Keresés

Részletes keresés

BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5468

Lesz majd lufifujas az aranyban, de nem tartunk ott. Majd akkor leszunk ott, ha a bankok nyiltan beallnak a long oldalra az emberek meg sorban allnak az aranyat arulo cegeknel (es nem a penzuket kovetelik vissza).

 

1980-ban a nyugati vilag penzugyi eszkozeinek jelentos resze (ha jol emlekszem 20% korul) aranyban vagy aranyhoz kapcsolodo reszvenyben volt. Jelenleg a penzugyi eszkozok kevesebb mint 1%-anak van koze az aranyhoz. Nagyon nagyon nagyon keves penz van aranyban.

 

Egy masik erdekesseg: 1980-ban az USA teljes kulso adossagat fedezte az amerikai aranytartalek erteke. Jelenleg toredeket fedezi.

 

Semmilyen szempontbol nem hasonlit tehat a legutobbi aranyar csucs az 1980-as evek csucsahoz, sem az aremelkedes merteke nem volt akkora, sem az azt koveto visszaeses, sem az arany sulya nem nott szignifikansan nagyobbra a penzugyi rendszerben. Nem volt meg az arany a Times cimlapjan mint az evtized (szazad befektetese).

 

Time cimlap az amerikai ingatlanlufi csucsan:

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (5465)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5467

Rendben van, zárjuk le, szerinted márpedig ez év végére drágább lesz az arany, mint most, és mint volt év elején. Rendben.

 

Majd akkor megnézzük, és rögtön kiderül, kinek jött be a jóslata. Ha a tiéd fog bejönni - ígérem, el fogom ismerni, hogy te tippeltél helyesen. Ígérem.

Előzmény: BlackVoid2 (5466)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5466

Egyebkent en sem ertem hogy jon ide 1980, teljesen mas volt a helyzet mint most.

 

Az 1980-as csucs nyomokban sem hasonlit a mostani 1900 dollaros csucsra, 1979-80 telén az ar harom honapon belul megduplazodott,azutan 3 honap alatt 40%-ot esett.

 

 

Ez egy regebbi cikk (2010), de tanulsagos:

http://goldcoin.org/gold/is-the-gold-bull-finished-1980-v-2010/973/

advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5465

Igen, ez így volt. És?

Ez már 100%-os garancia arra, hogy most nem az akkorihoz hasonló lufifújást láttunk, és most nem lesz visszacsorgás? Ha ebben totálisan biztos vagy - miért nem veszel aranyat (ezt már kérdeztem)...???...

 

De tudod mit, hagyjuk...

Előzmény: BlackVoid2 (5464)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5464

"Miért, és 1980-ban mi mozgatta a piacot?"

 

1980-ban is a nagy penzek mozgattak a piacot, csak akkor nem volt lehetoseg ekkora tokeattetelre es a piac nem volt igazan globalis, hanem a nyugati orszagokra korlatozodott.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (5454)
miskinh Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5463
Nekem keves aranyam van (likvid vagyon 4-5 szazaleka korul) de mivel ugyis esetleges kisebb-nagyobb vilagvege helyzetek tulelesere vettem, nincs jelentosege, hogy most esik az ar. Ha vilagvege elmarad, annal jobb.
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5462

Akkor milyen áron adta el (és kinek) a SZU az aranyát a 80-as években? Ha nem igaz, amit írtam - akkor nyilván le tudod írni az igazságot...

Most ne azzal gyere, hogy voltak szindikált megállapodások, ahol a tőzsdei árat bizonyos késéssel, és átlagolással követték - ilyen ma is rengeteg van, valójában ilyen piacokon adják el az olaj, a gáz zömét is - ettől még hosszú távon ezeket az árakat is a tőzsdei árak fogják végül beállítani. A nagy termelők is alapvetően olyan árakon értékesítettek, amelyeket végül a tőzsdei átlagárakat követték. Az időszakonként meghatározott, átlagolásokon alapuló megállapodási árak igazándiból csak a nagy és hirtelen kilengéseket küszöbölték ki - az alapvető tendenciákat rendre követték. Tehát a tőzsde végül itt is meghatározó volt. Ahogy ma is az, például a gáz és az olaj kereskedelmében is, annak ellenére, hogy a SZU gyakorlatilag soha nem az aktuális tőzsdei áron exportál végül gázt - csak éppen az ár, amit megállapít, az (egyes, politikai megfontolású, inkább a volt tagállamokhoz, Beloruszhoz, Ukrajnához köthető nem piaci alapú megállapodások kivételével) követi a tőzsdei átlagárakat.

