Keresés

Részletes keresés

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.21 0 1 138892

A kierjedt savazott cefre pH-ját 2,8-3,2(3,5) közé érdemes állítani, a 20 % -os ecetsav pH-ja 2,5 , így biztos nem működik kierjedt cefrére ez a teszt.

 

Előzmény: csalántea (138858)
csalántea Creative Commons License 2017.06.21 0 0 138891

Rendben, de mi számít kicsi, közepes vagy nagy hőmérséklet lépcsőnek?

Előzmény: Törölt nick (138868)
cloaked Creative Commons License 2017.06.21 0 2 138890

Ha üzemanyagnak főzöd, akkor érdemes. Ezeket a turbóélesztőket erre tenyésztették ki, tekintet nélkül a kongenerképződésre, ami viszont italnál nem mindegy.

Előzmény: pacsepa (138887)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 138889

összetétel alapján hasonlítsd össze más élesztőkkel. Szerintem ez csak erős PR.. a jobb élesztők mind jó alkoholtűrésűek a gyorsaság meg relatív fogalom... Képzelj el két azonos terméket a polcon. Te a sima 'fajélesztőt' vagy TURBO-t választanád? :))))))))

Előzmény: pacsepa (138887)
votinka Creative Commons License 2017.06.21 0 0 138888

Erjedés előtt gondolta,mikor beleteszi a hordóba....

 

Előzmény: öreg_néne_b (138878)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.21 0 0 138887

Sziasztok!

Ismeritek ezt a "csodát": Alcotec 48 turbo fajélesztő.

Nem akarok ide linket betenni, mert szeretném elkerülni a reklámgyanút.

Az ígéretek szerint nagyon magas alkoholtűrésű és gyors élesztő, amibe az élesztőtápot is belekeverték. Sima marketing halandzsa, vagy érdemes használni?

Egyet rendeltem korábban és tegnap este a meggycefrét ezzel indítottam. A telken van a hordó, ma délutánra megyek ki ellenőrizni. Vajon mire számíthatok?

sogi01 Creative Commons License 2017.06.21 0 1 138886

                                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (138848)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 138885

Szia Bujuk!  Hívjál, lehet, hogy tudok...

Előzmény: bujukcekmece (138879)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138884

Azért erőltetik  mert a szimpla üstöket ill. vízfürdőt felváltotta a a direkt gőz fűtés. Ezét a fűtés növelésével, arányban kell tartani a deflegmációt. És újabban ritkán hígítanak utópárlattal. 

Előzmény: kopasz szuzukis (138870)
körte51 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138883

Szintén nem tetszik ez sem ,de itt bárki oszthatja az észt, csak esetleg rájön ,hogy kár! :-)

Előzmény: endrepp (138881)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138882

Szerintem sem. Osztja az észt, tudás nélkül. Nem kéne...

Előzmény: körte51 (138880)
endrepp Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138881

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144250591&t=9007484

 

ebben is segítesz megkeresni a kakukktojást? ;)

Előzmény: körte51 (138880)
körte51 Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138880

Nem ide való ez a stílus, semmi szükség rá !

Előzmény: öreg_néne_b (138874)
bujukcekmece Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138879

Tud valaki meggy szilva barack magozó herkentyűt? Privátban jelezze az aki ilyet gyárt! Köszönöm!

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138878

vizet kell önteni a cefrére elrakáskor.

Mármint a kierjedt cefre tárolására gondolsz? Akkor jó megoldás, csak ne felejtsd ki a fóliát a cefre és a víz közül...

Én ha teszek cukrot, akkor a főerjedés végén teszem.

Előzmény: votinka (138872)
mili70 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138877

Én meg azt sem értem, hogy miről beszéltek. :)

És lehet, hogy nem is akarom megérteni........

Előzmény: öreg_néne_b (138874)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138876

Ha nem zavar, hogy egy hétig benne lakik a főződben, akkor semmi gond vele.

