GARAM MASALA 1 tk fekete köménymag, 1 tk egész szegfűszeg, 1 ek kardamommag héja nélkül, 1/3 darab szerecsendió, egy 5 cm-es fahéjrúd összetörve
Őröljük finomra a fűszereket kávéőrlőben.
Hevítsük fel az olajat egy nagy lábasban magas lángon. Tegyük bele az ördöggyökeret majd a spenótot. Keverjük meg, majd adjuk hozzá a kurkumát, cayenne borsot, sót és szódabikarbónát. Főzzük addig, míg a spenót összeesik. Adjunk hozzá 2 csésze vizet. Fedő nélkül főzzük közepes hőmérsékleten időnként megkeverve kb 25 percig, vagy amíg a víz nagy része el nem párolgott. Vegyük alacsonyra a lángot és egy kanál hátával zúzzuk össze a spenótot. Folytassuk a főzést fedő nélkül újabb 10 percig. Szórjuk a tetejére a garam masalát és keverjük össze.
Furi, mert a hozzávalók között nem szerepelt a szódabikarbóna, de a leírásban igen.
Azt tudjátok, mi az az ördöggyökér??? :-O Nekem új :-S
nem írtam le a keseus kaja nevét, mert amikor meglátom az étlapot mindig tolulás van a felemben. Minden meg akarok jegyezni egyszerre. És hát persze, hogy nem megy.
ezmegénvagyok, kénytelen leszel eljönni velem egyszer és kipróbálni eredetiben :-)) már úgyis ajánlottam párszor.
A Szondi és Rózsa utca sarkán a VII. kerületben van az étterem.
Az étteremben csirkemellel adták az említett kesus mártást és sajtal töltött fűszeres kenyérrel ettem, otthon tofukockával és hajdinakásával.
úgy jöttem rá, hogy mi van benne, hogy egészben hagytak néhány szegfűszeget és a kardamonmagok is ki-kikandikáltak belőle :-)
Boldogság,
így, hogy külön is leírtad a címet majd nézelődök, de a te honlapodról nem tudtam továbbmenni a barátnődére, mert a mhelyi tűzfal nem engedett.
:-DD anyósom főztjét időnként mi is így szoktuk rekonstruálni :-P Annyi nehezítéssel, hogy a párom kóstolgat, én meg főzök :-) De jól szokott sikerülni :-)
Nem írtad le a kaja nevét véletlenül? :-S Az sokat segítene :-S
Boldogságot! Hát, ez nagyon klasz! Nem kérdezted a nevét, mert nem tudom én se, mi is lehet ez. De csorog a nyálam, fincsi lehet. Van egy honlap, egy kedves barátom müködteti, sokat irok oda is. www.veg.hu Vannak receptek is.
Végülis elmentem a Taj Mahal indiai étterembe és megpróbáltam kitalálni a kesudiós kaját. Ez egy mártás ami nekem nagyon ízlett. Kardamon, szekfűszeg, cayenne bors és egy kis só. Ezek egészen biztosan voltak benne. Otthon kipróbáltam. Egy kevés vajat olvasztottam, beleszórtam a szekfűszeget és a kardamont.Megdaráltam a kesudiót, vízzel hígítottam ráöntöttem a vajra, kicsit összerottyant és a végén tettem be a sót és a cayenne borsot. Az íze olyan lett mint az étteremben, de az állaga nem egészen. Az enyémnek olyan sűrű lett az állaga, az éttermié lazább könyebb volt. Ők tettek még bele egy kis kandírozott gyümölcsöt is. Felismered a receptet? Mit tegyek, hogy könyebb legyen a mártás?
Az első remek, én csináltam már hasonlót, igaz, az török: padlizsánt, cukkínit és sárgarépát kockázva bő oljban megsütöttem, a joghurtba fokhagymát, mentát, oregánót, kevés citromlevet, olivaolajat tettem, majd jól ráöntöttem. Ez a karfiol jónak tűnik, kipróbálom.
A többi meg izgalmas, a sárgarépa szezámmal különösen. Köszi szépen.
1 nagy karfiol 4 nagy burgonya ghí a sütéshez 2 dl joghurt 1 evőkanál kurkuma 1/2 kiskanál reszelt gyömbér 1 kiskanál só
1. Mossuk meg és tisztítsuk meg a zöldségeket. A burgonyát vágjuk 2 cm-es kockákra, a karfiolt szedjük rózsáira. 2. Süssük ki külön-külön bő, forró ghíben a burgonyát és a karfiolt. 3. Alaposan keverjük össze a joghurtot, a fűszereket és a sót. Ezután vegyítsük bele a kisült karfiolt és burgonyát.
Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa felkarikázva 3 ek mák 1 ek szezámmag 2 dl joghurt 1 ek olaj zúzott fokhagyma gyömbér, kömény, koriander, só, bors, petrezselyemzöldje
1. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ebben a répát kevergetve megpirítjuk.
2. Hozzátesszük a hagymát és a gyömbért, aztán a fokhagymát, fűszereket, a mákot és a szezámmagot, és még 2-3 percig kevergetve sütjük.
3. A joghurtot elkeverjük 4 evőkanál vízzel, és a répára öntjük.
4. Lassú tűzön, 15-20 perc alatt puhára főzzük a répát, a végén beletesszük az apróra vágott petrezselymet.
Frissítő narancsos saláta
# Hozzávalók: fejessaláta # 1-2 narancs # 1 citrom leve # csipet só, (porcukor), laskára vágott friss citromfű és mentalevél, ha van kéznél
1. A salátát levelenként, és a narancsot is alaposan megmossuk. Tetszés szerinti darabokra vágjuk, tépkedjük a salátát, a narancs héjából reszelünk a levelekre egy mogyorónyi adagot, majd megpucoljuk a narancsot, és kockákra vágjuk, a salátával összekeverjük, a citrom levével, sóval, esetleg porcukorral, citromfűvel, mentával ízesítjük.
Jó, akkor megközelítem másképpen. A tandoori masalában, fokhagymában és joghurtban pácolt, majd nyárson sütött csirkehús eddig minden húsevőnek bejött, főleg mindenféle mártással. Biztos van ilyen vega kaja is... Vagy mik a legjellegzetesebb indiai vegetáriánus kaják?
Egyébként bevallom őszintén, néha én is tartok ilyen hústalan napokat, és jó.
30 éve nem eszem. Nehéz olyan vega receptet irni, mert minden ember más izlésü, s amitől az egyik "elájul", a másik szereti, vagy sem. Több javaslatom van: http://govindananda.mdo.hu Itt vannak vega ételek, ill. van egy Viki ismerősöm vega kapcsolodó oldal.
http:veg.hu Ez is jó. Vagy van egy magán szakácskönyvem.
gondolom, te "nem nagyon" eszel húst :-) Mondjál egy olyan vega receptet, amelytől én, a húsevő is elájulok. Vannak vega ismerőseim, próbálok a szószokból nekik külön tálalni, meg szoktam dalt csinálni (csicseriborsó-püré), de például ha nyárson sütök húst, akkor mit tegyek? Természetesen a topik által felvetett kultúrkörből érdekel.
Szóval: a mangócsatnit ismerem, de ez nem olyan, hanem püré. Olyan ketchup-állaga van, és a színe is olyasmi, csak sötét, kicsit ez is savanykás, de érezhető benne a fahéj. Szinte biztos benne, hogy a mangón kívül van benne paradicsom, méz, hagyma, talán korriander és kardamon is.