Keresés

Részletes keresés

boldogság Creative Commons License 2005.05.20 0 0 337
Ha nem tudod beszerezni, szivesen adok.
boldogság Creative Commons License 2005.05.20 0 0 336

Boldogságot!

Hát, nem igazán. Azért nagyon más az ize.

Csak pl. emlitettem a hagymát, de, ha nincs más, jó.

Előzmény: ezmegenvagyok (335)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.05.20 0 0 335
tehát helyettesíthetem vöröshagymával?
Előzmény: boldogság (334)
boldogság Creative Commons License 2005.05.20 0 0 334

Boldogságot!

Köszönöm, kiprobálom.

 

asafoetida: van por és darab alakban. Hagyma ize van. Kb olyan a meglenése, mint a fákon a mézga, de azért más.

nagyon pikáns izt add.

Kapható nálunk is. ajánlom.

Előzmény: ezmegenvagyok (333)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.05.20 0 0 333

Nem sok vega recipe van benne. Egyet kiválaszottam:

KASHMIRI SPENÓT
Indiai étel, 6 adag
 
5 ek olaj, 8 tk őrölt ördöggyökér (asafetida), 2 1/2 lb megmosott, apróra vágott spenót, kevés(?) szódabikarbóna, 1/2 tk őrölt kurkuma, 1/2 tk cayenne bors, 1 és 1/4 tk só, 1/4 tk garam masala (lásd alább)

GARAM MASALA
1 tk fekete köménymag, 1 tk egész szegfűszeg, 1 ek kardamommag héja nélkül, 1/3 darab szerecsendió, egy 5 cm-es fahéjrúd összetörve
 
Őröljük finomra a fűszereket kávéőrlőben.
 
Hevítsük fel az olajat egy nagy lábasban magas lángon. Tegyük bele az ördöggyökeret majd a spenótot. Keverjük meg, majd adjuk hozzá a kurkumát, cayenne borsot, sót és szódabikarbónát.
Főzzük addig, míg a spenót összeesik.
Adjunk hozzá 2 csésze vizet. Fedő nélkül főzzük közepes hőmérsékleten időnként megkeverve kb 25 percig, vagy amíg a víz nagy része el nem párolgott. Vegyük alacsonyra a lángot és egy kanál hátával zúzzuk össze a spenótot. Folytassuk a főzést fedő nélkül újabb 10 percig. Szórjuk a tetejére a garam masalát és keverjük össze.

 
 
Furi, mert a hozzávalók között nem szerepelt a szódabikarbóna, de a leírásban igen.

Azt tudjátok, mi az az ördöggyökér??? :-O Nekem új :-S

Előzmény: boldogság (332)
boldogság Creative Commons License 2005.05.18 0 0 332
Boldogságot!

Lefordithatnál a köz javára egy két vegetarius receptet, ha van.
Én pl. nagyon hálás lennék.
Előzmény: ezmegenvagyok (330)
boldogság Creative Commons License 2005.05.18 0 0 331
Boldogságot!

Köszönöm az infót, utánanézek, mi lehet az oka.
Előzmény: halip (329)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.05.18 0 0 330
halip Creative Commons License 2005.05.17 0 0 329

hahó!

 

nem írtam le a keseus kaja nevét, mert amikor meglátom az étlapot mindig tolulás van a felemben. Minden meg akarok jegyezni egyszerre. És hát persze, hogy nem megy.

 

ezmegénvagyok, kénytelen leszel eljönni velem egyszer és kipróbálni eredetiben :-)) már úgyis ajánlottam párszor.

A Szondi és Rózsa utca sarkán  a VII. kerületben van az étterem.

 

Az étteremben csirkemellel adták az említett kesus mártást és sajtal töltött fűszeres kenyérrel ettem, otthon tofukockával és hajdinakásával.

 

úgy jöttem rá, hogy mi van benne, hogy egészben hagytak néhány szegfűszeget és a kardamonmagok is ki-kikandikáltak belőle :-)

 

Boldogság,

így, hogy külön is leírtad a címet majd nézelődök, de a te honlapodról nem tudtam továbbmenni a barátnődére, mert a mhelyi tűzfal nem engedett.

