Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2009.08.27 0 0 348
Igazán nincs mit, örülök, hogy sikerült adnom egy olyan baráti (betegtársi) "lórúgást":-))
Előzmény: öreg ördög (345)
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.27 0 0 347
Sok mindenkinél előjön ez a tünet. Mindennap így érzed, vagy csak bizonyos - a gyógyszerbevételhez köthető - napokon ?

Nálam szerencsére csak a bevételt követő napon jelentkezik. Úgy szoktam jellemezni, hogy olyan, mintha a meséből a nagymama, a farkas, a vadász és a kövek is egyszerre lennének a gyomromban, nehéz őket cipelni:-) Én ezért a hétvégén veszem be és még akkor túl is lendülök ezen az általános gyengeségen.

Lehet, hogy csak pszichésen állítottam rá magam erre? Hm, gőzöm sincs.
Előzmény: napalm. (346)
napalm. Creative Commons License 2009.08.26 0 0 346
sziasztok!
érdeklődnék hogy volt-e valakinek a metho-tól (vagy a trexan-tól) olyan mellékhatása mint például a gyengeség, fáradtságérzet?
nekem mostanában jelentkeztek ezek a "tünetek".
munkabírásom a béka feneke alatt, majdnem csak állandóan fáradt vagyok.
szeptember elején megyek vissza az orvoshoz, megemlítem neki.
öreg ördög Creative Commons License 2009.08.25 0 0 345

Köszönöm szépen.

Mivel eddig - mint mondtam - nem nagyon találkoztam az orvostársadalommal, mindig csak azt csináltam amit mondtak.

Gondoltam én valahogy arra is, aktivizálni kell magamat, nem csak arra hagyatkozni, amit rutinból csinálnak - most megerősítettél benne.

Átgondolom és megindulok, elkezdem a "kikupálódást," mert így nem akarok maradni...

Mégegyszer köszönöm.

Előzmény: .ETNA. (344)
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.24 0 0 344
Hupsz, kifelejtettem a tüdőszűrőt, oda beutaló sem kell, ha jól emlékszem...
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.24 0 0 343
:-DDDD , hát tudod én is csak az utóbbi 2-3 évben "kupálódtam" ki ennyire - hozzáteszem: sajnos.
Korábban az évi egy-két mandulagyulin kívül SEMMI bajom sem volt, effektíve tornázni világéletemben utáltam, egy aerobic edzés-bemutató látványától is nevetőgörcsöt kapok:-)

Előljáróban annyit, hogy sokszor pontosan tudják a dokik, hogy mit miért vizsgáltak és mit találtak a leletben, ők meg is nyugodnak, csak éppen a pácienssel elfelejtik ezt közölni. Ha nem kérdezed...

A "vándorló" ízületi fájdalom reggeli merevséggel kombinálva, valóban az egyik legjellemzőbb tünete a sokizületi gyulladásnak. A többi területhez - amiről írtál - nem tudok hozzászólni.

Azt gondolom, hogy először is menj vissza a háziorvosodhoz, vidd magaddal az összes eddigi (korábbi évekbelit is) leleted és mond el neki, hogy egyszer és mindenkorra szeretnél végre tisztán látni, s ha lehet az állapotod javulásáért valamit tenni, akkor azt MOST !! és nem később szeretnéd megtenni.

Kérj teljes vérképet, reuma faktor mérésre is kiterjesztve és még minden egyéb beutalót is, amit ajánl (pl. ismét a reumatológiára): nálam pl. rögtön a vérvétel után (amiből kiderült, hogy magas az RF és a vérsüllyedés is a normál felső sávjában volt) indult a gyulladás-góc keresés: fogászat, fül-orr-gége (a mandulám ki is vették), nőgyógyászat stb.stb. Csináltattam (ÉN KÉRTEM BEUTALÓT) hasi ultrahangot is, elmentem mammográfiára, csontritkulás vizsgálatra. Magyarán egy-két hónapra jószerivel "beköltöztem" a különböző szakrendelések várótermébe, folyosójára. Miután mindenütt időpontot adnak, s ez még véletlenül sincs egy időben (ne adj isten egy héten), mindig van időd lélekben is felkészülni a következő vizsgálatra, s talán bírod szabival is, esetleg az elmegyek hamarabb, de bedolgozom variációval:-) Valamelyik vizsgálat során hátha kiderítik, hogy mi okozza az izületi panaszokat.

