Keresés

Részletes keresés

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.03.01 0 0 636
fárasztó volt. 
Evolúció. Földtörténet. GEOLÓGIA. Dél-Afrika-i  ősi kéreg darabok. 
Prebiotikus-evolúció: rövidebb ideig tartott mint a biológiai tart! Pedig egy makromolekula kialakulása legalább olyan csoda mint egy egész orchidea kialakulása. 
Mi a biológiai létforma? Az univerzum eredetileg élő volt? És utána "visszafejlődött"!? Lehet, hogy DOGMA az az alepvető hit, hogy az evolúció , a  "FEJLŐDÉS"  mindig az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé megy? 
Bár ha Istent feltételezzük, akkor a "fejlődés" éppen a lehető legbonyolultabbtól kezdődik. 
Hegelnél  2 irányú fejlődés!!!! Heidegger és Borges. 
De Herakleitos is pompásan meg fogalmazta: Az út le és fel ugyanaz. 
Vagy másként: a kezdet és a vég ugyanaz- ezt pedig sokan mondták. 
Az általam csodált  "KELETI SZELLEM"-hez: Kalkutta borzasztó mocska és nyomora és lakói abszolút kilátástalansága. Az indiai érinthetetlenek jövőtelensége és  jelentelensége. 
Kínai katona vagyok - / Tu Fu a barátom / Kínai festő vagyok/ - Po Csö Ji a barátom / Kínai kereskedő vagyok- / Li Taj Po a barátom.
Kizsákmányol minket a Természet is majd  Társadalom is. 
Nirvána, Szanszára, - mi jöhet még ezután? 
23:00; Ez a hét nem volt valami jó és ami legalább ilyen szar: nem is tornáztam. 
De legalább felvettem az anyai örökségemet, ékszert vettünk I.1. nek és rájöttünk a piacgazdálkodás újabb mocskára: olyan a music center ami éppen a legfontosabb adót nem fogja. 
K. 10.-nek ma operálják a mellét. Összejött neki: Apa halála, anya halála és most egy emlőrák. 
Markó Iván: a nálam kb 10 évvel idősebb  de legalább 30 kilóval könnyebb Markótól eltanulni az ÓMmal való kapcsolatot a mozgáson keresztül.  
96.12.21. szombat
6:45; Meghalt MASTROIANNI csütörtökön. Ez nagyon megrázott. Szinte mindenben az ellentétem volt  a "latin hősszerelmes" prototípusának tartott Marcello. Számomra azonban ennél sokkal több volt.  Egy életforma, egy egész művészet lassú elmúlása. Madrigálok, szonettek, szonáták.  Fellini után elment ő is.Lennonnal   más ment el, Sartre is más volt , Karajan és Bernstein is, és megint más világ fog minket elhagyni Belmondóval vagy Delonnal. Tudós halálok: nem tudom, hogy a tüdőrákban meghalt Teminről megemlékeztem-e a Naplóban? X.4-nek és X.2.-nek írt leveleimb
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.03.01 0 0 635
96.12.16. hétfő
14:30; Mint Musil. Mint Wittgenstein. Mint Rimbaud. 
Hatalmas  izomláz-görcs-merevség a lábamban. Végre! 2,5 nap alatt 5 edzésem volt! Péntek déltől vasárnap estig 5 edzés még soha nem volt fáradtsággal. DEDEDE - a testsúlyom semmit se változott bár csak négyszer ettem. 
19:00; Alvás, nagy fáradtság.
HATÁROK: a, az elemzés határai  b, a kísérletezés határai  c,  a gondolkodás határai d, a filozófia határai e, a mérések határai 
ISTEN FÉLELEM. Régebbi Naplóban látom ezt és elgondolodom: a, miért kell Istentől félni? b, miért "találtak ki" egy ilyen Istent?  FÉLELEMBEN ÉLNI.
Szervek és szerszámok( durva szerszámok, több funkciójú szerszámok/ gépek).
ELVEK: (isten) félelem -elv, öröm- elv, hazugság -elv. 
Karakter: A személyiség ráhangolódása az Ómmal való kapcsolatra. 
96.12.17. kedd
21:O0; Megkaptam a pénzem. I.1.-nek vettünk egy gyűrűt. 
AZ ÉKSZERVÁSÁRLÁS ÉS VISELÉS ONTOLÓGIÁJA.
Ezzel az évvel ez is lezárult: Anyám pénzén gyűrűt vettem a feleségemnek, magamnak pedig süteményt. Az ügyvéd: M.9. - gyerekkorom
Az utóbbi években  leszoktam a karácsonyi lapok küldéséről. Az elmúlt napokban újból elkezdtem. X.4.-nek és K.4.-nek is. 
96.12.18. szerda
22:10;  Mára volt tervezve  a magnó (HiFi torony) vásárlás, ami igen nagy feszültséget okozott bennem.  A borsos áron  elérhető  készülékek alapvető dologra: hazai URH vételre képtelenek. Szintén nem tartamaznak  hagyományos lemezjátszót. Tehát a használhatóság nem szempont. Nemcsak a politikájával, vallásával, tudományával hazudik a XX. század végi demokrácia, de az iparával is. Pl. az autó: nem az a cél, hogy megvehető legyen, hanem az, hogy látszat-látszat-látszat újításokkal ELSÓZHATÓK legyenek ál-ál-ál szükségletekre. 
HIFI torony mire szolgál? A zene közvetítésére. Nos a zene két olcsó és lényegében végelláthatatlan forrása a rádió és a nem-CD lemez. Az új musik centerek nagy része egyikre sem alkalmas. Alkalmasak viszont  mocskos kereskedelmi adók vételére  és méregdrága CD-k lejátszására, 3-CD lejátszására. És ébresztenek még programozásra.  Ez utóbbiak: ál-ál-ál szükségletek.  
96.12.20. péntek
13:00; H.H. koncertje a Zeneiskolában. Nem ment valami jól, ami nem is csoda,  hisz soha nem gyakorol. 
Nekem a hét nagyon
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.28 0 0 634
ami a fejünkben végbemegy, és hogy semmi mást nem vagyunk képesek megfigyelni. "
"A hit, amint én használom e szót, az elmének vagy a testnek  vagy mindkettőjüknek  egy olyan állapotát jelöli, amikor az állat cselekszik, s a cselekedetében egy érzékileg jelen nem lévőre reagál."-!!!
"Fokozatos fejlődés vezet el attól, amit " állati várakozásnak" nevezek  egészen a kvantumfizika legbonyolultabb törvényéig. Az egész folyamat  kezdetén A tapasztalása és B-re való várakozás van. ... A természetnek - úgy mondhatnók - meghatározott szokásai vannak. "
"Én elvetem  az igazság konvergencia elméletét, de létezik a valószínűség konvergencia elmélete, amely igen fontos, s úgy vélem helyes is"  
Kevés expanderezés. Sőt! Tanulás!
José Hernandez: " a lélek szenvedése /megkönnyebszik, ha dalolhat"
"nincs jobb doktor a bajnál"
"A szerelem nyavajájába / egy marha se halt bele.../  S   nincsen fából az asszony se; /a gaucsó meg az orvosdoktor, / ki gyógyszert csal ki a húrokból, / hogyha szállhat éneke"
Cervantes: "- Igazán csodálom lelki nyugalmadat, Sancho.  Azt kell hinnem, márványkőből avagy kemény ércből vagy, hogy rád semmi se hat, téged semmi meg nem rendít. Én virrasztok, amíg te alszol, sírok, amíg te énekelsz, elalék a koplalástól, amíg téged tunyává tesz a zabálás"
Puskin: " Itt az időtök, jó henyélők, / Epikurus új bölcsei, /Sors-kedvelt, fásult ingyenélők ,/ S ti, Levsin  eszmék hősei, / S ti , sok vidéki, vén Priamos / Kényes nők, kiknek nyűg a város, / A falu hív, tavaszra vár:/ Virág és munka és sugár"
83.05.18. szerda
5:30; H.H. idegszaggató száraz köhögésére ébredtem. P. 2. bácsi tegnap igen értelmes magyarázatot  adott erre a köhögésre (mandula-mechanikai-szárazság), de felidegesített mindazonáltal ma hajnalban is. Valószínűleg a fáradtság is közrejátszik, de még a szívem is szúr. 
Tanultam, de idegesség csillapítandó: Puskin:
"Ember! Más nem leszel soha!; / Hasonlítsz Éva ősanyához:/  Amit elérsz, ingertelen, / Az ős kígyó hív szüntelen / a csábító rejtélyű fához, / Mely a tiltott gyümölcs helye, /S Éden nem Éden nélküle"
Áprily Lajos felfedezése. Ő fordította az Anyegint ( ezt most vettem észre) és a Faustot(ezt tudtam) - és gondolom még sok egyebet. 
10; És már két órát melóztam a telken, itthon nyúlitatás, elromlik a zár, rohanás az egyetemre. 
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.28 0 0 633
83.05.17. 
társam Russel: (nagy művének, Az emberi tudás-nak a befejezése): 
"Minden emberi tudás bizonytalan, pontatlan és részleges. Ez olyan nézet, amely számára nem találunk korlátokat."
Más: "Bizonyosságot akartam oly módon, ahogy egyes emberek a vallásos hitet akarják". 
-tegnap, a fóliasátor döglesztő melegében: ateistának neveltek (nem is szavakkal, hanem viselkedéssel, hisz vallásról otthon szó se esett), még három évvel ezelőtt sem  hittem Istenben, azóta keresem, hiszem (kezdem hinni), de ha megfordul  a keresési folyamat, akkor veszett istentagadó lehet belőlem!  -- tovább Russel:
"még az abszolút tudásról is kiderül a végén, hogy hamis. És így fel kell tételezni, hogy végső soron  egyetlen lehetséges  igazság sem teljesen igaz, csupán részleges és pontatlan fordítása annak, amit tárgyilag ki akar fejezni. És ez a belső elégtelenség elválaszthatatlanul hozzátartozik magának az igazságnak a természetéhez. "-!!!!!
"Az akademikus filozófusok  már Parmenidesz ideje óta hittek abban, hogy a világ egységet alkot ....Leglényegesebb intellektuális meggyőződésem az,  hogy a világ töredékes." " Lehet, hogy a külvilág csak illúzó, de ha létezik, akkor rövid, kicsiny és rendszertelen eseményekből áll. A rend, az egység és a folytonosság éppen annyira emberi találmányok, mint a katalógusok és az enciklopédiák."
Russelhez most idevesszük Shakespeare-t (hazafelé ő ült velem szemben):
" a jelek úgy ingadoztak, hogy nem tudtam sem hinni sem kételkedni bennük"
"mindent biztosan tud az Isten : /De mi csak látszatot sejtünk meg itt lenn"
 "itt vannak a mi filozófusaink, hogy a természetfölötti / és megmagyarázhatatlan dolgokat köznapivá és meghitté / tegyék.  Innen ered, hogy tréfát űzünk a rémületből, és / inkább áltudomány mögé sáncoljuk magunkat, semmint / ismeretlen félelem kerítsen hatalmába"
A költő Shakespeare 500 évvel ezelőttről  és a filozófus Russel máról - mindkettő társam volt egy napon!
