Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29412
Szintén, mi Újév napján pótoltunk egy kis OKT hiányosságot (Rozália téglagyár-Csobánka), de nem tudtam beírni. Én meg larzennek írtam.
Előzmény: gethe (29402)
olahtamas Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29411
Az előző fotó a szekérútról készült, mutatva, hogy felfesteni esélytelen.
Voltak fák, a legelő oldalán, ahol a festést a legelő felé nézve csinálták, de a szekérút felőli jelzések is megvoltak ugyan azon a fán.
Ha szavazásra vinnénk a dolgot, akkor én a szekérútra szavaznék.
Mind a tehenek, mind a kerítés kímélete szempontjából.
Persze ennek nem így kellene eldőlnie...
Láttunk egyéb érdekes jelzéseket is, amelyek nem vinnék el a szépségdíjat egy versenyen.
pl. a sárga jelzést a pirossal fonódva az alábbi módon követték el:
Előzmény: Törölt nick (29409)
ssimi Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29408
A Mátrafüredi Erdészet január 7-én ismét hajtóvadászatot szervez, mely az alábbi területeket fogja érinteni:
Kalló-völgy és nyugati oldala (Rákóczi-forrás - Szanatórium között),
Lajosháza - Szalajkaház közötti fiatal erdőtömb,
Cseternás-bérc.

Kérjük a kirándulókat, túrázókat, hogy csütörtökön kerüljék el a következő turistaút-szakaszokat:
Rákóczi-forrás - Mátraháza közötti sárga sáv jelzés,
Máriácska - Mátraháza közötti piros sáv jelzés,
Református üdülő alatt a Gyökeres-forráshoz vezető sárga kör jelzés,
Máriácska - Sástó közötti sárga kereszt jelzés,
Mátrafüred - Rákóczi-forrás közötti piros kör jelzés,
Lajosháza - Üstök-fő közötti sárga négyszög jelzés,
Köves-bérc - Üvöltő-bérc közötti sárga sáv jelzés,
Árnyék-bérc - Üvöltő-bérc közötti sárga kereszt jelzés,
Üstök-fő - Árnyék-bérc közötti piros kereszt jelzés,
Szalajkaház - Mátraszentimre közötti zöld négyszög jelzés.

A hétvégi vadászatokról várhatóan szerda délután tudunk tájékoztatást adni.

Megértésüket köszönjük.
Egererdő ZRt. Mátrafüredi Erdészet
Kékes Turista Egyesület
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29407

Köszönöm a könyveket.

Csaba

Előzmény: tufi2 (29379)
olahtamas Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29406
Tegnap megnéztük az ominózus helyet Fairy-val.
A tény, hogy a szekérút mindkét oldalán láttunk jelzéseket, tehát régen biztosan ott vezetett az út.
Mi sem értettük a legelő oldalán felfestett jelzéseket.
Talán az lehetett az oka, hogy nem fért hozzá a festő, a megfelelő oldalról:

Előzmény: Törölt nick (23940)
nagypapi Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29405
Köszi!
Előzmény: gethe (29402)
nagypapi Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29404

A bajt az is tetézi, hogy térkép arról a részről (a füzetben levőn kívül, ami azért nem alkalmas pontosabb tájékozódásra) nem áll rendelkezésre, ráadásul mindentől nagyon messze van, szóval egy elkavarás elég komoly gondokat okozhat.

Szerencsére jól járható, többé-kevésbé egyenes földutak vannak, ezeken kellene vezetni a kéket. A Balotán átvezető út ráadásul igen szép is.

A ttt fórumban is olvastam, hogy többeknek gondot okozott már ez a szakasz. 

 