 

És mekkora is volt a szocialista országok arany-belpiaca? Ha nem igaz amit írtam - akkor nyilván tudod cáfolni, adatokkal alátámasztani... Hiszen mindenki emlékszik, hogy a 70/80-as években még a csillárról is arany lógott, mindenki vette az aranyat lapátszám, nemigaz?

 

A szocialista blokkon kívül sem a tőzsdei árak voltak végül a meghatározók - nyilván nem, hanem valami tök más. Majd te el is meséled, hogy mi...

 

Így nem jutunk sehová.

Előzmény: naox (5461)
naox Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5461

"Azért az erős túlzás, hogy 80-ban a világ 80%-án nem függött az aranyár a tőzsdeitől"

nem túlzás

"valójában még a szocialista blokk is szigorúan a tőzsdei árakon kereskedett, a SZU is szigorúan azokon az árakon adta el saját termelését - nyugatra."

nem igaz

"A belpiac pedig itt jelentéktelen volt."

végképp nem igaz

"A szocialista blokkon kívül (ami a világgazdaság kb: egyhatodánál többet sosem jelentett) pedig alapvetően a globális tőzsdei árak voltak a meghatározók."

szintén nem igaz.

----------

és így tovább.

Most megint van egy kérdés, ami szerintem ugyan teljesen lényegtelen a jelenlegi történésekkel kapcsolatban (ti. mi is történt 80-ban), és akkor írok pár megjegyzést, amire te reagálsz annak ellenére, hogy láthatóan fogalmad sincs, hogy mi történt annak idején, ami nem baj, tényleg nincs is jelentősége, de -könyörgöm- ezen a fórumon az ilyesmit ki KELL javítani.

Most akkor induljon egy újabb értelmetlen polémia a nyolcvanas évek -tényleg mára lényegtelen- eseményeiről?

Miért kell beleszólnod olyan kérdésekbe, amikhez ennyire nincs közöd?

"A nagy termelők is tőzsdei áron értékesítettek,"

Ha csak egyetlen témába vágó könyvet olvastál volna tudnád, hogy ez mennyire nem volt igaz anno. Nem baj, hogy nem olvastál, ettől még lehet akár megalapozott is a véleményed a mai helyzetről, de minek kell osztani az észt akkor, ha azonnal lebuksz, hogy semmi tudásod nincs a témában?

Azt meg nem is minősítem, hogy szerinted 80-ban a magánszemélyek a maival összemérhető volumenben kereskedtek volna tőzsdei instrumentumokkal.

Előzmény: advocatusdiaboli (5459)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5460

Ha nem akarsz a "szimatommal vitatkozni", akkor ne is tedd.

 

De te megteszed mégis, újra és újra...

Előzmény: naox (5458)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5459

Azért az erős túlzás, hogy 80-ban a világ 80%-án nem függött az aranyár a tőzsdeitől - valójában még a szocialista blokk is szigorúan a tőzsdei árakon kereskedett, a SZU is szigorúan azokon az árakon adta el saját termelését - nyugatra.

A belpiac pedig itt jelentéktelen volt. A szocialista blokkon kívül (ami a világgazdaság kb: egyhatodánál többet sosem jelentett) pedig alapvetően a globális tőzsdei árak voltak a meghatározók.

 

És magánszemélyek is bőségesen foglalkoztak már akkor is a tőzdei instrumentumokkal, "nyugaton" mindenképpen. Rengetegen, akkor is a kisbefektetők jelentősek voltak. A nagy termelők is tőzsdei áron értékesítettek, a Dél-Afrika elleni embargó jelentősége pedig az aranykereskedelem szempontjából nem volt túl nagy - ezt az embargót rengetegen nem tartották be, és rajtuk keresztül Dél-Afrika minden nehézség nélkül eladta mindig teljes termelését.

 

Az viszont tény, hogy az információ-áramlás valóban sokkal lassabb és más jellegű volt, valóban nem tőzsdei robotok adták ki a kereskedés zömét. Tény, hogy a két helyzet nem teljesen egyforma - no, de ahogy írtam, a dolgok lefutása sem egyforma. A grafikonok most sem fedik egymást (és nem fogják a jövőben sem) - az a kérdés, hogy maguk a tendenciák viszont hasonlóan alakulnak-e?

