Kb ennyiből készítettem énis, leforráztam 40 l vizzel kapott 4 kg cukrot meg élesztőt , öt nap alatt leforrt, most főzöm alszesz 55% nál indult, majd kiderül nekem is az első bodzám :-)
Az A2-A4 szilárdságát szintén nem jelölik külön, de az egy 8.8 csavarnak felel meg!
Mint leírtam lejjebb, nem így van. A 8.8-as csavar min. 880N/mm2 szilárdságú.
A rozsdamentes A2-A4 ötvözet jelölés, szilárdsága 500 és 800N/mm2 között van, jellemzően az 500-hoz közelebbi típusokat árulják a boltokban (50 vagy 60 szilárdsági csoport és így jelölik a katalógusokban), erősebbet (70 80) beszerezni 100-as csomagolási egységben lehet, de a 8.8-ast egyik sem éri el.
Én a Würthnél rendeltem, a hatlapfejű, A2-es, 800N/mm2-es jelölése: DIN 933 A2 80
"A rozsdamentes csavarok (A2) főleg a fürdőszobákban, élelmiszeripar, kórházakban, autóiparban, kerti szerszámoknál, sörfőző berendezéseknél alkalmazzák. Az A2-es csavarok alapanyaga 8-13% nikkelt és 17-20% krómot tartalmaznak.
A saválló (A4) csavarok 10-14% nikkelt, 16-18,5% krómot és 2-3% molibdént tartalmaznak. Alkalmazási területei textilipar, vegyipar, tengeri körülmények, borkádak, csatornázás, szivattyútelepek.
A korrózióálló csavar jelöléseinek értelmezése:
A2-70 jelentése: ausztenites rozsdamentes kötőelem 700 N/mm szakítószilárdság
A4-80 jelentése: ausztenites saválló kötőelem 800 N/mm szakítószilárdság"
A napokban én is tele raktam a fagyót bodzavirággal, amit majd alma alszeszhez adok.. Tegnap gyűjtögettem 2-3 órán keresztül, gondoltam kipróbálom a virág párlatot.. azonban miután lefésültem a 60L es hordó kb 1/3-ig volt tele.. Ehhez képzelek el kb 25-30 L vizet és 4-5 kg cukrot + élesztő. Megfelel az arány vagy több virágra lenne szükségem?
Az önfúró kötőelemeknél jellemzően besorolás nélkül kerülnek kereskedelmi forgalomba, ami 4.8, vagy 5.6 szilárdságúak jellemzően. Az A2-A4 szilárdságát szintén nem jelölik külön, de az egy 8.8 csavarnak felel meg!
Üdv! Vettem új szeszfokmérőt, a régibe elszabadultak a sörétek, 40 % -os wiskivel próbáltam, a régi 35 %-ot mutat az új 40-et az üvegre írt % mennyire pontos mert eddig a régivel fokoltam és az jó volt én az újra gyanakszom, tanácsotokat előre is kösz.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én is azt hittem, de utána néztem tegnap és kiderült, hogy nem egészen így van.
Az A2 A4 ötvözeti besorolások, az A4 ötvözet tartalmaz molibdént is. A szilárdsági besorolás adja a DIN szabványban az "erősséget".
A szilárdsági besorolás lehet 50/60/70/80, ez a szakítószilárdság (N/mm2) 1/10-edére utal.
Tehát a DIN 933 A2 80 erősebb, mint az A4 50. Csavarkötéseknél eltérő ötvözetű kötőelem párokat ajánlanak, hogy ne rágódjon össze, pl. A2 csavarhoz, A4-es anyát. Hogy önfúró lemez csavaroknál vannak-e szilárdsági osztályok, passz. :)
Késő délutáni elfoglaltságom végeredménye.... évente 2X bőven termő és idén is ígéretes hozamú jó öreg fügebokromat kicsit ráncba szedtem,mert megérdemli:) Kajszi fám is mutogatja már terméseit. Pálinkát úgy tűnik már lesz miből főznöm ha le nem veri beérésig egy jégeső,mivel igen labilis mostanság az időjárás.
Sziasztok! a vörösrézből készült kozmaolaj szűrőt összeállíthatom keményforrasztással, vagy anyagában AWI-val kellene megoldani? Nem tudom oldja e az ónt az alszesz induláskori magasabb alkoholtartalmú része.
Ha valaki állított már össze ilyet, örülnék a segítségnek.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát igen. Van vele szöszmötölés rendesen. Viszont megéri. Persze, ha szereti az ember az ízét. Mentettem én is a fagyasztóba egy -két csomagot, jó szolgálatot tesz majd a bogyó főzésekor. :)
Jól kitisztítottad,én ennyire nem szoktam 1-3 cm marad,de mikor keverem a keverő össze szedi és akkor kidobom belőle.Ma is szedtem volna még,de olyan szél van,hogy nem lehet megmaradni kinn,egy kis szilva fámat ki csavart a szőlőt tördeli le, hiába van befűzve,múltkor a fagy most a szél tizedeli a pálinka termőket.