Keresés

Részletes keresés

Joeyline Creative Commons License 2009.02.13 0 0 26647
Emléxem, a Kinizsi Százas előtti héten volt 2000-ben.
A túra után alig bírtam összeszedni magam a Százasig. Persze azért az is meglett. Ja, és akkor mentünk először Szárligetre, Koldusszállás után is végig az OKT-n, hogy ontopik legyek :)

Nos, az az időszak ma már eléggé zsúfolt a százasok tekintetében: idén a Kinizsi utáni héten lesz az új Mecsek 100 (mondjuk sok éve kiáltott már egy százasért az a hegység is), majd a rákövetkező héten meg a 10 év kihagyás után ismét megrendezendő Mátra 115.

Mondjuk a Kinizsi előtti hétvége még szabad... :)
Előzmény: Múzsla (26645)
Joeyline Creative Commons License 2009.02.13 0 0 26646
Köszönöm az infókat, ha lesz még kérdésem, felteszem :)
Előzmény: urajizold (26644)
Múzsla Creative Commons License 2009.02.13 0 0 26645

Melyik hónapra van tervezve a rendezés?
Most kezdődtek meg a tárgyalások. Május van megcélozva, ugyanúgy mint 2000-ben.

 

Amúgy nekem is kedvenc részem az, amikor Járdánházánál bebújok az erdőbe, aztán Istenmezejénél egy picikét ki és végül Bárnában ki.

 

Arra emléxem még, hogy a kék jelzés vége utáni emelkedő kegyetlenül nehezen esett már a célig hátralévő szűk 3 km-en. A mozgalmi bejáráskor szerencsére ezt már nem kell megtenni.

Anno, sok kényszerintézkedést kelett tennünk. A legideálisabb a Gagarin Iskola lenne a kék jelzés végénél.

Majd meglátjuk.

Előzmény: Joeyline (26643)
urajizold Creative Commons License 2009.02.12 0 0 26644
Próbáld megkérdezniAdamicska József  Istenmezeje Szabadság út 24.  06-20-4847040 ezt a szállást. Mi nagyon meg voltunk elégedve vele. Egy nagy előnye, hogy a szomszéd kapujának félfájára van festve a kohász-kék jelzés (nem kell 3 km-es kitérőt tenni).   Városi Sportcsarnok Ifjúsági Szállása

Ózd Bolyki főút 4. A Stadion területén van az iroda, a szomszédjában pedig a szállás a Sportcsarnokban (a Tesco mögött) (48) 470-376; (48)569-201; (30)9633650 . Egyéb kérdés?

Joeyline Creative Commons License 2009.02.12 0 0 26643
Akkor hajrá! :)
Melyik hónapra van tervezve a rendezés?

Ettől függetlenül meg akarom csinálni mozgalomként is. Nemcsak az éjszakára eső szakaszra vagyok kíváncsi, hanem ugye a világosodás utáni - számomra - nem kevés kilométert is én már nagyon zombi állapotban tettem meg.

Arra emléxem még, hogy a kék jelzés vége utáni emelkedő kegyetlenül nehezen esett már a célig hátralévő szűk 3 km-en. A mozgalmi bejáráskor szerencsére ezt már nem kell megtenni. :)
Sőt, nem is már, hanem még, hiszen Salgótarjánból tervezek indulni.
Előzmény: Múzsla (26639)
Joeyline Creative Commons License 2009.02.12 0 0 26642
Gratula!
Szép logisztika volt!

A Gesztesvárnál a kód a bejárattal szemben állva a vártól balra van egy fán. Ettől további balra indul lefelé a szerpentinező aszfalt.
Előzmény: Tinca (26641)
Tinca Creative Commons License 2009.02.12 0 0 26641

Be kell valljam, a beszámolóban megénekelt kör ötlete nem az enyém, csak finomítottam. Mivel közeledünk a KDP végéhez, már számolgatjuk, hogy jönnének ki az utolsó szakaszok, és Majknál úgy tűnt, két és fél nap járóföldre esik a cél. De mihez lehet kezdeni fél nappal? Egyszerű, de a választ feleslegesen hosszan fejtem ki, hogy megemlékezzek az idei legszebb téli túránkról február 1-én:

