Én se lepődök meg, sajnos... de azért magánvéleménynek még megengedett, h "nem értem" :)
Péntek este 8-kor ha jól számoltam, 14-en voltunk egy 54 férőhelyes teremben. Azért ezt talán otthon is lehetne hozni... Bár hozzá kell tennem, talán nyáron nem ez a legnépszerűbb időpont egy mozizáshoz. Film után kijőve is még világos van :) (10 után kezd sötétedni)
Én ezen sajnos már egyáltalán nem lepődök meg. Szerintem az Őfelsége mozi-szereplése is botrányos volt, pedig Menzel azért lényegesen ismertebb itthon, mint Svěrák, de nem akarom magam ismételni...
Vannak dolgok, amiket nem értek. Most konkrétan arra gondolok, amit már tavaly se értettem... hogy Sverákék filmje miért nem kerül a magyar mozikba??
Csehországban több mint 1 millió néző látta moziban (abból 1 én voltam :) ), hozzánk meg még filmhétvégére se jutott el. Nem mondom, h tuti rekordot lehetne vele dönteni, és nálunk is lesz 1 millió nézője, de talán megérné... echte cseh film, de a magyar egész jól érti/értékeli a cseh néplelket :) és a történet játszódhatna akár nálunk is. De ti itt ezt úgyis mind tudjátok :)
Ma van ugye csütörtök, az új mozihét kezdete. Nézem az itteni moziműsort, aszongya "Empties". Hát az meg vajon miféle film lehet? Nicsak, ismerős nevek :) hát ez a Vratné lahve!
Azt magyarázza meg nekem valaki, h miért érdemes Belgiumban bemutatni, és Magyarországon miért nem?
Köszi! én ugyan tudtam, h mi a fok, de elég nehéz %-ra átszámolni :) így összeszedve még nem találkoztam vele (tán mert nem is kerestem?) Én mostanság olyan söröket szoktam inni, amik nem tartoznak a topikba, de elég nehéz összehasonlítgatni, mert egyik helyen fokoznak, másik helyen százalékoznak (illetve itt is használnak olyasmit, mint a fokokban a 10-es, 12-es, csak épp az alkoholtartalom %-jából kiindulva)
Az 5. mítosz A sör legyen csípős, mint a torma, legyen éle. Ezt az erjedéskor keletkező széndioxid okozza. Ha az emberek a legcsípősebb sört keresnék, akkor azonnal, felbontás után, egyhajtásra, az üvegből innák a sört. Vannak olyanok, akik képesek két üveget is így egymás után elpusztítani. Ennek következtében szervezetüknek 2,5l gázt kell feldolgoznia. Ha valaki ilyen tempóban folytatná, rövödesen léghajónak képzelhetné magát. Ha a csapolt sörnek is ilyen "éle" lenne, nem csábítana minden korty egy továbbira. Csapolás közben megközelítőleg a széndioxid fele elvész. Ezért lehet a csapolt sör mellett kényelmesen elüldögélni. Néha azonban előfordul, hogy a csapolt sörnek és feltűnő éle van. Ennek az az oka, hogy a csapos mesterséges széndioxiddal nyomja ki a sört a hordóból, a cső túl hosszú , (a hordó és a csap között nagy a távolság), valamint arra is utalhat, hogy nem túl gyakran csapolnak ott sört. Az ilyen sör inkább felfúj, mint ízlik.
u.i. bocs a nem túl tökéletes stílusért, az itt-ott előforduló hibákért. Mentségemre szóljon, hogy már 20 éve külföldre szakadt hazánk lánya vagyok:-)
A 4. mítosz: a hőmérséklet. Miért a hetedik lépcső az ideális hely a sör tárolásához? A feleletek erre a szuggesztív kérdésre is mutatják, hogy Zdenek Sveraknak az Én kis falum című filmjével mekkora mértékben sikerült magávalragadnia a sörösivók seregét. A fogyasztók 56 %-a gondolja azt, hogy pont a pince hetedik lépcsője az a hely, ahol a sör eléri az ideális hőmérsékletet. Ennek a szállóigévé váló mondásnak viszont csak abban azt időszakban volt reális alapja, amikor a parasztházak pincelépcsőit általában egyforma magasra építették. A később kialakított pincék lépcsőfokai már nem ilyen magasak. Ennek ellenére a hetes szám beleillik a sör hőmésékletének szentelt bekezdésbe, mert a a Plzensky Prazdroj szervírozáshoz ezt a hőmérsekletet, vagyis a 7 C fokot ajánlja. Más sörfőzdék a 9 fokos hőmérsékletet említik. De itt ismét helyénvaló egy hrabali POZOR (vigyázz)! Hét fokos lehet az a sör is, melyet a rekkenő hőségben, a lábánál heverő hordóból csapolt ki a standos. Léteznek ugyanis olyan berendezések, melyek a csapolást megelőző utolsó pillanatban hűtik le a sört. Az ilyen sör igaz, hogy hideg, de "prerazene" - átrakott - áttört lesz. A telt, kenyér íz a hőmérsékletsokk következtében elvész.
A 3. mítosz A sör habja: meggyőződése, hogy minél tartósabb a sör habja, annál jobb a sör is? Nem feltétlenül. Igen, legjobb, ha a csapolt sört már a Hrabal által is dicsőített hab koronázza. De az Arany Tigrisben sörözgető Hrabal is, ugyanúgy mint a többi valódi sörszakértő figyelmeztetően ujját emelhetné. A sörfőzdék mesterei is igazolhatják, hogy a hosszú ideig megmaradó hab nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden rendben, ugyanis egyes gyártók pont a tudatlan sörkedvelők elkáptráztatása céljából habstabilizálót tesznek a sörbe. A valódi, természetes sörhab is végtelen életű. Ha egy tízfokos sörnek a csapolást követő 15 perc után is olyan a habja, mintha a pincér épp most állította volna elénk a korsót, az bizony gyanús. Még egy fontos kiegészítés: a legtöbb sörsajtkedvelő amikor a tányéron lévő sörsajtot a többi ingredienciával keveri, az előtte álló korsóbol löttyint egy keveset a masszához. Mint ahogy a legendás Arany Tigris főnöke, Karel Hulata is állítja, ilyenkor legjobb, ha a kedves vendég egy nagy kupica sörhabot kér ki a pincértől, ezzel keveri el a sajtot.
A sör színe: A kérdezettek 30%-a gondolja, hogy minél világosabb a sör annál üresebb a íze. Ez is tévedés, bár egyes sörfőzdék kihasználják ezt a tévhitet és reklámjaikban gyakran hangsúlyozzák a teltebb színt - gazdagabb ízt. Semmiféle ilyen egyenes arányú összefüggés azonban nem létezik. Csak a finoman aranyárnyalatú sör íze is lehet telt és gazdag. Az íz a receptúrától függ. A mélyebb árnyalatú szín sok márka esetében valóban helyén való, de gyakran előfordul, hogy ezt az árnyalatot mesterséges színezőanyagokkal érik el, az ilyennek egy cseh söben nincs keresni valója.