Keresés

Részletes keresés

division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 319
régi szép idők...

még egy kicsit off: a rendőrség is meg a MÁV is az államhoz tartozik, nem? az államnak miért nem érdeke megvédeni a vagyonát?

Arthur Dent Creative Commons License 1999.08.31 0 0 318
Mert nem áll érdekében... De ezt hagyjuk, ez egy más téma.

Tegnap kezembe került egy könyvecske, melye a Ganz-Mávag adott ki 1xx. évfordulója alkalmából. Torokszorító, hogy milyen szép motorvonatokat, mozdonyokat gyártott annakidején argentin, egyiptomi, lengyel, szovjet, jugoszláv, stb megrendelésre. Kár érte...

division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 317
szerintem is szinte lehetetlen megtalálni a tolvajokat, az orgazdáknál kéne megfogni a dolgot, ha nem tudják eladni, nem lopják el...

A rendőrség miért nem tudja úgyanazt megcsinálni mint a tévések?

division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 316
azt hiszem ugyanabban a műsorban sikerült nekik gond nélkül MÁV feliratú fénysorompó akkumlátort is eladni...

Ezek a bandák általában profi villanyszerelőkből állhatnak, tudják, hogy kell az árammal bánni...
Amikor ez Elműnél dolgoztam, ott is hallottam egy-két hajmeresztő lopási históriát...

Arthur Dent Creative Commons License 1999.08.31 0 0 315
Azért izgi lehet 25 ezer Voltos, feszültség alatti felsővezetéket lopni...

Egyébként igazad van, nem hiszem el, hogy nem lehetne a piti (vagy nem is olyan piti) fémorgazdákat megrendszbályozni. Azt több millió forintot, amit a MÁV ezen veszít, másra is lehetne fordítani.

Volt a TV2-ön egyszer, hogy közlekedési táblát próbáltak meg eladni fémkereskedőnek és mind az öt helyen sikerült is szó nélkül...

division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 314
a MÁV-tól is lophatják a felsővezetéket, megfigyelhető, hogy a frissen villamosított veresegyházi vonalon felmászást gátló "kosarat" szereltek az oszlopokra...
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 313
"Az óbudai vágányokat olyan 3-4 éve szedték fel..."
felszedték vagy ellopták? az utobbi nagy divat nálunk...
1-2 példa:
- Szob-Nagybörzsöny kisvasút középső szakasza
- Pálházi kisvasút tovabbi 3 km-e, és jó néhány szárnyvonala
- népligeti Ganz próbapálya
- valahol Ózd környékén történt, hogy kiment a mozdony egy iparvágányra, mire jött vissza, hiányzott pár méter vágány...
más országokban is divat ez, ime egy MTI hír:
"Elloptak két vasútvonalat
Prága, 1999. július 26. (MTI) - Észak-Csehországban ismeretlen tettesek elloptak két vasútvonalat.A lopásra akkor derült fény, amikor a Cseh Vasút vezetése úgy döntött, hogy a három éve leállított pályákon szeptembertől ismét felújítják a forgalmat. A vasúti sínek és más berendezések azonban már eltűntek, így a forgalom felújítása lehetetlen - közölte a hét végén a közszolgálati cseh televízió. A Litvínov és Horní Jiretín közötti öt kilométeres, valamint az Otvice és Dolní Rybník közötti hét kilométeres szakaszokon gazdasági okok miatt 1996-ban szüntették meg a közlekedést. Kvetoslava Korínková vasúti főellenőr szerint az elhagyott sínekkel és berendezésekkel senki sem törődött, így nem is csoda, hogy a két vonalon csak egy vasúti felüljáró maradt meg a berendezésekből. A tettes, vagy tettesek egyenlőre ismeretlenek. A károk becsült értéke megközelíti a százmillió koronát. Dalibor Zeleny, a Cseh Vasút vezérigazgatója azzal védekezik, hogy a társaságnak nincsenek lehetőségei őriztetni az elhagyott vonalakat. Korínková viszont azt állítja, hogy a vasútnak kötelessége őrködni a lényegében állami vagyon felett. Petr Stáhlavsky, a Cseh Vasút szóvivője beismerte, hogy az utóbbi években egyre gyakoribb a vasúti berendezések eltulajdonítása. A Litvínov melletti Louka állomáson - ahol az ideiglenesen használaton kívüli tehervagonok vannak félreállítva - például majdnem 200 vagonról minden mozdíthatót elloptak, s ezért a vagonok használhatatlanok. "Olyan eset is megtörtént, hogy több száz méternyi villanyvezetéket loptak el, holott abban áram volt" - nyilatkozta Stáhlavsky. +++ "

