Keresés

Részletes keresés

HUNYOR Creative Commons License 2006.03.19 0 0 514
..a csak tisztítás szemetebb munka, mint az új ásása...nem véletlenül 35e egy tisztítás 80 -as kútban, és közli, hogy a törött gyűrűket mennyiért javítja, stb...ha mákod van 35 ből gyönyörű, tiszta kutad lesz...és sok örömöd lesz benne...a lényeg: ajánlatokat kérni, minél többet...fontos: csak KÚTTISZTÍTÓ, vagy KÚTÁSÓ a jó, kútfúró NEM!

..szerintem az életben egyszer kell erre költeni, aztán évtizedekig csak az öröm....nyáron a nagy melegben colos csövön csak úgy dől a hideg víz! pár év, és aranyat ér!
Előzmény: GuMiSZu (509)
HUNYOR Creative Commons License 2006.03.19 0 0 513
... látom, muszáj a valót elmondani....én-(hála Őseimnek) egy 1920- ban ásott betongyűrűs kútból nyerem a vizet Újbudán... 1960-1990-között nem használtuk, mert olcsó volt a csapi víz... aztán betontető leszedve, mérés, és kiderült, hogy csak 8 méter mély , 5 méter vízoszloppal...évekig nem volt baj, de három éve bizony a vízhozam 500 lit/ napra apadt...hírdetés útján hívtam profi kúttisztítót, aki egy nap alatt kitisztította.. mert az alja bizony sittes volt...javasolta, hogy tovább ás pár métert, de az anyag keménysége miatt méterét 30 rugóért csinálta volna...természetesen bélelve..
...megfigyeltem a tchnikáját, és építettem egy"fúrótornyot" vettem egy elektromos csörlőt,egyéb dolgot ami kell a leereszkedéshez,stb,stb.....4 hónapig ástam, illetve véstem a palát, így mélyültem 4 métert, tehát a mélység 12méter...de a víz nem lett sokkal több. A guta majd meg ütött, mindezt 57 évesen...képzelheted...és sok-sok élmény..Pl: félúton felfelé egyszer áramszünet volt...ne tudd meg...ottlógsz a 3-as acélo, alattad 5méter, feletted 5 méter, az ülőke alatt a teli vödör, ..stb..

12 méteren sziklát fogtam, innen kész, sehová...de a szikla mellett a gyűrűszelvényben volt egy kis puhaság... nosza rajta... 1/2 collos csővel, víznyomásos technikával fúrtam tovább(napi 20 cm), és így fúrtam még négy métert, aztán ott is szikla...víz ugyanannyi...csak ment a pénz, erőm stb...

na és ilyenkor jön a Sógor, lazán közli, hogy Fóton a kertjében fúratott egy 110- es átmérőjű 16m-es kutat, egy nap alatt bélelve, tisztítva, tok, vonó 50 rugó...vett egy ilyen átmérőjű szivattyút, és dől a víz...

...csak nála tiszta homok van...ez a különbség...én meg állok hülyén és nézek a semmibe kissé zavaros tekintettel..

a mai világ lényege az árajánlat...legalább 3 ajánlat, vagy több...leírva...ezeket átgondolod, majd a számodra legkedvezőbbet megrendeled..és imádkozz..
ja, a legfontosabb: a szerencse!...
Előzmény: vt75 (512)
vt75 Creative Commons License 2006.03.18 0 0 512

Az "olcsóbb átfuratni" mit jelent pontosan?

Annak idején csak 12-3e Ft-tól felfelé vállalták volna méterét...33-5 méter esetében pedig ez horribilis pénz, főleg ha azt is nézem, hogy nincs még csatorna az utcában....neked milyen ajánlatod van erre az átmérőre (v lehet, másodjára már nem kell olyan mélyre lefúrni?)

Előzmény: HUNYOR (511)
HUNYOR Creative Commons License 2006.03.18 0 0 511

...

még valamit....olcsóbb átfúratni 110 mm átmérőre, a kút hamar megtérül....én tudom, nagyon sokat számít az olcsó, és nagymennyiségű víz...

Előzmény: vt75 (505)
HUNYOR Creative Commons License 2006.03.18 0 0 510

 

 

 

 ....ilyen vékony csővel nem szabad(na), az 110 átmérőjűvel fúrt "kútba" búvárszivattyút is le lehet engedni ilyen mélyre....a hagyományos kút ebben az esetben nagy cumi...

Előzmény: vt75 (505)
GuMiSZu Creative Commons License 2006.03.06 0 0 509

Tísztításra van valakinek ára?

