Üdvözlet. A szemcseméret olyan legyen (ha magunknak darálunk)mint a griz.Ezt ugycsináltam,a darálóban addig csökkentettem a rostaméretet,és növeltem a fordulatot mig griz (buzadara)nagyságura nem darálta.Gondoljunk bele,mi megtudjuk emészteni a szőlő szemet,vagy a dinnye magot?,NEM,a sertés sem.A szemcsézett ségére gondolok.Még egy dolog.Sohase forázzuk le a takarmányt,téli időszakban jó erősen langyosviet használjunk,de semmi több.Tudományos irást ne várjanak,én is csak tapasztalatból tudom.ÜDV.
Üdv! Végre valaki,aki nem a tápot isteniti!!!! De ez a szemcseméret dolog érdekelne!Hogy lehet igy rövidíteni a hizlalási időt??? Elöre is köszi a választ!
Üdvözlök mindenkit.Én is sertestartassal foglalkozom,mar időtlen idők ota.Vannak dolgok amelyeket nemszabad mellőzni.Például a kismalacoknál.Harom hetes korban feltetlen elkell kezdeni az etetést,méghozzá Starterrel(20-24-ezer egy mázsa).Harminc-negyven kismalac szokott lenni,de mar hirdetni sem szoktam,mert a vevők jobban tudják mikor lessz kismalac mint én.A hizlalással kapcsolatban.Tápot többet nemkapnak,mert a minőseg rovasara megy.A szalonnat elvinnék amennyi csak van,mert azt mondjak,olyan mint nagyapank idejében.Ennek csak az a titka,hogy gazdasagi abrakkal lehet csak etetni.A hizás idő le rövidithető,mégpedig az abrak szemcse nagyságával.Kérdezzenek,ha tudok válaszolok.Üdv
Sziasztok! Nagyon régen jártam erre,de látom azért mozgolodik a topic! Mi most,decemberben vágtunk 2 hízót,egész évben kukoricadarát,tritikálét,konyhai maradékot,nyáron pedig szinte mindent adtunk nekik,ezért is hízhattak 1 évig.Az utolsó 1-2 hónapban nyomtuk meg őket premixes táppal,na fel is szedtek magukra több mint 50-60 kg-ot,a 2 mázsa fölött voltak,és hiszitek vagy nem,22 l zsírom lett,több mint 100 pár kolbi,és vennem kellett 1 fagyasztót,mert nem tudtam hová rakni a húst. Az én tapasztalataim szerint,ha végig táppal etettük volna,sokkal nagyobb arányban lett volna zsír,a lábuk sem bírta volna,arról nem is beszélve,hogy a tenyérnyi karaj,tenyérnyi is marad,nem ugrik össze.Én nem vagyok híve a tápnak,de az is igaz,hogy valamennyire szükség van hizlalásnál,annélkül azért nem megy. A tökről én annyit tudok,hogy bendőt növel,persze nem kicsi korban adjuk,kapnak nyáron rendesen,sőt.....imádják! 1 hete választottunk le malacokat,ha kicsit jobb idő lesz,fényképet is csinálok,ők már a hizlaldában vannak,anyukájuk pedig ha minden igaz,akkor ismét hasas,remélem!!!!
Én még nem tartottam soha disznót (kutya, macska, kecske, nyúl, baromfi az van) de erôsen gondolkodom azon, hogy "szezonálisan" be kellene szereznem 2 konyhamalacnak valót. A szezonálisan azt jelenti, hogy mondjuk március-áprilisban venném, novemberben-decemberben vágnám. Nem akarnám nagyon táppal, meg hasonlókkal tuningolni ôket, fôleg zöldségen, gyümölcsön, konyhai maradékon, krumplin, darán tartanám. A másik, hogy nem ólban gondoltam elszállásolni ôket, hanem lekerítenék egy 5X5 m-res részt nekik valami beállóval, kuckóval, hogy be tudjanak húzódni ha melegük van, vagy ha fáznak. Ilyen körülmények mellett gondolom a legmegfelelôbb fajta a csüngôhasú lenne vagy valami csüngô-keverék.
A véleményetekre, esetleges tapasztalataitokra (csüngôkkel) lennék kiváncsi.
Mittudomén:
- ha veszek választós malacot áprilisban, akkor ilyen tartás mellett milyen méretüre nôhet meg november-decemberre?
- milyen-mennyi húst várhatok?
- a keverék csüngôktôl jobb (több) húst lehet várni? (olvastam ilyen hírdetéseket: csüngôXdurok, csüngôXnagyfehér, csüngôXvaddisznó)
"Normális" hízóban azért nem gondolkodom, mert ilyen 2 mázsásakat mindig tart apu, nekem csak arra kellene, hogy a kiskert "túltermelése" ne menjen veszendôbe, meg kicsit színezze a húsfelhozatalt - mindezt minél gazdaságosabban! (csüngôket láttam 3-6 ezer Ft-ért, míg egy "rendes" hízómalac 15 ezer, ráadásul ez utóbbinak azért bôven kell takarmány is.)
