Keresés

Részletes keresés

ath Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1083
köszönom, ismerem a különbséget, pont ezért gondolom, hogy ez pont annyira pozitív diszkrimináció mint a numerus clausus. azt is meg lehetett indokolni, ezt is. ettől még én egyiket sem találom sem igazságosnak, sem elfogadhatónak.
Előzmény: Törölt nick (1080)
mabelle Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1082

udv mindenkinek...

 

hu micsoda porges van itt, kar hogy a tema a szomoru valosag...del-afrikat nem lehet osszehasonlitani 10 evvel ezelotti onmagaval sem....

 

más: a pozitív diszkriminacionak afrikai verzióját nyugodtan lehet fordított apartheidnek hivni... több orszagban is szépen jelentkezik...bár ott van aki csak payback time-nak hivja..

Előzmény: Törölt nick (1080)
spotter10 Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1081

Én Óktóberben voltam 10 napot Dél-Afrikában pontosabban Jo'burg és Cape Town!Nekem fokváros nagyon bejött igaz 1 napot voltunk de nagyon tetszett!!

Sokat mentünk kocsival kb. 2000 km  pl: Lesotho és Swaziland nagyon érdekes volt!

A főváros viszont nagyon lehangoló volt tényleg egy tábla maradt meg bennem a  legjobban egy lámpás kereszteződésnél volt hogy fegyveres rablás és emberrablás veszély zárja be az ajtókat!!Na ott  nem voltak jó érzések bennem!!

 

Viszont  sok pozitív élmény is volt mert az emberek nagy része nagyon barátságos és kedves sokan integettek és dudáltak amikor valamerre mentünk és ott mint egyedüli fehérek voltunk!!!

Törölt nick Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1080
ezt úgy hívják, pozitív diszkriminázció. a hatása vitatott. de nem fordított apartheid. ugye nem kell elmagyaráznom?
Előzmény: ath (1076)
ath Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1079

egy angol azt hiszem eléggé erőteljesen kikérné magának ha lebúroznád....ők sem rajonganak éppen egymásért, csak, hogy színesítsem a képet.

szóval valószínüleg nem, de sok lúd disznót győz alapon nem sok esélyük volt, nem véletlenül választotta de klerk anno a békés átmenetet. az apartheid már nem volt fenntartható, ez már botha idején is látszott.

 

Előzmény: Triste (1078)
Triste Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1078

"mandela mentette csak meg a fehéreket attól, hogy lemészárolják vagy elűzzék őket"

 

 

Gondolom, egy idő után a búrok sem adták volna olcsón magukat. 

Előzmény: ath (1076)
ath Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1077

a keveredésről annyit, hogy azért nem is olyan mélyen még nagyon benne él a fehérekben is a múlt.

sokat beszéltek arról, milyen nagyszerű is dafrika a változások óta (azért az elszigeteltség nekik sem volt jó), mennyi mindent köszönhetnek mandelának, de amikor megkérdeztem, hogy mit szólnának ahhoz ha a gyerekük egy fekete lánnyal/fiúval járna, rögtön elkomorodtak és azt mondták, hogy az más tészta.....

 

majd a következő generációk.....

ath Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1076

a fordított apartheid nagyon egyszerű: a cégeknek elő van írva, amolyan numerus clausus szinten, hogy milyen arányban kell foglalkoztatniuk feketéket és ez vonatkozik a vezetéstől elkezzdve a segédmunkásokig.

feketeként (itt nem a bádogváros nincstelejeiről, hanem a fekete középosztályról beszélek) csomó állami támogatás jár ami az egyetemeket illeti, eleve könnyebb munkát találni, stb, stb. ami nagyon érzékletes, hogy még azt is előírják, hogy milyen arányban kell feketéket betenni a nemzeti sport válogatottakba is....és ezt akkor is betartatják ha nincs potenciális fekete sportoló, van viszont fehér.......

ezek a dolgok valahol érthetőek, ahogyan az is, hogy sok fehér bizonytalan és nagyon tart attól, hogy mi lesz ha mandela meghal, ugyanis az anc-nek van egy zuma féle radikálisabb szárnya (ő maga is megérne pár sort....), amelyik nem nagyon rejtette véka alá, hogy mandela mentette csak meg a fehéreket attól, hogy lemészárolják vagy elűzzék őket a la zimbabwe.....

Triste Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1075

Köszönöm, nagyon érzékletes volt.

