Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2018.09.26 0 0 10400

Nem dér az véletlenül? 

Előzmény: kicsiakert (10399)
kicsiakert Creative Commons License 2018.09.26 0 0 10399

Nem vagyok maradéktalanul boldog. 4 órakor felébredtem, néztem a kinti hőmérőt, +2-őt mutatott, 5 körül +1.2-őt. Pár perccel ezelőtt a kert egyes részein ez a látvány fogadott. (Igen, az a fehérség az jég.) Minden fügém kint van még, a kicsik is. Talán nincs bajuk, de mese nincs, költöztetnem kell őket. Bár az előrejelzések szerint ez a hajnal volt a leghidegebb október végéig, de ki tudja?! Azt hittem, hogy van még pár hetem erre. Ha még nem tettétek, szerintem ti is tegyétek meg a szükséges lépéseket. Azt gondolom, hogy legalább az idei dugványokat védett helyre viszem, a többivel még kockáztatok.

helgaanyu Creative Commons License 2018.09.26 0 0 10398

Bíztatóan néznek ki. Hol fogod tartani a télen ?

Nekem egyszer volt egy téli dugványom cserépben.

Egy levéllel telelt az ablakban. Sose vártam úgy a

tavaszt mint akkor...! De ha minden igaz akkor idén is lesz egy

ilyen . A nyaralásról hozottal kb olyanok mint a tiedek.

Előzmény: Gaboturbo (10397)
Gaboturbo Creative Commons License 2018.09.25 0 0 10397

Szervusz Zsanna68,

Nézd csak a különbséget! Ez a pár galjacska tesók voltak, a kisebb levelű vagy inkább csak rügy az kinn a szabadban, a szép leveles benn a hűtőgép tetején kb. 24 'C hőmérsékleten így fejlődtek három hét alatt.

Most is dugványozgattam mivel most kaptam (múlt héten) galjacskákat de most már úgy helyezkedek, hogy télire ha kapok is galjakat azokat kinn a kertben elvermelem és csak Áprilisban dugványozom el. Biztosan van más módszer is de nekem ez vált be,  ezzel volt legkevesebb macera és kipusztulás.

 

Előzmény: Zsanna68 (10364)
55judit Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10396

Igen. A szegfűszegtől olyan finom kompót íze lesz. Télen nagyon csomagolok, hogy én is több fügéhez jussak. Most kiderült hogy vannak mennyei finom fajtáim is. :)

Előzmény: Törölt nick (10395)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10395

Ahogy mondod, plusz szegfűszeg. 

Előzmény: 55judit (10393)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10394

Szalicilt.

Forrón rakom üvegekbe, utána száraz dunsztba megy

Így csinálom évek óta.

Előzmény: Zsanna68 (10390)
55judit Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10393

Nem lehet rossz. De gondolom valami fűszerrel fel kell turbózni az ízét, mert magában csak édes és kicsit jellegtelen lehet. Mondjuk fahéj vagy citrom. Jövőre már sok fügének kell itt is lenni, amit lehet kipróbálok belőle.

Előzmény: Törölt nick (10392)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10392

Próbáltátok már a fügét (csak is hibátlan, de érett fügéből!) befőttnek elkészíteni?

 

Ha nem, akkor csak ajánlani tudom! Mennyei, szinte minden sülthöz jó, de csak úgy magában is, mint befőtt.

 

Neten a recept elérhető valahol, már nem tudom hol találtam sajnos, de biztos megleli aki akarja...

55judit Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10391

Mit szórtál rá?

Előzmény: Zsanna68 (10390)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10390

Szia.

Én mindig frissből csinálom és kevés mennyiséget.

Kb. 1 cm-s szeletekre vágom keresztbe és ízlés szerint cukrozva.

Már tegnap elkezdtem és délelőtt fejeztem be./többször alágyújtok/

Most lett celofános is, amiből sajt lesz.

A celofános lekvárok/dzsemek bekeményednek.

Delikátesz.

 

Előzmény: PathosVerdesIII (10386)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10389

Szivesen, magam is csak néhány üveggel szoktam egyszerre készíteni,  de meg is gondolom mikor nyissam ki! 😉

Előzmény: PathosVerdesIII (10388)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10388

Köszönöm a tippet, legközelebb kipróbálom. Nem jött össze gyorsan annyi friss, ezért kellett fagyasztani.

Előzmény: Törölt nick (10387)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10387

Legközelebb próbáld ki frissen és tegyél mellé kilónként 2 db őszibarackot,  úgy már kellemesebb ízvilág lesz bár én már csak a "tiszta", csak fügéből készített változatot készítem , pont amiatt a "furcsa" iz miatt! 🤗 Imádom. 

Előzmény: PathosVerdesIII (10386)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.09.24 0 1 10386

A hétvégén főztünk egy adag lekvárt abból amit egész héten gyűjtöttem a fagyasztóban. Feltöltök néhány képet a folyamatról. Az íze érdekes lett, nem olyan mint a bolti. Eleve nem túl édes ez a fajta, de lehet valami összetevője aminek fura szaga-íze van, még barátkoznom kell vele.

alapanyagok félig fagyottandarabolásalakul ezfélútonnyomkodom1kg cukor és 2 tasak dzsemfixfőzéskiméréskis pihenés fejjel lefelékész is van

55judit Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10385

Ennek az érettnek felette hozott még ki egy csomó termést, amit biztos hogy nem érlel már be.

