Keresés

Részletes keresés

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.26 0 1 139071

Én semmi képen nem kötekednék inkább figyelmedbe ajánlanám , a hivatkozott 'irodalmakat' ha ezt alaposan tanulmányozod, te is élesebben látod a képet..... kötekedni szamárság , mert az eredeti állítások tudományosan megalapozottak , ha még is  akkor azt se nekem címezd , hanem MTA Agrártudomány Kutató Központ Mezőgazdasági Intézetének .

 

üdv.:

K

 

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Elelmiszer-mikrobiologia/ch06s02.html

http://elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/BevProkariotakVilagaba/ch04s02.html

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Elelmiszer-mikrobiologia/ch06s03.html

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/281/1/szeker_krisztina.pdf

Előzmény: kopasz szuzukis (139023)
endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139070

Nem tudom.

Előzmény: öreg_néne_b (139067)
moderngazda Creative Commons License 2017.06.26 -1 1 139069

Sziasztok!

 

Itt egy tök jó cikk az elő-közép-utópárlat szétválasztásról: https://moderngazda.hu/palinkafozes/palinkafozes-lepesei/ . 

 

Remélem másnak is hasznos lesz.


Üdv

István

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139068

A tejsavval nincs probléma de a tejsav baktériummal a cefrében igen, a bakteriális fertőzés egyik forrásaként van megjelölve, érdekes az is , hogy borászatban almasav csökkentésre tudatosan használják.

 

üdv.:

K

Előzmény: Törölt nick (139014)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139067

Milyen fajta?

Előzmény: endrepp (139065)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139066

untatni ? ha nem érdekli nem olvassa....

üdv.:

K

Előzmény: endrepp (139011)
endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139065

Vártam éveken keresztül, de dobálja lefelé és löttyedt. Ez egy kis fa, valamilyen alanyba van beleoltva, leszakad annyi van rajta, de igazán édes nem lesz. Egres ugyanez, rengeteg van, de nem lesz igazán édes.

Előzmény: öreg_néne_b (139064)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139064

Vár meg, amíg megérik. Nálam édesebb, mint a piros. (Blanka és Jonkheer van tets.)

Előzmény: endrepp (139062)
snapszmester Creative Commons License 2017.06.26 0 7 139063

Nem ellenőriztem hogy feltette e valaki, de inkább kétszer mint egyszer sem.

Aki hívott bizonyos ügyben az tegye meg még egyszer. Köszönöm.

 

 

 

Kedves Kollégák!

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

 

Idei 2. hírlevelünkben az illatban és ízben fajtajellegesebb, gyümölcsös pálinkák cefrézési, erjesztési és lepárlási technológiájával foglalkozunk.

 

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények 2016. 4. számában Nagygyörgy László, a Wessling Hungary Kft. munkatársa írt egy kiváló összefoglaló cikket a „Deflegmáció hatása a gyümölcspárlatok komponenseinek relatív illékonyságára”címmel.

 

A cikk számomra a következő lényeges információkkal szolgált:

  • ˇ         „a gyümölcspárlatok készítésekor a párlatba kerülő illékony komponensek koncentrációja, vagyis a gyümölcskarakter intenzívebben jelenik meg az alacsonyabb mértékű deflegmáció esetén.”
  • ˇ         Ha csökkentjük a deflegmációt, nő a fajtaaromák koncentrációja, de minden más illó komponensé is (etil-acetát, ecetsav, kozmaalkoholok, stb.).
  • ˇ         Ha csökkentjük a deflegmációt, csökken a metanol koncentráció.
  • ˇ         Ha túl nagy mértékben csökkentjük a deflegmációt, akkor olyan mértékben csökken az alkohol-kihozatal, hogy az már gazdaságtalanná teheti a lepárlást.

 

Mindezen információkból összegzett következtetések:

  • ˇ         Egészséges gyümölcsből, tökéletes cefrézési és erjesztés-technológiával készült egészséges cefre mielőbbi lepárlásával (érzékeny aromájú gyümölcsöknél), az alkohol-kihozatal rovására még nem menő visszafogott deflegmációval születnek a legszebb, legfajtajellegesebb pálinkák, függetlenül a lepárló berendezés rendszerétől, típusától.
  • ˇ         A cefrében meg kell akadályozni a káros oxidációt, ami az aromaanyagokat is oxidálja (egészséges gyümölcs, gyors feldolgozás, ha szükséges víz hozzákeverés, savazás, gyors technológia, gyors pektinbontás, Optimum-White, mielőbbi erjedésindítás fajélesztővel, erjedés után mielőbb főzés vagy oxidációt megakadályozó tárolás utáni lefőzés)
  • ˇ         A cefrében meg kell akadályozni a káros mikroorganizmusok (talaj-, tejsav-, ecetsavbaktériumok, vadélesztők) tevékenységét, melyek egészségre ártalmas és/vagy érzékszervileg abszolút nemkívánatos anyagokat (akrolein, ecetsav, propionsav, vajsav), vagy nagy mennyiségben nemkívánatos aromaanyagokat (acetaldehid, etil-acetát, diacetil, kozmaalkoholok, stb.) termelnek. Ezt a talajszennyezés mentesség, egészséges gyümölcs, gyors technológia, savazás, gyors fajélesztős beoltás és erjesztés garantálja.
  • ˇ         A cefrében fel kell szabadítani a gyümölcsben rejlő aromaanyagokat. Pektinbontás, aromaextrakció a héjból (Lallzyme HC és EXV), a cukrokhoz kötött aromaanyagok felszabadítása (Lallzyme Cuvée Blanc enzim, Uvaferm 228 fajélesztő, Lallzyme Beta enzim)
  • ˇ         A gyümölcsre jellemző aromaanyagok felszabadítása és termelése a fajélesztők által. Uvaferm 228 aromafelszabadítás, Danstil A, Uvaferm SC, CGC-62 gyümölcsészter termelés, Uvaferm CM elegáns aromák és cserzőanyag tolerancia.
  • ˇ         Erjedés után oxidáció elleni védelem (mielőbbi főzés vagy további savazás 2,8 pH-ra, tökéletes légmentes zárás, hideg helyen tárolás és mielőbbi lefőzés).