A Staphylococcus aureus-ról, ami alapvetően egy - a világon a leggyakrabban előforduló - ételmérgezés-fajta, olvashatsz a neten is, most néztem, de nem találtam utalást arra, hogy ez a baktérium izületi panaszokat okozna - de persze, ettől függetlenül, ha jelen van, ezt is kell/kellene kezelni nem? Vagy kezelték?

"A S. aureus okozta fertőzések a laikusok előtt kevésbé ismertek. Ennek oka az, hogy a gyanú csakis tömeges előfordulás esetén merül fel, az egyedi esetek, elsősorban gyors, 1-2 napos lezajlásuk miatt, elsikkadnak. A kórokozó az étel kezelőjének gennyes bőrgyulladásából kerül az élelmiszerbe, ahol elszaporodik, méreganyagot termel. Az ételmérgezés közvetítőjeként legtöbbször a tej, tejtermék, krémes sütemények, fagylalt szerepel, de olykor a disznósajt, vagdalt, hurka, kolbász és főtt húsok is szerepet játszanak. Az ételbe jutott baktériumok elszaporodva nagy mennyiségű méreganyagot termelnek. A lappangási idő rövid, néhány óra csupán. A klinikai tünetekre inkább a hányás a jellemző, a hasmenés hiányozhat." http://egeszseg.origo.hu/cikk/0628/092761/ajanlasok_1.htm

Vannak egyéb praktikák is, ezeket én is csak most vagyok kénytelen "megtanulni", kérlek Te se mond el senkinek, hogy tőlem hallottad, úgyis letagadom:-)
Pl. mond azt a háziorvosodnak, hogy nem tudod mi van, de mostanában időnként szédülgetsz, erre a háziorvos ad egy beutalót koponya CT-re, nyaki ultrahangra, neurológiára, ott kapsz további beutalót a fülészetre egyensúlyvizsgálatra.... stb. Lehet, hogy a sorrend más lesz: pl. neurológus küld CT és ultrahangra. Miután minden leleted remélhetőleg negatív... ráfogják a stresszre, amit te sűrűn helyeselsz is. Ez nyilván nem fog meglepni (miután eredetileg sem szédültél), de így legalább lesz kapásból legalább 5 terület, amit ki is zárhatsz az okozati tényezők közül:-))

Ja és még egy fontos dolog: a sokizületi gyuliból nem lehet sajnos végleg "kikecmeregni", bár 20 %-nak valami módon mégis sikerül, de stabil szinten tartható. Azok az egy-két nap után elmúlt ízületi fájdalmak, amiket írtam, s ami kínzott az első hónapokban, az első évben, nálam sem múltak el egy-két nap után, ill. elmúlt, de másnap már a bokám fájt, majd két nap múlva újra a könyököm, vállam stb. s ez így ment minden áldott nap, ha nem fájt volna, még izginek is tartom, hogy minden reggel volt "meglepim": vagy könyök, vagy váll, vagy láb, vagy csukló.... :-))

No és még most jutott eszembe a köszvény: nézesd meg a vérvétel során, hogy nem magas-e a húgysav a véredben, mert akkor rossz hírem van: köszvény-gyanú esetén purin-szegény diéta, no husi, no máj+belsőségek stb.

De hát, ilyen az élet, és senki sem tudja, hogy ilyenkor sírjunk, vagy nevessünk, bár én inkább az utóbbi híve vagyok:-)
Kérdezz, hátha kimaradt még valami, ha tudok szívesen segítek.
Előzmény: öreg ördög (342)
öreg ördög Creative Commons License 2009.08.23 0 0 342

Kedves ETNA,

látom, hogy nagyon megy ez neked - próbálj meg kérlek engem is sínre tenni.

Az első negyvenöt évemben elfelejtettem orvosismeretségeket szerezni, ezt viszont észrevették az izületeim és galád módon támadásba lendültek. Elsőnek a térdeim, de amikor a doki (miután arthroscopia során belekukucskált) megmutatta, hogy milyen vasakat akar belém kalapálni elmenekültem. Valaki ajánlotta az egyébként általam meglehetősen utált biziklizést, Donát - és ezekkel egész rendesen működik, valahogy karba lehet tartani.