A dara azért jobb mert attól jobban hízik a disznó. Mi sosem oltatjuk már évek óta, mert egyszer beoltotta őket az orvos és utánna megdöglött vagy 4. Trikitáléval,gabonafélével,szójával,olajos dolgokkal vigyázni kell de ez más állatok esetében is igaz. A tökkel kell vigyázni mert attól megcsömölhet és azt inkább csak nagyobb korban lehet neki adni. Most ennyi jut eszembe de majd írok ha eszembe jut valami.
Nagyon köszönöm eddigi segitségeteket! Még az a kérdés jutott eszembe, hogy a takarmányt (pl. búza, kukorica) feltétlenül darálva kell adni, vagy lehet szemesen is? Ill. van-e olyan amit kifelyezetten tilos adni a sertésnek mert beteg lesz tőle, esetleg felfúvódik stb. Van-e kötelező egészségügyi dolog, vagy amit nagyon érdemes pl. oltás, féraghajtás stb. Előre is köszönöm!
Ahogy én tudom az olajpogácsa akkor keletkezik amikor az olajat kisajtolják a napraforgóból. Tehát ne pogácsa alakú valamit képzelj el. Ez egy darabos,daraszerű, szürke színű valami:)
Az olajsár pedig akkor keletkezik amikor az olajat finomítják.
Szerintem is kérdezd meg az előző tulajdonost, aztán fokozatosan állítsd át arra amivel te szeretnéd etetni.
Oké! Köszönöm az eddigi segítségeteket, egyenlőre várjuk hogy egy picit jobb idő legyen, hogy lehessen ólat csinálni. Sajnos atombiztosat kell, mert a kutyáim leölnek mindent amihez hozzáférnek.
Célszerű a gazdától megkérdezni, hogy mit ad a malacoknak, hiszen már 2 hetes kor után már meg lehet kínálni őket pl. pirított árpával ( mi tápot is adunk nekik induláskor..) Azért is jó megkérdezni, mert szegény malackákat megtöri a helyváltozás, a kocától való elválasztás, s még a takarmányváltozás is..
Vigyázni kell az etetéssel is, nem szabad egyszerre sokat adni, inkább kérjék a kaját, mert az is megárthat ((túleszik magukat))
A disznóval nem nehéz bánni. Az ólat lehet fából, deszkából építeni vagy téglából,betonból is. Nekünk ilyen van 1 méter magasságig beton felette tégla. Ha nem akarsz neki tápot adni akkor is nagy a választék. Nagyon szereti és jó is neki : sok zöld, tengeri kóró csövestől, tök, krumplihaj,főttkrumpli, kukoricadara,tritikálé,tojás, kecsketej, olajpogácsa,olajsár. A mi disznónk kapott olajsarat és pogácsát is de ezekből nem kell sokat csak egy keveset az ennivalója közé keverni. Az olajsarat csak moslékba lehet rakni. Valamint eszik tengeri kórót, csövestengerit, kukoricadarát, néha 1-1 tojást és sütőtököt. Kb 2,30-50 mázsás már. Bár ő kapott szóját is. A malacot én nem tudom milyen idősen lehet elhozni, nem emlékszem mennyi idős volt a mienk. És egy jó tanács: A disznó magában nem eszik úgy, ezért jobb párban tartani. Valamint figyelni kell a kanok időben való kivágására.
Sziasztok! Felmerült bennem a sertéstartás lehetősége, saját célra, de mielött belevágnék (semmilyen tapasztalatom nincs a témában) szeretnék tályékozódni, de sajnos a neten nem sok információt találtam. Remélem fordulhatok hozzátok segítségért? A helye még nincs meg, ezért szeretném tudni, milyen ólat kell csinálni egy disznónak? A malacot mennyi idős korában lehet elhozni? Mivel kell etetni, ha nem táppal akarom, mert erre nem találtam infót, csak a nedves, száraz etetéssel kapcsolatban. Segítségeteket előre is köszönöm!
Szia Szépek a malackák:) vagyis inkább süldők.!! Hát a mi ártányunk már valami bazi nagy. Csak mostanában nagyon sokat morog és szaladgál az óljában. Nem tudjátok ez mitől lehet?
Szia Én itt vagyok. DE nekünk csak egy ártányunk van aki nem él túl izgalmas életet:)) A Baromfinevelés és tartás c. topicba nem tennél fel képet a Barneveldi-ekről?? Nagyon kíváncsi vagyok rájuk és persze a malackákra is:))) Jó lenne ha nekünk is lenne kocánk, de Apu nem akar, egy régebbi ügy miatt. Ne talán majd én:))