Keresés

Részletes keresés

hörpölin Creative Commons License 2009.05.10 0 0 27322

"Nagy-Milicről egészen Encsig a Zemplénben az OKT-n."

 

Csak a Zempléni-hegységben? Pedig milyen szép lenne a teljes távot végigjárni pontosan az ő szakaszolásuk szerint!

 

 

 

Előzmény: atidas (27318)
hörpölin Creative Commons License 2009.05.10 0 0 27321

"2008-ban már megünnepelték a 30-éves évfordulót :-)"

 

Nem értem, hol itt a probléma? A tavalyi GeoKék bejárás a filmforgatás előtti '78-as bejárás 30. évfordulóján volt, ez pedig a filmforgatás 30. évfordulóján. És Atidas erről beszél.

Előzmény: HEV (27319)
G(Dzsí) Creative Commons License 2009.05.10 0 0 27320

Hűazannya, hol az anyja?

 

Első gondolatom az volt, hogy remélem, tányéron, pörköltként, tarhonyával és ubisalival :)

Előzmény: jzp2107 (27317)
HEV Creative Commons License 2009.05.10 0 0 27319

2008-ban már megünnepelték a 30-éves évfordulót :-)

 

Rockenbauer Pál és csapata 1978-ban az Országos Kéktúra útvonalát megszakítás nélkül teljesítette, és 1979-ben "Másfélmillió lépés Magyarországon" címen filmre vitte.
E nagysikerű vállalkozás 30 éves évfordulóján szeretnénk közös erőből, hasonlót véghezvinni.

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2567

 

 

 

Előzmény: atidas (27318)
atidas Creative Commons License 2009.05.10 0 0 27318
Sziasztok!

Idén augusztus 1-én indul el a Hegyi Pocok Természetjáró Baráti Társaság az 1979-ben forgatott "Másfélmillió lépés Magyarországon" című utifilm-sorozat 30; és Rockenbauer Pál halálának 22 éves évfordulója alkalmából a Nagy-Milicről egészen Encsig a Zemplénben az OKT-n.

Csatlakozni lehet a helyszínen is, vagy publikus emailben.

Indulás: Július 31-én Hollóházáról kb 18 órakkor. A Nagy-Milicen sátorban alvás után másnap reggel indulunk Füzér felé (úgy ahogy a filmben)

Ha valakinek tetszik az ötlet, vagy csak simán túrázni szeretne, bátran jelentkezhet/csatlakozhat egy fiatal jókedvű csapathoz!

atidas
jzp2107 Creative Commons License 2009.05.10 0 0 27317

Vadregényes Börzsöny

Ebben a tekintetben a Börzsönynek egyébként sem kell szégyenkeznie, de a tegnapi túra túltett minden eddigin. Már máskor is túráztam úgy, hogy nem voltak jelzések az úton, de hogy út sem! :-)

Várak a Börzsönyben volt a fő mozgatórugó, aztán ami ehhez még útbaesett.
8-kor indultam otthonról kocsival, a jóasszonyt kiraktam Népligetnél hadd menjen anyóshoz, aztán irány Kemence!
Nem mondom, jó sokat kell autózni.
Fekete-völgy panziónál letámasztottam a verdát aztán zsénégyzeten :-) fel a Miklós-tető oldalába egy geoláda miatt. Jó nagy tömeg volt a kilátópontnál, egy darabig vártam de nemigen akartak mozdulni úgyhogy a nagy szikla takarásában logoltam.
Innen toronyiránt gondoltam átvágni a bónusz várhoz, még a guglimapsen is látni véltem valami utat.. igenám de a kerítést nem látja a műhold :-) Egy darabig gyalogoltam mellette, egy kidőlt fa volt a segítségemre, ott át tudtam kelni (később aztán láttam hogy létra is van) Egy darabig a sűrű sarjerdőben haladtam majd egy szarvastehén felriasztása után ráleltem a hajdani útra. Szeder és csalán, ez volt a választék. Pár métert mentem rajta de inkább újra a sűrűt választottam, úgy gyorsabban haladtam és kevésbé fájt.
Mielőtt elértem a régi zöldet újabb kerítés, nem sokat kellett menni és volt egy vaddisznónyi luk. Nem szeretem az ilyen guggolósdit, de muszáj volt, kifértem :-)