 

Gy77-nek: miből gondolod, hogy nem olvasom el, amit leírsz? Tényleg érdekel, hogy mi vezetett téged erre a következtetésre.

Előzmény: ath (1074)
ath Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1074

joburg régi központja leginkább lepukkant, olyan mintha min egy évtizede nem nyúltak volna hozzá. felmentünk a carltonba, ahonnan belátni az egész várost és elég lehangoló a látvány. ugyanakkor ha kiautózol sandtonba, több a ferrari egy parkolóban mint amit itthon 5 év alatt látsz.

én napközben nyugodtan sétáltam joburg  fekete belvárosában is, bár azért nem lógattam ki a fényképezőmet, nem vittem karórát, itthon hagytam a jegygyűrűmet, etb, stb. sötétedés után nem tenném ezt.

uez volt a helyzet pretoriában és fokvárosban is. egy percig nem éreztem magam veszélyben, de természetesen az egészséges figyelem megvolt.

nekem joburg és pretoria is elég nyomasztó volt. pretoria belvárosa tele van igazi neofasiszta jellegű épületekkel, szobrokkal amik kissé megfáradtak az idő folyamán, nagy a kosz és csak feketék vannak az utcán, fehér embert a belvárosban csak elvétve látni. az egyetlen igazi látnivaló a church térre és környékére koncentrálódik, de ezt is ellepték már az afrikai tempóhoz szokottaknak ismerős fűben szendergők és vasalódeszkán telefonálási lehetőséget kínálók.....

koldus nagyon sok van, hajléktalan úgyszintén, ami elnézve a bádogvárosokat és a vidéki településeket, absz nem meglepő.

 

 

Előzmény: Triste (1072)
Gy77 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1073

Bocsi, ne haragudj, de egyaltalan ELOLVASOD amit leirok??

Sajnos nagyon nem ugy tunik......

Előzmény: Triste (1072)
Triste Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1072
"most forditott apartheid van!!!!!!"


Ezen mit értesz? Említenél konkrét példákat?


Elmondanátok - Gy77-et is kérdezem - , hogy milyen Johannesburg vagy más dél-afrikai nagyváros centrumának a képe? Napközben sétálhattok-e nyugodtan Johannesburg központjában, illetve annak környékén, vannak-e ott sétálóutcák, kifelé nyíló éttermek utcára tett székekkel? Vannak-e pubok? Tiszta a központ, avagy szemetes, karban vannak-e tartva az épületek, vannak-e koldusok, kéregetők, hajléktalanok? Van-e elegendő létszámú rendőr, intézkednek-e azonnal, ha valaki bajba kerül? Ha a központban lennék, százból kb. hány ember lenne az ott sétáló, álldogáló emberek közül fekete? Milyen a ruházatuk, elkülönül-e a látványosan a feketék , illetve a fehérek öltözködése?

Tudomásotok szerint a dél-afrikai miniszterek között van fehér? A parlamenti üléseket közvetíti a tévé, rádió, vannak-e éles viták a pártok között, avagy ezt nem teszi lehetővé az ANC túlereje?




Előzmény: Törölt nick (1071)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1071

Részben egyet értek...

 

Fehér-feketét sok helyen együtt lehet látni,de sok hely van,ahová nem megy be szines.Nem azért mert tilos,egyszerűen ők a saját közegükben érzik jol magukat,más részben sztem még a génjeikben hordonak sok dolgot....(demagog,ugye..)

 

Jó helyeken a feketék inkább a crew,mint guest.

 

Vegyes párokat lehet látni,speciel nekem is tetszenek a félvér csajok.

Probléma az,hogy nem igen fogadják be őket,ugy is mondhatnám,kinézik.

 

Sokkal jobb a fehérek életszinvonala,mint itthon,az árak azonos,v kissebb,igaz, most forditott apartheid van!!!!!!

 

 

 

Saját vélemény:a feketék sokkal hülyébbek.Nem rég felvettem egy okosnak kinézőt,csoportosan állnak a lámpáknál,munkát keresnek.Kérdezed:mihez értesz?

A válasz mindig:mindenhez!Erre otthon, keresi a kábelt a motoros fűnyiróhoz!!

 

Joburg.ban éjszaka sétálni butaság,viszont az összes fehér külvárosi részben lakik,ahol a közbiztonság jó.Bevásárlóközpontok,vendéglők,stb parkoloit őrzik,igaz,sokszor önkéntesek..(lehet,ők a tippadók)))).

