Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54705

Alapvetően a felületi struktúra (tehát kinézet) miatt van egy cégen belül sokféle. A viszonlag finom szemcsézettől a durva kőpor hatásúig.

Persze ez befolyásolja a kivitelező választását is. A legegyszerűbben felhordható (akár amatőröknek is javasolható) a Roll-putz nevű, ez egyszerűen felkened, majd egy erre való hengerrel átgurítva megkapod a végleges felületet (Egy cég forgalmazza, 2 éve felkentük szomszéddal és semmi baja, de ez nem annyira mérvadó majd 10-20 év múlva kiderül ennyit bír).

A következő kategória már kicsit barkács hajlamokat is feltételez, viszont szinte minden cégnek van, az a kapart hatású felület. Felhordják, azonos irányban átsimítják és kész.

A legnagyobb tapasztalatot pedig a gördülő szemcsés kívánja meg, tehát azt csak erre szakosodott tapasztalt céggel vagy szakival érdemes csináltatni hogy jól is nézzen ki.

Előzmény: Törölt nick (54702)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54704

Amennyiben laminált padló kerül le akkor ragasztógipsszel kihúzzuk, ha járólap akkor még ez is felesleges. (Gyakorlatilag szinte eltakarja a padló a rést, és a lábazat szépen lezárja)

Előzmény: Herr X (54699)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54703

Szervusztok!

 

 

Érdeklődni szeretnék kerítés-felújítás engedély-, ill. bejelentési kötelezettsége kapcsán.

 

Adva egy családi ház, már meglévő utcafronti, régi kerítéssel, kapukkal: alacsony rakott kő lábazati rész, hátulról betonnal kiöntve. A felmenő rész: vasoszlopok ezek között fa-léc kerítésmezők.

Ezt tervezem felújítani: lábazati rész maradna (kapna egy lábazati vakolatot, majd színezést), a felmenő vasoszlopok helyére - ill. azokra-  viszont zslaukő, épített oszlopok kerülnének kibetonozva, az oszlopok közé pedig új mezők. Mind az oszlopokra, mind pedig a labazati rész tetejére műkö kerítéskő/lap végig. Szóval kinézetében jelentősen megváltozna a kerítés. Mélységi méretét tekintve nem lenne változás (régi lábazat, ill. alap), viszont függőlegesen kb. 10 cm-rel magasabb lesz, mint a jelenlegi.

 

Szóval, kell ezt hivatalosan bejelenteni valahol, illetve engedélyeztetni? Esetleg ez teljesen egyedi és hely (település, hatóság) függő?

Tovább menve - akár a fentiektől függetlenül, vagy pont hogy összefüggésben - számíthatok a kivitelezés alatt ellenőrzésre, számonkérésre, akár büntetésre: ismerőssel (kőműves szomszéd) csináljuk mi magunk a kőműves részt. A fedlapokat és a mezőket vállalkozó fogja csinálni, beépíteni.

 

Segítésgeteket, visszajelzéseiteket előre is köszönöm!

 

Üdv': _Zsolesz_

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54702

A vödrös vakolatokat a kívánt színre keverik. Illetve a zsákosból is több szín van, ott viszont nagyon fontos a pontosan adagolt vízmennyiség.

A Baumitosnál egy általános alapozó van csak, míg a többi gyártónál jellemzőbb a színre kevert alapozó. Viszont konkrét márkát nem tudnék mondani amit ajánlok...

 

Lábazatból szerintem a Terranova lábazati vakolat megbízható. Illetve 2-3 sor natúr gresslap felragasztásán is érdemes lehet elgondolkodni.

Előzmény: bautest (54700)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54701

Belülről, amennyire látom a neten nem ilyen bitumnes/pvc bevonatos vízszigetelést csinának, ha tartósat akarnak.

 

Hanem, műgyanta+cement bevonatos réteget kennek fel, ami bírja

a NEGATÍV (azaz  falról/padlóról szigtelést letépő irányú) víznyomást is.

Shomburg, MAPEI, SAKRET anyagok rémlenek...

Előzmény: szuszetti (54688)
bautest Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54700

Nemesvakolat dilemma: rengetegféle márka van a piacon, még egy gyártónak is van több terméke, jelentős árkülönbözettel, nem egyszerű dönteni, hogy merre menjek előre. A kereskedők pedig nyilván azt ajánlják, amit ők forgalmaznak, ami náluk kapható. Sima EPS szigetelésre kellene valami pasztell-sárga/capuccino szín 1,5mm-es vastagságban, lábazati XPS-re meg valami sötétbarna lábazati verzió. A lényeg, hogy nem a legolcsóbbat, leggagyibbat akarom, inkább kerüljön többe, ha tényleg jobb, de feleslegesen szórni sem akarom a pénzt.

