Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8775
Na, micsoda szervezkedések történnek itt mostanában !:)
Még mindig letölthető Budapest és környékének teljes, 1942-es térképe !
Goldman Emma Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8774

lildikó,

nincs benne véletlenül, hogy mikor alakult a Légoltalmi Liga?

Előzmény: lildiko (8716)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8773

köszi a linkeket, megtaláltam, tényleg nem rossz, bár alapvetöen én nem pont ilyet szeretnék, de talán inkább addig kellene nyújtóködni, ameddia a takaróm ér...

 

van itt egy fotó: http://everymorning.freeblog.hu ez a fotóblogom, van rajta egy panoráma-fotó, amit itt a hétkerben csináltam, a saját ablakomból. egy ilyesmi típusú de térképpel + légifotóval kombinál és interaktív városképet inkább el tudnék képzelni... :)

 

a bün- és drogmegelözés az én elképzelésem csak a házfoglalás mellékhatásairól (szociológiát tanulok, egyik kedves témám a településsel és a hely médiával kapcsolatos elméletek mellett a deviancia, az anómia-elméletekkel), tudom, meg tudtam, hogy nem ez a lényege. (igen, az a rész az ovisban hiányos, nem nekem, hanem a házfoglalócsoportnak kellene összefoglalnia, mi is a squatolás lényege, fö céljai...) de van egy honlapjuk itt: http://indymedia.hu/foglalthaz

ez talán többet mond a dologról.

Előzmény: mestska (8770)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8772
ja, söt, az egyik házban a biztiörök az én villanyradiátorom mellett melegednek, a saját pokrócom alatt. és talán  a bicskám is ott maradt, miközben a fotókiállításomat nézegethetik a falon... ha az ott maradt, meg ha a fal még megvan...
Előzmény: banyaszbeka (8771)
banyaszbeka Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8771

"azóta minden nagyobb üres házat védenek"

 

Ezek szerint máris hozzájárultatok több tucat új munkahely létrehozásához :-)

Előzmény: ovis program (8769)
mestska Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8770

a prágai dolgot meg majd mindjárt visszakeresem, nagyon érdekel:)

 

8611. hozzászólás

 

De ajánlom még figyelmedbe ezt az oldalt is (köszönet érte Latya (K.L.)-nek)

 

A térkép(ek) elkészítésében egyébként szivesen közreműködöm.

 

igen, ugyanakkor sokkal többeket érdekelt, mint amire számítottunk

Na most a dolog úgy néz ki, hogy elég sok, városrendezéssel foglalkozó ismerősöm van. A hírt terméstzetesen ők is felkapták, de aztán el is süllyedt, egy részüknél azért mert nem érdekelte őet, egy részüknél meg azért, mert nem láttak benne fantáziát.

Csinálni is kell valamit a házzal, nem csak elfoglalni. Írjátok a honlapon, hogy bűn-, és drogmegelőzés. Nos, számomra ez a mondat naivitásnak tünik, de várom a véleményed.

Előzmény: ovis program (8769)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8769

A 4.es pont kapcsán egyébként arra gondoltam, hogy ha még fejlesztést nem is raktok fel, pusztán egy interakítv légifotót (lásd a prágai példát tőlem belinkelve ide, nemis olyan rég), és ezt kiegészítitek kattinthatósággal, tehát az adott épületről, városrészről plusz fotókkal, háttérinfokkal, és ezt mindenki számára nyitottá teszitek, akkor én beírok egy nagyon nagy piros pontot.

 

Köszi, az ötlet jó, és könnyebb is megvalósítani. Csak végig kell fotózni az egész várost:-)

ezt a prágai dolgot meg majd mindjárt visszakeresem, nagyon érdekel:)

lesz egy olyan térkép is, ami az üres házakat, telkeket meg építkezéseket jelöli majd - van egy ilyen, csak elavult http://www.c3.hu/~beyondbudapest - ezt a két térképet akár össze is lehetne kapcsolni + a köh müemlék adatbázisát is bele lehetne dolgozni.