A következő felvonásban az összes izület megindult. A mások által is leírt reggeli merevség, napközbeni fájdalom, (kézben, lábban) meg a vándorló fájdalom a csukló-váll-könyök területen (írtad valahol, hogy ez egy-két napig intenzív - nálam ez két három havi intenzív fájdalom után muladozik) De a legrosszabb a nyak alatti rész.

Bekéredzkedtem egy kórházba és mert hallottam valahol, hogy a prosztata, valamint a szem kötőhártya gyulladása és az ilyen módon fájdalmas ízületek egyfajta nyavalya jelei lehetnek. Hát ezek akkor már kb. tíz éve együtt voltak.

No innentől kezdve megbuktam. A kórház ifjú dokija nem találta a tíz éve kezelt makacs prosztata gyulladás nyomait. A "masszázsanyagból" staphylococcus aureus tenyészett, csakúgy, mint korábban a szememből. Csakhogy az időközben a kórházban alkalmazott kezeléstől allergiás lufi nőtt az egyik térdemen, menet közben hazaküldtek - (nem vicc: az egyik doki ajánlotta, keressek egy jó orvost - a prosztatára)

Idén megint bekéredzkedtem, most meg szabadságidőszak volt, több doki váltotta egymást, labort vinni kellett. (azok a vizsgálatok amelyekről ti beszéltetek pl: rf, meg ilyenek, az én laboromban nincs. miért...) szóval tornáztattak, felírtak egy nem szteroid fájdalomcsillapítót (valamit csillapít) és kész. Azt még mondták, félévente csináltassak labort, meg ha gyomorvérzést kapok ne felejtsem el abbahagyni.

A dokik egyébként rendesek voltak. Használt persze, csinálom ma is, de ott bujkál a kisördög (főleg, ha azt olvasgatom, hogy vizsgálgattak itt másokat) nem kellene-é még valamit csinálnom. Hátha ki lehet kecmeregni ebből a nyavalyából, ahogy a térdemet is sikerült valahogy konszolidálni.

Túl sok mindent öntöttem a nyakadba, nem kérhetem, hogy gyógyíts meg, de ha tudnál valami mankót adni ( most az egyszer nagyon képletesen...) akkor kérlek...

.ETNA. Creative Commons License 2009.08.13 0 0 341
Nem, ellenkezőleg, manapság éppen hogy komoly kutatások (és információ-cserés konferenciák) folynak pl. az rheumatoid arthritisszel kapcsolatban is... nincs ez a reuma terület "elhanyagolva", csak a legtöbb ilyen betegség okáról (főleg, ha autoimmun) és végleges gyógymódjáról még elég keveset tudnak, sajnos.

Bemásolok egy-két oldal-linket, ahol éppen a térdficamról, térdízületi elváltozásokról, porcátültetésről stb. írnak, talán találsz közöttük használható tanácsot, gyógymódot, gyógytorna gyakorlatokat is. Persze ehhez nemcsak a Te, hanem a Nővéred elszántsága is szükséges. Meglehetősen fiatal még ahhoz, hogy ilyen "lazára" vegye, hiszen azon a lábon gondolom minimum még vagy 60 évet szeretne fájdalommentesen sétálgatni:-))

Szóval nyomtasd ki (ha van köztük használható, megfelelő infó), add neki át és parancsolj rá, hogy tartsa be a cikkben javasoltakat, magamról tudom, hogy néha egy testvéri, vagy baráti "lórúgás" sokat segít, hogy komolyabban vegyük a dolgokat. Azért, szerintem egy jó maszek-orvost sem ártana keresni:-)

http://www.informed.hu/?tPath=/betegsegek/betegsegek_reszletesen/accidents_trauma/fractures/knee&offer_page333333=35

http://www.varoszoba.hu/show/2008/11/30/terd_vizesedese

http://www.orvosaneten.hu/XForum-tid1400-pid1483.html
Előzmény: e-story (340)
e-story Creative Commons License 2009.08.11 0 0 340
Hát igen, tudom, hogy minden orvos (főleg aki érti is a dolgát), rendkivül elfoglalt és néha igazságtalanul sokat akarnak tőlük.
Én inkább a különböző gyügymódokra lennék kiváncsi. Mármint, hogy a "szedjünk minél több orvosságot " módszeren kivül milyen lehetőségek vannak?
Tudom, hogy nem a reumagyógyitás a number one kihivás az orvosok számára, de biztos akadnak uj dolgok. Nézelődöm erre-arra, és kérdezősködöm, de nem igazán sok szerencsével.
Előzmény: .ETNA. (339)
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.11 0 0 339

Segíteni sajnos nem tudok, ötletem sincs... talán csak az általam már korábban is leírt javaslat: egy jó, lelkismeretes orvos kell, akinek magánpraxisa is van és valamelyik - a Nővéred lakhelyéhez közeli - reumacentrumban dolgozik...