Újra Russel: "Én semmi lehetetlent nem látok egy olyan világegyetemben ,amelyben nincs tapasztalat. "
Nyulak, fürdetés, az én mosakodásom, ruha keresés / a herce-hurca /  a szétszórtság/  a fáradtság / a sírásig / a kétségbeesésig / hajszolt szinte. 
A tollam is elvesztettem, de azért továbbra is Russel: "Azt állítom, hogy mi képesek  vagyunk azt megfigyelni, 
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.27 0 0 632
öregasszony bokájában bölcsen megkövült osteocita. 
A külső és a belső. Elméletileg ezzel -érdemben - csak Hegel és Goethe foglalkoztak. 
Példa a csodára: a differenciálódás. 
22:45; MOZART: Haffner. Ó Witti testvére! 
Ma voltam kutyanézőben. Kis falu. Keskeny betoncsík járdák a  portengerben. Odaköltözni? Csendes falu közel a nagyvároshoz: idelis hely az Ómfejtéshez. Egy örző-védő faszi kutyáit mentem megnézni. 3 nagyszerű példány, de talán nem elég robosztusak. Akármilyen tiszteletre méltó, tekintélyes és heves állatok, mégis a szemük a legmegkapóbb. Ahonnan Olját hoztam, Kispestről, a teljes alomból  a legelevenebb, ugráló, szintén nagyon szép szemű Olját választottam. Egy másik kis kölyök bánatos szemmel nézett rám: "Miért nem engem viszel?"
99.09.16. csütörtök
22:15; LOKALIZÁCIÓS problémák. 
1, A gének szintjén: a kövérség génje, a kefélés génje, a csorgó szájjal szopás algénje, a sörivás génje stb. -sok sok baromság, mint amit a vitaminok esetén már fél évszázada lejátszottak: Szentgyörgyi  erre reagált nagy gúnnyal, amikor "farokleesési vitaminról" beszélt./és még ő is hiába pofázott, ironizált. A tudomány száguld előre!!!! Rajta ugrabugrálnak a boldog, büszke tudós majmok. 
2, az agy szintjén - agytérképek. És amihez ez a  szemlélet vezetett: túlzó baromság. 
3, lokalizálható-e a lélek egyáltalán? 
A lokalizációs kísérletek  minden szinten az elégtelen fogalmi apparátus miatt (is) nagyon gyakran kudarchoz vezetnek. REDUKCIONIZMUS-TECHNICISMUS-POZITIVIZMUS. A nyugati civilizáció  talán legfontosabb ismertetőjelei. Sikerének kulcsa- és talán végzetéé is. 
Amikor a logosz kitépte magát az eposzok és a mítoszok világából a gondolkodás elkezdett gondolkozni, végül annyira jutott, hogy célját az ellentétén: a nem- gondolkodáson keresztül éri el. A feltartózhatatlan és beláthatatlan fejlődésnek ez a kettőség a feltétele./ ez: Kettőség I 
Kettőség II.: Az INTÉZMÉNY  tökretesz, de nélküle nem létezhetsz.Ha belépsz felfal, megemészt és kiürít. Ha pedig nem lépsz be, akkor meg magadtól dobod fel a bakancsot. Komoly filozófiai munkásság csak az egyetemtől függetlenül lehet. Descartes, Spinoza, Leibniz. Sartre. De Hegel és Heidegger és Husserl, és az öreg Kant!
Előttem viszont semmi lehetőség- csak a kutyák. A csavargás. A pia-cigi-zene
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.27 0 0 631
99.09.06. hétfő
22:45; Bodensee. Seurat. Picabia. 
A kisérlet előjátékok sorozata egy olyan partneren akin nem ismerjük jól az erogén zónákat. 
Kötött és mobilis molekulák. Állandó és variábilis molekulák /részek.
Az élőlény-környezet kapcsolatban az élőlény részéről nem az alkalmazkodás a fontosabb, hanem a kreativitás. Az alkalmazkodás-másrészt, amiről nem beszélnek: alkalmazkodás önmagunkhoz! Harmónia önmagunkkal. A fűszál harmóniája önmagával, a medve harmóniája önmagával. 
99.09.09. csütörtök
23:45; 
4 9-es dátum! Megélem-e a 3 9-es dátumot?:09.09.09.- mi lesz akkor? A III. évezred első évei az én utolsó éveim lesznek. Jut-e, vezet-e valahová ez a Napló-Folyam? 
A világ történelme: az energiától az információig majd onnan az energiáig. Az információ megfordítja az entropia hatalmát. Közben az Óm differenciálódik, strukturálódik. Erők: a fizikai erők fejlődése biológiaivá és ezek fejlődése pszichiaiakká és azok szociológiaiakká. 
HATÁROK: elfolytások, elfelejtések, ellenállások, elindulások, kirobbanások, irányítások. 
Fecsegés és pazarlás( Heidegger, Darwin és Elsasser)-hogy kapcsolhatók Kardoshoz?
M.1. KUTYA:
Német juhász: intelligencia, mozgékonyság. Moszkvai őr: intelligencia, robosztusság. Ázsiai juhász: mozgékonyság, feltartóztathatatlanság. 
Jimi és Olja mellé venni egy moszkvai hímet és egy ázsiai szukát.
Jimi-Olja :első sorozat. Puskin- Tadzsikova: második sorozat. 
Második sorozat pároztatása Jimiékkel: ez a harmadik sorozat. Az első sorozat párosítása  Puskinékkal: ez a negyedik sorozat. A harmadik és a nyegyedik sorozat párosítása: ötödik sorozat. Ötödik sorozat párosítása a másodikkal és a harmadikkal. stb.
INTELLIGENS, ERŐS, MOZGÉKONY, HATALMAS KUTYA: M.1. KUTYA.
99.09.12.  vasárnap
Ivászat. Jethro Tull, Weather Report, White Snake majd  Cage, Schönberg, Zappa, majd Pinokkió és underground börtön művek. Tandorit mindig utáltam - ma talán megértettem. Birkózás Fausttal (birkózgatok).
99.09.13. hétfő
5:20; A sejtek, a sejtek és a sejtek. Velük még nagyobb csoda esik meg mint a molekulákkal: hisz a genetikailag teljesen megegyező sejtek    fenotípusukban teljesen különböznek: egy a homloklebenyben büszkélkedő neuron  teljesen más mint egy nyirokcsomóban vicsorgó limfocita és ezek megint teljesen mások mint egy nyolcvan éves  
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.26 0 0 630
a római átalános civilizációból fejlődött a kereszténység, úgy fejlődik a modern civilizáció káoszából a  zene. " ( azóta mellé jött még  a mikrofizika, a médiabirodalmak kora stb. is)
A cochleában hogyan érvényesülnek  a Na+ fiziko-kémiai tulajdonságai és a retinában hogy működnek a reverz  transzkriptázok? -és hogyan vesznek részt Mozart és Leonardo  észlelésében? 
21:00; Bossa nova. Deseő Csaba erről a zenéről, a zene atyjáról, aki két éve halt meg.
Wagner- " rossz tulajdonságai": a mai menedzserek uralta művészeti élethez képest ő egy tiszta lelkű szent ember. MIHEZ KEZDHETNE MA WAGNER?
96.12.31.  kedd
6:45; Egy jó, nem ismerem  triószonta(Csajkovszkíj: a-moll) 
Ennek az évnek is vége. Javulást nem hozott bár sok fontos dolog történt. 
1, Újabb diploma. 2, Újabb munkahely kerítése. 3, Fitness biztató beindítása.
4, Angol elindulása. 5, Bírósági herce-hurca lezárása . 6. a III. gépirat megírása. 7, az amerikai álom végleges lezárása.  
- múlnak az évek, fontos események zajlanak, de javulás sehol. 
Bach és Shakespeare: 2 CSODA.
Avagy nem lehet elhinni, hogy Shakespeare darabjait Shakespeare írta. 
Úgyanígy nem hisszük el Bach esetében, így a zenetörténet  új korszakát indítom el.  Mozart helyett meg egyenesen   ZENE-ISTENE  írt ( mint ahogy Wagner helyett  pedig a SZELLEM-ISTENE  dolgozott) 
Flaubert- Joyce- Th. Mann- Faulkner- Musil- Kaffka : kiteljesedett életek, megtapasztalt monászok. 
Senta és a Hollandi kettőse a második felvonásból.  Kb. egy éve (?)vettem fel.  Egy olyan korszakom  jut erről a kazettáról az eszembe, amikor fogalmam sincs, hogy miért, (talán az alkoholizálástól kimerült  szervezet jajkiáltása?)  tejet és bele aprított péksüteményt reggeliztem -persze cigi és KV után!
Jól hangzana, ha azt mondanám, hogy nincsenek filozófiai tények, csak a tények filozófiai értelmezése - de kérdés, hogy igaz lenne-e!?  
Meyer- Eco: kívánatos és nem-kívánatos bizonytalanság. 
M.1. : Kivánatos  és nem-kívánatos  MÁJA / Thanatosz / Ontologica
Eco említo  Molest is: Infromáció elmélet és esztétikai élmény - antikváriumban megvettem vagy 20 éve.  Hány száz könyvet vettem és olvastam  tök autodidakta módján!? MACARENA. Einstein esze, Joycé, Wittge
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.26 0 0 629
á96.12.30. hétfő
11:30; Fodor bámulatos  irodalmi- zenei ismeretei, és az ezek birtokában történő Mozart elemzés: a figurák személyiségének fejlődése ( baromira birom amikor egy könnyű torkú, nehéz fejű kezdő énekesnő  a figura fejlődéséről beszél ), egyes hangjegy fordulatoknak tulajdonított óriási jelentőség stb. Erre mondhatná Mozart (Arany szavaival): "Gondolta a fene". Amit Mozart rövid alatt megcsinált arról évszázadok alatt írt könyvtárnyi   irodalom beszél, okít. Ezek nagy része valószínűleg vagy nem mond semmit vagy olyasmiket állít amikre Mozart nem is gondolt. De lehet, hogy pont az a lényeg amit BELELÁTNAK, BELEHALLANAK! (Éppen úgy mint az, hogy az álszükségletek fontosabbak lehetnek a nem-áll-szükségleteknél!!!)   ÉS ITT VAN  IGAZÁN A  MÁJA JELENSÉG!(És ez: 1, a III. világhoz;  2, a lényeg a SEMMIben van; 3, accidentia)
Summa summárum: LEHET, HOGY ÉPPEN A LÉNYEG  VAN AZ ELEMZÉSEKBEN?!
