Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2017.06.12 0 1 138638

:))

Mennyit cefréztél és milyen módon? 

Gyömbért eddig csak likőr vagy ágyas formában hallottam. 

Előzmény: foxrudi (138636)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.11 0 1 138637

 

Írtam már párszor, hogy én a félbehagyott cefrére ráfújok egy szódás patront.. hűvös helyen légmentesen tárolva nem fog 1 hónap múlva sem romlani mivel a szén-dioxid gáz teljesen elszeparálja az oxigéntől a cefrét.. nálam ez a tapasztalat, és olcsó megoldás, ha nincsen épp időd egyből főzni. :)

Előzmény: pacsepa (138627)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138636

BINGÓ!!! :)

Előzmény: Figyelget (138635)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.11 0 1 138635

Gyömbér? 

Előzmény: foxrudi (138625)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.11 0 1 138634

Van egy (putnoki tégla) méretű szivacs darabom, azzal.

Előzmény: pacsepa (138631)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138633

Már miért ne hallgatnék?

Köszönöm a választ!

 

Ha bármiben is eltérnék az csak a biztonság javára történne! Az a legfontosabb.

Előzmény: öreg_néne_b (138632)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138632

Akkor milyen lenne habzásgátló nélkül?

 

Írták: "a magozott meggy cefrén főzéskor habzásgátló nélkül 35 centi hab volt"

 

30 literes hordóba megy 20 liter cefre és azt két részletben tudod biztonsággal lefőzni. 

Persze, nem kötelező ránk hallgatni...

Előzmény: pacsepa (138630)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138631

Tényleg, ezt a trükköt már olvastam!

Gyakorlati kérdés:

Így megóvom az oxidációtól, de amikor ismét főzni akarsz belőle, akkor hogyan távolítod el a vizet? Lemeregeted és a víz végét kiemeled fóliával együtt, vagy van valami trükk is?

Előzmény: Törölt nick (138624)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138630

Csak 2/3-ig?

Hát ez elég gáz, mert 11-12 litert tudnék egyszerre lefőzni... Akkor milyen lenne habzásgátló nélkül?

Előzmény: öreg_néne_b (138619)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138629

Köszönöm, igen a magokat értettem! Utólag rájöttem, hogy ez fajtafüggő is, nyilván cigánymeggynél akár több is lehet...

 

Előzmény: Jolida (138617)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138628

Bocsánat összekevertem a számokat, de ha átszámolod, két főzés akkor sem jön össze 30 literes hordó cefréből.

Előzmény: pacsepa (138627)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138627

Olvasd vissza, éppen arról szól a dolog, hogy nem!

Maximum egyet! Úgy emlékszem Neked is 17 literes a főződ.

 

Az alapján, amit most kérdésemre segítettek:

Meggy esetében max 2/3-ig tölthetem a hordót. A 30 literből 20 liter marad.

A főzés előtt kijön a mag belőle, ami akár a 20%-át is kiteheti, akkor marad 14 liter.

Ez pedig éppen annyi, amennyi egy 17 literes főzőbe kell.

Előzmény: ksanyi52 (138620)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138626

Még egyet mondok, de már kóstolót sem kérek, csak áruld el végre!:) Édes kömény, de az nem tudom mennyire trópusi? Ha az, sem akkor a 10 évvel ezelőtt elásott cefrédet találtad meg!

Előzmény: foxrudi (138622)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138625

Nem.Erős,édes,és brutál aromás!

Több segítség nincs,mert akkor megmondom! :)

Előzmény: Jolida (138623)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138624

Úgy emlékszem, a magozott meggy cefrén főzéskor habzásgátló nélkül 35 centi hab volt. Megbontott kiforrt cefre, tetejére teríts festő takarófóliát, és önts a tetejére 10 centi vizet. Így az oxidációtól sokáig megvédheted. 

Előzmény: pacsepa (138612)
Jolida Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138623

Csicsóka?

Bár az nekem nem sikerült aromásra. :-p

Előzmény: foxrudi (138622)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138622

Langyos,langyos!Ez sem puhább! :)csak aromásabb.:)

Előzmény: Green Corner (138610)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.11 -2 2 138621

Nem! Az a teveb...k ellen van!:((

Előzmény: Jolida (138618)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138620

"30 literes hordó ezek szerint meggyből éppen egy főzést fog kiadni?"   Éppen kettőt.

