Keresés

Részletes keresés

Pomber Béla Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104765

szerinted, akik itt vannak, azok ha úgy hozza a sors, hogy menni kell, akkor visszamennek mo-ra bírkának, vagy keresnek maguknak egy élhető országot?

 

És melyik lenne az az élhető ország? Mert az idő (értsd életkor) kereke nem tekeredik vissza...

 

törpediktátornak egy szerencséje van, hogy a békakondéron nincs fedő. ha lezárják, qurva gyorsan robbanni fog. lehet, hogy az lenne a jó, sőt, lehet, hogy az lett volna a jó, ha nem is tudunk kijönni, mert akkor már csak rossz emlék lenne a ner, meg o1g. de utólag mindegy is.

 

halkan emlékeztetnélek rá, hogy közületek a legtöbben nem a patásorbán, hanem az überdemokrata ée egyáltalán nem 1G Gyurcsány idején ment ki, és nem a NER hanem a 2 hetente, nyúlként a kalapból előhúzott 100 lépés, 3 hónap, 10 pontos, 50 napos és hasonló programok idején/elől ment ki.

 

Nagy vonalakban (mert úgysem jön át a finom irónia) nem sokban különbözöl gondolkodásban az egységsugarú Brexit szavazótól amelyik elhitte, hogy a kelet-európai migráns miatt szar neki és ha ezeket kirúgják, akkor heti 100 millió font megy majd az egészségügybe.

 

Azt most ne boncolgassuk, hogy az ex-gyarmati atomagysebészek akadálytalanul áramlanak be, míg a kelet-európaiak keményen fel vannak buktatva munkavállalásilag. A populista tömeghülyítés mértékét meg alábecsülöd, per pillanat nem marad más a politikusok eszköztárában, és ne hivatkozz a gazdaságra, mert ha annak lett volna ebbe érdemi beleszólása, a Brexit sem történik meg, nem hogy a kelet-európai munkavállalók szívatása.

 

De biztos, hogy a bankok, pénzügyi szolgáltatók meg az egyéb, termelő vállalatok menedzsmentje is ugyanolyan hülyék mint én, hogy azt látják, hogy égigérő szar lesz a Brexitből és nem pedig egy afféle lehetőség a növekedésre. Biztos őket is kézivezérli a patásorbán.:-)))

Előzmény: cseik (104764)
cseik Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104764

ki minek érzi, ezen nem veszunk ossze.

 

a benefit rendszer nem a sátán műve, hanem egy mukodokepes orszag szukséges velejárója. a magyar cigányhelyzetnek meg semmi koze ehhez. ott még a probléma lényegét sem sikerult megfogalmazni.

 

a koznép egy részénél téynleg előjöhet az idegengyűlolet, már elő is jött. de országos szinten nem fogják ezt erősíteni, sőt, a gazdaság érdekében erőteljesen simítják a problémát. mert lehet akármennyire nacionalista valaki, ha kicsit belelát a munkaerőpiacba és több esze van mint az éticsigának, akkor látja, hogy az angol nem fogja megcsinálni ezeket a munkákat. ezért a pénzért biztos nem. és ha több pénzt is adnának (ami nem valószínű, ha gazdasági válsághelyzetről beszélünk) akkor sem lennének képesek ezen a szinten elvégezni. nyugateuropai nem jön ide, keleti és fekete ugyan úgy gyűlölt azoknál, akik nem bírják a keletezropaiakat. sőt. tehát öntökönrúgás lenne kiebrudalni a keleteuropaiakat.

 

egzisztencia nem egyenlő gazdagság. egzisztencia egyenlő létbiztonság. az meg itt van, ott nincs.

 

de most, hogy válaszoltam szavakba belekötöszködésedbe, térjünk vissza a mondandóm lényegére: szerinted, akik itt vannak, azok ha úgy hozza a sors, hogy menni kell, akkor visszamennek mo-ra bírkának, vagy keresnek maguknak egy élhető országot?

szerinted, ha valamilyen oknál fogva, kötelező lenne mo-ra visszatérni, akkor ezek az emberek ezt szó nélkül elviselnék?

szerinted mi is birkák vagyunk?

törpediktátornak egy szerencséje van, hogy a békakondéron nincs fedő. ha lezárják, qurva gyorsan robbanni fog. lehet, hogy az lenne a jó, sőt, lehet, hogy az lett volna a jó, ha nem is tudunk kijönni, mert akkor már csak rossz emlék lenne a ner, meg o1g. de utólag mindegy is.

 

Előzmény: Pomber Béla (104761)
VeraVictoria Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104763

Miert ne csinalnanak? 

Itt nalunk is szedik ossze szep csendben azokat akiknek rendorsegi ugyuk volt, nem verik dobra de lehet hallani hogy ezt meg ezt felszedtek, / illegalist, magyart is / kiutasitottak es milyen furcsa, mindnek volt rendorsegi problemaja. Van itt szep szammal magyar illegalis de azokat nem piszkaljak holott egy helyen laktak azokkal akiket kitettek, ez azert elgondolkodtato, nem? Ha bejon valamilyen amnesztia akkor azoknak nem akarjak megadni akikkel baj volt.

