Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 488
,,ez a "fejedelemség" maximum egy próbálkozás volt, amikor a kazár államot megdöntötték, de se szláv lakossága nem volt, se nem állt fent túl sokáig, nem is állhatott egy olyan területen, amit egy széles steppeövezet vágott el rusztól."

A Fekete-tengert a középkorban (úgy -XII. század körül) Orosz-tengernek is nevezték.:)
Amúgy a Kék Rusz (Tmutarakany, Hermonassa, Tamatarha, Matarha, Hunkala, Taman, Tamany - ugyan annak a városnak és területnek a nevei) elég sokáig fennállt - a IX. század elejétől volt önálló fejedelemség egészen a XII. századig. És mint azt a réfészeti ásatások is bizonyítják - igen népes szláv lakossággal rendelkezett. A görögökön és szlávokon kívül a harmadik legnépesebb réteget a palócok (polovecek) adták. Mellesleg a doni kozákság egyik bölcsője. Még a genovaiak is feljegyezték, hogy nagyon nagy szláv földműves réteg élt azon a vidéken a XIV-XV. századok között (akkor a város és környéke Matrega név alatt futott, így talán könnyebb lesz beazonosítani).

,,8-9. században nemzeti öntudat? azt meg hogy?"
Úgy. Saját egyház, saját fejedelemség, amely eleinte Halicshoz vagy a Volinyi fejedelemség vazallusa volt, utána pedig a magyar király hűbérese. Saját írásos nyelv (a keleti szláv írásbeliség egyik központja volt Kijev, Csernyigov, Novgorod, Vlagyimir és Szuzdal mellett.)
Előzmény: Joranne_Sutt (487)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 487
off

a szokásos hitetlenkedésem:

A ruszinok pedig a keleti szlávok egyik legnyugatabbra szakadt csoportja. Gyakorlatilag a VIII-IX. századtól megvan a nemzeti öntudatuk.

8-9. században nemzeti öntudat? azt meg hogy?
ráadásul ekkor a ruszinok még messze nem voltak a kárpát medencén belül. ha a galíciai ruszinokat is idevesszük, ők már valszeg ott voltak, de nem alkottak különálló tömböt, úgyhogy emiatt tartom valószínűtlennek, hogy különálló identitásuk lett volna. magyar területen meg csak kb. a 13. századtól vannak jelen.

az Azovi tenger partján lévő déli szláv fejedelemség, Tmutarakany

ez a "fejedelemség" maximum egy próbálkozás volt, amikor a kazár államot megdöntötték, de se szláv lakossága nem volt, se nem állt fent túl sokáig, nem is állhatott egy olyan területen, amit egy széles steppeövezet vágott el rusztól.

gyakorlatilag az Osztrák-Magyar Monarchiában kezdték el mesterségesen generálni

nem hiszem hogy ez annyira mesterséges dolog lett volna, a galíciai ukránok helyzetéből önmagában következett, hogy az őket uraló lengyelekkel szemben megkülönböztették magukat.
Előzmény: Zicherman Istvan (486)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 486
Pofonegyszerű.

A rutén a magyar nyelvbe a Rusz régi latin elnevezéséből származik ( a latin nyelvben több jelölést használtak a Ruszra: Ruthenia, Russia, Ruscia, Roxolania). Általánosságban a IX. századtól használták.
Maga a Rusz több területből állt, amit ,,szinekkel" jelöltek (p.l. Fekete (Csernaja) Rusz - Novgorod, Vjatka és az északi fejedelemségek; Kék (Szinjaja) Rusz - az Azovi tenger partján lévő déli szláv fejedelemség, Tmutarakany; Bíbor (Cservonaja) Rusz - Voliny, Galícia, Kárpáti Rusz.
Eleinte a keleti szlávok egységes, gyűjtőneve volt.
Viszont a XV-XVI. századra ez megváltozott, akkor kezdték alkalmazni a különböző, egyes esetekben ma is érvényben lévő elnevezéseket (p.l. Moszkóvia, Podolia, Ukraina (szó szerint ,,határvidék"; p.l. a délszláv ,,kraina" vagy a magyar ,,végek" szó abszolute szinonima).
Amint létrejött a Habsburg birodalom, ,,ruténnek" kezdték nevezni az ország keleti szláv lakosságát, így nem téve különbséget a különböző nemzetiségek között.
1918-ig volt használatban.

