Keresés

Részletes keresés

kittinger Creative Commons License 2011.09.02 0 0 426

Igen. Nem kétséges, hogy hazai szakembereik, illetve buher mesterek tudnak hasonló hatékonyságú manyungot kevereni, mint a nagy cégek, és tiszta vizet lehet nyerni. A külöbség nyilván az eszköz tokozata ill. piacképessége, tartóssága.

Nekem is vot ilyen ismerősöm aki különböző méretű kavicsokból, faszénből, hamuból, papírszalvétából stb. barkácsolt a terepen ideiglenes vízszűrőt. Mi addig ittunk egy jó teát :)

Előzmény: Yoshi Toranaga (424)
kittinger Creative Commons License 2011.09.02 0 0 425

Nem vagyok szakember, csak a területen jártas, tehát egzakt számokat nem tudok mondani. Az összes komoly készülékhez nagyon részletes, az internetes megjelenítés kereteit meghaladó leírások vannak. Ezeket a boltokban szívesen megmutatják. Volt készülék, amelynél 99.99 %-os hatékonyságot olvastam. Ezt csak úgy nem írhatják oda.

Mivel a hazai fizetésekhez képest ezek drága dolgok, érthető hogy utána akarsz járni. Kétség esetén a gyártónál kell érdeklődni, mert ők csak egy termékcsoportra koncentrálnak, és az általuk közölt adatok hiteleseknek kell lenniük.

Előzmény: Yoshi Toranaga (423)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2011.09.02 0 0 424

Találtam egy nagyon jó kis cikket:

 

http://pecsairsoft.hu/bushcraft/water_purifier/water_purifier.html

 

Tulajdonképpen ez alapján a pumpás vízszűrők megfelelőnek tűnnek, ha a kerámiaszűrőn kívül aktív szenet is tartalmaznak.

Yoshi Toranaga Creative Commons License 2011.08.31 0 0 423

Ezzel kapcsolatban még az is kérdés, hogy avízben lévő méreganyagok, kórokozók mekkora részét képes egy ilyen szűrő semlegesíteni? Arra gondolok, hogy ami átjut rajta, az képes-e betegséget is okozni? Ha igen, akkor mennyi időn keresztül kell az ilyen vizet rendszeresen fogyasztani? Elég egy-két napig, vagy évek szükségesek hozzá? 

 

Egy egészséges, jó immunrendszerű-kiválasztású ember egy bizonyos szintig képes megbirkózni bármiféle károsanyaggal, kórokozóval, a baj csupán akkor kezdődik, ha ezek túllépnek egy adott szintű koncentrációt.  

 

(Volt már rá példa, hogy a vezetékes vízcsapból jött olyan barna lé, amit valahogy nem volt kedvem meginni. Ott is előfordulhat némi minőségbeli ingadozás, és a legtöbb ember mégis habozás nélkül bármikor hajlandó meginni, hiszen az "ivóvíz")

 

Szerintem ha mindenből mindig abszolút steril minőséget fogyasztunk, azzal csak magunkkal tolunk ki, mert ellustítjuk szervezetünk ellenállóképességét. A jó egészséghez kell egy kis kosz is, de csak épp annyi, amivel a szervezet hosszú távon is képes megbirkózni, nem raktározódik el, nem halmozódik fel későbbi egészségkárosodást okozva.

 

"...sört vennék a parton." Bölcs, helyes meglátás!

Előzmény: kittinger (422)
kittinger Creative Commons License 2011.08.31 0 0 422

Az erre szakosodott cégek olyan vízszűrőket ill. betéteket is készítenek, amelyekkel ázsiai, afrikai expedíciókon nyernek ivóvizet. A nagy nevű cégek - Katadyn, MSR stb. - vízszűrőit használja az US Army és a katasztrófavédelmek is. Nagy valószínűséggel akkor a Duna-vízre is jó lesz mindegyik.

Én a Kárpát-medencében, Európában, USA-ban sőt a Kaukázusban is, forrásvíztől még sosem lettem beteg 40 év alatt. Ügyelni kell, hogy legeltetési zónán kívül essen a víz, ha kérdéses a minősége, fel kell forralni. Vízitúrához viszont nem tudok hozzászólni, oda valószínűleg vinnék vizet, vagy sört vennék a parton.

