Keresés

Részletes keresés

vick_1899 Creative Commons License 2017.05.25 0 3 138279

Csinálok neked egy összehasonlítást, mert pont tegnap főztem almát.. Ma kétfelé húzom az alszeszt, az egyikbe rakok fagyasztottat, a másikba szedek ma délután friss virágot, majd beszámolok az eredményről.

Előzmény: Csikky (138277)
kupeci Creative Commons License 2017.05.25 0 0 138278

Meg már lassan semmilyen hála a sok versenynek!:)

Előzmény: Csikky (138277)
Csikky Creative Commons License 2017.05.25 0 0 138277

Persze emlékszem ré, csak ugyebár nekem nem hogy jellegtelen, de már nagyon jelleges pálinkám sincs az előző évekből! :) :)

Előzmény: Green Corner (138274)
kupeci Creative Commons License 2017.05.25 -1 0 138276

Így igaz még fagyasztva is átható az illata:)

Előzmény: Green Corner (138274)
sogi01 Creative Commons License 2017.05.25 0 1 138275

                                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (138245)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.24 0 2 138274

Említettem már neked, hogy én jellegtelen pálinkában leáztattam a virágot (3 napig hagytam rajta), majd a tisztázásnál, visszahígítva beleöntöttem az alszeszbe ezt az ízesített pálinkát.De a fagyasztással sincs semmi gond, mert nagyon erős aromája van a virágnak!

Előzmény: Csikky (138262)
endrepp Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138273

Szörp egész jó a fagyasztottból, van aki így teszi el, mert kevesebb helyet foglal, de nincs olyan illata sztem mintha frissen készül. Próbáld ki, kiolvasztás után szagold meg. Akácvirágot is tettem el, hogy majd azzal manipulálok, az illat ott is veszett. Gyanítom, hogy egy intenzív fagyasztás jó lenne, amit mireliteknél használnak, másodpercek alatt fagyasztva, de ez a lassú mélyhűtős nyomot hagy benne.

Előzmény: Csikky (138262)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138272

Az élesztősejt szárazanyagának legnagyobb része fehérje, amely aminosavakból épül fel. Ezek felépítéséhez az élesztősejtnek  ammóniára van szüksége. Az élesztők jól hasznosítják a szervetle n ammóniumsókat. Az ammónium - nitrát azonban káros rájuk. A szerves kötésben levőnitrogént tartalmazó vegyületek közül csak azokat hasznosítják, amelyek bontási termékei közöttaz ammónia is szerepel

20. oldal.Innen:https://hu.scribd.com/doc/49654382/Dr-Solyom-Lajos-Palinkaf%C5%91zes-kezikonyv-kisuzemek-szamara

1986-s, eredeti kiadásban 65. oldal, ahol még 1hl cefréhez 70g ammonium-dihidrogén-foszfátot ír!

Előzmény: mili70 (138259)
kupeci Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138271

Minden beavatkozás, ami késlelteti az azonnali felhasználást több kevesebb aromavesztéssel jár.DE van amikor ezeket nem kerülhetjük el!:)

Előzmény: Csikky (138262)
mili70 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138270

Ismerek néhány embert aki élő bizonyíték, hogy "jó" a műtrágya is, bár nem pálinka készült belőle, és nem évi 72L. :)

Előzmény: Törölt nick (138264)
mili70 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138269

Ezzel forrasztanak: Sn97Cu3

Előzmény: Dezső1959 (138263)
rézműves1 Creative Commons License 2017.05.24 0 1 138268

Semmit nem kell kemény forrasztani, csak esetleg lent az üstnél, ahol a láng éri...fentebb (üstfedő, sisak, páracső, hűtő) nyugodtan mehet lágyforrasztással...egyébként egy 50-esben lehet viszonylag keveset is főzni...

 

                                                                                              ...üdv a csapatban...

Előzmény: Dezső1959 (138263)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138267

Jó mind a két módszer.

Előzmény: Dezső1959 (138263)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.24 0 1 138266

Ha pontosan ki tudod számolni és mérni, akkor igen. De sokkal egyszerűbb a zacskósat használni az utasítás szerint.

Előzmény: Törölt nick (138264)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.24 0 1 138265

Ólommentes forrasztóón.

Előzmény: Dezső1959 (138263)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138264

A műtrágya nem jó ? 

Előzmény: mili70 (138259)
Dezső1959 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138263

Kedves Kollégák!

Köszönöm mindenkinek a bíztató tanácsokat. Mivel inkább a barátokkal történő szórakozás, mint a mennyiségi termelés inspirál, azért gondoltam erre a kapacitásra. Bízom benne, hogy a szerkezet mechanikai tulajdonságai is megbízhatóak.

Lenne még egy kérdésem: a hűtőrendszer csöveit mivel forrasztjátok? Keményforrasz, vagy sima lágyforrasz, mint amit a vízveteékszerelők használnak?