Az ukrán szó. Egészen a XVI. századig ismeretlen fogalom volt az ,,ukrán" szó. Onnan kezdve ,,ukrajnának" a lengyel-litván unió krími tatárokkal és Moszkóviával határos területét nevezték. Miközben maguk az ott lakók ,,kisoroszoknak" (,,malorosszi") nevezték magukat, mivel a kijevi Rusz korától kezdve a keleti szlávok egységesen ,,russzkijnak" nevezték magukat, elég gyakran hozzátéve, hogy a Rusz melyik területéről származnak (ez, p.l., a mai napig megmaradt a fehéroroszoknál ,,belorussz" és a ruszinoknál). A területet pedig Malorosszijának (a mostani ukrán nacionalisták biztosan forognának kínjukban ettől a kifejezéstől). Gyakorlatilag a XIX. század közepéig nem létezett kifejezetten ,,ukrán", mint nemzeti entitás vagy fogalom, pedig nyelvi különbségek igen is voltak (a lengyel és litván hatás miatt alakult ki, és elsősorban a jelenlegi nyugat-ukrán területeken. Az ,,ukrán nemzeti öntudatot" gyakorlatilag az Osztrák-Magyar Monarchiában kezdték el mesterségesen generálni, hogy így ellensúlyt képezzenek Galíciában sz orosz befolyással szemben.

A ruszinok pedig a keleti szlávok egyik legnyugatabbra szakadt csoportja. Gyakorlatilag a VIII-IX. századtól megvan a nemzeti öntudatuk. Gyakorlatilag még most is nemzetségi szövetségeket alkotnak, saját nyelvvel és kultúrával. (A vita a státuszukon a mai napig folytatódik). A jelenlegi ukrán vezetés nem tartja őket önálló népnek, miközben maguk a ruszinok ezt kikérik maguknak. Ez a vita már lassan másfél százada folytatódik.
Előbb a Monarchia hivatalai nemvoltak hajlandóak elismerni őket, mint önálló nemzetet (a ,,rutén" szóval egybemosták őket az ukrán lakossággal; sőt, az I.VH alatt igen komoly népírtást végeztek a ruszinok között a monarchia hatóságai, mivel azok nem voltak hajlandóak ,,ukránnak" nevezni magukat), a szovjet érában szintén ukránnak kiáltották ki őket (valamivel magyarázni kellett, hogy miért is került Kárpátalja a SzU-hoz), jelenleg meg az ukrán nacionalista kormány próbál mindenáron ,,jó ukránt" nevelni belőlük.
Amúgy meg egy rendkívül szinpatikus és szorgos nép.
Előzmény: IsseCs (485)
IsseCs Creative Commons License 2009.02.16 0 0 485

Tisztelt Forumtagok,

 

Elnezest,  nem vagyok szakertö a temaban de van valaki aki meg tudna magyarazni a kulömbseget a ruszin , ukran es rutten között ?