 

Szerintem egy szimpla szakrendelésen sem idő, sem energia nem jut - sajnos - minden betegre, s ez nem feltétlenül az orvos hibája, egyszerűen képtelenség egy nap alatt 60 beteget (olykor még ettől is többet) "normálisan" kezelni, mikor egy betegre max. 5 perc jut.

Előzmény: e-story (338)
e-story Creative Commons License 2009.08.09 0 0 338

Szép napot!

Kérdéssel fordulnék hozzátok. Előbb az esetet.

A nővérem, mág nagyon fiatal (22 éves), de sajnos már reumás. Tavaly volt egy balesete, kiment a bal térde, és miután helyre rakták, nem lett jobb, sőt a reuma jobban kijött. Állandóan viz volt a térdében. Ezek után megoperálták, kivették az egyik meniszkusztát (nem tudom, hogy irjak pontosan), és eltünt a viz. De aztán megint csak meggyűlt. Elment egy párszor kiszivatni, meg valami hülye orvosságokat is kiirtak, de ezek küzül az egyik nem hiszem, hogy valami csodaszer, mert ha szedi, mindig jobban fáj a térde. Szóval azóta hol jobban meg van dagadva a térde, hol nem. És az orvosságokon, amiket nem szed rendszeresen, kivül semmi mással nem kurálja.

Mit lenne még hasznos kipróbálni, vagy mivel lehetne segiteni rajta?

Köszi előre is!

.ETNA. Creative Commons License 2009.08.09 0 0 337
Sziasztok!
Bár nem teljesen friss (áprilisban jelent meg), de ha még nem hallottatok róla, olvassátok el ezt a hírt, nagyon-nagyon fontos magyar (!) felfedezésről van szó, amely új reményt adhat az RA-soknak a gyógyulásra:

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0917/163721/20090421_sokizuleti_gyulladas_reumatoid_artritisz_1.htm
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.08 0 0 336
Igazán nincs mit:-) Hát valóban nem teljesen egyértelmű... Sajnos ezeket én is ismerem, mert a reggeli kéz-lábfej-boka merevségen és a melegvizes bejáratáson én is átestem még az elején, de már nagyon távolinak tűnik, mert bár csak 2 éve diagnosztizálták, de lassan másfél éve már egyáltalán semmilyen tünetem nincs, ugyanúgy élek, mint előtte, igaz a "hév-ből" kicsit visszavettem, már nem viszem túlzásba a házimunkát, meg lehet azt csinálni két-három nap alatt is:-) Ja és "leszoktam" - ez nehéz volt:-) - a tűsarkú cipőről stb.stb...

Szerintem érdemes mielőbb kideríttetni, hogy miről is van szó pontosan, mert ha mégis RA, akkor a gyors diagnózis nagyon-nagyon-nagyon lényeges, mert akkor időben el lehet kezdeni a gyógyszeres, vagy biológiai terápiás kezelést. Ez nemcsak azért fontos, mert "élhetőbbé" teszi majd a napjaidat (nincs fájdalom, minimális, vagy teljesen elmaradó reggeli ízületi merevség, nyugodt éjszakai alvás stb.), hanem megelőzi az ízületi deformitások kialakulását is. Szerencsénk a "szerencsétlenségben", hogy az, akit manapság diagnosztizálnak sokkal jobb eséllyel indul, mint az, aki pl. 20 éve lett RA-s.

Ne hagyd, hogy az orvosok lerázzanak, menj addig, amíg nem találsz olyan orvost, aki lelkiismeretesen (ahogy illik) elküldözget minden vizsgálatra és kiderítteti, hogy a Te esetedben miről van szó és az milyen kezelést igényel. Az időtényező ebben a betegségben is nagyon fontos!

Szurkolok, hogy ne RA legyen! :-)

Előzmény: brekege (335)
brekege Creative Commons License 2009.08.07 0 0 335

köszönöm a válaszod.

