Keresés

Részletes keresés

geof Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8685

Ami még zavaró, hogy a felújított terek sem állnak össze esztétikus egésszé. Példaként a Móricz Zsigmond teret hoznám, ahol relatíve rendben van a burkolat, de a házak nagyrésze és a központi kerek épület lepusztultan éktelenkedik. Azt hittem renoválják a térrel együtt, mint műemlék, körbe is volt álványozva, de aztán ezt leszedték és minden maradt a régiben.

Most a Moszkva téren a hatalmas szürke épületről is rekerült a hónapok óta meglévő álványzat. Nem lesz felújítás, pedig már szépreményűn készültem az eredmény megszemlélésére. Olyan ez, mint amikor egy jó evésre készülünk, de hoppon maradunk. Frusztráló élmény. ( A ház maga nem egy szépség, de óriási felületet képez a Moszkva téren.)

Hamster Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8684
Erre akartam kilukadni azzal, hogy a poltikusainkat mi választjuk - olyanok, mint mi. Olcsó (igazából persze drága) kifogás mindig rájuk mutogatni, a katyasz*rt tényleg nem nekik kéne felszedniük, hanem a kutyák gazdáinak.
Előzmény: Boszorka (8683)
Boszorka Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8683
A nép (mi) nemcsak választunk hanem szemetelünk is, mint azt már alább kifejtettem. Na és akkor még nem írtam az előkelő budai villanegyedekről, ahol a kert flancos de a kerités utcai oldalán embermagasan áll a gaz, a bokrokat nem nyírják csak befele és még sorolhatnám az apró dolgokat naphosszat, ami kizárólag tőlünk egyéni igényességünktől függ nem csak a politikusoktól. Nekik ugyse az a dolguk, hogy az utcát söpörjék.
Előzmény: Hamster (8681)
courage the dog Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8682
"Itt attól függ mit vonunk bele ebbe a kategóriába.... Szvsz nagyon rosszul áll."


http://www.mno.hu/index.mno?cikk=262662&rvt=121


Termeszetesen elnezest, hogy politikai ujsagbol idezek, a cikk amugy nem politikai.
Előzmény: mestska (8678)
Hamster Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8681

Utazgass körbe Káeurópa felemelkedőben levő részein, és amikor hazajössz, te is mérges leszel, hogy mi még mindig itt topogunk egy helyben, és lózungokat szavalunk, meg petíciót írunk, meg gyülekezünk, és 10-15 évre gondolkozunk előre, miközben még a napi szintentartás is elmarad :(

 

Bécs tényleg nem rohant nagyon előre, mert ott már húsz éve is rend volt a fejekben, ami nincs itt. Pozsonyban sem vagyok biztos, hogy hamar lelép, mások viszont megteszik, megtették. És sajnos nem lehet mindent a politikusokra kenni, mert a politikusainkat is mi választjuk!

Előzmény: Póli (8677)
Hamster Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8680

"De nem mozdul,dögletes csend van, némi politikusi légyzümmögéssel."

Tegyük hozzá, hogy vannak még az ún. Önkéntes Messiások is, a "Szeretem a Gyaloghidakat a Vár Előtt" mozgalom (én kérek elnézést a jelenlevőktől, de mestska szerintem például érti, miért e gúnynév), és társai, melyek sajna elmennek a közhelyek, látványos cirkuszolás felé, ahelyett, hogy lényegi dolgokkal foglalkoznának. Pedig már Hofi megmondta, hogy "a járdát nem kiharcolni kell, hanem betonozni", ezt lehet minden másra is alkalmazni.

Előzmény: mestska (8678)
Hamster Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8679
Amiről te beszélsz, az nem utálat, az egy ilyen "érted haragszom, nem rád, nem ellened" dolog. A "imádom utálni" azt jelenti, hogy élvezi az összes előnyét Pestnek, és közben lépten-nyomon sopánkodik, panaszkodik, "jajjdenehéznekemitt". Olyan Ady-s viselkedés, BTW :)
Előzmény: lakos (8674)
mestska Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8678

Ezek szerint nem itt születtél

 

Nem, de ez azt hiszem már kiderült egy topiccal arrébb. Itt lakom, de nem érzem az otthonomnak, de így talán érzelmi kötődés nélkül állapítok meg dolgokat a városról.