Szóval régi zöld, kicsit jobbra (balra egy csapat gyerek álldogál, mi a szösz) majd neki a hegynek. Fent tábla és festés a sziklán. Ide is hoztam a festékesüvegemet, bár alig kopott a festés de ha már felhoztam ugye.. igenám de nem nyilik a teteje. Ősszel használtam utoljára.. úgy látszik keményen rágyógyult. Erről ennyit.
Adminisztráció után irány lefele, hát nem az előbbi gyerekcsapat jön szembe? Egy terepruhás srác vezette őket, mondtam neki hogy nem gondoltam hogy pont itt fogok emberekkel találkozni. Láthatóan őt is megleptem :-)
Lefelé gyönyörködöm a ritkás erdőben, magas élénkzöld fű, csak az erdő meg én. Szeretem az ilyet. Tovább a hajdani régi zöldön, csak tippelem mert több jelet nem láttam, lényeg hogy végig a kerítés mellett.
Egyszercsak mi jön szembe? Nem, nem újabb iskoláscsapat, 6 csíkoshátú kismalac. Hűazannya, hol az anyja? Kicsit körbenéztem hova fogok futni de a mama talán postára mehetett mert nem találkoztunk. A kicsik közben rövid tétovázás után végre felfelé távoldtak, kicsit várakoztam még aztán egy életem egy halálom továbbmentem.
Balra fiatalos akadályozza a kilátást de egyszercsak vége, lélegzetelállító! Elérünk egy kijártabb úthoz, éles szögben jobbkanyar, irány felfele. A kijártsága hamar megszűnik, ösvény van a csalánosban aztán közvetlen a csúcsra már az sem.
Miklós-tető, Börzsöny csúcsai érintőpont. Itt észlelem hogy az igazolólapot vagy otthon hagytam vagy elvesztettem (hálisten az előbbi) fogalmam sincs mi a kérdés. Telefon öcsémnek, no net, telefon feleségemnek, nem veszi fel, telefon Tavaszi Széllnek no net. Erről ennyit 2. Pár fotó, az összes szóbajöhető csúcskőről, karóról. Az már az én formám hogy valami zöld oszlopot kellett volna keresni..

Végigmegyek a gerincen K felé, van ösvény féle is, 150 méterre sziklakibúvás brutális panorámával. Nálam dobogós, bár csak megosztott első helyeket tudnék kiosztani. Szemben a Kövirózsás-gerinc, Magosfa, NHH, kettő között a távolban egy hupni ezzel bajban voltam.

Haladtam tovább az ösvényen majd mikor kezdett elfogyni akkor elkezdtem balfelé ereszkedni, lehet hogy korábban kellett vona ehhez hozzákezdeni mert sűrű szedresbe jutottam. Közepes véráldozat árán lejutottam egy magasleshez keresztben széles földút. Balra is lejt jobbra is lejt, akkor irány Pléska-szikla előre a gerincen. Néha-néha fákba nőve régi kerítés nyoma, végig kivehető egy gyenge ösvény, nagyon szép ez a rész is, legutóbb télen mentem ilyen helyen a Barom-bércre a Szondi-kápolnától.

A meredélyt balra kerülve rövidesen ott a szikla és a festés a fán. Kimegyek a rétre is, egy hatalmas ragadozómadarat ijesztek meg, ijedtében is méltóságos, ilyen közelről még nem is láttam a szabadban.. Kb 8-10 kullancs likvidálása után elindulok vissza a sziklához majd tovább lefelé az irtás felé vezető kocsinyomban. Rövidesen tesz egy balkanyart, na én itt haladtam tovább egyensen fel arra a kis gerincfélére amin átbukva szinte lecsúsztam a Dosnya-patakhoz. Felmásztam a patak túlfelén haladó földútra, egy elágazásnál balra (a jobb ág átkel a patakon és felkanyarodik jobbra, lehet hogy a magasleshez visz?) a hajtűkanyarnál szembejött egy UAZ én pedig tovább egyenesen egy vízmosás balfelén. Ha kiérünk a fák közül, balra fent már látszik a szikla (Felsőtamásvár-bérc) ahol a festett kód rendben.

Leszerpentineztem a hajtűhöz, és azon továbbhaladva Dosnya-munkásszálló ahol épp favágók dolgoztak úgyhogy be is tudtam lesni. 3 darab emeletes priccs, öntöttvas kályha, asztalon ebédmaradék, vizes palackok és egy kis szemét. Ja meg gázolajszag. Ez az út felvezet a gerincre ahol ismét zöld jelek, ezúttal az újak. Ebédelés után ezen térek vissza az autóig, a terv úgy volt hogy még innen letérve is felkeresek egy bónusz várat de valahogy elfogyott a lendület. Pedig ha tudom hogy erre jövök vissza akkor nem kellett volna az út elejét a ládával kezdeni és a kerítéseken bújkálni.. na mindegy.

