Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2017.06.06 0 0 138501

Meglep ez az információ. Én rengeteg virágot szoktam használni, de nem volt még csípős, csak tömény bodzavirág ízű.

Természetesen nem cáfolni akarlak,csupán a saját tapasztalatom írtam le.

Előzmény: hevezoli64 (138498)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 138500

Szerintem ne főzd újra, házasítsd, persze kis próba után, hogy a keverék iható-e!

 

Én is jártam így a párlattal, önmagában nem tudtuk fogyasztani, csak házasítás után.

Előzmény: vick_1899 (138499)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 138499

Köszönöm, hogy reagáltál. Én is gondoltam erre, mivel nem apróztam el, elég tetemes mennyiség került bele.. Tegnap főztem az almacefre másik felét, így lehet azzal letisztázom újra, vagy házasítom. Kb egyforma mennyiség lesz belőle mint a bodzásból, úgyhogy ma törköllyel kipróbálom, ha azonos mennyiséget összekeverve enyhül a csípősség akkor csak házasítás lesz, ha nem múlik akkor újra finomítás.. Köszi még egyszer !! Konklúzió: Óvatosan a virággal!! :D

Előzmény: hevezoli64 (138498)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.06.06 -1 2 138498

Túladagoltad a bodza virágot, és később sem múlik el a csípősség.Más pálinkával házasítva lehet csökkenteni, vagy így meginni.

Előzmény: vick_1899 (138489)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.06.06 0 1 138497

Ez mi, ill. mikor, és hogy használták?

Ez van a képek alá írva:

"...300 literes bor, pálinka szűrő. Vörösréz tartály minden alkatrész ami folyadékkal érintkezik réz.súlya 200kg körül.Üzemekben használatos,illetve antik réztárgy."

norris53 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 138496

ha ezt annak mondjuk akkor..... Igen!

Előzmény: pacsepa (138482)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.06 0 1 138495

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (138471)
endrepp Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138494

Csak azért szúrtam be, mert a kérdező eredetileg ezt kereste (annyira talán nem marhaság, mert nem egy lépésből ajánlja beletenni).

Egyébként mindenben egyet értek veled. :)

Előzmény: öreg_néne_b (138493)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.05 0 1 138493

A tömény savba nem szabad vizet önteni, mert heves hő fejlődéssel járó reakció közben kifröccsenhet az edényből és a bőrre, szembe kerülve súlyos balesetet, marást okozhat. 

 

Ez csak a tömény kénsavra igaz, de olyant halandónak nem adnak.

 

tapasztalat alapján 0,3-0,5 pH csökkentéshez 100 kg gyümölcs esetében kb.1 liter 10%-os foszforsavra van szükség.

 

Ez a logaritmikus skála (egy egység különbség tízszereset jelent) miatt egyszerűen csak nem igaz.

Előzmény: endrepp (138491)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.05 0 1 138492

Én, ha savazok, akkor így!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118331493&t=9007484

Ennél jobb tanácsot ne keress! Öreg néne szokta tanácsolni a reggeli ajánlás elolvasását!:)

 

 

Előzmény: Deniel17 (138490)
endrepp Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138491

Itt olvashattad:

 

Wessling - Pálinka készítési alapismeretek

 

A tömény savat nem szabad a cefrébe keverni. A savat előzetesen állítsuk be kb. 10%-os töménységűre oly módon, hogy egy üveg edénybe vizet töltünk, majd ebbe öntjük bele a savat lassan folyamatos keverés mellett. A tömény savba nem szabad vizet önteni, mert heves hő fejlődéssel járó reakció közben kifröccsenhet az edényből és a bőrre, szembe kerülve súlyos balesetet, marást okozhat.
Tapasztalat alapján 0,3-0,5 pH csökkentéshez 100 kg gyümölcs esetében kb.1 liter 10%-os foszforsavra van szükség. A pontos pH beállítás érdekében célszerű két lépésben hozzá keverni a savat az előkészített gyümölcshöz. Az első adag hozzáadása, majd bekeverése után történő újabb pH mérést követően már könnyebben megbecsülhető a még szükséges sav mennyisége.

 

 

Előzmény: Deniel17 (138490)
Deniel17 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138490

Köszönöm szépen a segítséget!

Előzmény: öreg_néne_b (138488)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138489

Na de most komolyan.... egyébként tényleg ahhoz hasonlít az érzés :D Ez a párlat vette el az almaszüzességem, és az alszeszhez adtam bodzavirágot, de szerintem az nem okozhat ilyen csípősséget, vagy minek nevezzem... :/

Előzmény: rézműves1 (138483)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.05 0 1 138488

A pH négyről háromra csökkentéséhez tízszer annyi savra van szükség, mint ötről négyre.

Mármint erős sav és víz esetén, mert a cefre nem ilyen egyszerű.