 

mert hát hogy is mondjam, az utca emberét nem igazán érdekelte a múltkori házfoglalás se...)

 

igen, ugyanakkor sokkal többeket érdekelt, mint amire számítottunk, ráadásul a sajtóban szinte mindenütt pozitív felhanggal jött le, és nem értelmezték félre, nem titulálták semmirekellö anarchista punk nihilista nemtomkik gyülekezetének a csoportot. (talán ezért is, meg alapvetöen magáért a házfoglalás miatt is van az, hogy azóta minden nagyobb üres házat védenek, talán a külvárosi kisebb épületek kivételével...)

Előzmény: mestska (8767)
banyaszbeka Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8768
Egy civil szervezetről tudok, mely ilyen: a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). Távolról figyelve őket, úgy látom, az utóbbi egy-két évben a politika által mintha nagyobb kísértéseknek lennének kitéve, mint korábban, de az ő történetük mindenképpen sikertörténet szerintem. Hajléktalanügy: például a Menhely Alapítvány hajléktalan-számlálási akciója nem szófosás, hanem egy fontos feladat megvalósítása civil segítőkkel, olcsón. Az alapítványt magát egy szociálpolitikus és néhány ismerőse hozta létre, amikor ez még valódi civil tett volt, a működését fővárosi pénzekből fedezik, az alapító pedig hosszú évekig a fővárosi szociálpolitika egyik irányítója volt, tehát ma már nem civil szervezet, de a civileknek a fenti bevonása nagyon konkrét és hasznos. Egészen civil és egészen konkrét munka továbbá mondjuk: jogi tanácsadás hajléktalanoknak. Lehet egyedül vagy kevesen is csinálni (nekem hónapok óta szükségem volna közigazgatási jogász szakértőre egy egyszemélyes hajléktalanprojektemhez, de nem ezért írom), de több tucat szakértőnek is volna munkája szervezetszerűen, "a feladat az utcán hever". Mindkét példám esetében szakértői munkáról, illetve hivatali ügyintézésről, dokumentumok szerkesztéséről, adatgyűjtésről van szó. Mindkettő médiatizálható ugyan, de nem ez a lényegük, és előbb nagyon sokat kell dolgozni árnyékban, magányosan, természetesen ingyen.
Előzmény: ovis program (8765)
mestska Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8767

A linket köszi, nem ismertem.

 

A 4.es pont kapcsán egyébként arra gondoltam, hogy ha még fejlesztést nem is raktok fel, pusztán egy interakítv légifotót (lásd a prágai példát tőlem belinkelve ide, nemis olyan rég), és ezt kiegészítitek kattinthatósággal, tehát az adott épületről, városrészről plusz fotókkal, háttérinfokkal, és ezt mindenki számára nyitottá teszitek, akkor én beírok egy nagyon nagy piros pontot.

 

az utcai bohóckodásról meg annyit tudok mondani, hogy ez értékek, ízlés kérdése.

Félreértettél. Alapvetően szükség van ilyenekre, de meg kell találni az összhangot a város lakóinak igényeivel is. Számukra is fogyaszthatóvá kell tenni a dolgot, meg kell találni az egyensúlyt a plebs és a szenátus igényei között :) (mert hát hogy is mondjam, az utca emberét nem igazán érdekelte a múltkori házfoglalás se...)

Úgy érzem, a honlapotokon felsoroltak ma nem teszik ezt meg, sokkal inkább imázsjavítóak ehelyett az irány helyett, s ezért neveztem utcai bóhockodásnak.