Vezetéket is lopnak bőven, pl ezért nem jár villamos a BNV-hez, HÉV Kerepesi úti összekötő vágánya, a Csömör - Kistarcsa közötti vágány, az Aquincum - Óbuda közötti vágány, áram alatt lévő tápkábelt loptak már a 41-esről is, emiatt Kamaraerdőn hosszabb ideig 500V alatti max. feszültség volt. A Kápolna utcai vágányról is loptak tápkábelt, de ezt pótolták.

Valamit kéne már csinálni a fémkereskedőkkel, türhetetlen, hogy piti haszonért hatalmas károkat okoznak, néha pedig halálos balesetet is, a tolvaj bandák.

gyurmosz Creative Commons License 1999.08.31 0 0 312
Figyelem!
A Felsőzsolca-Hidasnémeti vonal felújítása miatt a Rákóczi és a Cracovia vonatok a Szerencs-Hidasnémeti vonalon közlekednek. Ez tudtommal Bz-s vonal. Mindenesetre érdekes lesz, kiváncsi vagyok mi fogja húzni a vonatokat, ugyanis a térségben a Csörgők igen "elfoglaltak" és ez az elterelés 2 hónapig így lesz! Részletek a MÁV sajtószemlében.
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 311
Kihajolni veszélyes
Meg van valakinek videón?
Úgy tudom akkor már egy éve szünetelt a forgalom, a filmesek kedvéért ment ott az utolsó vonat, úgy emlékszem 76-ban.
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 310
Nem csak egy vasút épül a Zalában, épül a csömödéri-lenti kisvasutat összekötő szakasz is. Én június 26-án, a Csömödéri kasvasút napján jártam ott, direkt korábban indultunk néhányan (00:25-ös postavonattal), hogy bejárhassuk az épülő pálya nyomvonalát. Akkor már egy jó darabon (kb a vonal 25%) a síneket fektették. Ha valaki a 23-as vonalon utazik, Csömödér után láthatja is a pályát, egy darabig párhuzamos a nagyvasúttal. Volt olyan terv is, hogy közös, 3 sines rendszerben épüljön meg a párhuzamos szakasz, de a MÁV nem járult hozzá.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.31 0 0 309
Van egy magyar jatekfilm, kb. a 70-es evek elejen keszulhetett, az egesz az Almamelleki vasutallomason jatszodik. Kb. 2-3 eve ment a TV-ben.
Bölény Creative Commons License 1999.08.31 0 0 308
Bagojj! Minden info johet a zalai - meg az egyeb - vasutepitesekrol/felujitasokrol/miegyebrol!

A ferihegyi meg a Kfold-Keleti vasutakra azert kerdeztem ra, mert azt irtad, hogy igen leterheltek ezek a vonalak. Ebbol en arra kovetkeztettem, hogy akkor hiaba is probalnak a helyzetet vasuttal megoldani, koll az a metro (a 3-as meghosszabitasa es a 4-es megepitese). Most akkor rosszul ertettem?

(Az egyeb "technikai" problemak, ugymint egyeztetes a MAV es a BKV kozott, nem erdekelnek, mert az politika.)

