Egyforma a receptünk? Bár én a receptből a meggylére emlékszem csak.Nekem alapból nem tetszik semmilyen likőr! A múlt héten öntöttem össze az itthon található összes körömlakkot (volt köztük talán 15-20 éves is), ajándékban kapott ihatatlan pálinkákat, maradék ep.-up. gyűjteményt és újra főztem! Na ebből lett egy olyan íz kavalkád, hogy ezt szerintem a ritkán megfogadott napszámosaimnak sem merem odaadni!:((
Tényleg a nagy diófát meg sem néztem, de szerintem azon lesz sz@rásig. Diólikőrt szerettél volna készíteni? Nekem tavaly nagyon "fogyócikk" volt a diólikőr. Nálam az alapja a legjellegtelenebb almapálinka, valamint három fajta gyógynövény + a szokásos forraltbor fűszerek, és egy kis meggylé. :)
És az is az igazsághoz tartozik, hogy ez belterület, és eléggé védve volt. Kint a prérin a gyümölcsösben azért nagyobb károk keletkeztek. És ez sajnos vonatkozik a szőlőre is. Itthon kb. annyi lesz, amit elfogyaszt a nagy család, a többi befőtt, és vagy aszalvány télire. Pálinkának ebből nem nagyon jut. Sárgabarackot a vajsaságból szeretnék majd hozni, de még nem beszéltem a tulajjal, hogy milyenek a kilátások. Szőlőkből, szilvákból, körtékből, faeperből, azért el tudom majd látni magam. Meggyet egy fórumos kolléga segítségével fogok beszerezni. ( remélhetőleg )
Pár képet készítettem délután a kertben. A fák egy része 3 éves, és nem mondom, hogy 100%-os termés lesz, de a múlt heti havazásos dolog után ez is csodának számít: https://goo.gl/photos/1DRs53xrAhEhsKXRA
Ez kész! Méghogy nem lesz vízköves? Dehogynem! A víz keménységét a változó (hidrokarbonát-keménység) és az állandó (szulfát-klorid) keménység okozza. Hő hatására a változó keménység csökken. Magyarán vízkő válik ki. A zárt rendszerben is.
Nyitott rendszernél elég némi ecet, vagy citromsav a főzés legvégén, mikor leállítod a hűtővíz áramot. 10-15 perc múlva nuku vízkő, vaslerakódás.
Na ezt most így konkrétan ( a sárga színből meg ippen) nem lehet megmondani.Bár ha valami odapetézett az okozhatta a petéket, ..... de a csemete kipusztulását még nem!:) Mert hogy egy kiadós eső után még némelyik életre kelhet- ett volna ha ki nem veszed!
Nekem még némelyik most ébredezik.:) (Addig míg a törzsét vagy ágacskáját megkaparva a kéreg zöld színű, függetlenül attól hogy még nem hajtott ki, még van remény.
Ültettem idén pár darab gyömölcsfát, kettő nem kezdett el hajtani, kiástam, és a gyökerein ilyen sárga tojásszerű valamik voltak, szétnyomva fehér lé folyt ki belőle, mi lehet ez?
Szia! " A nyitottnál a spirál felső része tiszta vízkő lett." Igen ezt én is tapasztaltam, azért is írtam hogy gondolkodtam hogy a spirált átteszem egy nagyobb fazékba mert a felsőrésze nincs víz alatt. A spirált összébb nyomni meg nemigen érdemes inkább egy magasabb edénybe tenni. Ez most a kisebbik gond, a nagyobb hogy lesz e mit főzni? Én Hajdúbiharban lakom, a meggy már oda, ( pár szem van csak rajta) nem termékenyült, pedig tele volt virággal. Az egyik almafán alig van virág, a másik tele van virággal de nem járnak a méhek. A birs és a körte is most virágzik. Permetezni is alig lehet, vagy a szél, vagy az eső miatt. A meggyfák tetejét már leforrázta a monília, pedig kezeltem felszívódóval de már megint kellene. Azt bánom hogy hagytam ilyen magasra nőni. Szenvednek a fák mi meg bosszankodunk. A szőlővesszők is elfagytak, most kezdenek szegények hajtani az alvórügyekből. Az ország más területein milyenek a kilátások?