 

Nomármost szerintem ez sanszos, mi több, szerintem ennek a fundamentumok sem mondanak ellent. És még egyszer hangsúlyozom: nem várom az aranyár összeomlását, de innen még jelentősebb lefelé korrekciót, majd stabilizációt könnyen elképzelhetőnek tartok, mert amit a 2010-11 körüli, már szó szerint exponenciális felfutásban láttunk, az tipikus buborék-fújás volt. Miközben még az sem kizárt, hogy ha a külső körülmények tovább romlanak, esetleg még Koreában háború is kitör - akkor a piac alkalmasint tovább fújja a buborékot - de előbb-utóbb ez biztosan ki fog pukkanni. SZVSZ.

Előzmény: naox (5457)
naox Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5458

"ha úgy tetszik magánügyünk"

nem hinném, hogy egy nyilvános fórumon a személyeskedés magánügy lenne.

"Írhattál volna arról is elemzést, hogy miért nincs, miért nem lehet igazam."

Miért ne lenne igazad abban, hogy ezt így gondolod? Fölment-lemegy, világos.

"És nem, nem vagyok az indiai ékszergyártás ismerője, véletlenül sem - de általában elég jó a gazdasági szimatom, elmondhatom, hogy két évtized alatt ezen sokat nyertem, de ami számomra még fontosabb: gyakorlatilag sosem veszítettem... Eddig valahogy mindig sikerült időben kiszállnom utána bukóba forduló dolgokból, néha korábban is a kelleténél, de ez maximum némi elmaradt hasznot eredményezett - veszíteni viszont nem veszítettem. És most a szimatom azt súgja, hogy az arannyal jobb kivárni. Ennyi..."

Minden benne van. Nem a fundamentumok alapján ítélkezel, hanem a szimatod alapján. Azzal én nem tudok vitatkozni.

Ennyi....

Előzmény: advocatusdiaboli (5456)
naox Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5457

"Miért, és 1980-ban mi mozgatta a piacot?"

Figyelembe kéne venni pár fontos különbséget:

-a világ 80%-án az aranyár nem függött a tőzsdei ártól, pl. kishazánkban sem

-magánszemélyek nem foglalkoztak tőzsdei instrumentumokkal

-sokszázszor lassabb volt az információ áramlás

-a tőzsdei árak sokkal kisebb volumen alapján alakultak ki

-a nagy kitermelők tőzsdén kívül értékesítettek

-dél-afrikával szemben embargo volt

 

Lehet hasonlítani a 80-as csúcsot a mostani jelenségekhez, annyiban biztos, hogy hasonlít, hogy felment az ár, majd le, de ilyen értelemben minden csúcs azonos. Teljesen más hatások, okok álltak a háttérben (a felfutás esetén ez már régen látható), ennyi a dolog a prediktív értéke.

Ha valaki tényleg azt gondolja, hogy a piac működése a haranggörbe meg a Fibonacchi alapján megérthető, akkor lehet értelme a két görbe hasonlítgatásának, de a piaci történések elképesztő mértékben különböznek.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (5454)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5456

BlackVoiddal kb: 10 éve buzeráljuk egymást jóízűen sok fórumon, élőben valószínűleg remekül elsöröznénk (meglehet, veled is..). És azért azt is vedd észre, ő milyen hangnemet engedett meg velem szemben - már rögtön nyitásul is. Ez, ha úgy tetszik magánügyünk, részemről legalábbis ennyi belefér, mind az adok, mind a kapok oldalba.

 

De már megint velem foglalkozol - holott írhattál volna arról is elemzést, hogy miért nincs, miért nem lehet igazam.. BlackVoid legalább ezt megtette...

Előzmény: naox (5455)
naox Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5455

Föl voltál háborodva, amikor személyeskedtünk szerinted (ami amúgy nem igaz), erre jössz ezzel:

"Te persze semmit sem kockáztatsz, sem kicsit, sem nagyot, így könnyen mondhatsz bármit.  ;-)))"

 

"te viszont igazi sikeres, ebből meggazdagodott, kőkemény és tévedhetetlen profi. ;-)))) Sőt - :-DDDDD"

A szmájlik mit sem változatnak azon, hogy ez a stílus szakmai körökben nem szokás.

Előzmény: advocatusdiaboli (5454)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5454

Miért, és 1980-ban mi mozgatta a piacot?

Egyébként meg pont az a lényeg, hogy amikor a sok pici is elkezd a nagyok után menni - akkor jön a trendforduló.