 

Nekem fájnak a kézujjizületeim, a kézhátizületeim, a lábfej kisizületek, a könyököeim, és a nyaki gerinc csigolyák.

A meleg víz ideig-óráig jót tesz neki.

Reggelente kicsit bénázok, mert be kell őket járatni, ez főleg a lábfej izületek esetében kínos.

 

Nagyon remélem, hgy simán begyulladtak az izületei és nem az autoimmonról van szó.

 

(igen a rf normális, a cprultraszezitiv kicsit magas, meg meglehetősen vérszegény vagyok - de ez mióta az eszemet tudom. Olyan 2-3 között szokott lenni a vasam.

Előzmény: .ETNA. (334)
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.07 0 0 334
Szia ! Akarod mondani: ha normális (0-20 között) ? :-)

Bemásolok egy linket a sokizületi gyulladásról:

http://209.85.129.132/search?q=cache:F0fAeptJgE4J:www.revitarendelo.hu/kazettav.html+lehet+iz%C3%BCleti+gyullad%C3%A1s+norm%C3%A1l+reuma+faktorn%C3%A1l&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a


Ebben azt írja, hogy ha jól értelmezem, hogy elvileg lehetsz szeronegatív RA-s is, ilyenkor a reuma faktor érték normális : "Vegyük sorba! Igen a laboratóriumi vizsgálatok sok, diagnosztikus értékű információt adnak. A süllyedés és az ú.n. akut fázis protein (CRP) vizsgálat érzékenyen jelzi a gyulladás aktivitását, más szóval erősségét. Fontos tudnunk azt is, hogy a beteg vérszegény lett e, ami a gyulladás következménye. Vannak speciális immunológiai vizsgálatok, amelyek közül ebben a betegségben a legjellemzőbb a reuma faktornak nevezett teszt. Ennek a pozitivitása esetén nevezzük a betegséget szeropozitívnak, hiánya esetén szeronegatívnak. A nagy számok adatai szerint a reumatoid artritiszesek kétharmada szeropozitív. A súlyosság nincs összefüggésben a reuma faktor jelenlétével vagy hiányával."

Ezek alapján pusztán a normális értékű reuma faktor, sajnos még nem jelenti azt, hogy nem vagy RA-s. Bár lehet, hogy csak egy "szimpla" izületi gyulladásod van, ami fizióval, gyógyszerrel, injekcióval kezelhető. Az RA lényege azonban az, hogy egyrészt folyamatosan visszatér, másrészt több kisizületet (ritkábban nagy-ot is) érint. Általában a betegség kezdetén egyszerre több izületed is fáj, pl. egyik nap a boka, majd egy-két nap múlva ez elmúlik (magától), de másnap arra ébredsz, hogy fáj a jobb vállad, a bal könyököd. Szóval hol itt, hol ott "bukkan" fel. Az éppen fájó izület reggel még merev is... stb.stb.

Ha a reuma faktorod normális, de a tüneteid alapján RA-ra gyanakodnak, akkor további teszteket fognak csinálni - gondolom - , hogy kiderítsék mi is a helyzet.

Egy sima izületi gyulladásnál viszont, mindaddig amíg meg nem gyógyul, csak az az egy adott izület fáj, duzzad meg. Nagyjából ez a különbség.
Előzmény: brekege (332)
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.07 0 0 333
Ez rendben, én is megnéztem:
Trexan: 2,50 mg vízmentes metotrexát (2,78 mg metotrexát formájában) tablettánként, egyéb összetevők: poliszorbát 80, hidegen duzzadó keményítő, magnézim-sztearát, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Methotrexat Lachema: 2,5 mg metotrexát (2,74 mg metotrexat-nátrium formában) tablettánként.

Mondjuk az is igaz, hogy valami miatt mégsem egyformán reagálnak rá a betegek, bár szerencsére a Trexan-ra vonatkozóan vannak jobb vélemények. Na mind1, majd lesz valami, mert olyan még sose volt, hogy valahogy ne lett volna :-)

Ja és persze azon pedig már nem is éri meg gondolkodni (igazából nem is érdekel), hogy vajon miért a cseh Methotrexat-ot kellett kivonni a forgalomból, s mi miatt győzött a finn Trexan? Hm!
Előzmény: topika1 (331)
brekege Creative Commons License 2009.08.07 0 0 332
sziasztok, ugye jól gondolom, hogy ha alacsony a reuma faktor a véremben, akkor nem lehet sokizületi gyulladásom?
topika1 Creative Commons License 2009.08.07 0 0 331
Ne hülyéskedjél már, a kettőnek uaz. a hatóanyaga (minőségben és mennyiségben). :-)
Előzmény: .ETNA. (330)
.ETNA. Creative Commons License 2009.08.06 0 0 330
Kedves Melnyó megkérdeztem az orvosom, a 7. hóban lejáró 2 levél Metho-t még simán szedhetem, igazán hálás vagyok, hogy elküldted, így szerencsére ez még kitart néhány hétig.