-az igazi mű általunk: a publikum valamint a publikum és a mű "közé" álló szakemberek (kritikusok, tanárok, újságírók,esztéták stb.) reagálása, értékelése, átélése révén valósul meg IGAZÁBÓL!!?? 
És: Elemzés és  a képzelet, a fantázia és a hit- mint renkdkívül kitüntetett szellemi aktivitások. A gyerek lelki világa: fantáziálgatás, játék és játszadozás, a  mesék birodalma, és a  felnőtteké: mitológia, vallás, ideológia. 
A világ filozófiai   megragadásához  tények vagy gondolatok kellenek. Fejlődik-e a filozófia? Kant óta tudjuk, hogy a kérdés értelmetlen, de egyvalamire jó: elgondolkozunk azon, hogy mik a filozófia tényei.  Vannak-e a filozófiának tényei és ha vannak, akkor  vannak -e  ÚJ  filozófiai tények  pl. Descartes vagy  Kant óta? Ide kapcsolódik egy mai "felfedezésem "(8) -mert így feltehetjük, hogy pont az a fontos a világban amit "hozzáteszünk", és ezt pedig továbbvíve  egy másik rendkívül  fontos tényező adódik: SEMMI SE VÁLTOZTATHATÓ MEG ÚGY MINT A MÚLT!!!- ennek tipikus példája minden társadalom történelem hamisítása, az evolúcionizmus stb. (A történészek -éppen úgy mint a darrwinisták vagy a politikusok: vagy hülyék vagy gazemberek- vagy szerencsétlenek).
Wagner az Operaházakról és Heidegger az Egyetemekről. 
Wagner: "ameddig  szemünk ellát, a divat uralkodik. De a divatvilág mellett 
keletkezett még egy világ.  Ahogy
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.25 0 0 628
felemelni.Öklendeztem rá a szőnyegre.  Már nem volt mit hánynom, gyomornedv csomó epével: ez csorgott ki a  számból. Hajnalfelé már annyira rendbe jöttem, hogy levetkőztem és befeküdtem az ágyba. 
MA - reggel  9 körül ébredtünk, elégé gyűrötten. Elmentem újságokat venni, 
rengeteget ettem reggelire, a hatvan kilós tápos zsákot  mint a pelyhet kikaptam a kocsiból, bevittem a kamrába. Ja igen. Kiderült, hogy nem az egész kezem sebes, hanem csak a hüvelykujjam, de az nagyon.  A  holnapi második fordulóban mi lesz velem? és mi lesz az utolsó, döntő  fordulóban?  
Kissé megnyugtató, hogy ilyen előzmények után, valószínűleg nem jutok be a döntőbe! Már megittam félliter méregerős kávét, de most (fél egy van) lefexem aludni. Utána megpróbálok tanulni valamit. 
Verset kéne írnom / Aludni nem tudván / Füstölgök magamban / -és kezemben / Már az is bosszantó tud lenni/ ha ez ember délben nem tud elaludni / Máglyarakás /- az étteremben / - és Vanininek / Nem is vers ez; baromság / De néha - sokan mindig - barom az ember / S a versnek ezt is tükröznie kell / nemcsak az erdőben csivitelő madarakat / S nemcsak a mozdonyok masszivitását / Az automatikus írást vegyítsd Homérral / Az az igazi! / Érthetetlen zagyvaság az egész! / De hát kérem szépen: ilyen az élet is! / Próbálnád ezt beadni egy filiszternek! / De vannak már a szürrealizmusnak is filiszterei!  /Filiszter itt és és ott is! Egymás hegyén hátán! / Az ember nem zoon politikon /  S nem borotválkozó állat / Hanem / Az ember: Filiszter! / de kit érdekel? 
Szunyókáltam egy kicsit, de nem sokat ért. Megnéztem a Csehszlovákia- Kanada VB hoki meccset. A kanadaiak... kezdenek összerázódni, de  végül 4:2-re kikaptak. Mostmár a bronzra sincs esélyük. 
Én pedig előveszem Weöres Sándor: Válogatott versek kötetét. 
" Ha pokolra jutsz, legmélyre térj: /az már a menny. Mert minden körbe ér" ( A fogak tornáca)
" ' A versben fő a tartalom'  De akkor mért vers?..... 
' A versben  fő a forma'. Tiszta zengés, / tökéletes rend: dermesztő unalmas. ... Se tartalom , se forma - hát mi kell? /A jó vers élőlény. " (Vázlat az új líráról) 
75 éves korában MEGHALT ZELK ZOLTÁN.  Nézzük most őt.  Elolvastam tőle most vagy 8 verset. Nem ragadok ki belőlük semmit. Egyszer majd elhelyezem őt. ...reggel  4-kor kelés!
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.25 0 0 627
81.04.23. 
reggel 5:25;  Sietnem kell!  Még pizsmában vagyok de már mosakodva és borotválkozva.  Agyő!
Devecseri Gábor:  " Villámmá parancsolta  önmagát / s a fecsekfiókák szívévé, hogy megmutassa / -és úgy, mint őelőtte senki más -, / hogy  a tűz szive és a madárfiókák szíve ugyanegy" 
MIndez hajnai 5:40; Rohanás! 
81.04.24. 
Tegnap  a verseny első fordulója kitűnően sikerült! Utána T.1. Ő egyetemre én könyvtárba. Később újból találka  a Deák téren. Irány a  Széchenyi strand! Előtte deci barack- T.1. egy korsó sör. Rossz idő volt, jó csajokat se láttunk.  Utána is deci barack. T.1. szörpöt ivott. Vettem két deci konyakot üvegben -  azt szopogattam az Astoria előtt még I.1.-et vártuk. Bementünk a "pinkfloydos" presszóba.  Itt deci rum. T.1. és I.1. nem ivott semmit. Haza. Aludtam egy kicsit majd kimentem hányni. Aztán visszamentünk  a városba. S.1.-et kerestem. Vadidegeneket is leszólítottam, hogy látták-e valahol. Végül az egyik kocsmában egy csaj megmondta, hogy a másikban van.  Beültem hozzájuk: S.1.,B.9. és L.9 és E.9. és még valaki. Itt sört ittam és I.1. is. Nem hitték el, hogy I.1. mennyire bírja a pálinkát. Erre kért magának két deci barackot. Kicsit belehörpintettem de a többit ő csapta be azonnal.  Még sörök. Már hulla részeg voltam. Hazindultunk. Ököllel bezúztam  az autóklubb  nyitvatartási rendjét burkoló üveget. A kezem csupa vér lett. (Mint ma délelőtt kiderült: az ingem is ). Visszamentünk a kocsmába. Még egy kis sör és újból hazaindultunk. Az ajtón kiérve rosszul lettem. L.9. - I.1. kérésére kihozott nekem  egy üveg kólát. Nagyon jól esett, de azért L.9.-cel kötözködni kezdtem (190 cm magas). Inkább csak ironizálás volt, de bepöccent. És visszament. Támolyogtunk hazafelé, de csak egy padig jutottunk.  I.1.visszament, de most nem S.1.-ékhez , hanem a cigány Z. 1-ékhez. Ő jaffát hozott nekem. Ez isnagyon jól esett, de már majdnem eszméletlen voltam. Végülis ők juttattak haza. Ketten karoltak belém, de így is dülöngéltem. Egyszercsak elzavartam őket, hogy "egyedül is haza tudok menni".  Egy darabot meg is tettem, de aztán Z.1. támogatásásra mégis szükségem lett. Közben I.1. is zuhant  egy hatalmasat. A szobámba érve  elterültem a földön - kabátostól, klumpástól elájultam. Néha felébredtem a kábulatból, öklendeztem a szőnyegre. A fejemet se tudtam
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.24 0 0 626
82.03.02. kedd
reggel 7;  Már tegnap  is majdnem elaludtam de ma végképp.  Nincs egy rohadt használható ébresztő óra  ebben az átkozott házban.  Nem mentem be tehát .... ra. 
este 7; Reggel összefutottam egy festőnövendékkel  és a festészetről és a rákkutatásról beszélgettünk. Ritkán beszélgetek csak úgy. Az utóbbi időben talán ha három emberrel álltam le beszélgetni jószántamból, pedig rengeteg ismerőssel találkozom mostanában - de lehetőség szerint  elkerülöm őket, a beszélgetést: mondanivaló híjján!! Én meséltem el neki a Barcsay interjút, a Derkovits ösztöndíjasok  ledorongoló- kiállítás-kritikáját, és a mai magyar élvonalbel festők  franciaországi vándor kiállítását - mert olvastam róluk. Ő azért mesélt Barcsayról - mert ismeri személyesen. Mesélt az ösztöndíjasok kiállításáról - mert látta. Feljött Kondor Béla. Ő róla mesélt én meg a miskolci kiállításáról  -mert ezt meg én láttam. 
A héderben: az egyik nagyon nyitott sráctól kértem valami olvasnivalót  - s ezt kaptam: KONDOR BÉLA: BOLDOGSÁGTÖREDÉKEK. 
" és kemény az én zokogásom / mert könnye  nem cseppen és / hangja is nem hallik" (Guliver a laputaiakhoz)  
Nagy László: "A költő és a festő: egy. Ez a megállapítás több mit a személy azonosítása. Mert Kondor működése  kép és költemény  alkotásában valóban azonos ihletettségű, azonos erejű is. Régóta látom, hogy benne  festő és a költő nem kiegészíti, hanem föltételezi egymást. "
Könyvtárban :
Mérleg, 1973-74;
Joseph Lortz " a reformáció történetírásának  legnagyobb katolikus szakértője"
Walter Brugger: "Az ökumenikus mozgalom él ... Érezhető, hogy Isten lelke  munkálkodik benne. Ez adja a biztonságot, hogy minden  nehézség ellenére ...egyszer mégis, talán a távoli jövőben célhoz ér. ... az Egyház egysége  nem származhat a hit lebontásából, hanem a Szentlélek gyümölcse lesz, nem emberi számítás  és politikai kompromisszum eredménye. Bármennyire igaz ez,  mégsem szabad elfelejteni, hogy Isten lelke nem deus ex machinaként  vagy csoda módjára valósítja meg művét.  Azok által munkálkodik, akik elnyerték  őt ... Nem ment fel tehát bennünket a felelősség alól, hanem önálló tettre szólít fel." ( Ez utóbbiakat vö. Lenint a spontaneitásról!) 
Paul Delveux "világa mesevilág. Csupa varázs és szépség. A renaissance 
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.23 0 0 625
93.11.22. hétfő
Sükösd: "Joyce ... hat nyelven olvas, megtanulta a görög-római, a keresztény, a zsidó mitológiát, képzett zeneesztéta, Vico és Hegel dialektikus fejlődés filozófiájának szakemberi ismerője, és micsoda önzés: tudásából senkit sem részesít!"
Pacséka Muni: Magányos Bölcs - aki elérte a megvilágosodást, de azt nem  tanítja. 