Előzmény: Balla Go (29403)
Balla Go Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29403
Ezen az útvonalon a nyár derekán túráztam. A kritikus szakasz eleje akkor szögesdróttal és keresztbe húzott gallyakkal is le volt zárva. Az erdőszéllel párhuzamos úton mentem az erdőben tovább egy rövid szakaszon, majd az első keresztúton megpróbáltam visszatérni a jelzésre. Itt már fel volt állítva a villanypásztor. Átbújva alatta megkíséreltem az eredeti utat követni, de néhány perces küzdelem után visszatértem a kerülő utamra. A terület ugyanis uniós pályázat keretében erdősítésre került, a nyárasított területen az utak, ösvények is beszántásra kerültek, miután a támogatást négyzetdeciméterre fizetik. Igy a területen csak a pályázati időszak kifutása után várható, hogy valamilyen utakat nyissanak.
A helyzetről tájékoztattam a megyei szövetséget, s javasoltam az útvonal módosítását a János telki erdőn (Balonkán) át, amelyet a körzetes erdész is támogat.
Előzmény: nagypapi (29396)
gethe Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29402
Szóltam már efemmnek, kivételesen szorgalmas akartam lenni és beírni a hétvégi tapasztalatokat. :)
Előzmény: nagypapi (29400)
lükepék Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29401
ja.
Előzmény: nagypapi (29400)
nagypapi Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29400

Jó, csak a hozzászólás elküldésekor ezt írja ki:

"A bejárás évét meg kell adni (2000 - 2009)."

Előzmény: lükepék (29398)
lükepék Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29399
Szerintem az AK-ra nyugodtan edzheted magad előre, hogy nem fogtok ortodoxan túrázni. :)
Pl. tanyasi kutyák stb
Előzmény: nagypapi (29397)
lükepék Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29398
Úgy látom, most jó a dátum a fórumon.
Előzmény: nagypapi (29396)
nagypapi Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29397

AK 2. nap: Petróczi iskola – Ruzsa-Vágó

 

Előző nap sikerült megúsznunk az esőt, de délután felerősödött a szél.

Másnap reggel a 10 km-re (Ásotthalomi elágazás) található Fenyves panzióban arra ébredtünk, hogy leesett 6-7 centi hó. A busz ennek ellenére pontosan jött, 9-kor már a havat tapostuk az iskola-kocsmától. A jelzések a Back kápolnáig (pontosabban közeléig, hiszen a kápolnáig nem megy ki az út) igen ritkák, nagyon oda kell figyelni, viszont a havas fenyőerdő gyönyörű volt, és a szűzhóban is könnyű volt gyalogolni.

A sok derékszögű kanyar okát nem nagyon értem. Aztán hosszú egyenes, de egyáltalán nem unalmas szakasz jött.

Az 55-ös út keresztezése után (van itt is buszmegálló, azt hiszen az Ásotthalom, Kószó tanya nevű) megváltozik a táj, szántók és tanyák sorakoznak. Van egy iszonyatosan lepukkant vegyesbolt is, de szerintem már csak a felirat van kinn, a bolt nem üzemel.

Még néhány kilométer Ruzsáig, az út itt elég jól jelzett. A bélyegző a Molnár büfében rendben megvan, viszont enni csak a mellette levő sörözőben tudtunk.

Ruzsa és Ruzsa-Vágó közötti kb. 7 kilométeren a jelzettség kritikán aluli, viszont az AK füzet  térképe alapján azért igen jól követhető. Vágó előtt közvetlenül viszont elnéztünk egy balos betérést (mivel nem volt jelzés…), így ehelyett 800 métert az aszfalton mentünk. Mivel tovább tartott a szakasz megtétele, mint terveztük, a célsörre itt nem maradt időnk, pedig a kocsma elé támasztott biciklik igen hívogatóak voltak. Szegeden a MÁV jóvoltából (Rókusról negyed órát késett a vonat, nyilván a haváriahelyzet miatt – 5 cm hó -, így lekéstük az IC csatlakozást) volt idő bepótolni.

Végülis sikerült teljesíteni a 2 napra tervezett szakaszt, bár hosszabb-rövidebb szakaszokon nem sikerült ortodox módon követni a kéket. Ez egy kicsit rosszul esett, annak ellenére is, hogy egy centit nem rövidítettünk, sőt…

Előzmény: nagypapi (29396)
nagypapi Creative Commons License 2010.01.04 0 0 29396

AK - 1. nap: Kunfehértó-Petróczi iskola

 

Ünnepek utánra beterveztünk egy kis AK-zást, ráadásul úgy gondoltam, ilyen időben jobban járható a homok. Elnézve a vonatból a Pest megyei belvízet, kissé lehangoló volt a dolog, de a homokon végül ennek semmi nyoma nem volt, tényleg végig jól járható volt.

Kunfehértóra pontosan ért a vonat, pecsét az állomáson, a lepukkant sarki kocsmában elfogyasztottuk a startsöröket, majd elindultunk a Petróczi iskoláig kb. 28 kilométeresre tervezett útnak.