Kedden, 4-én voltam infúzión, sajnos Humirás-ok nem voltak, így nem tudtam Neked kérdezni, de ahogy olvasom, Somlyó éppen Humirás és nála bevált. Egyébként 5-en voltunk, mind Remicade-esek (4 RA-s és 1 Bechterew+crohn-os), s volt közöttünk aki már a Trexant szedi, s szerinte jobb, mint a Metho... igaz neki - velem ellentétben - gondjai voltak (gyomortáji fájdalom, általános rossz közérzet stb.) a Methoval.

Hát majd kiderült. KÉRÉSEM FELÉTEK VÁLTOZATLAN - akinek van Methotrexatja (amit májusban kivettek már sajnos a törzskönyvből) és nem tudja-tudta szedni, szívesen átvenném, mert kezdek pánikolni, hogy talán a Trexan nem lesz jó és akkor jaj nekem:-))

Egyébként a 10. infúzió után is változatlanul jól vagyok, semmi, de semmi fájdalom, soha nincs reggeli ízületi merevség stb., igaz a sok vérvételtől + infúziótól már kezdenek "eltűnni" az amúgy sem "izmos" vénáim:-)) Az asszisztens már azzal ijesztget, hogy kiteszi az ajtóra: Belépés csak vénával! :-DD

Még egyszer köszi és jobbulást Neked !

Előzmény: Melnyo (318)
somolyó Creative Commons License 2009.08.06 0 0 329
Sziasztok!
Időnként benézek ide s elolvasom a hozzászólásokat. Nos, én 2007 óta humirával injekciózom magam 2 hetente. Előtte elviselhetetlen volt az életem a fájdalmak miatt, sem éjjelem sem nappalom nem volt. Annyi változás történt, hogy nyugalmi állapotban nincs már az a sajgó, szúró fájdalom. Tudok aludni is. Mozgás során természetesen fájnak az ízületeim, de ezzel már együtt tudok élni. A korlátaim továbbra is megvannak, de az életem elviselhető lett. Sunyi módon újabb és újabb ízületeimet támadja meg a betegség de még az is elviselhetőbb mint a humira előtt. Mellette szedem a korábban felírt gyógyszereket is, havonta laborvizsgálatot csináltatok. Időközben leszoktam a dohányzásról is. Az elmúlt 2 év során felszedtem egy csomó kilót. ezen edzem az agyam, hogy ezt leadjam. Félévente járok a kötelező ellenőrzésekre, s 3 havonta szakorvoshoz. Kicsit ironikusan azt mondom, ahhoz, hogy megbecsüljük az alacsonyabb fájdalom szintet közel kell járni az elviselhetetlenséghez.
Hát nekem a humira segít elviselni.
.ETNA. Creative Commons License 2009.07.20 0 0 328
:-) Hát ez nem semmi, a mamád körzeti orvos, apósod orvos-csontkovács, a férjed reumatológus, már bocsi de nem viszed Te ezt egy kicsit túlzásba :-))
Előzmény: caixa (327)
caixa Creative Commons License 2009.07.20 0 0 327

nem is utasítom el ezeket a dolgokat teljesen, pl. apósom is doki és mellette csontkovács, jó eredménnyel alkalmazza ezeket a technikákat is kiegészítésképpen (állami rendelésen, legálisan, tb-re)

Előzmény: .ETNA. (326)
.ETNA. Creative Commons License 2009.07.17 0 0 326
Hm! Ezért tartom én spec. a legjobb (!!) módszernek mindkét orvoslás (kelet-nyugat) kombinációját.