 

halip

Előzmény: boldogság (327)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.05.17 0 0 328

:-DD anyósom főztjét időnként mi is így szoktuk rekonstruálni :-P Annyi nehezítéssel, hogy a párom kóstolgat, én meg főzök :-) De jól szokott sikerülni :-)

 

Nem írtad le a kaja nevét véletlenül? :-S Az sokat segítene :-S

Előzmény: halip (326)
boldogság Creative Commons License 2005.05.13 0 0 327
Boldogságot!
Hát, ez nagyon klasz!
Nem kérdezted a nevét, mert nem tudom én se, mi is lehet ez.
De csorog a nyálam, fincsi lehet.
Van egy honlap, egy kedves barátom müködteti, sokat irok oda is.
www.veg.hu
Vannak receptek is.

Az Andrásy Tadzs-ban voltál?
Előzmény: halip (326)
halip Creative Commons License 2005.05.13 0 0 326

Szia boldogság!

 

Végülis elmentem a Taj Mahal indiai étterembe és megpróbáltam kitalálni a kesudiós kaját. Ez egy mártás ami nekem nagyon ízlett. Kardamon, szekfűszeg, cayenne bors és egy kis só. Ezek egészen biztosan voltak benne. Otthon kipróbáltam. Egy kevés vajat olvasztottam, beleszórtam a szekfűszeget és a kardamont.Megdaráltam a kesudiót, vízzel hígítottam ráöntöttem a vajra, kicsit összerottyant és a végén tettem be a sót és a cayenne borsot. Az íze olyan lett mint az étteremben, de az állaga nem egészen. Az enyémnek olyan sűrű lett az állaga, az éttermié lazább könyebb volt. Ők tettek még bele egy kis kandírozott gyümölcsöt is. Felismered a receptet? Mit tegyek, hogy könyebb legyen a mártás?

 

üdv: halip

Előzmény: boldogság (325)
boldogság Creative Commons License 2005.05.11 0 0 325
Boldogságot!
Super.
Keres tovább, én vevő vagyok minden ilyenre.
Előzmény: ezmegenvagyok (324)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.05.11 0 0 324

Ma ezt találtam:

http://keletikonyha.lap.hu/index.html

Vannak fönn arab, japán, indiai, izraeli, kínai, thai, koreai konyhával kapcsolatos linkek.

ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.05.03 0 0 323

Nézzétek mit találtam:-)

jeindia.fw.hu/guide/c-menu.htm

Indiai étlapfejtő

boldogság Creative Commons License 2005.04.27 0 0 322
Boldogságot!
Én ismerek ilyeneket!
Előzmény: ezmegenvagyok (321)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.27 0 0 321

tudom, azért mosolygok :-)

bocs, nagyon jó ilyet hallani, csakhát nekem egy kicsit fura :-S

nem sok olyan ember van - sajnos - aki úgy vélekedik, mint te.

Előzmény: boldogság (320)
boldogság Creative Commons License 2005.04.27 0 0 320
Boldogságot!
Nagyon komolyan is mondtam, ill. irtam.
Előzmény: ezmegenvagyok (319)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.27 0 0 319

hú, ez komolyan hangzik ;-)

 

Előzmény: boldogság (318)
boldogság Creative Commons License 2005.04.26 0 0 318
Boldogságot!
Az a dolgom, hogy mások segitségére legyek.
Előzmény: Törölt nick (317)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.26 0 0 317
Ööö, mármint az a dolgod, hogy interneten vegetáriánus recepteket írjál? :-) Ennél azért valószínüleg több dolgod van :-)))
Előzmény: boldogság (316)
boldogság Creative Commons License 2005.04.26 0 0 316
Boldogságot!
Nagyon szivesen. Ez a dolgom.
Előzmény: Törölt nick (315)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.26 0 0 315
Az első remek, én csináltam már hasonlót, igaz, az török: padlizsánt, cukkínit és sárgarépát kockázva bő oljban megsütöttem, a joghurtba fokhagymát, mentát, oregánót, kevés citromlevet, olivaolajat tettem, majd jól ráöntöttem. Ez a karfiol jónak tűnik, kipróbálom.

A többi meg izgalmas, a sárgarépa szezámmal különösen. Köszi szépen.
Előzmény: boldogság (314)
boldogság Creative Commons License 2005.04.26 0 0 314
Boldogságot!