 

Előzmény: pacsepa (138616)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.11 0 1 138619

A meggy az üstben is áthabzós (habzásgátlóval is), azt se töltsd 2/3 rész fölé.

Előzmény: pacsepa (138612)
Jolida Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138618

Globális felmelegedésről nem hallottál?

Lassan Szeged környéke is sivatagosodik. :-) A kerítés is azért van, hogy a tevék le ne legeljék a batátát. :-ppp

Előzmény: Green Corner (138615)
Jolida Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138617

Mit értesz "szűrt" alatt?

Ha a magot szűröd le, az kb. 10-15%.

Ha darabos részek jócskán maradnak ezen felül, akkor nem jól "tártad" fel a gyümölcsöt, nem lett keverővel rendesen pépesítve és nem használtál pektinbontót, ami "elfolyósítja" a gyümölcs sejtfalait.

Előzmény: pacsepa (138616)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138616

Hoppá!

Már érdemes volt kérdeznem!

Köszönöm!

És mennyi szűrt cefrére számíthatok, hogy kalkuláljak a lefőzés ütemezésére? Lehet, hogy a 30 literes hordó ezek szerint meggyből éppen egy főzést fog kiadni?

Előzmény: Jolida (138613)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138615

http://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2016/05/02/ultess-batatat-es-egyel-sokat-belole

A Wiki nem írja még, hogy Ásotthalom és környéke a hazája!:)

Május végénél nem is nagyon tudod hamarabb kipalántázni, mert hideg van hozzá!

Előzmény: Jolida (138614)
Jolida Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138614

Az mitől trópusi, ha felétek is terem?

Az utóbbi években csak magyar édeskrumplit vettem.

Előzmény: Green Corner (138610)
Jolida Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138613

Ha például meggyel 80%-ra töltöd a cefrés hordót, akkor a végén 60%-od marad, mert a többi kifut (habzásgátló ide, vagy oda). :-)

Nálam 100kg két hatvanasba és egy húszas-harmincasba "fér" el.

Előzmény: pacsepa (138612)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138612

Sziasztok, egy gyakorlati tanácsot szeretnék kérni!

 

Jön a cefreszezon, a jövő héten szedem a meggyet és a cseresznyét.

A legkisebb 17 literes főzőm van, ebbe nem illik 14 liternél több cefrét tenni a tananyag szerint még akkor sem, ha van benne habzásgátló. Már eleve leszűröm a cefrét főzés előtt.

A meggy és a cseresznye cefréből kb. milyen arányban nyerhetek szűrt cefrét ki? Van erre valamilyen ökölszabály?

Ez a látszólag értelmetlen kérdés azért fontos, mert 30 és 60 literes hordóim vannak. Ha ezeket 80%-ig töltöm, akkor az mondjuk 25 és 50 liter cefrealap.

Számolnom kell (kell?) azonban azzal, hogy a lefőzést csak több szakaszban tudom megcsinálni előreláthatólag, valószínűleg néhány naponta egy-egy főzést.

Az a tananyagból is kiderült, hogy a megkezdett cefrét nem illik tárolni. Ezért számolgatok hogy jön ki a leggazdaságosabban?

Ezzel kapcsolatban még szeretném tudni, hogy érdemesebb-e inkább több hordóban cefrézni és vállalni, hogy nem töltöm fel ezeket, vagy bárhogy is szervezzem meg a folyamatos egymás utáni főzést? Nyűgösen de ezt is meg tudom oldani...

 

Úgy tervezem, illetve a termésből most úgy látom, hogy minkét gyümölcsből 50-60 kg-ot fogok cefrézni, esetleg többet.  Van 3 db 30 literes és 3 db 60 literes hordóm, de nem probléma, ha venni kell hozzá.

 

Köszönöm!

foxrudi Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138611

Trópusi!

Előzmény: ksanyi52 (138609)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138610

Batáta

ksanyi52 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138609

" ne rugaszkodjatok el a földtől!! :) "    Eper, szamóca.

Előzmény: foxrudi (138608)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!