Keresés

Részletes keresés

bloody rain Creative Commons License 2018.02.01 0 0 5021

Azt hiszem élelmezési kérdésekben szerencsém van a szocialista hiánygazdaságban való kondicionálódásomnak. Az 50-es, de a 60-as években is nagyon szegény volt az ország (vagy talán a vidék?), mindent ki kellett centizni, semmilyen étellel nem tehettük meg, hogy pazaroljuk vagy akár egy keveset is kidobjunk belőle - tizenéves voltam amikor először láttam banánt. De szó sem volt arról, hogy nélkülöztünk volna, mindig elegendő és tartalmilag jóminőségű étel volt, csak egyszerűen átragadt az a családi minta, hogy annyi ételt készitünk amennyire szükségünk van, a többi erőforrást pedig fontosabb célokra lehet forditani. Aztán a sors úgy hozta, hogy vegetáriánus lettem, ami az előzőekkel együtt nagyon kellemes dolog egészségileg is, és nem utolsósorban nagyon előnyös egy hedonista és pazarló társadalomban, ahol az én ilyen jellegű igényeim töredék áron kielégithetőek. Viszont tisztában vagyok vele, hogy ez a magatartás jó esetben nulla hatással van a társadalomra,  vagy esetleg kontraproduktiv, addig működik, amig kevesen vannak ilyenek.

Előzmény: random seed (5018)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.31 0 0 5020

Ebben a problémában nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás, lehet, hogy a gazdag országoknak tényleg szép évi összeget kellene fizetniük az érintett délkelet-ázsiai országoknak, hogy a sz..r pálmaolaj miatt ne irtsák ki teljesen a trópusi esőerdőiket, sőt leginkább semennyire se irtsák ki, de hát nyilván szeretnének ők is jól élni, ennek pedig ára van:

 

http://greenfo.hu/hirek/2018/01/27/lejart-a-palmaolaj-aranykora

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.31 0 0 5019

Asszem Ausztráliában van elég jól kiterjedt infrastruktúrája a lejárt szavatosságú (de még jó) és felesleges élelmiszerek szétosztásának a szegényebbek közt.

 

Ez egy kényes egyensúly, de nyilván valamennyi szemét mindig keletkezni fog, mert kell ráhagyás. A termelést nem lehet kicentizni, a fogyasztással nem lehet precízen számolni és élelmiszerhiányt mégsem akarhatunk. A hatékonyságon viszont javítani kell.

Előzmény: random seed (5015)
random seed Creative Commons License 2018.01.31 0 0 5018

magadra ismertél? :D

Előzmény: bloody rain (5017)
bloody rain Creative Commons License 2018.01.31 0 0 5017

Engem ez a cikk nagyon érdekelt, de úgy tűnik lesz a mozgalomnak néhány problémája. Előszöris az usák emberek nem árérzékenyek, legalábbis nem ebben a 30-50% tartományban ha ételről van szó, ráadásul ezek a csúnya termékek az élelmezésüknek csak jelentéktelen részét teszik ki, nem zabálják kilószámra a sárgarépát, sokkal inkább a marhahúst meg az édesitett szarokat, pelyheket italokat. Ha zöldségről van szó  inkább minőségérzékenyek, mert magyar szemmel nézve egy rakat pénzük van, még akkor is ha a legtöbb élelmiszer kétszer annyiba kerül nominálisan mint Magyarországon. A túltermeléses verseny miatt pedig a termelőknek és kereskedőknek az az érdeke, hogy a csicsás árut vegyék magasabb áron - tehát minden reklámot erre fognak kihegyezni. Az sem érdekük, hogy ingyen odaadaják a fölösleget szegényebbeknek, mert akkor ezek a szegényebbek nem fogják megvenni a drágábbat - és a szegény sem annyira szegény, hogy ne tudná megvenni ... az usában lehetetlenség éhezni, nem véletlenül vezeti az elhizottsági világranglistát. 

