Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56121

Noszóval visszaléptetett álmennyezet.

 

1; Amikor a középső rész a magasabb...

Ennek az előnye, hogy szinte az egész helységet bevilágítja, szórt fényt ad, tehát egyenletes a megvilágítás. Kezdetben ugyan kicsit szokatlan, de nem zavaró.

Itt első lépésben a felső vízszintes részt kell megépíteni, ahogy írtad is kb. 5-10cm-el nagyobbra (valójában ha 3cm-el túlnyúlik az már elegendő). Mivel ilyenkor a váz még hajlamos oldalra elmozdulni, ezért érdemes több helyen ideiglenesen kitámasztani a falhoz (persze annak sincs akadálya hogy már építéskor kiengedd a vázat a falig az adott helyeken. Erre bármilyen lécdarab megfelel. Mérettől függetlenül a hosszú oldalon két helyen, a rövid oldalon egy helyen elegendő. Ezután a meglévő mennyezetedre felcsavarozni az U profilt (kartonon keresztül a CD vázhoz kell csavarozni.)

A visszaléptetéshez fel kell tenni egy U profilt a falra, és egy CD főtartót felfüggeszteni, úgy hogy a külső éle a kartonra csavarozott U30-al függőbe legyen, és az alja a falon futó U30 tetejével legyen vízszintben. Ez azt jelenti hogy a kartonra csavarozott U profil mellett közvetlen fog futni a függesztőpálca, tehát a kartont addig be kell vágni (úgysem fog látszani az a rész, akár az egész levágható lenne). Ezután a megfelelő hosszra vágott CD profilt a falon lévő U-ba dugva, a főtartóhoz kell rögzíteni keresztösszekötővel vagy ankerrel (derékszögű horgony). A CD profilok végére egy U30 kerül. A vízszintes CD profilokat a falon lévő és a másik végén lévő U profilhoz is érdemes odacsavarozni önfúrós lemezcsavarral.

Kartonozáskor elöször a vízszintes keskeny részt szokás betenni a "fészekbe", ami a CD profilok tetejére fekszik. Ezt nem kell csavarozni, azonban a kifelé eső oldalát meg kell fózolni.

Ezután következik a fölötte lévő függőleges rész. A lehető legpontosabban kell leszabni, és mindkét oldalát fózolni. Ezt a felső U30-hoz és a "főtartó"-hoz kell csavarozni (a "főtartó"-hoz csak ferdén tudod). Ha körbeértél akkor már ki lehet venni a felső rész ideiglenes támaszait, de akár benn is maradhat. Jöhet az alsó vízszintes lapok felrakása, ezeket azonban érdemes 2-3cm-el túlengedni az U30-on.

S most jött el a pillanat, amikor érdemes az eddig elkészült részt átfugázni, és a felső rész átglettelni. Amennyiben LED szalag kerül be, akkor a belső sarokba érdemes egy kb. 2 cm-es 45 fokos részt gipszelni, hogy arra kerüljön később a szalag (olcsóbb egy deszka darabból kivágott sablonnal odahúzni egy kis glettgipszet mint az erre szolgáló aluprofilt megvenni). Ugyanis most még viszonylag könnyen hozzáférhető.

S még egy függőleges kis csík felcsavarozása maradt hátra, ami takarja a világítótestet, legyen az fénycső vagy LED szalag. Ezt természetesen a U profilhoz kell csavarozni. Az alsó vízszintes rész kilógó 1-2cm-es részét pedig finomfogú rókafarkú fűrésszel szoktok levágni. Ezután ezt a függőleges részt még függőlegesbe kell állítani. Egyszerűen ha kicsit megnyomod a tetejét, akkor még el tud mozdulni. Tehát kicsit nyomd (gyengén üsd) beljebb kicsit a függőlegestől, és egy mögé tett kis darab kartonnal feszítsd vissza míg függőleges lesz (40-50-60cm-ként elég megtámasztani). A belső oldalon végiggipszelve rögzítheted ezt az állapotot. (Igen, ez elég szentségelős művelet, mert nem férsz hozzá rendesen, de legalább nem is látod mit csinálsz). Jöhetnek az alu élvédők, alulra a normál, a függőleges kis takaró tetejére viszont feles élvédő.

 

Ez a történet gyakorlatilag az arányokon áll vagy bukik, illetve az átgondolt folyamaton. A "padka" szélessége jellemzően 10-12cm szokott lenni, a visszaléptetett sáv szélessége 60-70 cm.