 

 

 

 

 

Előzmény: Gy77 (1069)
ath Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1070
érdekes, a helyiek nem nagyon voltak meglepődve rajtuk, sőt egyáltalán nem. mondjuk mindössze 3 fehér hajléktalant láttunk, jellemzően autópálya lehajtóknál koldultak, közel a menlyn bevásárlóközponthoz.
Előzmény: Gy77 (1068)
Gy77 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1069

Szia.

Kerdeseidre valasz (ismet megjegyzem, hogy ez azert csak egy szubjektiv velemeny, es Johannesburg-ot, azon belul is foleg Sandton-t tukrozik):

I. Nem, nem igazan van a varosnak olyan resze, ahol a kozteruleteken az emberek nagyon setalgatnanak ejszaka, bar ahol en lakok, peldaul a hatso kapu eg elipszis alaku utcara nyilik, aminek konkretan egy ki-be jarata van, amit sorompoval, es biztonsagi orokkel vedenek. (Az utca hossza nincs egy kilometer, de ott lehet biztonsagosan setalni egy keveset, mig az ember meg nem unja).

II. Nem igazan tema itt a fekete-feher parkapcsolat, szerintem, azokban a korokben ahol en elek, a fiatalok kozt ez egy teljesen termeszetes dolog, bar az biztos, hogy nem gyakori.

III. Az iskolaztatas es az egeszsegugy egy teljesen kulonallo tema. Mind a kettobol letezik a public, ill. a private verzio. Ez ugyben sajnos nem tudok peldaval szolgaltatni, az biztos, hogy a felsooktatasi intezmenyekbe szinte lehetetlen a private school-okon kivul mashonnan bekerulni.

IV. Mint azt elozo levelemben is leirtam (nem tudom, nem figyeltel e ra, vagy csak tul eros ez a beidegzodes Afrikarol), termeszetesen az egy vagyoni csoportba tartozo emberek borszintol valo fugges nelkul toltik korulbelul ugyanazon a helyen a szabadidejuket.

V. Valoszinuleg en vagyok egy konzervativ vaskalapos f*sz, de nekem Magyarorszagon sem jutott soha, meg csak eszembe se, hogy egy korso sorrel leuljek egy vadidegen tarsasag asztalahoz dumalni.... Valoszinuleg, ha velem tennek, legyel az akar te is, eleg hamar a p***ba kuldenelek el. Bocs ez van...:(

VI.Egy eleg nagy multinal dolgozok, de amugy is igaz, hogy a cegeknek oda kell figyelniuk a dolgozoi faji aranyara. Ez, plusz az elobb emlitett iskolaztatasi gondok egyutt okozzak, peldaul hogy en most itt vagyok, ugyanis hosszu idon at senkit nem talaltak, aki el tudja ezt a feladatot latni, es megfelel az iment vazolt kovetelmenyeknek. Van sok fekete kollegam, es nem jellemzo, hogy akarmilyen jellegu baj lenne veluk ( Ok is mernokok...:))

VII. Ez nem csak a feherekre igaz. Ezek allasok, amit valakik megcsinalnak, normal munkaberert. Nem ertem, ennek megint mi a koze a faji identitiashoz, de mindegy.

Na enny:

 

Gy

Előzmény: Triste (1066)
Gy77 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1068
Huha, azonnal el kell mennem Pretoriaba, itt nemhogy feher koldusokat nem lehet latni, de meg nagyon feher embert se setalgatni. (Kockaztasson a fene.....).
Előzmény: ath (1067)
ath Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1067
nem vagyok nagyon jártas a dél afrikai helyzetben, lévén csak mint kvázi túrista (helyieknél lakva) jártam ott, de én akkor értettem meg, hogy az európai beidegződések nem érvényesek, amikor pretoriában fehér koldusok kéregettek a fekete, mercit vezető yuppiektól.....
Előzmény: Triste (1066)
Triste Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1066
Köszönöm, engem kifejezetten érdekel a johannesburgi helyzet. Például az, hogy van-e olyan része a városnak, ahol sötétedés után is nyugodtan sétálnál?
Milyen arrafelé a fehérek és a feketék kapcsolata, vannak-e vegyes bőrszínű párok (férj-feleség), egy iskolába járnak-e a fekete és fehér gyermekek, avagy a fehérek igyekeznek elkülönülni a feketéktől?