Előzmény: Pomber Béla (104762)
Pomber Béla Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104762

de fogadni mernek hogy szep szam jonne ossze, ha azoktol megszabadulnak mindjart egy elhetobb orszag lesz

 

De nem fognak ilyesmit csinálni.

Előzmény: VeraVictoria (104760)
Pomber Béla Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104761

Negatív.

Amit te önigazolásnak érzel, az csak egy kis froclizás.

 

Ha beüt a kemény Brexit, az nagy pofon lesz a gazdaságnak, és bizony GB-ban is kitört a szocializmus az elmúlt 2-3 évtizedben, az ezreléknyi benefites réteg felhízott több százalékra és rákaptak az ingyen megélhetésre, aminek ebben a mértékben már politikai súlya is van, iránymutatásként a hazai cigányhelyzetet említeném, a mai napig csak romlik a helyzet velük kapcsolatban.

 

Az a populista idiótizmus ami belevitte a brit prolit a Brexitbe, az nem fog lecsillapodni a gazdasági problémák megjelenésével, hanem csak súlyosabb lesz a helyzet, aminek következtében ismét előveszik - az egyszer már bevált - kelet-európai migránskártyát, miszerint miattuk szar most az angoloknak.

 

akinek volt késztetése változtatni a saját helyzetén, bátorsága kiköltözni, akarata megmaradni, ereje és tudása egzisztenciát építeni - visszamenne bírkának?

 

Bocs... az egzisztencia nem az, hogy megy a nyifogás az 50 fonttal drágább lakbér miatt és hogy a 6 vagy a 9 éves autó a jobb vétel, mert egy (autónak belépő kategóriás) új Suzuki megvétele már kilóg a családi költségvetés horizontjából, mert hát még a királynak sincs 3.000 fontja egy összegben. Ez nem egzisztencia, ez egy vergődő alsó középosztály, amelyik itthon is vergődne, s nem sokkal lenne alacsonyabban az életszínvonala az angliainál.

 

Én azért vagyok itt a topikban, mert egy időben komolyan megindultunk (volna) mi is, megpályáztam mérnöki állásokat odakint, végül itthon fordult a kocka és maradtunk.

Előzmény: cseik (104759)
VeraVictoria Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104760

En nem hiszek abban hogy kitennek az embereket, az orszagnak eddig is szuksege volt emberekre mert fogy a lakossag.

Akiket kitesznek azok a rendorsegi nyilvantartokban szerepelnek es azoktol kivannak megszabadulni, kis tisztogatas fog folyni ami indokolt is lenne, eleg a hazai kitenni nem tudo rendbontokat karban tartani. A tobbi hivatalosan odakoltozott ugyanugy polgarai lesznek az orszagnak. Nem ismerem az ottani rendorsegi nyilvantartast hogy hany betelepulonek volt baja a rendorseggel/ most nem a kozlekedesi kihagasokat ertem alatta/  de fogadni mernek hogy szep szam jonne ossze, ha azoktol megszabadulnak mindjart egy elhetobb orszag lesz, megbizhatobb lakosokkal es mindegyik orszagnak ez lenne az alma, megbizhato lakossag....

Előzmény: Pomber Béla (104756)
cseik Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104759

dehogynem. kommentedben (és ebben is) benne volt az az önigazolási formula, hogy aki most kint van az ráb.ik....

 

egyébként meg ne hidd. a világ nem angiából és mo-ból áll hanem elbaszott balfaszországokból és élhető társdalamakból. tehát ha anglia belép az első kategóriába, az nagyon nem azt jelenti, hogy értelmes (legalábbis nem idióta) emberek százezrei egy mégelbaszottabb országba mennek, hanem keresnek maguknak egy másik élhető helyet. szerencsére még van pár.

ha pedig ez a lehetőség valamiért nem állna fenn és kénytelen lenne visszamenni mo-ra, akkor az ottani 'szépvilágnak' lenne vége. szerinted a kint élők nagy része - akinek volt késztetése változtatni a saját helyzetén, bátorsága kiköltözni, akarata megmaradni, ereje és tudása egzisztenciát építeni - visszamenne bírkának? bármibe lefogadom, hogy nem. az eredményt meg képzeld hozzá...

Előzmény: Pomber Béla (104756)
VeraVictoria Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104758

Azt hiszem ez inkabb figyelos mint beszelos gyerek, majd megered a nyelve, nyugi. Einstein sem beszelt 4 eves koraig, / addig tunodve nezte a vilag folyasat, rendezgette magaban a dolgokat, hehehe/.

Bamulatosan aktiv a korahoz kepest, illetve ha valaki hagyja a gyereket elni, illetve a termeszetes kivancsisagat, mozgasat, tenni akarasat amig nem veszelyes nem megakadalyozni, az ilyen lesz.

