Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ezt nagyon jó ötletnek tartom! Azt hiszem ez a megoldás arra, hogy olcsón, gyorsan egy megbízható csaknem felügyelet nélküli hűtőt építhessek!
Vannak épületgépészeim is, nekik még nem mentem az agyukra! :-)
A rézspirál elkészítése nem probléma, a PVC csőből van raktáron akár 200-250 mm átmérővel is. Így nem kell olyan magasnak lennie és láb sem kell, megáll a talpán. Két végére egy-egy toklezáró idom ragasztva és.... KÉSZ a tökéletes zártrendszerű átfolyós hűtő. A hőmérő szintén jó ötlet, azt is bele tudom tetetni.
Ha nem akarsz a bádogosok idegeire menni, akkor csinálhatsz egy egyszerű zárt átfolyósat műanyag csőből is...Én egy 110-es lefolyócső darabot ragasztottam be két műanyag kupakkal és az oldalán alul hideg víz be, felül meg a meleg ki...Sosem fordítva!!!... (ellenáramú hűtés)...persze spirálnak egy 3-méteres 8x1-es rézcsövet tekertem bele, de a kis "lakótelepi 20-as" főzőmnek az bőven elég volt...
...panel "csőkonyha"...víz a mosogatóból......5-milis acélpálcából forrasztottam neki a három lábat...remekül működött...egy ismerős ma is használja...
Az 5-6 óra főzési idő kicsit soknak tűnik, plusz a 100-as üsthöz nekem nem is mindig elég a 300-as hűtő vize sem, pedig 13-14 fokos kútvízről beszélek. Ősszel meg még ettől is hidegebb vizet vételezek a medencéből. Azt nem is tudom elképzelni, hogy aki hálózati vizet használ, az nyáron, hogy tudja tartani a kívánt hőmérsékletet, mert adott esetben már a hűtővíznek is magasabb lehet a hőmérséklete. Nagyon ámulnék, ha Neked sikerülne 20Co körüli kifolyót tartani 70+60L vízzel...( ha jól emlékszem akkor az átfolyóst használó barátom is 3 liter hideg víz felhasználást említett 1L cefréhez. )
"nem kell ennek a folyamatnak folytonosnak lennie, hogy egész főzés alatt szép lassan csöpögjön.. ha újra kezd átmelegedni megint bepupálsz egy adag hidegvizet és kész.." De kel, mert kicsi a hűtő, kevés víz van benne és nagyon hamar átmelegszik.
Hát tudod a kombinált fűtést szeretném (gáz és elektromos) az új főzőmnél megcsinálni, csak sosincs időm rá, mert mindig a másét csinálom...DDD...
Írtam már régebben, hogy mindkét "módit" egy-egy digitális kütyüvel szabályoznám és így nem lenne túlfűtve az olajam a duplafalban, nem kéne állandóan figyelni...a felfűtés az elején menne a nagyobb kazánégővel gázzal és amint megcsurran, a gázról a beépített elektromosra váltanék, mert oda már úgyis jóval kisebb "kakaó" kell...
Az elektromosat meg a tisztázásnál, finomabban lehet szabályozni...legalább is így tervezem...
pacsepa: akár tetszik, akár nem, a fizikai törvények nem megszexualizálhatók! Ha a melegebb, kisebb sűrűségű víz fölfelé áramlik, akkor Neked kell úgy kialakítani a rendszered, hogy jó legyen.
Fogsz egy 10-20 literes, csapos műanyag kannát (bármelyik műanyagáru kereskedésben kapható). Telitöltöd 12-14 fokos vízzel, és jó magasra felpakolod (min. 1 méterrel a hűtőedény felső pereme fölé). Összekötöd a csapot a hűtő ALSÓ (!!!) betápjával. A túlfolyóra pedig csak akkora csövet húzz, hogy a cső vége mindíg a gyűjtőhordó vízszintje FÖLÖTT legyen. A csapot csdak annyira nyisd meg, hogy a túlfolyón éppen csordogáljon a víz (kb. 2dl/perc). Persze legalább 2x majd újra kell tölteni a kannát, de garantáltan jó lesz a kifolyó pálesz hőfoka.
Ugyanolyan méretű hűtőt használtam 2 évig, mint a Tied. A 3/8-os csonkokkal.
