Sürgősen eladó 2 csapat liba! Az egyik egy Landeszi májliba csapat a másik pedig egy Afrikai Bütykös csapat.
A Landesziek tavajiak, idén már tojtak 188g-os tojások voltak átlagban... 3 tojó 1 gúnár, a gúnár és az egyik tojó 8,5kg-os a másik két tojó pedig 7,5kg-osak. A 4db 20.000 Ft!
Az Afrikai Bütykös ludak is tavajiak, ezek is tojtak idén... 3 tojó 1 gúnár, de az egyik tojó idei. Ezeket nem mértem, de a gúnár kb. 6-7kg a tojók pedig 4-5kg körüliek. A 4db 17.000 Ft!
Érdeklődni privát üzenetben, helyileg Hajdú-Biharban vannak Hajdúnánáson!
Az egyes állatok húsa másabb állagú. Pl némakacsa vs "magyar" kacsa A "magyar" kacsa húsa a némáéhoz képest nincs olyan száraz, zsírosabb. Ha egyformán hízlalod mind2 fajtát, akkor is érezni a különbséget.
Én is tudom, hogy a jelentős máj tömés eredménye (kukoricával), de húshozamra nekem a zabon tartás lett ajánlva, nincs is bennem csalódás egy deka sem.
Egyszóval, mivel tömésre nincs affinitásunk, a máj akkora lesz amekkora. Mivel tömött liba máját szoktunk sütni, ezért vagyok kíváncsi, hogy ezeké milyen lesz.
Csupán ez az okostojás zökkentett ki a süket dumájával, amit én élből nem hittem el, hiszen kizárt dolog, hogy egy olyan tápértékű takarmány, mint a napraforgó, kárt tegyen bennük.
Mondjuk a zab 70 forintos kilónkénti árval szemben ugyanannál a kereskedőnél 170 forintba kerül a szemes napraforgó. Így tányérostól, meg ahogy én adom, cakk-pakk bepakolva a szárazanyag, a ballasztanyag utánpótlás is biztosítva van.
Kapnak ezek mindenemellett sárga- és görögdinnyét, tököt, cukkinit, patisszont, csöveskukoricát, a konyha zöldmaradványait, vágott füvet, és hát ugye övéké a kert teljes 700-800 m2-es füves-gazos terjedelmével (mésszel és sóderrel fűszerezve), egyszóval elég rendesen el vannak kényeztetve. Ennél biobbak már nem is lehetnének.
Mijo,a mentorod nem mondta hogy máj libát adott? :D Nem jelentös de szárazabb,rostosabb a husuk mint a fehér ludaké. Hozamra sok husa van minöségbe gyenge. Májról annyit,hogy náluk is csak töméssel éred el a nagy zsír májat! De ha tömöd akkor sokkal nagyobbra nől a mája mint a fehéreké. Hizlalni kukorica jobb mint a zab!
Időközben beszéltem a "mentorommal", aki amúgy szolid ember, de erre azt mondta, hogy ez hülye.
A zab mellett szerinte bármilyen maggal tarkíthatom az étrendet, amit szívesen fogyasztanak. Rá se kellett volna bagóznom a riogató okostojásra.
Nem tudom merre mennyi a liba ára, de felénk egy tanyasi, vagy házi kapirgálós piros kakas élősúlya 900-1000 Ft között van. A jó taviponty is ennyibe kerül. Na vajon melyik a kiadósabb?
Ha csak a háziliba zsírját nézzük: 1300-1400 Ft/kg.
A napokban egy pár házzal odébb lakó szomszédasszony üzenetben kérdeztette, hogy a három tojója mellé eladnék-e egy gúnárt és mennyiért? Válasz: nem, nincs ára!
Hanem! Szöget ütött a fejemben egy mondatod: "A landeszi ludnak valoban szárazabb amugy a husa mint a hus libáknak ...".
Na most akkor hogy is van ez?
Hiszen én éppen annak tudatában tartok zabos libákat, mert a húshozamra utazok.
Egyébként sütök én, főzök én mindent, de a baromfifélék sütésében az asszony a profi, nem is szoktam e téren tolakodni. A májra leszek piszok kíváncsi.