 

abban Budapest Kelet-Közép Európában még mindig nem áll rosszul.

Itt attól függ mit vonunk bele ebbe a kategóriába.... Szvsz nagyon rosszul áll.

 

akkor meg pláne nem mondható rá, hogy vacak hely!

Mai állapotában és élhetőségében pedig igenis vacak, de mint azt említették előttem, ehhez igencsak kellett az itt élők nulla moralitása. Van sok szép eldugott és rejtett dolog a vaárosban, de összességében nem tudok pozitívan nyilatkozni róla, és erről az is tehet, hogy a legtöbb, hozzánk hasonlóan indult városban voltam.

 

Prágától nem kezdünk lemaradni, hanem már lemaradtunk, Varsóhoz képest nem csökkent az előnyünk, hanem majdnem utolért minket, és akkor nem említettük Pozsonyt, ami eszméletlen tempóval jön felfele, vagy Vilniust, ami rég elhúzott tőlünk..

 

Ma Budapest vacak hely, pedig nem kellene annak lennie, lehetne ismét a Duna királynője, ha végre megmozdulna valami. De nem mozdul,dögletes csend van, némi politikusi légyzümmögéssel.

Előzmény: Póli (8677)
Póli Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8677

"Szeretek itt lakni. De elmaradott, stagnáló, a lehetőségeket ki nem használó városnak látom. Megfelel a válasz?"

 

Ezek szerint nem itt születtél és élted le életed első 18-24 évét.

Ezt abból gondolom, hogy ilyet ("Budapest igenis egy mocskos, vacak hely") csak az ír le - nagy valószínűséggel -, akit nem kötnek mélyebb gyökerek ehhez a városhoz. Az "érted haragszom nem ellened" indulata sose ilyen durva !

 

Egyébként az elmaradottság relatív kategória, abban Budapest Kelet-Közép Európában még mindig nem áll rosszul. Viszont az igaz, hogy kezd lemaradni Prágától, csökkent az előnye Varsóhoz képest, Bécs viszont ugyanannyira van előttünk - szerintem -. mint volt mondjuk 1980-ban.

Romlás kifejezetten a szemetelés, a falfirkálás, és az utak állapotában van, de mivel ezt némileg kompenzálta a kereskedelem, a lakás- és irodaépítkezések, valamint a külvárosok infrastruktúrájának fejlődése, ezért összességében, eredőként egy stagnálás-fíling valóban érezhető.

Ha pedig nagyszerű lehetőségei vannak (még ha azokat millió ok miatt nem is használja ki), akkor meg pláne nem mondható rá, hogy vacak hely !

 

Főleg egy ilyen Budapest-imádókat összehozó topicban...   :)

 

Előzmény: mestska (8671)
Boszorka Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8676
Pest ma kb. olyan mint Bécs volt 56-ban. Véleményem szerint 20-30 év múlva Pest is olyan rendezett lesz mint Bécs, csak hát addigra az ittlakók fejében is rendet kellene tenni. Mindenki a piszokra panaszkodik, de nézzétek csak meg, milyen lezseren dobálják el az emberek a csikket a megállókban, ha szél van hány nylonzacskót, pillepalackot egyebet fúj szerte szét a szét. Engem még a kutyagumi zavar a legkevésbé. Persze azt se ártana összeszedni.
Előzmény: mestska (8671)
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8675

All,

- illusztráció lakos hozzászólásához: http://www.idg.hu/expo/vorosmarty_ter/berhaz/belpes.htm

 

No ez az, amit nem szeretek a városban. Gondozatlan, pusztul. A lakóinak egy primitív része azzal bántja, hogy összefirkálja, teleszemeteli. A "gazdái" (önkormányzat, fõváros, polg.mest.) pedig azzal, hogy pártpolitikai és/vagy "haverközeli" érdekek alapján döntenek beruházásokról, véletlenül sem emelkedve ilyesmin felül a _város_ érdekében.