Az hogy mennyivel szükséges alacsonyabbra engedni az alsó részt, az leginkább a világítótesttől függ. Egy LED szalagnál 15-17cm elegendő, fénycsőnél inkább a 20-25cm a jellemző. (az alsó vízszintes rész vastagsága 4,5cm, 2-3cm-el túlnyúlik a függőleges lap LED szalag esetén, a maradék helyen jut ki a fény. Fénycsőnél a függőleges részed magasabb, hisz az a cél hogy ne tudj belenézni direktbe, s ahol a fény kijut az is nagyobb hogy arányos maradjon az egész)

S ha már a fénycsőnél tartunk. Érdemes úgy kiszámolni a belső rész méretét, hogy a fénycsövek (foglalatok) közt 1-2cm-nél nagyobb hely ne maradjon ki, mert kicsit furán mutat.

Alapvetően amikor a függőleges és vízszintes csíkok bekerültek, akkor szokták betenni a vezetékeket. Mivel az alsó vízszintes részbe jellemzően spotlámták is kerülnek, így a fénycső vagy LED tápegységet azokon a lyukakon fel lehet tenni, így csupán a vezetékeket kell betenni. Azonban a spotok elhelyezkedése már meghatározza hova (pontosabban hova nem) kerülhet az alsó rész bordaváza.

Ugyanilyen elven meg lehet építeni egyébként lekerekített sarkú négyzet alakban, körben vagy oválisban is, ott annyit módosul a történet, hogy az U profilokat be kell vagdosni, és a krtont hajlítani (vizezni a kartont, és rengeteg csavart behajtani hogy ne tudja elhúzni a szerkezetet.

Mennyezetre rögzítéskor szigorúan csak acél rögzítőelem használható (acél dübel, beütőék, billenő horog, stb.), műanyag vagy fa nem.

 

Hirtelen ennyit tudtam, ha valami nem tiszta kérdezzetek.

Jay28 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56120

Mellékeltem egy képet. Ilyent szeretnék a fürdőmbe. Tudna valaki segíteni hogyan kell?

Előre is köszi. Vagy valami hasonlóz ami jól néz ki.:)

(M)Ákos Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56119

+ infó:

A helyiség kicsi, a betonozandó rész a szürke L alak. (Felül a rövid oldalon végig van még egy kád eléfalazva, azt nem bántjuk.)

A lekerített rész a klotyó, azzal külön alkalommal foglalkozunk.

A piros csík egy dilatáció lenne. (Jelenleg is van ott valami, látszik, hogy külön csinálták a vonal 2 oldalát). Megfelelő, ha másnap belevágjuk gyémántkoronggal? Itt futna a járólapok között egy rugalmas fuga.

 

+ infó 2:

A lefolyó csövek teteje szinte eléri a jelenlegi padlószintet, tehát max. 15 cm mély árkokat csináltunk az új csöveknek.

 

Köszi :)

 

Előzmény: (M)Ákos (56118)
(M)Ákos Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56118

Egy régi parasztházban csinálunk felújítást a fürdőben.

A padló jelenleg úgy néz ki alulról, hogy: döngölt föld, 10-15 cm homokos murva, azon egy 2-3 cm-s "beton", azon PVC.

Ezt a "betont" alig lehet szétverni, repedés semmi nem volt rajta. Valami max. 1 cm-s zúzott kavics van benne, olyan fényes, vöröses színű volt a teteje.

A terv az, hogy PVC felszed (már megtörnént), vízszigetelés lerak, rá ? cm zsákos esztrich, majd járólap 30x30 cm.

Némi egyenetlenség van a jelenlegi "betonban", ezért, amit ráöntünk, annak is ingadozni fog a vastagsága max. 1-1,5 cm-t.

Kérdések:

1. A fentiek ismeretében mennyi az esztrich minimális vastagsága (Baumit zsákost néztük ki). 5 cm-nél nem szeretnénk többet, ennyi még elférne.

2. Kell-e bele vasháló? Lefolyók átvariálása miatt kellett bele vésni max. 20 cm széles csíkokat (a homokos murvát visszatömörítjük). Esetleg csak ezek fölé tegyünk vashálót átfedéssel, vagy a teljes felületre?

 

Hirtelen ennyi, köszi

(Ami biztos nem lesz: szint kimélyítése, hőszigetelés berakása, stb. Csak rábetonoznánk azt a pár cm-t.)