Előzmény: 1zsakkrumpli (138869)
mili70 Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138875

Ha ezt összehozod, akkor nagyon úgy néz ki, hogy az otthonfőzők közül Te leszel az első, aki a vezetett erjesztést eddig legszakszerűbben megoldja.....

Előzmény: 1zsakkrumpli (138869)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.20 -2 0 138874

A cefre nem puffer. És sürgősen felejtsd el, hogy osztod az észt.

Előzmény: Kaqkk10.1 (138862)
körte51 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138873

Igen, ezt teszi a citromsav! Pont mint a körtém! 

Előzmény: csalántea (138856)
votinka Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138872

Köszi!

Elmaradt a szedés,mert szerintem még nem teljesen érett a meggy.

Közben még azt az infót kaptam ,hogy vizet kell önteni a cefrére elrakáskor.

Éppen annyit,hogy ellepje.

Szerintetek?

Közben visszaolvasás után úgy döntöttem,hogy teszek bele egy kevés cukrot is(2%).

Mikor kell ezt beletenni?

 

 

Előzmény: foxrudi (138847)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138871

Egyáltalán nem elborult. Csak az a kérdés, hogy az üst anyaga mennyire saválló. 

Sok kínai oldal értékesít 20-350-50 literes "moonshine" berendezéseket úgy, hogy a cefrézéshez a páracső helyére kotyogót lehet triclamp bilinccsel feltenni. Az erjedés végén a kotyogót páracsőre és hűtőre cserélik, és máris lehet főzni. Persze, nem mindegy az edény anyaga.

Előzmény: 1zsakkrumpli (138869)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138870

Nem értetted félre. Minnél nagyobb a deflegmáció, annál kevesebb egyéb komponens kerül át a párlatba, annál tisztább lesz alkoholra. De ez ugyebár természetes jelenség a vegyiparban. A desztillációs elválasztó technikákban erőteljesen alkalmazzák a deflegmáció komponens szétválasztó hatását. A különféle kolonnák működése is a deflegmáción alapszik.

Ezért fura számomra, hogy a kisüsti gyümölcspálinka főzdékben a kolonnák használatát erőltetik.

Előzmény: vick_1899 (138866)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138869

Mennyire elvetemült 5let vízköpenyes, hőszigetelt pálinkafőzőbe cefrézni?

Ez ma pattant ki a fejemből!

Nyilván az csak akkor, ha csak annyit cefrézel minta a főző térfogata.

Adott a hűtése, köpenytérben kútvizet áramoltatsz,

adott a keverő-nem kell felnyitni,

adott a kotyogó, hűtőnél a kifolyó csővéget vízbedugód. :)

Előzmény: raczno (138859)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138868

Azt jelenti, hogy nem mindegy milyen nagy a hőmérséklet lépcső. A gőz hőmérséklete és a deflegmátor felületi hőfoka között.

Előzmény: vick_1899 (138866)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138867

vagy én értettem rosszul, és pont előnyös alacsony mértékben :) 

Előzmény: vick_1899 (138866)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138866

Ez engem is érdekelne! "azaz a gyü­mölcspárlatok készítésekor a párlatba kerülő illékony komponensek koncentrációja, vagyis a gyümölcskarakter intenzívebben jelenik meg az alacsonyabb mértékű defleg­máció esetén'  ez azt akarja jelenteni, hogy nem előnyös a deflegmátor használata?

Előzmény: Kaqkk10.1 (138864)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138865

Ok. Ebben az esetben (jó alapanyag, jó cefre) el kell fogadni, hogy ez ennyit tudott és élvezettel kortyolgatni a pálinkát. 

Egs! 

Előzmény: csalántea (138863)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138864
csalántea Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138863

Nem az anyag volt a hibás, az este a szedőktől bejövő ládákból rakták át a barátom hordóiba, épek voltak a szemek, friss a gyümölcs, nem forrt ...

Hagyjátok már ezt a vett eper dolgot ...

Előzmény: Figyelget (138860)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!