 

Szeretem viszont a város fekvését (síkság+folyó+dombság), az épületeit, ahogy azok utcákba tagolódnak. Élvezem a véletlenül felfedezett nyugalmas zugait, hangulatos vendéglõit. Tetszenek a poénok (a kiskirálylány, az esernyõsök, az Idõkerék, a fûtött kavicsok). Imponál, hogy ennyiféle közlekedési eszköz található benne, és különleges múzeumai akadnak, vagy az, hogy helyenként elvarázsolt boltokra bukkanok (cipész a Falk Miksa utcában, bádogos az Izabella utcában, a Magyar Színháznál).

r_b.

Előzmény: lakos (8674)
lakos Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8674
Szerintem találóan tömören, és persze ironikusan fejezi ki azt a kettősséget, ami sok emberben megvan, tehát, hogy egyszerre szeretem Budapestet, egy csomó dolgot benne (mert itt születtem, itt nőttem fel, mert szép, mert minden ideköt stb.) de ugyanakkor van egy csomó dolog ami nem jó, amit utálni lehet benne. Néha egészen paradox módon a kettő egybe is esik nálam, pl. én szeretem a Józsefváros régi, kopott utcáit, házait, tereit mert ott voltam gyerek, egyszerűen valahogy kötődöm hozzá lelkileg, de ugyanakkor ugyanezt utálom is, mert pontosan tudom micsoda romlás, nyomorúság, pusztulás, kilátástalanság van az egész mögött és mennyivel jobb is lehetne az egész. Szóval ilyenek.
Előzmény: Hamster (8672)
Hamster Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8673

Az előbbi hozzászólásom filozofizáló stílusában: a szerelem néha vak, a szeretet nem. Akit szeretsz, az a hibáival együtt is szereted, és esetleg szeretnél segíteni neki levetkezni a hibáit. Nem?

 

Persze gyakorlatilag úgy is lehet venni, hogy amikor egy szép naplemente világítja meg a lábadnál a várost, akkor imádod, amikor belelépsz a kutyakakiba, vagy látod az elmaradt insfrastruktúrát, a kihagyott lehetőségeket, akkor igazából viszont nem Budapestre vagy mérges, mert erről nem ő tehet, hanem akik benne laknak :)

Előzmény: Póli (8669)
Hamster Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8672
Ez SZVSZ amolyan gizdázás, manpaság divat erősen negatív kijelentéseket poénra venni. Hogy lehet valaminek az utálatát szeretni? :-/
Előzmény: lakos (8670)
mestska Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8671

"Budapest igenis egy mocskos, vacak hely"

 

Egy kérdés:  Te szereted Budapestet ?

 

Szeretek itt lakni. De elmaradott, stagnáló, a lehetőségeket ki nem használó városnak látom. Megfelel a válasz?

Előzmény: Póli (8669)
lakos Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8670
A legújabb Budapest újságban van egy találó mondat, hirtelen nem tudom ki írta: "Szeretem utálni Budapestet" :)
Előzmény: Póli (8669)
Póli Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8669

"Budapest igenis egy mocskos, vacak hely"

 

Egy kérdés:  Te szereted Budapestet ?

Előzmény: mestska (8642)
lafal Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8668
Melyik képre érted?
Előzmény: lildiko (8667)
lildiko Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8667
Nem lehet a Ferenciek tere?
Előzmény: r_bendegúz (8665)
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8666

All,

re: feldöntött villamos

http://www.idg.hu/expo/hosok_tere/szabo/magy332.html (ez a Kiscelli Múzeum kollekciójából)

 

Ismétlésül a lenti:

http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index264.html

Feldöntött villamos-barikád a Nagymező utcában az 1912. május 23-i vérvörös csütörtökön
Volt egyszer egy Magyarország. Szerkesztette: Gerő András-Jalsovszky Katalin-Tomsics Emőke
Balassi Kiadó-Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, 1996, 45. kép.

