Keresés

Részletes keresés

votinka Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138872

Köszi!

Elmaradt a szedés,mert szerintem még nem teljesen érett a meggy.

Közben még azt az infót kaptam ,hogy vizet kell önteni a cefrére elrakáskor.

Éppen annyit,hogy ellepje.

Szerintetek?

Közben visszaolvasás után úgy döntöttem,hogy teszek bele egy kevés cukrot is(2%).

Mikor kell ezt beletenni?

 

 

Előzmény: foxrudi (138847)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138871

Egyáltalán nem elborult. Csak az a kérdés, hogy az üst anyaga mennyire saválló. 

Sok kínai oldal értékesít 20-350-50 literes "moonshine" berendezéseket úgy, hogy a cefrézéshez a páracső helyére kotyogót lehet triclamp bilinccsel feltenni. Az erjedés végén a kotyogót páracsőre és hűtőre cserélik, és máris lehet főzni. Persze, nem mindegy az edény anyaga.

Előzmény: 1zsakkrumpli (138869)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138870

Nem értetted félre. Minnél nagyobb a deflegmáció, annál kevesebb egyéb komponens kerül át a párlatba, annál tisztább lesz alkoholra. De ez ugyebár természetes jelenség a vegyiparban. A desztillációs elválasztó technikákban erőteljesen alkalmazzák a deflegmáció komponens szétválasztó hatását. A különféle kolonnák működése is a deflegmáción alapszik.

Ezért fura számomra, hogy a kisüsti gyümölcspálinka főzdékben a kolonnák használatát erőltetik.

Előzmény: vick_1899 (138866)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138869

Mennyire elvetemült 5let vízköpenyes, hőszigetelt pálinkafőzőbe cefrézni?

Ez ma pattant ki a fejemből!

Nyilván az csak akkor, ha csak annyit cefrézel minta a főző térfogata.

Adott a hűtése, köpenytérben kútvizet áramoltatsz,

adott a keverő-nem kell felnyitni,

adott a kotyogó, hűtőnél a kifolyó csővéget vízbedugód. :)

Előzmény: raczno (138859)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138868

Azt jelenti, hogy nem mindegy milyen nagy a hőmérséklet lépcső. A gőz hőmérséklete és a deflegmátor felületi hőfoka között.

Előzmény: vick_1899 (138866)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138867

vagy én értettem rosszul, és pont előnyös alacsony mértékben :) 

Előzmény: vick_1899 (138866)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138866

Ez engem is érdekelne! "azaz a gyü­mölcspárlatok készítésekor a párlatba kerülő illékony komponensek koncentrációja, vagyis a gyümölcskarakter intenzívebben jelenik meg az alacsonyabb mértékű defleg­máció esetén'  ez azt akarja jelenteni, hogy nem előnyös a deflegmátor használata?

Előzmény: Kaqkk10.1 (138864)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138865

Ok. Ebben az esetben (jó alapanyag, jó cefre) el kell fogadni, hogy ez ennyit tudott és élvezettel kortyolgatni a pálinkát. 

Egs! 

Előzmény: csalántea (138863)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138864
csalántea Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138863

Nem az anyag volt a hibás, az este a szedőktől bejövő ládákból rakták át a barátom hordóiba, épek voltak a szemek, friss a gyümölcs, nem forrt ...

Hagyjátok már ezt a vett eper dolgot ...

Előzmény: Figyelget (138860)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138862

 

 

'Ez a logaritmikus skála (egy egység különbség tízszereset jelent) miatt egyszerűen csak nem igaz.'

 

Korábban ilyet nyilatkoztál , erre írtam, hogy néz már utána , hogy mit hívnak puffernek és mi az, hogy puffer kapacitás és miért igaz, az hogy

 

Tapasztalat alapján 0,3-0,5 pH csökkentéshez 100 kg gyümölcs esetében kb.1 liter 10%-os foszforsavra van szükség.

 

 

 

üdv.:

K

 

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (138840)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.20 0 2 138861

Amennyiben alaposan kimostad,semmi elvetemültség nincs benne. :)

Előzmény: raczno (138859)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138860

Nem kell törölni a savazást az eszköztárból. Amikor nem lehet egyből főzni, nagyon hasznos. De a citromsavat törölheti, egyáltalán nem hatékony. 

Meglehetősen kevés lett a mennyiség, a hozzáadott napfény tükrében. Viszont ha minőségre nem hagy kívánnivalót maga után, akkor a vett anyag lehet a hibás tényleg. Tanulópénz. 

 

Előzmény: csalántea (138856)
raczno Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138859

A cserkó lassan befejezi az erjedés. Úgy néz ki, hogy több lesz mint gondoltam, és üveg edény kapacitásom van. Mennyire elvetemült ötlet a kimosott cefréshordóba tárolók a finomításig?

Alkalmazzátok ezt a módszert?

