Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.06.04 0 1 138471

                                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (138461)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.03 0 3 138470

Olvasd el a reggelit és mindent tudsz, amit kérdeztél. :)

Nem töri a magokat és a habarcskeverőnek alacsony a fordulatszáma, jobban pépesít a fúrógép.

Előzmény: Peet.. (138469)
Peet.. Creative Commons License 2017.06.03 0 0 138469

Köszi, valami hasonlóra gondoltam én is, de nem töri össze a magokat is? Sima habarcskeverő jó lesz? Pektinbontót szoktatok használni?

Előzmény: elzee (138468)
elzee Creative Commons License 2017.06.03 0 0 138468

Keverőszállal összetörni a gyümölcshúst, a folyadékból könnyebb kiszedni a magokat, akár egy tésztaszűrővel.

Előzmény: Peet.. (138467)
Peet.. Creative Commons License 2017.06.03 0 0 138467

Sziasztok!

Cseresznye magozására tudtok valami jó trükköt? Ne egyesével keljen kimagozni 30kg-t :)

Előre is köszi.

KGPista Creative Commons License 2017.06.03 0 0 138466

Ha minden igaz akkor június 17.-én megyek a kácsi vadételfőző fesztiválra. Ha valaki közületek éppen arra jár, akkor vendégem lesz egy pohár aqua vitae-ra! :)

körte51 Creative Commons License 2017.06.03 0 2 138465

Mint sok esetben, amikor úgy érzem tudom a tutit és nincs jobb, legyen az a pálinkafőzésen belül bármi, 47 % körül gondoltam jónak, de tudnunk kell ,hogy az alma biztos szebb ,ha közelít a negyvenhez! Versenyre biztos hígítom! Viszont itt van ez a (strong) Ittam 60% körüli ágyasokat és bizony élmény az is! Most voltunk egy szalonnasütésen és egy nógrádi kemény gyereknek az erő volt fontos! A vendéglátónk is otthonfőző és egy borpárlatot még a hígítás előtti állapotban pihentette és megkóstoltuk azt is és finom! Természetesen nem úgy kell fogyasztani mint a 40% ost!  Gazdagítják a kínálatot ezek is és aki nyitott rá, felfedezheti szépségét! Még azt is tudnunk kell,hogy 40% fölött nem érezzük az ízeket, csak amikor vísszahígul a szánkban ez alá,előtte csak mar. Most azt gondolom 45% a tuti! :-)

Előzmény: Törölt nick (138464)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.03 0 1 138464

Egy  ( strong ) pálinkánál véleményem szerint számít a főzési recept. Szerintem nem gyümölcsfüggő. Lehet az málna, kajszi, birs, szilva, alma, szőlő.  

Előzmény: KGPista (138462)
körte51 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 138463

Még egy kicsit bonyolítva, találtam egy 25.5mm-es acél golyót és átütöttem a könyökökön az is szűkebb jócskán!  Jó egy hét és a cseresznye párám, nem fog szűkületeknek ütközni!  :-)

Előzmény: rézműves1 (138362)
KGPista Creative Commons License 2017.06.02 0 0 138462

Köszönöm a válaszokat! :)

 

Az az igazság, hogy korábban mindig 51-52 fokosra állítottam be, mert a környezetemben még mindig tartja magát az a beidegződés, hogy " 50 fok alatt a pálinka nem pálinka!, stb..."

Az egyik "úri" pálinkafogyasztó haverom mondta, hogy próbáljam meg alacsonyabb fokra, mert úgy érződnek ki legjobban az aromák.

Na, úgy voltam vele, hogy próba cseresznye!

A 46-47 fokos almámnak sokkal jobb volt az íze, mint az azonos 51 fokos társáé. Érdekes... Néhány fok is mennyire sokat jelent...

Viszont emellett meg kell, hogy jegyezzem, hogy a szomszédom törköly pálinkája ami 52 fokos volt az úgy volt jó ahogy ! Fasza volt.

Holnap finomítom a bodzavirág párlatomat. Most az alszeszben fésült bodza virág ázik. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz... :)

sogi01 Creative Commons License 2017.06.02 0 1 138461

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (138438)
Miklós1 Creative Commons License 2017.06.01 0 3 138460

Az 51 fokos beállítás abból a helytelen gyakorlatból származik, amikor az utópárlattal állítják be a pálinka szeszfokát. Magyarul, addig engedik a párlatot, amíg az egész mennyiség 51%-os lesz. ekkor ugyanis a felszínen futkosó buborékok jelennek meg és mindenféle mérőeszköz nélkül meg lehet állapítani, hogy most kell abbahagyni a lepárlást, csak közben utópárlatos lett a pálinka. Egy kerítésszaggatónál az utópárlat volt a legkisebb hiba. Magam nem próbáltam, nem láttam még ilyen buborékokat, de itt a fórumon írták, hogy létezik.

