Keresés

Részletes keresés

Slaja Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139486

Köszönöm a segítséget, 5 hordó lett tele, még nincs kiválogatva, csak most így estére végeztünk, 2 embernek bejárt egy nap, nagyrészt szépek a szemek, de vannak benne hibás darabok, (hol van olyan termés ahol nincs), de majd holnap át lesz válogatva, csak a jó része marad.

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139485

(Szerintem magyar kajszi.)

Előzmény: öreg_néne_b (139484)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139484
Előzmény: Slaja (139479)
Figyelget Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139483

Így már több az infó! :)

Félig zölden nem olyan jó az pálinkának.

Előzmény: Slaja (139480)
Figyelget Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139482

Ennyi az infó róla?

Ezek alapján bizton állítható, hogy a nemtúlnagykisszemű barack lehet az! :))

Előzmény: Slaja (139479)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139481

Méghozzá önállóan!:D

 Vágod már? :DD

Előzmény: rézműves1 (139478)
Slaja Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139480

Bocsánat a képet nem sikerült beszúrni. Pótolva.

Előzmény: Slaja (139479)
Slaja Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139479

Sziasztok,

 

Leszedtük rokon sárgabarackját, pálinka készül belőle, viszont nem tudom milyen fajta, rokon se tudja, örökölte a fákat, a szemek nem túl nagyok, kicsinek mondanám. Tudnátok segíteni az azonosításba?

 

 

rézműves1 Creative Commons License 2017.07.06 -1 0 139478

..."A konyhai csaptelep félcolos. Az elvezetése 40-50 mm.  Vajon miért? :DDD"...   ...?????????...

 

Hűha...mindezt magadtól?...teljesen egyedül?...:):):)...

Előzmény: rézmanó75 (139475)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139477

növényi olaj 57 - 90

Ez a példa remekül mutatja, hogy a Brix nem cukortartalom. Törésmutató egy speciális skálán.

Előzmény: 1zsakkrumpli (139469)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139476

Fel kellene hígítani, mert 30% fölött az élesztő nem szaporodik.

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (139469)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139475

Egy kis csámcsogni való! :D

 

A konyhai csaptelep félcolos. Az elvezetése 40-50 mm.  Vajon miért? :DDD 

Előzmény: rézműves1 (139459)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139474

Snapszmester ajánlása! 

Javasolnám a reggelik tanúlmányozását! Amit sógi linkel be reggelente!

Előzmény: stefán50 (139467)
Bárk_i Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139473

Szakmabéli.:-)

Előzmény: gombászok (139472)
gombászok Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139472

Az ipafai papnak fapipája van, ezért az ipafai papi pipa fapipa.

Egyébként: kinek a pap, kinek a papné, nekem a lánya jó volna mégegyszer, mert egyszer már jó lett volna!

Előzmény: endrepp (139471)
endrepp Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139471

Nálunk meg fapipája. ;)

Előzmény: Figyelget (139470)
Figyelget Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139470

Nálunk fia van a papnak... :((

Előzmény: Bárk_i (139468)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.07.06 0 3 139469

A szokásos cukortartalom BRIX

olajemulzió vízzel 0 - 7  

almalé, szénsavval (CO2) dúsított üdítő 10 - 22

fickósör 0 - 20

berkenye 14

paradicsomlé 3 - 6

félszilva 15 - 18

őszibaracklé 6 - 12

duránci szilva 15 - 22

narancslé 6 - 13

tejitalok 16 - 21

sárgabarack 8 - 11

vörösszilva 18 - 22

meggy 8 - 18

boróka - bogyó 30

körte 8 - 22

gyümölcskoncentrátum 42 - 68

szilva 9 - 14

sűrített tej 52 - 68

ringlószilva 10 - 15

növényi olaj 57 - 90

cseresznye 10 - 18

cukorszirup 58 - 80

tárnics - gyökér 10 - 25

gyümölcsdzsem 60 - 70

 

Lehet, hogy sűrített tejből kéne főzni? :)))

Bárk_i Creative Commons License 2017.07.06 0 3 139468

Van aki full rézzel főz .Vannak olyanok akik savállósban ,persze réz tetővel és páracsővel.Tudod szerintem kinek a pap,kinek a papné.Nekem mondjuk a lánya mert szép. :-)

Előzmény: Astlning (139465)
stefán50 Creative Commons License 2017.07.06 0 2 139467

Nem reklámozni akarom a tudatlanságomat de annyi energiát fektettetek abba,hogy 20 avagy 25 C legyen a hűtőből kilépő pálinka.

Vajon ha 20 C alatt van akkor jobb az ízvilága vagy változik a kihozatal?

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.07.06 -3 2 139466

persze, hogyne , ha savállóba főzöl akkor hozzá kel rakni egy kis rézgálicot , hogy meg legyen a réztartalma...meg a szép színe ....

Előzmény: Astlning (139465)
Astlning Creative Commons License 2017.07.06 -1 1 139465

 "a réznek jobb a hőátadása mintha saválló acélnak"

 

Es ez a tény vàltoztat valamit a pàlinka minoségén?

