Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 2017.06.29 -1 1 139174

Én sem mondtam, hogy nem hasznos. Egész odáig örömmel olvastam, ameddig el nem jutottam  arra a pontra, hogy ingyenesen megvehetem 1290 Ft-ért. 

+ eleve óckodok a olyan dolgoktól amik így kezdődnek: " Nem szeretnénk hazudni Neked, mi MINDEN EGYES KIKÜLDÖTT FÜZETEN PÉNZT BUKUNK"  

Ilyenkor mindig egy Churchillhez köthető mondat jut az eszembe, az ebédről, meg a ingyenességről......

 

Előzmény: Marquetym (139137)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139173

Az, hogy nem túl magas mit jelent pontosan? Pontatlanul mér? vagy az anyagminőség stb?

Előzmény: endrepp (139170)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139172

Gyümölcsök brixét is szeretném mérni.

Előzmény: öreg_néne_b (139168)
endrepp Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139171

Rajta van a CE logó, ezt az EU-ba szánták felhasználásra.

Előzmény: Green Corner (139164)
endrepp Creative Commons License 2017.06.29 0 1 139170

A minőség nem túl magas, de használható, viszont az ár nem alacsony. Nézd meg itt.

Előzmény: vick_1899 (139167)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139169

Ezek itt dolgoztak kis hazánkban 50 Hz-en...

Előzmény: 1zsakkrumpli (139166)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139168

Mit szeretnél tudni? Azt, hogy van-e még cukor a cefrédben, kóstolással meg tudod állapítani.

Előzmény: vick_1899 (139167)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139167

Sziasztok!

 

Kinéztem magamnak egy Brix/Alkohol refraktometert. Agrowebshopban 11500.- jó magyar forint. Szeretnék kicsit közelebb kerülni a cefréimhez idén, és jobban megismerni őket.. :)) Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ebben az esetben az alacsony ár egyenlő lehet a gyenge minőséggel, vagy nem kell attól tartanom, hogy silány minőség lesz?

 

(https://www.agrowebshop.hu/termek/1126/refraktometer_cukor_brix_0-45_es_alkohol_0-25_tartomanyt_mero_-_atvilagitassal_mero_cukor_cefre_brix_bor_fokolo_-_kezi_refraktometer_muszer_-_ref2_-.html)

 

 

1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139166

Japánban nem 3x230 V van?

Előzmény: rézműves1 (139153)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139165

Nem kettes a szorzó. 110 V esetén 190 V van a fázisok között. Ugyanazon a motoron egy sorral lejjebb 50 Hz van. 

Előzmény: Green Corner (139164)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139164

Nem lehetséges, hogy a nullás áram 110V,a fázis áram 220V mint az USA-ban?  Én erre gondolok! A motoron látok egy 60Hz-s feliratot, az is USA szabvány.

Előzmény: öreg_néne_b (139160)
endrepp Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139163

Van egy csomó kondim, megnézem neked, amúgy is akartalak hívni, emiatt a kondis indítás miatt. Próbának talán jó, hogy lesz-e elég kakaó benne 1 fázisról járatva az nem biztos.

Előzmény: rézműves1 (139161)
endrepp Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139162

Gondolom a csillag kötésben kialakuló tekercsfeszültséget írta rá.

Előzmény: öreg_néne_b (139160)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139161

A Bakony (Lada) ablaktörlőt, csak az arányok miatt tettem oda...a nagyobbikat most "gyógyítom" rá a tengelyvégre, de sajnos nem tudom lepróbálni, mert nincs 30x230V a házban...majd teszek képet, hogyan sikerült...a kis méret és kis wattszám ellenére, állítólag brutál erősek...ahol használatban voltak, éjjel nappal mentek...a kisebbik 0,6 mikrós kondival indul 230V-al, de még nincsen ilyen kondim...de pesten gondolom csak kapok valahol...

Előzmény: öreg_néne_b (139160)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139160

Egy 12 V DC, egy 6 W egy fázis, egy 25 W három fázis.
Hogy a három fázisosnál hogyan jött ki a koreainak a 220 V az nem tudom. A fázisok között 400 (régen 380) V van.

Előzmény: Törölt nick (139156)
endrepp Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139159

Az 3 vezetékkel hogyan?

Előzmény: Törölt nick (139156)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.29 -1 1 139158

                                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (139136)
Alpári Gnác Creative Commons License 2017.06.29 0 1 139157

Érdekes ez, mert eddig én mindig szűrtem az alszeszt vattakorongon, de most csináltam egy földieper pálinkát, azt ami felrobbantotta a hordómat és azt nem szűrtem, mégis tökéletesen tiszta lett a pálinka a végén.

Én mindent 45 fokosra higítok.

 

Egyébként az epret elengedem, nem is elsősorban a primer kár miatt, hanem mert egyrészt hihetetlenül macerás értelmezhető mennyiségű epret lecsumázni, másrészt drága is, úgyhogy hiába imádom az aromáját, epret nem főzök többet.

 

A cseresznyével kapcsolatos kérdésemre érkezett válaszokat ezúton szeretném megköszönni!

 

Sajnos szedés közben jött egy vihar, ezért csak kb. 20 kilót tudtunk leszedni, az meg nem feszítette szét a hordót:)

(Bocsánat, városi ember vagyok, bár gyerekkoromban még vidéken éltem, de nem emlékeztem, hogy milyen sokáig tart egy nyavalyás vödröt teleszedni cseresznyével:)

Nem is számítok 2-2,5 liternél többre, de elég ez, meg legalább ingyen volt.

 

Ez volt az első cseresznyém és meghökkentem a 23-as BRIX-en.

A szőlő volt hasonló.

Előzmény: Törölt nick (139155)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139156

Nekem úgy tűnik, hogy a motorok 3 fázisúak és 220V-os. Nem 3 fázisú 400V-os.   

