Keresés

Részletes keresés

kivimánia Creative Commons License 2017.05.31 0 3 138428

Pálinkás szép napot!

 

Az almák,ha teljesen érettek,felveszik a versenyt más gyümölcsből főzött pálinkával,mindegyiknek meg van a jellegzetes illata,aromája,eddig 10 fajtából főztem /6 most is van/,de mind kiváló, igaz amitől jobb eredményt vártam a Fuji az csak bronzot kapott.Ezzel nem azt akarom írni,hogy egy kajszi vagy egy vilmos nem kiváló,de almákból is lehet jó pálinkát főzni.

Csikky Creative Commons License 2017.05.31 0 0 138427

Nekem 2017. Cserépfalu - 2014-es (bőven leoxidáld, bontott üvegben maradt) Summer Red - Bronz! :)

Előzmény: Olligazda (138425)
vick_1899 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 138426

Starking ízre nekem is a kedvencem, és van is egy egy kis fám ami szakadásig lesz idén :)

Előzmény: Olligazda (138424)
Olligazda Creative Commons License 2017.05.31 0 0 138425

-első főzéskor kellemesen csalódtam benne,azóta minden évben főzök.

Előzmény: Olligazda (138424)
Olligazda Creative Commons License 2017.05.31 0 1 138424

2016 Heves:Jonatán-nagy arany

2017  Cserépfalu:Jonagold-ezüst

Idén Starking almából szeretnék főzni.Kiváncsi vagyok az ízére.

Kedvenceim közé tartozik az alma,első főbenne azóta minden évben főzök.

Előzmény: vick_1899 (138417)
Csikky Creative Commons License 2017.05.31 0 0 138423

Már cefre szinten lett blendelve 4 fajtából. Idared, Champion, Jonared, Granny Smith. Az egyik emeli a másikat. Ha teljesen elkészülök vele, majd referálok!

Eddig próbáltam már korábbi években Mitsut, Goldent, Idaredet, de ezeket csak magukban. Pár éve a Summer Red, ami nagyon tetsző fajta nekem, különleges izű a párlata.

Előzmény: vick_1899 (138417)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.31 0 2 138422

Most jöttem meg Szabadkáról, ott 160-200 között volt az, ami már nem éri meg a holnapi piacot! Volt egy 60 ládás tétel (6,5kg/láda) odaadta volna 140-ért egy tarlóra! Csak ehhez már nagyon jó ismeretség kell a határon, úgyhogy idén is kihagyom az eperpálinkát! Különben sem szeretem, meg savanyú is ( a szőlő) !:))

Előzmény: kupeci (138421)
kupeci Creative Commons License 2017.05.31 0 1 138421

Ha hozol, társulok!:)

Előzmény: KGPista (138420)
KGPista Creative Commons License 2017.05.31 0 0 138420

Az egyik haverom most jelentett, hogy Beregszászon 165 Ft/ kg az eper ára.

Figyelget Creative Commons License 2017.05.31 0 1 138419

Idaredből biztos hogy lehet finomat csinálni. Én ugyan még nem készítettem belőle, de ittam már abból konvertált csemegét. 

Előzmény: vick_1899 (138417)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.31 0 1 138418
:)) Nem vagy egyedul.A Fuge utan nalam is az alma a kedvenc palinka.A nyari almat alig varom hogy cefrezni tudjam mar.(piros-izletes-kisse edeskes- leveses-illatos) fajtaja szamomra ismeretlen.:))
Előzmény: Csikky (138415)
vick_1899 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 138417

Véleményed szerint melyik fajtáknak a legjobb az aromája? Tudom, hogy ez relatív, de érdekel hogyan látod. Én jonagoldból, és goldenből főztem most.

Előzmény: Csikky (138415)
vick_1899 Creative Commons License 2017.05.31 0 1 138416

Javítanom kell magam, mivel tegnap főztem a bodzás almát, ma a sima csordogál, és kifejezetten tetszik az illata.. úgy néz ki, hogy eddig az volt a gond, hogy nem a sajátomat illatoltam, hanem mindig másét :)) Amit még meg kell jegyeznem, hogy kifejezetten jó a kihozatala mivel kb 85L cefréből  11L 50fokos pálinkám lett, ami szerintem almához mérten nagyon jónak mondható. (napfény nélkül)

Előzmény: Csikky (138415)
Csikky Creative Commons License 2017.05.31 0 3 138415

"...az alma nem tartozik a kedvenceim közé a számomra szegényes illataromája miatt..."

 

Azért ez nem teljesen igaz, mert almából is lehet jó fajtajelleges, aromás pálinkát főzni, csak jól kell megválasztani a főzendő fajtát! Minden évben főzök almát és jól szerepelnek a versenyeken is, nekem kifejezetten az egyik kedvencem!