 

Egyébként a valóság és a fikció határát, horizontját kutatjuk. meg az életet, a világmindenséget meg mindent.:)

huh. nem tág ez egy kicsit? :))

Előzmény: ovis program (8763)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8766
lényegében: összehívunk építészeket, várostervezöket, civil szervezetektöl embereket, városról gondolkodókat, szociológusokat stb., azt a feladatot adjuk nekik, hogy itt van ez és ez az üres ház (mindig csak egyet), ezekkel a tulajdonságokkal bír (méret, tulajdonviszonyok, mióta és miért üres, várhatóan meddig lesz az, mikor épült, milyen funkcióval, környéken mik vannak, milyen funkciókkal bírt az évek évtizedek során, a tulajdonosnak mik a tervei vele, életveszélyes-e, jelzálog van-e rajta, müemlék-épület-e, milyen építési elöírások vonatkoznak rá stb), találják ki, mire kellene használni, hogyan lehetne hasznosítani, hogy az jó legyen a használóknak, a városnak, és a tulajdonosnak is (meg az épületnek is jó legyen, ha lehet ezt így mondani...). Majd, az erröl szóló workshop után a szakértök és az érdeklödök hazamennek, egyesével vagy csoportosulva konkrét koncepciókat dolgoznak ki, a vitaestre pedig eljönnek ök és eljön az ingatlantulajdonos is, akikkel szépen meg lehet vitatni a kidolgozott ötleteket, lehet gyözködni öt, miért ne legyen ingatlanspekuláns aki éveken keresztül üresen hagyja a százéves épületét, hogy aztán amikor már jól felmentek a körülötte történt változások miatt a telekárak, az épület leromlott állapota miatt bonthassa és építhessen nagy és ronda de olcsó és drágán eladható lakóparkot. Lehet gyözködni, miért újítassa fel inkább stb. Aztán meglátjuk, mit válaszol a koncepciók a tulajdonos.
Előzmény: scsabi (8764)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8765

Igen, ezeket én is látom az egyéb, már jó ideje akciózó civil szervezeteknél: vagy tartják magukat az elveikhez, az elképzeléseikhez, és nem tudnak lényegében semmin sem változtatni, csupán éveken keresztül hajtogatják egy nagyon szük réteg elött a lényeget, pár tucat ember részvételével konferenciákat tartanak a globalizációról, a hajléktalanokról vagy az atomháborúról vagy tudomisén, de lényegében csak a saját farkuk körül forognak, a végén pedig sokan az összeesküvéselméletek hívöi és kidolgozói lesznek, afféle városi remeték. A másik véglet a kompromisszumkötés, amikor a civil és a politikai szféra összefonódik, még csak azt sem tudni, a politikai szférából páran civilkedni kezdtek, vagy a civilek kezdtek el a politikába mélyebben belemenni, csak a végeredményt látni, hogy a kettö jóformán egy, a civil kezdeményezés pedig már kevéssé mondható a ténylegesen civil, a "szimpla" állampolgárok elképzeléseinek.

 

Szóval ez egy valós veszélyforrás; az ideális nyilvánvalóan az arany középút lenne: nem eladni magunkat mások PRcéljaihoz bagóért, de mégiscsak hatással lenni a döntésekre. Hogy ez megvalósítható-e akár kis méretekben, egy-egy projekt esetében, az nagy kérdés, tartok töle, hogy nem egykönnyen, de hogy hogyan kéne nekiindulni, azon kívül, hogy észben tartani ezt folyton-folyvást, azt még nem tudom, de a döntések csak konkrét helyzeteknél merülnek fel.

Előzmény: banyaszbeka (8762)
scsabi Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8764
Tessék már megmondani, mi a kacskaringós istennyila az az "üresház-koncepció workshop".
Előzmény: ovis program (8756)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8763

"Abban a pillanatban azonban , ha a "kiscsoport" 4.-es pontja megvalósul, és felkerül a netre, boldog leszek. Többet érne, mint a felsoroltak többsége. "

 

van egy ilyen site: http://varos.epiteszforum.hu

Na ennek szeretnénk valami emberibb, életközelibb verzióját, beledolgozni azt, ami Budapest városszerkezete jelenleg, afféle térszimuláció, ahol nem egy színes doboz a ház, hanem ténylegesen egy barokk, szecessziós, lakótelep típusú meg modern épületek vannak, tehát fotószerü lesz végül a megjelenés, hogy tényleg beleérezhesse magát az ember, milyen lenne az adott városban élni.