Sok szulo allandoan szorakoztatni akarja valamiert a gyereket, jatekokkal meg probal o jatszani vele aztan jajgat hogy a kolok unja magat, hisztizik, pedig a gyerek ilyenkor mar maga szeretne csinalni dolgokat, belefolyni a mindennapi elet tevekenysegebe, az neki jatek, utanozni a szuloket amit csinalnak. Persze vannak nono dolgok de amugy miert is ne? Elfoglalja magat, megtanulja hogy resztvegyen a csalad eleteben, sosem lesz masra varo.

Egyszer veletlenul rakattintottam egy japan daycare filmecskere es teljesen el voltam ajulva hogy micsoda jol vannak ott nevelve a gyerekek, nem is csoda hogy olyan jol viselkednek a kozossegekben, igen koran megtanuljak. Mivel dolgoztam Magyarorszagon bolcsodeben-ovodaban meg itt is egy darabig, latom a kulonbseget hogy mekkora. Milyen kar hogy nem vesznek at belole jocskan dolgokat, jobb gyerekek lennenek minden teren.

 

Tetszett ez a levelnehezek megallapitas a masik gyerekrol, hehehe...

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=1qRfqboYWNo

 

Előzmény: Bmrenault (104750)
cseik Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104757

kérdéseidben ott a válasz is, csak nem akarod elfogadni.

 

az életnek nincs értelme, célja.  a véletlen úgy hozta, hogy létrejött egy organizmus, ami képes fenntartani önmagát. ha nagyon célt akarunk adni neki, akkor az ez lehetne. megmaradni. az összes többi tevékenység (szaporodás, 'fejlődés", terjeszkedés, aklimatizálódás stb) csak a fennmaradás eszköze, de nem cél.

az egyedeknél is hasonló a helyzet, fennmaradni. embernél is detto. faj-, család-, önfenntartás. a tobbi csak eszkoz. ami bekavar nálunk embereknél, az a begyorsult evolucio. nagyságrendekkel gyorsabban változott az értelmunk és változtattuk meg a környezetünket, természeti és társadalmi szempontbol is, mint ahogy azt a kódunk változása követni tudná. van tehát az emberállat, aminek egyedeinek nagy részébe még mindig a faj-, család-, önfentartás van bekódolva, viszont már nincs szükség az ehhez szükséges tevékenységekre eredeti mértékében. illetve a társadalmi együttélés szükségszerűen korlátozza ezeket az (ösztönszerű) alaptevékenységeket és az emberi alapmivoltunktól eltérő normákat követel meg. de a belső késztetések, amik az eredeti cél megvalósíthatósága miatt fejlődtek ki (sikerélmény, dominancia, biztonság igénye, összetartozás igénye stb) megmaradtak, így ezt valami pótcselekvéssel kell helyettesíteni. ezek azok, amiket jelen korunk mint emberi célként azonosít. pedig ezek csak pótcselekvések.

ha lehántjuk az emberekről a mesterkélt mázakat, szinte mindenkinél az alapösztönöket és az ehhez szükséges alaptulajdonságokat találjuk. táplálkozni, szaporodni, megvédeni magunkat illetve kielégíteni azokat az alapkésztetéseket, amelyek eredetileg e hármas megvalósítására szolgáltak.  ha pedig ezt nem tehetjuk, akkor pótcselekszünk.

 

az általad fevetett módon nincs szabad akarat. a gondolkodás pusztán biokémiai folyamatok összessége. ennek lefolyását pedig az agy struktúrája, aktuális állapota határozza meg. egy akcióra a gondolati reakció determinálva van az agyunk által. (vagy a mögöttes szellemtudat energiarendszere által. csak azoknak, akik ebben hisznek :) ) úgy, ahogy kiszámolható egy eldobott labda halálpontos útvonala, az agy reakciója - vagyis a gondolkodás - is kiszámolható (lehetne a megfelelő tudományos ismeretek birtokában) ha minden releváns körülmény ismert. tehát ha egy reakció kiszámítható, megismételhető és determinált, akkor a klasszikus szabad akarat nem létezhet.

 

 

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (104736)
Pomber Béla Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104756

Kevered a dolgokat. Én nem vágyakat (vágyaimat) írtam le, hanem eshetőséget vázoltam fel. A jelek szerint van esély rá, hogy akik kint élnek, nagyon-nagyon rápacsálnak...

Előzmény: cseik (104755)
cseik Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104755

addig álljál egy lábon....

Előzmény: Pomber Béla (104753)
KeresztesschyTádé Creative Commons License 2019.02.24 -2 0 104754

Akármilyen balul is sül el, valakinek akkor is kell dolgozni ott is. Akinek használható szakértelme, nyelvtudása van arra szükség lesz.

Azért kaszinójogot meg filmes tízmilliárdokat, ker TV-t nem mindenki fog kapni aki hazatántorog. Közmunka havi 180 Euróért azért akad.

Előzmény: Pomber Béla (104753)
Pomber Béla Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104753

Majd lehet megint menedekjogot kerni a budoslipsinyugaton.

