Keresés

Részletes keresés

Green Corner Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137694

Egyforma a receptünk? Bár én a receptből a meggylére emlékszem csak.Nekem alapból nem tetszik semmilyen likőr! A múlt héten öntöttem össze az itthon található összes körömlakkot (volt köztük talán 15-20 éves is), ajándékban kapott ihatatlan pálinkákat, maradék ep.-up. gyűjteményt és újra főztem! Na ebből lett egy olyan íz kavalkád, hogy ezt szerintem a ritkán megfogadott napszámosaimnak sem merem odaadni!:((

Előzmény: mili70 (137690)
kupeci Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137693

A felsorolásod az egy vagy több dolgot takar?

Előzmény: mili70 (137690)
mili70 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137692

Igen, frissen facsart, egyenesen a fáról. :)

 

Előzmény: kupeci (137691)
kupeci Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137691

...meggylé?!

Előzmény: mili70 (137690)
mili70 Creative Commons License 2017.04.30 0 1 137690

Tényleg a nagy diófát meg sem néztem, de szerintem azon lesz sz@rásig. Diólikőrt szerettél volna készíteni? Nekem tavaly nagyon "fogyócikk" volt a diólikőr. Nálam az alapja a legjellegtelenebb almapálinka, valamint három fajta gyógynövény + a szokásos forraltbor fűszerek, és egy kis meggylé. :)

Előzmény: Jolida (137687)
kupeci Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137689

Akkor a Többinek kell örülni! ... amúgy meg a gyümölcsfatermesztőknek is meg kell élni:)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (137686)
mili70 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137688

Azé' én nem vagyok annyira elájulva tőle.  :)

És az is az igazsághoz tartozik, hogy ez belterület, és eléggé védve volt. Kint a prérin a gyümölcsösben azért nagyobb károk keletkeztek. És ez sajnos vonatkozik a szőlőre is. Itthon kb. annyi lesz, amit elfogyaszt a nagy család, a többi befőtt, és vagy aszalvány télire. Pálinkának ebből nem nagyon jut. Sárgabarackot a vajsaságból szeretnék majd hozni, de még nem beszéltem a tulajjal, hogy milyenek a kilátások. Szőlőkből, szilvákból, körtékből, faeperből, azért el tudom majd látni magam. Meggyet egy fórumos kolléga segítségével fogok beszerezni. ( remélhetőleg )

Előzmény: kupeci (137685)
Jolida Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137687

Dióval idén nem lesz gondom. A harminc éves fán egy szem se lesz. :-(

Almát majd vehetek a piacon. Úgyse szeretem -annyira- az almapálinkát... pedig már csak az van. :-p

Előzmény: mili70 (137684)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137686

Többi gyönyörűen kihajtott. :(

Előzmény: kupeci (137682)
kupeci Creative Commons License 2017.04.30 0 1 137685

Legjobban a barackot irígylem!

Előzmény: mili70 (137684)
mili70 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137684

Pár képet készítettem délután a kertben.  A fák egy része 3 éves, és  nem mondom, hogy 100%-os termés lesz, de a múlt heti havazásos dolog után ez is csodának számít: https://goo.gl/photos/1DRs53xrAhEhsKXRA

Előzmény: ksanyi52 (137675)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.04.30 0 2 137683

Ez kész! Méghogy nem lesz vízköves? Dehogynem! A víz keménységét a változó (hidrokarbonát-keménység) és az állandó (szulfát-klorid) keménység okozza. Hő hatására a változó keménység csökken. Magyarán vízkő válik ki. A zárt rendszerben is. 

Nyitott rendszernél elég némi ecet, vagy citromsav a főzés legvégén, mikor leállítod a hűtővíz áramot. 10-15 perc múlva nuku vízkő, vaslerakódás.

Előzmény: pacsepa (137668)
kupeci Creative Commons License 2017.04.30 0 3 137682

Na   ezt most így konkrétan ( a sárga színből meg ippen) nem lehet megmondani.Bár ha valami odapetézett az okozhatta a petéket, ..... de a csemete kipusztulását még nem!:) Mert hogy egy kiadós eső után még némelyik életre kelhet- ett  volna ha ki nem veszed!