Végül is a 15-ötössel is sokan főznek eredményesen, de igazad van, mert azt én is kicsit vékonynak találtam és rögtön 22-sel indítottam a páracsövemet és csak a felénél csökkentettem 18-ra...a végső csökkentést én mindig a hűtő előtti leszállóágon csinálom...
Most már 50-literig, nem csinálok 22-esnél vékonyabb páracsövet...azt is 120-130-as hosszút...
A gőz biztosan áttolja rajta, legfeljebb az edényben lesz magasabb kicsit a nyomás. Ez nyilvánvaló számomra is. Ami zavarja tán az esztétikai érzékemet, hogy a főzőről 15-ös cső jön.
A magasabb nyomás az üstben és utána végig magasabb hőmérsékletet, magasabb forráspontot eredményez minden összetevő esetében.
Most volt alkalmam mérni, a régi hűtőhöz képest a kupola hőmérséklete 10-12 fokkal volt magasabb. Nem tapasztaltam a tegnapi alszesz finomításnál ilyet, de esetleg bezavarhat az összetevők szétválasztásába ez a dolog. Nem tudom...
Írtam, hogy a két spirálba belefújva (régibe és az újba) komoly különbség volt a a kettő között a levegőáramlásba annak ellenére, hogy a régi kifolyási keresztmetszete pont ugyanakkorára volt leszűkítve, mint a mostani teljes hosszában végig.
..."Mégis nyugodtabb vagyok, ha a 10-es spirált kicserélem 12-esre. A szememet is zavarja, hogy nagyon vékony a spirál csöve"...
Úgy látom, hogy azért még nem egészen nyugodtál meg, pedig a fizika tényleg tudja "dolgát"...
Az én első konyhai, műanyagcsöves hűtőmben sem volt csak 3-méter, 10-esnél nem vastagabb cső, pedig az 20-literes főző páráit hűtötte...tökéletes volt...lehet, hogy már kicsit keverem, de a barátomnál, ugyanez a spirál 8x1-es cső volt és még az is jól hűtött neki...azt hiszem, hogy azt már én is kicsit vékonynak találtam és végül az enyémet 10-esből csináltam...ugyanez a 10-es spirál még egy 30-lityist is jól képes hűteni...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én is agyaltam most összeszereléskor hogy hova tegyem?
A nyomás szempontja fel sem merült bennem, mivel annyira kicsi, a rendszerre kipróbálás nélkül is rá merem mondani, hogy a mostani 5-10-szeresét elviseli.
Amikor a kifolyó ágra tettem, annak praktikus okai voltak.
1. Az indításnál a légtelenítéshez fel kell emelni a kimenő csövet, így kitolja a levegőt a víz nyomása/szivattyú. A kifolyó ág végére szerelt szeleppel kvázi egykezes lett a dolog.
2. A szelepnek a tömege miatt különösebb kiegészítő nélkül a használt vizes hordó peremére tudtam akasztani a tömlővéget és bármikor figyelemmel követhettem az átfolyás mennyiségét.
3. Ha bármi miatt meg kell szakítanom egy rövid időre a víz áramlását, az a hűtőnél még nem okozna problémát, mivel relatíve nagyobb mennyiségű vizet tárol. Ha a szelepet felül zárom el, akkor ha a hűtő nem is légtelenedik le a tömlőt légteleníteni kell a visszaindításkor, mert a tömlő keresztmetszete nagyobb, mint ami az áramlás miatt szükséges lenne. Sokkal praktikusabbnak tűnt a tömlővégre szerelni a szelepet és azt elzárni, így a legkevesebb levegő sem juthat be a rendszerbe. Ennek különösen akkor lehet szerepe, ha a hideg vizes hordó nincs felemelve a hűtőhöz képest.
Nem vagyok tisztába a szelep működésével. Azt tudom, hogy van rajta őrláng, ha az kialszik kis idővel elzárja a gázt. Van rajta egy hőfokszabályozó tekerő is, ezt gondolom maxra kellene állítanom, hogy nyisson de semmi szerepe nem lenne. Az átfúvókázás már megvan, szépen ég.
Szóval ráköthetem ezt a szelepet közvetlenül PB palackra?