Előzmény: 1zsakkrumpli (139464)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.07.06 0 2 139464

Nem akarok belefolyni de a réznek jobb a hőátadása mintha saválló acélnak.

 

Manó azt írja, hogy a hűtővize 18 C-fok, és 20 C fok alá szeretné hűteni a párlatot.

A gőz-párlat hőmérséklete, ill. a tömegárama adott amikor a hűtőbe belép.

Ebből a pár adatból jól látható, hogy csak akkor lesz 20 C-fok alatt a párlat, ha a hűtő spirál utolsó alsó íveinél 20 C-fok alatt van hőmérséklet folyamatosan. Mivel ilyen kicsi a delta T (2 C-fok) ezért vagy spirál felületét, vagy a hűtővíz tömegáramát kell növelni (valamennyire folyamatosan ki kell nyitni a csapot)

Ezek a képletek is ezt bizonyítja:

Q=k*A*DT vagy Q=c*m*DT

 

Nyilván, ha 25 C-fok párlat hőmérséklettel megemlékszünk akkor kevesebb vízre, vagy kevesebb hőátadó felületre van szükségünk.

Szerintem sokan nem foglalkoznak, azzal, ill. nem mérik hogy mennyi a hűtőből a kilépő hőmérséklete a párának, így nem is tudják.    

Előzmény: obsitos3 (139463)
obsitos3 Creative Commons License 2017.07.06 -1 2 139463

Nem pont Neked kellene címezni,csak úgy általában mindenkinek,de az én hűtőm méretei:hasznos mélység:310 mm;belső átmérő:160 mm;a spirál átmérő kb. 100 mm,13 mm körüli vörösréz csőből 5 menet.Ez a csoda annak idején,a '60-as években egy 8 L-es kuktához készült,a 6-7 L víz,ami belefért,néha cserére szorult.Ma átfolyós rendszerben egy 80 L-es üstöt szolgál ki,nem mondom,hogy tökéletes,a nagy melegben kicsi a teljesítménye,meg talán nem nagy melegben is e miatt nem tudok 2 óra alatt végezni,de annyira nem rossz,hogy egy új,nagyobbba beruházzak.Megjegyzem,15-ös lágy csövet kb. tíz éve vettem,azóta porosodik a garázsban.

Előzmény: rézmanó75 (139458)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139462

Ügyfél szolgálaton lehet igényelni sárga csekket, így nincs tranzakciós költség.

 

 

gabor0036 Creative Commons License 2017.07.06 0 1 139461

44-es tc van nekem. :) Ha tudsz biztosítani lágy vizet, akkor szivesen elviszem hozzád. Amúgy is lassan amúgy aktuális lesz a másik közös projekt. Három hét múlva megyek haza. 

Előzmény: rézmanó75 (139454)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139460

Éppen javasolni akartam hogy ,abbahagyhatnád az értethetetlenkedést!

 

Bár azért így nem értem , hogy az 50 es söröshordóhoz, miért adsz 60 literes hűtőt! :D

Előzmény: rézműves1 (139459)
rézműves1 Creative Commons License 2017.07.06 -3 0 139459

..."A kis hűtőd akkor működhetne, ha nyomás alatt lenne a tartály"...        ...?????...

 

Hátha neked ez a véleményed, én innentől feladom...D...de be is fejeztem ezt a témát, mert látom, hogy nincs értelme...tudod vannak témák, amin lehet vitatkozni, de  vitatni nem biztos, hogy lehet...DDD...

 

               ...aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul...:):)...  (gondolom ismered a mondást)

 

 

 " Szállóigéink kimeríthetetlenül gazdag kincsestárában kutatva nemigen találunk garmadával olyanokat, amelyek ilyen egyértelmű pontossággal, mindennemű áttételes beleérthetőség nélkül fejezik ki azt, amit a maga elsődleges valóságában a címben szereplő frazeológiai egység kifejez. De korántsem csupán egyetlen nyelv ismeretére, illetőleg nem beszélt voltára korlátozottan, hanem sokkal szélesebb értelmi skálán mozogva. Mert ha a dilettánsok, a hozzá nem értők, a valamiről csupán felületes ismeretekkel bírók, a minden lében kanálként mindenbe belekotnyeleskedők leszerelésére - úgy istenigazából frappánsan fején találva a szöget - fényes nappal lámpással keresve sem találhatnánk e szárnyasszónál megfelelőbb kifejezést."

Előzmény: rézmanó75 (139458)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.07.06 0 2 139458

Mennyit kell még aludnod rá hogy megértsd? :D

Az én hűtőm 130 liter. 9 méter spirállal. 1m 10 magas. Fél col be, egy col ki! Szabon folyik ki belőle a víz. A főzés alatt folyamatosan,hogy 20 fok körűl tartsa a párlatot. 

 

A kis 18 literes hűtőd,fél col be, fél col ki, átfolyósan nem fog hűteni. Nem érted? Nem érzed a különdséget?????:D

A kis hűtőd akkor működhetne, ha nyomás alatt lenne a tartály.

Na! Ezt anyomást bírja a 0,8 as rézlemez?

Előzmény: rézműves1 (139456)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 139457

18 hálózati!

Előzmény: endrepp (139455)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!