Keresés

Részletes keresés

Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138398

Kipróbálom, mert lesz miből kísérleteznem az idén! :)

Előzmény: kupeci (138397)
kupeci Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138397

A fele-fele arányt ismerem, az nekem finom volt.

Előzmény: Csikky (138394)
Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138396

Melyik a motorcsónakos vendéglő Baján, vagy hol volt?

Előzmény: Green Corner (138395)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138395

Mit adott?

A Bandi a pikeci pincér, aki Baján is dolgozott a motorcsónakos vendéglőjében! Ott tanulta a csibészséget!:(

Előzmény: Csikky (138391)
Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138394

Mennyire, mivel  és hogy állitsam be a helyes savszintet? :)

Előzmény: kupeci (138393)
kupeci Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138393

Ha magába főzöd kellene, ha meggyel vegyesen akkor nem. Ráadásul finom!:)

Előzmény: Csikky (138391)
Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138392

Télen voltunk Pikecen, mert mindenki magasztalta.... Engem különösebb meglepetés nem ért, édesapám ugyanigy, ugyanilyen halat főz Baján! :)

Előzmény: Green Corner (138378)
Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138391

Nem főztem még cseresznyét soha!

Kell PH-t állitani esetleg savazni?

Meggyet csináltam már egyszer, de ott nem foglalkoztam ezzel, amikor leforrt főztem.

 

Green: az alma 1. adagja tegnap lefőtt! :)

Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138390

Bandi? :)

Előzmény: Green Corner (138378)
kupeci Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138389

Kaposvárról valaki?

Green Corner Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138388

Mikor a fúrt kútból megtöltöm a hordót vízzel, akkor kristály tiszta.Másnap zavaros, opálos, két nap múlva megint tiszta. Viszont az alján ott az összegyűlt kicsapódott vas, meg a fene sem tudja mi.:(

Előzmény: öreg_néne_b (138386)
Figyelget Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138387

Ezért is lett továbbgondolva. :)

Nem megfelelő víz = pelyhek 

Kozmaolaj =opál 

Előzmény: öreg_néne_b (138386)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.30 -1 0 138386

"Legtöbbször az okozza az opálosodást, hogy a pálinka higításához felhasznált víz sok kalcium- és magnéziumsót tartalmaz."

Erre írtam, hogy hülyeség.

 

Előzmény: Figyelget (138384)
sogi01 Creative Commons License 2017.05.30 0 1 138385

                                                                          vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (138357)
Figyelget Creative Commons License 2017.05.30 0 1 138384

A pelyhesedésre fókuszálva lett megközelítve a kérdéskör. 

Amennyiben ki lehet jelenteni, hogy a pelyheknél nem játszik szerepet a kozmaolaj, úgy a szűrési módokat specifikusan lehet alkalmazni. 

Előzmény: öreg_néne_b (138379)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138383

A konyhasó oldattal regenerált  Na+ formára hozott műgyanta, az ivóvízben lévő alkáliföldfém-ionokat nátriumionokra cseréli.

A pálinkánál mit szűrnek? A kihígító vizet, vagy a hígítatlan középpárlatot, vagy a fogyasztási töménységre beállított kész terméket.

 

Előzmény: barkócza (138368)
TINTUS Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138382

Csak felmerült bennem a kérdés.... az az adag lekvár lett meg a zasszony  lepaszírozott vagy 3 kilót, felengedte az alma pálinkámmal..... az eredmény felejtős.

Előzmény: norris53 (138331)
schlumberger Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138381

Guszta!

Előzmény: norris53 (138380)
norris53 Creative Commons License 2017.05.29 0 2 138380

Egy kis "hazai eper ," hogy mennyibe van ? A kertben szedtem :-)

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138379

Eddig az opálosodásról beszéltünk, nem?

Előzmény: Figyelget (138376)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.29 0 1 138378
Előzmény: Csikky (138377)
Csikky Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138377

Vasárnap megyek Bèregre eperèrt, 200/kg! Jön velem egy sokác barátunk, aki jól beszèli a nyelvet ès ismeri a helyi termelőket, vámosokat! :)

Előzmény: Green Corner (138364)
Figyelget Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138376

És ez így is volt. Próbáltam töményíteni, hasztalan. 

Greennek is igaza van, nem volt opálos, csak egy idő után pelyhes. 

Előzmény: öreg_néne_b (138374)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.29 0 1 138375

Az én tapasztalatom , hogy a szervetlen sók nem is opálosítanak, csak kis idő után lepedék formájában alul az edényben leülnek.

Előzmény: öreg_néne_b (138374)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138374

A kivált szervetlen sók nem oldódnak vissza hígítatlan pálinka hozzáadására. A kozmaolaj igen.

Előzmény: Figyelget (138373)
Figyelget Creative Commons License 2017.05.29 0 1 138373

Ez a kérdéskör az állandó "darázsfészek"...:))

Alapból a kozmaolaj szokott a ludas lenni. De. 

Egyszer (csak egyszer, akkor is lustaságból)  használtam vezetékes vízet és bizony egy idő után lettek pelyhecskék. 

Ugyanaz a pálinka, más hígító anyaggal ( mondjuk rózsaszín kupakossal)  nem lett pelyhes. 

Azt gondolom, hogy a határon mozgunk a kozmaolaj mértéke terén és a vezetékes víz összetevőivel már nem tudta magában tartani az alkohol. 

Végeredményben csak a kozmaolaj lett a bűnös. :)

Előzmény: mili70 (138366)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.29 -1 0 138372

Az idézett rész tömény hülyeség. Kezdve ott, hogy a példának hozott magnézium-szulfát (keserűsó) oldódik vízben...

Ha a hígítóvíz okozná az opálosodást, akkor az minden pálinkában jelentkezne, nem csak némelyikben.
Ami kiválik, az a kozmaolaj, melegítéssel vagy tömény alkohol hozzáadásával ismét oldatba vihető...

Előzmény: mili70 (138366)
kupeci Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138371

"a pálinka higításához felhasznált víz sok kalcium- és magnéziumsót tartalmaz. Ez a tárolás folyamán a pálinkából fehér pelyhes csapadék vagy üledék formájában kiválik.".......van hogy ugyanazon hígító víztől igen, van hogy nem. Akkor most mitől is?:)

Előzmény: mili70 (138366)
körte51 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138370

Ja és nagy százalékban találom ezt az üledéket a pálinkáimban ,mert nem használok desztvizet ,csak csapvizet! Szerencsémre felénk egész jó víz van!

Előzmény: körte51 (138369)
körte51 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 138369

Igen okozhatja és egyszerűen orvosolható ! Eszünkbe sem juthat az ismételt lepárlás ! Minden esetben a leülepedett részről lefejtés és a maradékot kávéfilteren átszűrjük és az eredmény kristálytiszta tökéletesen csillogó pálinka! Minden egyéb megoldás fölösleges !

Előzmény: mili70 (138366)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!