Végszükség esetén ha vízfertőtlenítő tablettákal kombinálod a vízszűrődet, biztosan nem leszel beteg. Ha személyesen, alkatilag vagy érzékeny, akkor meg mégis jobban jársz, ha mégiscsak viszel magaddal számodra megfelelő vizet.

Itt találod a Backpacker Magazine összehasonlító cikkét, hátha segít valamiben.

Előzmény: Yoshi Toranaga (417)
szijozsi Creative Commons License 2011.08.30 0 0 421

Vélhetőleg itt is megcselekszik, csak éppeg nem tucc róla.

Előzmény: Túlélőblog (414)
Túlélőblog Creative Commons License 2011.08.30 0 0 420

Ki a Duna vizét issza,

Saját vizét issza vissza.

Yoshi Toranaga Creative Commons License 2011.08.30 0 0 419

Nekem is úgy tűnik, hogy a Lifesaver szűrője megfelelne a célnak, de a Katadyn szűrőpalackjainak kezelhetősége jobban bejön abból a szempontból, hogy a vizet csövön képesek felszívni, míg a Lifesaver palackját meg kell meríteni. Sekély, iszapos fenekű vízben ez jó adag trutymó hozzámerítését is jelenti.

 

A Katadyn szűrői nem képesek elbánni a Duna vizével?

Előzmény: belic (418)
belic Creative Commons License 2011.08.29 0 0 418

Hello,

 

Ezek a szintű víztisztítók jók erre a célra (a Dunában aztán tényleg minden van: baci, vegyszer, olaj, dög, trutyi, szóval nem egy hegyi patak)?

 

A life saver jo.

 

Bel

 

Előzmény: Yoshi Toranaga (417)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2011.08.29 0 0 417

Ilyesmire gondoltam én is. A Katadyn készülékeit nézegettem és a Lifesavert. Bóvlit, félmegoldásokat kínáló vacakokat semmiképp sem vennék. Ez a kihasználtságát tekintve egyszeri befektetés lenne, esetleg pár évenként kicserélném a betétet, ha szükséges.

 

Általában a Dunánál és mellékfolyóinál szoktam előfordulni, tehát víz bőven akadna, csak ihatóvá kéne tenni. Ezek a szintű víztisztítók jók erre a célra (a Dunában aztán tényleg minden van: baci, vegyszer, olaj, dög, trutyi, szóval nem egy hegyi patak)?

 

Iható vizet valóban könnyen találnék, nem 1-2 nap, hanem 20-30 perc alatt, amíg a legközelebbi falura vagy tanyára becammogok.

Előzmény: kittinger (416)
kittinger Creative Commons License 2011.08.29 0 0 416

Szerintem a környéken többnyire van iható víz akkora távolságokon belül, hogy egyik forrástól a másikig eljuss 1-2 nap alatt. 3-5 l az bőven hordozható mennyiség.

Ha meg már veszel, akkor érdemes normálisat. Komolyabb túraboltokban 25-40.000 Ft körüli összegért vannak hiteles minőségű hordozható vízszűrők, ezekkel pocsolyából is lehet ivóvizet készíteni, pl. ezzel.

Előzmény: Yoshi Toranaga (415)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2011.08.29 0 0 415

Sziasztok!

 

Szeretnék venni egy víztisztító palackot, olyat, amely a környékbeli viszonyokhoz leginkább megfelel. Nem szeretnék sem valami hiányos tudásút, és a ló túlsó oldalára sem szeretnék átesni. Mit kell tudnia egy ilyennek? Milyen szennyeződés- és kórokozófajtákra lehet számítani a természetes vizekben? Ezekre mi a legoptimálisabb szűrőtípus?

 

Közületek használ-e valaki ilyet, és mi a tapasztalata?

 

Tudna valaki segíteni?

Túlélőblog Creative Commons License 2011.08.13 0 0 414

Hátha valaki ezt érdekesnek találja:   http://tuleloblog.blogspot.com/2011/08/az-fbi-azt-akarja-hogy-military.html   Magyar sajtóban még egy szó se volt róla -és szerintem nem is lesz-, pedig 2 napos a hír.

Picimaci22 Creative Commons License 2011.02.19 0 0 413

Sziasztok!