 

Amennyiben a világ a csúnya zöldségek kidobása miatt összedől, akkor ezen mozgalom mellett is összedől, hiszen a tömeg nem ezt követi, tréfás is lenne ha mindenki csúnya zöldséget akarna venni, inkább ellenkezőleg. Akkor pedig a mozgalom hivei azzal szembesülnek, hogy egész életükben dolgoztak mint más, de sokkal rondább termékeket ettek, mig mások szépeket. Pedig ehettek volna szépeket is.   

 

Szerintem a dolog sokkal egyszerűbb minthogy a világ jobbátételéről lenne szó - megpróbálnak még egy bőrt lehúzni a piacról, mert ahol valaki talál egy hézagot oda behatol és pénzt csinál a kiszolgálásából. Az egy többmint naiv hit, hogy majd a mozgalom megmenti a világot vagy bármi is függ tőle a profiton kivül. Ha valakinek az egy érték, hogy megmenti a világot, akkor majd ráépül egy rakás világmegmentő vállalkozás ami eladja a világmegmentést mint például a széndioxidkvótát amitől nem lesz kevesebb széndioxid, vagy a csúnya zöldséget, amitől nem lesz kevesebb szép zöldség.

 

"... a vállalattól rendelték meg a zöldséget, gyümölcsöt ahelyett, hogy a szupermarketek polcairól emelték volna le a tökéletes(nek látszó), tükörfényesre suvikszolt árut."

 

- Egy költői kérdésem van, hogy akkor mi történt a tökéletesnek látszó tükörfényesre suvickolt áruval. Nyilván ott rohadt meg és kidobták a szeméttelepre. Kb pont annyit, amennyit a vevők a ronda kinézetűből vettek meg.

 

Előzmény: random seed (5015)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2018.01.31 0 0 5016

Megvárjuk...

;-)

Előzmény: random seed (5014)
random seed Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5015

a magát igényesnek és felsőbbrendűnek tartó nyugati szuperember csak tökéletes zöldséget és gyümölcsöt vesz, és közben veri a mellét hogy ő az igényes XD

https://mno.hu/tudomany/tobb-tonna-egeszseges-gyumolcs-kerul-szemetre-naponta-2443654

random seed Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5014

azon szoktam röhögni, hogy milyen látványosan kezd összeomlani a Társadalomisten, és főleg az internet miatt.

 

a neten egyre több és több az infó, és hát a nagy részéről nem lehet eldönteni hogy igaz vagy nem igaz. :D

 

a Társadalomisten lényege ügyebár hogy minél több ember higgyen ugyanabban, tetszen neki ugyanaz a film, zene stb.

van is nagy zavar a Társadalomisten híveiben amikor egy filmre rásütik hogy "megosztó" :D:D:D mert ügye a hívek azt szereti ha vagy "mindenki imádja" vagy "mindenki utálja". és az újságírók is erre próbálnak kifuttatni minden filmet, minden zenét, de néha nem tudják megakadályozni hogy egy film végül megosztó legyen :D:D:D

 

aztán ügye egyre jobban felpörög az álhír ipar. nem mintha eddig ne lett volna, csak most kitalálták rá ezt a jó szót. :D

 

nemrég jelent meg egy hír, hogy mesterséges intelligenciával már videókon ki lehet cserélni arcokat. na most nagy cégek és kormányok ezt már régebb óta tudják, de a hír most az volt hogy bárki számára elérhető app formájában is megvan ez. persze a minőségen még csiszolni kell. 

olyan is van már hogy bárki hangjával elmond bármit egy AI-val megtámogatott beszélő program.

 

persze még egy ideig ezekről visszafejthető lesz hogy csalások, de egy idő múlva annyi ilyen lesz, hogy csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak hogy tisztázzák magukat. de sokszor ők se, mert ügye a népnek elég ha valakit besároznak... a csorda nem ad lehetőséget a tisztázásra, ha épp olyan kedve van...

 

na ebből lesz az igazi összeomlás...

