Keresés

Részletes keresés

kompot42 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 18

Sziasztok

Örülök hogy vannak még lelkes állattartók,én is közéjük tartozom.Most bug kettő anya disznóm az egyik az igazi zsírfejücske a másik az pietrain gyönyörü mondhatom a tenyésztés csúcsa.Remélem lesz majd töle kan malac mert azt tuti hogy megtartom . Nem olyan egyszerü sport ez a malactartás ,én pl. még sajátot nem vágtam de nem is tervezem ,inkább eladom a kismalacokat és veszek a szomszédtól egy olyat akihez nem füznek érzelmi szálak.

Szoval ma este sex lesz az olban megjött már a csomagocska is a hódmezö gazdátol

drukkoljatok hogy szép kisbabáink legyenek!

Texas Chris Creative Commons License 2009.09.18 0 0 17
Hát igen, de ezért tartjuk őket. Mi legalább jó körülmények között és egészséges, boldog állatokat nevelünk szívvel lélekkel.
Előzmény: Anika76 (16)
Anika76 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 16

Tudom,hogy nyulat tartasz,mert beszéltünk már a nyúltenyésztő topicon,én is tartok!

Hát igen,pontosan ezek az emberek,akik csak verik a mellüket,hogy ők nem ölnek meg állatot,biztosan nem néznek utána,hogy milyen körülmények között tartják az állatokat a nagy telepeken.Az az igazság,hogy ha valaki én tudom mi megy ott,itt mellettünk sertéstelep van,de dolgoztam már pulykatelepen is,na az sem volt egy élmény!Szivem szerint,bezáratnám az összes ilyen helyet,igaz az sem lenne jobb,mert akkor még több "Európa szemetét"hoznának be ide!!!

A férjem mondja is mindig,ne zúgolodjak mert sok embernek nem tetszik.....

Azt bezzeg nem látja senki,mikor kiengedem az állatokat,boldogan játszanak,futkosnak,jól érzik magukat!Még a disznók is!Nálam legalább boldogan élnek,míg.......!

Előzmény: Texas Chris (15)
Texas Chris Creative Commons License 2009.09.18 0 0 15
Sajnos nagyon jól látod a problémát és már falun is egyre kevesebben tartanak jószágot. Pedig az a hús teljesen más mint amit a boltokban lehet kapni.

Én nyulakat tudok csak tartani, mert városban, lakópihenő övezetben lakunk és elég kicsi az udvar. De tervbe van véve, hogy kiköltözzünk falura és majd ott sokkal több jószágot szeretnék tartani. A nyulak levágása miatt én is nagyon sok bírálatot kaptam városi ismerősöktől. Azt azért meg kellene néznie ezeknek az embereknek, hogy a nagyüzemi körülmények között nevelt állatok, hogyan élik le rövid életüket, lehet akkor azt nem enné meg. Elég lenne, ha a Tv-ben, Spektrumon bizonyos ezzel foglakozó müsorokat megnézné.
Előzmény: Anika76 (14)
Anika76 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 14

Igen,így kell számoli,bár mi +/-2 napot szoktunk neki adni.Nagyon jó,ahol még vannak falusi nagyszülők,vagy rokonok,így talán nem megy ki a "divatból" a disznóvágás,bár egyre kevesebben csinálják!Sokan nem jöttek még rá,hogy mennyivel értékesebb,finomabb a háztáji hús,mint a táppal nevelt nagyüzemi!Sőt!Van olyan ismerősöm,aki szinte undorodik a falusi dolgoktól,mert ugye mi "megöljük"az állatot.Nem tudom mit gondol,a vágóhídon hogy megy??!!

Na mindegy,ezekre a dolgokra nem gondolván,én is imádom a kismalacokat,nagyon aranyos kis jószágok,mindig nagyon várjuk az elléseket.

Előzmény: Texas Chris (13)
Texas Chris Creative Commons License 2009.09.11 0 0 13
Szerintem nagyon érdekes, ahogy számolják a sertések vemhességi idejét, 3hónap, 3hét, 3 nap.
Sok sikert a malacokhoz! Mi személyesen nem tudunk tartani, de a nagyszülők falun nevelnek nekünk is disznót, így minden évben vágunk.
Anika76 Creative Commons License 2009.09.10 0 0 12

Szia!