Nem vagyok nagy túlélő , de szeretek túrázni, és szeretem a jó késeket ,abban kérem a véleményteket, hogy a Wilkinson Sword nevű túlélő késről tudtok-e mondani valamit ,jót vagy rosszat , nekem nagyon tetszik de erősen gondolkodom hogy vegyek-e egyett mert nem olcsó , de ha valaki ismeri és megerősítene abban, hogy megéri az árát akkor talán beruháznék egybe.Eza kés volt az angol különleges alakulat {S.A.S.} túlélő kése,de miről kérdezek az nem a régi MKI kés hanem az állítólag javított , CSK 185 típus. Egy angol ember árulja, állítolag ő az egyedüli forgalmazó a világon, és akkor vásárolta fel a maradék készletet amikor bezárt a Wilkinson gyár.
Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni.
Üdv Karesz

WILKINSON SWORD DARTMOOR SURVIVAL KNIFE CSK185 in STEEL   
Item picture
   
WILKINSON SWORD DARTMOOR SURVIVAL KNIFE CSK185 in STEEL
Member id sterling-supplies ( Feedback Score Of 6195Green star icon for feedback score in between 5,000 to 9,999)
100.0%
Quantity: 5
    --   

$395.00
Buy it Now and Best Offer
  

3xcess Creative Commons License 2011.01.03 0 0 412

"Ha alája műszálast veszel hamar beleizzad a test és szaunában érzi az ember magát, a pamut jó mert felszívja az izzadságot de utána váltani kell."

 

Jaj csak hülyeséget neeee!

 

Minden normális aláöltözet póló műszálas (kivéve a legjobbakat, amik merinói gyapjúból vannak). Pont az benne a jó, hogy vizesen sem hideg, valamint gyorsan szárad. A testhő hatására elvezeti a nedvességet a bőr felszínéről tovább a külső rétegek felé, amik ha szintén megfelelőek (polár, lélegző anyagok stb) akkor úgy tudunk megszáradni, hogy nem vettünk le semmit és nem csökkent a környezeti ártalmakkal szembeni védelmünk.

Előzmény: senior5 (410)
senior5 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 411

Csak még egy gondolat: a hűvös környezetnél melegebb test segíti az átizzadt pamut nedveségének párolgását ami hőelvonással jár (term. fizika), visszahatva a testet hüti.

Üdvözletem.

Előzmény: senior5 (410)
senior5 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 410

Tiszteletem!

Szijozsinak igaza van.

Én már hidegben felhagytam a kocogással a ruhaanyagok miatt.

A termo meg a neoprém (vagy mi a neve?) nem szigetel önmagában. Ha alája műszálast veszel hamar beleizzad a test és szaunában érzi az ember magát, a pamut jó mert felszívja az izzadságot de utána váltani kell. Mivel megtartja a nedveséget olyan mintha vizben lennél igy nincs szigetelő légréteg hamar lehülsz, jobbik esetben csak megfázol. Hasonló a nagyon lázas beteg vizfürdőbe tételéhez és a legjobb, leggyorsabb hütőközeg a viz.

Egy jó törőlköző csodákra képes :) 

Előzmény: spofliberty1 (408)
szijozsi Creative Commons License 2010.11.28 0 0 409

Szeva!

Igazán nincs mit.

 

Hát, tudja a fene, annyi részt láttam már, valamelyik gleccsertúrán, mindenesetre hideg környezetben

 

Persze neked nem kell annyit izzadnod hogy később lehűléskor hőleadóként viselkedjen.

Az életmentő fólia régen ezüst alutükör volt, az újabbak már aranyszínűek.

Elve hogy a távozó hőt visszaveri, így  lehet spórolni a saját testünk melegével.

Annyira nem nagy szám, de ki lehet próbálni.

 

Előzmény: spofliberty1 (408)
spofliberty1 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 408

Köszönet a válaszodért.

A tűzszerszámot nem felejtettem ki, csupán nem szeretnék tüzet gyújtani. Bár, egy öngyújtót a biztonság kedvéért tényleg viszek magammal.

 

Köszönöm az információt a militaria-nagyaruhaz ételcsomagjáról, de sajnos nem budapesti lakos vagyok, és ezért a csomagért rendelni sem kívánok. Bár, nagyon szívesen kipróbálnám.