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5013

Az igényességnek és igénytelenségnek van egy olyan pejoratív íze, ami nem állja meg a helyét minden esetben. A mosakodásban például mondhatom, hogy az alacsonyabb igények bizony elítélendők lehetnek, de az utazásban nem. Ez pusztán preferencia kérdése, ki hogy érzi magát jól. Szerintem jó dolog távoli helyekre utazni, de ezzel nem vagyok igényesebb, hisz utazgatás nélkül is kiválóan ellehet az ember és még a tágabb világról is szerezhet ismereteket, tapasztalatokat másként is.

Előzmény: Baráth Endre személyesen (5012)
Baráth Endre személyesen Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5012

ez nem így van! csak próbálom komolyan venni amit mondanak! és te ezt mondtad.

Előzmény: Törölt nick (5011)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5011

Ha az a szándékod, hogy minden hozzád intézett mondatban megkeresd a lehető legrosszabb, legnegatívabbat, akkor ne csodálkozz a magányosságodon. Szándékosan és tudatosan eltaszítod az embereket magadtól.

Előzmény: Baráth Endre személyesen (5010)
Baráth Endre személyesen Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5010

tehát ebben neked nagyobbak az igényeid :D

tehát aki külföldre megy az igényesebb :D

Előzmény: Törölt nick (5009)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5009

Nem ezt mondtam. Ebben nincs semmi igénytelenség, pusztán mások az igényeink. Biztos lenne olyasmi is, amiben nekem kisebbek az igényeim, mint neked.

Előzmény: Baráth Endre személyesen (5008)
Baráth Endre személyesen Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5008

aha tehát azt sugallod hogy én igénytelen vagyok mert megelégszem azzal, míg aki külföldre utazik az az igényes XD

Előzmény: Törölt nick (5007)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5007

Volt időszak az életemben, amikor minden hétvégén kirándultam, túráztam és még ma is gyakran elmegyek, ismerem és szeretem Magyarországot. De ettől függetlenül szeretek külföldre is menni, mert azért mégiscsak más dolgokat lát az ember és nagyon másfajta emberekkel is találkozik. Az új impulzusok feltöltenek és szerintem gazdagítják is az ember személyiségét. De hát mindenki azt csinál, amit akar, ha valaki megelégszik annyival, hogy lemegy sétálni a parkba az is tök jó, legalább olcsóbban megússza. :)

Előzmény: Baráth Endre személyesen (5002)
e_laca Creative Commons License 2018.01.30 0 0 5006

sose értettem minek mennek az emberek nyaralni, különösen távoli országokba

 

Télen van értelme. Nyáron itthon is jó idő van.

Előzmény: Baráth Endre személyesen (5002)
bloody rain Creative Commons License 2018.01.28 0 0 5005

Teljesen igazat adok, magam is a közeli helyeket kedvelem - az utca egyik végében ott a tó, a másik végében a hegy, a hegy túloldalán az óceán.   De tőlem is sok cifralelkű undorodik emiatt.

 

"A jó Isten egyszerűnek 
Alkotta az eszemet, 
Nincsen abban nagy modernség 
Csak szelídség, szeretet. "

 

Előzmény: Baráth Endre személyesen (5002)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2018.01.28 0 0 5004

Nade eme helyekre el kell utazni: az utazással rombolod a környezetet és akkor gyön a "Nagy Összeomlás"...

Előzmény: polária (5001)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2018.01.28 0 0 5003

"engem pl totálisan szórakoztat és kikapcsol és pihentet "

Téged. Mást meg más szórakoztat. Fogadd el...

"mondjuk nem véletlen undorodik tőlem a legtöbb ember :"

Ugyan ki keresi egy öntelt, fölfuvalkodott, mindenkit lenéző, másokat elfogadni nem tudó/akaró, pökhendi alakot, aki állandólag azon kesereg, hogy őt senki nem fogadja el...?

Előzmény: Baráth Endre személyesen (5002)
Baráth Endre személyesen Creative Commons License 2018.01.27 0 0 5002

én mondjuk sose értettem minek mennek az emberek nyaralni, különösen távoli országokba.

 

engem pl totálisan szórakoztat és kikapcsol és pihentet az is ha elmegyek sétálni a városba vagy az erdőbe itt a közelben. egyszerűen az erdő vagy a közeli város is olyan szinten érdekes számomra, hogy nem tudok betellni vele.