 
Előzmény: r_bendegúz (8665)
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8665

All,

melléktermék a Váci körút kapcsán:

http://www.lengyelgyula.hu/mult/mult.htm

Ez a történet alapvetõen itt játszódott le: "Váci körút (ma Bajcsy Zs. út) és új utca (ma Zichy J. u. ) saroképület... 1885-ben felépült Czigler Győző pályázatnyertes, módosított tervei alapján az Akadémia épületének Alkotmány utcai szárnya. 1904-ig hozzáépült a Kálmán utcai szárny, és ezzel a teljes épület elkészült."

 

Mai Manónak a Váci körúton is volt mûterme.

http://www.maimano.hu/maimanohaz_02.html

"E műtermével /mármint a Nagymezõ utca 20-szal/ párhuzamosan működtetett még egyet a Váci körút 14. sz. alatt, az Andrássy úttal szemben (1895) Mai és Társa néven. Itt Szigeti volt a társa. (Csak érdekesség, hogy ez lett később Angelo első budapesti műterme)."

 

Neumann János a Váci körútra született.

http://www.math.bme.hu/~petz/nj.html

"Neumann János 1903. december 28-án született egy bankár család legidősebb fiaként Budapesten. A tágabb értelemben vett család a mai Bajcsy-Zsilinszky út, akkor Váci körút, 62. szám alatti épület öt különálló lakását lakta."

http://www.math.bme.hu/~petz/bajcsi62.jpg

 

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/pallas/html/016/pc001672.html

" Belvárost környező körutak közül a közmunkák tanácsa 1871-72. a Váci-körutat, 1875. a Károly-körutat, 1880. a Muzeum- és Vámház-körutat boulevardoztatta s 34 méterre szélesítette ki; ezen 1.204,374 frtnyi költség által e körutak is B. elsőrendü közlekedési ereivé váltak, építészetileg ugyan nem versenyezhetnek a Nagyköruttal, de az üzleti élet rajtuk sokkal élénkebb. A Ny-i pályaudvar felé vezető Váci-körúton legnagyobbszerü a lipótvárosi bazilika. Kevésbbé szép a Károly-körút, melynek nagy részét régibb épületek (Orczy-ház, Károly-kaszárnya) foglalják el. A Muzeum-körút ismét B. legszebb részei közé tartozik; diszes magánépületei mellett hatását a nemzeti muzeum klasszikus épülete, a műegyetem, a természetrajzi intézetek s a nemzeti színház bérházának palotái emelik."

 

 

Melléktermék:

Az Erdõdy, Semsey, Vanderbilt Gladys palota

GÁBOR ESZTER
http://www.idg.hu/expo/hosok_tere/andrassy/fej05.html

 

Az "enyveshát": http://fotomult.c3.hu/pozitiv/enyveshat/

 

A Régi Képviselõház a Múzeumkertbõl: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index141.html

 

Kossuth Lajos temetése: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index199.html

 

A Ludovika (ma múzeum): http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index212.html

 

Praha anno, Vaclavske namesty: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index217.html

 

Vár, Honvédelmi Minisztérium: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index222.html

 

1903. május 1., Andrássy út: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index229.html

 

A Láng Gépgyár csarnoka, 1900: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index231.html

 

A losonci mezõgazdasági gépgyár: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index250.html (gyönyörû téglakémény)

 

Az Osztrák-Magyar Bank, 1905 (MNB): http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index257.html

 

Az aradi erõd: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index261.html

 

Ez már volt, csak nem ilyen jó felbontásban (Hamster, SzigDani, Zolcsi67?): http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index264.html

Feldöntött villamos-barikád a Nagymező utcában az 1912. május 23-i vérvörös csütörtökön
Volt egyszer egy Magyarország. Szerkesztette: Gerő András-Jalsovszky Katalin-Tomsics Emőke
Balassi Kiadó-Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, 1996, 45. kép.
function img_resize() { top.resizeTo(Math.min(screen.width-30,document.images.i.width+30),Math.min(screen.height-30,document.images.i.height+120+120)); top.focus(); }

 

Ez a kép az Országház elõtt készült 1912-ben. A háttérben tûzfal és kémény!: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index269.html

 

Az Újság kiadóhivatala: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index285.html (nem tudom azonosítani a helyszínt, help!)