Gyönyörűek,pont ilyen pöttyös az én egyik hízóm,amiből lassan kocának való lesz,mert épp ma vettem észre,hogy búg.Most akkor várunk 3 hétig,aztán ő is be lesz rakva.A másik,ő ártány,kolbásztöltelék lesz,bármennyire is kegyetlenül hangzik,végülis ezért tartjuk őket,nem igaz?

Ha van helyed,akkor megtarthatnád mindkét kocát,végülis talán még őket érdemes a legjobban tartani,bár még nem lehet tudni,mi lesz a tavaszi malacár.A tavalyi brutális volt,erre idén is van esély!A takarmányár pedig már most sejthetően ismét a béka s....e alatt lesz!Tehát,én úgy gondolom,most megint lehet disznót tartani,na meg aki falun él,annak valamilyen szinten "kötelező"!

Én Pécs mellett,falun lakom,és igen itt bizony mindig van pietrin vagy h39-es kan eladó,igaz csak és kizárólag malacként.A tenyészkanokat nem akarják eladni,persze ez érthető is.Mi is csak ondót veszünk,aztán jön a szomszédsrác,ő inszeminátor,és teszi a dolgát!Nekem még nem nagyon éri meg kant tartani,talán majd ha több koca lesz.majd én is rakok fel képet,ami "kis"mamuskánkat meg kell hogy nézd,nagyon jó koca,mindig tíz fölötti malacozik,és fel is neveli!Csak ilyen kocát kívánok neked is !!!!

Előzmény: holmogorov (9)
csaby74 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 11
Sziasztok.Jó ez a kis sertéses topik.Igaz én már nem foglalkozom tenyésztéssel,de jó látni a képeket meg az írásotokat olvasni.Én is tartottam magyar nagy fehér kocákat meg lapályt is.De jó is volt.Rég volt szép volt.:)
holmogorov Creative Commons License 2009.09.09 0 0 10
Bocs múlthét vasárnap vettük őket, nem is tudom honnan vettem a pénteket. Egyébként nekünk régen volt duroc kocánk és egy öves koca, a tőlük származó malacokat vitték mint a cukrot. De ez legalább 10 éve volt. Szerintem a magyar fajták nagyon jók, dícsérik a magyar nagyfehér és a magyar lapály keresztezést, mint anyát. Ha árutermelés a cél, erre visznek duroc, pietrain vagy egyéb hibrid kant (Hódhib, Seghers stb.) és kész a hízó.
Előzmény: holmogorov (9)
holmogorov Creative Commons License 2009.09.09 0 0 9
Szia!

Nekem most 3 db malaom van. A jászapátii vásárba vettük múlhét pénteken. Van bennük biztosan pietrain és duroc, de biztosan keverékek. Itt egy kép, de telefonnal készült és nem túl jó:
Malacok
Az egyik egy ártány (amiben kevesebb a pötty, és a kép jobb oldalán áll), a másik kettő koca. A kép tetején lévőnek érdekes színe van, fehér alapon pöttyös és a szőrei vörösesek. Majd teszek fel róluk még jobb képeket is.
Egyébként én mindenképpen valamilyen színes fajtát szerettem volna venni, és sikerült. Egyik "kislányt" meg akarjuk hagyni anyának, és valószínű duroc kannal lesz bebúgatva, de lehet, hogy mindkettő megmarad anyának. Az ártány sorsa biztosan a vágás, őt ezért vettük. Ha mindkettő megmarad anyának, akkor ahogy mondtam az egyik duroccal, a másik lehet pietrainnel, vagy H39-essel lesz pároztatva. Majd még meglátom. Hely van. Egy három ólból álló helyen vannak, így akár mindkettő maradhatna.
Tényleg te nem tudsz valahol jó nagy duroc, pietrain vagy H39-es kant?
Előzmény: Anika76 (8)
Anika76 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 8
Köszi,megtaláltam!Egyébként te milyen fajtát tartasz?Melyiket ajánlod?Most mi egy dán lapály kocát tartunk/baromi hosszú,iszonyatos karajjal/,és mivel nincs tenyészkanunk,így hozzuk az anyagot,eddig sikerrel!Most pietrinnel lett berakva,kiváncsi leszek a malacokra,biztosan kis díjbirkózók lesznek!Igaz,azt mondják hogy a pietrin hízót nehéz eladni,mivel tömör húsdisznó,de majd meglátjuk.
Előzmény: holmogorov (7)
holmogorov Creative Commons License 2009.09.09 0 0 7
Szia Anika!