Musil " bezárkózása" előtt: katonai reáliskola, műszaki egyetem, első cikkei műszaki jellegűek! 26 éves korában: Törless.  Ezután újból egyetem: filozófia, matematika, kisérleti pszichológia. Disszertációja: Adalékok Mach tanításának megítéléséhez.  Ezután: 1911-14: Bécsi műegyetemi könyvtár. 
1914-1918: katonatiszt az olasz fronton! Több kitüntetés!!??
Az "Emberben" az a " célja, hogy regényével, regénye esszéizásával  a kortársi gondolkodásmódok  elévülését bizonyítsa be, s helyükre  egy elképzelt jövő filozófiát teremtsen."
Zóhár: " A Szent, áldott legyen, a világot  a fenti világ  módja szerint alkotta, hogy eme világ a fenti világ mása legyen. És a fenti létmódokat  Ő mind az alanti  világban is elhelyzete, hogy összekapcsolódjék ... az egyik világ a másikkal."
A Zóhár lényegében ugyanolyan zagyvaság  mint a Finnegans Wake.  Zagyvaság a kezdetektől a jelenig, a jelentől a kezdetekig. Zagyvaságok. Legmagasabb szinten a zagyvaság: finomabban szólva:  az Óm legmagasabb rendű megnyilvánulása. 
93.11.23. kedd
Hegel: "A filozófia és a közönséges tudat TERMINOLÓGIÁJA  közti válaszfalat  még át kell törni. "
Ezt Lukács szerint a Szellem fenomenológiájában próbálta meg. 
Nos:1, Amikor Kosztolányiék  elkezdték  olvasni a Fenomenológiát akkor nevetőgörcsben fetrengtek a fogalom-tök-homálytól.  
2, én dühömben már többször félredobtam. 
A FOGALOM ELÉGTELENSÉGET  nem lehet homály-rendszerrel kiküszöbülni. 
A fogalmakat hálóba kell helyezni - azonos "fajsúlyú" fogalmak ritkán magyarázzák egymást. Kapcsolatuk egymáshoz és az élet-szituációkhoz. 
Este  10; Isten már rég halott, de mára úgy tűnik, hogy a nyugati demokrácia is. 
Jézus megszületett, meghalt majd feltámadott. De mit csinált a születés előtt? Platón  ideáit tanulmányozta,  Buddhát, Lao-cét, Kung-cét és Dzsinnát figyelte. 
Buddha, megvilágosodása után, így szólt Jézushoz: "Teljesen elvész ekként
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.22 0 0 624
96.10.21. hétfő
21:00; Beindult a pénzkeresés. Kevés meg kínkeserves, de legalább beindult. 
Közben körvonalazódott a tegnap lezárult fejezet  - a  16 kilométer - folytatása is: dec.26: 42 500 m! 
Tegnap a 16 kilométert 92 kilósan  futottam le - 2 óra 16 perc. 
Két hatalmas  probléma: 
1, Testsúly. A maratonit csak akkor tudom lefutni, ha lemegyek legalább 78 kilóra!!!!!
2, Idő (összefügg a testsúllyal)- ha a tegnapi iramban sikerülne is futni, akkor  több mint 6 óra! Az pedig elképzelhetetlen. (Tegnap volt egy sima nemzetközi maratoni, ahol a győztes  2 óta 10 percet ment. Ezalatt én csak 16 kilométerig jutok!)
Edzés tervezés: szombat  és vasárnap  hosszú futások és hétközben legalább kétszer futás. De ugyan mikor?
Prokloszt nézve látom, hogy mennyi közös van  bennünk:
Az egy, a végtelen, a határ és a kevertség. 
96.10.22. kedd
17:00; Frank Zappa. 
Az utolsó pillanatban mindig jön valahonnan pénz. Pl. Németországban, mielőtt Bonnba utaztam volna, az utolsó előtti nap kaptunk teljesen váratlanul pénzt  valamelyik AMTtól. Most, amikor eljöttem az Intézetből , kifizették a 13. havi fizetésem arányos  részét  - ebből tudtam befizetni az angolt  és megvenni hozzá az anyagot. 
Hány nap van még a maratonig? 65 NAP!
Jövőre pedig: 1, nyelvvizsga angolból. 2, április közepén: 200-as sorozatok! 
3, májustól: cselgáncs!
Trisztán elindult.
ÖNCÉLÚSÁG. Kialakult a BESZÉD -: hogy közölje érzéseinket, gondolatainkat, majd visszaadni a múltat. Beszéd-beszéd-beszéd. Majd kialakult a költői beszéd.  A költészet. Múlt. Érzelmek. Majd beindult és folyt a maga törvényszerűsége szerint: Öncélúvá vált. De melyik "az  igazi"? Melyik  "az igazi emberi" szükséglet? Az ún. "valódi" vagy az ún. "ál" az "igazi" emberi szükséglet?
Melyik az igazi költészet? Az eredeti? Az önmaga szabályait  kialakító és az azokat továbbvivő?  Az önmagában vett és az önmagért való. 
Melyik az igazi?  Lukács azt mondaná, hogy kettejük dialektikus ellentmondásainak időben tovagördülő egysége az igazi. 
Maimonidész: "A medabberim  fő alapja az, hogy nem lehet biztos ismeretünk a dolgokról, hogy így vagy úgy viselkednek,  mert az értelemben mindig lehet és gondolható az ellenkező. 
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.22 0 0 623
86.02.23. vasárnap
reggel 7; Tegnap jól berúgtam! Napóleon konyak, Marlboro cigi és a gnosztikusok. 
Kákosy: "a BARBELO-gnosztikusok .... közös jellemzőjük a női principiumot megtestesítő szellemi lény, Barbelo ('Négyben van az Isten')  kiemelkedő szerepe a világ keletkezésének történetében. "
du.3; Richard Strauss: A rózsalovag.
Kákosi: "A KÁINITÁK .... Káinnak pozitív szerepet tulajdonítottak.  Ugyanígy Ézsua és Szodoma lakóit is  nagyra becsülték."   Nagyon fontos " Júdás szerepének olyan felfogása, hogy a világ hatalmai meg akarták akadályozni, hogy Krisztus a szenvedés árán  megváltsa a világot, és emiatt Júdás az emberiség érdekében árulta el mesterét " 
"Az OPHITÁK és a NAASSZÉNUSOK  a kígyót jelentő görög (ophis)  illetve héber (nahas) szóból nyerték  nevüket. Kígyótiszteletük kialakulásában nagy része volt a pogány vallási környezetnek. A kígyó a legkülönbözőbb vallásokban  az újjászületés jelképe, ilyen szerepe van többek között a Gilgames -eposzban is . Mint termékenyégi istennőt tisztelték Egyiptomban Renenutet néven. Alexandria egyik védőistennője a kígyó alakú Agathosz Daimon (Jó Szellem). Bibliai előképül elsősorban a gyógyító rézkígyó szolgált. "
Liszt: Faust szimfónia a TV-ben.  
Timothy Leary: "Kapcsolj át, hangolódj be és szakadj ki"
Gary Snyder
Napóleon konyak, Marlboro. 
MIKOR LESZ MÁR LEGALÁBB EGY OLYAN HÉT, AMIKOR NEM ISZOM?
Most: ÁLTALÁBAN VÉVE OPTIMISTA VAGYOK.
86.02.25. kedd
reggel 1/4 7;  
Az opera fellengzős, otromba , hivalkodó, /a vonósnégyes finom, kecses és szerény. / Anyaistennő. / Matriarchatus. / A heavy metal és a vonósnégyes. / Schubert dalok.  
este 7; Respighi: Dór vonósnégyes.  
Gyermekeimnek Süsü a sárkány. Az Intézetbe én mentem be legkorábban és én jöttem el legkésőbb. Kezdek belejönni. 
MEGHALT MÉREI FERENC- az egyik  "utolsó nagy bölcs" . Rám tanítása egyáltalán nem hatott- ha volt egyáltalán KÜLÖNÖS  tanítása; inkább: személyisége. A nekrológjában  idéznek tőle: " A szabadság első pontja: szeretni az életet. " és: "Az igazi mester Epikurosz"
77 éves volt. Gyermekpszichológusként, öregemberként  Epikuroszt éltetni (és például nem Szókratészt vagy Freudot) bizony nagyon nagy dolog!
2 balett: Seregi Pesten: Rómeo és Julia és Eck Pécsett: Don Juan. 
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.21 0 0 622
04.10.22. péntek
15; DON CARLO
1, Sokáig ábrándoztam arról, hogy egy elhanyagolt amszterdami antikvárium porlepte könyvhalmában  találok egy alapvető könyvet  a világképem felépítéséhez.
a, nos most látom egy Weimarban  vett könyvben, hogy Goethe  egyik legmeglepőbb és kellőképen  agyonhallgatott fordulatához: az ISZLÁM felé, egy vagy két holland könyv adta meg a lökést 
b, feltehetőleg számomra egy ilyen "Alap-Könyv"  nem létezik, de a német nyelvterületen összevásárolt  könyvek százai majd csak eljuttatnak valahová. 
2, Tegnap este 2 órás piás-alvás után  elvittem Tigrát és Olját  a patakpartra és kibicsaklott a bokám. Most kezd fájni. Pedig szükségem lesz rá.
Vasánap zongoraelőadás, hétfőn pedig  Don Carlos Bécsben - feltehetőleg állóhelyen és whiskyvel és sörökkel ellazítva. Kedden pedig Tannhäuser Pesten.
04.10.23. szombat
11:50; Mandala és a Pulzáló Gömb. 
1, Délelőtt Pepivel és Martinnal  a II. mezőn.  Nem terveztem ma inni, de olyan korán van még és olyan hosszú ez a nap! 
2, Goethe és Steiner: GESTALTBIOLOGIE.
 - a hasi csakra: belek, zsírszövet, gyomor,máj, hasnyálmirigy, erek  vérkavargása, hormon-anyagcsere-zubogása, idegsistergése: a hasi-csakra embere 
- izom csakra - : hasonlóképpen: az izmok, erek vérkavargása, hormon- anyagcsere- zubogása, idegsistergése: izom-csakra emberek. 
tüdő csakra, genitális csakra. Freud fázisai és a csakrák. 
Csakrák kapcsolódása: egymás kioldása, felerősítése. Az igazi oldás és kötés!  
13:30; Debussy, Ravel, Stranvinszkíj - nem is olyan régen még rettenetesen modernek számítottak, mára viszont bevonultak a klasszikusok panhteonjába (és a természetfilmek kisérőzenéi közé - így már unalmassá is váltak) - bár pl. német tarnárnőm, aki elég művelt persze- de nem eléggé persze -  számára a Tavaszi áldozat túl modern.  
Mit szólna például Chick Chorea-McFerrin  közös (csodálatos) felvételéhez? 
14:30; A csemballó- zongora váltás  metafizikai jelentőségét még senki se tárta fel. Hát például ez is rám vár, mint a kasztrált énekesek eltünésének a problémája? 