Nekem még némelyik most ébredezik.:)      (Addig míg a törzsét vagy ágacskáját megkaparva a kéreg zöld színű, függetlenül attól hogy még nem hajtott ki, még van remény.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (137681)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137681

Üdv!

 

Ültettem idén pár darab gyömölcsfát, kettő nem kezdett el hajtani, kiástam, és a gyökerein ilyen sárga tojásszerű valamik voltak, szétnyomva fehér lé folyt ki belőle, mi lehet ez? 

Csikky Creative Commons License 2017.04.30 0 2 137680

Èn is viszont ès örülök, találkoztunk! :)

Előzmény: foxrudi (137679)
foxrudi Creative Commons License 2017.04.30 0 2 137679

Gratulálok neked a nagyszerű eredményekhez!

 

Előzmény: Csikky (137653)
Bárk_i Creative Commons License 2017.04.30 0 2 137678

Gratulálok Gyulán szerzett eredményedhez.

Előzmény: Csikky (137653)
rézműves1 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137677

Egy 17-literes kuktánál még elmegy...         ...(kabát alá-sok szódával...:):):)...

Előzmény: pacsepa (137673)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.30 0 2 137676

Miért gondoljátok,hogy zárt térben,vagy teljesen elmerítve nem lesz vízköves?Láttatok már használt,szétszedett villanyboylert?

Előzmény: ksanyi52 (137675)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137675

Szia! " A nyitottnál a spirál felső része tiszta vízkő lett." Igen ezt én is tapasztaltam, azért is írtam hogy gondolkodtam hogy a spirált átteszem egy nagyobb fazékba mert a felsőrésze nincs víz alatt. A spirált összébb nyomni meg nemigen érdemes inkább egy magasabb edénybe tenni. Ez most a kisebbik gond, a nagyobb hogy lesz e mit főzni? Én Hajdúbiharban lakom, a meggy már oda, ( pár szem van csak rajta) nem termékenyült, pedig tele volt virággal. Az egyik almafán alig van virág, a másik tele van virággal de nem járnak a méhek. A birs és a körte  is most virágzik. Permetezni is alig lehet, vagy a szél, vagy az eső miatt. A meggyfák tetejét már leforrázta a monília, pedig kezeltem felszívódóval de már megint kellene. Azt bánom hogy hagytam ilyen magasra nőni. Szenvednek a fák mi meg bosszankodunk. A szőlővesszők is elfagytak, most kezdenek szegények hajtani az alvórügyekből. Az ország más területein milyenek a kilátások? 

 

 

Előzmény: pacsepa (137668)
endrepp Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137674

Nem. Valószínűleg 30 esetleg 60 mBar-os reduktor szükséges, a berendezés típusa alapján utána tudsz nézni.

Előzmény: vasbogre (137665)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137673

Gyárilag 15-ös a páracső az üst és a hűtő között.

Előzmény: rézműves1 (137672)
rézműves1 Creative Commons License 2017.04.30 -1 0 137672

Végül is a 15-ötössel is sokan főznek eredményesen, de igazad van, mert azt én is kicsit vékonynak találtam és rögtön 22-sel indítottam a páracsövemet és csak a felénél csökkentettem 18-ra...a végső csökkentést én mindig a hűtő előtti leszállóágon csinálom...

Most már 50-literig, nem csinálok 22-esnél vékonyabb páracsövet...azt is 120-130-as hosszút...

Előzmény: pacsepa (137670)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.30 0 1 137671

Már azt hittem,végre kezded megérteni a dolgok lényegét,illetve lényegtelenségét.De nem.

Előzmény: pacsepa (137666)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137670

A gőz biztosan áttolja rajta, legfeljebb az edényben lesz magasabb kicsit a nyomás. Ez nyilvánvaló számomra is. Ami zavarja tán az esztétikai érzékemet, hogy a főzőről 15-ös cső jön.

A magasabb nyomás az üstben és utána végig magasabb hőmérsékletet, magasabb forráspontot eredményez minden összetevő esetében.

