az FBS-el, ha elrontottad csak gitárhúrral tudod szétszedni. ;)
Én borotvapengét használtam erre a célra.
A pincelejáró tetejét (polikarbonát) neutrális szilikonnal ragasztottam le. Volt már extrém hideg, meleg, viharos szél, de a szilikon még mindig tart. Ahhoz képest, hogy nem ragasztó, ez elég jó. ;)
Na most szerintem ne menjünk ebbe bele, mert az élelmiszeriparban helyből 12000 példát lehetne felhozni olyan végtermékekről és adalékokról, melyek gyártási hibája esetén minimum összefosod magad! :-)
Persze a szilikonok nem élelmiszerek, de abból kiindulva, hogy a gyártók szarul rakták össze, az már-már konteó. :-)
Összetételileg megegyezik a sima sziloplaszt-tal, csak más a kiszerelése.
Tömören ugyanaz csak teljesen más. :) A sziloplaszt egy gyűjtő kifejezés, tömítő paszta, azzal csak korlátozott mértékben lehet ragasztani, abból is van kb. 15 különböző fajta-féle, az antibakteriálistól a fungiciden át az UV állóig, az FBS egy konkrét termék neve, ez egy ragasztó. Sziloplaszttal ne próbálj meg akváriumot ragasztani, az FBS-el, ha elrontottad csak gitárhúrral tudod szétszedni. ;)
Az FBS és ecetsavas cucc. Összetételileg megegyezik a sima sziloplaszt-tal, csak más a kiszerelése. Nem marja (oxidálja) meg a vörösréz felületet?
Létezik nem ecetsavas kivitel is.
Egyébként felesleges aggódni a "kioldódás" kapcsán. A térhálósodott ecetsavas szilikonok kémiailag semlegesek, jól bírják a savas és a lúgos környezetet is, nem csak a szélsőséges hőmérsékletet.
A csőveket úgy kenem meg ragasztóval, hogy a végétől elhagyok 5 mm ert így befelé a muffba semmit nem ken! Nem látszik semmi csak a beletolt cső! Azért ezt ragasztottam. Kivágással együtt a ragasztás kb 15 perc. Nincs utómunka.
Meg ha már a sárgaréznek a páratérben nem tulajdonítunk jelentőséget, nehogy már ebből oldjon ki mérget!
Nem kell kétségbe esni a hegesztőknek! ;) Aki próbált már 1 mm es rézlemezt hegeszteni, vagy keményforrasztani az tudja.
Elektonikai fórumba Nyílván nem írtam volna ilyet. De, mivel ez Pálinkás topik, itt megállhatja a helyét! :) Réz + savállóval mi a helyzet,ha nem akarod hegeszteni????? Vagy nem tudod?
Ez!!! A sajátom a példa. Csak nyílván átfedés kell! :)
Ahogy írtam ez már egyáltalán nem újdonság......ez 250°C-ot bír és Amcsiba már 20-éve kapható volt...nekem már legalább 15-éve megvan de csak különleges esetekben használom, ahol nem lehet forrasztani...
Igaz hoztak már hozzám régi, dupla vörösrézüstöt javítani, amit 5-éve, belül evvel ragasztottam és még mindig jó, pedig nem keveset főznek benne...jó-jó, de nem erre való...
A kis működő gőzhajó modelleknél is fontos a jó forrasztás, akár lággyal, akár ezüsttel történik...ennek ellenére a külföldi versenyeimen sosem láttam egyetlen Angol, Német, vagy Svájci ragasztott gépű, vagy kazánú modellt sem, vajon miért?... hiszen ragasztani sokkal könnyebb... pedig volt olyan év hogy Köln-ben én álltam a dobogó legmagasabb fokán...
Arról nem beszélve, hogy a versenyek után a kiállított modelleket, egész hétvégén nézheti mindenki és én is alaposan "meggusztáltam" a hajóikat, csak észrevettem volna...DD...
Köszönöm a válaszod! Véleményem szerint nem megfelelő az átmérő mivel erőteljesebb folyásnál egyenletesen adja a kis pöfögő hangot és gyorsan, finomításkor, és cefre főzésekor is egyformán. Ezért gondolom úgy, hogy a páracső, és a hűtőcső rendszerben lehet a gyenge pont ami ezt generálja.
Szerintem egyszerűen lökdösve forr a folyadék az üstben, azért hallasz hangokat a cső végén. Ha nagyobb átalakítás nélkül 22-esre lehet bővíteni, akkor én azt tenném.
Kétségtelen, hogy ezek jól bírják a hőt, viszont amikor melegszik fel a felület, akkor az illesztések megfeszülnek, ha elég erősen kapaszkodik a felülethez a ragasztó, akkor ezt elviseli tartósan, ha nem, akkor elválik.
Kezdünk belelépni a szezon közepébe és szeretném modifikálni egy kicsit a főzőmet, ebben kérném a segítségeteket. 100L-es dupla falú olajos főzőm van, 18 as páracsővel és 15 os hűtőspirállal ami eléggé alulméretes a 100L es üsthöz, sajnos így vettem.. 3/4 es a csatlakozásom a deflegmátor felett tehát ha nem akarok nagyon faragni akkor maximum 22 pára / 18 hűtőcső méretre tudom felbővíteni. Azért szeretném lecserélni a jelenlegi csövezést, mert erőteljesebb kifolyásnál pöfögő hangon folyik a párlat, gondolom, hogy a kis méret miatt, mivel a lejtése folyamatos a spirálnak. Tehát véleményetek szerint megfelelő lesz a 22/18 méret vagy még nagyobbra kéne bővíteni?
..."Legalább nem folydogál az ón össze vissza ha már nem tudjuk speciálisan kordában tartani! :D"...
Ebben nagyon igazad van...lágyforrasztásnál bizony nem könnyű az összevissza folyni akaró ónt, a forrasztási helyen tartani, de nem lehetetlen, csak tudni kell a módját...ez sokszor nemcsak azért fontos, mert csúnya lesz, hanem azért is, mert a kifolyt felesleges ónt, szinte lehetetlen a látszódó felületekről eltávolítani...
Ez viszont csak gondos előkészítés, sok gyakorlás és kellő odafigyelés után sikerülhet...aki enélkül áll neki, annak sajnos "taknyolás" a vége...DDD... (viszont van akinek így is jó)
A ragasztás sokak számára tényleg sokkal egyszerűbb, de annak ellenére, hogy ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló tulajdonságú ragasztók már régóta léteznek a piacon, (ahogy azt alább írtam) valahogy mégsem szorították ki a forrasztást...és azt sem hinném, hogy ez egycsapásra bekövetkezne...bizonyos helyeken lehet létjogosultsága, de nem mindenhol...
..."Van amit én is leszoktam lapulevéllel takarni, hogy legalább ne lássék! :D D"...
Most erre mit mondjak??...(a lapulevél nálunk sose volt divat)...DD...de amit te lapulevéllel le szoktál takarni, olyan munkát én sose adok ki a kezemből, inkább újra csinálom, amíg tökéletes nem lesz...:):):)...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: