Keresés

Részletes keresés

kisgazda17 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 42
Szia
Igen szerintem is szép szám a 11 is, és lehet a sokmalac nem tett volna jót a kocának sem, főleg ilyen időben. REmélem ők már jól lesznek. Bocsi nem nagyon értek a disznókhoz, milyen a pietran beütés:)?
Előzmény: Anika76 (41)
Anika76 Creative Commons License 2009.11.02 0 0 41

Sajnos ma reggelre már csak 11 db volt,de nem a koca hibája,5 nappal előbb jöttek,sokan is voltak,úgyhogy ezt kell szeretni!

Mi már arra is gondoltunk,hogy a disznót is megviseli ez a lökött időjárás,gondolom ez is közrejátszott,hogy előbb ellett.De így is örülünk,ez is szép létszám,és úgy néz ki velük nem lesz baj!Különben gyönyörű kis állatkák,vasgyúró az összes,látszik rajtuk a pietrain beütés.A koca eddig is ügyes volt,nagyon meg vagyunk vele elégedve,tuti hogy ő sokáig velünk marad!

Előzmény: kisgazda17 (40)
kisgazda17 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 40

Szia

Gratulálok hozzájuk, ez szép teljesítmény,dícsérjétek meg a kocát:)))

REmélem nincs semmi gond, aztán majd várjuk a fényképeket és a további fejleményeket:)

Előzmény: Anika76 (39)
Anika76 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 39

Sziasztok!

Ma este 16 kismalacunk született,gyönyörű pietrain beütéssel,nagyon szépek!!!!Igaz nem tudni,mennyi marad meg belőle,itt nagyon hideg van,már most -4 fokot mértünk,250-es infra mellett,téliesített elletőben vannak,remélem nem lesz baj!!

Húúúúú ....nagyon örülünk!!!

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.29 0 0 38
Üdv! Szépek a hízók!! Nekem hungahib h39-ek voltak, nagy kedvencek! Most egy magyar nagy fehér kocasüldőm van, meg egy lapály ártány!!
A hízóidon jól látszik a pietrain beütés!!
Előzmény: holmogorov (36)
kisgazda17 Creative Commons License 2009.10.28 0 0 37

Szia

Nagyon szépek a disznajaid:)

Kedvenceim a tarkák.

Szerintem nem biztos hogy ezta kisseb kocát jó meghagyni anyának, mert hátha az utódjai is gyengébb növekedésüek lesznek.

Ugye jól látom hogy az ártány a legnagyobb?

Előzmény: holmogorov (36)
holmogorov Creative Commons License 2009.10.27 0 0 36
Azért látszik a különbség, NEM?!57
Előzmény: holmogorov (9)
holmogorov Creative Commons License 2009.10.27 0 0 35
Sziasztok!

Íme néhány kép a malackáimról:
1.-3.-5. kép: ő az ártány, ő lesz az első áldozat.
2. kép: ő az egyik kocasüldő, talán anya lesz belőle
4. kép: ő is kocasüldő, egy kicsit kisebb mint a másik kettő, lehet ő is anya lesz
6.-7.: hárman a képen

123457

Egyébként nálunk minden anyadisznót Bözsének neveztünk, az ártányok meg általában Bercik, de inkább nem nevezzük el őket.
Régen volt egy hatalmas kanunk, duroc volt és őt is Bercinek neveztük. Hozták hozzá a kocákat búgatni. Akkora agyara volt, hogy .....
kisgazda17 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 34
Ez szerintem is teljes mértékben igaz. Bármelyháziállat tud olyan kezes lenni mint a kutya.
Előzmény: Texas Chris (33)
Texas Chris Creative Commons License 2009.10.25 0 0 33
Szerintem is vannak az állatoknak érzéseik, érzelmeik és van jellemük. Amit nagyon jól ki is mutatnak, csak foglalkozni kell velük, meg kell őket ismerni, ki kell ismerni őket. Aki nem foglalkozik állatokkal és aki csak a hasznot látja bennük és csak enni ad nekik, az soha nem fogja megismerni őket.
Előzmény: kisgazda17 (32)
kisgazda17 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 32

Szia

Én régebbe még a kacsák,tyúkok közül is elneveztem a kedvenceket:)

Konda szerintem inkább csak azért jön oda mert tőlem általában kap 1-1 tojást, kis bűntudatom van miatta de hozzá nem mindig megyek, vele apu foglalatoskodik.