 

TEHÁT TULAJDONKÉPPEN EGY MONDATBAN ÖSSZEFOGLALHATJUK, HOGY HOGYAN IS LEHET KIVÁLÓ PÁLINKÁT KÉSZÍTENI:

 

Ha jó minőségű, érett, de nem túlérett gyümölcsöt gyorsan feldolgozunk, rendesen magozzuk, 3,2 pH körülire savazzuk a cefrét, lebontjuk a pektint, a gyümölcsaromákat tökéletesen feltárjuk, megfelelő fajélesztőkkel (aromafelszabadító, észtertermelő, stb.) minél gyorsabban beindítjuk és 15-20 °C között lejátszatjuk az erjedést, antioxidáns és komplex tápanyagokkal jól tartjuk az élesztőt, és védjük a cefre aromaanyagait, erjedés után pedig mielőbb lefőzzük a cefrét, lepárló berendezéstől függetlenül egy csökkentett deflegmációval, gyorsabb lefőzéssel (ami még nem megy az alkoholkihozatal rovására), akkor kiváló fajtajellegű, illatos, ízletes, alacsonyabb metanol és egyéb káros anyag tartalmú pálinkát kapunk!

 

A helyes cefrézési és erjesztés-technológiát, az alapanyagokhoz ajánlott segédanyagokat a csatolt katalógusainkban találják, amit nyomtatott formában is meg tudunk küldeni az Önök részére (a felújított üzemi technológiai anyagunk is elkészült).

 

Jó időt, jó munkát és jó szezont kívánva,

üdvözlettel:

 

       Dr. KOVÁCS Tamás Ph.D.

                  ügyvezető/director

endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 2 139062

:) túrót, nem tudok mit kezdeni vele olyan savanyú nem eszi meg senki, idén "facsartam" ki először, így szörpnek elég jó, meglepően kevés elég, úgy is masszív savanyú lesz tőle minden.

 

Na jó, szabad a gazda. FEHÉR RIBIZLI :)

Előzmény: rézmanó75 (139060)
endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139061

Régóta honos Mo-on, elterjedt, igen savanyú, most érik, alacsony a cukra, rengeteg a C vitamin benne, jóval több, mint a citrus félékben. :)

Előzmény: Bárk_i (139057)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139060

Büszke" Vagy nagyot rá!

Előzmény: endrepp (139055)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139059
:) Annak beeresehez kell meg par het,nalam meg zold de lesz boven termes szerencsemre:)
Előzmény: Bárk_i (139058)
Bárk_i Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139058

Neked nem fagyott el a füge?,mert lehet az is.

Előzmény: Bárk_i (139057)
Bárk_i Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139057

Lehetne  gránátalma is,az sem csúnya gyümölcs 

Előzmény: Bárk_i (139056)
Bárk_i Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139056

faeper,de elsőre málna volt a tipp. Rájöttem annak piros a leve.

Előzmény: endrepp (139055)
endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139055

Most érik be.

Előzmény: Figyelget (139054)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139054

És nem most van az érési ideje? 

Előzmény: endrepp (139051)
Jolida Creative Commons License 2017.06.26 0 1 139053

Nem bírom meginni, szétmarja a gyomromat (pedig kéne reggelenként egy pohár fele víz, fele ...m).

Előzmény: endrepp (139051)
endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139052

Nem, (ős?)honos. :)

Előzmény: vick_1899 (139049)
endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139051

pH2.6, magas pektin tartalom, alacsony cukor. Így már nagyon könnyű! :))

Előzmény: Jolida (139050)
Jolida Creative Commons License 2017.06.26 0 1 139050

Akkor mégis kovászos ubi. :-)))

Nálam most az érik... no meg némi diólikőr.

Előzmény: endrepp (139048)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139049

Kókusz??? (:

Előzmény: endrepp (139048)
endrepp Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139048

Na annyira azért nem. :)

Most érik nálunk a kertben.

Előzmény: Figyelget (139046)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.26 0 1 139047

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (139032)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.26 0 0 139046

Hát ha nagyon szép, akkor magyar kajszi! :)))

Előzmény: endrepp (139045)
endrepp Creative Commons License 2017.06.25 0 0 139045

Annyit segítek, hogy nagyon szép gyümölcs. ;)

Jolida Creative Commons License 2017.06.25 0 0 139044

De az is lehet, hogy kovászos ubi leve. :-)

Na, abból igazán nehéz pálinkát főzni. :-ppp

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.25 0 0 139043

Akkor Malibu ;)

Előzmény: endrepp (139040)
Jolida Creative Commons License 2017.06.25 0 0 139042

Kókusz?

Előzmény: endrepp (139040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!