 

tehát végig bélelve van a kút, csak tisztítani kellene kb 7-8 elemet... kellene kitisztítani, > csőtörés :(

Herr X Creative Commons License 2006.03.06 0 0 508
"szerencsére" nem, mert nálam a víz szintje 6.5m-re van a talajtól, ráadásul úgy fúrták, hogy abba mélykút szivattyú is beleférjen.
Előzmény: vt75 (507)
vt75 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 507

Szia Herr X,

 

Köszi a gyors válasz, ezek szerint nem volt hülyeség amit mondtak.

 

Nem tudsz véletlen egy saccperkábé árat mondani a kútásásra?

13e Ft mondtak egy 80 cm-s betongyűrűre, ami kb 80 cm magas, tehát nekem kellene ebből 8...

 

Kösz, T

Előzmény: Herr X (506)
Herr X Creative Commons License 2006.03.06 0 0 506

a fizika szerint elvileg 10m mélyről lehet felszívni a vizet.

 

A jet szivattyúk általában 9m-ben jelölik meg a max. szívó mélységet (mégiscsak nehéz tökéletes vákuumot csinálni....)

 

Viszont ha 9m-ről szívja a vizet, akkor nem nagyon van nyomás a nyomó ágon.

 

Ha 6m-re van a szivattyú a vízszinttől, akkor ott már szivattyútól függően 2+ bar nyomás várható.

 

 

A búvár/mélykút szivattyúk a vízben vannak és onnét NYOMJÁK fel a vizet, ahol elvi határ a csillagos ég. (Persze azért 30-40 m-nél nem nagyon szoktak többet, mert drága lenne a technológia.)

Előzmény: vt75 (505)
vt75 Creative Commons License 2006.03.04 0 0 505

Sziasztok,

 

Egy kis segítségre lenne szükségem a kútfúrás témakörében:

A 18 kerületben lakom, Pestimrén, és az ősszel fúrattam egy kutat (?), azt hiszem 1 v 1,5 colos vastagságút kertöntözés céljára. 

A kút 33 méter mély lett + 3 méter a szűrő a végén - mondta a mester.

Ezután azt is mondta - legnagyobb meglepetésemre - hogy a dolog még nincs kész, hanem szólni kell egy kútásónak, aki kiépíti a gyűrűs apparátot lefelé, és majd oda le kell tenni a szivattyút valahová, 6 méterrel a mért vízszint fölé. Eljött a kútásó, megmértük a vízszintet, -12 m volt. (1-2 hónapja nem esett).

A kútásó azt mondta, hogy akkor 2 méter ráhagyás miatt ő egy 8 méteres, gyűrűs kutat javasol, aminek az aljába kerülne egy Pedro szivattyú.

 

A kérdésem a következő:

- a dolog tényleg így működik, hogy a szivattyú nem tud többet emelni 6 méternél, ezért kell lefúrni a vízhez ilyen közel?

Nem értek a dologhoz, az előzetesek átolvasása után sem, ezért kérem a segítségeteket.

 

Köszi a válaszokat előre is,

 

T

 

 

 

 

 

GuMiSZu Creative Commons License 2006.02.20 0 0 504
Hahó!

Tudnátok nekem ajánlani, kútÁSÓ(!) emberkét, aki a kissé eliszaposodott kutamat kitisztítaná Pest környékén kellene

előre is thx

Üdv GUmi
búvárnyúl Creative Commons License 2005.12.12 0 0 503

Bocsi, hogy nem válaszoltam hamarabb.

Egyszerű megoldással az üzemi vízszintet úgy tudod mérni, hogy a kútból kijövő csöved végére teszel egy gömbcsapot, amivel vissza tudod fojtani a szivattyúd teljesítményét. Ez lényeges, mert elvileg nem szabad a kútból többet kivenni, mint a kút hozamának 60-70%-a. A pontos számról Ati62 tud felvilágosítást adni.

A hozam egyébként úgy is megállapítható kb., hogy ledugod a szivattyút nem sokkal a vizssint alá. Addig szívod, amíg elfogy a víz. Majd vársz pontosan 10 percet. Mérd az időt. 10 mperc múlva újból elindítod a szivattyút de most már méred a kijövő vizet. Amikor ismét elfogy a víz, akkor mérsz. Megkapod, hogy 10 perc alatt hány liter vizet ad a kutad, azt a számot pedig már könnyű L/perc, vagy L/óra mutatóra átszámítani.

Tehát, ha a kutad, mondjuk 10L/perc vizet ad, akkor a csapot úgy zárd el, hogy ne tudjál több, mint 6 litert percenként kiszívni.

Miután utólag már nem lehet megállapítani a szűrők (vízadó rétegek) elhelyezését, hacsak nem veszed igénybe egy geológus segítségét, aki múszerrel be tudja mérni, de ezt én már feleslegesnek és drágának tartom, ezért javaslom, hogy a kivett mennyiség szigorú megtartása mellett (tehát nem több!), az üzemi vízszint (tehát az a szint, ahol a megfelelően visszafojtott mennyiség mellett már nem fogy el a víz a szivattyú alól) mínusz 1-3 méter körülre kell leengedned a szivattyúdat és kész.

 

A mélykúti és a búvárszovattyú az gyakorlatilag ugyanaz.

 

Hát remélem, hogy segítettem.

 

Üdv

(UI. a nevemet egy haragosomtól kaptam itt a fórumon, de megtetszett és megtartottam ő meg szívja a fogát a copyright miatt :) )

Előzmény: tlfgergo (502)
tlfgergo Creative Commons License 2005.12.01 0 0 502

dear Buvarnyul! (prima a neved! :)

hogyan meri meg a magamfajta 1xi ember az uzemi vizszintet? szivom-szivom, es amennyire alltalban visszaal szivas utan vmennyi idovel? a vizhozam merest  mondjuk elkepzelem...

Ki, es hogyan mondja meg, h hol van a vizado reteg? szomszedhoz, helyi kutfurohoz, v taltoshoz forduljak? ;)

membranszivattyu problemjat mar vagom, eme topiknak koszonhetoen.. 

Herr X az ontozos topikban melykuti szivattyut javasoly. Akkor most melyiket is?

Mi a kulonbseg? Vagy csak mashogy nevezitek?

Koszonet!

 

 

búvárnyúl Creative Commons License 2005.11.30 0 0 501

Szia!

 

Nos az biztos, hogy az általad megadott számok nem túl biztatóak (30 méteres kút, de csak -22-nél van a nyugalmi vízszint, az 8 m vízoszlop!) Meg kellene tudni, hogy mennyi az üzemi vízszint, illetve, hogy mennyi a kutad hozama. Nos a szivattyúdat vissza kell folytani a vízhozam kb 60-70%-ra. Az sem lenne rossz tudni, hogy hány méteren van a vízadó réteg, mert az álmoskönyv szerint nem szabad a szivattyút a szűrő alá tenni.

Mindezek után jön az, hogy fúrt kútba ne használj membránszivattyút, mert a rezgés folyamatosan "bontja" a homokréteget a kútcső körül, tehát homokol a kutad. Valamilyen centrifugál szivattyúra kellene szert tenned. Majd a kutat vagy a szivattyúddal, vagy peig komresszorral szívd addig, amíg ki nem tisztul.

Ettől kezdve pedig már oda vezeted a vizet, ahová akarod (hordó, közvetlenül a csapba egy hidrofor tartályon keresztül stb)

Előzmény: tlfgergo (500)
tlfgergo Creative Commons License 2005.11.27 0 0 500

Sziasztok! Kerdesem volna, noha az egesz topikot vegigbogarasztam (2ej:)
Kb 30m-es, 30cm atmeroju furt kutam van, vizoszlop teteje -22m-en. Vízhozam: egyelore nem ismeretes, regi emlekek alapjan (mikor meg orosz buvar dolgozott lent) "nem tul sok". A cel az, hogy a kutbol a hazban teremjen a viz, mondjuk egy hordoban. Osszesen 30m szint. A buvarszivattyukrol (orosz, fuzesi) az sult szamomra ki, h "megrangatjak", behomokoljak az ilyen kis atm. kutat.

 Mi az olcso, de praktikus megoldas?Koszonet!

búvárnyúl Creative Commons License 2005.11.22 0 0 499

Sziaztok!

Még mindíg kettő darab problémám maradt a kutammal

  1. Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet hatékonyan kiszűrni a homokot. Ugyanis más egy rakatot komresszoroztuk, majd betettük a szivattyút, megfelelően visszafojtva, ennek ellére nem tiszta a víz. Sőt a minap azt láttam, hogy a szokásosnál is koszosabb. Fog ez javulni, vagy ezt úgy ahogy van megszívtam? Van értelme ilyen mosható homokra is való szűrőt betennem a hidrofor tartály elé?
  2. Azt hiszem, hogy gázos a víz, mert hidegen nincs szaga, viszont amikor megmelegítjük a boylerben, akkor kénes szaga lesz. Mi lehet az oka és hogy lehet ellene valamit tenni?

Köszi

ati62 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 498
30 324 25 15 70 360 55 53
Előzmény: Nesty (496)
ati62 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 497
Nem a azért van tele homokkal, mert nem használták hanem azért, mert membrános szivattyú van benne!!!! A fúrt kútban a lehető legrosszabb választás azn ilyen szivattyú. A rezgést átviszi a víz a rétegbe. Fel lazítja a homokot, a víz magával hozza és ahol kisebb az áramlási sebesség ott lerakja. Történetesen a kútban. Így feltelik homokkal.
Előzmény: Nesty (496)
Nesty Creative Commons License 2005.09.28 0 0 496
Egy ismerősömnél van egy kb 40cm átmérőjű fúrt kút ahol a vízszint kb 6 méternél van. Van benne egy béléscső is nem teljes hosszában belógatva és a béléscső aljánál pedig egy rezgőmembrános szivattyú. A kutat sokáig nem használtál ezért tele lett homokkal de olyan szinten, hogy a csőnél fogva kb 5 centit lehet mozgatni a szivattyút és az valószínűleg a béléscsőnél elakad de ott a homok fogja körül.
Van-e ötletetek arra, hogy hogyan lehetne a szivattyút és a homokot kiszedni?
salget Creative Commons License 2005.09.28 0 0 495

Ááá, vagy úgy, értem, köszi.

Én ilyet még nem láttam, csak valaki mesélte, akinél ezt csinálták.

Csak a vasakkal való piszkálásra emlékszem, meg arra, hogy azt mondta, hogy a víz "szinte nyomással" jött ki a falból.

Előzmény: ati62 (494)
ati62 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 494
Nem kitisztította, hanem lyukakat üttött a kút falába és azon jött be a víz. Ez olyan, mint amikor egy autó kipufogója eldugul és a dobba belevágnak egy csavarhúzót. Ezután ott jön ki a füst. Az autó megy de ....?
Előzmény: salget (491)
ati62 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 493
Nem mindig alulról jön a víz. A gyűrük közt is jöhet. Általában egy kút aljában iszap van.
Előzmény: MILU (492)
MILU Creative Commons License 2005.09.22 0 0 492
Miért, ki volt téglázva a kút alja?
Előzmény: salget (491)
salget Creative Commons License 2005.09.22 0 0 491

Nekem olyat is meséltek, hogy a lent lévő ember egy kihegyezett betonvassal a téglák között "kitisztította a víz útját".

(Jó mélyen benyomta, kihúzta, és így, többször egymás után....)

Előzmény: MILU (489)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.21 0 0 490
Mikor már kb. egy gyűrűnyi földet, iszapot kitermeltek, megindultak az erek.

Na itt van a kutya elasva, erre az egyebkent trivialis helyzetre nem gondoltam. Koszi!!!

ZOH
Előzmény: MILU (489)
MILU Creative Commons License 2005.09.21 0 0 489

Elmondom hogyan csinálták.

 

Először is kell hozzá egy motoros  csiga, aminek a tartószerkezete ránézésre több tonna lehet, aztán kell egy vödör, meg egy nagyteljesítményű szivattyú, hogy a vizet meg az iszapot gyorsan tudják kiszívni.

 

Először kiszippantották a vizet az iszappal együtt, aztán az egyik lement a csigára akasztott vödörben. Kis lapátkájával ( nagy nem fér el) telerakta a vödröt, a másik beindította a motort és felhúzta, kiöntötte.

 

Pár vödör után egy szivattyúzás következett. Mikor már kb. egy gyűrűnyi földet, iszapot kitermeltek, megindultak az erek. Nálunk öt darab ér kezdett el buzogni.

A lenti ürge kiabált, hogy gyorsan küldje a vödröt, mert már a csizmáján folyik be a víz.

 

Képzeld el, hogy lent el kell férni a vödörnek, a munkásnak és még valahogy lapátolni is kell. Igaz, a mester nem volt több 40 kilónál, így meg tudta oldani a dolgot.

 

Ha te nem vagy 40 kilónál több, van megfelelő apparátusod, van megbízható segítőd, és elég gyors vagy, akkor vágj neki!

De csak akkor, ha egyedülálló vagy, se anyád se apád, se feleséged, se barátaid akik sírnának utánad. :)  

Előzmény: Törölt nick (485)
salget Creative Commons License 2005.09.20 0 0 488
Ügyesek vagytok!
Előzmény: búvárnyúl (476)
Herr X Creative Commons License 2005.09.20 0 0 487

CO2, egyéb gázok

futóhomok

Előzmény: Törölt nick (485)
Herr X Creative Commons License 2005.09.20 0 0 486

CO2, egyéb gázok

futóhomok

Előzmény: Törölt nick (485)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.20 0 0 485
OK, koszi szepen, ezek szerint nem kidobott penz.

Miert eletveszelyes amugy? Nem kotekedesbol kerdezem ;-) hanem komolyan erdekel, milyen balesetek tortenhetnek ilyenkor?

Kosz,
ZOH
Előzmény: MILU (484)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!