Jársz-e olyan étterembe, ahol együtt vacsoráznak a feketék és a fehérek, ültél-e már olyan asztalhoz, ahol feketék söröztek, avagy telepedett-e az asztalodhoz egy fekete egy korsó sörrel a kezében?
Ha ilyesmi netalán előfordult, mi a közös téma? Érdekli-e a feketéket a fehérek mindennapjai, illetve a fehéreket a feketék mindennapjai? Van-e fekete munkatársad, általában milyen a dolgozó feketék munkamorálja? Létezik-e még az, mint korábban, hogy a tehetősebb fehérek fekete dadát, kertészt, szakácsot alkalmaznak, avagy ez már nem "divat"?

Előre is köszönöm ismét a válaszaidat.

Előzmény: Gy77 (1062)
hoppaaa Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1065

Storms River's Mouth

 

 

Előzmény: hoppaaa (1064)
hoppaaa Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1064

Egy helyen voltunk? :)))

 

 

Hajnali 7-kor PE-ben. Kicsit hideg volt a víz...

Előzmény: Gy77 (1059)
ath Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1063
azért mondjuk illene megemlíteni pld a jacob zuma féle jelenségeket is, amik miatt sokan félnek a távolabbi jövőtől és imádkoznak azért, hogy mandela halhatatlan legyen.....
Előzmény: Gy77 (1062)
Gy77 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1062

Szia Triste,

Egy mondat rogton az elejen. En csak a Johannesburgi "helyzetet" tudom vazolni. A kulfoldi sajto (+ az elobb te is) szivesen beszel fekete-feher ellentetrol, feherellenessegrol stb. Ebben a forumban, elottem mar sokan megemlitettek, es ezt en is csak megerositeni tudom, hogy itt ilyesmirol szo sincs. A helyzet sokkal egyszerubb. Az itt (Johannesburgban) elo lakossag cca. 30 %-a (feketek es feherek vegyesen) egy olyan eletszinvonalon el (kezd elni) amit Magyarorszag orulne, ha 10-15 ev mulva el tudna erni. En Sandton-ban lakok. Itt, komolyan tobb az egy fore juto BMW-k szama mint Munchen-ben. Ez nem vicc. Az emberek elik mindennapjikat, a kulonbseg talan egyedul a nagyobb foku ovatossag ( Taskat szigoruan csomagtartoba, telefont nem lathato helyre, piros lampanal varakozas kozben folyamatosan figyelni mind a ket oldalra, nem e kozelitenek gyanusan tobben az autohoz, ilyenek).Van egy 20-25 %-os (fekete) reteg, aki probalja elerni ezt az eletvitelt.(ok dolgoznak fizikai munkaskent, takaritanak, biztonsagi orok, rendorok etc). A maradek cca. 40 % viszont borzalmas korulmenyek kozt el (az egyik elozo hozzaszolasomban mar emlitettem, hogy egyszer veletlenul betevedtem egy ilyen helyre..). Ezeknek az emberek a nagy reszenek, az egadta vilagon semmilyen korulmenyek kozt nincs eselye, hogy kitorjon a nyomorbol, egyik naprol a masikra el, es semmilyen  buncselekmenytol nem riad vissza. (Davd Rattay -remelem jol irom- gyilkosat pont tegnap elott itelte a birosag 25 ev bortonre...).

Osszegezve, egy kicsit talan tul van misztifikalva z a Del-Afrika kerdes, epp ugy mint New York-ban peldaul, (de lehetne mas vilagvarost is emliteni) itt is lehet elni, csak ovatosan, betartva nehany egyszeru szabalyt, es nehany varosresznek meg a kozelebe sem szabad menni..

 

 

Gy

Előzmény: Triste (1053)
ath Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1061

mi zinkwaziban voltunk, ami durban-től kb 100km és döbbenetes volt. 25 percet sétáltunk egy irányban a parton és nem találkoztunk senkivel.

durbantől sodawana max 5 óra autóval. ha merülni akarsz, oda kell menni.