 

Ehhez persze megfelelö programozók - és nekik pénz - kellenek, de már ezen is dolgozunk. Azért nem soroltam fel a hamarosan megvalósuló projektek között, mert ez is egy olyan, ami hosszú-hosszú elökészületeket, aztán tesztelés, átalakítás, újra tesztet, újra javítgatást igényel, mire megvalósulhat.

 

az utcai bohóckodásról meg annyit tudok mondani, hogy ez értékek, ízlés kérdése. szerintem nem, illetve amennyiben igen - és valóban akad a HKI tevékenységi körében efféle, mert ha valaki egy kicsit is kommunikál kifelé, bármilyen performansz, munka, vagy más egyéb keretében, abban mindig lesz valami pojáca, elöadó, bohóc, színész felhang - , annyiban az utcai bohóckodásnak is van értelme, értéke, söt!

 

Egyébként a valóság és a fikció határát, horizontját kutatjuk. meg az életet, a világmindenséget meg mindent.:)

Előzmény: mestska (8759)
banyaszbeka Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8762
Gyorsvélemény, lehet, hogy elhamarkodott: Ötletek, akciózás, utcai jelenlét, sokfélébb és izgalmasabb PR kell, mert véleményeket segít megfogalmazni, vitákat, majd gyakorlati programokat generál, generálhat. Nekem rokonszenves, amit csinálsz, azt hiszem, már hallottam rólad. Nade, ami sajátos perspektívába helyezheti ezt: a főváros döntési jogokkal és pénzzel rendelkező vezetése hosszú évekkel előbb megteremtette a tartalmi vitákat és a felelős döntéseket nem kiegészítő, hanem helyettesítő politikai PR-t, mint ahogy később az országos politikában az úgynevezett jobb-, majd az úgynevezett baloldal tette. Felmerül a gyanú, hogy ez a mára nagy bajban lévő vezetés az efféle ötleteket befogja a szekerébe, és civil gondolkodás, akciózás és nyomásgyakorlás helyett a kifáradó hivatalos PR egyik nyúlványa leszel. Ha így volna, ez egyrészt neked jó, mert lehetőségeket kapsz, másrészt meg gondolom rossz, mert nem ezzel a szándékkal indulsz. Talán ezt kellene megpróbálni elkerülni. A magyarországi civil társadalom állapotát tekintve, nagy a veszély, hogy nem sikerül.
Előzmény: ovis program (8750)
kambekk Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8761
Előzmény: ovis program (8758)
mestska Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8760

amúgy meg :))

 

 

egzakt képek?
Előzmény: ovis program (8758)
mestska Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8759

a cél az, hogy legalizálják az ottlétet, és egy hosszútávon meglévö szociális-kulturális központot hozzanak létre

 

ez egy épület esetében még elmegy, de összeségében tekintve azért nem lehet az összes üres belvárosi házból ilyet csinálni. Sokkal megfoghatóbb dolgok kellenek. Ehhez nem kell építésznek, politikusnak, vagy ingatlanholding tulajdonosnak lenni, pusztán ötletek kellenek, aztán majd az építész kiszámolja, az ingatlanholding tulajdonos jól megmmondja, a politikus pedig úszik a dicsfényben. Szerintem ha már így reklámozzátok magatok, akkor elsősorban erre kell törekedni, lerakni valamit az sztalra, nem csak fáklyás meneteket szervezni, ahol " legidősebb résztvevő átadja a város jelképes kulcsát a séta legfiatalabb résztvevőjének". Mert ennek inkább cikiszaga van.

 

nem dönthetek tehát a végeredményröl

Nem is kell. Nektek ötletelni kell. És nem elég azt mondani, hogy: ezt a tűzfalat be kell festenbi, hanem el kell dönteni, hogyan és miként fessük be. Vázlatokat kell adni, elképzeléseket. Aztán majd lesz profi, aki megrajzolja.

