Írtam már párszor, hogy én a félbehagyott cefrére ráfújok egy szódás patront.. hűvös helyen légmentesen tárolva nem fog 1 hónap múlva sem romlani mivel a szén-dioxid gáz teljesen elszeparálja az oxigéntől a cefrét.. nálam ez a tapasztalat, és olcsó megoldás, ha nincsen épp időd egyből főzni. :)
Így megóvom az oxidációtól, de amikor ismét főzni akarsz belőle, akkor hogyan távolítod el a vizet? Lemeregeted és a víz végét kiemeled fóliával együtt, vagy van valami trükk is?
Még egyet mondok, de már kóstolót sem kérek, csak áruld el végre!:) Édes kömény, de az nem tudom mennyire trópusi? Ha az, sem akkor a 10 évvel ezelőtt elásott cefrédet találtad meg!
Úgy emlékszem, a magozott meggy cefrén főzéskor habzásgátló nélkül 35 centi hab volt. Megbontott kiforrt cefre, tetejére teríts festő takarófóliát, és önts a tetejére 10 centi vizet. Így az oxidációtól sokáig megvédheted.
Ha darabos részek jócskán maradnak ezen felül, akkor nem jól "tártad" fel a gyümölcsöt, nem lett keverővel rendesen pépesítve és nem használtál pektinbontót, ami "elfolyósítja" a gyümölcs sejtfalait.
És mennyi szűrt cefrére számíthatok, hogy kalkuláljak a lefőzés ütemezésére? Lehet, hogy a 30 literes hordó ezek szerint meggyből éppen egy főzést fog kiadni?
Sziasztok, egy gyakorlati tanácsot szeretnék kérni!
Jön a cefreszezon, a jövő héten szedem a meggyet és a cseresznyét.
A legkisebb 17 literes főzőm van, ebbe nem illik 14 liternél több cefrét tenni a tananyag szerint még akkor sem, ha van benne habzásgátló. Már eleve leszűröm a cefrét főzés előtt.
A meggy és a cseresznye cefréből kb. milyen arányban nyerhetek szűrt cefrét ki? Van erre valamilyen ökölszabály?
Ez a látszólag értelmetlen kérdés azért fontos, mert 30 és 60 literes hordóim vannak. Ha ezeket 80%-ig töltöm, akkor az mondjuk 25 és 50 liter cefrealap.
Számolnom kell (kell?) azonban azzal, hogy a lefőzést csak több szakaszban tudom megcsinálni előreláthatólag, valószínűleg néhány naponta egy-egy főzést.
Az a tananyagból is kiderült, hogy a megkezdett cefrét nem illik tárolni. Ezért számolgatok hogy jön ki a leggazdaságosabban?
Ezzel kapcsolatban még szeretném tudni, hogy érdemesebb-e inkább több hordóban cefrézni és vállalni, hogy nem töltöm fel ezeket, vagy bárhogy is szervezzem meg a folyamatos egymás utáni főzést? Nyűgösen de ezt is meg tudom oldani...
Úgy tervezem, illetve a termésből most úgy látom, hogy minkét gyümölcsből 50-60 kg-ot fogok cefrézni, esetleg többet. Van 3 db 30 literes és 3 db 60 literes hordóm, de nem probléma, ha venni kell hozzá.