05.02.28. hétfő
14:40; SCHÖNBERG, WEBERN, KAGEL, e.e. cummings, Ginsberg. Miféle kvantum-nano-biokémiai ÓMÉRTELMEZÉSi struktúra felel meg nekik? Mi is az a "MEGFELELÉS?"
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.20 0 0 621
81.12.12. 
TETSZELGEK MAGAMNAK VAGY KOMOLYAN GONDOLOM?
Egyik cigiről  a másikra gyújtok rá - a tüdőráknak már úgy se lesz rá ideje, hogy bevégezze a dolgát! (Gauguin  EBBEN nem értette a dolgát; kíváncsi vagyok arra, hogy  EBBEN ügyesebb vagyok-e mint Tahiti, Marques festője?)
Nietzsche 16 éves korában készült, falomra simított fényképét nézem. Neki volt lehetősége, ideje, hogy kifejezze, létrehozza  magát. Én nem adom meg magamnak ezt a  sanszot! Janis Joplin és Bob Marley fényképeire nézek: - követem őket: fiatalon meghalni. (A példa nem valami jó, mert  egyikük se önszántából hagyta itt a világot. Az AKTÍVAKra  viszont van elég példa a Naplóban.) Lehet, hogy ahhoz kell erő, hogy ITT maradjak?  Lesz-e?  Mindenesetre: Az ONTOLOGICÁnak legalább a morzsáit kellene egy kupacba söpörni!
A szeretet - igaza van A pilinszkyknek / Mindenek fölött! / DE a végleges eltűnés / Szeretetére éppen úgy jogunk van / Mint a gyerekek szeretetére / Vagy / Mint a gesztenyével tölött pulykáéra!  Az ember: / Homo ludens / Homo faber  és / Homo suicidens / Az ember nem csak borotválkozó állat / De a halált  választani képes állat is. / És én, mint annyian / ÉLEK-HALOK  ezzel az emberi privilégiummal!  
A vers: vagy az élet átélése vagy elutasítása. Mindkettő tettekre sarkall! 
SENKI SE OLYAN ERŐS, HOGY MINDENT ELBÍRJON!
Aludni kéne -de minek? Még egy utolsó cigi - hátha eszembe jut valami bölcsesség!
"Hogyan mondjam el neked, amit nem lehet, mert szó az nincs csak képzelet?" "Indulnék, indulnék, ha csak egy utat találnék"
MEG KELL TENNEM!
ZS - mint ZS..... / ZS mint Zsákutca / Zs mint mindent betetőző szimbólum 
Napóleon teknőse  tán még mindig él, mindenesetre vagy 100 évvel túlélte gazdáját. This is the life. 
ZS - csepp a méregpohárban, amely mostmár karimáig telve leküzdhetetlen felszólító jelleggel sugárzik!  De mi értelme van fenékig felhörpinteni?  De mi értelme van, ha bele se kóstolok? 
Mostmár tényleg lefekszem - ha másért nem, hogy holnap belekezdhessek - valószínűleg feleslegesen, az ontologicába (szándékosan kisbetűvel!). 
81.12.13. 
A lengyeleknél a kommunista junta szükségállapotot hirdetett ki! LE A ROHADT SZOCIALISTA  JUNTÁVAL!  - de jobban érdekel a KV-s csészém, mint  a piszkos csürhe!
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.19 0 0 620
09.02.19. csütörtök
15:15; 
Années de pelerinage (Brendel, Kocsis)
Ha a Wohltemperiertes Klavier az Ószövetség és Beethoven szonátái az Újszövetség, akkor Liszt zongorája micsoda? 
Megvolt az első nagy találkozó. Mikor a szünetről jöttem vissza, akkor figyeltem meg jobban az addig  mellettem szorgalmasan jegyzetelő, összekuporodott öregurat. Nagy meglepetéssel ismertem fel: X.Y. volt. Aki ordítva igérte meg nekem, hogy  soha nem kapok diplomát. Nem haragszom már rá. Talán igazából soha nem is haragudtam(?). Az biztos, hogy ő most, 100 is évesen szorgalmasan jegyzetel,  míg én 30 évvel ezelőtt az ő előadásán egy szót sem írtam le. Később meghívott ugyan az Intézetébe dolgozni, de én gyorsan leléptem. Geci alak volt, de Intézetét  a legjobbra fejlesztette fel. Aztán ott volt persze X.13. is, akihez viszont én akartam menni dolgozni- aki viszont nem vett fel. Olyan állás volt, amihez érdeklődésemet és képzettségemet tekintve messze én lettem volna a legjobb (nem csak itthon), de nem vett fel-mert nem volt elég protekcióm-meg lehet, hogy tartott is tőlem. (Nem is kerestem protekciót, mert én naiv azt hittem, hogy a tények beszélnek a protekció helyett is- nem az első és nem is  az utolsó "végzetes" tévedésem volt ez. Elutasítani nem mert-ezért fektették a jelenkezésemet. Amikor meguntam a várakozást, és írtam neki, hogy tekintse semmisnek a jelentkezésemet, rögtön felvett a helyre egy nulla ejtőernyőst. Tipikus szaralak. Primitiv módon  fejezem ki megvetésemet: nem köszönök. Szépen elmerültem az emlékeimben, amikor  egyszer csak meghallom valakinek az elmúlt években végzett munkájának az összefoglalását - ezt a témát én 15 évvel ezelőtt hagytam abba!!! ( " Persze sokkal  jobban megcsináltam már akkor- az elméleti háttérről nem is beszélve ").
Itt a báli szezon, itt a farsang és beizzott a "tudományos élet"  is. Én meg csak emlékezgetek -és persze tervezgetek is. No és persze boldog vagyok. 
Nekem legalább van hol laknom, feleségem feje alatt van párna és a feje fölött van tető. De mi van szerencsétlen M.Sz.-vel? Mi lett az ő álmaival? 
Mikor 17 éves korában a kezébe került Krafft-Ebing  korszakos könyve, a Psychopathia Sexualis, nem gondolta volna, hogy 30 évvel később életének végzete lesz a Psychopathia Politicus megírása. Karikás szemekkel Freud és Wittgenstein és Kraus nyomában a bécsi éjszakában.
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.17 0 0 619
"Az egyenesek helyenként  minden ok nélkül / meghajolnak "
Jacques Dupin: " Nem  szabad megállnom, hogy lássak. Mintha arra volnék itélve, hogy menet közben lássak.  Beszéd közben. Hogy azt lássam, amiről beszélek és azért beszéljek , mert nem látok. Hogy tehát másokkal láttassam , amit én nem látok, amit énnekem nem szabad látnom. S amit a nyelv, ahogy kibomlik, megérint és leleplez. A vakság azt jelenti, hogy meg kell fordítanom a sorrendet és a nézés elé kell helyeznem a járást és a beszédet. Járni az éjszakában, beszélni a zsivajban, azért, hogy a születő nap  sugara felragyogjon és válaszoljon lépteimre, kirajzolja az ágakat és leszakítsa a gyümölcsöt"
.............
Az amerikai krimi után  HITÜNK ÉS ÉLETÜNK
Morus Tamás:  "Uram, adj nekem humorérzéket. A kegyelmet, hogy megértsem a tréfát, s így megismerhessem azt az örömet, amit az élet nyújt, s azt továbbadhassam másoknak is"
Hindu közmondás: " Sírva jösz a  világra, és körülötted mindenki mosolyog;  
igyekezz úgy élni, hogy mosolyogva távozzál és körülötted mindenki sírjon. "
Kepler: "Az egek hirdetik Isten dicsőségét.... Isten emberi építőmesterekhez hasonlóan  rendnek és szabályszerűségnek megfelelően fogott a világ alapjainak lerakásához"
TV nézés, stb. után -DEPRESSZIÓSAN. Mi lesz velünk? 
---Délután ugrott be, szerettem volna  kissé bővebben kifejteni, de csak ennyire futja kedvemből, erőmből: 
A szépség éppen úgy isteni adomány mint a jóság, a hűség és az emberségesség stb. Nyájamban szép nőket és szép férfiakat is akarok látni. stb.stb.  ----
Suicid gondolataimat  már régen nem építgetem, ha szokásos módon megjelennek, elhessegetem őket - H.H.ék miatt elsősorban, de egyébként... kilátástalanság, gyengeség. 
Éjfél elmúlt 20 perccel. Letargiában nem szabad lefeküdni! 
Lássuk Fichtét!
"Ó, igen, életem eltelt napjait  sötétben botorkáltam végig, tévedést tévedésre halmoztam, és bölcsnek gondoltam magamat. Csak most értem meg  egészen ama tant, amely annyira visszariasztott, midőn a te szádból hallottam, csodálatos Szellem!, jóllehet értelmem mit sem tudott felhozni ellene, mert csak most látom át egész terjedelmében, legmélyebb alapjaiban és valamennyi következményének vonatkozásában. 
Az ember nem az érzéki világ terméke, a létezésének végcélját   nem érheti el eb
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.17 0 0 618
82.05.22. szombat
Ebéd jön majd indulás a telekre.  Az író akkor szent életű, ha művét a lehető legnagyobb becsülettel írja meg. Becsülettel az olvasók iránt  és becsülettel az irodalom iránt. 
Heuréka!
- Egy könyvespolcom mélyén  véletlenül rábukkantam a rég elveszettnek hitt  HALLOMÁS. HARMINCHAT ÚJ FRANCIA KÖLTŐ c. válogatásra!!!
A telken ezt fogom lapozgatni. / - és a vele gyütt előkerült: Hitünk és életünk c. katolikus ismeretterjesztő könyvet. 
Este 3/4 8; A Hallomást, akkori bejegyzés szerint, 1978 októbe 5-n vettem.
Emlékszem, egy délelőtt volt -lógtam az egyetemről, és a könyv megvétele után beültem a Filmmúzeumba. (A könyv bejegyzése szerint egy Otto Preminger filmre) 
A könyv 295. oldalán egy másik bejegyzés:  "Holnap lesz a szóbeli .... vizsga    1979, május 25 "
A telken, az emlékek felidézése  közben, hallgattam a rádiót: Csajkovszkíj: 
1812 Nyitány -ezt szeretem. Melankólikus szerenád, Rómeó és Júlia, nyitány fantázia. (Claudio Abbado) Ezeket nem ismerem. 
Nézzük akkor a 78-79-ben aláhúzottakat: 
Alain Bosquet: " Mivelhogy tüze nem volt , a varázsló / az égő várost vette feleségül"  
"Azért írok, hogy én / én legyek" - ezt annak idején beírtam a .....tankönyvbe  is , onnan pedig bekerült már a naplóba is. 