 

mondjuk nem véletlen undorodik tőlem a legtöbb ember :D

Előzmény: polária (5001)
polária Creative Commons License 2018.01.27 0 0 5001

http://www.travelo.hu/tura/20171018-a-legjobb-hazai-lombkorona-osvenyek.html

Hazánkban is B Ő S É G E S a látnivaló a szép kulturhely.

Előzmény: rhemaáb (5000)
rhemaáb Creative Commons License 2018.01.26 0 0 5000

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180126-spanyol-turistak-szenegalban.html

Bolyonganak mindenféle veszéles helyekre.....megállithatatlanul.....

Eklatáns Béla Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4999

"Jézus sem volt vegetarján" 

 

 

 

Jézus napi háromszor zabált húst, mint a bulvárkeresztény tömegemberek?

 

 

"és bort is ivott.""

 

 

Igazolnád ezt a megfelelő topicban...?

 

 

"Mi az hogy bulvár :))keresztény ?"

A hitet felszínesen megélő, a Bibliát saját szájíze (ezesetben szó szerint) szerint magyarázó, öntelt  langyhívő...

"de arról érdemes inkább beszélni amiben ÉRDEMBEN segithetünk ahol van mozgástér !"

Itt van mozgástér. Nem kötelező enni (annyi) húst ...

Előzmény: polária (4996)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4998

Az antiintellektualizmus sajnos jelen van a társadalomban, számtalanszor tapasztaltam már én is. No persze ez nem egyirányú út, mert fordítva is vannak negatív érzelmek és megnyilvánulások. Pedig naivan gondolhatná az ember, hogy egyszerűbb ha megbecsüljük egymást...

 

Minden esetre azt sem árt észben tartani, hogy problémáink lennének az iskolák földbe gyalulása esetén is, de a megoldásokat csak tanult emberek segítségével lehet megtalálni.

Előzmény: polária (4997)
polária Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4997

A nem diplomás talán jobb ? Ugye nem baj hogy valaki felsőfokon iskolázott ? A materialista versus idealista MAGÁNÜGY és abbol életviteli dolgok nem erednek.Én rengeteg diplomás isten-szkeptikus RENDES EMBERT ismerek !

Inkább van egy jellemtipus amelyik harsányan FOGYASZT menőzik szeret messze elutazni luxushelyekre és aztán ezzel HENCEG a bulikon. Nem az a baj hogy fiatal és dipéomás :)))hanem hogy BÖSZME önző.

Előzmény: random seed (4990)
polária Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4996

Senki sem "zabál" még te sem !

A hus nem egészségtelen táplálék.Jézus sem volt vegetarján és bort is ivott.

A  helyes táplálkozás EGÉSZSÉGÜGYI téma és nem világnézeti.

Mi az hogy bulvár :))keresztény ? Ilyen nincsen !

Táplálkozási kérdésben a plebános nem illetékes !

Persze hogy a szarvasmarha klima-szempontbol problémás de arról érdemes inkább beszélni amiben ÉRDEMBEN segithetünk ahol van mozgástér !

Előzmény: Eklatáns Béla (4995)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4995

Az állattenyésztés még jobban: iszonyat mennyiségű az állatok metángáz-kibocsátása: de a bulvár-tömegkeresztények nem képesek még a disznóhúsról sem lemondani, nemhogy a húszabálásról...

:-/

Előzmény: polária (4992)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4994

00:25:59-kor írtad eme hsz-odat. Nem tudsz aludni...?

Előzmény: random seed (4993)
random seed Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4993

repülni imádnak a menőcsávók, de főleg a nők!

Előzmény: polária (4992)
polária Creative Commons License 2018.01.25 0 0 4992

20 éve hat magyar halt meg abban a thaiföldi luxushotelben

A világméretü fennhéjázó bolyongás rengeteg szennyezőanyagot juttat a levegőbe,semmilyen jármű nem pusztitja ugy a levegőt mint a repülőgép.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!