Köszi: raczno 

csalántea Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138858

"Ha tenne az alszeszbe egy kis szódabikarbónát,és az nem enyhén,hanem határozottan elkezd pezsegni,akkor bizony ecet volt ott a probléma!"

 

Ez a teszt működik a kierjedt cefrére is? Ecetes a kierjedt cefre, ha szódabikarbónára elkezd pezsegni?

 

Előzmény: foxrudi (138857)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.20 0 2 138857

A barátod ne a savazásban keresse a hibát,hanem magában.Ha nem változtat a hozzáállásán,soha nem lesz belőle jó pálinkafőző,ugyanis az alap szinten vannak problémái.

 Hová lett az alkohol???4kg cukor,plusz a gyümölcs és csak 4 liter pálinka lett???Ha a cukor leadta,akkor mi jött a gyümölcsből??

 -Jó ízű lett,ehhez van viszonyítási alap?

  Ha tenne az alszeszbe egy kis szódabikarbónát,és az nem enyhén,hanem határozottan elkezd pezsegni,akkor bizony ecet volt ott a probléma!

 Mellesleg,én soha nem vennék hordóba rakott faepret cefrének.

Előzmény: csalántea (138856)
csalántea Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138856

A barátom ki tudta főzni faeperből az első adagot, elmondása szerint 80 liter cefréből 4 liter 50 fokos jó minőségű (nagyon finom íz, mérsékelt illat) párlat lett ...

 

A kínlódás a citromsav hozzáadásakor kezdődött, a faeper cefre kapott pektinbontást, 100 kilónként kb. 4 kg napfényt, fajélesztőt és savazást citromsavval (sajnos) az előzményekben olvasható módon és körülmények között ...

 

A citromsav a ph-t nem vitte le, ellenben megállította a forrást, amit új adag fajélesztővel és táppal sem sikerült újraindítani ...

 

Rejtély, hogy hova lett a cukortartalom egy jelentős része (gyümölcs+adalék), hiszen nem édeskés a cefre, de nem is ad többet ...

 

Így az eredmény kevésnek tűnik ...

 

Egyetlen előny, hogy nem fenyegeti az a veszély , hogy kifut az előre váltott párlatjegyekből ...

 

A maradék cefre nem édes, nem forr, jó illatú, nem ecetes, alkoholos jellegű ...

 

A barátom törölte a pálinkával kapcsolatban a szótárából a sav és citromsav kifejezéseket, azt mondta, hogy "száradjon le a keze, ha még egyszer sav után nyúl" ...

 

 

 

 

Előzmény: Figyelget (138797)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138855

Nálam hiába nézel körül, mert az asztalosomnál van. Végeredményben az övé is, én csak a sörös dobozokkal, 110-es csőbe építhető szellőző motorral, na meg az ötletekkel(!) szálltam be!:)) Akármikor használhatom, most majd kajsziból csinálok aszalványt, abból meg valamennyi páleszt.Most készül egy nagyobb, ezt lehet, hogy megveszem.

Előzmény: mili70 (138854)
mili70 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138854

Azt gondoltam, bótba' vetted az aszalványt. :)

De legközelebb már rendesen körbenézek a portádon....

Előzmény: Green Corner (138853)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138853

Mert még az aszalt alma pálinkámból sem ittál?

Előzmény: mili70 (138850)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138852

Bocs, nem Jolida, hanem Corner.

Előzmény: In Lak'ech (138851)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138851

Kösz. Jolida fotóiból már beugrott.

Előzmény: öreg_néne_b (138849)
mili70 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138850

Hát, másoltam volna, ha mondod, hogy van. Csak nem dicsekedtél vele :)

Előzmény: Green Corner (138844)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138849

Pottyantós budi madaraknak. ;)
"Sörkollektor", gyümölcsaszaló sörös dobozokból.

Előzmény: In Lak'ech (138843)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138848

                                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (138811)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138847

Pektinbontó: Lallzyme HC

 Fajélesztő: Uvaferm CM

 A bundát nyomkodod le a cefrén.

 Én mindig cefrézés előtt magozom a gyümölcsöt,(az elég főzés előtt is nem az én verzióm,már próbáltam úgy is,és érezhetőbb a mag íz,mint a rögtön magozottnál)de ha te nem teszed,akkor erjedés után,főzés előtt tedd,ne erjedés közben.

 A fúrógépes pépesítés jó megoldás.

Előzmény: votinka (138823)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138846

Persze!... 15 doboz a vízszintes sorban, a függőlegest számold hozzá! Nem tudod elképzelni azt az önfeláldozást mire összehoztam az alkatrész szükségletet!:) Most épül egy nagyobb!!

Előzmény: Jolida (138845)
Jolida Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138845

Ez legalább négy láda sör. :-)

Előzmény: mili70 (138841)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138844

Az enyémet másoltad?

Előzmény: mili70 (138841)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138843

Ez miez?? Gyümölcscsúszda??  :-)))

Előzmény: mili70 (138841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!