" a föld minden rózsája meghalt..../ Mit van mit tennie, ő maga lesz a  rózsa"
Ehhez: Robert Sabatier:  " A néma csönd ezer évébe tellett, / Amíg a rózsát feltaláltam én " 
Vagyis: Nietzsche- Voltaire: Isten halott- Újra ki kell találni!(Ezt MOST szúrom én be ide) 
Vissza Bosquet-hoz: "Minden fiókja tele van kezekkel , / harminc, negyven, miket éjszaka megszorít, / hogy ne legyen oly egyedül "
Lorand Gaspar( magyar származású, francia, tuniszi sebész főorvos - nemrég megjelent nálunk egy kis önálló kötetecskével) :
"Ha a sivatag az a terület, ahol az ember magára van hagyatva, egyben az a terület is, ahol testvériséget érez a kovakővel  és a fény terjedésével, azzal a rejtett árammal, amely az ásványtól  az emberig, az embertől a távoli tejutakig vezet. A legkisebb erezet, a legparányibb redő  is minket ír le, bennünket fedez fel. A barna és a vörösessárga  legfutóbb árnyalatai is ismeretlen mélységekről árulkodnak."
"Senki se tudja / Mi a színek sorsa mikor nincsenek szemek"
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.16 0 0 617
a piával. Társaságba kerülni és ottmaradni a piával. Bár szeretek  inni -de még ez a tulajdonságom se vitt a társasági életbe. Ez az én keresztem is de a szerencsém is! 
Tegnap sok film közül az egyik: Sugar Hill. Wesley Snipes, Harlem, gyerekkor, szülők narkózása, halála, stb. Most a WDR-en egy néger zenész - egy virtuóz gitáros, Cream felállás, de a zene és a gitáros meg se közelítik a Cream vagy Hendrix ÓM -formáját. Virtuózitás de ihlet és forma nélkül.  
New Orleans  és a Harlem zenetörténeti jelentősége. Luis Armstrongtól és Charlie Parkertől eljutni a menedzserszar rappig és öltönyös dixilendig: súlyos visszaesés.  
Magyar irodalmárok - persze nem olyan bölcsek mint Babits -azt mondják, hogy "A" magyar költészet világelső, hogy "A" magyar "A" költészet letéteményese -csak nem lehet lefordítani, ezért visszhang nélküli. 
a, Kosztolányiékat magyarra nem kell lefordítani a magyar nép számára mégis soha el nem érhető esztétikai, etikai és gondolkodásbeli megközelíthetetlenségebn vannak. Visszhangtalanok itthon is. 
b, A zenénk:  A "kérdőjeles" Liszttől  Bartókig, Ligetiig, Kurtágig -ez nem igényel " fordítást" ("csak"/!!??/ tolmácsolást) , mégse emel ki pl. a lengyelek mellől. 
c, festészetünk nem igényel se fordítást se tolmácsolást, mégse rengetjük meg vele a világot. 
MI HÁT A MAGYAR? MI HÁT AZ ÓM?
(Szidom a rappet- amiben azért van sok jó -mint pl. most egy fiatal new yorki zenekar elsöprő, komplex és egyedi zenét nyomat: gitárok, fúvósok, ütők, orgona, ének. Elképesztően jó. )
96.01.21. vasárnap
Dél; Szabó Lőrinc Tóth Árpádról. Anyámtól örököltem (Apámtól elloptam!)  egy Tóth Árpád "Összest". (Az idők viharában antikváriumban végül eltűnt). Szabó Lőrinc ezen kötetét meg Zs.1.tól loptam el még Németországban.  
ISTENEM! MI VAN VELED ZS.1.!? Ergo: Anyám, egyik legfontosabb barátom,  Szabó Lőrinc, Tóth Árpád -és én! ÉRDEKES QUINTETT! Tóth Árpád 42 éves korában halt meg, Anyám 42 éves korában halt meg, én negyven éves vagyok, Zs.1. pedig 50 körül lehet - ha él még egyáltalán.  
Tóth Árpád: " mily mondhatatlan nyomor / aknáit rejti egy ... ember"
Egy 3. gimnazista lány Verdi Requiemjéről és Monteverdiről. A Kodály vonósnégyes  Haydnt játszik. A Requiemről B. 3. jut eszembe, Monteverdiről X.1 és Velence és Szentkuthy. Haydnről pedig  
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.16 0 0 616
95.12.02. szombat
2:00; Az új élet kezdés nem nagyon megy , kérdés - mint mindig-, hogy akarom-e? 3 video -köztük egy Pavarotti film ( Trubadúr). Egész érdekes és jó volt. 
1,A zene mozgása a XX.században nagyon elgondolkoztató. A századfordulón és utána  vagy 25 évig  a zeneszerzők domináltak, majd jött a karmesterek kora majd Karajan és Bernstein halála után itt van pl. a 3 tenor kora. Ez egyfelől  a zene útkeresését - csökkent értékét mutatja, másrészt, hogy az embernek szüksége van  zenére -és ma, közvevítőként éppen a 3 tenort találják a legmegfelelőbbnek.  A Pavarotti-filmben említenek egy -számomra ismeretlen- Liszt kijelentést: "A szinház az elmebetegek szótakozása , az opera pedig a gyógyíthatatlanoké"(!!!!) Részben ezt én is így érzem!!!
2, MI A SZÉGYEN? E fontos kategória  a mai magyar életben jószerivel teljesen ismeretlen  - és ez az etikára nem vet túlságsan jó fényt.  
3, Nem kritizálni az  ún. "tudományos eredményeket", hanem szolgai alázattal bevágni őket és velük semmitmondó fecsegésbe elmerülni - ez a tudományos érvényesülés legfőbb szempontja. Sajnos éppen én, aki ezt tudatosan felismertem, éppen én, teljesen képtelen vagyok ezt a taktikát alkalmazni.
8:30; Siegfried. B.vonósnégyesek. Charlie Parker. Boulez.
12:30; Könyvtár. U.T.-kal foci. H.H. Ajax őrülete.  Úgymond művészettörténész akar lenni, de az Ajax százszor jobban érdekli mint pl. Fülep lajos.  
Fellegi B. korai trióiról. 
Babits, Német Lajos és POPPER LEÓ! (Reggel belenéztem egy Karl Popper  monográfiába  - sok adósságom van vele szemben! -és ez most tudatosult bennem.)
Popper Leóról pedig csak "hallottam". Olyan filozófust kell találnom, aki  számára a tudomány és a zene állítódott és nem a költészet. Babits, Kosztolányi stb. költők  - a költészet pedig nem minden.  De Babits, Kosztolányi kaliberűt  a kívánt tartományban nem találok!!!
Popper Leó: " a művészet fejlődésének fő tényezője a félreértés"-!!!!
a, Mája teremtés b, hatástörténet
23:30; A régi élet megy tovább: kaja, filmek, olvasgatás most pedig sörök, box majd videó. 
Holnap megyek ....., 3 hét múlva vissza. 
95.12.03. vasárnap
1:00; Popper Leo jó az érdelődése miatt (zene és festészet) ,de semmi több.(??)
Azt mondják egy német filmben: A WHISKY AZ ÉN BARÁTOM . Együtt élni
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.15 0 0 615
85.08.22. csütörtök              82 kg!!!!!
reggel 1/2 10; Az elmúlt napokban sok munka lázasan és részegeskedések. 
Könyvtárból: Walt Whitman: Fűszálak. Hernádi: Drakula.  Heller: Gold a mennybe megy. Galligarich: Utolsó nyár a városban. Simenon: A furnesi polgármester. Fiker: A halott nem azonos. Ovidius: Átváltozások.  
Boltból: Herczeg Ferenc Emlékezései. 
Láz. Kövérség. C-vitamin. A-Vitamin. Kalmopirin. 
BELEÁSNI MAGAM AZ X. TUDOMÁNYBA! A GÉNMANIPULÁCIÓ. A TUDATOS-TUDATTALAN SZÁMÍTÓGÉP.
Életem végén egy könyv: TÁRSAIM AZ ÚTON: Szent Ágoston. Szent Tamás. Rimbaud. Montaigne. Pascal. Spencer. Jimi Hendrix. Lautréamont.   
André Breton. Beethoven. Watson. Kurt Lewin. Einstein. Liszt Ferenc. Picasso. Cage. Lao-ce. Bodhidarma. 
du. 5; Görög szobrászat, reneszánsz festészet, klasszikus zene-!!!!! 
SZABADSÁG-EGYENLŐSÉG- TESTVÉRISÉG: MARHASÁG!
este 9; Számok, fogalmak, ideák, monászok, gestaltok, kategóriák, képzetek, élmények, tevékenységek. 
Cassirer: "Csak akkor értünk meg  valamely tudományt logikai strukturájában, ha világossá tettük önmagunk számára, hogy milyen módon szubszumálja a különöst az általános alá." 
Az egzakt tudományok világa " radikálisan dezantropomorf világ, mindent, ami az én ' személyes' élményére emlékeztet, nemcsak, hogy háttérbe szorítanak, hanem elnyomnak és kioltanak ... Ezért ebben a természet képben az emberi kultúra nem találhat otthonra"
A humán tudományokban " az általánosba itt is bele lehet illeszteni valamilyen módon a különöst, nem lehet azonban ugyanolyan módon alárendelni" 
EHHEZ: hierarchia -lépcsők-részesedés-rétegek(800520)
MINDEN LE VAN SZARVA! ÚJBÓL KIMENT A VILLANY!
a, gyertyafénynél vakulok, miközben P.1.Londonban, I.4. Párizsban....
b, apósom lerohadt trabantját lökdösni, baszakodni vele, miközben mások mercivel, fiattal, volvóval...
c, láz, gyengeség
d, megint nem tudom  felvenni az A-dúr zongoraversenyt -de egyáltalán: Kit érdekel manapság Liszt? 
SZAHAR ÉS KACU!!!
S lőn villany és lőn zongoraverseny!
DE: 5 láda almát el kellene vinni-eladni. A trabant aksija szar. A töltője is rossz. Hoztunk egyet kölcsönbe - az meg leégett!
85.12.20. 
St. Denis. Suger apátról egyáltalán nem hallottam  
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.15 0 0 614
89.10.26. csütörtök
reggel 9; A meghűlésem kezd teljesen eltűnni. 
Szentgyörgyi: " As Bernal told us , we can control only what we understand"
- ez persze nem igaz, pedig Szentgyörgyi és Bernal is nagy ember. Azt tudjuk kontrolálni, amivel " találkozunk" valahogy, és bizony ezek a "találkozások" gyakran nem az "ész", hanem a szerencse szülöttei. 
"Biological stability  is, in a way,  the opposite of physical stablitity"
"The history of life can be divided  into two periods: the periods preeceding and following the appearance of light and oxygen.  In the anaerobic electron  donating atmosphere  of the first....This state of the living systems was termed  the "alfa state", in which reactions had to be molecular.... 
This situation  was changed  by the appearance of oxygen, a strong electron acceptor... this made electrons the actors in the drama of life...This made life, for a great extent, into an electronic phanomenon...This new state was termed the "beta state"
89.10.27. péntek
Dél; Miles Davis. Tegnap délután nem sikerült az újabb angol kurzus, mert az csak az egyetem alkalmazottainak  van. Ma délelőtt viszont összejött az english for psychologist!