Előzmény: Carcharodon (1058)
ath Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1060

én nem hagynám ki a ketreces fehér cápa merülést. életem legnagyobb élménye volt. gansbaaiból vagy kleinbaaiból indulnak és absz veszélytelenek, semmiféle előképzettség nem kell hozzá. lenyűgöző.

www.sharklady.co.za

 

Előzmény: Esbé (1051)
Gy77 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1059

En a Southern Sun Elangeni-ben voltam, ez egy negy csillagos szalloda, az osszes ablaka totalban az oceanra nez. Egy ejszaka egyagyas szobaban R900 volt. Szerintem nagyon megerte, de biztos vagyok benne, hogy ennel kevesebbert is talalsz szobat. Ha esetleg megis ezt valasztod, az ar tartalmazza a reggelit is, de errol szeretnek megfeledkezni, szoval tavozaskor a recepcion mindenkepp meg kell emliteni, de ez volt az egyetlen megativum a szallodaban.

Megprobalok kepet feltolteni (bar eddig nem nagyon akakrta engedni)

Jo pihenest:

 

szerelem..

 

Szerelem elso latasra

 

 

Kilatas az ablakbol

 

Kilatas a szobaablakbol..

Carcharodon Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1058

Borvirágos jóreggelt!

 

Durban-ben van vmi jó szállástipped? Holnaután indulok - igaz először Jo'burg, aztán utána Durban mellett egy Pietermaritzburg nevű placc, után egy (szabad) hétvége Durban-ben (szeretnék víz alá menni) és utána huss le Cape Town-ba és környékéra, ahol már ösmerős vagyok valamelyest...

 

Tengermély tisztelettel,

Karka

Előzmény: Gy77 (1057)
Gy77 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1057

Haat, ne ugy legyen, de hetvegere eleg rossz idot mondott Cape Town-ra a radio, ugyhogy meleg pulcsit azert pakoljatok (bar Jburg-ra meg gyonyoru nyari delutant josolt, aztan par orara ra, nhatalmas vihar kerekedett. Na mindegy, Ez Afrika.)

Harom het, igen az jo, sokdolgot lehet tenni. Ha ra hallgattok, kerestek valamelyik helyi legitarsasagnal jegyet, es felmentek egy par napra Durban-be. En most voltam eloszor, de egy eletre szerelmes lettem az Indiai Oceanba.

 

Udv

 

Gy

nyman Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1056
Annak idejen mi is 3 hetre voltunk es ezen a szakaszon, illetve elmentunk az Addo elefant parkig. A Garden Route kornyeken eleg sokat mentunk cikkcakkban le fel, at a kulonbozo hagokon. Fantasztikus elmeny volt. Gyakorlatilag nehany fix latnivalon kivul nem volt kotott program, amikor megeheztunk, megalltunk kajalni, amikor sotetedett kerestunk szallast. Egyikkel sem voltak nehezsegek es draganak sem volt mondhato es megadta azt a flexibilitast, ha valahol nem volt mit csinalni, tovabbmentunk, ha meg a helyiek meg ajanlottak par dolgot, akkor meg azt meg megneztuk.

Par kep: http://www.freeweb.hu/nymanpage/delafrika/index.html
Előzmény: Esbé (1055)
Esbé Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1055

:-) hmmm. Köszönöm a gyors tippeket. Mondjuk alaposan meg fogunk szenvedni az odaúton, mivel sikerült egy katari átszállást megszervezni - visszafelé durván hosszú várakozással (kb. 15 óra Dohában). 187 volt a jegy tokvonó .

 

Akkor ha jól értem, egy átlagos paranoia szinttel nem lesz különösebb probléma. Összehasonlításképpen 2004-ben jártam Oroszországban nem szervezett úton ahol első blikkre kiszúrták bárhol hogy nem helyi versenyzők vagyunk és tudtam hogy némelyik szembejövő havonta keres annyit mint amennyit én naponta elköltök kajára. 1x kellett futnia az egyikünknek hazafelé a boltból, de elég gyors volt szerencsére... :-)

Előzmény: Törölt nick (1054)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1054

Szóval, csak óvatosan... Ahogy Tiku barátom mondaná "Security is very important in Cape town" :-) Viszont a választott időzítésetek a legjobb a klíma szempontjából ! Az én kirándulási tippem az, hogy feltétlen menjetek el "2 óceán akváriumba" és a Cape Peninsula-ra megnézni a kis pingvineket, felmenni a kötélvasúttal a Tábla hegyre meg ilyenek... Vigyél jó sok naptejet és érezzétek jól magaokat !

Előzmény: Esbé (1051)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!