 

De rendben, ne beszélgessünk egymással - te tettél egy prognózist, miszerint itt év végére magasabb lesz az aranyár, mint volt év elején - majd visszatérünk, és meglátjuk. Ha igazad lesz, el fogom ismerni, de addig is tartom azon álláspontomat, hogy ez márpedig lutri, amibe saját kockázatára már nem szívesen száll be az ember.

 

Te persze semmit sem kockáztatsz, sem kicsit, sem nagyot, így könnyen mondhatsz bármit.  ;-)))

 

Az utolsó bekezdéshez meg annyi hozzáfűzni valóm van, hogy én pont hosszú távon nem látom biztosan az általad vizionált magas árat. Érdekes módon a valóban ezzel foglalkozó, ebből élő nagy alapok, nagybefektetők is most kezdenek kiszállni (ezért a valóban nagy volumenű eladások)...

De biztos neked van igazad, elvégre én csak egy konyhabefektető vagyok, te viszont igazi sikeres, ebből meggazdagodott, kőkemény és tévedhetetlen profi. ;-)))) Sőt - :-DDDDD

Előzmény: BlackVoid2 (5453)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5453

Nem a kisbefektetők és nem a fizikai arany vétel/eladás mozgatják az árat, hanem a papírpiac, ahol valaki(k) többszáz tonnát adott el az utóbbi napokban (vagy shortolt).

 

Naponta három hozzászólásban bizonyítod, hogy abszolút nem értesz ennek a fórumnak a témájához. Részemről nem fogok veled itt vitatkozni, max 1-1 mondatban megcáfolom ha épp van kedvem és időm.

 

Ne haragudj, de te amolyan konyhabefektető vagy, józan paraszti ész alapján próbálsz meg következtetéseket levonni. Ez működne is, ha alaposan ismernéd a körülményeket, de ez sajnos nincs így.

 

Az arany tekintetében a fundamentumok semmit nem változtak. Hasonló esés volt és lesz is, túl nagy jelentősége ennek nincs, azon túl, hogy ez egy jó vételi lehetőség.

Természetesen eshet tovább az ár, de ennek semmi köze a kisbefektetőkhöz. A nagy bankok, a hedge fundok és a központi bankok mozgatják ezt a piacot. És ez mindig is így volt, de természetesen a fundamentumok hosszú távon mindenképpen érvényesülnek. Akkor kell aggódni ha a fundamentumok megváltoznak és nem akkor amikor a grafikon ezt vagy azt csinál.

 

Az esés hatására nagy pénzek indultak meg a fizikai termék felé egyébként, a vásárlók 5 az 1 arányban vannak jelenleg az eladókkal szemben (USA, fizikai termék). Aki egy hatalmas rövid távú esés után betojik és elad az komolytalan ember aki egyáltalán nem ért a befektetéshez. A befektetés hosszabb távra szól, rövid távon spekuláció van, de az teljesen más műfaj és nem témája ennek a topiknak.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (5450)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5452

A mostani aranyár eséshez hasonló 2008-ban és 2011-ben is volt, mindkét esetben a tőzsdék is jelentőset estek utána.

vrezso Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5451

Szinte mindenhol követik, sőt néhány helyen a reggeli árhoz képest keveset már emeltek is.

Előzmény: Törölt nick (5447)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5450

A tendencia az érdekes.

 

És azt te is tudod, hogy ha az esés egy darabig még tart - akkor igenis meg fog nagyon sok kis-közepes befektető rémületében indulni, hogy inkább most, x veszteséggel szabaduljon, semhogy később még nagyobb legyen..

És ha ők nem találkoznak elég sok olyan spekivel, aki viszont most úgy gondolja, hogy ilyen áron már érdemes beszállni - akkor keményen megindulhat a zuhanás, ami viszont már pszichésen önbeteljesítő, és ha mondjuk év végéig a csúcsérték fele közeléig esik az ár (mondjuk 1000 környékére), akkor már nagyon sokan ki fognak tartósan szeretni belőle, nagy lesz a bizalmatlanság, ergo nem lesz jelentősebb visszakorrigálás. És ezen már a fundamentumok sem fognak tudni változtatni.

Előzmény: BlackVoid2 (5449)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5449

Ez nagyon vicces, két ponton érintkezik a grafikon, így bármit össze lehet rakni bármivel.

 

Előzmény: Veritas_2 (5421)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5448

Gondolom, mert ilyen gyorsan nem tudják mind frissíteni az áraikat...