De azért szeretem, és a disznónak is megvan a magához való esze.

A magyartanárom szerint az állatoknak nincsenek érzései, ők nem tudnak örülni vagy búsulni de szerintem ez egy nagyon nagy marhaság. Ilyet csak az mondhat aki nem foglalkozozz még komolyabban állattal.

Előzmény: Anika76 (31)
Anika76 Creative Commons License 2009.10.24 0 0 31

Szia!

Látom nem csak én adok nevet az állataimnak,nálunk a kocát mindig csak "mamusnak"szólítjuk,és komolyan mondom egy kis idő múlva szinte mind hallgatott rá!

Előzmény: kisgazda17 (28)
kisgazda17 Creative Commons License 2009.10.17 0 0 30

Szépek a süldőid!!

A mi ártányunk is nagyon szereti a tököt és imádja ha vakarjuk a hátát, még vinnyog is közben. Haláli:)

holmogorov Creative Commons License 2009.10.16 0 0 29
Sziasztok!

Végre ide is visszatérhetek, most már jó a gépem. Rögtön egy videóval kezdeném a 3 malacomról (mostmár inkább süldők, mivel a videó úgy kb. 1 honappal ezelőtt készült). 1 ártány és 2 koca van. Egyiket, de lehet, hogy mindkettőt meghagyom anyának. Majd elválik.
Nem túl izgalmas, éppen tököt adtam nekik, de nem igazán ették, még nem ismerik az ízét.
http://www.youtube.com/watch?v=KD2wpv_Dhfw

Nekem is ólban vannak, de amint a videón látjátok, besüt a nap, tehát nem teljesen zárt. Igyekszem minél többször kiengedni őket, egy kis egészségügyi mozgásra. Akkor a tyúkok összes vizét kiborítják és abban dagonyáznak. Nálunk minden disznót így neveltünk. Még a hízók is kimehettek az udvarra. Emlékszem volt egy hatalmas (3 q körüli, de inkább pluszba) disznónk, amit meg akartunk hagyni anyának, de nem lett vemhes, ezért nőtt ekkorára. Amit erről akarok mondani, az az, hogy amikor hirtelen megugrott (tudjátok, ahogy néha a malacok szokták), majdnem elgázolta a szintén nem kis kutyánkat (kb. 60 kg-os lehetett a kutya). Csak úgy menekült előle szegény eb. Olyan szelíd volt a disznó, hogy bármit csinálhattál vele, nem vált agresszívé.
Hát még sok mesélni valóm lenne, de majd máskor is mesélek.

ADDIG IS TESSÉK KÉPEKET, VIDEÓKAT FELTENNI, MINÉL SZÍNESEBB LEGYEN AZ OLDAL, ÉS KÖSZÖNÖM, HOGY ÍGY ÉLETBEN TARTOTTÁTOK/TARTJÁTOK.
kisgazda17 Creative Commons License 2009.10.16 0 0 28

Az erdőket én is nagyon szeretem, nyáron az unokatesóimmal mezitláb sétáltunk a határban nagyon jó volt:) Meg csakúgy csavarogni is szeretek benne.

Ti adtok nevet a disznónak? MI régen a kocákat mindíg Gizinek, az ártányokat pedig Pityunak hívtuk. A mostaniártányt én Kondának hívom:)

Előzmény: Texas Chris (26)
gergosrac Creative Commons License 2009.10.16 0 0 27

Sziasztok! Mi tavaly ősszel vágtunk egy disznót nem sajátot hanem vettük. Elmentünk leszúrtuk hazahoztuk aztán a többit itthon csináltuk. Életembe először én is huztam ki az ólbol, a fülét aztán a farkát fogtam. kb 20metert kellett huzni mert a gazda csak ott engedte leszurni. Aztán mikor le kellett fektetni a hátsó két lábát én huztam ki alóla. 180kg os malacka volt. Eszméletlen milyen adrenalin van az emberbe ilyenkor. De közbe a disznót is sajnálja az ember mert csak szenved. Igaz hogy jol ki lehet fáradni egy ilyen disznotoron, de amilyen hangulata van egész nap és a sok finom kaja. Minden fáradságot megér, Ja és a hideg téli estékről ne is beszéljünk mikor felmegyek a padra szalonáért meg kolbászért és azt vacsorázok vöröshagymával meg almával.

