Először is szeretnék beszámolni arról, hogy június 18.-án Jászberényben tartott Jászsági Pálinkamustrán bronz érmes lett az almapálinkám. :) Nem nagyon szoktam versenyezni (eddig két versenyen voltam összesen 1-1 mintával), de számomra nagy meglepetés volt a helyezés. Miért is? Mert az almát még tavasszal vettem, becefréztem és verseny előtt kb. 3 héttel főztem ki. Szóval elég "friss" volt még amikor debütált. Úgy megörültem, hogy majdnem megőrültem... :D
Másik dolog...
Faeper pálinkát kotyvasztok éppen. Észrevettem, hogy kb. 30 foktól ez a barna trutyi jön ki a szerkezetből. Nem sok, de ahhoz éppen elég, hogy megrökönyödjek. Megfogtam, olajos. Azt gyanítom, hogy kozma olaj. De furán barna... Szerintetek parányi rézszemecskéket vonzott magához? Vagy mi lehet az oka ennek? Nem szokott más gyümölcsnél előfordulni... Fotót mellékelem.
Igazad van, hagyjuk is...most már mindent megtudtunk a témáról...(szerintem ebből is tanultunk)...a többit telefonon megbeszéljük...említetted, hogy vannak kondijaid...
És a többieknek is had köszönjem meg az értékes infókat, mert ez nekem "sötét-ló" volt eddig...
Nem védeni akarom az Úriembert, de amit belinkelt az csak egy rövid cikk, nem a teljes könyv tartalma. Én személy szerint köszönetet mondok az ilyen munkákért. Snapszmester "művét" is egyből nyomtattam és szentként őrzöm a főző szentélyemben, azonban, ha egy gazdaboltban leltem volna rá 2 ezer forintért nem haboztam volna, hogy megvásároljam. Általában minden ilyen anyagot nyomtatok és megőrzök, mindig jó őket fellapozgatni amikor elbizonytalanodom egy pillanatra.
Nézd, az a helyzet, hogy belinkeltél egy korrekt, de rövid és nagyon alap anyagot. (Remélem, nem tévedek, és azt láttam.) Ezen azért mi már bőven túl vagyunk. Ha nem haragszol a kifejezésért, többször adódott már, hogy valaki új beesett, és megpróbálta "osztani az észt"; Nyilván többen többen erre asszociáltak, és ezért reagáltak úgy, ahogy.
A másik pedig, hogy emlegetted az "interneten kerengő e-bookokat", mint megbízhatatlan forrásokat. Az itt rendszeresen linkelt anyagok sok munkával, nagy gonddal lettek összeállítva, az előző megjegyzésed ezért könnyen válthat ki ellenérzést, ezen ne csodálkozz. Az más kérdés, hogy a linkgyűjteménybe is belekerültek a tietekhez hasonló reklámanyagok, a W...ling az analitikai szolgáltatásait, a K....ferm pedig az anyagait próbálja ezerrel nyomni. Ami persze egyáltalán nem bűn, és mindkettő hasznos, csak az nem igaz, hogy nélkülük nem lehet jó pálinkát csinálni.
Ezt most tényleg úgy mondod nekem, mintha reklámoztam volna bármelyik termékünket vagy bármit. Egyszer linkeltem be, 1 CIKKET, ami egy általam írt, szakmai cikk, és hasznosnak tartom. Egy szakmai fórumon osztottam meg, és reménykedtem hogy lesznek rá szakmai észrevételek, de efelett mindeki valamiért inkább elsiklott, ahelyett hogy inkább segítettek volna együtt továbbfejleszteni vagy javítani rajta, ha esetlegesen érdemes. Az hogy más megosztja napi szinten többször a linkgyűjteményt, pedig nem csak a jótéteményről szól, mert keresőoptimalizálás szempontjából előrébb sorolja emiatt a Google, és hirdetés is van rajta, így ennyi erővel az is marketing, ha már én is emiatt lett közutálat tárgya. De hogy egy megosztás miatt mekkora forradalmat indítottam el, az már lassan kezd vicces lenni. Nem értem miért kell ennyire ellenségesnek lenni, és miért nem lehet valaminek a pozitív oldalát is nézni..
Rézművesnek! Ha csak 3 kivezetése van akkor ez a bekötés lehetséges. Delta. Minden tekercs 230 Voltot kap, 1 tekercs direktben, második kondival sorba kötve, 3. kondival párhuzamosan a fázis eltolás miatt. Fordulatszámot csak frekvencia változtatással lehet szabályozni.
:))Nem kötözködés,de.... Mindenben egyet értek veled,majdnem....Mert a "reggelink" kimondottan hasznos kezdőknek de még tapasztalt pálinkafőzőknek is,(én is ott kezdtem magamat okosítani,sokszor még most is vissza-vissza térek és hála ezért sogi01-nek ki fáradhatatlanul megteszi minden nap reggel a belinkelését számunkra és az újdonsült kezdő otthoni pálinkafőzőknek) viszont azért van egy "ici-pici" marketing benne a mai napig ...(belinkelt zöld logós weboldal snapszmester kezdő oldalán....) Csak hogy azért tisztán lássunk...-:) "rézmanó75" már bőven kifejtette többször is több irányból...És most ezzel nem "tolom"semerre senki szekerét,csak 1 észrevétel részemről és a "marketingről" vagy mentességéről...:)) Úgyhogy csak óvatosan...D..D..:))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A 230V-os európai fázis feszültségből adódik, hogy két fázis között közelítőleg 400 Volt van. (Valójában 398 Volt, ez egy jó műszerrel ellenőrizhető is.)
Mivel a fázisok 120 fokos szöget zárnak be egymással, így könnyen kiszámítható, hogy a fázis feszültség gyök 3-szorosa lesz két fázis feszültség-különbsége. (1,732... stb a végtelenségig)
Az USA-ban 110 Volt a fázisfeszültség, így ott közelítőleg 190 Volt két fázis feszültség-különbsége.
Aztán persze lehet csillag-deltában indítani, de ez olyan kicsi motor és a csillag-delta átkapcsolók olyan drágák, hogy egyszerűen nem érdemes.
Könnyen beszélek, nem az én motorom, de ha az van rá írva, hogy 3-fázis és 220 Volt, (Koreában 220 Volt a fázis feszültség, ők nem álltak át a 230 Voltra) én simán ráküldeném a 3 fázist pár másodpercre, addig biztos nem lesz baja, ha nem melegszik nagyon, akkor kicsit tovább is és így tovább.
A frekvenciának pedig nem lesz jelentősége egy motor esetében, az Koreában amúgy 60 Hz, picit lassabban fog forogni.
Különben az USA-ban azért találták ki a 110 Voltot, mert az megráz, de nem üt agyon senkit, cserébe a kisfeszültségű hálózaton vastagabb vezeték kell és valamivel nagyobb a veszteség.
De Japánban meg 100 Volt a fázis feszültség, és van 50Hz, meg 60 Hz is földrajzi elhelyezkedéstől függően, hogy ezt hogy gondolták jónak, nem tudom, mindenesetre tipikusan a Japán berendezések olyanok, hogy 100-240 Voltig bármiről elmennek.
Akinél működni kellene, neki van 3-fázisa (ez lenne a legegyszerűbb), de arra (állítólag) nem szabad kötni, mert az nálunk 3x400V...ez meg csak 3x230V-ot igényel, ami pl. az Amcsiknál van...pedig valahogy, (valamivel) ment itthon is, de azt nem adták hozzá...DD...a német nyelvű adatlapján a kondi ki van húzva, hogy ehhez nem kell...
De valóban csak 3-spagócája van, fehér-szürke-és fekete...milyen frekiváltóval menne ez?...
Most olvastam el a Hsz-edet. Akkor ez tekercsenként kaphat 220 Voltot. Tehát bekötheted Deltába is. Ha áttudod kötni csillagba úgy is jó, csak kevésbé terhelhető. A fordulat elvileg nem változik. Üdv. ksanyi.
Szia! Ha erről a motorról érdeklődtél a forgácsolós topikban, akkor 3 fázisú motor amit egy fázison szeretnél használni. Ha 6 kivezetése van bekötheted csillagba vagy deltába is. ha csak 3 kivezetése van akkor belső kötéses. Bármelyik 2 kivezetésre rákötöd a 220-at a megmaradt 3. kivezetésre a kondit. A kondi másik kivezetését attólfüggően hogy melyik másik kivezetésre kötöd jobbra ill balra forog. Remélem hogy segítettem.
Én elég régóta látogatom ezt a fórumot, igaz ritkán hozzászólva.
5 éve főzök pálinkát és a tudásom javát innen szedtem fel. Nagyszerű fórumtársakra akadtam itt, akik önzetlenül adták át tapasztalataikat. A technológiában Snapszmester volt nekem az etalon, a technikai dolgokban pedig sokat olvastam Rézműves kolléga hozzászólásait.
Persze senkit nem akarok megbántani, van itt 20-30 nagyon tapasztalt fórumozó, akik nagy segítséget jelentenek.
Amiért ezt írtam: Itt mindenki ingyen és önzetlenül segít a másiknak, ossza meg gondjait és ad tanácsot. Pontosan azért amit írtál, vigyük előrébb a magyar pálinka kultúrát.
természetesen ha megkérem Rézműves kollégát, hogy csináljon nekem egy thumpert :), az pénzbe kerül nyilván. ( munka + anyag ) De minden tanácsa ingyen van.
Nyilván ti se jótékonysági egyesület vagytok de ez a fórum nem piactér na :(
Én is propagálhatnám a saját üzletem de nem teszem mert tiszteletben tartom a hely szellemiségét. Kérlek tedd ezt te is.