 

Baumit? Revco? vagy más egyéb?

Herr X Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54699

és alul mivel zárjátok le?

Előzmény: Törölt nick (54693)
Herr X Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54698

Azt számoltam, hogy 1m2 szárazvakolat 1000Ft-ra jön ki anyagárban.

Előnye a normál vakolathoz képest, hogy nem kell utána az egész falat glettelni.

 

Viszont ez a legalább 2cm pogácsa volt az, ahol felmerült bennem a pur hab. Ahogy elnézem még olcsóbb is, mint a gipsz és kevesebb vele a macera.

http://www.euroof.hu/termdetail.cfm?ID=1396

Előzmény: halaloszto (54696)
halaloszto Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54696

Hat ebbol az jon ki hogy 400 forint a ragasztogipsz /m2, kb ugyanannyi mint a karton maga. En tuti purhabbal fogom csinalni akkor.

 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (54695)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54695

1cm-t szoktunk tartani, a tapasztalat azt mutatja egyébként hogy 0,5cm körül szokott gond lenni a ragasztógipsszel (teljes tábla ragasztása esetén, mert kezd meghúzni mire rákerül a lap és nem fogja rendesen). Ha 2cm-t kell ragasztani (egyenetlen a fal), ott inkább egy csíkot felragasztunk a lehető legszűkebben, s arra ragasztjuk a kartont.

 

Igen 2cm-nél az körülbelül megfelelő mennyiség, közepes minőségű (nem túl egyenetlen) falnál 3 kg-ot szoktunk számolni, ebbe már belefér hogy itt-ott alá is kell ragasztani (bár kicsit sűrűbben pogácsázunk mint az előírás, elsősorban a síkba állítás miatt).

 

Amit a Rigips nem nagyon reklámoz az a ragasztógipsz vacak összetétele. Nem a ragasztás minősége problémás, hanem a felhasználása. A régi ragasztógipsz (közel van az 1 évhez a gyártástól számítva) gyorsabban köt. Ráadásul csak lassan szabad keverni keverőszárral, ugyanis hajlamos megindulni a kötés ha normál keverőgépet használsz...

Bár a vékony glettjük (Rimano 0-3) is borzalmas...

Előzmény: halaloszto (54694)
halaloszto Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54694

ez a 20mm vastgsag ez komoly? tehat 

  - a szarazvakolat 32mm vastag lesz?

  - a lap mogott 2cm luft van?

  - egy m2 lap felrakasahoz kell 3-4kg gipsz?

 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (54693)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54693

Jellemzően csak alul szoktunk rést hagyni, felül csak a szabás pontatlanságából eredő rés marad. Ezt utána varioval és papírszalaggal lehet összedolgozni a mennyezettel.

Egyébként ha nem hagysz rést úgy is szépen megköt, azonban kell neki kb. 1 hét mire a lapon keresztül távozik a víz.

Annyit szoktunk még tenni, hogy a felragasztott lapokat beütődübellel is rögzítjük. Tehát a felrakott lapot a pogácsán keresztül átfúrjuk, betesszük a dübelt, és csak kézzel kicsit behajtjuk a csavart. Ezután síkba, függőbe ütögetjük, és ismét beljebb toljuk a dübelt. Amikor a ragasztó megkötött a dübelt beütjük. Az sokat tud egyébként segíteni akkor is ha kicsit görbék a lapok.

 

Igen, ugyanúgy kötésbe folytathatod mint egy fal esetében.

 

Előzmény: Herr X (54690)
Agur Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54692

Szia!

 

A garázsod vízszigetelésére a falak injektálását javasolnám. - már rengeteg anyag kapható erre a célra -

A pince falát belülről furatokon keresztül lehet ezzel a módszerrel szigetelni és akkor nem nedvesedik át a szerkezeted.

Ha rákeresel a technológiára eldöntheted, hogy meg tudod-e házilag csinálni.

 

Üdv!

Agur

Előzmény: szuszetti (54688)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54691

A pince falazatától függ hogy okoz-e kárt benn az ott maradt víz. Az viszot szinte biztos, hogy gyakorlatilag használhatatlan lesz a pincéd.

Amennyiben csak belülről tudod megoldani a szigetelést, akkor gyakorlatilag csak a nagynyomású injektálás jön szóba (illetve előfordulhat hogy van már más megoldás is, vagy 15 éve nem követem figyelemmel).

Ebben az esetben a falba 8-10mm-es lyukakat fúrnak és azt telenyomják műgyantával...

A teknő szigeteléshez a lyukakat elég akár csemperagasztóval is betömni.

Arra azért számíts, hogy ez esetben még egy aljzatbatonra is szükség lesz. Ha nem akarsz hőszigetelést betenni, akkor vékonyan elég felszórni homokkal (a szigetelés védelmében).