Itt olvashatsz róla:
http://www.hungapig.hu/data/ser_hun.html
http://www.allattenyesztok.hu/cikktart.php?cid=207
Google-ba beírod hogy hungahib-39, és tenyészeteket is találsz.
Előzmény: Anika76 (3)
holmogorov Creative Commons License 2009.09.09 0 0 6
Szeva!

Na ná, tán baj. Szalonna volt a jelem az oviban. :))
Különben ha nem tudnád, aki nem városban lakik, az mind paraszt (mondták ezt nekem egyszer, nagy okos emberek).
Előzmény: Törölt nick (1)
Anika76 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 5
Na én sem ebből diplomáztam ám!Amit tudok,igaz nem sok,de saját tapasztalat.Megvettük az állatokat,hát csinálni kellett,szépen lassan ,de próbálunk beletanulni. Itt a falunk mellett van egy szép nagy sertéstelep,a férjem dolgozott is ott,elég sokáig,ő a tapasztaltabb,na meg sok a kisgazda barát,haver,ők is nagyon sokat segítenek.most próbálkozunk egy kis keresztezésel,majd novemberben kiderül,milyen sikerrel.Tervben van az is hogy mangalicát is fogunk tartani,csak a helyhiány gátol benne jelenleg.
Előzmény: miriuta maci (4)
miriuta maci Creative Commons License 2009.09.09 0 0 4

Fú, én ennyire nem értek hozzá de örülök ennek a topicnak. Egy évben többször is szoktunk vágni békési barátainknál. De majd szorgalmasan olvaslak benneteket, hogy a tenyésztésről is legyen legalább a laikus szintjén némi fogalmam.

 

Ez a békés megyei barátom pedig most azon fáradozik, hogy Portugáliából behozzon egy pár fekete kisdisznót a mangalicák és a hússertések mellé.

 

Üdv:

M. M. a kolbásztopicból.

 

Előzmény: Anika76 (3)
Anika76 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 3
Szia!Örülök,hogy végre valakinek eszébe jutott,hogy ez az állat is létezik,és nem gépsorról kerül a disznóhús a boltokba!/vagy netán kedves szomszédéktól,mint a tej is!/Mi is tartunk disznót,jelenleg 1 hasas kocát,és két hízót.több is szokott lenni,de most csak ennyit bírunk elhelyezni,normális körülmények közt!Ha már itt vagyok,1 kérdés: tud valaki mondani valamit a H39-es fajtáról? Övesnek is mondják,mert deréktól felfelé fehér,lefelé fekete.Köszi
Előzmény: holmogorov (-)
kpityu2 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 2
Csak fokhagymával. :D
Most olvasom ezt a mangalicabalhét...hát remélem az illetékes tisztviselőknek eszükbe jut, hogy az ő fizetésük is ebből jön össze, és nem a kismanók varázsolják elő. Ha az exportpiacok bedőlnek, akkor annyi Excel-táblát satíroznak sárgára amennyit akarnak, hamar vége a fűtött irodának. Mehetnek a diplomájukkal polcrakodónak a tescoba. Pakolhatják a jó kis szlovák husit.
Pintyfészek Creative Commons License 2009.09.08 0 0 0
Diszn0k
holmogorov Creative Commons License 2009.09.08 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Gondoltam nyitok egy topicot, ahol meg tudjuk vitatni a sertések tartásával, tenyésztésével kapcsolatos problémákat, tapasztalatokat, lényegében mindent, ami hozzájuk kapcsolódik. Képekkel lehet illusztrálni, kinek milyen sertése van otthon, a szomszédban vagy egy tenyészetben. Fajtára valo tekintet nélkül, bármilyen disznó szóba jöhet.
Tehát, ha szereted a sertéseket, itt a helyed.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!