Panziónál is ettem ittam (a pultoslány szerintem kimeríti a suttyóság fogalmát a recepciós hölgy viszont rendes, talán én kérhettem tőle az első bélyegzőt -a postain Kemence van a cégesen Perőcsény- mert nem hallott még túramozgalmakról, de a 'geokeccsingről' már igen, Börzsöny turistája lapon meglátta a kóspallagi Tiffany sörbárt felcsillant a szeme mert régen a Szent Orbánban dolgozott) majd P4-en felkapaszkodtam a Berecz kopjafáig, először elmentem mellette, azt hittem közvetlenül az út mellett lesz de nem (a tanösvény tábla is említést tesz róla egyébként)

 

Innen már főként autózás következett, Kemence templomrom, Bernecebaráti erődtemplom, Honti-árok illetve Csitári szentkút sétákkal. Ez utóbbi hely nagyon meglepett, korábban nem is hallottam róla pedig nagyon.. mi is a jó szó? Tehát hogy amikor ott vagy akkor átjár valami furcsa érzés, valahogy jobban hiszel ahogy ott vagy egyedül a szürkületben egy aranyos kápolna előtt, arcod még vizes a szentkút vizétől, balra pár gyertya ég és mindent átitat a Mária tiszteletére odahordott liliomok émelyítő illata.

Méltő zárása volt ez a napnak, kicsit álmosan vezetés majd egy gyors kínaizás után este 10 körül léptem be a szintén üres lakásba.

 

Napi táv 16.5 km, szint 950m

 

 

Miklós-tető

Pléska-sziklától

Dosnya-patak völgye

munkában
HEV Creative Commons License 2009.05.10 0 0 27316
Nem volt pontos a meghatározásom az egyik a szomszédos Szőcsénypusztán van a másik ettől északra Somogyzsitfa előtt.  
Előzmény: hörpölin (27312)
hörpölin Creative Commons License 2009.05.09 0 0 27313

"Ebben tévedsz. Kint nem alszom, hacsak nem a határon kívüli munkanapjaimra utalsz meglehetősen pongyola magyarsággal :-)"

 

Talán 3 éve volt szó itt a fórumon arról, hogy mire jár plusz pont a túrajelentés készítésekor, és akkor kérdezted, hogy a szabadban, hálózsákban töltött éjszakára jár-e külön díjazás? Én akkor azt válaszoltam, hogy csak a sátrazás van említve a Minősítési Szabályzatban, a szabadban végzett hálózsákozás nem.

 

Ebből gondoltam, hogy szereted a természet lágy (vagy helytől függően esetleg kissé keményebb) ölén tölteni az éjszakákat...

Előzmény: Törölt nick (27288)
hörpölin Creative Commons License 2009.05.09 0 0 27312

A Marót-völgyi-csatorna. Egészen komoly vízfolyás volt! De így a kerülő miatt megnézhettem a kisvidi harangtornyot is! :-) Viszont merre vannak Kisvidnél a földvárak? Térképen sem találom, meg a varak.hu sem említi.

Persze ha tudom, hogy te jelölted ki az utat és festetted az első jelzéseket arrafelé, biztos nagyobb tisztelettel tapostam volna a dzsindzsát... ;-D

 

Mert bizony elég dzsungeles szakasz volt az a Nagyszakácsi - Nemesvid rész már április elején is, de ez még hagyján a már korábban is megénekelt Nemesvid - Zalakaros közötti 20 km aszfalthoz képest! Na, mondjuk ennek eddig csak a felét teljesítettem Nemesvid és Zalakomár között, de a másik része sem várat már sokáig!Persze most, hogy megépült az M7 Zalakomár és Ormándkastély között, gondolom már végképp nincs esély ennek a szakasznak a megváltoztatására, mert nem sok út keresztezheti arrafelé az autópályát.

 

Egyébként néhány hete voltam az MTSZ-ben, említettem az Ormándkastély ügyét, hogy most már gyakorlatilag képtelenség ott pecsételni, hát nem tudom, lesz-e foganatja. Még az is jobb lenne a mostani helyzetnél, ha a stepmlit, vagy a nyalókákat kitennék egy fára szerelt dobozkába a kestély bejárati útja mellé. Ez ellen talán a tulajnak sem lenne kifogása.

Előzmény: HEV (27311)
HEV Creative Commons License 2009.05.09 0 0 27311

Nemesvid - Kisvid - Nagyszakácsi

Szerintem ez egy tipikus Belső-Somogyi szakasz, a talaj és a növényzet olyan amilyennek lenni kell. Eredetileg nem volt a tervben a Kisvid-felé történő kitérő de van valami vízfolyás közben és ezért Nagyszakácsitól fel kellett kanyarodni Kisvidig ott van híd aztán vissza Nemesvídre.