 

Bear Grylls videóiból egyet láttam csak; lift zuhanása és áramszünet. Melyik részben van szó arról, amit írsz? (pamut ruha veszélyessége)

 

Az "életmentő fólia" használatáról tudsz valamit?

 

Az alapján amit írtál, azt hiszem külön viszek szigetelő ruhát, és akkor veszem fel, mikor a pihenőhelyemhez érek.

Előzmény: szijozsi (406)
szijozsi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 406

Bár én csak magánemberként nyilatkozom, a szakértő urak majd korrigálnak ha kell, szerintem a két liter víz kevés A hidegben nagyobb a folyadékvesztés mint normál esetben, mert a hideg hatására a veseműködés megnő, és nagyobb  a kiszáradás veszélye.

 

Bear Grillys szerint a pamut életveszélyes, mert az izzadságot felszívja, és a nedves dolgoknak nagyobb a hővezetése, hőleadása.

 

Tűzszerszámot nem látok a felsorolásban, szerintem legalább háromféle kell.

Öngyújtó, gyufa és tűzcsiholó.

 

Amerikai katonai kaját lehet még kapni kétezerért Róth Anikónál:

http://www.militaria-nagyaruhaz.hu/

Ebben minden benne van ami egy napra kell, segszpírtől ételmelegítőig, és nem sok helyet foglal.

van benne:

Hús és hozzá köret,

gyümölcsszósz vagy sajtkrém

keksz amit kenyérnek lehet használni

Süti vagy csoki

kanál,

ételmelegítő

Ivólé amit vízben kell feloldani, vitaminozott

Kávépor,

rágó

papírtörlő

gyufa

tejpor

cukor

 

Szélben a maszk sokat segít.

Érdemes vinni légáteresztő cuccot a terepre, hogy ne izzadj ki, és estére ami benntartja a meleget .

Gyalogláskor a bélelt nadrág meleg mint a fene, de ha megállsz, akkor elkél, főleg éjjel.

A hegyekben nég nyáron is ki lehet hűlni, nem muszáj megfagyni, elég ha a testhőmérséklet lemegy 33 fokra.

A végtagfagyást is könnyen össze lehet szedni.

Ha zsibbad az ember keze-lába, csapkodni, mozogni kell.

Kézmelegítő betéteket mindenhol lehet kapni, azok is jók.

 

 

Előzmény: spofliberty1 (404)
szijozsi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 405

Valamelyik tematikus adón ment erről egy sorozat.

(discovery?)

 

Csináltak maguknak áramfejlesztőtől kezdve zuhanyzóig, járműig mindent.

Előzmény: Törölt nick (399)
spofliberty1 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 404

Urban "túlélés" témában szeretnék tanácsot kérni. Az esemény jellemzői:

- december végi hidegben

- késő délutántól másnap reggelig tart

- városi környezetben

- különösebb felszerelés nélkül

Célja egyszerűen kibírni, ha úgy tetszik: "túlélni" az éjszakát a szabadban.


Eddig kétszer volt alkalmam hasonló helyzetben lenni, és mindkét alkalommal problémát jelentett a hideg. Sok hibát elkövettem, utólag tanultam belőlük; a tanácsot is e témában szeretném kérni.


Ruházat:

- jégeralsó

- póló

- könnyű thermo mellény

- klasszikus woodland BDU 35%pamut-65%poliészter (a felsőrész vékony thermo betéttel)

- thermo pulóver

- "fleece" típusú kesztyű

- neoprén zokni

- normál bakancs

- kötött sapka, sál


További felszerelés:

- hőtartó fólia (Rettungsdecke)

- gázpisztoly +6 póttöltény

- 1 kés étkezéshez

- 1 tőr

- 1 teleszkópos tükörtartó

- 2 liter víz

- magas kalóriatartalmú, kompakt étel (pl. müzli szeletek)

- gyógyszerem enyhe hipertóniára + fájdalomcsillapító

- 10 K készpénz (kisebb címletekben (érmék is))

- pénztárcában fontos telefonszámok

- világító patron és kis világító rúd

- LED-es lámpa

- 1 kis kéztörlő (Douglas Adams nyomán)

- térkép (domborzati is)

- PVC esőruha

- MP3 és/vagy újság

 

Első két alkalommal túlöltözötten rengeteget mozogtam. A ruhám megtartotta a nedvességet, és folyamatosan hűtött. Éjszaka nem lehetett kevesebb (a szelet is beleszámítva) 10 foknál, de folyamatosan dideregtem, és nagy diszkomfort érzetem volt. Most szándékozom kevésbé intenzíven mozogni, valamint kevesebbet.