 

KDP

Majki-tó - Szár

 

Kellemes meglepetés úgy ébredni, hogy amikor a pesti ember nem ígér havat, fehér a táj. Az utolsó szakaszt még 3 hete fejeztük be a Majki-tónál, hogy az egyetlen délutáni busszal utazzunk haza. Most a legkorábbi járatot kellett megcsípni autós érkezéssel Kőhányáspusztán, hogy elvigyen egy megállót Majkig. A behavazott utak ellenére a busz kíméletlenül pontos volt, és Fehérvárról negyed órás fórral indult Zámoly-Csákvár-Kőhányás úvonalon. Mi kispistáztunk Gánt irányában a púpossal, de az oroszlányi útra kanyarodva épp csak befértem a busz elé. A maradék három km-en némi ralizás árán összeszedtem egy perc előnyt. Amíg leparkoltam a 10-15 centis hóban, összekaptam a zsákot, fotócuccot miegymást, -Dilen- feltartotta a sofőrt. Bemelegítésként még igyekeztem megdönteni a "100 m hófutás bakancsban, hátizsákkal a kézben" európa rekordját, majd elutaztunk Majkig.

A piros Vértessomlóig tartó szakasza nem ismeretlen, utoljára az Oroszlány 40 ttúrán jártam erre. Széles erdőirtások és (nagyon) fiatalosok között haladtunk, a szél az arcunkba csapta a havat, előttünk 15 m-rel őz ugrott el, míg beértünk az erdőbe. Az elágazások nincsenek az irtásban jelezve, először az útvillában a jobb oldali ág a jó, aztán mindig csak irányban. Az erdő előtti utolsó kereszteződésben egyenesen menjünk, ehogy beértünk, mi is kerestük a jelet, szemben egy gyerekkar vastagságú fára van felfestve. Innen egyértelmű az út, ahogy elérjük a műutat kissé balra fordulva a kerítés sarkánál vág tovább az út. A faluban a "nagy" bolt melletti kicsiben adtak szívesen pecsétet.
Eddig könnyű utunk volt, kezelhető mennyiségű hóval, de a Suhogót elérve elfogytak a nyomok, és hamisítatlan téli erdőben barangolhattunk. Bödön-bükk után a mélyút a hóban botladozós volt, de ez sem ért meglepetésként. A K-et keresztezve aztán rövid ideig ismeretlen úton folytathattuk. A rövid aszfaltos szakasz most pihentető volt, aztán Szép Ilonka-forrásnál felkeveredtünk egy jól járható úton a Z-ig, nem észrevéve a P jobbra leágazását. Száz métert kellett csak visszagyalogolni a Z sávon, hogy újra megtaláljuk a P-at. A kereszteződéstől gyönyörű völgy visz fel meredeken a Körtvélyes hosszú fennsíkjára, a magasság nyerésével a hó is egyre lazább lett, látszott, hogy itt még nem olvadt meg. A forrástól két behavazott nyom is vezetett velünk szemben, de a szélnek kitett részeken alig látszottak a 10-20 centi hóban. A jelzések minősége és sűrűsége itt sem javult, de az út egyértelmű a második Phrsz leágazásáig. Az elsőn a toronyhoz ki sem mentünk, mivel a havazásban csak 2-300 métert lehetett látni, és az idő is szorított.
A P-Phrsz útvillájához odaérve a hrsz jelzések szépen felújítva elvisznek jobbra, a KDP viszont nem egyértelmű. A kerítés mentén haladtunk tovább, követve az előttünk járók halvány nyomait: azok pedig a törésnél nekifordultak a Bodzás-ároknak (C: Mély-árok), utánuk mi is. Rövid út után kénytelenek voltunk visszakapaszkodni a kerítéssarokig, és innen egy jelzetlennek tűnő úton továbbindulni, a tájoló szerint irányban. Végül pár perc séta után a jelzések is meglettek, először nagyon kopott, majd jobb formában is. A LA Maraton útvonala is erre vezetett, mégsem tudtam felidézni a pontos irányt.

