Köszönöm a segítséget, 5 hordó lett tele, még nincs kiválogatva, csak most így estére végeztünk, 2 embernek bejárt egy nap, nagyrészt szépek a szemek, de vannak benne hibás darabok, (hol van olyan termés ahol nincs), de majd holnap át lesz válogatva, csak a jó része marad.
Leszedtük rokon sárgabarackját, pálinka készül belőle, viszont nem tudom milyen fajta, rokon se tudja, örökölte a fákat, a szemek nem túl nagyok, kicsinek mondanám. Tudnátok segíteni az azonosításba?
Van aki full rézzel főz .Vannak olyanok akik savállósban ,persze réz tetővel és páracsővel.Tudod szerintem kinek a pap,kinek a papné.Nekem mondjuk a lánya mert szép. :-)
Nem akarok belefolyni de a réznek jobb a hőátadása mintha saválló acélnak.
Manó azt írja, hogy a hűtővize 18 C-fok, és 20 C fok alá szeretné hűteni a párlatot.
A gőz-párlat hőmérséklete, ill. a tömegárama adott amikor a hűtőbe belép.
Ebből a pár adatból jól látható, hogy csak akkor lesz 20 C-fok alatt a párlat, ha a hűtő spirál utolsó alsó íveinél 20 C-fok alatt van hőmérséklet folyamatosan. Mivel ilyen kicsi a delta T (2 C-fok) ezért vagy spirál felületét, vagy a hűtővíz tömegáramát kell növelni (valamennyire folyamatosan ki kell nyitni a csapot)
Ezek a képletek is ezt bizonyítja:
Q=k*A*DT vagy Q=c*m*DT
Nyilván, ha 25 C-fok párlat hőmérséklettel megemlékszünk akkor kevesebb vízre, vagy kevesebb hőátadó felületre van szükségünk.
Szerintem sokan nem foglalkoznak, azzal, ill. nem mérik hogy mennyi a hűtőből a kilépő hőmérséklete a párának, így nem is tudják.
Nem pont Neked kellene címezni,csak úgy általában mindenkinek,de az én hűtőm méretei:hasznos mélység:310 mm;belső átmérő:160 mm;a spirál átmérő kb. 100 mm,13 mm körüli vörösréz csőből 5 menet.Ez a csoda annak idején,a '60-as években egy 8 L-es kuktához készült,a 6-7 L víz,ami belefért,néha cserére szorult.Ma átfolyós rendszerben egy 80 L-es üstöt szolgál ki,nem mondom,hogy tökéletes,a nagy melegben kicsi a teljesítménye,meg talán nem nagy melegben is e miatt nem tudok 2 óra alatt végezni,de annyira nem rossz,hogy egy új,nagyobbba beruházzak.Megjegyzem,15-ös lágy csövet kb. tíz éve vettem,azóta porosodik a garázsban.
44-es tc van nekem. :) Ha tudsz biztosítani lágy vizet, akkor szivesen elviszem hozzád. Amúgy is lassan amúgy aktuális lesz a másik közös projekt. Három hét múlva megyek haza.
..."A kis hűtőd akkor működhetne, ha nyomás alatt lenne a tartály"... ...?????...
Hátha neked ez a véleményed, én innentől feladom...D...de be is fejeztem ezt a témát, mert látom, hogy nincs értelme...tudod vannak témák, amin lehet vitatkozni, de vitatni nem biztos, hogy lehet...DDD...
...aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul...:):)... (gondolom ismered a mondást)
" Szállóigéink kimeríthetetlenül gazdag kincsestárában kutatva nemigen találunk garmadával olyanokat, amelyek ilyen egyértelmű pontossággal, mindennemű áttételes beleérthetőség nélkül fejezik ki azt, amit a maga elsődleges valóságában a címben szereplő frazeológiai egység kifejez. De korántsem csupán egyetlen nyelv ismeretére, illetőleg nem beszélt voltára korlátozottan, hanem sokkal szélesebb értelmi skálán mozogva. Mert ha a dilettánsok, a hozzá nem értők, a valamiről csupán felületes ismeretekkel bírók, a minden lében kanálként mindenbe belekotnyeleskedők leszerelésére - úgy istenigazából frappánsan fején találva a szöget - fényes nappal lámpással keresve sem találhatnánk e szárnyasszónál megfelelőbb kifejezést."
Az én hűtőm 130 liter. 9 méter spirállal. 1m 10 magas. Fél col be, egy col ki! Szabon folyik ki belőle a víz. A főzés alatt folyamatosan,hogy 20 fok körűl tartsa a párlatot.
A kis 18 literes hűtőd,fél col be, fél col ki, átfolyósan nem fog hűteni. Nem érted? Nem érzed a különdséget?????:D
A kis hűtőd akkor működhetne, ha nyomás alatt lenne a tartály.