 

Szerintem árnyaltabban gondolkozz/fogalmazz, mert ha mégis balul sül el a Brexit, jöhetsz még te is haza farokfelvágva, de ne aggódj, nem fogunk csúnyán bánni a tékozló fiúkkal sem.:-)

Előzmény: jwdo07 (104751)
jwdo07 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104752

https://privatbankar.hu/makro/ha-globalis-haboru-jon-mehetunk-a-pincebe-variaciok-a-jovore-324725

 

Na meg egy "jo hir" a gyonyoru napsuteses vasarnap reggelre.

 

Es en elmentem evezni megint zoxfordba....

 

Jo napot mindenkinek :-)

 

jwdo

Előzmény: jwdo07 (104751)
jwdo07 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104751

Ahhh az nem fog. Vagy ugy vegzi mint csau vagy koltozik moszkvaba.

 

https://index.hu/belfold/2019/02/20/nbb_orosz_kgst_bank_budapest_kozpont_kedvezmenyek/

 

https://privatbankar.hu/makro/putyin-uj-kemkozpontja-hazankban-a-balkanon-is-feladatokat-kell-teljesiteni-324714

 

 

Es igazabol a mordorban ragadtaknak kell eldonteni, hogy akarnak-e orosz befolyas alatt elni vagy sem. Majd lehet megint menedekjogot kerni a budoslipsinyugaton.

Előzmény: cam aro (104747)
Bmrenault Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104750

Most 2,5 éves. Tudna beszélni csak hülyére vesz minket. Néha elmennek otthonról nála, na akkor olyan szavakat kimond...

Szereti nagyon a körhintát/ kocsik motorok vannak rajta/ én meg felteszem 2-3 körre /3. nál jön lefele magától/ kezébe nyomom a pénzt megy fizet a bácsinál és mászik befele.

Ha csak 1 kört/ vagy semmit se mehet akkor hiszti, de nem akar öltözni/ cipőt felvenni kérdezem a körhintát egyből jó gyerek. Legutóbb beugrott egy olyanba/kis emeletes busz/ ahonnan nem tudtam kivenni és mutogatott a bácsira  hogy fizessek. A bácsi meg közölte hogy a gyerek nyert.

Boltnál kérdi kap e fánkot, mondom neki hogy nem. Eltűnik és hoz egy doboz fánkot, vagy hozza a kis zacskót és teszi bele.

Zöldséges bácsinál vásárról, rácsap a zsebemre kell pénz felkiáltással. Kakaóját maga csinálja, persze kell segíteni a melegítésnél meg 3 kanál kakaónál többet nem kap. Be/ki pakol a mosógépbe/ mosógatógépbe elindítja.

Reggelinél ha mondom mi lesz hozza a serpenyőt, tojást/ rántottát ő keveri sütés közben is. Habverés kézimixerrel.

Szemeteszacskókat rak a kukába.

Mióta jár és a seggemben van azóta csináljuk a dolgokat közösen.

Engem önellátásra tanítottak hogy ne azért legyek egy nővel hogy mossa a sz*ros gatyámat meg főzzön rám, ugyan ezt szeretném nála/náluk is mert hogy 2 van, de a másik még csak levélnehezék.

 

Előzmény: VeraVictoria (104748)
VeraVictoria Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104749

Akkor sinen van a gyerek ami a szerelgetest illeti. A lanyod valoszinubb hogy az anyjat fogja inkabb utanozni bar neki sem artana erteni mashoz is, jo dolog az, van egy picike, vekony gyerekmertetu  noi ismerosom, 50 korul jar, a gyerekei superwomen-nek nevezik, az megcsinal mindent. Vett egy ocska hazat es felujitotta, egyedul, mindenfele famunkat megcsinalt rajta, betonozott is a bejaratnal, felszerelte a konyhat, a furdoszobat a sajat ket kezevel, a villanyvezetekek cserejet is de ahhoz hivott ellenorzesre valakit hogy jo-e, jo volt. Fozni nem szeret, illetve nincs ra ideje, napi 10 orat dolgozik mint titkarno, egyszer kuldtem at neki egy tepsi lasagnat/ gyerekeink kiskoruktol baratnok/, nagyon orult neki, amikor az autonkkal volt valami, nem indult, 10 perc mulva megjelent, mar nem emlekszem mi volt a baja de kitalalta es megjavitotta,  beinditotta. Ehhez is ertett. Hogy ezt a tudashalmazt honnan szedte ossze az rejtely, talan meg otthonrol, igaz hogy farmon nott fel, ott azert nem lehet nagyon masra varni, a ferje egy lusta seggfej volt, el is valtak, maga nevelte fel a 3 gyereket.

Meg eroszakos tanacsadassal is szolgalt akkor amikor a 20 eves lanya orokolt egy rokontol egy kis penzt, nagyjabol egy ketszobas oroklakas aranak a felet. Eroszakosan megvasaroltatta vele, a lany most ott lakik, duhosen hogy nem engedte elutazni a penzt ahogy o tervezte volna. Igy viszont van sajat lakasa 20 evesen es a lakbert ebbe fizeti bele.

A gyerekei viszont nem ertenek semmihez, abszolut kez ugyetlenek...