A következő nehézség a balra betérés a fenyvesbe, hiába rémlett, hogy egy szűk ösvényen kell bemenni, mégsem találtam a behavazott tájon. Így maradt a P+ az aszfalton, a P becsatlakozásig. Az úton is figyelni kell, hiszen a piros balra felvág egy ösvényen az irtásba, az út melleti betonkorláton a jelzés nem túl jól látható. A további kanyargás Szárig már egyértelmű. Leérve már csak vékony, de friss hótakaró maradt, a havazás viszont intenzív maradt. Pecsétért érdemes 50 m-t jobbra letérni a főúton, az Aréna nevű intézményben kétszínű a nyomat. Idővel ekkor már nagyon rosszul álltunk, tulajdonképp a Phrsz leágazás bolyongásnál feladtam, hogy elérjük a 13.01-es vonatot, mégis elkezdtünk futni a hosszú aszfalton havazással-széllel szemben. Végül épp időre értünk a megállóhelyre, de a vonat érkezéséig még várni is kellett 2-3 percet.

 


OKT (egyben Várak a Vértesben)

Szárliget-Kőhányáspuszta

 

Szárligeten a forgalmis résen volt, ahogy érkeztünk, hozta ki a pecsétet. Végre volt fél óránk leülni nyugodtan elkölteni az ebédet a váróban, aztán nekiindultunk Szárliget utcáinak.

Ez a rész Vitányvárig megintcsak ismeretlen nekem, de a focipályánál a jobbra letérést elsőre, Csákánypusztánál másodikra sikerült megtalálni. A pusztánál nagy élet folyt, a havazásnak hála, minimális emelkedőket sem küzdöttek le az autók. A Mária-szakadékban összegyűltek a környék madarai, az ilyen-olyan cinegék mellett ökörszemet és csúszkákat azonosítottam. Itt már újra 10-15 cm hóban járhattunk, de némileg több nyom között.

A kijárt K+ becsatlakozása után hamarosan megérkeztünk a Körtvélyesi pusztatemetőhöz, ami a váras mozgalom első pontja Szárliget után. Vitányvárig hamisítatlan Vértes, a várban pedig az épp elállt havazásban gyönyörű kilátás várt, bár sajnos lassan szürkülni kezdett. A kódot jól látható helyen, de az ÉNy-i kiszögellésben találtuk meg.
Szarvas-kútig még voltak nyomok, de az aszfalton elkanyarodtak, így a P keresztezéséig a völgyben megint utat törtünk. Integettünk reggeli nyomainknak, és nekiestünk a Mátyás-kútig tartó szakasznak. Furcsa mód itt viszont nem mi voltunk az elsők, az első 20 m után feljöttek a nyomrakók az aszfaltról (K+). Várgesztesre még beértünk lámpázás nélkül, bélyegzés után a kocsmából kilépve viszont már csak a hó világított. A várat kétszer is körüljártuk, de a kódra nem leltünk rá, a kapu persze már zárva volt. A keményre taposott havon visszaereszkedtünk a parkolóhoz. Itt található egy alacsony meredek dombon a Kisvár és a kód is. -Dilen- segítsége jól jött a sötétben, ő már nyáron megjárta ezt a részt.
Kőhányásig már csak egy emelkedő és lejtő, fáradt hótúrás maradt a sötétben egy órán át. A dobozban -a nap koronája- még nem használt új pecsét várt, elsőként tintázhattuk. Gyönyörű, élménydús és fárasztó nap volt kb. 40-42 km-rel, nem mellesleg alig maradt valami a KDP-ból, valahol sajnálom.

Morcsi Creative Commons License 2009.02.12 0 0 26640
Most nézem, hogy ott a turistautak.hu-ra mutató link van, ahol leginkább a mi (és talán Visztula?) Ózd környéki tévelygéseink vannak berajzolva :))
Előzmény: Múzsla (26637)
Múzsla Creative Commons License 2009.02.12 0 0 26639

De nem úgy volt anno, hogy majd csak az 50. évfordulóra lesz újra? Számolgattuk is, hogy ki hány éves lesz majd akkor. Én még csak 42 :)

 

Jól emlékszel, de időközben nagy lett a nyomás. ;-)

Előzmény: Joeyline (26638)
Joeyline Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26638
Nem rossz honlap, sőt :)

Ózdra ajánl is egy szállást.
Istenmezején kéne még egy szállás biztosan...