Az út a térkép szerint egy kastély mellett megy el és egy szélmalom is van a közelben.

A „kastély” inkább kúria, annak is erős túlzás. A szélmalom viszont a keresztező Mélykúti úton D felé olyan 100 méterre van, de ilyenkor télen a Kékről is kivehető, lombfakadás után viszont nem. Elég ramaty állapotban van, de a jellegzetes formája alapján egyértelműen felismerhető.

A Kék az 53-as útig elég egyértelműen jelzett. Az út mellett buszmegálló van, Tücsök tanya a neve, ha vki esetleg itt akarja kezdeni/befejezni a túrát.

A kelebiai vasútvonalon átkelve romlik a jelzettség, a III. körzet nevű részig a térkép alapján azért valahogy követhető. Aztán sehogy sem. A Kék valószínűleg egy többhektáros villanypásztorral elkerített részen vezet keresztül, jelzés sehol, megkerülni a villanypásztort igen körülményes a körülötte levő susnyás miatt. Visszamentünk az utolsó kék jelzésig, majd az ÉK felé vezető földúton mentünk több mint 1 kilométert, jelzés itt nincs. Útelágazódás után DK-re fordulunk, itt volt 1 azaz egy darab felszögezett jelzés, pedig szinte biztos, hogy nem erre vezet a hivatalos út. Valószínűleg a Balota „csúcsán” átvezető úton mentünk, hosszú kilométereken keresztül nem volt jelzés, de az irány legalább jó volt. Végül beérkezett a „hivatalos” Kék is jobbkéz felöl az erdő és a mező jelleghatárán (nem pont ott, ahol a füzet térképe jelzi), az elágazásban új jelzésalapok is vannak. Innen Petróczi iskoláig már egyértelmű az út, igaz, hosszabbnak tűnt, mint a térképen jelzett.

Az ortodox útvonalkövetők most nyilván csóválják a fejüket, de szerintem a villanypásztor miatt a Kék ezen a szakaszon követhetetlen, és nem hinném, hogy a Petróczi iskola felöl jobb a helyzet, hiszen onnan is eléri valahol a jelzés a kerítést. Gond, hogy a térkép sem pontos, szerencse, hogy a nagyobb földutak azért viszonylag pontosan vannak jelölve.

Amit még elképzelhetőnek tartok, hogy a 2001-es füzetben levő, igen eltérő útvonal a nyerő (amely érinti Jánostelket), de akkor meg nem értem, hogy miért módosították a 2008-as füzetben.

Petróczi iskolánál a sajátos kéktúra bélyegző rendben, ezt megírnám a kéktúra fórumba is, csak nem enged 2010-es dátummal hozzászólást elküldeni…

 

vvittore Creative Commons License 2010.01.03 0 0 29395
OKT Becske - Cserhátsurány
Bejárás 2010.01.02

Becskéről indulva túlképp Szandaváraljáig a jelzések jók, egy helyen kellett keresni csak, a vár előtt ahogyan a kék elér egy betonozott utat, ott jobbra kell indulni. Ezen a szakaszon az út is járható, bár néha csak egy nyomon, sár az évszaknak megfelelő mennyiségű. Szandaváraljától Terényig az új rész kikövetkeztethetően jelzett, a régi jelzést nem is láttuk. Ezen szakasz igazi sárdagasztás, végig a szántóföld határában visz. Terénytől egy órányi beton jön, ami a sár után nem is annyira elviselhetetlen :-) . A betonról való letéréstől Cserhátsurányig már csak mérsékeltebb a sár, de így is éppen elég.
motorral Creative Commons License 2010.01.03 0 0 29394
Kőhányási kulcsosház és a Mindszentpusztai (felújított) kulcsosház Globál Trió kft tulajdona.Szerintem lehet ott aludni.
andrew79 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 29391

Tiszántúli Szélmalmok - 4 malom

 

December 25-én utaztunk le Tiszaföldvárra a családdal és mivel lent kellett maradnunk 30-áig, úgy döntöttem, hogy egy teszek egy kis szélmalmos körtúrát, szigorúan vonattal és gyalog.