A szulo dolga szerintem kicsit beinditani oket a valo vilagra es osztonozni arra hogy vegyenek reszt a csaladi tennivalokban, hasznukra fog valni.

Előzmény: KawaBazsy (104742)
VeraVictoria Creative Commons License 2019.02.24 0 0 104748

Hany eves ez a szorgalmas kiskolok?

Előzmény: Bmrenault (104743)
cam aro Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104747

a lakatnak kene. 

Előzmény: jwdo07 (104745)
cam aro Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104746

aaa. .. azota mar pogacsa, meg langos is volt.  

 

de ma!.. ma zabalunk. :) 

 

korom, meg csulok.  

kuktaba.

anyosom hazi savanyujaval.

roman kenyervel. 

 

(mire ehen halok tan kesz is lesz. ) 

Előzmény: Bmrenault (104744)
jwdo07 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104745
Bmrenault Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104744

Vajon valaki ma is sajtrudazik?

Bmrenault Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104743

Bizonyos munkafolyamatokat hanyagolok, de a fűrésztől hálisten fél meg mindig kihúzóm a konnektorból is hátha.

De a fúró, kisflex, nyomatékkulcs hozzávaló fejek, ütve csavarozó meg amit elbír az nincs biztonságba. Múltkor elkérte a festéket aztán lefestette az utánfutót.

Grillezésnél fátvág tüzre rak, reggelit közösen csináljuk.

Előzmény: KawaBazsy (104742)
KawaBazsy Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104742

 De, csak tök vicces. Legutóbb 3 ökörrel se lehetett volna elhúzni, amikor kereket cseréltem. Kivi leszek, a lányom is ilyen lesz e.

 Van a gyereknek ilyen játék szerszám készlete, meg szétszedhető autói, azókat állandóan buzerálja. De van elektromos csavar behajtója is.

 

Előzmény: VeraVictoria (104741)
VeraVictoria Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104741

Hat nem kellemes erzes ha a gyereked rohan tartani a franciakulcsot kozben meg lesi hogy mit csinalsz? Ha hagyod ott "rofogni" a hatad mogott  sot bevonod a munkaba, hozd ide ezt, segits tartani azt, probaljuk ki egyutt mukodik-e, mindent at fogsz tudni adni neki amit te is tudsz es nem a tabletet fogja nyaggatni, kis eletrevalo kolok lesz belole es az unalmat ami sok gyerek eletet teszi nehezkesse, hirbol sem fogja ismerni.

 

Regi sztori, meselte valaki hogy a 2 es 4 eves fiait leadta egyszer a nagyszuloknel egesz hetvegere, / vegre, addig feltettek oket balesettol, franc tudja mitol, jo nagy videki haz/, a ket kolok ugy erzekezett haza hogy hoztak a kalapacsot es azzal aludtak el, nem engedtek ki a kezukbol, hehehe...

Mar maguk is szulok azota, ertelmes, mozgekony nagyon tettre kesz ferfiak, a nagyszuloi latogatasok nagyon jot tettek nekik.

Vagy egy szerelom aki mindent tud, jo arai vannak, pontosan erkezik, az elvitte a kimult laptevemet ha nekem nem kell, mondta hogy terit egy pokrocot a foldre, ra a tevet, ad ket csavarhuzot a ket koloknek es nekiesnek, 5-6 eves koruliek voltak, azt mondta hogy azon tanulgatnak es neki van nehany oraja nyugiban mert ha nincsenek elfoglalva akkor nagyon elenk a haz mert van egy meg a csavarhuzohoz kicsi 2 eves is.

Előzmény: KawaBazsy (104740)
KawaBazsy Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104740

Höhö.. neked is ott röfög a sarkadban a kölök, ha szerelsz vmit? :-)

Előzmény: Bmrenault (104739)
Bmrenault Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104739

Túl sok szabadidőd van.Tessék küszöb javitás képekben. Frissen elütött a szin.

Élet értelme az hogy örömet lelj lenne. Te sose fogod a gyerekedet biciglizni tanitani nem lesz a seggedbe mikor csinálsz valamit. stb

Ha meg jön a kaszás utánna már nem tök mindegy? 

 

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (104736)
KawaBazsy Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104738

Mennyit mászkáltam anno én is arra..

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (104735)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104737

Jon szepen fel Kina. Sajat tervezesu auto, elektromos, es meg jol is nez ki, es gondolom meg az ara is jo lesz versenytarsakhoz kepest. Ha még a biztonságosságra is ráfekszenek lesz félnivalójuk az európai/amerikai/japán/koreai gyártóknak... https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/02/22/megmutattak_a_geely_vilagautojat/

AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2019.02.23 0 0 104736

Próbálom "rövidre" fogni, mert erről a témáról soktucat oldalt lehetne írni :-) Szóval, élet értelme in general, és gyerek mint élet értelme.