Ezt a szakaszt annó az idők kezdetén én jelöltem ki és saját kezűleg az első kék sávokat itt én csináltam nem tudtam és ma sem tudok jobb nyomvonalat.

Ez van. Igy legalább a Kisvidi földvárakat is meg lehet nézni:-))

 

 

 

Előzmény: asciimo (27305)
hörpölin Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27310

"asciimo
a "mérgezett egér" frakció főtitkára
:)"

 

Látom, csak a lelkedre vetted ezt a kifejezést!

 

hörpölin

a "Vánszorgó Csiga" frakció elnöke

 

:-)

Előzmény: asciimo (27307)
túráZoo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27309
Sziasztok!

Akit érdekel a Téry Ödön emlékút Kübekháza - Óbéba közötti határnyitás időpontja az ellenőrizze, mert ma azt a hírt kaptuk a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól, hogy Pünkösd előtt egy héttel, azaz május 23 és 24-én 9-17 óra között lesz átkelési lehetőség.
(A CSMTSZ elnöke még megpróbálja elintézni a 30-án történő átjutás lehetőségét is.)
Morcsi Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27308

Molnaszecsődtől csak Katafáig jártam, de azt hiszem, nem igazán volt más megoldás. A 8-as úton, vagy a Rába árterében vinni az útvonalat kevésbé lett volna szerencsés.

 

De én csak azt tudtam megírni, ahogy én megéltem a túrát. Elfogadom, hogy másnak más, de emiatt erős lenne egész túraútvonalakat átfesteni :)

Előzmény: asciimo (27305)
asciimo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27307
szumma szummárum:

remélem senkinek nem tapostam bele a lelkivilágába. Max Joeyline-nak, de hát Ő zalai. :)

Azért is irtam, hogy tervbe van véve az Őrvidék turistája, hogy tudjátok nem utálom az Őrséget. Sőt valószinűleg valamikor majd elmegyek megcsinálni a DDK-t mégegyszer. Persze lehet hogy tulságosan teljesítmény meg mozgalmi szemmel nézem a dolgokat, legalábbis sok topiklakóhoz képest biztosan.

maradok tisztelettel

asciimo
a "mérgezett egér" frakció főtitkára
:)
asciimo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27306
Semmi mazochizmus. annak a mozgalomnak az a célja, hogy megismerd az Őrséget. És valószínűleg meg is fogod. De a DDK-nak nem az a célja. SZVSZ az a célja, hogy bemutasson belőle valamennyit, a Göcsejből is, a Mecsekből, és amelyik megtetszett oda visszatérsz.

Nem az Őrséggel van a bajom, hanem a DDK vonalvezetésével ugy kb. Szombathelytől Kistolmácsig. Azért nem irom, hogy a Zalai utvonalnem tetszik, mert Kistolmács után tetszett. Az Öröm-hegyi turistaház nagyon is tetszett.
Zalakaros után az aszfalt nem tetszett, de emiatt nem is háborogtam, mert vannak ilyen szükségszerű átkötések.
Előzmény: nagypapi (27272)
asciimo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27305
Akkor a Nemesvid-Kisvid-Nagyszakácsi szakaszról mi a véleményed? Tudom ez nem az Őrség.
De mondtam másik példát is: Molnaszecsőd-Ivánc. A faluk előtt után össze-vissza kanyargunk. Oké hogy össze kell kötni valahogy, de az összekötést még hosszabbra csinálni. és még nem is erdőben.
Előzmény: Morcsi (27269)
asciimo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27304
"Nem tudom ismered-e a Dornyay Béla Emlékutat? :-))

Nem értem, hogy minek van az a nagy kerülő Bakonybéltől É-felé amikor sokkal rövidebb úton is el lehetne érni Porvacsesznekre? Elég lenne Porva után jobbra fordulni és máris ott a vasútállomás.:-))"

Nem mi festettük fel a Sárga jelzést anno, és nem mi találtuk ki a vonalvezetését.


"De nyilván kellenek az összekötő szakaszok is ezek nélkül nem tud működni a túraút."
Ebben egyetértünk. Csak az arányok ugye. amikor teszel egy 1-2 kilométeres kurflit egy barlanghoz, sziklához, templomromhoz, egy 300 kilométeres túrán vagy ha 40 kilométeres kurflit a 200 kilométeresen. A számokat csak ugy irtam érzékeltetésképp
Előzmény: HEV (27268)
asciimo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27303
eléggé faramuci a kérdés. De nyugodt szívvel merek válaszolni.
illetve visszakérdezni. miért is éri meg felkeresni mindet?