A lapostetőnél (ez már terasz) betonozás előtt lett volna érdemes szigetelni. Utólag járható felületet és vízszigetelést műgyanta (esetleg PVC is?) tud. Régebben a TriFlex elérhető volt itthon is, nekik volt erre anyaguk.

A palaszórt bitumenes lemez nem járható. Illetve annyira járható hogy végigsétálsz rajta (mielőtt valaki beleköt :-)), de kerti bútorok lábait és hasonlókat nem bír.

Előzmény: szuszetti (54688)
Herr X Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54690

Lenne egy szárazvakolatos kérdésem.

 

Nézegettem a Rigips szárazvakolatos leírását.

 

Ott azt írják, hogy

 

A ragasztógipszet kis kupacok (pogácsák) formájában felhordjuk a falra. Az egyes pogácsák távolsága egymástól kb. 30–35 cm. A ragasztógipsz pogácsák javasolt vastagsága összenyomott állapotban 20–40 mm.

A burkoláshoz a helyiség belmagasságánál kb. 20 mm-rel rövidebb Rigips lapokat alkalmazunk.

A 12,5 mm vastag Rigips lapokat a leeső darabokból szabdalt alátétekre állítjuk, és felragasztjuk a falra. Így a padlónál és a mennyezetnél is rés marad, amely a ragasztógipsz kötéséhez szükséges légmozgás érdekében szükséges.

 

forrás: http://www.rigips.hu/kivitelezoknek/rendszerek/szarazvakolat/

 

A kérdésem az lenne, hogy miután megkötött a ragasztógipsz, mi lesz az alsó 12,5mm magas réssel és a felső 7,5mm-es réssel?

Kitömhetem pl. pur habbal? (rovarok, pára, stb. ellen)

 

Ragaszthatom-e pur habbal a lapokat (mint amivel az EPS-t ragasztják a falhoz)?

Ha igen, ott ugye nem kell 20-40mm rés?

 

Ha a belmagasság nagyobb mint a lap magassága, akkor mi van? "Kötésbe rakva" folytathatom? (lépcsőházról van szó)

 

mekkme Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54689

Na megvan a kivitelezői nyilvántartás csak elsőre nem találtam. Viszont nem találom benne az embereket, akiktől ajánlatot kaptam! Pedig több házat is mutattak, amit ők építettek és a tulajdonosok elégedettek voltak a munkájukkal. Hogy van ez a dolog? Leszerződöm vele, felépíti, aztán amikor jön az építésfelügyelet, akkor megbüntetnek?

Előzmény: mekkme (54678)
szuszetti Creative Commons License 2013.05.08 0 0 54688

Ha már Sicofol…

 

Homokos-dombos területen van egy ~18éves, 2/3-ig földbe süllyesztett, önálló 50 m2-es pincénk (garázs), felette lapostetős „napozóterasz” van.

Az előző tulaj a pince padlózatát átfúrta, hogy a bekerült talajvíz könnyebben elszivároghasson – most ezen a lyukon jön vissza a víz, plusz a többi fal is nedves.

 

A lapostető felső betonrétege felfagyott, tavaly azt újrabetonozták, rendes lejtést is kapott, de vízszigetelést és burkolatot nem.

 

A pincét dréncsövezni a környezetében lévő építmények miatt utólag nem lehetséges, éppígy kívülről minden más külső szigetelési megoldás is kivitelezhetetlen.

 

A pince padlójába fúrt lyukak tömítése után szóba jött a belső teknőszigetelés (így hívják?), a tetőre pedig palaszórt (?) bitumenes lemezt ajánlottak.

 

Kérdéseim:

1., ha elkészül a pince teknőszigetelése, milyen következménye lesz annak, hogy a vizet a falban tartjuk? (mondjuk, most is ott van)

2., pince belső szigeteléséhez bitumenes lemez, vagy (pl.) Sicofol PVC vízzáró lemez a jobb választás? Különbség csak árban van? (bitumenes lemezt egy ács-kőműves, a PVC-t pedig a gyártó cég tenné fel)

3., A lapostetőnél szintén: melyik a jobb; a bitumenes lemez, vagy a PVC?

4., a lapostető födémje nem bír el több réteg betont – mi kerülhet a PVC, vagy a bitumenes lemez fölé, hogy járható felületet kapjunk? (max. kerti asztal és napozóágy kerül a napozóteraszra)

5., a lapostetőre hány réteg bitumenes lemez kerüljön?

6., a pince padlózatába fúrt lyukak lezárásához van jobb tömítő módszer, mint a folyékony bitumen?