 

Először is, lehet valaminek szimplán az az értelme hogy létezzen? Lehet az életünk értelme hogy létezzünk és semmi több? Ha igen, akkor a gyerek simán lehet az élet értelme. Viszont ha nem, akkor a gyerek sem lehet. Én a nem válaszra hajlok. Például egy autónak sem az az értelme hogy annyi ideig létezzen amíg csak lehet, és minél több példány készüljön belőle, hanem hogy elvigyen A-ból B-be. Ez az "A-ból B-be" ami az életünknél / emberiség létezésénél számomra hiányzik. "Az én életem értelme a gyerekem, gyerekem életének értelme az ő gyereke és így tovább" számomra nem válasz, mert ez így a végtelenségig folytatható, akár hárommilliárd évig, amikor is a Nap elpusztítja a Földet, akkor a hárommilliárd évnyi emberiség mind hiábavaló volt? Vagy az az értelme az emberi fajnak hogy kipusztítsa az élővilág nagy részét (egy megfelelő méretű meteor egyszerűbb és gyorsabb lenne - autós példánál maradva ez olyan mintha azt mondanám hogy az autó célja hogy fának vezetve kidöntsük vele a fát, nem igazi válasz)? Vagy hogy (monjuk) tízezer generáció múlva természetes (vagy orvostudományunk révén természetellenes) kiválasztódás/törzsfejlődés révén másfélszer ekkora fejünk, hat ujjunk, és vékonyka kezeink-lábaink legyenek (autós analogiával élve, mondjuk hogy nagyobb motor és felni legyen az autóban-autón, ez se igazi válasz)? Vagy hogy megértsük még jobban és jobban a világegyetemet (oké, most még csak nagyon a felszínt kapargatjuk, fogalmunk sincs az univerzum nagy részét adó sötét energiáról és anyagról, hadilábon állunk az anyag mibenlétével és évente fedezünk fel újabb és újabb szubatomi részecskéket, hadilábon állunk a gravitációval, az elektronokkal, az élet mibenlétével, megtapasztalhatatlan tízdimenziós húrelmélettel meg tizenegy dimenziós m teóriákkal próbálkozunk stb., de ha mindezeket megértjük akkor mi van, még jobb gépeket tudunk készíteni, és akkor mi van?)? Stb. Vagy, egyáltalán van értelme az életünknek? (Vagy hova akarun eljutni? Gondolatvezérelt gépek révén "mindenható istenekké" válni akiknek fel se kell kelniük egész nap a fotelból?) Mert a mi kis korlátozott agyunk, egónk, egy nagyon korlátozott világlátással mindenben értelmet keres. De miért kellene bárminek értelmének lennie? Akár az életnek magának? Mennyivel jobb hogy van az univerzumban élet mintha nem lenne? Vagy mi van, ha a értelme az egésznek olyan, amit nem tudunk felfogni? Popper Péter Lurkó kutyája nem értette a neki felolvasott Ady verset. Pedig a kutya és az ember között csak kevesebb mint 40 millió év törzsfejlődés van. Ha mondjuk Isten teremtette a világot (indította el az ősrobbanást, stb.) akkor minimum 14 milliárddal idősebb nálunk, hogyan érthetnénk meg egy 14 milliárd évvel fejlettebb intelligencia célját amikor már 40 millió év is bőven túl sok? Vannak persze filozfálások, hogy "Isten magát, magának fizikai mivoltát akarja rajtunk keresztül megérteni", de azt is mondják hogy "Isten mindenható", ha mindenható akkor egyszerűen úgy dönthetne hogy "most megismerem magam," és hopp, abban a pillanatban megismerte magát... Vagy hogy spirituálisan megvilágosodjunk? Ez se igazi cél, mert ha elfogadjuk hogy a megvilágosodás egy kívánatos spirituális cél, miben más ez mint mondjuk egészséges testsúly és mozgásmennyiség, ami meg egy kívánatos fizikai cél (autós példánál maradva, hogy az autót ne folyamatosan be nem melegedett motorral használjuk 500 méteres távokon, vagy hogy az autó kapjon rendszeres olajcserét, de az autó céljai nem ezek,hanem hogy utazzunk vele). Emiatt a "megadok a gyereknek mindent" sem igazi cél, hanem csak a gyerek fizikai-szellemi-spirituális jólétéről való gondoskodás. Stb. És persze benne van a pakliban az is, hogy x ezermilliárd vagy akár végtelen számú világegyetem van, és pont a miénkben alakultak úgy a természeti törvények ami egyes bolygókon lehetővé teszi a szénalapú biologiai élet létezését - ezért is vagyunk ebben az univerzumban és nem egy másikban. Ekkor a jelenlétünk kb annyi mint a hidrogén vagy a fotonok jelenélte. Stb.