Levél T.1.-nek. Még mindig nem vagyok teljesen jól. 
du.4; Egyetemi könyvtár. (Busszal járok,mert még gyenge vagyok)
89.10.28. szombat
du.1; Miles Davis. Betegségem lassan-lassan múlik.  Tegnap levélvázlat ...nak, ma legépelem, hétfőn feladom. Cigizés persze nem használ. Duesberget olvastam. 
Fischer: "a genetic 'missile defense system' .... protects cells against  genetic attack:i.e. invasion by viruses. "
Megyünk uszodába. Vagy használ a meghűlésemre, vagy árt, vagy egyik sem. 
du.1/2 7; Könyvtár. Levelet megírtam. 
Stein: "Thomas has speculated  that the olfactory  and immune systems 'might indeed  have evolved from a single ancestral system employed, early on in evolution, for enabling  the first primitive organisms to make distictions between their own cell surfaces and those of others ' "-!!!!!
EZEK: 1, Stein- Thomas (891007) 2, a kettéválás(890923) 3, A sejt és az organizmus funkciói( 891031) 
A szaglás szoros kapcsolata a limbikus rendszerrel  és az általam korábban réges régen  feltételezett: a LÁTÁSRA épülő, a limbikus rendszer feletti , már
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.14 0 0 613
Ifjú- és felnőttkori álmaim széttört cserepek. Mondjátok  meg nekik, hogy boldog életem volt - a ráktól felzabált Witti búcsúzása. Nekem ugyan milyen életem volt?
Martin, akivel oly régen találkoztam: "a lét létező állati árnyékba borítása magából a létből ered" 
1, A Maya-teremtés mint aktív és esszenciális folyamat
2, A  Létfelejtés mint aktív és esszenciális folyamat
3, Az Elfolytás mint aktív és esszenciális folyamat
4, A Tehermentesítés mint aktiv és esszenciális folyamat 
5, A Thanatosz mint aktív és esszenciális folyamat
Ugyanennek a SORnak  egy másik vetülete a PAZARLÁS-FECSEGÉS- IDEOLÓGIA sor. 
Ezen sorokban a Lét és a Semmi  szinte elválaszthatatlanul átszövi egymást. 
Martin Heidegger, Charlie Parker és Winston Churchill találkozása  a boncasztalon (és az agyamban)
98.03.15. vasárnap
10:00; Pénteken sok meló, szombaton angol, majd berúgás S.1.-gyel, most pedig jön az erdő. 
Hegel idézi Goethét: " jól látom, hazugságokra szükség van, mégpedig szerfelett"
Hegel elképesztő zagyvaságai  nagyon jól igazolják az általa idézett Goehét:
Zagyvaságok(=hazugságok?!): Agrippáé, Kanté, Hegelé stb.
81.01.20.
Ma iktatják be Ronald Reagant. A túszok ügye úgy látszik, hogy megoldódott. Tegnap délben  néhány ismeretlennel kártyáztunk -közepesen nyertem. Utána T.1. Néhány dolog (személyiigazolvány, véradás stb.)   elintézése után  sörök. Majd bor és ismét sör. Este vettünk pálinkát és sört -így állítottunk be az újságírónőhöz. Pókereztünk is - elég sokat buktam. Éjszaka pedig partiba csaptuk. Reggel hatkor felébredtem, megittam a maradék pálinkát  és a téli reggeli sötétségben átgyalogoltam a néptelen és hangulatos Margit hídon. Valami bisztróban  megittam két kávét és hazajöttem. Dupla dupla kávé, deci rumok (a szokásos feles helyett) a hivatalos tankönyv helyett sok másik - ez vaggyok én. EGY HÜLLYE!
Olvastam, hogy a pécsi uránbányában -ahol dolgoztam - bányaomlás történt. Két bányász ottmaradt. A pápa misét mondott  Walesának és a Szolidaritás szervezetnek. Dióhéjban csak ennyi. 
Különösebb, újabb fogadkozások  nélkül reflektálva múltkori, "majdnem absztinencia" fogadalmamra: csak annyit mondok, hogy mától megpróbálom realizálni. 
Capote meséli Marylin Monroenak: "Néhány évvel ezelőtt egy partin megismerkedhettem Errol
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.14 0 0 612
98.03.09. hétfő
21:30; THE CRANBERRIES
Csábító lenne azt mondanom, hogy Wittgenstein, Freud és Einstein életformái(=létfeltárásba, létfelmutatásba ágyazott életvitel) között  vergődök, de ennél sokkal bonyolultabb a helyzetem, hisz példaképeim még pl. Rimbaud, Hendrix, Beethoven, Nietzsche,  Szent Ágoston, Laco ce stb. 
Tóth Menyhért, a képíró bölcs. 
98.03.11. szerda
22:30; COLTRANE. Sok munka, angol, berúgás, angol. 
Tegnap könyvtárban  Bólya Péter és Borges vonzottak elementáris erővel.
Tóth Menyhért és Mondrian és Malevics. A Festészet és a Festők: Az Óm és a Taók. Koch a helyét nem találó virológus.
Bárhová nézek mocsok, hazugság, képmutatás és szabadrablás. Hihetetlen, hogy mennyire erkölcsi nyomorékok az emberek. Soha nem értettem, hogy a művelt német nép (a költők és gondolkodók népe)  hogyan tudott a fasizmusban felépülni, kiteljesedni. Mostmár értem, érzem: A KAOTIKUS MOCSOKBÓL A RENDSZERES MOCSOKBA MENEKÜLTEK, mert az vonzóbb volt. 
Empedoklész az univerzum négy állapotát különböztette meg: 1, A szeretet uralma, 2, A gyülölet támadása, 3, A gyűlölet uralma és a 4, Szeretet támadása.  Nos ebből a négyből csak a két negatívat ismerem , de nem Gyűlöletnek hívnám, hanem Mocsoknak. Nyilván felvillan időnként a két pozitiv is, ha másért nem, azért is mert Empedoklész leírta. Ilyen volt talán Woodstock. Bármilyen furcsa, pozitív fogalommal csak a  háborús helyzetekben és bizonyos diktatúrák bizonyos időszakaszaiban találkozhatunk - itt ugyanis tisztázott, hogy ki kivel van. 
Pascal, Wittgenstein, Ginsberg és Cage: emberek, akik erőt adnak ahhoz, hogy talán érdemes is és lehetséges is gondolkodó, érző, kereső emberhez méltó életet élni a mocsokban is. 
A KARMA hülyeség, hacsak nem evolucionista, realista szempontból nézzük. 
A KISZMET megfoghatatlanabb de így is elfogadhatóbb. 
Babitstól és Kosztolányitól mára teljesen elszakadtam. Lukács talán még izgat egy kicsit. 
98.03.12. csütörtök
22:00; ABRAXAS - B.1.-nek köszönhettem 25 évvel ezelőtt! Az egyik legfontosabb lemez. Vagy két hete sikerült újból felvennem. 
Ma a vizsgabizottságnál.
I.1. jól érzi magát az új munkaelyén. 
A filozófia vigasztalása: A világ egyáltalán nem úgy alakul, ahogy elképzeltem. Csalódások sorozata. Romok hevernek körülöttem.  (Dilthey halála előtt az életművéről).
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.12 0 0 611
84.01.28. szombat
du. 1/2 11; Délelőtt H.H.-vel múzeumba akartunk menni, de valami közbejött. Vettünk 2 diafilmet, 2 filctollat és egy kis füzetet H.H.- nek. 
Mozart: g-moll szimfóna (550) -ezt szerettem meg először Mozart művei körül (kivéve persze a Törökindulót és a Kis éjji zenét még a kezdetekben) 
Azóta Mozarthoz  jóformán csak egy lépéssel jutottam közelebb: Jupiter szimfónia és a Requiem - az operái  "ismeretéhez"  még nem jutottam, a Varázsfuvola: inkább a misztikája. 
Block: svájci zeneszerző-: most hallom először a nevét. 
Éjfél; ma nem tanultam. Fáradtság. Rengeteg KV-t megiszom -kb.10-et!, de nem nagyon dob fel!
Peirce: " A skót filozófusok felismerték, hogy az, amiben alapvetően hiszünk... az ösztönök általános természetével rendelkezik".
a, Ősélmények,
b, az én "Emotio"-m, (mellé-állítva a Descartes-i -Husserl-i COGITO-nak!)
84.01.30. hétfő
1/4 7; A reggel, amikor hulla fáradt vagy, de aranyos kislányod szalad oda hozzád, hogy ébresszen. Átkarol, megsimogat: "Apuci" - hogy is gondolhatsz öngyilkosságra? Igaz, reggelenként-hajnalonként  nem is szoktak ilyen kínzó ötleteim lenni. 
ROBERT SCHWARTZKOGLER PERFORMANCE-KÉNT  VÉGREHAJTOTT ÖNGYILKOSSÁGA 1969-BEN.
Egy reggel: dolgozni mész, gyereked ébreszt kedvesen, Schwarzkogler öngyilkossága és Volker Heyn zenéje(TEM)  - nem egyszerű ez! Heyn ki is iktatva!
84.01.31. kedd
este 7; Tegnap: sok meló és tanulás! Tán még soha nem tanultam olyan jól mint tegnap ! Este: Vangelis: A vadak ünepe. (1975) Majd alvás (2 Eunoctinnal). Ma M. Néninél: "Minket magyarokat a japánok lusta és buta népnek tartanak"-!!!! én erre mondtam neki valamit a japán szellemről. 
Utána antikvárium: John Banville: Kepler, Szávai János: Roger Martin du Gard világa. 
84.02.04. szombat
Ha valaki arra kényszerítene,/  hogy ne essen a hó nyáron,/ abbahagynád London melletti kastélyod  udvarán a golfozást/ varázsszőnyegre ülnél, / Kuvaitba mennél,/ így várnád a szatorit./ A tojásnak tolla van, / és tojása,/ és rántottája./ Neki vasakarata./ Neked golfpályád és varázsszőnyeged./ Melletted ül Ammonias Saccas, az "öreg" Wittgenstein./ Kezedben Gyagilev golfütője./ Golfütőddel basztad fejbe a vasakaratút. /Öszedőltök Ammonias Saccasszal és megvetően néztek Wittgensteinre/- Ennétek tojást - de mi lesz ha tollatok,/ szárnyatok nő? /Ki kell dobni a
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.11 0 0 610
03.04.20. vasárnap     Húsvét
11.25; Isabel Pantoja 
Csütörtökön sok munka. Pénteken délelőtt 3 antikvárium, jó könyvek.  A könyvvásárlásnál fontos szempont volt, hogy ne legyenek nehezek, mert a fájós lábammal nehezen bírom el őket:
1, Rußland erzählt  - a III. fejezethez
2, de Beauvoir: Das andere Geschlecht  - a II. fejezethez
3, Piaget: Urteil und Denkprozeß des Kindes  - a III. és IV. fejezethez
4, Frauen und Männer und Pornographie  - a I. és II. fejezethez
5, Malson- Itard- Mannoni : De wilden Kinder  -a III. fejezethez
6, Fromm: Haben oder Sein  -az I.és II. fejezethez
7, Die Jadegöttin. Zwölf Geschichten aus dem mittelalterlicher China - a III.és IV. fejezethez 
8, Adrian- Desmond: das Rätsel der Dinosäurier 
9,  I GING - az egész WERKhez
10, Senglaub: Wildhunde, Haushunde  I. és V. fejezet 
11, E.M. Landau: Claudel - az egész WERK 
12, Geschichte vom Prinzen Genji -a III. fejezethez
-utána egy hatalmas fatányéros. Annyi volt, hogy nem tudtam megenni, pedig körtepálinkákkal törtem az utat.  Rövid délutáni alvás után 
                                    PARSIFAL
Kb. 3 hét után tudtam először cipőt felvenni a még mindig jókorára duzzadt lábamra.