Üdv, Dezső

Előzmény: kopasz szuzukis (138257)
Csikky Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138262

Szaktársak!

A bodza virág lefagyasztása nem jár aromavesztèssel?

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138261

Én hazai gyártású 30 literes főzőt vettem, nem bántam meg. Mai tudásommal készítenék egyet söröshordóból.

Ha több, kisebb tétel cefréd van, akkor jó ez a méret. Ha kevés féléből van sok, akkor érdemes nagyobbat venni.

Előzmény: Dezső1959 (138255)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.24 0 1 138260

Kevéssé fair rossz hírét kelteni a konkurenciának. Akkor meg főleg, ha nincs is valós alapja.

Gyümölcscefrébe egyébként is felesleges a bármilyen tápsó, van a gyümölcsben minden, ami kell az élesztőnek. A cukorcefrébe kell, az ízesített cukorcefre (pl. bodzavirág) már határeset.

Előzmény: vick_1899 (138248)
mili70 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138259

Pontosan mire gondolsz?

 

A Sólyom könyvben ezt találtam: " az élesztők jól hasznosítják a szervetlen ammóniumsókat "

Előzmény: Green Corner (138253)
Lui-57 Creative Commons License 2017.05.24 0 1 138258

Én bátran merem ajánlani ezt a 3 betűs gyártó termékét. Öt éve használom, nagyon jó, hogy keverős. Mivel nem egyszerre keletkezik a cefre, hanem az érés sorrendjében, így nekem ez a kapacitás megfelel.

Előzmény: Dezső1959 (138255)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.05.24 0 1 138257

A három betűs délvidéki 35 lityist én max. évi 200 liternyi cefre esetén tudnám ajánlani, mint kezdőnek megfelelő méret. Egy főzésre max 25 liternyit érdemes beletölteni. 

Ha a későbbiekben kiderülne, hogy kicsi, nincs semmi veszve, legfeljebb "átképzed" finomító üstté. Így egyszerre lehet majd a nagyobbikban cefrézni, a kicsivel meg finomítani az alszeszt.

Előzmény: Dezső1959 (138255)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.05.24 -2 1 138256

Ez valóban megállja a helyét, HA:

az előírt mennyiség többszörösét használod. Ilyenkor az élesztő nem tudja elfogyasztani az ammóniumsókat, a visszamaradó matéria főzéskor "összevész" a cefre szerves alkotóival. Ugyanaz a szitu, mint a talaj műtrágyázásával. 

Ha viszont az előírt mennyiséget, vagy annak csak a 2/3-át használod, gond nem lehet. 

Előzmény: vick_1899 (138248)
Dezső1959 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138255

Kedves Szakértők!

Abszolút kezdőként érdeklődöm, ezért kérem, hogy már a kérdéseim megítélésénél is vegyétek ezt figyelembe. Néhány gyümölcsfa birtokosaként tervezem, hogy ne csak lekvár készüljön a felesleges termésből. Első lépésként, hogy kipróbálhassam ezt a "szakmát" is, egy bolti berendezés vásárlására gondoltam. A fórum írott, vagy íratlan játékszabályai lehetővé teszik-e, hogy konkrét típust javasoljatok nekem? A várható termés, a fogyasztói kapacitás, illetve a rendelkezésre álló hely miatt 35 l-es, de max. 50 l-es objektum beszerzését tervezem. Laikusként tetszik egy délvidéki 3 betűs gyártó terméke pl. Használ-e valaki ilyent? Lehet erről véleményt cserélni itt?  A válaszokat előre is köszönöm.

Mindenkinek jó termést kívánva, Dezső

Green Corner Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138254

ahol helyett ami:((

Előzmény: Green Corner (138253)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138253

Olvasd el ugyan ennek az embernek a véleményét a reggeli ajánlásban!:(

Vagy a Sólyom könyvben, ahol szintén szervetlen sókról beszél!

Előzmény: mili70 (138251)
vick_1899 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138252

Igen ott olvastam.. ezek szerint inkább önreklám a negatív vélemény..

Előzmény: mili70 (138251)
mili70 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 138251

Lehet, hogy egy "vetélytárs" oldalán olvastad?  (kokoferm) 

:)

Előzmény: vick_1899 (138248)
Figyelget Creative Commons License 2017.05.24 0 1 138250

Én nem forrázom pl, de biztos jó úgyis, hiszen többen csinálják olyan módon. 

Igaz, nagy tapasztalatról nem beszélhetek, csak tavaly készítettem bodzavirágból először. Forrázás nélkül és nagyon jól visszaköszönt a virág belőle. 

Tápsóról is ebből merítettem tapasztalatot, ezt használtam tavaly is, semmi negatívumot nem észleltem. 

Előzmény: vick_1899 (138249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!