Ha lesz, elmegyek a 40 éves jubileumi ttúrára is :)
De nem úgy volt anno, hogy majd csak az 50. évfordulóra lesz újra? Számolgattuk is, hogy ki hány éves lesz majd akkor. Én még csak 42 :)
Előzmény: Múzsla (26637)
Múzsla Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26637

Ez jó hír!

Azért eljösz jövőre a 40 éves jubileumira is? ;-)

 

Kiindulásnak:

http://www.ozditura.lapunk.hu/

Előzmény: Joeyline (26636)
Joeyline Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26636
Ugyan 9 évvel ezelőtt, a túramozgalom kiírásának 30 éves jubileumára rendezett alkalmi teljesítménytúrán a kevés szerencsés (vagy kitartó?) egyike - szóval teljesítő - voltam, de a legszebb, összefüggő erdei szakaszon (a Tarna-vidéki Tájvédelmi Körzetben) éjszaka haladtunk át, így megérett bennem a gondolat, hogy többnapos szakaszos végigjárásban, végig nappal teljesíteni szeretném a Kohászok útját.

Vannak e valakinek esetleg bevállt szállástippjei az útvonalon?
Egyúttal behúznám a Partizán utat is, ami már több éve halasztódik, így Ózdon biztosan szükség lenne egy legalább 2 éjszakás bázisra.

Most már sajna nehezebben tudok elszabadulni hétköznap, így jó eséllyel ez a túra húsvét környékére esik majd.

Előre is kösz!
Joeyline Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26635
Ha a "hivatalos" távját nézzük, akkor igen, ha a valóságot, még akkor is esélyes rá.
Azonban az igazolófüzet adatai eléggé távol állnak a valóságtól.
Előzmény: asciimo (26634)
asciimo Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26634
és a KDP a hatodik, nem?
Előzmény: Joeyline (26630)
Joeyline Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26633
Mi a kollégiumban aludtunk a 80 napon.
Előzmény: nagypapi (26632)
nagypapi Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26632

http://www.iranymagyarorszag.hu/keres/tapolca/szallasok-p1/

 

Van kollégium is, gondolom, az sem lehet drága.

Előzmény: Jesper Olsen (26631)
Jesper Olsen Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26631
Próbáltam elérni őket (egy másik telefonszámon), de nem vették fel. Egy újabb számon a Tavasbarlangot értem el, ott azt mondta egy hölgy, hogy tudomása szerint már nem működik. Majd próbálkozom ezzel az új tel.számmal és köszönöm az infót.
Előzmény: Törölt nick (26619)
Joeyline Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26630
No igen, de én most az összefüggő _azonos turistajelzéssel_ jelölt turistautakra gondoltam.
Így az OKT, AK, RP DDK, ÉZ és DDP az első 5 "helyezett" jelenleg.

A Viamargaritanum útvonalán tudtommal számtalan jelzésváltás van, sőt turistajelzés nélküli szakaszai is vannak.
Felfoghatjuk persze a felfestett "gyöngysort", mint egységes jelzést, azonban ez nem illeszkedik a hivatalos magyar turistajelzés-rendszerbe.
Előzmény: MMMGergo (26628)
Múzsla Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26629

Köszi!

;-)

 

Egyébként Joyline felvetésére, íme itt a gyönyörű honlap hozzá.

http://www.viasanctimartini.eu/cgi-bin/via/index.cgi

Előzmény: Törölt nick (26626)
MMMGergo Creative Commons License 2009.02.11 0 0 26628
A Viamargaritarumot se felejtsd ki;).  Mo-i szakasza 500km körül van.
Joeyline Creative Commons License 2009.02.10 0 0 26627
Azt hiszem, még nem volt itt eddig:


Új hosszútávú turista- (és zarándok)út létesül Nyugat-Magyarországon:
http://szentmarton.blogspot.com/

Pontosabban a már meglévő Kercaszomor (szlovén-magyar országhatár) és Szombathely közötti sárga sávjelzést hosszabbítják meg észak felé, Rajkánál átlépve Szlovákiába.
Még idén elkészül állítólag!