 

Aztán ott van a szabad akarat problémája. Sokak szerint nem létezik. (Nagyon egyszerű példa, bárki kipróbálhatja: próbálj meg egy dologra gondolni öt percig, semmi másra, vagy öt percig semmire se gondolni. Ha igaz lenne hogy "(én) gondolkozom", akkor mi sem lenne ennél egyszerűbb. De nem, sajnos nem így van, az idő 99+ százalékban a gondolkozás történik veled, és neked nincs rá hatásod. Sok esetben percekig észre sem veszed, nem tudatosul benned, hogy milyen gondolatok járnak a fejedben.) Sok agykutatást, szabad akarat témakörét boncolgató könyvet olvastam, egyre inkább úgy tűnik hogy ez nem is létezik valójában vagy csak nagyon ritkán és csak speciális esetekben. Álláspontomhoz legközelebb a "there is no free will - there is only free won't" áll a legközelebb. Azaz agyunk (biokémiánk stb) eldönt valamit, ami rosszabb esetben nem is tudatosul benned (pl miért szimpatikusabb x ember mint y, ha valaki unszimpatikus nem tudod szimpatikussá "átgondolni", és fordítva, vagy hogy miért vakarod meg a füledt tövét vagy simitod végég a hajad ha egy nehéz kérdést tesznek fel stb.), jobb esetben tudatosul de nem tehetsz ellene semmit (pl tudod hogy káros a cigi, vagy az alkohol, vagy a csokitorta, nem akarod szívni-inni-enni, de mégis megteszed), legjobb esetben pedig tudatosul, és "megvétózhatod" (kívánod a tortát, vágysz hogy elutazz a Bahamákra, szexuálisan vonzódsz x-hez stb. - ha nem írod felül akaratlagosan a cselekedetet akkor a torta meg lesz edve, Bahamára repülőjegy lesz véve, x-nek udvarolni fogsz, de ha akaratlagosan felülbírálod akkor nem, de az alap hogy megtörénik ha nem lépsz közbe). A lényeg, hogy a tested-agyad-biokémiád-genetikád akarát - nevezzük "vágy"-nak - nem tudod befolyásolni, maximum megpróbálhatsz neki ellenállni. (Bizonyos ellenállhatatlan-felülbírálhatatlan személyiségváltozások meg szimplán fizikai elváltozástól létrejöhetnek, pl agytumortól valaki tömeggyilkossá vált, vagy egy másik pedofil hajlamokat kezdett mutatni, eltávolították a tumor, elmúlt a pedofiliája, visszajött tumor, visszajött a pedofília, rémisztő, megtörtént esetek.) Hogy jön ez a gyerek kérdéshez? Bizonyára vannak aki "életbiztosításként" ("legyen aki majd gondomat viseli öreg koromban") vagy benefitekért, vagy családban-társadalomban betöltött státusz miatt, vagy partneri-szülői-társadalmi nyomásra-elvárásra stb. stb. vállal gyereket, a többség azonban (remélhetőleg) azért mert vágyik rá. De ki vágyik rá? TE? Vagy egyszerűen beléd van kódolva testi-agyi-biokémiai-genetikai módon, ugyanúgy ahogy egy kutyába, sasba, varangyos békába vagy lepényhalba, azaz a tested/agyad vágyik rá? Ha csak erről van szó, akkor nem azért vállalsz gyereket, mert Te szeretnéd, hanem mert az ellenállhatatlan vágy, ami nem a Te döntésed, erre késztet. Vannak jó példák ennek illusztrálására, például vannak hormonok, vegyi anyagok amik az anya-gyerek kötődést indítják be, ha ebből kevés van/nincs, nem alakul ki kötődés vagy nem lesz erős/tartós. Vagy hogy lehet hogy más gyerekétől a falra mászol, de ha a Te gyereked csinálja ugyanazt amit a másik gyerek ami idegesít, a tiednél nem zavar, sőt akár egyenesen tetszik neked. Teljesen illogikus, hiszen gyerek, gyerek, ugyanaz a cselekedet, ugyanaz a cselekdet. Nem lehet, hogy csak a hormonok stb játszanak veled? Nem lehet hogy a gyerek pufók arcát, röhejesen nagy fejét (testéhez képest, arányaiban) stb azért találjuk szimpatikusnak, mert a természet ezt kódolta belénk, mert ha ellenszenvesnek/semlegesnek találnánk (vagy nem vágynánk gyerekre, vagy szexre stb.) akkor kihalna az emberiség? Nem lehet hogy egyszerűen a gének továbbélése a cél, és Te egyszerűen ennek (jelenleg a Földön a legkifinomultabb) eszköze vagy csupán? Ha viszont így van, akkor csak ugyanazt csináljuk mint az állatok és növények, követjük vakon a belénk táplált programot. Ez lenne az élet célja, hogy azt csináljuk ami belénk van kódolva? De mi végre? Csak mert miért ne? És továbbmenve, a fajfenntartási ösztön, a szaporodásra, utódra vágyakozás ugyanolyan élettani szükséglet mint az evésre, ivásra, lélegzésre stb. való ösztön. Akkor ennyi erővel azt is mondhatjuk hogy az élet értelme az evés... Vagy hogy majd a gyereken keresztül ismerjük meg magunkat, "felfedezzük magunk más oldalait". Ezzel is probléma van, ha én magam nem tudom ki vagyok, más vagy máson keresztül sem fogja megadni nekem a választ. (Mert ugyebár nem a nevem, hajszínem, magasságom, élektorom, foglalkozásom, politikai nézetem, vallásom, stb vagyok, mert ha ezek változnak attól még mindig én vagyok, ezek nem én vagyok, csak információk rólam, de nem definiálnak engem. Ugyanígy x fiam és y lányom szülője vagyok se adja meg a választ, mert ha nem szülök/nemzek vagy neadjisten a gyerekem előttem hal meg attól még én mindig én vagyok. Ez egy nagyon mély kérdés, nálamnál sokkal bölcsebbek egy életet végigmeditáltak arra keresve a kérdést hogy mi az ő lényegük és mivégre vannak a világban és nem találtak választ. Vagy netán nincs is válasz, mert egyszerűen csak testünk, agyunk, neuronhálózatunk, biokémiai folyamataink, múltbéli tapasztalataink és azokra adott és rögzült válaszaink, viselkedés- és gondolatmintáink összessége lennénk? Ez eléggé kiábrándító kilátás... De van benne valami mert cselekedeteink 99,9%-a tudattalan és/vagy múltbéli tapasztalat alapján automatikusan adott válaszreakció.) Van aki kíváncsiságtól vezérelve vállal gyereket ("milyen szülő lennék?"). Van aki gondoskodási vágytól vezérelve ("én majd megadom neki amit én nem kaptam meg"). Van aki pusztán mások alapján illetve tömeghez igazodási kényszer ("mindenkinek van, nekem is legyen" / "furcsa lenne ha nem lenne, mindenki csodabogárnak gondolna"). Van aki félelmből ("lassan kifutok az időből, bár most nem vágyok gyerekre, később lehet hogy nem lehet, mi lesz ha később megbánom hogy nem lett, inkább bevállalok egyet most"). Stb. De ezek nem az élet értelme, egyik sem, nem kontrollálható vágyak, kíváncsiságok, félelmek, elvárásoknak megfelelni akarás, a tömeghez igazodási kényszer, definálási kényszer, hormonok összeesküvése stb...