((A betonozással valószínűleg megvárjuk az enyhülést.))

KömKel Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56117

Semmi gond nincs vele amig hajszálrepedés (és nem 3-5 mm széles), ebben a dögmelegben természetes.

Előzmény: mekkme (56116)
mekkme Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56116

Sziasztok!

 

1 napos szerelőbetonon megjelentek elszórtan hajszálrepedések. Néhány 50 centi hosszú is van. Kb 1 mm szélesek.

Kell ezekkel bármit kezdeni, vagy nem kell vele foglalkozni és mehet rá majd a szigetelés, amikor ahhoz a fázishoz érkezünk?

 

Köszi a segítséget!

digium Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56115

Zsuzsát keresd meg, ebben Ő a legjobb!

http://epitkezes.forum.hu/members/zsuzsa.html

A magamról és az elérhetőség fülön megtalálod amire szükséged lehet.

Előzmény: Wattocsak (56094)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56114

Gondolom én...vagyis én úgy csinálnám/om majd... :-).....Közepén a nagyobb leengedés miatt , kell a dupla "CDváz" és  rugósz függesztő..

http://www.rigips.hu/tervezoknek/termekek_rendszerek/almennyezetek/gipszkarton_almennyezetek/

Előzmény: Jay28 (56109)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56113

Kicsit korábban néztem be tegnap, s még nem volt visszajelzés. Ilyenkor viszont rohanok...

Úgyhogy este.

Előzmény: joevagyok68 (56107)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56112

Maximum 80 centi. Ennél csak közelebb lehetnek a függesztők.

Előzmény: Jay28 (56111)
Jay28 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56111

No még az lenne a kérdésem,h ha direktfüggesztőt használok a mennyezet függesztéséhez,akkor azokat milyen távolságra kell raknom,h azért megtartsa a mennyezetet? Azt tudom,h egyik írányban 60cm a közebe, de a másik írányban? 50cm-enként vagy lehet ritkábban is?

Előzmény: Jay28 (56109)
Madaraspisti Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56110

 A felsősor 3. kép akár nálam is készülhetett volna !!

 Szerencsére régen volt !

Előzmény: halaloszto (56095)
Jay28 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56109

Köszi. ezd érthető lenni,bár tényleg nem egyszerű egy dolog.:) széléhez gondolom jó a direktfüggesztő,de középen mivel fogassam meg a profilokat milyen függesztővel?

Előzmény: joevagyok68 (56107)
Madaraspisti Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56108

 Nyálkás?,  Ha igen akkor valószinű a könnyező házigomba.

Gyilkos anyag. Monden szereves anyag eltávolítandó !!

 És fertőtlenítés .

Előzmény: Wattocsak (56094)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56107

Mindjárt iccaka..és majd leírja ! Ígérte !:-)

 

De szerintem úgy, hogy :

- 2 "szintet" hozol létre CD profilból A "felső" csak a faltól az alsó széle +10cm széles/mély, az alsó meg "attól" befelé

- "megcsinálod" a felső mennyzetet,  kb 10cm-el többet "túllógatva" mint amennyi látszik majd

- a "felső" mennyezetre felcsavarazod az UD profilt körbe, oda ahonnan indítanád a függőleges lapot

- az alsónál a kartont túllógatod a CD profilon 10-15 cm-t

- alulra is felcsavarozod az UD profilt, úgy hogy rácsavarozva a kartont a felső és alsó UD-re, az függőleges legyen

- felcsavarozod a függőleges lapokat (persze csak akkor tudod, ha megfelelő távolság el lett hagyva a faltól ! )

- Az alsó szint túllógatott részénél a szélére felcsavarozod a profilt . AKár CW is lehet...sőőőt lehet az még jobb is...

Arra felcsavarozod az "alsó-szélső-függőleges" lapokat

ÉS kész is...jöhet a hálózás-glettelés...

Szerintem... 

Érthető ? :-)

 

DE majd jön a szaki !

 

 

Előzmény: Jay28 (56106)
Jay28 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56106
no de hogyan kell kivitelezni?
Előzmény: joevagyok68 (56105)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56105

No igen.

Gondoltam, csak nem sejtettem ! :-)

Úgy sem néz ki hülén, ha elhagy az ember 0,5 métert...és akkor már oda fér...

Előzmény: halaloszto (56103)
Jay28 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56104

és milyen megoldás létezik még? Tud valaki segyteni? SOS lenne.