Előzmény: Deniel17 (138487)
Deniel17 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138487

Valahol olvastam régebben hogy kb 20%os savból kell x deci és átlagban az csökkent egy egységet de ez csak körülbelüli kiindulás tapasztalati úton.Tudom hogy mindenféleképp ellenőrizni kell csak nem akarom fél decinként kevergetni ha most már legalább tudom hogy kezdhetem hígítatlanul 2-vel is. :)

Előzmény: öreg_néne_b (138486)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.05 0 3 138486

Teljesen felesleges a foszforsavat előre hígítani, nyugodtan használhatod úgy, ahogy van. A kérdésed nem értelmezhető, a pH skála logaritmikus, nincs olyan, hogy egy egységnyi csökkentéshez mennyit kell hozzáadni, ez nagyon változik.

A 100 liter cseresznyéhez két decit hozzáadhatsz mérés nélkül, alaposan keverd el és mérd meg, mennyi lett. Ennek függvényében lehet még adagolni.

Előzmény: Deniel17 (138485)
Deniel17 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138485

Sziasztok!

Cseresznye cefrét szeretnék savazni a jobb eltarthatóság reményében.Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot a hozzáértőktől.Rendeltem 75%-os foszforsavat /gyengébb nem volt elérhető/ ezt szeretném 10%-ra hígítani és így keverni a cefréhez. Kb. mennyi vizet kellene 1dl savhoz öntenem hogy megkapjam a 10%-os oldatot?Ez lenne az egyik kérdésem,a másik pedig az hogy kb tapasztalat alapján 100 liter cefrébe hány deci ilyen oldatot kell adni hogy egy egységgel csökkenjen a ph?Van ph mérőm nem vaktában akarom öntögetni, csak kíváncsi lennék hogy kb. mennyi az annyi?Sav hígításhoz sima csapvíz is jó vagy jobb a desztillált?Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138484

Nem.

Előzmény: pacsepa (138482)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.05 0 2 138483

Talán ha kiköpnéd azt a 9V-os elemet is, elmúlna...:):):)...

Előzmény: vick_1899 (138479)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138482

Ez eper (akarom mondani szamóca)?

Előzmény: norris53 (138481)
norris53 Creative Commons License 2017.06.05 0 1 138481
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138480

annyi még, hogy kicsivel kevesebb mint 30 L 25%os alszeszem volt, 6-7 deci előpárlat került elvételre

Előzmény: vick_1899 (138479)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138479

Sziasztok!

 

Belőttem 45 fokosra a bodzás almapálinkám, azonban egy olyan "gondom" van vele, hogy ízlelésnél enyhe csípős bizsergést érzek az ajkaimon és a nyelvemen, ami percekig meg is marad... ízben semmi kellemetlen, annyi, hogy még friss, de egyik pálinkámnál sem éreztem még ilyet, mi okozhatja ezt? 

Csikky Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138478

Nekem tegnap 50! :)

Előzmény: norris53 (138477)
norris53 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138477

Tudom nem sok !

30 kg szamóca (földieper) be cefrézve !

rézműves1 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138476

Ja, benéztem...:):):)...

Előzmény: öreg_néne_b (138474)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138475

Valóban egyszerű ilyet csinálni, csak egyre kell ügyelni, hogy lehetőleg alul és fölül is legyen egy védőkarika, ami megakadályozza, hogy a kések a hordó falához érjenek, nehogy kivágják...

Előzmény: Bárk_i (138473)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.05 0 1 138474

Nem mondtál ellent. Sőt. :)

"a habarcskeverőnek alacsony a fordulatszáma, jobban pépesít a fúrógép."

 

Előzmény: rézműves1 (138472)
Bárk_i Creative Commons License 2017.06.05 0 1 138473

Egyszerű és nagyszerű, simán meg tudja bárki csinálni otthon .  Anyag kérdése az egész,ha mégsem azt hiszem lehet kereskedelmi forgalomban is kapni.

rézműves1 Creative Commons License 2017.06.05 0 1 138472

..."de nem töri össze a magokat is? Sima habarcskeverő jó lesz?"...

 

Nem tudom, hogy hányan pépesítenek "sima habarcs keverővel", de ebben ellent kell mondjak Bőrzekének...Snapszi is mindig ezt mondja, hogy a jó pépesítéshez bizony nagyobb fordulat kell (2800-3000) és kiköszörült festékkeverő szár...nem kell félni, nem töri a magokat össze, viszont jól és gyorsan pépesít...a habarcskeverőnek két hátránya is van...az alacsony fordulatszám és maga a keverő szerszám, ami gömbölyű profilú...így aztán csak a nagyon puha gyümit képes valamennyire, (de nem maradéktalanul) összetörni, mert csak lökdösi maga körül és lassú is...

 

Én az elején egy 650W-os kézifúróba fogtam egy nagyobb festékkeverőt (piacon 1000-ft) amit kicsit kiköszörültem és egy 20-as kis műanyaghordóban nyomattam...a tetején fúrtam egy lukat és a szárat azon vezettem ki...így nem csapódott ki semmi a hordóból és egy-két perc alatt készen volt a híg lekvár...

Később csináltam egy "Nabiti-féle" módosított "rettenetest", ahhoz már egy 900W-os fúrógépet használok, de az mindent visz a betonkörtén és a bírsen kívül...még a nagy szemű egybe almát is...

Előzmény: Peet.. (138469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!