Amennyiben tényleg több mint 300 km-es lesz, akkor ez lehet (a 3 kéktúra, az Északi Zöld és a DDP után) Magyarország 6. leghosszabb turistaútja.
Múzsla Creative Commons License 2009.02.10 0 0 26625

...de a 40e-ben már nem lennék biztos. Nagyon a határon mozoghat.

Utánanéztem és megdöbbentem.

Azt gondoltam, hogy Somoskőújfalu leválása után már nem fog döntően csökkenni. Sajnos igen. Szóval már csak 38 000. :-(

Ám még így is több mint a duplája a rá következő Balassagyarmatnak.

 

Egyébként pedig a kedvenc városom Pécs, de Salgótarján áll a szívemhez a legközelebb. Én itt érzem jól magam és a hibái mellett megtalálom benne a szépségeket, amelyek - szerintem - méltatlanul vannak a háttérbe szorítva.

 

Előzmény: Törölt nick (26622)
Múzsla Creative Commons License 2009.02.10 0 0 26624

:-))

 

Gondolom Miskolcnál nem fogadod el Diósgyőr központját központnak ;-)

Természetesen nem. Amúgy a Gulicska lehet hogy messzebb van még így nézve is, mint a Karancs.

 

Nem tudom én sem, hogy mi a pontos definíciója a nagyvárosnak. Semmiképpen sem a következő hozzászólásod. ;-)

Azért nem akartam "csak" várost írni, mert annak jobban utána kellene nézni. Magyarul abban nem vagyok biztos.

 

Amúgy lakosságban még 40 000 feletti a szám. Volt ez 50 000 feletti is. Csak ugye azóta történtek dolgok. A megye jellegéhez pedig hozzátartozik, hogy még így is bőven a legnagyobb város.

 

Előzmény: Törölt nick (26622)
Múzsla Creative Commons License 2009.02.10 0 0 26621

Ismerem.

Köszi!

 

Nagyon szép - mint mindíg - a hely. Kedvencem is és alapdolog, hogy évente legalább egyszer megmásszam.

 

Kissé elfogultan, de szerintem megdönthetetlenül szoktam mondani, hogy "nagy város" központjához ennyire közel, hétszázas hegycsúcs sehol máshol nincsen Magyarországon. ;-)

Előzmény: Zete (26620)
Zete Creative Commons License 2009.02.10 0 0 26620
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.09 0 0 26619
Tavasbarlang turistaszálló
Cím: 8300 Tapolca, Hősök tere 5.
Tel: (87) 514-100

Ott van közvetlenül a buszvégállomás mellett. Tegnap előtt még létező dolognak tűnt, nagybetűkkel volt kiírva az épületre.

Attila

Előzmény: Jesper Olsen (26612)
kvte Creative Commons License 2009.02.09 0 0 26618
Levél ment, de amikor arra jártam én sem találtam.
Előzmény: Güsziológus (26615)
HEV Creative Commons License 2009.02.09 0 0 26617
Előzmény: Güsziológus (26615)
Güsziológus Creative Commons License 2009.02.09 0 0 26616
Güsziológus Creative Commons License 2009.02.09 0 0 26615

Ezt írtam anno:

 

Békés megye

Mezőkovácsháza

A Templomromok a Dunán innen mozgalomból kimaradt, de biztos, hogy létezik, láttam a táblát Battonyán. Akkor tömegközlekedtem és nem fért bele a programba a rom felkeresése, de tervezem.

 

 

Különösen fontos, hogy "láttam a táblát Battonyán".

Háááát, a tábla még megvan, de a rom....

 

Kalandos történet.

Megtalálta már valaki?

 

Előzmény: Güsziológus (24767)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!