Ha kiszárad a hús az csak a sütési technika hiánya nem a napraforgóé. Adhatod nekik de csak mértékkel,ugy 20 százalék max. Túl sok tönkrevágja a belet pláne ha nem keverve eteted. A landeszi ludnak valoban szárazabb amugy a husa mint a hus libáknak de majd ha sütőd adok tanácsot hogy finom legyen a pecsenyéd.
Mesélem neki, hogy az amúgy zabon tartott libáimnak az utóbbi 2-3 hétben alkalmanként módomban áll napraforgót is adni tányérostól, ez ilyenkor 4-5 darabot szokott jelenteni.
Zabálják, mint a cukrot.
Erre hallom tőle, hogy ez nem jó, mert a levágott állat túl zsíros lesz, meg ki fog száradni sütéskor a húsa.
Hogy mindezek miként vannak összefüggésben, fogalmam sincs, de aki ért a tartáshoz, mondja már meg, hibázok-e bármiben is, ha ilyen módon tarkítom az étrendjüket?
Előre is szives elnézésed kérem amiért későn és illetéktelenül válaszolok,de meg szólítottál.Igazad van nincs szakirányú végzettségem,kérlek nézd el tudatlanságom.Azt sem tudtam hogy ez egy zártkörű társaság és csak külön engedélyel szabad itt szólni.Ezt a jövőben észben tartom és legközelebbi hozzászólásomhoz a te engedélyedért folyamodom.Valamint azért is az elnézésed kérem amiért késön tettem meg ostoba megjegyzésem,talán mentségemre szólgál hogy 66 éves vagyok és mint látod egyre gyorsabban hülyülök.Remélem hozzászólásomért nem fogsz megdorgálni.Szivélyes üdvözlettel :Zsolnai Ferenc
Egészségedre! De ne köpd ki! Menjen az útjára, mert a belső szerveid is karbantartja! Ha már kis mennyiség nem hat, emeld a tétet, de vgyázz, mert lábra támad! :-)))))
Mostan megyek és megvizitálom virtualité, mijaza pleszkavica. Pályinka itt is van, kezelem vele az allergiámat (nem vihog, télleg! rögtön nem hapcizom, nem folyik ki a szemem, mihánt egy nyeletnyivel gargalizálok. Hótkomoly!). Nálunk zöldborsóleves (lesz eccercsak) a menü, előtte komoly alaplevet csináltam (mernincs' csibeaprólék, tehát tyúklevesből fő), mostan applikálom a daragaluskát hozzá... közben meg unalmamban berakok ekkis uborkát, csemegügyileg lesz abszolválva, na meg paprikát káposztával.
Ja, a libák jóvannak, hogy ne legyek tejjesen' OFF:)
Már megbocsáss, de vannak dolgok, melyeket nem szabad elbagatellizálni és üdvös a végére járni. Ez ilyen.
Ami a gusztust illeti, változatlanul tartom, hogy embere válogatja.
Van aki az osztrigára úgy tekint, mint a takonyra, jómagam csemegeként fogyasztom.
Van aki a varjút meg nem enné, előttem meg a galamb-csikre közötti átmenettel a legízesebb étkek egyike. Ürgét ettem már, de a sünt nem vállalnám be. Macskát, kutyát és lovat se. Kacsát se kínai módra, mert mézzel fényezik, sós legyen az és ne édes.
Jómagam, ha halat pucolok, például pontynál még a béltraktusból is ki- és lefejtem a szívet, májat, egyszóval a zsigereket. A hólyagot is felhasználom. Fejéből a szemek körüli burkolat a legfinomabb (gidánál, báránynál úgyszintén). Az emberek zöme ezeket eldobja.
Egyszóval, miként a medve, úgy a veszettség sem játék.
Mi is beleszoktuk főzni a levesbe a fejét is. Igaz én mindig lenyúzom a fejéről a bőrt, mert nem szeretem bügyürgetni az apró tokokat róla. A csőrét levágom eldobom, a nyelvét rajtahagyom és megfőzöm. A nyelvéről a bőrt le kell szedni ép úgy mint a disznónak. Az orrjáratait és a nyelőcső, gége darabjait szintén el kell távolítani. A pofahúsa ami rajta marad nagyon jóízű és a csontot feltörve a velő is kiváló csemege.