Az almák,ha teljesen érettek,felveszik a versenyt más gyümölcsből főzött pálinkával,mindegyiknek meg van a jellegzetes illata,aromája,eddig 10 fajtából főztem /6 most is van/,de mind kiváló, igaz amitől jobb eredményt vártam a Fuji az csak bronzot kapott.Ezzel nem azt akarom írni,hogy egy kajszi vagy egy vilmos nem kiváló,de almákból is lehet jó pálinkát főzni.
Már cefre szinten lett blendelve 4 fajtából. Idared, Champion, Jonared, Granny Smith. Az egyik emeli a másikat. Ha teljesen elkészülök vele, majd referálok!
Eddig próbáltam már korábbi években Mitsut, Goldent, Idaredet, de ezeket csak magukban. Pár éve a Summer Red, ami nagyon tetsző fajta nekem, különleges izű a párlata.
Most jöttem meg Szabadkáról, ott 160-200 között volt az, ami már nem éri meg a holnapi piacot! Volt egy 60 ládás tétel (6,5kg/láda) odaadta volna 140-ért egy tarlóra! Csak ehhez már nagyon jó ismeretség kell a határon, úgyhogy idén is kihagyom az eperpálinkát! Különben sem szeretem, meg savanyú is ( a szőlő) !:))
:)) Nem vagy egyedul.A Fuge utan nalam is az alma a kedvenc palinka.A nyari almat alig varom hogy cefrezni tudjam mar.(piros-izletes-kisse edeskes- leveses-illatos) fajtaja szamomra ismeretlen.:))
Javítanom kell magam, mivel tegnap főztem a bodzás almát, ma a sima csordogál, és kifejezetten tetszik az illata.. úgy néz ki, hogy eddig az volt a gond, hogy nem a sajátomat illatoltam, hanem mindig másét :)) Amit még meg kell jegyeznem, hogy kifejezetten jó a kihozatala mivel kb 85L cefréből 11L 50fokos pálinkám lett, ami szerintem almához mérten nagyon jónak mondható. (napfény nélkül)
"...az alma nem tartozik a kedvenceim közé a számomra szegényes illataromája miatt..."
Azért ez nem teljesen igaz, mert almából is lehet jó fajtajelleges, aromás pálinkát főzni, csak jól kell megválasztani a főzendő fajtát! Minden évben főzök almát és jól szerepelnek a versenyeken is, nekem kifejezetten az egyik kedvencem!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szívesen. Nem titok.. szerintem szedtem 70-80 virágot tuti..így erőteljesen kiérződik a bodza. Az inkább a fő kérdés, hogy mit szeretnél, mi domináljon? Én nagyon meg vagyok elégedve vele, mivel az alma nem tartozik a kedvenceim közé a számomra szegényes illataromája miatt, így viszont igazi illatbomba lett :)
Az első kérdéseded én is már fel tettem kétszer az utóbbi 2 hétben, de nem érkezett rá válasz, így úgy döntöttem, hogy én nem hagyom benne finomításnál a virágokat. Éppen most folyik 67 fokon jár, kiérződik kellemesen a bodzavirág illata, szerintem nagyon passzol az almapálinkához! Hozzáteszem, hogy elég sokat tettem a 30L alszeszhez,de meg lett az eredménye (a sok nem 20-25 tányért jelent, annál jóval több, alaposan lefésülve, minél kevesebb zöld szárral)
A cserkónak nagyon kicsi a savszintje, ha magába főzöd (ezért szokták a meggyel együtt cefrézni), érdemes 3-3,2-közé belőni...én egyszerűen kénsavval (akkusav) savazom...olcsó, tiszta és nekünk pont megfelel...
A motorcsónakos vendéglőjében!! Ki volt a világbajnok a papucsos kategóriában? Neked kellene tudnod, te vagy a bajai! A restit csinálta, vagy csinálja most is? 20 éve nem voltam a városban, csak az állomáson, ott is 8 éve.