Kondorfát?
Szalafőt? (Azért itt nem "Mari néni festett köcsögei" vannak.)

ezek még okék

Őriszentpétert?
az hogy városnak nyilvánitották, az meg röhej.

A hármashatárt?
ide nem megy a kék...

Magyarszombatfát?
nem érte meg, minden zárva volt, előtte szántóföld meg csalán

Velemért?
jó volt a templom, megérte elmenni oda. de csak ezért 50 kilométert csinálni a Bajánsenye-Zalalövö szakaszból?

Szentgyörgyvölgyét?
nem tudom itt mit kellett volna megnézzek. Utána egy kukoricaföldön lehetett bolyongani és port nyelni, egy élmény volt :(

Alsószenterzsébetet?
Itt megnéztem a haranglábat, de megintcsak a kérdés egy ilyet látni kell, de ennyit menni érte?

Az ÖREGET, előtte a csodálatos erdővel?
Aki azt mondta nem hisz a csillagászoknak meg a fizikusoknak

Zalalövőt?
ezt érdemes volt, ez a határpont, meg vasút is van.


Összegezve:
Azért mert érdemes felkeresni a debreceni Nagytemplomot, még nem érdemes az AK-t rávezetni a 4-es főutra, és 10 kilométert menni a főuton. Sarkitott példa, de talán érthetővé teszi amit mondok. Ki lehet ragadni mindenhonnan látnivalókat, és nem mondhatom rá, hogy az a látnivaló sz@rt se ér, de ugyanakkor akkora kurflit nem ér. Elmész oda akkor, amikor nem DDK-zol, vagy AK-zol stb.








Előzmény: Güsziológus (27266)
asciimo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27302
Na akkor nekiállok az Őrségi vihar lecsillapításának. A reakciókból látszik, hogy egyedül Visztula értette meg a lényeget. Sok a kunkor, nem érzem hogy haladnék, és szerintem 50 kilométer elég ahhoz hogy beszivjam a lényeget, nem kell hozzá 150. (csak példaként mondtam a számokat)

nem azzal van bajom, hogy átvezet az Őrségen a kék, hanem _ahogy_ átvezet. És ezt csak tetőzi, hogy ugyanakkor más tájegységeken meg átvág.

Morcsi Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27301
Jah és tényleg, ha az oltár felé nézel, akkor a baloldalon van a vendégkönyv és attól balra a kód! Tudod, a másik ballal kevertem :) Egy kis tábla volt odacsavarozva.
Előzmény: jzp2107 (27299)
Morcsi Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27300

Nyugi, mi ugyanígy vagyunk vele :)) Megcsináltuk már, hogy a napokig gondosan összegyűjtött és kinyomtatott infocsomag egyszerűen otthon maradt az asztalon...

 

Írj mailt az itteni címemre.

Előzmény: jzp2107 (27299)
jzp2107 Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27299
el szoktam én olvasni mindent de nem káptalan az én fejem :-)
abban igazad van hogy indulás előtt nem kerestem a fórumon beszámolókat
egy túrára így is napokig készülök munka után, logisztika, geoládák leírása, gpsgames játékok, mozgalmak érintőpontjai... a fórum az kimaradt
van úgy hogy okt-zásnál is mindent átnézek csak épp a pecsételőhelyek fóruma marad ki..
a kdp-nél azért már kezdek rászokni a fórum útvonalleírásaira

akkor a kódok:

kápolnánál írtam az emlékkönyvbe, de most bal oldalon volt
a fal frissen meszelve, nem lehet hogy lefestették? (bent igazából kódilag nem néztem nagyítóval körül mert olyan szép ott minden hogy eszembe nem jutna odarondítani.. kint jártam körbe mindent)

Salgóvár: a tetővel fedett rész (gondolom azt hívod kilátónak) most el volt torlaszolva ha jól emlékszem
talán balesetveszélyesnek lett nyilvánítva?

becsületszóval, trackkel (esetleg geoláda logokkal) tudom igazolni hogy ott jártam, kaphatok Tőled kódokat? :-)
Előzmény: Morcsi (27293)
jzp2107 Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27298
> az extrát csak háttértárként használom

ehhez lenne pár szava az extrának szerintem :-)
vagy ott nem tilos az ilyesmi?
Előzmény: hörpölin (27294)
Güsziológus Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27297

Nem kábítalak, Méra főútján autóztunk, kerestük a földvárat.

 

Az történhetett, hogy valakik felfestették Hernádcéce felől Mérán keresztül egy új útvonalat. A régi is létezik, láttuk Encs és Gibárt között.

 

Volt már szó erről a topciban, nem tudom, hogy ez hivatalos-e, mindenesetre legutóbb Optikával mi erre jöttünk vissza.