Előzmény: Törölt nick (5447)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5447

Sziasztok!

 

Miért van az, hogy az aranytömb, lapka, érme fizikai értékesítők honlapján az árak nem követik az esést?

petike23 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5446

Szervusz,

 

alább pont erről volt szó.

Hívj fel három kereskedőt, és kérdezd meg, hogy mennyit adnának érte.

Előzmény: Drinvest (5444)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5445

Szerintem nem befolyásolja - ugyanis az anyagárnál többet amúgy sem kínálnának érte...

 

Szerintem amúgy 290 körül kaphatnál érte - ma. Holnap - ki tudja?

Előzmény: Drinvest (5444)
Drinvest Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5444

Sziasztok

 

egy 1oz Maple Leaf érmét szeretnék eladni ,de található rajta pár apróbb sérülés, ez mennyire befolyásolja az árát?

csatolok egy képet:

 

http://i45.tinypic.com/34g6hvo.jpg

 

 

 

balacy Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5443

Egyetértek. Csak sajnálom, hogy ez a topic is elsülyedt. Már normálisan csak zárt helyeken lehet beszélgetni....

Előzmény: tamas1000 (5419)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5442

Az a baj, hogy elmondtam a véleményem - nem is egyszer, de te nem egyszerűen nem fogadtad el (mert azzal semmi baj, az simán belefér egy vitába), még csak igazán el sem kezdtél vele vitázni, hanem tényleg lényegtelen mellékszálakba, aztán már gyakorlatilag a semmibe kapaszkodva személy szerint jómagamat kezdted megpróbálni hitelteleníteni. Nem jött össze, hasonló stílusban visszavágtam - és most itt tartunk.

 

Nem lehetne egyszerűen tudomásul venni, hogy ugyanazokból az adatokból eltérő következtetésekre jutottunk - és ennyi? Nézd meg, már megint csak velem foglalkozol, a véleményemmel, a vitastílusommal, a vélt (leginkább csak belevélt, mindenbe belevélt) "érvelési hibákkal" (miközben amúgy egy szélesebb kontextusban vett ügy megítélésében lehet még valakinek igaza attól, hogy apróbb, mellékes dolgokban téved, vagy félreérthetően fogalmaz, vagy éppen rossz a helyesírása, vagy lúdtalpas, vagy éppen túl dagályosan fogalmaz - egy metafizikai vitában sem lehet "perdöntő" ellenérv, hogy "no de önnek büdös a lehellete"...) - míg közben a lényeg elsikkad...

 

Itt ugyebár egyfelől arról beszélünk, hogy hol és miképpen, milyen kiszerelésben, kitől-miért vegyünk, ha veszünk aranyat. Ebben te nálam sokkal jobban otthon vagy, és sokkal jobb tanácsokat-segítséget tudsz adni. Ez tény.

 

Meg beszélünk arról, hogy úgy nagy általánosságban egyáltalán érdemes-e venni aranyat, ha igen, mikor, most érdemes-e venni, mit várunk tőle hosszú távon.. Ebben a kérdésben már nem biztos, hogy "kerekebb" a véleményed. Én legalábbis így látom.

 

És most tényleg kérlek, hogy foglalkozzunk az eredeti témával, beletörődve abba, hogy van, amiben nem fogunk egyetérteni. Nem szakad le ettől az égbolt, el kell tudjuk viselni...

Előzmény: naox (5438)
petike23 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5441

A nagy kérdés, hogy mire kell az embernek az arany ?

Befektetésre, vagy MadMax esetére ? :)

 

Ha mindkettőt szeretné valaki egyben, akkor jó kompromisszumot jelenthetnek a dukát utánveretek; relatíve kicsi rajtuk az árrés (a spothoz képest), ugyanakkor elég kicsik a cserekereskedelemhez.

 

Meglepően pontosan lehet egyébként a dukátokat is negyedelni, aká egy erősebb ollóval.

 

Plusz előnyük, hogy jóval többnek látszanak, mint 3,4 gramm arany.

Előzmény: advocatusdiaboli (5435)
NattyDread Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5440

Ja! tizenvalahány rugó a difi, de hasznos a darabolhatóság, ennyit megér.

Előzmény: advocatusdiaboli (5435)
NattyDread Creative Commons License 2013.04.16 0 0 5439

Végülis ha van pld. egy arany Rolex-ed, azért tutira adnak egy patkányburgert, ahogy a Demolition Man-ben is láthattuk :)

Előzmény: advocatusdiaboli (5429)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!