Kinéztem magamnak egy Brix/Alkohol refraktometert. Agrowebshopban 11500.- jó magyar forint. Szeretnék kicsit közelebb kerülni a cefréimhez idén, és jobban megismerni őket.. :)) Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ebben az esetben az alacsony ár egyenlő lehet a gyenge minőséggel, vagy nem kell attól tartanom, hogy silány minőség lesz?
Van egy csomó kondim, megnézem neked, amúgy is akartalak hívni, emiatt a kondis indítás miatt. Próbának talán jó, hogy lesz-e elég kakaó benne 1 fázisról járatva az nem biztos.
A Bakony (Lada) ablaktörlőt, csak az arányok miatt tettem oda...a nagyobbikat most "gyógyítom" rá a tengelyvégre, de sajnos nem tudom lepróbálni, mert nincs 30x230V a házban...majd teszek képet, hogyan sikerült...a kis méret és kis wattszám ellenére, állítólag brutál erősek...ahol használatban voltak, éjjel nappal mentek...a kisebbik 0,6 mikrós kondival indul 230V-al, de még nincsen ilyen kondim...de pesten gondolom csak kapok valahol...
Egy 12 V DC, egy 6 W egy fázis, egy 25 W három fázis. Hogy a három fázisosnál hogyan jött ki a koreainak a 220 V az nem tudom. A fázisok között 400 (régen 380) V van.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Érdekes ez, mert eddig én mindig szűrtem az alszeszt vattakorongon, de most csináltam egy földieper pálinkát, azt ami felrobbantotta a hordómat és azt nem szűrtem, mégis tökéletesen tiszta lett a pálinka a végén.
Én mindent 45 fokosra higítok.
Egyébként az epret elengedem, nem is elsősorban a primer kár miatt, hanem mert egyrészt hihetetlenül macerás értelmezhető mennyiségű epret lecsumázni, másrészt drága is, úgyhogy hiába imádom az aromáját, epret nem főzök többet.
A cseresznyével kapcsolatos kérdésemre érkezett válaszokat ezúton szeretném megköszönni!
Sajnos szedés közben jött egy vihar, ezért csak kb. 20 kilót tudtunk leszedni, az meg nem feszítette szét a hordót:)
(Bocsánat, városi ember vagyok, bár gyerekkoromban még vidéken éltem, de nem emlékeztem, hogy milyen sokáig tart egy nyavalyás vödröt teleszedni cseresznyével:)
Nem is számítok 2-2,5 liternél többre, de elég ez, meg legalább ingyen volt.
Ez volt az első cseresznyém és meghökkentem a 23-as BRIX-en.
A finomításnál az alszeszt hígítsd vissza 20 fokosra (csapvízzel). Az előpárlat elválasztáskor a kifolyó párlat 82-84 fokos legyen, max. 1 dl. A középpálat gyűjtése 50 fokos kifolyóig legyen. Viszont, utána az utópárlatot decinként gyűjtsed. Nem tudom használtál - e az alszesz főzéskor kozmaolaj leválasztót, ha nem akkor finomítás előtt feltétlen fölözd le az alszesz papírtörlővel, vagy valahogy.
Mivel az utópárlatot decinként gyűjtöd, ezzel meg tudod tanulni, hogy a főződ hogyan tisztít utópárlatot. Az 1 decinkét szedett utópárlat mintákat kiszellőztetve 3 - 4 nap után kóstold, csak ezután öntsd a közepéhez, ha még mindig jónak találod. A pálinkának az idő múlásával leginkább az utópárlati komponensei erősödnek, főképp kisüstin.
Köszi, megfogadom a tanácsodat, úgy csinálom ahogy mondtad.
körtés 01: remélem igazad lesz, holnap kiderül. Legalább névnapom alkalmából megkóstolhatom életem legelső pálinkáját :).
Figyelget: nem raktam bele cukrot. Bár a párom csinált még befőttet is, és abból maradt vissza valamennyi szirup amit beleöntöttem még a cefre erjedés kezdetekor. Szerintem nem volt több pár dkg cukornál abba a fél liter szirupban. Ez nem gond? A 3 liter jól hangzik, de azért már lehet tesztelni frissen is vagy várni kell 3 hónapot míg pihen a pálinka?
Az eloparlatot szagold ki. Nem lehet latatlanban kijelenteni mennyi lesz. Lehet 0,5 es lehet 5% is ha rosszabbul sikerult a cefre.
Amikor elkezd csepegni az eleje, kis muanyag kavespoharakba gyujtok nehany centilitert egymas utan akar 5-6 poharkaba. Az elso kettot csak szagold, utana mar izlelheted is ovatosan, ha szagra jo.
Nem kell magyarazni, erezni fogod a kulonbseget. Az eleje mehet az asszonynak, de ne igya, hanem hasznalja (koromlakk lemosonak).
Az utoparlat 50 fok alatt varhato, de friss es jo cefrenel kozelebb a 30-hoz. Megintcsak izlelj es szagolj!
En szoktam egy kis poharkaval a biztosan kozepparlatbol etalont kesziteni. Ehhez hasonlitok.
Köszi mindenkinek a választ és a segítséget. Ma végre lefőztem az összes cefrét. Volt összesen 37kg cseresznye cefrém ebből lett 8.5l 26%-os alszesz. Ez jó vagy kevés? Holnap lefőzőm belőle a pálinkát, kíváncsi leszek mennyi lesz. Ha csak a 30%-al számolok akkor kb. 2.5l-nek lennie kell ami szerintem még mindig kevés a 37kg gyümölcsöt nézve. Ha elindítom a 2. lepárlást, mennyi előpárlatot dobjak el, és kb. hány %-nál jön az utópárlat?
Idén elmaradt a látványos forrás (kapott rendesen Foamsolt, mert nem igen komálom a garázs felmosását), forrogat-forrogat, de a kotyogók meg se szólaltak.
A "vad" úgy két nappal van lemaradva a másik mögött (Brix mérés).
Tegnap este az élesztőzött adagokon még 18-20 centis, a vadban 30 centis bunda volt.
Reggelente kapnak egy-egy lefagyasztott 1.5l-es vizet, ezzel másnap reggelre úgy 22-23 fokon tudom tartani a cefre hőmérsékletét.