Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2009.10.08 0 0 440
Igen, most gondolkodom rajta, lehet, hogy nem is feltétlenül a sejtosztódással, hanem a gyógyszer felszívódási idejével lehet összefüggésben az ajánlott 12 órányi különbség, mert így nem terheli a gyomrot... hm.... nem tudom. A lényeg, hogy csak minimális "komfortérzetbeli romlást" szoktam másnap tapasztalni, kis gyengeség, kb. mint amikor jól belakmároztál valami finomságból:-))

Ha később visszaállítható a 7 szem, miért nem próbálják ki az orvosok a kevesebbet, mert azért nem hinném, hogy 2 szem ugyanolyan mértékű negatív hatást vált ki hosszú távon pl. a májban, mint 7 szem...

Igazából ezért szoktam azon csodálkozni, hogy ha már jobban van valaki, miért nem kezdik csökkenteni, hátha kevesebb is elegendő... a hatás (rossz, vagy változatlanul jól) úgyis elég hamar jelentkezik az esetünkben, sajnos...
Előzmény: topika1 (439)
topika1 Creative Commons License 2009.10.08 0 0 439

Heti 7x2,5 mg Trexan nem olyan sok, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a 6 éves 20 kg-os lányom 4x2,5 mg-ot szed, meg ezt, amit a doki írt:

A dózist 24 óra alatt javasolt bevenni, általában 3 adagra elosztva, igy a bélrendszert kevésbé viseli meg. Valóban, néha 7.5 mg is elég, de jelenleg egyértelmüen a 15 mg-ot javasolják kezdő dózisnak, és általában ez alatti dózis csak az enyhe formákban hatásos.

A Medrol a veszélyesebb szerintem, bár nem derül ki, hogy hány mg-os a napi tabletta.

Előzmény: Coccinea (433)
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.08 0 0 438
Ja és kimaradt: persze hetente csak egyszer szedem ...
Előzmény: .ETNA. (437)
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.08 0 0 437
Én is úgy szedtem, ahogy Coccinea, ill. 2 szemet reggel és 2 szemet 12 (!!) óra múlva és a hétnek mindig azonos napján.Mindenesetre, nekem a 12 órás időkülönbséget mondta az orvosom. Ennek a sejtosztódás természetes folyamata miatt is lehet jelentősége.

Ja és mivel előre tudom, hogy az esetek többségében kicsit "elesettebb" vagyok a bevételt követő napon, úgy időzítem, hogy - a biztonság kedvéért - azon a napon legyen lehetőségem pihenni, pl. hétvégére essen, stb.

Ha ilyen mennyiségtől jól vagy, nem került szóba, az esetleges csökkentés??

Én ma már csak egy szemet veszek be reggel, egyet este és ugyanolyan jól vagyok, a vérsülly. 15-20 között szokott lenni, nincs reggeli kézmerevség stb. Tudom, hogy pl. reumadoki is azt mondta, hogy kell egy bizonyos mennyiség ahhoz, hogy megfelelő hatása legyen, de ha nekem 2 szem is elegendő, minek szednék többet...
Előzmény: ovics (435)
ovics Creative Commons License 2009.10.08 0 0 436
Köszi a tippet,megpróbálom így.
Előzmény: Coccinea (433)
ovics Creative Commons License 2009.10.08 0 0 435
Abszolut használ,egyáltalán nincsenek fájdalmaim.
Előzmény: .ETNA. (434)
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.08 0 0 434
És mindentől függetlenül - legalább használ, nincsenek fájdalmaid stb.?
Előzmény: ovics (432)
Coccinea Creative Commons License 2009.10.07 0 0 433
Ha egy trexan tablettában ugyannyi adag van, mint a Methotrexatban volt, akkor én 7 szemtől ki is múlnék. Amennyit szedsz, ha az legalább 3 szem, akkor célszerű háromszorra bevenni (pl. reggel-este-reggel). Én így tudom.
Előzmény: ovics (432)
ovics Creative Commons License 2009.10.07 0 0 432
Heti 7 db Trexánt szedek és napi 1 Medrolt.
A Trexánt egyszerre veszem be,de most előjött egy erős émelygés,fejfájás.Eddig nem volt semmi .Szerintetek ez normális?
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.06 0 0 431
Na most jól elolvasom a neten, hogy mi is pontosan a májfibrosis. Ez a hosszú táv... hát enyhén szólva behatárolhatatlan, úgy értem, ki tudja kinél mennyi a hosszú:-))

Volt egy ismerősöm, aki ha nem is simán, de felépült a májkómából... pedig már szinte "temették", a nővérek már bepakolták a táskájába a cuccát a kórházi szekrényéből erre ő jobban lett :-)

Vajon a májvédő ez+az (tea stb.) segíthet, vagy legalább késleltetheti, nem???

A CCP csak néhány vérleletemben található, pl. a betegségem kezdetén, 2007 elején az anti-CCP AT: 24 U/ml volt, a reumafaktor pedig 258 U/ml, a vérsüllyedés 60.

Azóta nem is nézték a CCP-t (nem szerepel a vérvételi leleten.. hm?!), no de október végén megyek vérvételre, majd kérek erre is vizsgálatot:-) Amúgy a reumafaktor olykor még magasabb is, mint az elején volt, de a vérsüllyedés már csak 13-20 között ingadozik, szóval a referencia értéken belül van.

Előzmény: DBA Biotech (428)
békésen szántogató traktor Creative Commons License 2009.10.06 0 0 430
Az Egészségügyi fórumok topikleírásában ez olvasható:

Fórum » SOS Fórumcsoport »
Egészségügyi fórumok
Egészségügyi probléma van? Kérdezzen! Amennyiben szakember válaszol, akkor a nickje "dr..." a státusza pedig Ident. Egyéb indexdoktoros nickkel nem tanácsos ide írni. Én szóltam...


A bszt kukac mpp pont hu címen fellelhető vagyok. Keressünk egy jó megoldást.

Előzmény: DBA Biotech (428)
Coccinea Creative Commons License 2009.10.05 0 0 429
Utána szeretnék járni, hogy másoknak vajon milyen gyakran készítenek röntgen felvételt, vagy netán MRI-t, vagy egyéb vizsgálatokat a fájó ízületekről. Bizonyára ennek is van valami szabálya vagy rendszere.
Köszi.
DBA Biotech Creative Commons License 2009.10.05 0 0 428

Metho hosszú távon májfibrosissal illetve tüdőfibrosissal lehet még számolni.

 

Valóban 20% elvileg meggyógyul, bár valószinüleg sokan közülük nem is igazi RA(rheumatoid faktor megemelkedhet heveny fertőzéses betegségekben is). Főleg idősebbeket gyakran évekig "megfigyelgetnek", aztán eltünnek a tünetek, vagy átmennek degenerativ (kopásos) jellegűbe. Pár erosio RA nélkül is lehet....

 

Manapság azért az ún anti-filaggrin antitest (más néven citrullinált pepdid antitest, CCP) szint elég jól megjósolja, mire számithatsz. Pl. van egy betegem, akinek normális a süllyedése, alig van tünete, aktiv életet él, de RF pozitiv, erosioi vannak és irtózatos magas a CCP szintje, alattomosan ott a betegség, bármikor "robbanhat". Methot adtam neki, régebben biztos nem kapott volna...

Előzmény: .ETNA. (426)
topika1 Creative Commons License 2009.10.05 0 0 427
Kedves Doki, küldtem mélt privátban, ha lehet válaszolj légy szíves.
Előzmény: DBA Biotech (423)
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.03 0 0 426
Ha egészséges lennék sem oltatnám be magam, alapvetően az eleve elrendelésben hiszek:-)

Én tavaly márciusban kezdtem a biológiai terápiát (Remicade), nálam már elvégezték előtte ezeket a szükséges vizsgálatokat. Ha jól emlékszem ekkor volt - többek között - egy spec. vérvizsgálat is, amit Debrecenbe küldtek, ennek az eredménye (+ tüdőszűrés, EKG stb.stb.) alapján döntötték el, hogy kaphatom-e az infúziót. Három hónapig szedtem a Methot, csak ezután jött a Remicade. Tény, hogy nagyon rövid idő alatt már a Metho is hatásos volt.

Azt pontosan tudom, hogy kényes az egyensúly a sejtszaporodás és a sejtpusztulás között, így inkább az nyugtalanít, hogy azzal, hogy a Metho miatt csökken a sejszaporodás (ráadásul nem spec. egy adott területen, hanem totálisan, az egész szervezetre vonatkozóan) hosszú távon vajon milyen hátrányom származhat, túl a legkomolyabbon (tumor kialakulás kockázata) ????????

Ma már minimális Metho és 12 hetente kapott infúzió mellett is 20, ill. 20 alatti a vérsüllyedés és egyáltalán nincs fájdalmam, futok, tornázom, a nyári tengerparti nyaralás kapcsán a 18 órás kocsikázást simán - mindenféle tünet nélkül - bírtam, nem érzem magam "betegnek", s azt hiszem ez a lényeg... ha már gyógyítani nem lehet. Bár néha az energiaszintem a béka feneke alá süllyed, nem is tudom olyan enerváltság, vagy "mifene" vesz erőt rajtam, de ez inkább pszichés alapon működik - gondolom, esetleg gyógyszer mellékhatás, nem is tudom.

Egy ismerősöm 18 évesen lett RA-s, majd Tauredon-kúra után "váratlanul" meggyógyult, ma már 50-en felül van és "gyógyult". A hivatalos statisztika szerint, elvileg 20 % meggyógyul, te már találkoztál gyógyult RA-s beteggel?

Egyébként még nem bánod, hogy írtál ide, jól letámadtunk kérdésekkel:-))

Előzmény: DBA Biotech (425)
DBA Biotech Creative Commons License 2009.10.02 0 0 425

igen, ez egy probléma....

szóval biológiai terápia elkezdése előtt érdemes pár immunizálást elvégezni... (hepatitis, Pneumococcus, MMR, influenza) stb, ezt orvosotokkal beszéljétek meg, csak mostanában kezdtek foglalkozni vele....

Biol. terápia közben valóban problémás az oltás, de csak fehérje antigént tartalmazó oltások (pl. hepatitis, pneumococcus v. bizonyos influenza ellenes vakcinák) biztonságosak, más kérdés, hogy kialakul-e teljes védelem...

Előzmény: .ETNA. (415)
DBA Biotech Creative Commons License 2009.10.02 0 0 424
igen, a bordaközi idegzsába könnyen lehet... azért 2 év után érdemes lenne kipróbálni valamit rá... ideggyógyászzal érdemes megbeszélni, pl. Tegretol jó hatású szokott lenni.
Előzmény: Törölt nick (417)
DBA Biotech Creative Commons License 2009.10.02 0 0 423

ez igaz, azonban javasoltak a virus DNS-t nem, csak a fehérjeburkot tartalmazó vakcinák használata, pl. az influenza elleni Fluarix....

H1N1 elleni vakcina inaktivált teljes virust tartalmaz, elvileg biztonságos, de mérlegelni kell a kockázat-haszon arányt.

Előzmény: topika1 (416)
DBA Biotech Creative Commons License 2009.10.02 0 0 422

1. a methotrexate alapvetően ún. fólsav ellenes anyagként került az onkológiába (a fólsav a sejtek szaporodásához szükséges). Jelenleg az az elképzelés, hogy RA-ban a MTX hatása nagyobb részt független a fólsavtól, mig a mellékhatások nagy része (pl. vérképzésre és májra kifejtett hatás) fólsav függő, ezért javasolják, hogy a MTX bevétele utáni napokon vegyen a beteg fólsavat, bár a gyógyszer hatása kisfokban csökken, a toxikus hatások jelentős fokban kivédhetők. Elsősorban a máj és vérkép eltérések védhetők ki. Néha hányinger esetén az injekciós forma (Metoject) jól beválik, de sok betegnek a fólsav meg az injekciós forma ellenére sem tudtam MTX-et adni a hányingerek és a rosszullét miatt. Valaki meg imádja a Metoject-et, hányinger esetén érdemes kipróbálni (sajnos nálunk csak 15 mg-os forma van forgalomban, külföldön 7.5 és 20 mg között mindenféle dózisu előretöltött injectio elérhető), bőr alá vagy izomba kell adni...

 

A MTX hatásmechanizmusa eléggé sokrétű és bonyolult, még a szakmabeliek számára is, bár egyre tisztább a kép. Nem egyszerü fólsav-antagonista!

 

2. A dózist 24 óra alatt javasolt bevenni, általában 3 adagra elosztva, igy a bélrendszert kevésbé viseli meg. Valóban, néha 7.5 mg is elég, de jelenleg egyértelmüen a 15 mg-ot javasolják kezdő dózisnak, és általában ez alatti dózis csak az enyhe formákban hatásos. Arra értettem amit irtam, hogy régebben sok beteget aluldoziroztak, aminek semmi értelme nincs, inkább rossz, ha nem hat, akkor semmi értelme mérgezni vele a beteget. Hosszabb idő után, idősebb korban látom, hogy 7.5 mg gyakran elég, de elhagyni csak nagyon küröltekintően lehet.

A dózisváltoztatásnál egyébként mindig vigyázni kell, mert a hatása csak hetekkel később értékelhető, a MTX elég lassan hat (az Arava jóval gyorsabban).

 

Salazopyrin (SSA) voltaképpen az aszpirin egyfajta továbbfejlesztett változata, mely hatásosnak bizonyult RA-ban, de jelenleg másodvonalbeli szer. Inkább kombinációra jó (MTX-SSA kombináció elég jó szokott lenni, de toxikus hatásaik, főleg májtoxikus hatásuk összeadódhat). Túl sokat ne várj tőle, ha a MTX tabletta hányingert okoz, a Metoject v. az Arava jobb opció, talán egyik beválik.