1. kérdésem:

Ha mozognom muszáj a helyváltoztatáshoz, így valamilyen szintű kipárolgásom lesz, vajon gondolkozzam-e szigetelőbb, vagy inkább légáteresztőbb ruhákban? A szigetelő daraboknak nagy a "szélpajzs" hatása, a légáteresztő pedig minimális párát kienged, így kevesebb csapódik le a ruhában. Aktívan lélegző ruhát nem kívánok vásárolni. (Teljes arcot takaró akryl maszk hasznos lehet?)


2. kérdésem:

December végi hidegben mennyire "törvényszerű", hogy valaki kihűljön, ha nem számottevően nedves a ruhája, és szélárnyékban van? Esetleg ha hőtartó fóliát teker magára?

A kihűlés tüneteit ismerem, azt azonban nem tudom, hogy hogyan tudnám folyamatosan ellenőrizni, vagy -természetesen- elkerülni a fagysérüléseket? Van-e biztos módja a láb és kéz megfagyás kontrollálásának?


3. kérdésem:

Gyorsan hasznosuló, nagy energiatartalmú ételt és italt vigyek-e magammal, vagy olyant amiben ún. "jó" szénhidrátok vannak? Elsőre példa: energiaszelet és energiaital, másodikra egyelőre nem tudok példát, ami kompakt lenne. (Jellemzően alacsony glikémiás indexű ételek.)


4. kérdésem:

Milyen helyszínt választanátok egy nagyobb városban, ahol reggelig biztosított a zavartalan "túlélés"? Eddig lakott területen belüli, félreeső zöldövezetekben töltöttem el az elmúlt eseteket. Ott, ahol "csövezés" miatt nem hívnak rám rendőrt, de ahol az igazi fedél nélküliek sem járnak: nem akarok konfliktust.


5. kérdésem:

Milyen mobil, erősen kompakt fűtést ajánlanátok?


Tanácsaitokat várva,

Tisztelettel:

K.

Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.09.26 0 0 403

,,Létezik olyan gyűjtemény, ami városi körülmények közti túlélésről szól?,,

 

Magyarul sajnos nincs. Mas nyelveken akad boven konyv, forum, portal, stb. 

Előzmény: Törölt nick (399)
Túlélőblog Creative Commons License 2010.09.26 0 0 402
Szerintem a .info amúgy is jobb domain név és olcsóbb is. Vagy sikerült megvenni a tuleles.hu -t?
Előzmény: soldat (380)
Monty H. Creative Commons License 2010.06.29 0 0 401
Üdv.
Ha már úgyis a túlélés a téma, engedjétek meg, hogy ajánljam blogunkat:

http://vadonszava.blog.hu/

Legújabb cikkünk néhány ehető növényt mutat be, de hátrébb találtok túrázásról és felszerelésről szóló írásokat is.
PCsaba Creative Commons License 2009.10.27 0 0 400
Hátha van aki még nem hallott a túléloversenyrol, és érdekelné egy tájékozódási túra és csapatverseny az itt találhat több információt:
www.tuleloverseny.hu

26. túlélőverseny!



A májusi, 25. jubileumi (és néhány másik korábbi) versenyrol is nagyszeru beszámoló található az outdoor.blog-on: Túléltük a nagyhalált

Szervezés közben készült képek a 25. jubileumi túléloversenyrol:
http://www.flickr.com/photos/csabx/sets/72157617083785885/

Aki pedig még nem hallott róla és kíváncsi:
:)

