Van olyan liba fajta ami egész évben tojik? Vagy legalább is többet mint a sima házi lúd ami most nekem van. Arra gondoltam hogy libatojást ennénk, tyúk helyett. :)
Köszönöm kedvességeteket, valójában én sk. nem tisztítok, hála az égenk erre van pucolóemberem (férfi), akinek az itteni fortélyokat szeretném átadni, hátha hall újat ekként.
Amúgy meg most a libák korával kapcsolatos szempontok sem közömbösek, mert emlékszem arra, hogy a vedlési ciklusok nem kis mértékben dominálnak vágásokkal kapcsolatban.
Úgy az első vedlés, mint az azt követők.
Ez a vedlés előttem amúgy is homályos, hiszen elvileg 3 hete vedlenek, van is toll a kertben dögivel, de én nem érzékelem azt, hogy a rajtuk lévő toll cakk-pakk kicserélődött volna.
Kézi tépés nem történt, nem is fog, a toll sorsa számomra közömbös.
Szóval most magam sem tudom, hogy jó ciklusidőt élünk-e pucolás tekintetében.
előkészitett terep, toll vizsgálat(ha nagyon apró tokos bele se kezdj! öngyilkos vállalkozás)
én ugy szoktam amig a víz forr, és az én asztalom eggyik oldarra döntött, szóval ,,kivérzés" közben a hasáról, hátáról, nyakáról leszedem a tollat, meg onnan ahonnan csak lehet...szárazon! a szárnya tollait is...
és amikor már egyhén pucér, forro vizbe mártás, lábával kezdek, és folytatom.... kacsával így szoktam, libát 1x vágtam annál is ugyan ez:)
ui: van ahol forrázás elött áttépik még szárazan a libáról a nagyobb tollat, ha kell a tolla akkor igy is csinalhatod,én nem cicózok igy mert az atyaég is tollas lesz meg sztem könnyebben kijön forrázva és a bör sem lyukad ki. Ügyelj hogy jó forró legyen a viz! Melegebb mint a csirkének.
üdv. Elökészited a terepet,munkaasztalt,kiélezed a kést,felteszed a vizet forrni. Kivalasztod a ludat, megnézed a hasán a tollat visszasodorva nem e tul apró tokos. Ha az választol másikat vagy elö a vasalót. Gyors mozdulattal kinyirod a libát. Berakod egy nagy edénybe hátára forditva. Szórj rá egy evökanál szódabikarbonát. A forró vizbe egy dl ecet majd ezt rá az alanyra. Pár percig hagyod, pezsegni fog a viz,a késsel vagy bottal turkalhatod a tolla közt hogy jól érje a viz. Eztán kiemeled,ugy hogy lehetóleg ne forrazd le magad. Kezded kopózni. Elsö a lábáról a külsö bör majd az evezö tollak ,aztán nyaktól a feneke felé hatarozott mozdulatokkal megkopózod. A pici tokokat is kiszeded,jól átmosod majd boncolod. Kb 40 perc. Jó
munkát.
Tudom-tudom, volt róla szó többször is, meg olvassam vissza, és így tovább, mégis azt kérném, aki nem csak elméleti, hanem tapasztalati síkon is tisztában van a LIBA tisztításával, az segítsen pár rövid emlékeztetővel felidézni a művelet csízióját (leghasznosabb műhelytitkait), lévén szerdán lesznek a libáim 15 hetesek és megkezdődik a vágási időszak.
Komolyan: csak egy-két tojótyúk? A tojásáért tartani ennyit fölösleges. Legalább 5-6 tyúk tud kiszolgálni tojással egy 2-3 tagú családot. Persze, házikedvencnek, az más:)
Én is túladok minden jószágon, 1-2 tojótyúk marad és az 1-2 kedvenc ,,extra törpe" tyukom
Sose voltam olyan aki kutyázik, macskázik, mindig Baromfi piszter voltam, mindig tele volt az udvar...
Csekéj ez a mennyiség is ami van, amikor megszabadoltam az állományom 2/3-ától rítam mint a taknyos gyerek, de nincs mit tenni!