Sült burgonya és karfiol joghurtban

4-6 személyre

1 nagy karfiol
4 nagy burgonya
ghí a sütéshez
2 dl joghurt
1 evőkanál kurkuma
1/2 kiskanál reszelt gyömbér
1 kiskanál só

1. Mossuk meg és tisztítsuk meg a zöldségeket. A burgonyát vágjuk 2 cm-es kockákra, a karfiolt szedjük rózsáira.
2. Süssük ki külön-külön bő, forró ghíben a burgonyát és a karfiolt.
3. Alaposan keverjük össze a joghurtot, a fűszereket és a sót. Ezután vegyítsük bele a kisült karfiolt és burgonyát.

Más fűszerezéssel:
1 evőkanál pirospaprika
1/2 kiskanál reszelt gyömbér
1/2 kiskanál majoranna



Sárgarépafőzelék mákkal

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa felkarikázva
3 ek mák
1 ek szezámmag
2 dl joghurt
1 ek olaj
zúzott fokhagyma
gyömbér, kömény, koriander, só, bors, petrezselyemzöldje

1. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ebben a répát kevergetve megpirítjuk.

2. Hozzátesszük a hagymát és a gyömbért, aztán a fokhagymát, fűszereket, a mákot és a szezámmagot, és még 2-3 percig kevergetve sütjük.

3. A joghurtot elkeverjük 4 evőkanál vízzel, és a répára öntjük.

4. Lassú tűzön, 15-20 perc alatt puhára főzzük a répát, a végén beletesszük az apróra vágott petrezselymet.


Frissítő narancsos saláta

# Hozzávalók: fejessaláta
# 1-2 narancs
# 1 citrom leve
# csipet só, (porcukor), laskára vágott friss citromfű és mentalevél, ha van kéznél

1. A salátát levelenként, és a narancsot is alaposan megmossuk.
Tetszés szerinti darabokra vágjuk, tépkedjük a salátát, a narancs héjából reszelünk a levelekre egy mogyorónyi adagot, majd megpucoljuk a narancsot, és kockákra vágjuk, a salátával összekeverjük, a citrom levével, sóval, esetleg porcukorral, citromfűvel, mentával ízesítjük.



Jó étvágyat.
Előzmény: Törölt nick (313)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.26 0 0 313
Jó, akkor megközelítem másképpen. A tandoori masalában, fokhagymában és joghurtban pácolt, majd nyárson sütött csirkehús eddig minden húsevőnek bejött, főleg mindenféle mártással. Biztos van ilyen vega kaja is... Vagy mik a legjellegzetesebb indiai vegetáriánus kaják?

Egyébként bevallom őszintén, néha én is tartok ilyen hústalan napokat, és jó.
Előzmény: boldogság (312)
boldogság Creative Commons License 2005.04.26 0 0 312
Boldogságot!

30 éve nem eszem.
Nehéz olyan vega receptet irni, mert minden ember más izlésü, s amitől az egyik "elájul", a másik szereti, vagy sem.
Több javaslatom van:
http://govindananda.mdo.hu
Itt vannak vega ételek, ill. van egy Viki ismerősöm vega kapcsolodó oldal.

http:veg.hu
Ez is jó.
Vagy van egy magán szakácskönyvem.

Hirtelen ezek jöttek elő.
Előzmény: Törölt nick (311)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.26 0 0 311
Szia,

gondolom, te "nem nagyon" eszel húst :-) Mondjál egy olyan vega receptet, amelytől én, a húsevő is elájulok. Vannak vega ismerőseim, próbálok a szószokból nekik külön tálalni, meg szoktam dalt csinálni (csicseriborsó-püré), de például ha nyárson sütök húst, akkor mit tegyek? Természetesen a topik által felvetett kultúrkörből érdekel.
Előzmény: boldogság (310)
boldogság Creative Commons License 2005.04.26 0 0 310
Boldogságot!
Finom lehet.
Előzmény: Törölt nick (309)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.26 0 0 309
Húha, mennyit írtatok :-)

Szóval: a mangócsatnit ismerem, de ez nem olyan, hanem püré. Olyan ketchup-állaga van, és a színe is olyasmi, csak sötét, kicsit ez is savanykás, de érezhető benne a fahéj. Szinte biztos benne, hogy a mangón kívül van benne paradicsom, méz, hagyma, talán korriander és kardamon is.

A hagymás-almásakat megézem.
boldogság Creative Commons License 2005.04.26 0 0 308
Boldogságot!
Super, bár én mikró ellenes vagyok.
Előzmény: ezmegenvagyok (306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!