 

hogy koncepciótlan populáris gittegylet volna a Horizont Kutató Intézet, az majd úgyis csak a végítéletnél döl el.

 

Kérdés: Miért "Kutató Intézet"? Mit kutattok? Mert a honlapotokon a legtöbb dolog  -senki meg ne haragudjon- utcai bohóckodás.

 

Abban a pillanatban azonban , ha a "kiscsoport" 4.-es pontja megvalósul, és felkerül a netre, boldog leszek. Többet érne, mint a felsoroltak többsége.

Előzmény: ovis program (8758)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8758

hányan hányszor foglaltak házat budapesten? volt az úttörö áruház, elötte évekig semmi. az uttörö áruházas centrum csoport és az ovis program kivitelezöi gárdája között erösen nagyok az átfedések, szóval nem tudom, miért lennének túl sokan a házfoglalók. másrészt egy ház elfoglalása nem csupán egy egyhetes akció, a cél az, hogy legalizálják az ottlétet, és egy hosszútávon meglévö szociális-kulturális központot hozzanak létre. szóval szerintem annyira nem koncepciótlan. más kérdés, hogy ez az elsö épületben nem jött létre, mert a tulajdonos nem hajlott a megegyezésre. de azóta eltelt már pár hónap, és nem történt semmi, nem történt semmi olyan, amire azt mondanám, elegendö ahhoz, hogy bármiféle változást generáljon. (legalábbis jóirányút biztos nem.)

 

az üresház túrához kapcsolód vitaestek épp azért lesznek, hogy konkrét ötletek, terveket adjanak az évek óta tétlen ingatlantulajdonosoknak, hogy mit kezdejenek mondjuk a sajtószékházzal vagy az ifjúsági parkkal.

 

mondjuk az is igaz, hogy tervezni egy dolog, megvalósítani meg egy másik. nem vagyok építész, sem politikus, sem ingatlanholding tulajdonos. nem dönthetek tehát a végeredményröl. hogy koncepciótlan populáris gittegylet volna a Horizont Kutató Intézet, az majd úgyis csak a végítéletnél döl el.

Előzmény: mestska (8757)
mestska Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8757

két gondolat merült fel bennem , megnézvén a honlapot:

 

1. mintha már láttam volna ezeket máshol is...

2. jórészük a szokásos handabanda

 

(példa: nagyon jó ez az épületvisszafoglalás, csinálták a múltkor is valakik, felhívja a figyelmet az üres épületekre. Persze ha sokan csinálják sokszor, az már határozottan uncsi, főleg akkor, ha a nagy visszafoglaláson kívül nem tudnak ők se koncepciót felmutatni arra nézve, milyen funkciókkal lehetne megtölteni az adott épületet. No de persze, kell az ingyenreklám.)

 

Tudom, tudom, leet megróni, ismét a rossz oldalát nézem a dolgoknak, és nem örülök kirobbanóan, hogy létrejött a 100.ik tökugyanolyan koncepciótlan, ámde populáris gittegylet. :((

Előzmény: ovis program (8750)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8756

Ó, nem vettem sértésnek, söt, örülök, hogy egy ilyen erös kérdést szegezett nekem, lehetöséget adva arra, hogy kitérjek olyan részletekre, amelyek talán nem elég világosak a program szövege alapján. :-)

 

Elöször is: az Ovis program nem akarja megváltani a világot. Még csak Budapestet sem - csupán, amennyire erejéböl telik, szeretné jobbá tenni a várost. A programot alkotó projektek egy része olyan kezdeményezésekböl áll, amelyek, elsö lépésként legalábbis, fel akarják hívni a figyelmet a város égetö problémáira. Más projektek nem a Horizont Kutató Intézet által kivitelezett akciók, hanem mások csinálják, illetve fogják csinálni, és egyrészt mi is szeretnénk majd ezekben részt venni, hol hivatalosan, hol nem hivatalosan (gondolok itt pl. a házfoglalás szellemi és konkrét oldalára), de mindenesetre fontosnak tartjuk öket, és támogatni szeretnénk.