Texas Chris Creative Commons License 2009.10.16 0 0 26
Hatalmas buli az biztos, nálunk is összejön a rokonság. A másik a mit nagyon élvezek a favágás kinn az erdőn. Ott is jön mindenki, rokonok, jó barátok. Szeretek kinn lenni az erdőn, tűzrakás, szalonna sütés...............
Előzmény: kisgazda17 (25)
kisgazda17 Creative Commons License 2009.10.16 0 0 25

A disznóvágást én is nagyon szeretem. Tök jó dolog. Összegyűlnek a szomszédok, megfogják a disznót (én csak világitok), isznak egy kispálinkát, átbeszéljük hogy milyen a disznó, elég nagy-e, honnan van aztán kezdődik a bontás, a pucolásban segítek én is, És délután jó kis kolbász,hurka,toros és a vesevelő valami mennyei:)

És viszünk kóstolót is pár ismerősnek.Az egésznek olyan különleges, ünnepi hangulata van.

Texas Chris Creative Commons License 2009.10.16 0 0 24
Na ilyen nálunk egy disznóvágás, nagyon élvezem, szeretem csinálni.
Texas Chris Creative Commons License 2009.10.15 0 0 23
Nálunk a nagyszülők tartanak disznókat, van 1 anyakoca, amikor kell, akkor jön a nyakkendős kan( inszeminátor), megszületnek a malacok, amennyi a családnak kell azt hizlalják, a felesleget eladják.
Nekem az nem tetszik, hogy szegények ólakban vannak egy nagy istállóban, még kifutójuk sincs. Rosszul vagyok az ólas disznótartástól, turkálni csak a vájuban tudnak, dagonyázni meg csak a saját szarjukban.
Ha meglesz a farmom, akkor úgy fogom tartani a malacokat, hogy lesz nekik egy kis legelőjük, lesz egy óljuk és futkozhatnak. Mint a Spektrumon a Jaminek malaca van sorozatban, remélem jól emlékszem a címére.
gergosrac Creative Commons License 2009.10.15 0 0 22

Sziasztok! Tök jo ez a fórum! Ilyennek is kell lennie! Engem jelenleg gazdaságilag érdekel hogy menyire éri meg mondjuk 1kant 3anyával tartani és folyamatosan bugatni őket aztán a kismalacokat felhizlalni és eladni? mondjuk egy 16ezres választási malac mire eléri a 150kg ot mennyi terményt eszik meg?

kisgazda17 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 21

Szia

Bár mi nem foglalkozunk disznó tenyésztéssel. De mint minden háziállatot, szeretem a disznókat is. Van egy ártányunk őt januárra tervezzük levágni.

Régen volt koca is,kismalacok nagyon szerettem őket.

Ilyen esetről még nem hallottam, biztos valami idegi baj váltotta ki.

MI akkor hagytunk fel a kocázással mikor az utolsó kocánk keserves kínok között fialta meg az utolsó kismalacát.

DE ne csak rémtörténeteket irjak már!!

Sok szép élményem is van. Például mikor kicsi voltam egy téli éjjelen fialt a disznó, az egész család hátrament, Infralámpa mellett ültünk és apu segített a kocának, anyu pedig törölte a malacokat.

Anika76 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 20

Sziasztok!

Nagyon megállt a topic,ne engedjük már!!!!!

Nálunk nov.5-re van "kiírva"a nagymamus/ő a legöregebb /,remélem szép kis szaporulatot mutat be,bár eddg is mg voltunk vle elégedve!Viszont a fiatal  sajna nem lett szerelmes,ebből kifolyolag most már tuti,hogy töltelék lesz belőle!Már át is telepítettük a hizlaldába,nincs több esély!

Éppen tegnap volt nálam az egyik barát,aki ugyancsak foglalkozik sertésekkel,infralámpát kérni,mert az egyik kocája szétharapta az infrát,majd nekiesett a saját malacainak!!!Hallott már valaki ilyenről?Remélem nálam nem lesz ilyen!