Egyébként rájöttél magad is, hogy 45% körül áll be a pálinkák egyensúlya, amikor a szesz erőssége nem nyomja el az aromát. Fajtától függően lehetnek kis eltérések, pl. a 45%-os birs erősebbnek tűnik, mint 45%

Előzmény: csalántea (138448)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138459

:)

Előzmény: kupeci (138457)
elzee Creative Commons License 2017.06.01 0 2 138458

az nem akkora gond... első körtepálinkámhoz egy késsel szeleteltem fel kb. 500 kiló körtét 4-5 mm-es szeletekre... :)

Előzmény: kupeci (138453)
kupeci Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138457

Oly kevesen vannak hogy nem szívesen válnék meg tőlük :)

Előzmény: Green Corner (138456)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138456

Esetleg kedves vendég?:))

Előzmény: kupeci (138455)
kupeci Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138455

Arra nem szívesen vállalkoznék, inkább megiszom!:)

Előzmény: Green Corner (138454)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138454

Pedig,ha nem vagy megelégedve vele, újra kell főzni! Az elválasztásra figyelj oda!:))

Előzmény: kupeci (138453)
kupeci Creative Commons License 2017.06.01 0 1 138453

A pucolásnál kezdődnek a megpróbáltatások,ha csinálsz, annyit csinálj hogy egy ideig nemigen fogsz.Nekem van még vagy 3cent a 4évesből, de az idén még nem tervezem újra a főzését!:)

Előzmény: elzee (138452)
elzee Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138452

még nem, de tervben van. :)

 

Előzmény: kupeci (138451)
kupeci Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138451

Nem-e?...narancsból főztél már!?:)

Előzmény: elzee (138450)
elzee Creative Commons License 2017.06.01 0 1 138450

Nem gyümölcs-, inkább cefrefüggő... :) Kísérletezd ki a neked legjobban tetszőt: a párlatból vegyél el kb. fél liter, és állíts be 4-5 különböző szeszfokot. Tedd egy-két éjszakára félre, utána kóstold vissza. Az sem mindegy, milyen vizet használsz a hígításhoz... az ízben jelentős eltéréseket tud okozni.

 

Előzmény: KGPista (138447)
kupeci Creative Commons License 2017.06.01 0 2 138449

Csalántea elmondta a lényeget,talán még annyit hogy minél erősebbre hagyod annál kevésbé érződnek az illatok aromák. De ha túl alacsony akkor nagyobb az esélye az opálosodásnak bizonyos gyümölcsök és cefrék esetében.Tehát az a recept hogy nincs recept!:)

Előzmény: KGPista (138447)
csalántea Creative Commons License 2017.06.01 0 3 138448

Nem lehet igazán tanácsot adni, mert annyira izlés dolga, az pedig egyéni ...

 

A hagyományos magyar beállítás kisüstiben 51-52 fok, érdekes lenne tudni, hogyan alakult ez ki, mert az 50 fok lenne a 100 fok fele, miért pont 51-52 fok lett, talán az opálosodás nélküli stabilitással függ össze tapasztalati úton ...

 

A feleségemnek kérésére 40 fokosokat szoktam készíteni, a barátnőivel lady party-n ezeket kortyolgatják ...

 

Magam 44-50 tartományba állítom be, gyümölcstől és minőségtől függően ...

 

Tapasztalatom szerint alacsonyabb erősség mellett az aromák jobban érezhetők ...

 

Próbáld ki és meglátod, hogy Neked melyik izlik leginkább!

Előzmény: KGPista (138447)
KGPista Creative Commons License 2017.06.01 -1 0 138447

Szép napot kívánok mindenkinek!

 

Lenne egy körkérdésem: Ti hány fokosra szoktátok beállítani egy adott gyümölcspálinka alkoholfokát?

Például az almáét, meggyét, fosó szilváét, szőlőét, stb?

Nekem az almánál a 46 fok bejött! De van olyan cimborám aki az 50 fokra esküszik! Egyéni ízlések és pofonok!

Azért érdekelne, mert lehetőségeimhez képest minél több fajta gyümölcsből szeretnék pálinkát főzni és nem lenne rossz dolog tudnom, hogy kinek melyik gyümölcspálesz hány fokon vállt be. Előre is köszönöm! :)

KGPista Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138446

Tudom. :D

 

Előzmény: kupeci (138444)
Csikky Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138445

Na tessék!   :)

Előzmény: Olligazda (138433)
kupeci Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138444

Csak vicceltem, de tudod minden viccnek fele komoly!:)

Előzmény: KGPista (138442)
kupeci Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138443

Ennek a két dolognak van a legnagyobb esélye:)

Előzmény: öreg_néne_b (138441)
KGPista Creative Commons License 2017.06.01 0 0 138442

Hoznék én szívesen ha tudnék... :)

Előzmény: kupeci (138421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!