De a legfontosabb, hogy bármilyen gyógymódot, kezelést is választ valaki, akkor ne egy sarlatánhoz (táltos... röhögnöm kell), vagy egy három hónapos gyorstalpalón végzett emberkéhez, hanem alapos anatómiai ismeretekkel is rendelkező ORVOS-TERMÉSZETGYÓGYÁSZ-hoz forduljon.

Szóval, nem mindenkit lehet a kolléganődhöz hasonló csoportba sorolni, aki hisz ezekben a módszerekben, mert, ha megfelelően képzett orvost keresel, egyáltalán nem biztos, hogy "kidobott" lesz az a pénz! Ezen kezelések hatékonyságát egyébként az utóbbi évtizedekben ráadásul egyre több komoly tanulmány is alátámasztja.

Kedves Caixa, nyilvánvaló és valahol természetes is, hogy Te, a családban orvosokkal körülvéve, kicsit szkeptikus vagy. De azért azt hiszem, hogy miután az orvosok elkönyvelték "allergiás alkatnak" a gyereked, s ennek ellenére (anno) pl. Dr. Palágyi Jolanda a talpmasszázsával mégis meggyógyította - s nem csak átmeneti időre, hanem végérvényesen - , akkor már baromira nem számít, hogy mi volt az a kezelési mód, a lényeg a végeredmény:-) A Jolanda könyvében például számos ilyen - élete végéig - hálás szülő pozitív véleményét olvashatod.
Előzmény: caixa (325)
caixa Creative Commons License 2009.07.17 0 0 325

nagyon jó dolog gyógyteát inni (én is szeretem) és érdemes sok finom gyümölcsöt iktatni az étrendbe, de nem elég csak ilyesmikre hagyatkozni szerintem, sajnos ezek nem olyan betegségek

 

persze mindenki maga dönt erről, próbákozni mindig érdemes, de egyik kolléganőm az izületi gyulladásával táltoshoz járt nagy pénzekért és itta szépen a kevert gyógyteát, de ettől még a kezei deformálódtak a betegségtől és rossz volt a közérzete, hónapokat vesztegetett el így

Előzmény: topika1 (324)
topika1 Creative Commons License 2009.07.17 0 0 324

Szia! Ha ilyeneket írsz, akkor a gyógyteás embert néhány hete miért hurrogtad le?

Étkezzen egészségesen!
Az antioxidánsokban, vitaminokban gazdag étrend javíthat a gyulladással küszködők állapotán. A friss zöldségekben, piros gyümölcsökben található növényi flavonoidok számos betegség esetén eredményeznek jótékony hatást. Például a gránátalma, a fekete áfonya, a fekete bodza, a fekete ribizli, a kék szőlő és a cékla is erős antioxidáns hatású, és emellett még finom is.

Előzmény: caixa (320)
.ETNA. Creative Commons License 2009.07.16 0 0 323
Ja, és kifelejtettem, hogy a Caixa által beidézett infókat teljes terjedelmükben elolvashatod az alábbi (Nők Lapja Egészség július 4.) linkben:

http://www.nlcafe.hu/nlegeszseg/20090704/hogy_el_ne_koptassuk_oket_/

A fenti cikk végén találod a "Kapcsolódó cikkek"-et, "Tipp"-eket, ahol további jó oldal- címeket is találsz, ha van egy kis időd, érdemes belenézni némelyikbe.
Előzmény: Hetti34 (319)
.ETNA. Creative Commons License 2009.07.16 0 0 322
Kedves Hetti, igazán nincs mit, örülök, hogy ha egy kicsit is tudtam segíteni:-)
Ha a fájdalmak csökkennek, és erős, kellemetlen mellékhatásokat nem észleltél még eddig (gyomorfájdalom, kiütések stb.), akkor minden bizonnyal be fog válni Nálad is a Trexan.

Hát sajnos azt gondolom, hogy a munkád hosszú távon nyilván nem tesz jót az ujjaidnak, s ez igaz még akkor is, ha minden orvos ajánlja a rendszeres mozgatást, még fájdalom esetén is, mert nagyon könnyen beszűkülhet az ízületek mozgása, ami persze szintén nem jó. Az az igazság, hogy én, a férjem külföldi munkája révén megengedhettem magamnak, hogy hosszabb ideig táppénzen voltam, sőt a végén fel is mondtam (ill. közös megegyezés volt), mert a munkám (irodavezető) rendkívül sok stresszel járt és észrevettem magamon, hogy sokkal ingerlékenyebb, érzékenyebb is lettem. Most én is éppen abban a fázisban vagyok, hogy próbálom kitalálni mit is kezdjek magammal:-)

Azért ne add fel, még nagyon fiatal vagy, hátha sikerül Neked is valami kedvezőbb munkalehetőséget találni. Nyilván nem alakíthatja át az ember az egész életét egyik percről a másikra, de lépésről, lépésre azért hátha sikerül valamilyen könnyebb munkát találni, kitanulni stb. Addig is az orvosodtól pedig próbálj kérni információkat, írásos anyagokat, én pl. két füzetet is kaptam, mindkettőt ajánlom.