Texas Chris Creative Commons License 2009.09.30 0 0 19
Sok sikert és eredményes fedeztetést kívánok.
Előzmény: kompot42 (18)
kompot42 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 18

Sziasztok

Örülök hogy vannak még lelkes állattartók,én is közéjük tartozom.Most bug kettő anya disznóm az egyik az igazi zsírfejücske a másik az pietrain gyönyörü mondhatom a tenyésztés csúcsa.Remélem lesz majd töle kan malac mert azt tuti hogy megtartom . Nem olyan egyszerü sport ez a malactartás ,én pl. még sajátot nem vágtam de nem is tervezem ,inkább eladom a kismalacokat és veszek a szomszédtól egy olyat akihez nem füznek érzelmi szálak.

Szoval ma este sex lesz az olban megjött már a csomagocska is a hódmezö gazdátol

drukkoljatok hogy szép kisbabáink legyenek!

Texas Chris Creative Commons License 2009.09.18 0 0 17
Hát igen, de ezért tartjuk őket. Mi legalább jó körülmények között és egészséges, boldog állatokat nevelünk szívvel lélekkel.
Előzmény: Anika76 (16)
Anika76 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 16

Tudom,hogy nyulat tartasz,mert beszéltünk már a nyúltenyésztő topicon,én is tartok!

Hát igen,pontosan ezek az emberek,akik csak verik a mellüket,hogy ők nem ölnek meg állatot,biztosan nem néznek utána,hogy milyen körülmények között tartják az állatokat a nagy telepeken.Az az igazság,hogy ha valaki én tudom mi megy ott,itt mellettünk sertéstelep van,de dolgoztam már pulykatelepen is,na az sem volt egy élmény!Szivem szerint,bezáratnám az összes ilyen helyet,igaz az sem lenne jobb,mert akkor még több "Európa szemetét"hoznának be ide!!!

A férjem mondja is mindig,ne zúgolodjak mert sok embernek nem tetszik.....

Azt bezzeg nem látja senki,mikor kiengedem az állatokat,boldogan játszanak,futkosnak,jól érzik magukat!Még a disznók is!Nálam legalább boldogan élnek,míg.......!

Előzmény: Texas Chris (15)
Texas Chris Creative Commons License 2009.09.18 0 0 15
Sajnos nagyon jól látod a problémát és már falun is egyre kevesebben tartanak jószágot. Pedig az a hús teljesen más mint amit a boltokban lehet kapni.

Én nyulakat tudok csak tartani, mert városban, lakópihenő övezetben lakunk és elég kicsi az udvar. De tervbe van véve, hogy kiköltözzünk falura és majd ott sokkal több jószágot szeretnék tartani. A nyulak levágása miatt én is nagyon sok bírálatot kaptam városi ismerősöktől. Azt azért meg kellene néznie ezeknek az embereknek, hogy a nagyüzemi körülmények között nevelt állatok, hogyan élik le rövid életüket, lehet akkor azt nem enné meg. Elég lenne, ha a Tv-ben, Spektrumon bizonyos ezzel foglakozó müsorokat megnézné.
Előzmény: Anika76 (14)
Anika76 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 14

Igen,így kell számoli,bár mi +/-2 napot szoktunk neki adni.Nagyon jó,ahol még vannak falusi nagyszülők,vagy rokonok,így talán nem megy ki a "divatból" a disznóvágás,bár egyre kevesebben csinálják!Sokan nem jöttek még rá,hogy mennyivel értékesebb,finomabb a háztáji hús,mint a táppal nevelt nagyüzemi!Sőt!Van olyan ismerősöm,aki szinte undorodik a falusi dolgoktól,mert ugye mi "megöljük"az állatot.Nem tudom mit gondol,a vágóhídon hogy megy??!!

Na mindegy,ezekre a dolgokra nem gondolván,én is imádom a kismalacokat,nagyon aranyos kis jószágok,mindig nagyon várjuk az elléseket.

Előzmény: Texas Chris (13)
Texas Chris Creative Commons License 2009.09.11 0 0 13
Szerintem nagyon érdekes, ahogy számolják a sertések vemhességi idejét, 3hónap, 3hét, 3 nap.
Sok sikert a malacokhoz! Mi személyesen nem tudunk tartani, de a nagyszülők falun nevelnek nekünk is disznót, így minden évben vágunk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!