Előzmény: vick_1899 (138411)
sogi01 Creative Commons License 2017.05.31 0 1 138414

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (138385)
KGPista Creative Commons License 2017.05.31 0 0 138413

Szia! Köszi szépen! Ha aktuális akkor megtárgyaljuk! :)

Előzmény: kupeci (138402)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138412

Nagyon szezonális trendi  a bodza virág. cseresznyefa kockás, ö-m. szerint, 2. napos...

vick_1899 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138411

Szívesen. Nem titok.. szerintem szedtem 70-80 virágot tuti..így erőteljesen kiérződik a bodza. Az inkább a fő kérdés, hogy mit szeretnél, mi domináljon? Én nagyon meg vagyok elégedve vele, mivel az alma nem tartozik a kedvenceim közé a számomra szegényes illataromája miatt, így viszont igazi illatbomba lett :)

Előzmény: Alpári Gnác (138409)
kollega67 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138410

norris majd a ZD mekostolom

Előzmény: norris53 (138380)
Alpári Gnác Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138409

Köszi!

 

Kábé mennyit tettél a 30 literhez és meddig áztattad?

Már ha nem titok:)

Előzmény: vick_1899 (138408)
vick_1899 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138408

Az első kérdéseded én is már fel tettem kétszer az utóbbi 2 hétben, de nem érkezett rá válasz, így úgy döntöttem, hogy én nem hagyom benne finomításnál a virágokat. Éppen most folyik 67 fokon jár, kiérződik kellemesen a bodzavirág illata, szerintem nagyon passzol az almapálinkához! Hozzáteszem, hogy elég sokat tettem a 30L alszeszhez,de meg lett az eredménye (a sok nem 20-25 tányért jelent, annál jóval több, alaposan lefésülve, minél kevesebb zöld szárral)

Előzmény: Alpári Gnác (138407)
Alpári Gnác Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138407

Tiszteletem az Uraknak!

 

Két rövid kérdésem lenne:

 

1. Ha jól vettem ki, a bodza virágot alszeszbe áztatjátok. (Én almára gondoltam)

Mennyi ideig?

A finomításhoz ki kell venni a virágot, vagy azzal együtt csináljátok?

 

2. Érdekes, de a tavalyi szilva pálinkám, ami már ki van palackozva, enyhén rózsaszínűre váltott.

Magában nem is nagyon lehet észre venni, inkább csak a többi mellett, mert az összes többi pálinkám maradt színtelen.

Találkozott már valaki ilyen jelenséggel?

 

Nem tudom, az íze változott-e, nem bontottam ki egyet sem.

Green Corner Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138406

Az-az, köszi! A délszláv háborúban jött át, akkor dolgozhatott a Lacinál.(folyamatosan a Valentin név alatt kerestem!:)) )

Előzmény: Csikky (138404)
anaret Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138405

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni, hogy valaki főzött-e már szomolyai cseresznyéből? Most találtam a jófogáson egy hirdetést, ahol június 6-8 között "rázással" betakarított szomolyai cseresznyét árulnak. https://www.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Szomolyai_fekete_cseresznye_elado__66864223.htm 

Szerintetek nem korai ez még (sav, cukortartalom)?

 

Azt írja a szakirodalom, hogy a szomolyai cseresznye június közepén érik.

 

Valakinek valamilyen tapasztalat?

Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138404

Rosszul értelmeztem, amit irtál, azt gondoltam, hogy a Bandinak volt egy motorcsónakos vendéglője, de igy már világos!

Az állomáson a volt resti, mára már Fondü Menü Expressz. Volentér Laci. De a Bandi még a régi helyükön lehetett pincér szerintem.

Előzmény: Green Corner (138400)
rézműves1 Creative Commons License 2017.05.30 0 3 138403

A cserkónak nagyon kicsi a savszintje, ha magába főzöd (ezért szokták a meggyel együtt cefrézni), érdemes 3-3,2-közé belőni...én egyszerűen kénsavval (akkusav) savazom...olcsó, tiszta és nekünk pont megfelel...

Előzmény: Csikky (138394)
kupeci Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138402

Szia  KGPista, most még nem tudom, de ha megyek, lehet róla szó.:)

Előzmény: KGPista (138346)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138401

"

20 éve nem voltam a városban, csak az állomáson, ott is 8 éve." Én meg ott voltam katona 72-74-ig.

 

Előzmény: Green Corner (138400)
Green Corner Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138400

A motorcsónakos vendéglőjében!! Ki volt a világbajnok a papucsos kategóriában? Neked kellene tudnod, te vagy a bajai! A restit csinálta, vagy csinálja most is? 20 éve nem voltam a városban, csak az állomáson, ott is 8 éve.

Előzmény: Csikky (138396)
Csikky Creative Commons License 2017.05.30 0 0 138399

A csibészség a vérükben van, azt nem nálunk tanulta szerintem...! :)

Előzmény: Green Corner (138395)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!