Előzmény: Coccinea (421)
Coccinea Creative Commons License 2009.10.02 0 0 421
Kedves Doki!

Hogy lehet valakit JÓL beállítani Methotrexatra? Vagy használ, vagy nem. Vagy bírja az ember vagy nem. A beteg szól, hogy még vannak fájdalmak, akkor emelnek egy szemet, a csökkentést pedig általában a beteg maga próbálja ki. Ennyit tudok. Esetleg lehet variálni azzal is, hogy azt a bizonyos 3-6 szemet mikor (tehát egyenként vagy egyszerre-kétszerre) veszi be az ember? Hogy jobb? Akkor is "méreg" a 7,5 mg, ha már annyinál is tünetmentes az ember? Nem az a cél, hogy minél kisebb adag gyógyszer kerüljön a szervezetbe? Milyen mellékhatást kompenzál a folsav? Csak a vérképen javít, vagy esetleg a hányingert, rossz közérzetet is kompenzálja? Nekem folyton ez okozott gondot a Methotrexattal, pedig a gyulladást remekül lehúzta. Mi a véleményed, mit mondanak az "amerikaiak" a Salazopyrinről??? Egyáltalán, ez a gyógyszer hogy hat? (a Methotrexatról tudom és értem is).
Kicsit sok kérdés, de összefüggenek. Köszönöm, ha válaszolsz.
Előzmény: DBA Biotech (408)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.02 0 0 419
bocs azt akartam irni hogy NEM vagyok orvos, de az előbb a nem szó kimaradt
Előzmény: Törölt nick (418)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.02 0 0 418
Szia én vagyok orvos, csak nyugd. rtg. asszisztensnő, szerintem boraközti idegzsábád lehet, nagyon tud ám az fájni, rtg. felvételnél nem látszik semmi.
Előzmény: Törölt nick (417)
topika1 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 416
Csak aktív kórokozót tartalmazó szerrel nem oltható be az immunszupprimált beteg. Az influenza elleni oltás nem ilyen, úgyhogy adható.
Előzmény: .ETNA. (415)
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.02 0 0 415
Háááát, ezt nem is kérdeztem:-)

Mivel a biol. terápia miatt, ami az immunrendszeremet alapból gyengíti, nálam az oltás szóba sem jöhet, inkább csak a fertőzés elkerülésének lehetőségéről, a megelőzésről beszéltem az orvosommal. Hogy a bázisterápiás szer mellett lehet-e oltást kérni, sajnos nem tudom. Ha megkérdezitek, írd meg légy szíves nekem is, mit mondott - előre is köszi.

Egyébként mostanában olvastam, hogy 1977-ben orosz influenza néven már támadt a H1N1 influenzatörzs, s hogy pl. a vérzéses tüdőgyulladás, amit maga a vírus okoz, a "szimpla" influenza tünete is, szóval cseppet sem egyedi, vagy különleges, igaz hogy - szerencsére - csak nagyon-nagyon ritkán fordul elő.

Az oltást a "pasijaim" sem kérik, a férjemnek és a fiamnak Béres cseppet vettem, egyébként is szoktunk (influtól függetlenül) a téli megfázós időszakok előtt, szeptember környékén egy kis erősítő-kúrát alkalmazni multivitaminokkal, Aloe-val stb. Van egy jó homeopátiás immunrendszer erősítő is: Echinacea (kb. 600 Ft körül van az ára, recept nélkül kapható).

Előzmény: Törölt nick (413)
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.02 0 0 414
Nagyon köszönöm, mennyivel jobb lett volna, ha ezt a kezelőorvosa is elmondja:-)

Így most tul. képpen gőzünk sincs mi a helyzet, néha fáj a válla, térde stb. , de mivel súlyemelő volt, ezt eddig erre (sportmúlt) fogtuk. A lényeg, hogy a gyógyszer segít és a kristályokat feloldja és kihajtja a szervezetből (vagy valami ilyesmi), úgy érzi, hogy az ízületi fájdalmak is "mintha" csökkentek volna, persze ezek eddig is csak időnként jöttek elő, a purin tartalomra pedig - ha köszvény, ha nem - odafigyelünk:-)
Előzmény: DBA Biotech (412)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.01 0 0 413

Egyáltalán aki Trexant szed beoltható a H1N1 elleni oltóanyaggal, ill a másikkal is, amivel minden évben oltanak.

Izgulok a férjem miatt, nem hiányzana a seronegativ.RA.-ja mellé még egy influenza.