 

Encs - Hernádcéce volt a hivatalos OKT, majd vissza a hídon, Mérától busszal vissza Encsre.

Előzmény: Törölt nick (27283)
Güsziológus Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27296
hörpölin Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27294

OFF!

Csináljátok azt, amit én: az extrát csak háttértárként használom, onnan hívom be a képeket, és van 150 MB tárhelyem, ami "bombabiztos" helyen van, ott fut a honlap. Ha kéred, emilben bővebben is elmondom.

ON!

Előzmény: HEV (27292)
Morcsi Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27293

A Salgóvár kilátó részén az ácsolt tetőszerkezet egyik keresztgerendáján.

 

És jár a fekete pont, mert ezek szerint nem tetszik még csak futólag sem átnézni a topiktársak beszámolóit a célbavett területről :)) Pedig a Salgótarjáni beszámolóban direkt ki is vastagítottuk a lényeget...

Előzmény: jzp2107 (27290)
HEV Creative Commons License 2009.05.08 0 0 27292
Van valakinek ötlete arra, hogy egyesületi honlapunknak hol lehetne kb 1 Gb tárhelyet találni ami vírusmentes, és mennyiért?  Az extra - már szinte naponta fertőződik.
jzp2107 Creative Commons License 2009.05.07 0 0 27291
Hogy Visztulát kopírozzam:

a Magyar Pamukkale az Egerszalók, természetesen Magyar Kappadókiát kellett volna írnom
mire jó ha nős az ember és itt fésülködik mögötte az elöljáró :-)
Előzmény: jzp2107 (27290)
jzp2107 Creative Commons License 2009.05.07 0 0 27290
Máj.2. Bányász-körút: Salgótarján-Somoskőújfalu


Kazáron reggel jó korán kimentem a 9 órás buszhoz (előtte 7-kor lett volna 2 átszállással) hátha előbb jön, de még késett is. Vizsláson már dugig volt, dehát érthető ha egész délelőttre ez az egy van.
Negyed 10 után kászálódtam le a buszról, a vasútnál kértem körbélyegzőt a Lehel-forrásos túrajelentésemre illetve váras füzetbe az előző napi Baglyas miatt, majd nekivágtam az aszfaltnak.
Az egyik sarkon virágzó tulipánokat láttam, érdekes hogy itt kicsit le van maradva a természet, nálunk már rég elnyíltak.
Kazáron az autó tetején csak pár csepp víz volt, Salgótarján ezen részén kisebb pocsolyák. Az idő különben elég hűvös volt az előző napihoz képest amit nagyon azért nem bántam mert akkor elég melegem volt..

Az iskola után itt is szocio-érzés amit jól ellenpontozott a Dolinka csodás fenyvese. Még az otthoniakat is felhívtam hogy majd nézzenek fel is, de végül aztán nem jöttek mert játszótér nem volt.
A salakos pálya oldalában végighaladva értem az ösvényhez ami felkígyózott a Pécs-kőig. Ez a menet is elég emberes, félúton egy réteg levedlése (hátratekintve a kálvária és a Baglyas) aztán irány tovább. Felmásztam Pécs-kőre (f11) hogy kiélvezzem a panorámát (ellopták a láncot de száraz időben így sem vészes) szerintem az egész hétvégén innen volt a legszebb. Jó erős szél fújt úgyhogy visszaöltöztem, majd hosszasan nézelődtem: Boszorkány-kő, Salgóvár, Karancs, Kápolna-hegy, a kálvária, Baglyas, Cserhát, Mátra, Bükk és két meddőhányó domb mögött a Medves-fennsík. Nekem valamiért ez utóbbi jött be legjobban!
Elszambáztam a ládáig majd egy ösvényen vissza a sárgára, pont az aznapi ttúra egyik ellenőrzőpontjánál értem ki. Jé, az a bácsi és unokája a pontőr akik a Pécs-kőről jöttek szembe. Mindennek néztem őket csak turistának meg pontőröknek nem :-)
Kérdeztem voltak-e már (szembe mentem a mezőnnyel) azt a választ kaptam hogy épp az előbb két biciklis. Múzsla, csak nem te voltál?
Megkérdeztem azt is hogy mennyire járható a régi S, azért terelték el mert életveszélyes az út a bánya mellett, esetleg már a hajdani utat el is nyelte a bányagödör vagy mi, de megnyugtattak hogy menjek csak arra nyugodtan. Ez azért volt fontos mert a régi út elhaladt a Somlya alatt ami része a csúcsos mozgalomnak, az új út nyomvonala pedig megegyezik a Kohász-kékkel amit szintén tervezek, szóval nem okozott lelkiismereti válságot a letérés.