 

Nah, messzire jutottunk a kismalacos videótól, abbahagyom, persze lenne még sok pont. Akit érdekel tudok javasolni kitűnő könyveket, "popular science" könyveket filozófiáról, vallásról, tudománytörténetről, tudomány jelenlegi állásáról-határairól, spiritualitásról, agyműködésről (nagyon nagyon nagyen érdekes téma... a legjobb szó talán a "shocking" rá), stb. Az én szösszenetem nagyon távol van a teljestől, én világnézetemet tükrözi és nem objektív, és nem is túl jól megfogalmazott, szóval érdemes nálamnál okosabb-bölcsebb-tapasztaltabb tudósok-kutatók-írók műveit elolvasni. Disclaimer: ha nyugtalanít a téma és fontos a nyugalmatok-lelki békétek, NE olvassátok az említett könyveke, mert még boldogtalanabbak lesztek tőle. Komolyan. (Engem nem nyugtalanít, viszont érdekel, így olvasom őket :-))

 

Még annyit, hogy például én személy szerint miért nem akarok gyereket még mindig. 1) Nincs hely, idő, pénz, segítség. 2) Ha akarnák (vagy feleségem nagyon akarná) persze lenne, de nem akarok/akarunk. 3) Kimaradt belőlem a szaporodási - génátadási vágy hormonális, biokémiai vagy más kódolása. 4) Fenti gondolataim vannak 5) Nem félek különc lenni, sosem követtem tömeget azért hogy ne lógjak ki a sorból, nem érdekel ha megszólnak miatta stb. 6) Fontosabbak a szabad időm a hobbijaim. Ezek után szerintem nagy felelőtlenség lenne mégiscsak gyereket vállani... Elmondom a legnagyobb két félelmemet, mert persze van, lehet van aki nevetni fog az elsőn. 1) Mi van ha az életem (mindannyiunk életének) célja/legontosabb feladata a génjeink továbbadása és én ezt nem teszem meg? Lehet hogy hatalmas kár-katasztrófa valójában hogy xxxx felmenőm által évezredeken át továbbadott genetikai kombináció-ág velem kihal. Persze lehet hogy nem. Na de elég ez a félelem gyerekvállaláshoz. Hát nem. 2) Mi van ha tíz vagy tizenöt év múlva egyszer majd szomorúan odajön a feleségem azt panaszolva hogy nem lett gyerekünk (és akkor már nem is lehet) (actually ez egy nagyon realisztikus álomban jött elő 1-2 éve, azóta is állandóan eszembe jut, talán "jövőlátó" álom volt?)...

 

Vegan étrend-életmód: Nem akarok rábeszélni senki. Ti se akarjatok húsevésre rábeszélni :-) (Ugyanigy gyerekvállalás. Isten ments hogy bárkit lebeszélni akarnék, dehogy akarok. De ne akarjatok rábeszélni, mert ez vágy vagy van vagy nincs. Ez olyan mintha rá akarnátok beszélni, hogy szeressek belé x.y-ba, nem fog menni, szerelem vagy van, vagy nincs, ha nincs, nem lehet akaratlagosan szerelembe esni.)

Előzmény: Zlot (104732)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!