Szia! Nekem is ugyanilyen hűtőm van. Én is tapasztaltam szintemelkedést míg rá nem jöttem hogy bent maradt a levegő a csőben. Folyik a víz, csak nem teljes keresztmetszeten. Kicsit meg kel szívni a csővégét mintha bort szívnál a hordóból és a mit alul bepumpálsz az felül elfolyik. Soha ne felül tápláld az hülyeség. Nem keveredik rendesen a kis mennyiség miatt. Nekem a felső vízréteg kéz meleg az alsó mindig hideg. Annak a hordónak egy főzésre elégnek kel lenni. Nekem egy fél fürdőkádnyi általában elég. Nekem egy kis fogaskerekes ablakmosó szivattyúm van, amely a víz tetején úszik egy hungarocell lapon, és a szívócső a fenéken van. Ha úgy érzem hogy kezd langyulni engedek hozzá, vagy leengedem és újra feltöltöm. Viszont arra én is gondoltam már hogy átteszem a hűtőspirált egy nagyobb fazékba, mert a spirál vége kint van a vízből és az nem dolgozik.
Tegyük fel, hogy a kollégának 30 fokos a kifolyó párlata, de egy ballonba vezeti, szilikoncsővel. A szilikoncső a kupakba applikálva, és a vége a folyadék alatt van. A kupak csak minimálisan megnyitva. Ott is jelentős lenne az illatveszteség?
3-5 ezer forintos tétel egy 12V szivattyú.. Nálam is így van megoldva. 100L es főzőm van 5-6 óra egy főzés, tehát ha kell 4-5x is visszahűtöm a 70L es hűtőben a vizet, egy főzésnél kb. 60L hidegvíz bepumpálása elég szokott lenni, ezért is van 2 60 L hordó a hűtő mellett..egyikbe folyik a hűtő FELSŐ kifolyóján a meleg, alulról meg táplálom a hideget.. nem kell ennek a folyamatnak folytonosnak lennie, hogy egész főzés alatt szép lassan csöpögjön.. ha újra kezd átmelegedni megint bepupálsz egy adag hidegvizet és kész..
A minap szert tettem egy kéményes gázbojler égőjére komplett kombinált szeleppel, termoelemmel. Fénykorában földgázról üzemelt, baja nincs, csak a vízkő miatt került "volna" kukába. A bojler adattáblája szerint 6,6 kW-os, remélem jó lesz a duplafenekű söröshordóhoz (50 l).
Első körben lekötöttem az égőt, és átfúvókáztam 240-ről 86-ra, így szép kéken ég PB palackról reduktor nélkül. Úgy látom sokkal jobb mint a régi kormolós piaci égőm reduktorral.
Szeretném biztonságosabbá tenni, azaz visszaszerelni a szelepet, égésbiztosítót, meg a mi még szükséges....... + 1/2"-os Mofém gáz gömbcsapom is van.
Most szerintem kb 3/8"-nak felel meg a tömlővéges csatlakozó felül. Azt mondod fúrjam fel és tegyek bele 1/2" méretűt? Túlfolyatni egyszerűen nem tudom, az itt kifolyó vizet vissza kell vezetnem tömlővel a puffer hordóba.
Meg kell oldanod,mert nem működik másképp ! A meleg víz könnyebb és nem tudod alul elvezetni! ennek a hűtőnek csak a fölső harmada forró a lenti rész hideg!
Az a baj ezzel, hogy nincs olyan kis teljesítményű szivattyú. Csapnál ez nem gond, mert könnyen tudom szabályozni, akár csak csöpöghet. De szivattyúval ez nem megy. Ezért is gondolkozom zárt rendszerben, ahol a szivattyú teljesítménye teljesen mindegy, hiszen átkeringteti a vizet. Ezért kérdeztem a legelején, hogy a készen lapható zártrendszerű üvegből készült hűtő megfelelő-e?
Igazából nem értem az elvét ennek a hűtőnek, amit ehhez a főzőhöz gyárilag adtak. Nem tudom keringetni rajta a vizet. Fizikailag nem értem. Két azonos keresztmetszetű csatlakozó van alul-felül úgy 8 mm-es furatmérettel.
Gravitációsan felül lehetetlen túlfolyatni, vagy elvezetni a vizet ezen keresztül. Nem értem hogyan gondolták ezt működtetni?