Előzmény: rézműves1 (139153)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139155

A finomításnál az alszeszt hígítsd vissza 20 fokosra (csapvízzel). Az előpárlat elválasztáskor a kifolyó párlat 82-84 fokos legyen, max. 1 dl.  A középpálat gyűjtése 50 fokos kifolyóig legyen. Viszont, utána az utópárlatot decinként gyűjtsed. Nem tudom használtál - e az alszesz főzéskor kozmaolaj leválasztót, ha nem akkor finomítás előtt feltétlen fölözd le az alszesz papírtörlővel, vagy valahogy.

Mivel az utópárlatot decinként gyűjtöd, ezzel meg tudod tanulni, hogy a főződ hogyan tisztít utópárlatot. Az 1 decinkét szedett utópárlat mintákat kiszellőztetve 3 - 4 nap után kóstold, csak ezután öntsd a közepéhez, ha még mindig jónak találod. A pálinkának az idő múlásával leginkább az utópárlati komponensei erősödnek, főképp kisüstin.  

Előzmény: Peet.. (139150)
endrepp Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139154

Kiváló. Kíváncsi vagyok hogy alakul a két brix, a spontán erjesztett meddig tud elmenni a fajélesztőshöz képest.

Előzmény: Jolida (139145)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139153

A motorok meg lemaradtak...DD...

 

Előzmény: rézműves1 (139152)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139152

Aki pedig csak a pincében (műhelyben) "napozik", az csak ilyen "élményekről" tud beszámolni...

Néha el lehet kapni egy egy jó kis ipari motort is, ami nem olyan "brutál-nagy" és nekünk egy kisebb üstnél pont megfelel...

Az a két Koreai hajtóműves most lesz tesztelve...

Figyelget Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139151

Ennyicske cukor egyáltalán nem okoz gondot. 

Legfeljebb egy korty pálinkával több lesz, az meg nem olyan nagy baj. :))

Érdemes várni a friss itallal, de tesztelni azért kell kicsit. 

És akkor legalább érezni fogod a különbséget a "nyers"  és a kisimult között 

 

Előzmény: Peet.. (139150)
Peet.. Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139150

Köszi, megfogadom a tanácsodat, úgy csinálom ahogy mondtad.

 

körtés 01: remélem igazad lesz, holnap kiderül. Legalább névnapom alkalmából megkóstolhatom életem legelső pálinkáját :).

 

Figyelget: nem raktam bele cukrot. Bár a párom csinált még befőttet is, és abból maradt vissza valamennyi szirup amit beleöntöttem még a cefre erjedés kezdetekor. Szerintem nem volt több pár dkg cukornál abba a fél liter szirupban. Ez nem gond? A 3 liter jól hangzik, de azért már lehet tesztelni frissen is vagy várni kell 3 hónapot míg pihen a pálinka?

Előzmény: pacsepa (139147)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139149

Nincs azzal az alszesz mennyiséggel semmi probléma. Meglesz belőle három liter feletti pálinka, az pedig úgyszintén rendben van. Cukrot tettél hozzá? 

 

 

Előzmény: Peet.. (139146)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139148

A cseresznye cefréd, cirka 6,5%- os volt. A szilva cefre 10% körüli.  És neked 3,5l 50  fokos  cserkó pálinkád biztos lesz. 

Előzmény: Peet.. (139146)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139147

Az eloparlatot szagold ki. Nem lehet latatlanban kijelenteni mennyi lesz. Lehet 0,5 es lehet 5% is ha rosszabbul sikerult a cefre.

Amikor elkezd csepegni az eleje, kis muanyag kavespoharakba gyujtok nehany centilitert egymas utan akar 5-6 poharkaba. Az elso kettot csak szagold, utana mar izlelheted is ovatosan, ha szagra jo.

Nem kell magyarazni, erezni fogod a kulonbseget. Az eleje mehet az asszonynak, de ne igya, hanem hasznalja (koromlakk lemosonak).

 

Az utoparlat 50 fok alatt varhato, de friss es jo cefrenel kozelebb a 30-hoz. Megintcsak izlelj es szagolj!

En szoktam egy kis poharkaval a biztosan kozepparlatbol etalont kesziteni. Ehhez hasonlitok.

Előzmény: Peet.. (139146)
Peet.. Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139146

Sziasztok!

Köszi mindenkinek a választ és a segítséget. Ma végre lefőztem az összes cefrét. Volt összesen 37kg cseresznye cefrém ebből lett 8.5l 26%-os alszesz. Ez jó vagy kevés? Holnap lefőzőm belőle a pálinkát, kíváncsi leszek mennyi lesz. Ha csak a 30%-al számolok akkor kb. 2.5l-nek lennie kell ami szerintem még mindig kevés a 37kg gyümölcsöt nézve. Ha elindítom a 2. lepárlást, mennyi előpárlatot dobjak el, és kb. hány %-nál jön az utópárlat?

Előzmény: Figyelget (139135)
Jolida Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139145

Ötödik napja aszalom az érdi meggyet.

Két adag élesztőzött, egy vad erjesztésű.

Idén elmaradt a látványos forrás (kapott rendesen Foamsolt, mert nem igen komálom a garázs felmosását), forrogat-forrogat, de a kotyogók meg se szólaltak.

A "vad" úgy két nappal van lemaradva a másik mögött (Brix mérés).

Tegnap este az élesztőzött adagokon még 18-20 centis, a vadban 30 centis bunda volt.

Reggelente kapnak egy-egy lefagyasztott 1.5l-es vizet, ezzel másnap reggelre úgy 22-23 fokon tudom tartani a cefre hőmérsékletét.

Hét végére jó lesz.... remélem jó lesz. :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!