 

Köszönöm, ha segítetek és/vagy megosztjátok velem a tapasztalataitokat!

conrat Creative Commons License 2013.05.07 0 0 54687

Ha nem sérti meg a hajlaterősítőt akkor nem érdekes. Mondjuk ahhoz akkora mozgás kellene valószínűleg hogy akkor már ez lenne a legkisebb baj :) Mondjuk ott megy a vonat, most sok a tehervonat és úgy reng a ház, mintha hullámzana a föld :(  Ennek ellenére 50 éve áll a házikó.

Előzmény: KömKel (54686)
KömKel Creative Commons License 2013.05.07 0 0 54686

Úgyis ki fog repedni onnét a csemperagasztó... majd a hajlaterősitő szalag átfedi, nem lesz vele gond.

Előzmény: conrat (54685)
conrat Creative Commons License 2013.05.07 0 0 54685

A padlóra rakok, azzal nincs gond, kis felület, de a fal szerintem is felesleges. Az nem tudom jó ötlet volt-e a múltkori "mestertől" hogy a dilatációs hézagban lévő kb 1cm-es hungarocelből lekapart a szint alá, majd a rést kitöltötte csemperagasztóval, mondván hogy az épített tusoló alján az úgysem maradhat ott. Azzal mit kellett volna csinálni?

Előzmény: KömKel (54684)
KömKel Creative Commons License 2013.05.07 0 0 54684

Szerintem új épületnél fontosabb a háló, ahol még mozoghat az épület. (bár mostanában az alapot is vasaljuk, igy nagyon kevés erre az esély)

Én kihagynám a helyedben, feleslegesnek érzem.

Előzmény: conrat (54683)
conrat Creative Commons License 2013.05.07 0 0 54683

Fogalmam sincs, régi ház, (valami kisméretű azt hiszem, 12cm-es fal) de valami betonkeménységű vakolatot rakott rá a kőműves még tavaly.

Előzmény: KömKel (54682)
KömKel Creative Commons License 2013.05.07 0 0 54682

Milyen téglából van a válaszfalad?

Előzmény: conrat (54681)
conrat Creative Commons License 2013.05.07 0 0 54681

Mapei Mapelastic-al lesz a fürdőm vízszigetelése megoldva. A fal és a padló is, a sarkokban hajlaterősítő. A Mapei-os szakértő-képviselő azt mondta, tegyek a mapelasticba hálót is, (mapenet 150) az jó bele. Valóban van értelme? A talajra még megértem, mert a lefolyók körül jobban tart a tömítőgallér fölött, de a falra miért kell? ha nagy repedés van akkor ez sem tartja meg, egy házat nem fog össze a háló. Kis repedés meg a függőleges falon szerintem nem okozhat nagy problémát egy tusolóban, annyi vizet nem kap. Érdemes használni?

KömKel Creative Commons License 2013.05.06 0 0 54680

Én 5x60-as csavarokkal rögzitettem (ugyanilyen födém van a régi házrészen)

Előzmény: zhari2 (54679)
zhari2 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 54679

Sziasztok!

 

Mennyezet gipszkartonozásánál a direkt függesztő kengyeleket milyen hosszú laposfejű facsavarral rögzítsem a a jelenlegi plafonra, ha a rétegrend így néz ki :

festés

stakatúros vakolat

deszkázat

fagerendák

 

Válaszokat előre köszönöm.

mekkme Creative Commons License 2013.05.05 0 0 54678

A regisztrációt megtaláltam, de az építőipari nyilvántartásban keresést sehol nem találom. :(

Előzmény: Peter atyuska (54677)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.05 0 0 54677

1. Olyan kivitlező nem lehet aki nincs regisztrációs száma, őt bűntetik ha lebukik.

2, Az a kivitelező dolga nem a tied, kell rendelkeznie vele.

 

1 + ha ellenőrizni akarod akkor csak kérd el a reg számát meg a pontos cég adatokat és a BKIK honlapjáról elérhető a nyílvántartás.

Előzmény: mekkme (54676)
mekkme Creative Commons License 2013.05.05 0 0 54676

Sziasztok!

 

Két kérdésem lenne kivitelezéssel kapcsolatban:

1) házépítés esetén csak olyan egyéni vállalkozó kőművessel vagy kft-vel szerződhetek, aki benne van a magyar kereskedelmi iparkamara kivitelezői jegyzékében? Mi van, ha olyannal szerződök, aki nincs benne? Megbüntet az építésfelügyelet?

2) Jogszabályilag a felelős műszaki vezetőnek hányszor kell kijönnie az építkezésre? Azért kérdezem, mert műszaki ellenőröm már van aki ellenőrizni fogja a kivitelező munkáját, de műszaki vezetőt is kell majd alkalmaznom ha jól tudom.

 

Köszi a segítséget!

 

huger Creative Commons License 2013.05.05 0 0 54675

Csak nehogy ledőljön, mint Lenin :)

Előzmény: Csokis (54674)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!