Ki tudna nekem érdemben erre válaszolni, hogy oltható e v. sem.

Ami engem illet én nem oltatom be magam.

Előzmény: .ETNA. (409)
DBA Biotech Creative Commons License 2009.10.01 0 0 412
A magas húgysav szint önmagában nem köszvény. A magas húgysavszint gyakran az ún. metabolikus syndroma része. A köszvény az, amikor a húgysav kristályok formájában kicsapódik az izületben ill. a bőrben, igy az izületben gyulladás, majd deformáció, a bőrben pedig csomók alakulnak ki. Gyakran magas húgysav szint mellett sincs köszvény, néha pedig a köszvényes roham kialakul alacsonyabb húgysav szintek mellett is. Tehát a kettő között nem teljesen szoros az összefüggés.
Előzmény: .ETNA. (411)
.ETNA. Creative Commons License 2009.10.01 0 0 411
A férjemnek is magas volt az egyik vérvételnél a húgysav értéke (köszvényt jelzi), azóta purin-szegény étrend, persze nála nem vészes, szóval inkább mindent csak mértékkel fogyaszt. Néha napján "becsúszik" egy-egy bableves is:-) Viszont semmi belsőséget nem fogyaszt (vese, máj stb.)... nehéz ugyan, de azért meg lehet szokni:-)

Írd be a google keresőbe "élelmiszerek purin tartalma", vagy "étrend köszvény esetén" stb., több lista, cikk is van a neten. A férjem Milurit tablettát (a vérben lévő húgysav elhajtására) kapott rá (orvos írhatja csak fel), naponta egy szemet szedett.

Némelyik halnak és a csirkehúsnak is alacsonyabb a purin tartalma, a cikkekben lévő ajánlat: "napi purinfogyasztása ne haladja meg a 300 mg-ot a szokásos napi 600-1000 mg helyett."
Előzmény: Gréta01 (410)
Gréta01 Creative Commons License 2009.10.01 0 0 410
Köszvényes vagok, de ez mellett májkárosodásom is van. Szeretném tudni, hogy ha gyógyszert nem szedhetek mivel tudnám a fájdalmat csillapítani mert a diéta nem segít sem a krémek. Valóban semmilyen húst nem lehet enni ebben az esetben?
.ETNA. Creative Commons License 2009.09.30 0 0 409
Szia!

Ez szuper, telefonszámod elmentve:-) Szerintem, akinek van magához való esze, kitalálhatta, hogy a biológiai terápia nagy biznisz, erre már az elején rájöttem én is. Belépéskor pl. én is kaptam "ajándékot", egy szuper hátizsákot, no és a kórházban külön kórterem légkondival, szuper ágyakkal (olyan fogorvosi-ágy szerű), külön asszisztens napi 8 órában csak nekünk, csak értünk, csak hogy.... s emellett a 11 infúzióm már 4 millió forint körül jár. Mondjuk ettől függetlenül hiszek benne, mert jobb periódusaimban már volt 13 is a vérsüllyedésem, s ez a 72-vel, 46-al szemben, nem semmi :-)

Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a Methotrexatot májusban kivették a magyar törzskönyvből, helyette a Trexan van. Nem igazán értem, hogy miért, OK, hogy egyformák, de fel nem foghatom, hogy a cseh Metho-t hogyan volt képes legyőzni "gyógyszerfronton" a finn (ha jól emlékszem a gyártó országokra) Trexan.

Vagyis de, értem én, a finneknek több pénzük van PR-ra:-)

De ez akkor is szemétség, éppen ez a nem is olyan drága gyógyszer "bökte" a szemüket? Más területen nincs két teljesen hasonló összetevőket tartalmazó gyógyszer forgalomban???!!! Hát persze, hogy van, na mind1.

Dr. Szekanecz Zoltánra én a neten találtam rá, két évvel ezelőtt. Akkor az összes vele készült riportot, cikket elolvastam, ami csak a neten fellelhető volt.
Tényleg sokat segített, hogy igazán megértsem mi is ez a betegség, addig meglehetősen félvállról vettem ezt az egészet. Utána kezdtem saját orvost keresni:-)

Itt lehet megrendelni az RA-ról írt könyvét:
http://pulzusmeres.hu/product.php?productid=742&cat=5&page=1

Kíváncsi leszek arra, hogy, a Remicade által legyengített immunrendszerem miatt, ha véletlenül elkapom a H1N1-et, a vírus vagy én kerülök ki győztesen a "csatából".
Hát, mit ne mondjak, be vagyok kissé rezelve:-)
Előzmény: DBA Biotech (408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!