 

Körofolyosós bérház Pesten, 1910: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index320.html (help!)

 

Kétlóerõs mentõ, 1910: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index322.html

 

Andrássy út x Gyár utca (Jókai utca): http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index329.html

 

A Tabán, 1890: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index352.html (a bal felsõ csücsökben a pesti rész)

r_b.

lakos Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8664
A bal alsó sarokból egy ember el is tűnt. Biztos belepte a hó:)
Előzmény: r_bendegúz (8662)
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8663

lakos,

valszeg azért, mert a körszeletnyi Kiskörút része volt.

http://www.bp13.hu/index.php?module=dat&num=22

"az 1870-ben megalapított Fővárosi Közmunkák Tanácsára várt. 1871-ben már nemzetközi pályázatot írtak ki a leendő Budapest általános rendezési tervére.

Az első és második díjat magyar, a harmadik díjat külföldi építészek nyerték el. E terv vált a mai Budapest úthálózatának alapjává is, meghatározva benne a Váci út

további szerepét. Ennek alapján 1871-ben kiszélesítették, s bekapcsolták a tervezett körúthálózatba. Így lett 1874-től az útvonal első szakasza a Deák tér és a Pesti

indóház (a mai Nyugati pályaudvar) között a tervezett Kiskörút vonalán Váci körút. A későbbi Nagykörút a Pesti indóháznál metszette a Váci utat, de távlatilag tervezetek

egy külső Nagykörutat is, amely csak szakaszosan, megszakításokkal épült ki, napjainkig sincs teljesen befejezve. Ha elkészül, az Árpád hídtól a Soroksári útig vezet

ez a harmadik körút. A századforduló idején jellemző módon Kültelki körútnak is nevezték. "

r_b.

Előzmény: lakos (8661)
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8662

lafal & All,

a képeslap retusált! Telehavazták.

http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index330.html

r_b.

Előzmény: r_bendegúz (8659)
lakos Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8661
Azon tűnödöm vajon mért hívták ezt akkoriban "körút"nak?
Előzmény: r_bendegúz (8659)
courage the dog Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8660
En tenyleg nem ertem, hgoy ha mar at is epitettek a Palotat, legalabb a kupola melletti ket oldalon a hosszabb reszen levo diszeket miert nem tettek vissza? Ettol meg laposabb lesz az a fercmunka, amit a helyere csinaltak.Baromira zavaro.

http://img.tar.hu/tommyboy/img/5044173.jpg#3
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8659

lafal,

- jogos.

- Váczi körút (azaz a Bajcsy-Zsilinszky út): http://img.tar.hu/tommyboy/img/6360380.jpg#3 (Fonciere, a Bazilika, régi tuják, félig a földalatti lejáratának borítása, zöldházikó a mostani posta elõtti szakaszon, a Bazilika oldalán már elhányták a havat, ami legalább 20 centi vastagon rakódott le a házak párkányaira is)

r_b.

Előzmény: lafal (8657)
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8658

lafal,

a régi reklámmal szólva "Ne nekem köszönje!", csak felcímkéztem a többség érdeklõdésére számottartó fotókat. :o)

- (1) direct "hála" to: tommiboy, aki gyûjtögette, szkennelte, feltöltötte

- (2) direct "hála" to: courage the dog, aki kibányászta a neten és közkinccsé a linket a topikba (http://kep.tar.hu/tommyboy/27639400#2)

r_b.

Előzmény: lafal (8656)
lafal Creative Commons License 2005.01.19 0 0 8657
Kedves Bendeguz, légy szíves közöld, hogy a Váczi körút ténylegesen melyik címen van. Most, hogy mégegyszer átnéztem, kiderült, hogy az Erzsébet körút van kétszer. Előre is kösz.
Előzmény: lafal (8656)
lafal Creative Commons License 2005.01.18 0 0 8656
Köszönjük ezeket a szenzációsan részletgazdag, kitünő képeket, kedves Bendegúz
Előzmény: r_bendegúz (8652)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!