 

A városvezetés a decemberi közmeghallgatáson rendkívül pozitívan reagált a beadványunkra, azt mondták (Demszky Gábor és Schiffer János), hogy szeretnék beépíteni az Európa Kulturális Fövárosa 2010 Budapest pályázati anyagába, és hogy a további együttmüködéstöl sem zárkóznak el. Ez lényegében most ott tart, hogy kiválasztottunk - mmint mi, a HKI - két-három projektet a programból, ami hamarosan a tervezgetés szintjéröl a konkrét megvalósítás mezejére lép. Az egyik a Tiltott Zóna Nyitott Fotográfiai Mühely, amire már jópár amatör és profi fotós jelentkezett, készül a lista a helyszínekröl, februárban felvesszük az épületek és más helyszínek tulajdonosait, hogy végleges listát készíthessünk, s összeállítsuk a Mühely ütemtervét. Így márciusra ez a projekt be indulhat, nyáron vagy összel pedig megtarthatjuk a kiállítást és a könyvbemutatót. A másik projekt az üresház túra és az azzal egybekötött vitaest illetve vitaestek, üresház-koncepció workshopok. Ehhez az elsö lépés az adabázis összeállítása, majd a folyamatos frissítések, bövítések mellett a tulajdonosokkal való kapcsolatfelvétel. Hogy ez mikorra indulhat be, még erösen kérdéses, elsösorban attól függ, milyen gyorsan haladunk az adatbázissal és hogyan reagálnak az ingatlantulajdonosok - a legtöbb esetben ingatlanholding cégek és önkormányzatok...

 

(A harmadik projekt egy külön futó, de a témához kapcsolódó kiállítás, a Kifordított galéria)

 

Azt, hogy a városvezetés tetszését elnyerte az Ovis program, nem csak a közmeghallgatáson adott reakció és a Víz és metropolisz címet viselö pályázati anyagban olvasható részlet bizonyítja, hanem pl. a XVIII. kerületi önkormányzat épp a napokban írt ki egy pályázatot képzömüvészeti és iparmüvészek számára, tüzfalak és lakótelepi falfelületek dekorálására. Azt gondolom, egy olyan civil kezdeményezésnél, ami épp az elmúlt hetekben-hónapokban kezdett szervezödni (ráadásul nem holmi befolyásos szakmabeliekböl álló csoport, hanem lokálpatrióta hozzáállású lelkes fiatalok által) ezek elég jó eredmények. A városvezetés újbóli megkeresése is február-március környékére várható, elöbb egy széles tábor kiépítését tartjuk szükségesnek, nem csak azért, hogy felmutathassuk, mint társadalmi hátteret, hanem - és talán sokkal inkább ezért - megtudjuk, melyik projekt nyerte el a városlakók tetszését, és melyek azok, amik legalábbis még csiszolásra, átalakításra szorulnak. Ezen kívül van egy harmadik oka is annak, hogy az intézményeket csak valamivel késöbb szeretnénk konkrétabb tárgyalási alappal, elképzelésekkel megkeresni: éspedig az, hogy szeretnénk más szervezetek és magánszemélyek témába vágó projektjeit is bevonni, segíteni a már elkezdett vagy csak ötletként felmerült kezdeményezések megvalósítását segíteni.

 

A csapatépítés persze messze nem az egyes emberek "gyüjtését" jelenti, szeretnénk együttmüködni más helyi civil szervezetekkel, egy részükkel már szinte bizosan meg is valósulhat egy gyümölcsözö együttmüködés (pl. Védegylet, Artemisszió Alapítvány, Képzömüvészeti Intermédia Tanszék, Indymedia.hu). Továbbá ahhoz, hogy valaki hozzátegyen bármit is az Ovishoz, vagy beleszóljon, nem kell belépnie a Horizont Kutató Intézetbe, és nem is feltétel, hogy más szervezetnek tagja legyen.