A Parsifallal kb. 10 éve küzdök a magam módján, de kell még legalább 10 év, mire lelkivilágomban elnyeri méltó helyét.
Szombat délelőtt Városliget, whisky, sör, körtepálinka. Kaja után itthon alvás. Este Borisz futtatás az erdőben. 
Éjjel a Eurosporton nagyszerű K1 meccsek:Pl. Egy két méter magas, 107 kg. horváth. Az ellenfele: az amerikai fociból átképzett izomkolosszus: több mint 2 méter magas, 170kg, írtózatos izomhegy. Az egyébként igen jó felépitésű horváth eltörpült a kolosszus mellett. Látszott rajta, hogy fél is egy kicsit. Aztán két perc után rúgott egyet ballal, a védekező feka kimozdult jobbra és akkor egy viszonylag gyenge jobbossal visszabillentette őt  a horváth  és utána egy gyors balossal pont orrba nyomta az óriást. A kolosszus mint egy üres zsák  omlott össze!. Ma délelőtt kutyafuttatás, majd Isabel átválott Kundryra, és : I GING! 
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.10 0 0 609
82.06.06. vasárnap
Pont éjfél; Holnap (ma ) lenne a szigorlat.
Ráma: "Kötelesség, gyönyör,  érdek -sőt maga a föld is:csak értetek kell nekem, Laksmana."-! Hajnali 5-kor kelés!
82.06.07. 7-fő
hajnali 5:15; Érdekes: álmodtam apámról -ez is rég esett meg, és arról, hogy kezdünk kibékülni, de az elhalasztott vizsga idegesített, tudtam, hogy nem mondhatom meg neki. 
Suyuti: "Tanulóéveim kezdetén  én is belekóskoltam a logikába; később azonban Isten utálattal töltötte el a szívemet irányában. Hallottam, hogy Ibn Salah egy fatwájában tilalommal sújtotta e tudományt; ezért hátat fordítottam neki, és Isten cserében a hadit tudományban, minden tudományok között a  legnemesebben kárpótolt engem. "
Rohanás!
Este 8 körül;
Délután fél öt körül értünk haza. Átkozom a szegény, földhözragadt  magyar létet  - pedig előtte jókedvünk volt: I.1. levizsgázott nemzetközi jogból, T.1. barátommal pedig jól berúgtunk. S amikor hazaértünk: H. H.beteg! Hasonló mint egy évvel ezelőtt! Mellbevágódtunk - de nekem menni kellett szamócát szedni, utána csirkék, nyulak. Most írok. Előttem másfél deci kevert. Bevágom, míg H.H., szegény kislányom, a láztól nyűglődve forog-sireg, föl-föl sír.  Nemsokára kijön az orvos. Én eltűnök a szeme elől. Utálom, mert - bár tökös szocialista, s eleve: orvos! - mindig rácsap a 100 forintra. 
Csak ülök, gyötrődöm, dohányzom és iszom. Mégis: H.H.-ről van szó. 
Levetkőzöm hát ellenszenvem : A doki elé állok én: - Mert mi az a láz? - Mert mi az a felgyorsult anyagcsere? - Mert mi az az aktivitás? :::ezeket persze nem kérdezhetem meg: Még őrültnek nézne. 
Mit tehetnék?
Capote!: "Most van kettő, és mi valamikor éjfél körül feküdtünk le, de nem tudtunk elaludni, mert még bennünk volt a nap feszültsége. És akkor te azt mondtad, hogy sexeljünk egyet, és én meg azt mondtam, hogy jó, mert az legalább levezeti a feszültséget, legalábbis többnyire, és tényleg, ahogy  megvolt a dolog, mindjárt el is aludtunk. Néha elgondolkozom: mihez is kezdehtnék  Marék Marcsa és Öt lánya nélkül? "
Nos igen: ilyet magyar vagy más szocialista író nem írhatna le. Tény azonban, hogy  A KÉRDÉS: jó-e ez vagy rossz!?
Éjfél körül: amikor a doki itt volt, 9 -tájt, éppen félálomban voltam. Kis önktritika: na és mi van akkor, ha rázuhan a pénzre? - csak akkor ne papoljanak az ingyenes orvosi ellátá
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.09 0 0 608
00.10.28. szombat
11:00; Dinah Washington, Ella Fitzgerald, Nina Simon -néger jazz-királynők az Óm palettájáról. (Belgiumból hozott CD)
Fárasztó munka. Gorilla vagyok, moszkvai őrkutya vagyok. 2 hete nem áldozok  a CIGARETTA-ALKOHOL-KV szentháromságnak.  A BT eddig 450 ezret hozott. Idegesít, de mostantól legalább foglakoztat is a ..... ról szóló előadásom.  
A filozófusok akkor beszélhetnének  az IGAZSÁGRÓL (az ÓMról), ha Heidelbergben 2 éves kurzust lehetne tartani Jigoro Kanóról vagy pl. a Sorbonne-on egy éves kurzust a Dinah Washington-Ella Fitzgerald- Nina Simone szentháromságról. Egyik sem lehetséges természetesen, így az akadémiai filozófiai élet éppen olyan korrupt, ostoba és rosszindulatú mint  a politikai élet - ennél szörnyűbbet pedig ki se tudok gondolni.  
Fiatal koromban igen nagy tehetséget mutattam a matematika iránt, de valahol törés következett be: az integrál számítás, a nem valós számok (?) stb. környékén. Tegnap jöttem rá: ez a törés  éppen olyan volt, mint a társasági életben megtapasztalt kudarcaim - amikor a fecsegés került előtérbe. Személyes töréseim ott keletkeztek  ahol az ÓMban a rendkívül fontos réteghatárok vannak : az első és a második világ (LOCKE!) között.  
00.10.29. vasárnap
10:00; 
1,Óra visszaállítás. Utálom. Voluntarizmus. Tavasszal nem állítottam át, így mostantól megint pontos.  
2, Ne higgy olyan papnak aki nem tud táncolni. 
3, Lassan rendeződik a pulzusom: a kb. 100-110-ről  jön lefelé, néha már 70-80 körül van, de még mindig nem merem megszámolni. 
4, A világot nem kell modellezni - minek egy másik? Le kell írni!
5, Az "örök" atomok teljesen más LÉTEZÉST jelentenek mint egy élő szervezet folyamtosan változó molekulái, és egy kutya megint teljesen mást.
6, ALAGUTAK: ("gyors" függőleges rétegek): egyfelől "gyors és szoros"  kapcsolatot jelentenek  a makro-és mikrofizikai létezés között, másfelől a fizikai és a szellemi világ között! 
Igazán félelmetes  és megrázó feladat lenne ilyen alagutakat felmutatni majd ezen alagutak evolúcióját (további fejlődését, változását!!!)prognosztizálni! 
20:00; Anyámnál a temetőben. Hogy rohan ez az átkozott (egyébként teremtő és pusztító) idő! Már 3 évvel vagyok idősebb mint Anyám volt,  amikor meghalt. A társadalom hullámtermészete. Közel a KÁOSZhoz. A Káosz törvén
[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2009.02.08 0 0 607
"Liszt Ferenc Öszes" Fischer Ivánnal  (és pl.Schiff Andrással). Csak átugrana Einsenstadtból Doborjába és két hét alatt le tudná pörgetni az egészet. 
Ezért megérdemelne legalább egy zenei Nobel-díjat.  Ez a díj még nincsen ugyan, de csak idő kérdése. Ha hagynak rá időt, Konrád elintézi.  Az elsőt mindenféleképpen Fischer kapja, a  másodikat is, a harmadikat Barenboim, a negyediket megosztva Kurtág és Ligeti, és a következőt pedig Kertész Imre. 
-??? - Nem kell ezen csodálkozni!!! Hogy miért adnak neki zenei Nobel-díjat? Miért ne!? Ha már irodalmit adtak!? M.Curie is kapottt két Nobelt. Akkor Kertész is megérdemel legalább kettőt!! És különben is. 
Hagyjuk a fenébe az egészet! A vérnyomásom a szeptember óta tartó küzdelem után végül arra kényszerített, hogy először Xanaxot szedjek- kb egy hete, majd az őrült munkahelyi hajsza miatt 3 napja elkezdtem a Concort is. (Concor és Ednyt volt itthon. Picasso: ha nincs pirosam, akkor  kéket rakok fel. Én a Concor-Edynt közül a Concort választottam) De még mindig jobban állok, mint szegény M.Sz. aki ott bolyong egyedül Bécsben. 
Csak bolyongjon. Évek óta ott lebegett előtte Szőke Péter példája: a biológia tudományok doktora és a zenetudományok kanditátusa. M.Sz. azt tervezte, hogy mint pszichiáter eléri az orvostudományok doktora címet 
és mint a "zenei-viselkedés"( alkotás, befogadás stb.) csoportdinamikusa, megkapja  a zenetudományok kandidátusa címet. De sajnos a mandarin-körtés bokros  nép vizsgálatában túl messzire merészkedett. Rájött, hogy a történelmi folyamatok leírásában, értelmezésében  új kategóriákat kell bevezetni, és ennél a pusztulásra itéltetett, hajdanán oly büszke nép sorselemzésében leginkább az S/M világ fogalmait kell és lehet használnia. Mi mással lehet azt magyarázni, hogy a  mandarin-körte bokrosok népét látványosan a pusztulás felé vezető hajdani INKA papok, akik már régen  INTA papokká váltak, háborítatlanul folytathatták nemzetromboló szadista élvezkedésüket?! Csak a hajdanán oly büszke és sokra hivatott nép tudatallatijában feszülő mazochista erők tehették ezt lehetővé.
A nép nappal harcolt a munkahelyéért este pedig boldogan nézte a kereskedelmi tévéket. A lélekszám látványosan csökkent. Úgy puszulnak el mint a besenyők: nyomok nélkül, vagy mint az etruszkok: valami hírt hagyva az utókornak? M. Sz. nem látott már kiutat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!