Szeretnél részt venni az Evolúció nagy versenyében? Szeretnéd kipróbálni túlélogénjeid hatékonyságát? Szeretnéd tesztelni tested és lelked álló-, futó-, tájékozódó és turoképességét? Szeretnéd tudni, mit teszel, ha az éjszaka közepén a civilizáció védoszárnyai alól kikerülve hirtelen idegen és fenyegeto környezetben, a suru és sötét, ámde neszekkel, susogásokkal és szagokkal teli erdo kellos közepén találod magad, ahol semmi másra nem számíthatsz, mint a magad és csapattársaid leleményességére, tudására, eszére, erejére és túléloösztönére? (Nem beszélve a tolünk kapott - nem túl informatív - térképrol, no de arról tényleg jobb nem beszélni...) Amikor nemcsak túl kell élned az éjszakát, hanem kiismerve az idegen terepet, fel is kell keresned minél több, többé-kevésbé azonosítható tereppontot, és válaszolnod kell a velük kapcsolatos kérdéseinkre? Amikor emellett fa odvában, ko alatt, szikla résében, rókalyukban és tüskebokorban fel kell kutatnod a jól elrejtett kis emblémás cédulákat (bonusokat), ezzel is bizonyítva saját magad és csapatod túlélési potenciálját?

Amikor az ismeretlen terepet fejedben ismertté, sot jól ismertté transzformálva nemcsak ki kell keveredned a bozót közepébol, hanem ügyesen taktikázva a megadott ido alatt a terep minél nagyobb részét be kell járnod, és minél több bonust kell elhalásznod a vetélytárs csapatok orra elol? Amikor eközben úgy kell gazdálkodnod testi és lelki eroforrásaiddal, hogy jusson is, és maradjon is a verseny hátralevo részére, hogy majd a terep magadévá tétele után idejében befuthass a megjelölt célba?

Ha a fentiek megdobogtatják a szívedet, ha kedvet érzel kipróbálni saját és csapattársaid túléloképességét, akkor mindenképpen ott a helyed a Terepjárók Egyesülete következo nagy Túléloversenyén!

Túlélésre fel: gyozzön az erosebb karom, szexibb test, élesebb ész, pontosabb iránytu, fittebb túrabakancs, kifinomultabb hetedik (sot Huszonhatodik) érzék! Várunk benneteket úton és útfélen, piros háromszöggel jelzett és jelzetlen ösvényeken, árkon és bokron túl, sot!


26. túléloverseny idopontja: nov 13.-14.
Nevezési határido: október 29.!


Nevezés és további információ: www.tuleloverseny.hu


http://www.flickr.com/photos/csabx/
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 399

Sziasztok!

A legtöbb túlélésről szóló könyv, honlap arról szól, hogy egyedül, semmivel a vadonban, és túlélni.

 

Létezik olyan gyűjtemény, ami városi körülmények közti túlélésről szól?

 

(Nemrégiben olvastam újra Robert Merle-tól a Malevil-t, az arról szól, hogy a hetvenes években megatomozza egymást kölcsönösen Kelet és Nyugat, és akik épp föld alatt voltak, túlélnek. Gyakorlatilag új középkor kezdődik, de modern(ebb) fegyverekkel, megmaradt könyvtárakkal, műszaki dokumentumokkal)

 

A legutóbbi nagy természeti katasztrófák az Egyesült Államokban (főleg) azt mutatták, hogy a természeti katasztrófa után a humanitárius katasztrófa jön, törvények nélkül, stb., és főleg a városokat érinti. Egy csapásra eltűnik az áram, telefon, víz, gáz, közbiztonság, utcai világítás...

 

Na a fenti állapot érdekel. Túlélés az iható víz, csatornázás, gázszolgáltatás, egészségügyi ellátás nélküli, gazdátlan városi környezetben, rendőrség nélkül... Van ilyen információ a neten?

blbk

 

3xcess Creative Commons License 2008.09.22 0 0 397
A Magyar Túlélő Portál új címe

http://mtp.info.hu
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.11 0 0 395
Már nem. :(
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.30 0 0 394
A ,,Ranger"-el kapcsolatban bárkitől kapsz tanácsot az Idegenlégiós topikban.
Véleményem szerint a világ egyik legjobb bakancsa. Csodálom, hogy levált a talpa, mert ilyenről még soha sem hallottam!

Amúgy a valódi túlélés azt jelenti, hogy onnan kezded, hogy NINCS SEMMID.
Ez már túlélés!;))))P
Előzmény: fatumdoki (393)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!