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

Előzmény: jamaica2 (484)
jamaica2 Creative Commons License 2009.02.15 0 0 484
Nehéz kérdés egy nép megnevezése és önelnevezésének kérdése. Mi magyarok ezt azért az elmúlt 1200 év során jól megtanúlhattuk.
Előzmény: Zicherman Istvan (483)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.15 0 0 483
Úgy értem a ruszinokra a ,,kárpátoroszok" a pontosabb megjelölés; az ukránokra meg a ,,kisorosz" elnevezés, ami a ,,malorossz"-nak a tükörfordítása (az ukránok önelnevezése, egészen a XIX. század második feléig.)
Előzmény: Zicherman Istvan (482)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.15 0 0 482
A ruszinokkal szemben ez jóval pontosabb volt, mint a ,,rutén".
Előzmény: korieander (481)
korieander Creative Commons License 2009.02.15 0 0 481
anno kárpátoroszoknak/kjisoroszoknak is hítták őket
Előzmény: Zicherman Istvan (480)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.15 0 0 480
Annak nevezték a monarchiában. Szintén tévesen, ugyanis a ,,rutén" fogalom alá besorolták a ruszinokat, ukránokat, beloruszokat is.
Előzmény: jamaica2 (479)
jamaica2 Creative Commons License 2009.02.15 0 0 479
Ha jól emlékszem ruténok a pontosabb megfogalmazás.
Előzmény: Zicherman Istvan (478)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.15 0 0 478
A magyarországi ukránok (ruszinok)
..........................

A ruszin nem ukrán, mint ahogyan az ukrán sem ruszin.
Ráadásul 1848-ban még ismeretlen fogalom volt az a szó, hogy ,,ukrán".
Előzmény: jamaica2 (477)
jamaica2 Creative Commons License 2009.02.14 0 0 477
A mai szlovákok nem merik bevallani, hogy túlnyomó többségük mellettünk harcolt 1848-49 ben. A magyarországi ukránok (ruszinok) 100%-a. A pozsonyi zsidók kivételével gyakorlatilag mindenki, a nem erdélyi románok többsége. Az örmények 100%-a, az erdélyi szászok kivételével minden magyarországi német. A turmezei horvátok, zombori horvátok.
Előzmény: Törölt nick (476)
suhaj Creative Commons License 2009.02.06 0 0 475
Érdeklődöm a Pozsonyi Országgyűlésről, ahol Kossuth Lajos tárgyalt
Ludovit Stúrral az Osztrák-Magyar Monarchiából való kiugrásról.
Stúr kérése az volt, hogy Autonómiát, és szabad nyelvhasználatot.
Kossuth ezt nem igérte meg, erre a szlovákok átálltak az Osztrákokhoz.
És az Osztrák császár nemcsak megígérte, hanem meg is tartotta.,
amiről a Magyar történelemkönyvek azt hazudják, amit a Magyarok
büntetésül, az Osztrákokhoz átálltak jutalmul kapták:-Vezetőiket
felkoncolták. Meddig neveljük hazugságban gyermekeinket?
Mikor döbbenünk rá arra, hogy nagyjaink hibáinak megvilágítása
emberközelivé teszi Őket, s ezáltal válnak naggyá!
IsseCs Creative Commons License 2009.01.13 0 0 474

Erdeklödöm Becsey örnagy sorsarol  , Bem tabornok segedtisztjeröl.

1853 körul Kaliforniaban kerul. Mi lett a sorsa ezutan ?

 

Udv. IsseCs

IsseCs Creative Commons License 2008.11.27 0 0 468

Tisztelt Forum Tagok,

 

Erdeklödöm egy 1813-ban emlitett "Kinmajzer" nevezetu ezredröl.

Hol lehetne erröl reszletesebben olvasni ?

Elöre is köszönöm a segitseget.

 

IsseCs

 

milyennincs Creative Commons License 2008.11.13 0 0 466

Szia! Válasz odaát a Családfakutatás topikban.

Előzmény: IsseCs (465)
IsseCs Creative Commons License 2008.11.12 0 0 465

Kedves MilyenNincs,

 

Köszi valaszodat. Cs_Karoly a besenyszögi Csomortanyi csaladhoz tartozik.A csaladfajat Thalatta elkeszitette es rokon a Csomortanyi Imrevel valamint Antalal egri kanonokkal. Ez a csaladfa megtekinthetö a www.ancestry.com on. Nagyon szivesen elkuldöm neked is. A "Losonci" Csomortanyi Tamas a lemhenyi aghoz tartozik de nem vagyok meggyözödve hogy a lemhenyi ag es a besenyszögi ag, valamint a csiki ag között nincs semmi fele kapcsolat. Igenis, ismereteben vagyok annak hogy a szakertök azt allitjak hogy a lemhenyi ag kihalt ferfi agon, sajnos. :( :(

