.

 

Quati Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11081

Hát igen a Shimano az Shimano..... Volt nekem is egy a Shimano feederemhez de vagy elhagytam vagy ellopták....:(

A mai napig sajnálom, megleptem magamat karira és valami csoda volt vele horgászni.

Előzmény: Törölt nick (11080)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.18 0 0 11080

Lehet hogy "csak" a többszörös élettartamban tud többet.

Nekem van egy TwinPower-em, ami nagyon drága volt, mikor megvettem.

Viszont sok nagy busa kifárasztása után is kiválóan működik. 

Nem hinném, hogy egy mondjuk negyed-ötödannyiba kerülő ezt kibírta volna. 

 

Előzmény: Quati (11073)
Quati Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11079

Nagyon köszönöm!:)

Előzmény: pauli-f (11078)
pauli-f Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11078

Hétfőn rákérdezek ezekre az orsókra az Energóban,ha addig nem késő.

Előzmény: Quati (11077)
Quati Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11077

Pesten lakom, de az fix, hogy március elején nem fogok ráérni semmilyen kiállításra sajnos. Csak azért linkeltem ezeket mert az energoban most csak ezek vannak raktáron.

Meg végülis annyi orsót taláni minden kategóriában, hogy nagyon nehéz választani...

Próbáltam teszteket is nézegetni, de hát nagyon keveset találtam.

Quati Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11076

Lényegében szinte bármelyik nagykerben tudnék vásárolni, kivéve talán a Shimanot. A cimbim kereskedő így tudnék vásárolni bárhol.... De, hogy látatlanba ne vegyek az tényleg fontos...!

 

Előzmény: pauli-f (11075)
pauli-f Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11075

Ja és a csomagküldőt nem javaslom,mert egy orsót kézbe kell venni mielőtt pénzt adsz érte.

Előzmény: pauli-f (11074)
pauli-f Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11074

Tudnék ajánlani szakembert aki nálam jobban ért hozzá ezért kellene tudnom nagyjából merre laksz. Az Energóban is ismerem a kollégákat,de ott csak kereskedők vásárolhatnak.

A haller utcai horgászboltban is nagyon profik az eladók és nem sóznak rád semmi gagyit.

Úgy tudom,hogy az Energo forgalmaz Ryobikat,azt feltétlenül ajánlom. Március elején lesz a HIT csarnokban egy horgászati kiállítás,ott is érdemes tanácsot kérni és ráadásul valamivel olcsóbban hozzá is tudsz jutni. A belinkelt orsókat nem annyira ismerem,de 15e-ért már egész jót kapni.

Előzmény: Quati (11073)
Quati Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11073

A linkre kattintva feljön pár orsó, lényegében ezek közül választanék a ZAUBER MATCHET kivéve. Nem hiszem, hogy annyival többet tudna mint egy átlagos orsó, viszont 43.000 Ft.

Előzmény: pauli-f (11071)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11072

Voltam én is így régebben!

Négy sör után minden koncert jól szólt. :-)

 

 

Előzmény: BENJÁMIN(BENJI) (11070)
pauli-f Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11071

Hol akarod megvenni és milyen árfekfésben ?Talán tudok segíteni.

Előzmény: Quati (11069)
BENJÁMIN(BENJI) Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11070

Nagyon negativ vagy,légy pozitív Tomikám!:-)Mindenben a rosszat látod,neked is inni kellene,és már más lenne a felállás?:-)

Előzmény: Törölt nick (11068)
Quati Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11069

Sziasztok.

 

Match orsó vásárlás előtt állok és érdekelne a véleményetek, hogy az alábbi http://www.energofish.hu/category.php/Match/20015/ orsók közül melyik lenne a legjobb választás ár-érték arányban!?

Sajnos a duppla hajtókarosakat nem nagyon érzem, szerintem túl nagy a kezem hozzájuk ebben a kategóriában.

Előre is köszi a véleményeteket!

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.17 0 0 11068

jaaaj, nemrégiben néztem ezt a marhaságot, valaki a facebook-on mutatta. 

nagy szüksége van az emberiségnek az ilyen barmokra! ;-) 

Előzmény: aamen (11064)
pauli-f Creative Commons License 2012.02.16 0 0 11067

Mármint bocs "BENJI",de számomra is erőltetett.

Előzmény: pauli-f (11066)
pauli-f Creative Commons License 2012.02.16 0 0 11066

Osztom potyoró nézetét : ez a klipp egy gyenge "sas-kabaré" blődli szintjén mozog. A lékhorgász részig már el sem jutottam.

Ezzel nem akartam bántani azt aki belinkelte !

Előzmény: aamen (11065)
aamen Creative Commons License 2012.02.14 0 0 11065

ezt csak lekhorgasz szakmailag gondolom tanulmanyozni, ugymint azok a nyakba akaszthato kis tuskek amikkel kijott a zember a vizbol a jegre, azok praktikusnak tunnek beszakadas esetere....

Előzmény: aamen (11064)
aamen Creative Commons License 2012.02.14 0 0 11064

Előzmény: Törölt nick (11063)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.14 0 0 11063

ez egy erőltetett f@szság, szerintem.

 

 

 

Előzmény: BENJÁMIN(BENJI) (11062)
BENJÁMIN(BENJI) Creative Commons License 2012.02.13 0 0 11062

Ezt nézzétek,nem semmi kolléga!:-))))

pauli-f Creative Commons License 2012.02.04 0 0 11061

"Vasárnap viszont szép pisztrángokat és egy domolykót fogtam a Zalán, gilisztával illetve disznóléppel."

 

Ejnye kedves barátom !   Nem gondolod,hogy ez egy kicsivel több magyarázatra szorul ? :-))

Előzmény: gogolaci1 (11053)
gogolaci1 Creative Commons License 2012.02.03 0 0 11060

Azt sajnos nem tudom, hogy kárászon kívül más csalihalat lehet-e kapni a környéken (Pötrétén még decemberben keszeget is árultak), mert én szerencsére nem vagyok rászorulva a horgászboltokra, ugyanis szép vörösszárnyú keszegeim vannak otthon betárazva. Egyébként ha kell a  Zalán még a leghidegebb időben is tudok horoggal csalihalakat fogni illetve szoktam lékből is fogni kishalakat.

Előzmény: aamen (11059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!