Most volt alkalmam mérni, a régi hűtőhöz képest a kupola hőmérséklete 10-12 fokkal volt magasabb. Nem tapasztaltam a tegnapi alszesz finomításnál ilyet, de esetleg bezavarhat az összetevők szétválasztásába ez a dolog. Nem tudom...

Írtam, hogy a két spirálba belefújva (régibe és az újba) komoly különbség volt a a kettő között a levegőáramlásba annak ellenére, hogy a régi kifolyási keresztmetszete pont ugyanakkorára volt leszűkítve, mint a mostani teljes hosszában végig.

Előzmény: rézműves1 (137669)
rézműves1 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137669

..."Mégis nyugodtabb vagyok, ha a 10-es spirált kicserélem 12-esre. A szememet is zavarja, hogy nagyon vékony a spirál csöve"...

 

Úgy látom, hogy azért még nem egészen nyugodtál meg, pedig a fizika tényleg tudja "dolgát"...

Az én első konyhai, műanyagcsöves hűtőmben sem volt csak 3-méter, 10-esnél nem vastagabb cső, pedig az 20-literes főző páráit hűtötte...tökéletes volt...lehet, hogy már kicsit keverem, de a barátomnál, ugyanez a spirál 8x1-es cső volt és még az is jól hűtött neki...azt hiszem, hogy azt már én is kicsit vékonynak találtam és végül az enyémet 10-esből csináltam...ugyanez a 10-es spirál még egy 30-lityist is jól képes hűteni...

Előzmény: pacsepa (137659)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137668

Az eredeti hűtőnél a mostani sokkal jobb. :-)

Biztonságosabb, nem bízom a nyitott rendszerben. Ezt takarítani sem kell, mert nem vízkövesedik le vagy csak egyszerűen nem látom... :-).

A nyitottnál a spirál felső része tiszta vízkő lett.

Előzmény: kopasz szuzukis (137664)
sogi01 Creative Commons License 2017.04.30 0 1 137667

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (137646)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137666

Szia!

Én is agyaltam most összeszereléskor hogy hova tegyem?

A nyomás szempontja fel sem merült bennem, mivel annyira kicsi, a rendszerre kipróbálás nélkül is rá merem mondani, hogy a mostani 5-10-szeresét elviseli.

Amikor a kifolyó ágra tettem, annak praktikus okai voltak.

1. Az indításnál a légtelenítéshez fel kell emelni a kimenő csövet, így kitolja a levegőt a víz nyomása/szivattyú. A kifolyó ág végére szerelt szeleppel kvázi egykezes lett a dolog.

2. A szelepnek a tömege miatt különösebb kiegészítő nélkül a használt vizes hordó peremére tudtam akasztani a tömlővéget és bármikor figyelemmel követhettem az átfolyás mennyiségét.

3. Ha bármi miatt meg kell szakítanom egy rövid időre a víz áramlását, az a hűtőnél még nem okozna problémát, mivel relatíve nagyobb mennyiségű vizet tárol. Ha a szelepet felül zárom el, akkor ha a hűtő nem is légtelenedik le a tömlőt légteleníteni kell a visszaindításkor, mert a tömlő keresztmetszete nagyobb, mint ami az áramlás miatt szükséges lenne. Sokkal praktikusabbnak tűnt a tömlővégre szerelni a szelepet és azt elzárni, így a legkevesebb levegő sem juthat be a rendszerbe. Ennek különösen akkor lehet szerepe, ha a hideg vizes hordó nincs felemelve a hűtőhöz képest.

Előzmény: kopasz szuzukis (137664)
vasbogre Creative Commons License 2017.04.30 0 0 137665

Tud valaki segíteni?

Nem vagyok tisztába a szelep működésével. Azt tudom, hogy van rajta őrláng, ha az kialszik kis idővel elzárja a gázt. Van rajta egy hőfokszabályozó tekerő is, ezt gondolom maxra kellene állítanom, hogy nyisson de semmi szerepe nem lenne. Az átfúvókázás már megvan, szépen ég.

Szóval ráköthetem ezt a szelepet közvetlenül PB palackra?

Előzmény: vasbogre (137464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!