 

a további kérdéseket is örömmel fogadom, remélem, sikerült meggyöznöm róla, hogy az Ovis program nem egy üres lufi meghámozva:)

Előzmény: courage the dog (8752)
UV pót Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8755
Egy híd már van a Dunával párhuzamosan... (((-:
Előzmény: kambekk (8751)
scsabi Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8754
Horizontkutató Intézet
Horizont Kutatóintézet
?
:-))
Előzmény: ovis program (8750)
scsabi Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8753
Nekem inkább annak tűnik. A 72-es posta épülete egész más forma, a Keleti feladási raktára pedig lapostetejű. Bevallom lusta voltam utcai ruhát húzni és megnézni a helyszíneket. :-)

Bp 72 ph (© Hamster)
Előzmény: banyaszbeka (8749)
courage the dog Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8752
Nezze, ne vegye sertesnek, de ha megtenne, hogy mondana 1, azaz egy ervet, hogy a kezdemenyezesuk, mar megbocsasson nem a "kohog a bolha" egyik peldaja.Mert igy szepnek hangzik, de a jelenlegi varosvezetes mintha nem lenne partener ilyen ugyek felkarolasaban.
Egyszovallehet ugyanezt valamivel meggyozobben?
Előzmény: ovis program (8750)
kambekk Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8751
Ti mit szeretnétek a Dunára? Hidat és hosszában? :o)
Előzmény: ovis program (8750)
ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8750

üdv!

 

egy új kezdeményezésre szeretném felhívni a figyelmeteket. Az Ovis program elnevezésü városfejlesztési- és feljödési programról van szó, melyröl bövebben a http://hi.zpok.hu/ovis címen olvashattok. Örömmel várunk minden érdeklödöt, városról, városban gondolkodó laikust és szakembert folyamatosan bövülö csapatunkba, egy-egy projekthez vagy a program egészéhez, kívülálló közönségként vagy aktív részvevöként bárkit, akit érdekel Budapest múltja, jelene és jövöje!

 

üdvözlettel:

Benedek Hajnal, Horizont Kutató Intézet, ovis@index.hu

banyaszbeka Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8749
Aha, hogy a Nyugati volna? Ahol most a parkoló van, ugye, a Podmaniczky utca felé? Akkor viszont alaposan elcímezték a képet...
Előzmény: scsabi (8747)
banyaszbeka Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8748
A 70-es és 72-es különbségre nem emlékeztem, ettől függetlenül szerintem pontatlan a kép archívumi címe. (Nyilván a korabeli címadás az alapja, ott pedig nem a topográfiai hűség volt a szempont, hanem mondjuk hogy egy sorozatba tartozik, az adott hivatal dolgozóinak munkájáról készült, vagy ilyesmi.) A jobbra lévő csarnok szerintem a pályaudvar egyik oldalcsarnoka. A kérdés nekem az, hogy a háttérben keresztben lévő épületek a pályaudvar főhomlokzata hátulról, vagy pedig a 72-es posta elölről. Nem emlékszem, hogy a 72-esnél a sarokban van-e kétemeletes épület és magastető.
Előzmény: lafal (8745)
scsabi Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8747
Ez nem a Keleti.
Két tipp:
1. Bp. 70 ph (VIII. Verseny u. 3-5) a stadionkert felől nézve (valószínűtlen a hirdetőoszlop, ill a kandeláber miatt)
2. Bp. Nyugati pu. a postavágányok felől, ekkor a postások a Bp 62 ph. felé tartanak (a Teréz körút irányába)
Előzmény: banyaszbeka (8743)
banyaszbeka Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8746
A kép 1959-ben készült. A Ma már csak emlék? albumban, ahonnan szkennelték, szerepel egy kép a villamosvágányok átépítéséről, és úgy emlékszem, az árkádosítás is akkor folyt.
Előzmény: Csokis (8744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!