division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 307
lazar!
vannak régi menetrendeid? engem érdekelne a Kaposvár-Szigetvár vonal, az elmúlt hónapokban töbször jártam ott, jó pár km-t bejártam a nyomvonalból, kiváncsi lennék rá mi volt ott, akkor amikor még volt forgalom...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.31 0 0 306
Masodik vagany "hult helye" latszik pl. Kaposvar utan is, Dombovar iranyaba: kiveheto, hogy hol zakatolt anno a vonat Szigetvar fele, hol fordult be a volgybe Cserenfa fele.
Nem tudom, megvan-a valamelyotoknek a Szekszardi dombsag-Gemenc turistaterkep. Rajta van egy regi vasut nyomvonala Bataszekrol Batara (nem a 64-es vonal!!!). Nos, en sokszor jarok Bataszek fele, teljesen kiveheto, hogy merre ment a vonat, a toltes nagyon jo allapotban megvan, szekerut van rajta. Ha valaki Baja felol erkezik az 55-os uton Bataszekre, akkor az alsonyeki vasuti atjaro utan kb. 100 m-rel az ut ismet egy toltesen vezet keresztul: ez volt a regi vasut. Tudtok-e valamit arrol, hogy itt mikor szuntettek meg a vasutat?
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 305
hogy áll az ipolysági vasút ügye?
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 304
Mi a helyzet pl Vácrátót és Aszód között? nekem úgy tünik ott is két vágány volt, látszanak a szélesebb hidak és néhol a zúzottkőágy talpfa nyomokkal...
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 303
Ezt biztos mostanában szedték fel, fényjelzők állnak ott a semmi mellett, meg a gaz se nagyon nőtte be még...
Rédicsen van kitérő, 3 vágány van ott, van is fotóm arról ahogy a Bzmot körbejárja a 2 Bzx-t.
lazar Creative Commons License 1999.08.31 0 0 302
A kelebiai vonalon Kiskunlachazaig volt dupla vagany, de Trianon utan fel kellett szedni. ugyanez volt Nagykanizsa-Murakeresztur kozott is.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.31 0 0 301
Erre nem tudok válaszolni. Ahhoz motorvonatok is kellenének, meg kellene nézni, hogy mekkora forgalmat lehetséges optimálisan felvenni, ahhoz kell-e vonal és állomási bővítés, stb. Így most, ha minél gyorsabban akarunk valami vasutat odavinni, akkor a kiágaztatás tűnik jónak.
Ami pedig a Kelenföld-Keleti járatot illeti, az helyi forgalom, abban először meg kell állapodnia az államnak és a fővárosnak, aztán a MÁVnak és a BKVnak. (Helyi közlekedés biztosítása az önkormányzat feladata, helyközi az államé)
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.31 0 0 300
Arról nem is beszélve, hogy ezt sem igazán újjáépítik, merthogy anno 40-es pálya volt, most meg 160-as lesz. Mások az ívek, gyakorlatilag 90%-ban új vonalvezetése lesz. Stratégiailag is jobb a Zalalövő-Hodos átmenet, ezért nem a rédicsit bizgerálják. Egyébként nagyon jópofa, ahogy Rédicsnél bejön a Studenka, vége a vágánynak, aztán kimegy. Utolsó kitérő valahol Lentinél van azon a vonalon.
Saújhelyi vonal kétvágányú volt? Ezt nem is tudtam. Kelebia felé megcsinálják a másodikat. Először megépítik azt, aztán a régit felújítják.
Ezekben is vannak prioritások. A kelebiai vonal a IV-es Helsinki korridor része, ezrét hamarabb fogják felújítani, mint mondjuk a rédicsit. A zalalövői szakasz pedig az V-ös helsinki korridor egy fontos szakasza, így azt is preferálják. Erről -ha van érdeklődés- később bővebben.
lazar Creative Commons License 1999.08.31 0 0 299
Ugy tudom a haboru utan a felszedett masodik vaganybol allitottak helyre az elso vaganyt,
sok helyen csinaltak ezt: 100, 120a, stb.
Ha mar masodik vagany: Retszilas Sarbogard
kozott volt masodik vagany? Mert valahol azt olvastam, hogy van is , csak amikor arra utaztam
nem volt sehol. Ezzel mi lett?
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 298
Pontosan nem tudom, úgy tudom a 80-as évek elejéig használták a másik vágányt, majd azt hagyták rohadni, pár éve fel is szedték.
ZöPö igen látványos felvételeket készithetne ott semmibe vezető váltókról, meg magányos jelzőkről...
Bölény Creative Commons License 1999.08.31 0 0 297
Bagojj, nem mondanad el ezt a 4-es metros topikban is? Ott mar soxor elojott, hogy miert nem csinalnak a Deli osszekoton keresztul egy Kelenfold-Keleti jaratot. Azon is vitatkoztunk ott, hogy Ferihegyre a 3-as metrot kellene inkabb kivinni, vagy a cegledi (szolnoki?) vonalrol egy leagazast? Te ezt hogy latod?