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

Előzmény: milyennincs (462)
enkies Creative Commons License 2008.11.12 0 0 463

Valamikor azt hallotam, hogy Pákozdnál Jellasics azért nem bocsátkozott komolyabb harcba, mert eszébe vette, hogy (akkor még) mind a magyarok, mind ők az osztrák egyenruhát hordják, a csapattestek képtelenek lennének egymást megkülönböztetni, és adott esetben a saját embereit lövetné, felesleges vérfürdőt rendezve. Ha valóban így vot, bölcs döntés volt.

De tud-e valaki eről? valóban így volt? (az én forrásom szerint Móga jegyzi ezt meg naplójában.)

milyennincs Creative Commons License 2008.11.12 0 0 462

Szia!

Orosz Ernőnél ott vannak a szülők és a nagyszülők is.

(de ugye tudod, ez nem ugyanaz a Csomortányi család, amiről odaát beszéltünk)

Előzmény: IsseCs (460)
IsseCs Creative Commons License 2008.11.11 0 0 460

Tisztelt Forumtagok,

 

Hol es hogyan lehetne többet megtudni Csomortanyi Karolyrol, budapesti ugyvedröl ( szuletet 1811 Besenyszög) aki reszt vett a 1848 as forradalomban.

Vilagosnal megszökött, 1850 tavaszan Arad környeken el  (http://www.epa.oszk.hu/00000/00030/01913/pdf/01913.pdf)

Erdekelne hogy melyik alakulatnal szolgalt, mi lett a sorsa ? Forradalmi tarsasag szervezese miatt 20 ev börtönre itelik 1854-ben, majd 1857-ben amnesztival szabadul.

www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=3DBB6E16-3FE9-473C-B959-3DC4206F27E9

Ezt követöleg ujra Budapestre költözik rokonaihoz, feltehetöleg nalanal 3 evvel fiatabb leanytestverehez Eördöghnehez, Csomortanyi Amaliahoz.

 

Udv. IsseCs.

 

 

sixi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 459

Köszönöm!

Így igaz, több  Nagygéc is van. Egyik Szatmárban, Csengersimától keletre ( a román határhoz közel). Esetleg az egykori Kisgéc(puszta) lehet azóta már Nagygéc része.  Ezek szerint a tábornoknak több birtokrészei voltak Szatmárban. A kisszekeresi lehetett összefüggő a nemesborzsavaival - tudniillik - szomszédtelepülések. De Csengersima (egykori Kisgécpuszta) ettől távol esik  - még légvonalban is kb. 20 km.

Előzmény: - duplagondol - (458)
- duplagondol - Creative Commons License 2008.10.25 0 0 458
Lehet, hogy több Kisgéc létezik, a szóban forgó biztosan Szatmárban található (pl. "érdemei jutalmául egy zsák pénzt kapott, a zsák pénzen itt vette meg a Majláthok hatezer holdas birtokát, itt, éppen Szatmárban, a kisgéci határban.").

Közben hébe-hóba találtam más utalásokat is Haynau-birtokokról. Csengersimán a XX. század elsõ felében Luby Béla, a Haynau hitbizomány és dr. Szomjas Lajos volt a legnagyobb birtokos. Nemesborzas az Akasztófa-hely nevű határrészét a hírhedt Haynau birtok kapcsán kapta.. Egy Haynau-birtok Szatmár vármegyében; "én láttam azokat a szakállakat, amelyeket Haynau tiszteletére viseltek a gutgesinntek Magyarországon még akkor is darab ideig, amikor a londoni serfőző legények (a magyar emigránsok uszítására) helybenhagyták a császári hadak egykori magyarországi táborszernagyát."
Előzmény: sixi (457)
sixi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 457

Ezzel a Kisgécpusztával (Kisgéc, Nagygécrésze) sajnos nem tudok mit kezdeni, mivel Nógrádban van, és sehogy sem illik bele a szabolcsi birtokvásárlásba, birtokszerzésbe.