Remélem szerencséd lesz jövőre. Az a szem nagyon finom édes volt. Talán túl édes is. Ennyire édes gyümölcsből én nem tudok sokat enni, de lekvárnak biztos nagyon jó lesz.

Előzmény: PathosVerdesIII (10384)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10384

Köszönjük a beszámolót, az én Főkajárim sem hozott idén termést, most őszre próbál de leszedem. Remélem enyhe lesz a tél és megmarad a polikarbonát üvegházban, akkor jövőre lenne első- és másodtermése is.

Előzmény: 55judit (10383)
55judit Creative Commons License 2018.09.24 0 0 10383

Le kellett venni a Főkajárit, mert éjszaka eső volt. Így félkészen is elégedett vagyok vele. Bár ez sem teljesen olyan mint amit az anyanövényről szedtem annó. Talán jövőre. :)

 

Badella fórumtárssal pénteken felmentünk az anyanövényhez, ami tavasszal tövig fagyott. Sajnos az új vesszőkön nem hozott fügét így akinek van ez a fajta, feltétlen takarni kell télen erős fagyban ha termést akar.

 

Ennek kapcsán térek vissza  Kurdi Laci féle fügémhez:

Tavaly elkeseredetten írtam arról, hogy amit kaptam Lacitól, nem is hasonlít ahhoz a fotóhoz, amit a fórumban mutatott róla. Idén viszont már hasonlít és nagyon finom, bár a fügék formája még mindig nem teljesen olyan. :)

 

Más fajtáknál is tapasztalom, hogy az első évi termés más mint az anyanövényé.

Előzmény: 55judit (10379)
kicsiakert Creative Commons License 2018.09.23 0 0 10382

Köszi. Igen, a gyökeresedési hajlam is egy fajtajelleg. Amit kaptál tőlem listát, abban szerepel egy "Fekete" névre keresztelt füge, az pl. alig-alig akart gyökeret ereszteni, és a kevés dugványozási veszteségeim között is előkelő helyen van sajnos. Tehát nehezen gyökeresedik, és ráadásul sérülékeny is az első időkben. Ha már megerősödött, akkor meg egy masszív, ellenálló növény.

Remélem, hogy a Firoma szépen viselkedik majd. Kérdezz rá egy hónap múlva, ha magamtól nem jelentkeznék.

Előzmény: 55judit (10381)
55judit Creative Commons License 2018.09.23 0 0 10381

Gyönyörű, és ez már valóban életben marad. Viszont ebből is látszik, fajtánként bizony van különbség. Nálam a Michurinska10 az, amelyik most ősszel lassan gyökeresedik. De jó lesz az! A légbujtásos vesszőn elkezdtek érni a fügék. ha leértek, októberben levágom. :)

Előzmény: kicsiakert (10380)
kicsiakert Creative Commons License 2018.09.23 0 0 10380

Biztatásként, viszonyítási pontként küldök pár fotót. Az egyik bokromra 4-5 hete tettem fel egy légbujtást, ezt ma levettem. Mutatom a fázisfotókat, illetve az anyanövény termését.

Nyári hőségben vártam volna még a gyökérképződéssel, illetve a leválasztással, de megfelelő öntözés mellett ez már életben fog maradni ilyen hűvösebb időben.

Az új növény 120 cm magas.

Előzmény: 55judit (10374)
55judit Creative Commons License 2018.09.23 0 1 10379

Főkajári:

Tegnap elkezdődött a jobboldali aszalódása, az alján préselődik ki a fügeméz. Ez a 2 szem van. Nem tudom meddig leszek képes nézni. :)

kicsiakert Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10378

Nincs mit.

Előzmény: Zsanna68 (10377)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10377

Köszi az infót.

Előzmény: kicsiakert (10365)
Balesz21 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10376

Sziasztok! :)

Nyár elején valaki leírta,hogy miként szokott adagolni káliumot a fügéknek. Írta,hogy szeptember közepén kálisót old fel vízben és azzal öntözi be a töveket,ez 1-2 fokot is,de talán picit befolyásolja majd a fagytűrést? 

55judit Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10375

Úgy legyen!

Előzmény: kicsiakert (10373)
55judit Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10374

Nálam a nyári légbujtások 3 hétre levehetők. Viszont amit kb 3 hete tettem fel, a napokban kibontottam, mert még csak nem is látszik semmi gyökérzet. Azt láttam, épp csak kezd gyökeresedni. lehet hogy az őszben már lelassul nagyon a gyökérképződés is.

Előzmény: kicsiakert (10373)
kicsiakert Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10373

Egy hónap múlva kibontom, és remélem, hogy addigra elkezdenek majd önállósodni.

Előzmény: 55judit (10372)
55judit Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10372

Tőlem elvitte Józsi, így a felszabaduló helyet 2 új tőnek osztom el. Amit tőled kapok, pont jó lesz egynek. :)

Előzmény: kicsiakert (10371)
kicsiakert Creative Commons License 2018.09.22 0 0 10371

:-(((

 

Na, ezt nem kívánnám.

Előzmény: 55judit (10370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!