1./ Dr. Rojkovich Bernadett, Sólyom Istvánné, Dr. Ortutay Judit: Rheumatoid arthritis
ebben vannak rajzok és tanácsok a kéz-ujj tornagyakorlatokra is, ez egy barna szegélyes, a Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány által kiadott, 28 oldalas A5 méretű tájékoztató füzet. Gondolom kórházak, reumatológus orvosok kaptak belőle osztogatásra.

2./ Ezt a Remicade-sek kapják, Dr. Rojkovich Bernadette: Rheumatoid Arthritis - Betegtájékoztató. Nemcsak a betegségről, valamint a lehetséges gyógyszeres és sebészeti kezelésekről, hanem a Remicade immunterápiáról is szó van benne.

S persze még mindig ott van a lehetőség, hogy "beleesünk abba a bizonyos meggyógyult 20 %-ba":-)) Tudod, a pozitív gondolat nagyon fontos:-)

Minden jót Neked, nézz be ide néha, hátha kapsz még további új infókat is!
Előzmény: Hetti34 (319)
caixa Creative Commons License 2009.07.16 0 0 321
bocs a kusza betűtípusokért!
Előzmény: caixa (320)
caixa Creative Commons License 2009.07.16 0 0 320
Hetti, ezeket neked is küldöm, a férjem szakértőként az egyik egészségügyi lapban ezeket ajánlotta, a vonatkozó részt bemásolom:

 

Hogyan csökkenthető a fájdalom?

Rögzítővel
Nagytakarításhoz, kerti munkákhoz viseljen csukló- vagy térdvédőt, melyeket gyógyászati segédeszközboltokban szerezhet be.

Cigistoppal!
A cigarettázás felerősítheti a gyulladásos tüneteket, és elő is hozhatja a betegséget. Kutatások igazolták, hogy a dohányosok körében gyakrabban és súlyosabb formában alakul ki a betegség. Senki sem állítja, hogy könnyű felhagyni a rossz szokással, de saját magunkért tesszük!

Langyos zuhannyal

Heveny gyulladás esetén nem ajánlott a gyógyfürdő és a meleg víz, sőt még otthon is kerülni kell a forró kádfürdőt.

Étkezzen egészségesen!
Az antioxidánsokban, vitaminokban gazdag étrend javíthat a gyulladással küszködők állapotán. A friss zöldségekben, piros gyümölcsökben található növényi flavonoidok számos betegség esetén eredményeznek jótékony hatást. Például a gránátalma, a fekete áfonya, a fekete bodza, a fekete ribizli, a kék szőlő és a cékla is erős antioxidáns hatású, és emellett még finom is.

Pihentesse!
Akinek gyulladása van, pihentesse a gyulladt ízületeket. Naponta kétszer óvatosan mozgassa át, és ahogy csökken a gyulladás, lehet gyógytornát vagy egyéb kímélő mozgásformát választani.

Előzmény: Hetti34 (319)
Hetti34 Creative Commons License 2009.07.16 0 0 319

Szia ETNA!

 

Nagyon szépen köszönöm a sok infót, utána fogok járni mindennek amiről írtál. Pár napja enyhébbek a fájdalmak reggelente, délutánonként pedig alig érzékelem, hogy van valami problémám. Egyszóval most sokkal jobban érzem magam.

Augusztus elején kell majd mennem vérvételre, annak kíváncsi leszek én is az eredményére.

A gond csak az, hogy kereskedelemben dolgozom, rengeteget emelek és pakolok nem tudom ez mennyire tesz jót az ujjaimnak, viszont a mai nehéz helyzetben nem nagyon tudok lépni. A stresszt pedig megpróbálom elkerülni, bár abból mindig van elég.

Még egyszer köszi az infókat és jó egésséget Neked!

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!