A Kis-Somlya oldalában jó sok frissen leszaggatott levél meg hajtás, ekkora szélvihar lett volna éjjel? A folyamatos kaptatót egy irtás szakítja meg, ezt követően egy "alagút" a fiatalosban de egész jól ki volt pucolva csak a bejárot elé hajlott be pár ág. Az előző napi szép tölgyerdő helyett vegyeserdőben járok de ez sem rossz, még nyírfa is van. Épp egy terebélyes odvas fa fotózása közben három holló húz el a fejem fölött de a kakukk populáció is igen aktív volt, legalábbis akusztikailag.
Pont dél volt mikor felértem a Somlyára, egy nagyobb csoport jött szemből alig fértünk el a szűk helyen. Szintén népes csoport álldogált a lefestett jelek kezdetén, itt egy ötéves kisgyereket + nagymamáját megdicsértem hogy ezaz így kell ezt csinálni, nem lehet elég korán elkezdeni.
A régi S ezen részét GPS nélkül is merem ajánlani mert szép részen vezet, annyi a hatalmas trükk hogy nem sárga hanem szürke jeleket kell követni :-)
Hogy a továbbiakban milyen arról nem tudok nyilatkozni mert egy cross-ösvényél elcsábultam és trekkelési célzattal a bányán keresztül érkeztem Székvölgypusztára majd egy kis murva+aszfalt kerülővel a régi sárgáig.
Itt a Zagyva-hídnál (kézmosási szándékkal kerestem volna lejutást de hasztalan) leszürkítetlen sárga jeleket is találtam! Átkeltem a műúton, majd megebédeltem (n2). Továbbindulás után nem sokkal egy motoros fűrész dolgozott de nem hiszem hogy erdészek lettek volna, vagy alkalmaznak már nőket is? Látni nem láttam belőlük semmit (szerintem ők még észre sem vettek) mert elég sűrű sarjerdőben tevékenykedtek.
Errefelé is egyszerű a jelzett út követése, mindössz egy helyen kell figyelni a műúttól kb. 500 méterre indul balra felfelé egy szétjárt keskenyebb földút, azon kell menni, leszürkítés is lesz nemsokára.

Kohász-kékig végig emelkedik, onnantól örömtelibb a dolog, egyrészt nem emelkedik másrészt nagyon szép jelzések vannak. Két órakor becsatlakozom az új sárgába, innentől jönnek is szépen szembe a ttúrázók. No nem sok, 1-2 túrázó 5 perc szünet, még 2 majd újabb szünet és így tovább.
A Kis-Őr-Hegyen ér utol a fáradtság, a leégett fenyvesnél le is kell ülnöm pihenni, na ezalatt pl senki sem jön. Szilváskőpusztánál újabb ellenőrző pont, gyönyörű a major környezete, akár Szlovéniában is lehetnék.. Jót beszélgetek a pontőrrel aztán irány Szilváskő, odáig a szembejövők állandóan meg akarnak fordítani nem győzöm mondani hogy én nem ttúrázom és direkt megyek szembe :-)
Kis-Szilvás-kőnél impozáns a hasadék, csak úgy nyeli el a cigánygyerekeket :-)
Szilvás-kői tanösvény is tetszik, a "jégbarlanggal" meg a bazaltzongorával. Már újra a sárgán vagyok mikor hajdani beszakadt tárókra hívja fel a tábla a figyelmet.. Hihetetlen mikre képes az ember, nem?

Rónabányán (4 óra) megállt az idő, a hajdani élelmiszerbolton olyan rács amit gyerekkorom óta nem láttam, a kocsma még vegetál, 180 a Borsodi, olyan is. A vendégkör is elég autentikus, de a csaposról is lehetne fekete-fehérben díjnyertes portrét készíteni szerintem.. Kint iszom meg a sört mert bent áll a füst, ezalatt előttem halad el a mezőny utolsó előtti tagja, ránézésre nem fogadnék rá nagy összegben hogy beér.. elég ramatyul néz ki szegény. Az utolsók (ezt tőlük tudom) a műút után közelednek élénken vitatkozva valamin, első kérdésük hogy mennyire van a következő ep. Gondolkodom egy kegyes hazugságon de aztán megmondom az igazat :-)

Szarufa-bércen gyönyörű ligetes mező, tisztára mint egy karsztvidék.. Egy vasas vizű forrás mellett kunkorodik az út, még jel is van hozzá, tiszta vörös a meder.. ez is állat és a víz is eléggé ömlik belőle csak tudnám honnan mikor minden száraz mint a tapló?
Letérek a Lehel-forrás felé egy jelzés nélküli földútra, mögöttem lovasok, előttem a párába vesző Mátra-gerinc. Elhaladk egy képeslaptéma kereszt mellett, aztán a forrás toronyiránt. A vetés sarkán egy macska ugrik meg, először azt hiszem nyúl, honnan van itt macska?
A felső források elég gyatrák, a régi foglalásból semmi az újból kb fél liter/perc, az alsó viszont termel bár a besaccolt 20 literes vízhozam a tábla szerint a minimumok minimuma..