gyurmosz Creative Commons License 1999.08.31 0 0 296
Gyanítom, hogy ez az I. világháború után történhetett meg, ugyanis e háború előtt rengeteg hadi vonalat építettek a térségben (Sátoraljaújhely volt a csomópont). Például egy személyvonatpár volt a Przemysl felé vezető vonal napi személyforgalma. Gondolom a háború után ezeken a vonalakon visszaesett a forgalom, esetleg meg is szűntek, a határmódosítással pedig tovább csökkent a sátoraljaújhelyi vonal forgalma.
Persze nem biztos, hogy ezért történt meg az egyvágányúsítás, ugyasnis az időpontját nem tudom, de szerintem ez lehetett az ok.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.31 0 0 295
Mint latjatok, neha elutom a karaktereket...
tidtok=tudtok, bife=bufe
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.31 0 0 294
Meddig volt ketvonalu a satoraljaujhelyi vonal? Ha jol tudom, korabban a kelebiai is az volt, legalabb is egy reszen (a Moldova konyvben van rola szo, ha jol emlekszem).
Tiszatenyo es Bekescsaba kozott is tobb helyen megvan a ket palya, azonban a bal (?) oldali vagy elegge ramaty alapotban van (a multkor, amikor arra jartam, a szemely is csak 60-nal ment) vagy nem is hasznaljak (pl. Bcsaba es Murony kozott), pedig mindketto villamositva is van. Errol tidtok valamit?
gyurmosz Creative Commons License 1999.08.31 0 0 293
Az új vonalat azért építik, hogy a vonatoknak ne kelljen áthaladniuk Horvátországon is. Viszont ha Rédicsnél építették volna meg a pályát, akkor egy rövid szlovén szakasz után újra Horvátországban kötött volna ki a vonat.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.31 0 0 292
Ott a vasúti híd, aminek van egy kapacitása. ez már így is eléggé jól ki van használva. Olyannyira, hogy egyelőre ez az egyik legnagyobb gátja egy S-bahn típusú, a két városrészt is összekötő elővárosi vasút beindításának.
Másfelől ott van Kö-Ki is, amelyik fővonali állomás, és ha már csak a Ferencváros felőli bejáratát leterheled, ez komoly fennakadásokat okozhat a ceglédi vonal forgalmában. Ezért nem viszik be az összes vonatot oda, illetve ezért nem mind oda.
A 49-es villamosokat pedig sűrűbben indítják, a 103-ason csuklós buszok vannak, továbbá olyan járatokat is indítottak, amik segítenek el- és ráhordani az utasokat (80-as villamos dupla Tatra kocsikkal János kórházig /ezek a Délibe is visznek, ugyebár/, valamint 206-os busz, köztes megálló nélkül a Móriczra).
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 291
Mit tudtok arról, hogy miért fejleszteték vissza egyvágányúra a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vonalat?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.31 0 0 290
Lehet, hogy teljesen "off" leszek, de:
A 180 Ft-os asvanyvizrol mindenki MAGA donti el, hogy megveszi vagy sem. Minden budapesti palyaudvar kozeleben tucatszam vannak kozertek, ahol az altalad emlitett 60 Ft-ert, esetleg 5-10%-kal tobbert, de megveheto az asvanyviz. Aki lusta 50 m-t gyalogolni, az vessen magara. El kell vegre fogadni, hogy piacgazdasag van, az arakat a kereslet-kinalat hatarozza meg, es nem a szocialis erzekenyseg! Abban egyetertek Veled, hogy nem kell sajnalni a bufest, mert nyilvanvalo, hogy o is jol megfontolt uzleti (haszonszerzesi) cellal uzemelteti a bifet, de arrol egyikunknek sincs infoja, hogy milyen koltsegei merulnek fel, milyen berleti dijat ker a MAV a teruletert. Nyilvanvalo: sok az eszkimo, keves a foka, de SENKIRE NINCS RAKENYSZERITVE, hogy megvegye a 180 Ft-os vizet.

Metro: egyetrtek az altalad irottakkal (TV2 emil cimere megirhatod...), az azonban szerintem jogos panasz lenne, hogy a Kelenfoldig kozlekedo vonatokat, vagy legalab azok egy reszet miert nem vittek el Kobanya-Kispestig. En ugyan nem vagyok Pesten, de el tudom kepzelni, hogy a 49-es villamoson micsoda tomeg es kaosz van. Gondolj bele pl. annak az embernek a helyzetebe, aki Bajarol akar Pestre jonni, sebessel. Nem eleg, hogy fel Tolnat bebuszozza, meg Pesten is legalabb megegy "Baja-Bataszek buszozasni" idot kell pluszban raszannia, hogy eljusson a metroig.

Bocs, ha hosszu voltam!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!