Most még ez a kevés is elmegy! Időhiány, termény hiány, pénz hiány...
a saját szavaimmal élve mert csak ezt tudom mondani: ,,-az én két szemem boldogságáért sem tudom már sajnos őket fent tartani:'( """"
hasznom csak a tojáspénzből volt, a husukat nem ettem meg :S
ők házikedvencek, mint másnak a kutya macska, babusgatva voltak... a tyukok pincsi módjára követnek, kézbe lehet venni őket...
a libáknak elég ha annyit kiáltok: TÁTY TYÁY" már tobzódnak jönnek, üdvözölnek, az eggyik gunár reggelente még udvarol is ha a közelembe van" tiszta lüke:)
Eladom a gyerekeim :'( másnak ez hülyeség, nekem szívfájdalom!!!!
Sziasztok! Azért adom őket ennyiért, mert nincs időm foglalkozni velük és muszály vagyok túladni rajtuk! Sajnálom őket ennyiért odaadni, de sajnos ez van. Tudom hogy drága a tengeri de nekem a libák csak ezt eszik szóval ha mennek a libák akkor nincs rá szükségem azért is adom oda a tengerit is. Az alábbi E-mail címen lehet érdeklődni draviczkipeter@citromail.hu
én a fejét is kidobom,azt képtelen vagyok pucolni,+ a bele meg a tolla. Olyan 1kg kb amit igy kidobunk darabonként. Talan ott vagyok elönybe hogy ezeket mind én keltettem tehát a kicsikért nem adtam pénzt. Nem számoltam utána mert nem akarok agyvérzést kapni,de idén is száz ezret siman kiadtam takarmanyra már.
Szia. Hidd el megértelek mert én is igy érzek. De ennyi állatot nem lehet eltartani. Tavaly 1200ért adtam pucolva kg, de muszaj engednem mert tele a fagyóm,ilyen termény árakkal meg csak a családi kasszát apasztanam le. Meg hát a vevöknek sincs pénze már. Sajnos hogy ez van.
Azonosulok a gondolataiddal, hiszen naposliba korukban volt a szabadpiaci áruk a libáknak 1200 Ft körül.
Jó-jó, én konkrétan vágásra tartom őket, de mindez fennáll részemről is azzal a megjegyzéssel, hogy szándékosan vagyok távolságtartó velük, nincs cicamicás és tutyujgatás, hogy ne alakuljon ki annál szorosabb érzelmi kötődés közöttünk, ami óhatatlanul velejárója az együttlétnek.
De ha bizniszre tartanám őket, hétszent, hogy egyet sem kótyavetyélnék el, vigye el olyan valaki jó pénzért, aki értékeli az ilyen kínálatot, akad éppen elég gazdag szarházi, akik degeszre harácsolták magukat.
Mijo sajnos válság van. Eladni nehéz hiába jó az áru. Itt felénk 1000 ft kg konyhakészen a kacsa liba. A kacsák átlag 4 kilók, liba átlag 5,5. De örülök hogy igy is elment. Élve nem viszik mert félnek a pucolastól. A termény ára megy az égbe, a kukorica itt 11,a buza 8,5 ezer itt.
nem akarok senkit megbántani, de én magamat is becsülöm annyira, hamár én szenvedtem a kelésükkor, én patyulgattam őket napossan, óvtam széltől, Férgektől, szedegettem őket fel éjszakára nehogy valami elvigye őket + a drága takarmány....
nem beszélve arról 4500ért adom én az enyémeket, sajnos ilyen drága etetni való mellet nem megy, pedig most vagyok úgy hogy ,,igen" ezekből a libákból lehetne alkotni! Én neveltem, tudom milyenek a génjeik, és tudom milyen jó ütemben nőttek, és milyen takarmányon nőttek!
én a 4500ft is sajnálom, vagyis kevesellem, mert nem kevés munka volt velük, és az a szépség, és az az öröm amit képesek adni... számomra felbecsülhetetlen!
Komolyan mondom én szájtátva bámulok ki a fejemből.
Ilyen szép libákat 625 Ft/kg áron vesztegetni bűn. :(
Mondjuk mindenkinek szíve joga, miként kíván adakozni, de a szememben ez mégis a műfaj lealacsonyítása, nekünk embereknek is kéne, hogy legyen annyi tartásunk, amennyi egy liba büszke megjelenéséből sugárzik.
Jah és elfelejtettem megírni, hogy aki elviszi egyben a két csapat libát, annak adok ajándékba egy zsák szemes tengerit!!! Illetve van még egy pár idei vadkacsám 3000 Ft-ért!