A Hotel Medvesben önkiszolgáló módon bélyegzek fél 6-kor a várasba meg a túrajelentésre, egy darabig várok de nem jön senki úgyhogy áthajolok a pulton és meglátom a bélyegzőt.. remélem nem követtem el bűncselekményt.
Salgóbányán is megállt az idő, az ifjúsági tábor pont úgy néz ki mint 20 éve. Esik 4 csepp eső de megállás nélkül baktatok fel a Boszorkány-kőig, n7-re le kéne érnem Somoskőújfalura a buszhoz/vonathoz. Innen sem rossz a kilátás, körbefényképezek de fél szemmel mindig a lábam elé nézek, nem tudom elfelejteni hogy innen esett le keep. Mivel a kódot nem találom megkérdezem a szintén fotózgató túratársat nem látott-e egy kis táblát 3 pöttyel, hát kiderül hogy ő is mozgalmazik. Többször összefutottunk még aznap a környéken, mint kiderült pécsi, megvan neki az egész kék kör, a DDP, az összes csúcsos mozgalom a Karancsot kivéve de a váras mozgalmak érdekes módon nem hatják meg. Olvassa a fórumot is (innen is üdvözlöm!) ki volt az első ember akit megemlített? Na ki? Hát persze hogy Visztula kartács! :-)

Kicsit lentebb meglett a csúcskód a táblán, nemsokkal később valami hajdani emlékműnél megvacsoráztam és felvettem a melegebbik verziókat aztán irány a láda és Salgóvár. Kódot itt sem talált egyikünk sem, Morcsi, ezt merre kellett volna keresni?
Dornyay-fogadóig ismét kocogás (az épület falán tábla pontos i-vel) innen a végcélig kényelmes sétát terveztem míg valahol félúton észre nem vettem hogy mégegy geoláda volt betervezve a Somosi vonatrablás helyszínén (ráadásul robatko rejtette akivel együtt geokékeztem tavaly Tördemictől Tapolcáig) úgyhogy ismét futásba :-)
A láda lihegve lett meg, megnéztem az alagutat is amin a sárga bicikli jelek keresztül is vezetnek (Múzsla, neked gondolom minden évszakban megvan egy ilyen sárga kör) aztán már tényleg viszonylag normál tempóban értem le a faluba 4 kutya kíséretében.
Az előző napi bömbölő kocsma most csendes, itt 220 egy doboz jégbehűtött Soproni (ezeken a sörárakon egyszerűen a mai napig képtelen vagyok túllendülni :-) a forgalmi irodában kapok Somoskőújfalu feliratú bélyegzőt a túrajelentésre, majd önmagam beégetése után f7-kor találkoztam az odatrombitált családdal.
Az égés meg úgy volt, hogy nem tudatosult bennem hogy ez végállomás de gyanús volt a szemből jövő hernyó ezért biztos ami biztos alapon megkérdeztem a kalauzt hogy ugye nem ez megy Salgótarjánba? Aszondja de. Részemről a szőke kérdés: nade megfordul? Mire a megalázó válasz: nem kell megfordulnia, csak vezetőállást cserél. Szerintem eddig ezzel a két szóval se végeztek még ki embert, most ezen is túl vagyok :-)

Napi táv 35 km, szint 1200m


Másnap összecsomagoltunk aztán közösen még felkerestük a kazári riolittufa eróziót ami a geocaching oldalon csak szerényen Magyar Pamukkale néven fut. Szép hely ez is!

És akkor valami összegzésféle.
Nagyon tetszett minden! Gyönyörű a táj, igényesek a mozgalmak füzetei (bár én a Bányász-körutat külön futtatnám nem keverném bele az OKT-t de ez csak az én szimpla megjegyzésem) de úgy láttam nem túl sok a turista. Egy háromnapos hétvégén -ráadásul ttúrával megspékelve- tömegekkel kellett volna találkoznom! Ottaniak tessék nyomni a marketinget, itteniek tessék venni a sátorfát, megéri!

Szilvás-kő alatt


az alsó Lehel-forrás
Medves-fennsík a Boszorkány-kőről
Salgóvár

riolittufa erózió

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!