 

http://travelingluck.com/Europe/Hungary/N%C3%B3gr%C3%A1d/_3050001_Kisg%C3%A9c.html#local_map

 

http://magyargec.hu/tortenet.html

 

 

Kisszekeres leírásánál viszont megtaláltam Hajnaut, mint egykori birtokost. (Majd kimegyek a helyszínre is behatárolni, megnézni.)

 

"Mailáth György, egykori országbíró, aki A Széchenyi irányzat híve volt (Kossuth és a többség ellenzéke), az 1850-es évek elején az ókonzervatívok táborában ismét elkezdett politizálni. 1857-ben csatlakozott ahhoz a 140 közméltósághoz, akik az alkotmány visszaállítását kérelmezték az uralkodótól. 1860-ban más konzervatív politikusokkal együtt Mailáthot is meghívták az úgynevezett „megerősített Reichsratba..."

 

 A két gondolat is összevág, mert a Mailáth család is birtokos volt Kisszekeres községben (Szatmár).

 

Tehát a Mailáthoknak nagy valószínűséggel volt kapcsolatuk Hajnau tábornokkal.

 

Köszönöm - mégegyszer - a segítséget!

 

 

Előzmény: - duplagondol - (456)
- duplagondol - Creative Commons License 2008.10.25 0 0 456
Nincs mit. Annyit még a lentiekhez, hogy a Kisgéc melletti pusztán állítólag kastélyt (vagy udvarházat) is építtetett magának.
Előzmény: sixi (455)
sixi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 455

Köszönöm a gyors segítséget!

Kisszekeresnél valóban megtaláltam Haynau-t, mit volt birtokost. Bizonyára erről van szó. Már csak a helyszínen kell utánanéznem.  Az volt benne a csont, hogy a forrás, amit én néztem szabolcsi birtokról ír, Kisszekeres pedig szatmári rész, nem szabolcsi.

De így már megvan a szál, tudom gombolyítani. Ismételten köszönöm.

 

További szép 7végét mindenkinek!

Előzmény: - duplagondol - (454)
- duplagondol - Creative Commons License 2008.10.25 0 0 454
Gyors utánanézés után: Kisgécpuszta, Kisszekeres környékén, régebbi Majláth-birtokok voltak ezek; egyébként itt is lehet olvasni az szh. utáni életéről.
Előzmény: sixi (452)
- duplagondol - Creative Commons License 2008.10.25 0 0 453
Nem volt ezzel egyedül, Ferenc József a kiegyezés után (vagy talán előtt) földet osztott a hadiárváknak. Nálunk ezért faliképet kapott a küszöbajtó fölött, még ha a nagybátyjak ellene is indultak hadba.
Előzmény: tibb (449)
sixi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 452

Érdekelne, hogy pontosabban - helyileg - hol volt ez a birtok Szabolcsban, melyik település(ek) határában?

Kérem, ha tudtok segítsetek!

 

Köszönettel

Szép 7végét mindenkinek!

Előzmény: tibb (449)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.24 0 0 451

Hasonló, csak a koponya bontásával:

http://mek.oszk.hu/02100/02156/02156.htm#61

(Tóth Béla: Mendemondák)

Előzmény: mc.ori (450)
mc.ori Creative Commons License 2008.10.24 0 0 450

Én azt hallottam,és nem tudom mi igaz belőle,hogy:

Állitólag halála előtt kómába esett,és tévedésből azt hitték,hogy meghalt,és felnyitották a mellkasát.Csak akkor vették észre,hogy még dobog a szive,de már nem volt mit tenni.

Ez még az egyik régi Frei Dosszié-ben hallottam,és elég horrorfilmbe illő történet.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!