Előzmény: halaloszto (56103)
halaloszto Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56103

Mert a faltol nem fogsz odaferni a csavarhuzoval.


Vajk

Előzmény: joevagyok68 (56098)
Jay28 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56102

azt hittem te is szaki vagy e téren.

Előzmény: joevagyok68 (56101)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56101

Tuuudom ! Olvastam ! :-)

Csak én is hasonlón gondolkodom...ezért biztatom, hogy fejtse ki a dolgot !

Előzmény: Jay28 (56100)
Jay28 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56100

én kérdeztem,mert meg akarom csinálni de nem tudom hogyan kell. de más ötletet is szívesen veszek.

Előzmény: joevagyok68 (56098)
KömKel Creative Commons License 2013.08.06 0 0 56099

Ha ez könnyező házigomba, akkor imádkozz, hogy csak lokálisan legyen fertőzött az épület, és a tartószerkezetre ne terjedjen át, mert kinyirja pár szűk év alatt a fát.

Védekezni sajnos csak úgy lehet ellene, hogy a sérült részeket eltávolitod.

Előzmény: Wattocsak (56096)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 56098

"Ha ragaszkodsz ehhez a megoldáshoz, este (éjszaka) leírom hogyan lehet megoldani."

Ez engem IS érdekelne !

Én is valami ilyenben gondolkodom...

 

"előre össze kell rakni a függőleges részeket és nagy darabokban a helyére emelni,"

Ezt már eleve nem értem...

Miért is ?

 

 

Előzmény: Törölt nick (56091)
KömKel Creative Commons License 2013.08.05 0 0 56097

Hmm... a designváltozással együtt kaptunk szigorúbb moderálást is?

Pedig nem direktreklám volt, hanem segitség...

Wattocsak Creative Commons License 2013.08.05 0 0 56096

Nekem csak az a bajom, hogy a nappaliban találtam és nem a guglin:-)

 

Előzmény: halaloszto (56095)
halaloszto Creative Commons License 2013.08.05 0 0 56095

https://www.google.hu/search?q=k%C3%B6nnyez%C5%91+h%C3%A1zigomba&espv=2&es_sm=93&biw=1440&bih=775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=QRAAUvaPG87CPM6sgeAO&ved=0CAkQ_AUoAQ

 

Sajnos talalsz hasonlo kepet.

 

Vajk

Előzmény: Wattocsak (56094)
Wattocsak Creative Commons License 2013.08.05 0 0 56094

Van valakineg gombászati ismerete?

 





Jay28 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 56093

Nem feltétlen ragaszkodok a verziómhoz,ha van egyszerűbb és még jól is néz ki. A vonalfény csak hangulatvilágitásként mükődne,ha fel van kapcsolva. Meghallgatok minden verziót sőt ha van esetleg ötleted akkor szívesen veszem,mert én laikus vagyok. Asztalos vagyok és szeretek barkácsolni. A saját házam tetjét akarom megcsinálni valami szépre,h ne csak egy egyszerű sima mennyezet legyen. Előbbi hangulatvilágítás a szobában lenne,de ha van a nappalira is valami ötleted azt is megköszönöm. No meg ha leírod hogyan is lehet esetleg megcsinálni azt amire te gondoltál, azaz a te verziód.

 

Segítséged előre is köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (56091)
wetzi7 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 56092

gondolom akkor a new york-i tuzoltok is mind hulyek lehettek, ha ugy szamoltak, hogy a max 650 fokon ego kerozint tomlokkel majd meg tudjak fekezni:) 

 

btw,pont most fogtad meg magad, mert szerintem eleg nehez egy toronyhaz 77-99 emelet kozott letrehozni olyan idealis, oxigen-dus kornyezetet ( kb. egy olvaszto-kemencet ) amiben az altalad leirt modon a kerozin elerheti a megfelelo hofokot. es ha ossze is dol, akkor sem roskad magaba, min. 50-80 meteres, elhajlott acel-oszlopokat kellene latni a felveteleken. ehelyett jo nagy lyukat latunk a tornyok helyen, meg az osszeomlaskor kicsapodo tormeleket, meg napokkal az esemeny utan is 1000 fok feletti hot igazolo hokameras kepeket.

 

sehova nem akarok kilyukadni, csupan tobb ponton nem stimmel a hivatalos verzio. de ez a vita nem is ebbe a topikba valo, sztem akar le is zarhatjuk. 

Előzmény: Madaraspisti (56090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!