 

December 28-án indultam reggel Földvárról, közvetlen vonattal Szentesre. Volt nálam egy lemerülőben lévő autós GPS és persze az Igazolófüzet + Visztula legutóbbi témában írt hozzászólásának infóit is használtam. A szélmalom ROMJA a vasútállomáshoz képest a város másik végén van, a zsákutcát egy szabadon lévő, ugatós kutya őrizte, egy (rőzsehordó) öreg nénit is megkérdeztem, de tényleg a kutyás zsákutca volt, amit kerestem. A szélmalom gyakorlatilag leomlott, szörnyű látvány volt.

 

Jó 3/4 órás séta következett vissza az állomásra (közben bolt), ahonnan szintén közvetlen vonattal Tiszasasra utaztam. Már izzítottam a GPS-t, de nem kellett, mert már a vonatból látszott a malom, kb. 5 perc séta volt az állomástól. Sajnos lapátjai nem voltak. Pecsételés a központi ABC-ben, megagyanakodás után barátságos beszélgetés + vettem két csokit, mert a két db bezacskózótt péksütemény félre volt téve valakinek. :-) Az állomáson (mely teljesen lepusztult) olvasgattam, majd visszautaztam Kunszentmártonba.

 

Itt már kevesebbet kellett gyalogolni, a malmok könnyen megtalálhatók a leírás alapján (amelyet viszont nem az állomás felől érkezve kell értelmezni - értelemszerűen). Visztula leírása tökéletes. Egyiknek sincs lapátja, de legalább állnak. A Szélmalom korcsmát kihagytam (ez volt a megagyanakodós?), pedig az lett volna a tökéletes pecsét (már ha adnak), így az állomáson pecsételtem. Nagyon szép volt viszont a Hármas-Körös partja.

 

Kunszentről ismét közvetlen vonattal visszautaztam Tiszaföldvárra.

 

A legviccessebb, hogy a nem megfelelő zokni miatt lett egy vízhólyagom, pedig összesen csak 10-15 km-et mehettem.

 

Képek:

 

http://szelmalom.andrew79.fotoalbum.hu/

 

Még tervezem a két örménykúti szélmalom (Kondorosról gyalog), a Kengyel-Bagimajorban található (jó állapotú) malom és a szegvári megtekintését 2010-ben, majd a Puszta télen TT-t 2011-ben, ezzel teljesíteném a mozgalmat. 

jzp2107 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 29390
szintén jóatyáddal közösbe'?
Előzmény: Törölt nick (29389)
jzp2107 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 29388
szerintem is az a lényeg hogy egy bejárással egy szakaszra csak egy füzetbe bélyegezz
Előzmény: buszosbandi (29385)
jzp2107 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 29387
> két kistérség bejáratlan maradt

a kutya mindönit
oszt möllik lenne ez a kettő?
Előzmény: Törölt nick (29383)
padler Creative Commons License 2010.01.02 0 0 29386
Lehet egyszerre két folyamatban lévő teljesítésed, Joeyline az élő példa.
Előzmény: buszosbandi (29385)
buszosbandi Creative Commons License 2010.01.02 0 0 29385
Boldog Új Évet kívánok minden túratársnak!!!
Illetve szeretném a véleményeteket kérni a következővel kapcsolatban.
Annó 1997-ben elkezdtem az OKT-t járni, majd abbahagytam, és egy évtizedre pihentettem a dolgot.
2008-ban ismét elkezdtem, egy új füzettel, mivel a rége 1997-es elveszett...
A közelmúltban megtaláltam a régi füzetemet, és mivel pár túrára 2008-ban nem vittem fényképezőt, ill. a Gerecsében lemerült az elem, hogy teljes legyen az archívum, így bejárom ezeket az utakat mégegyszer, és a régi kéktúrafüzetben bélyegzek is. (ha már van..) Nem tudom hogy ez így érvényes-e? Mivel az 1997-es túrákon bélyegeztem, viszont az akkori fényképek eltűntek...
Mert ha igen, akkor a régi füzetben is an már vagy 200-300 km...
HEV Creative Commons License 2010.01.01 0 0 29384

Hátha valaki tud segíteni!

 

 

2009.DECEMBER 28-ÁN HÉTFŐN DÉLELŐTT A BÖRZSÖNYBEN, BÁNYAPUSZTÁNÁL ELVESZETT A SZÁLKÁSSZŐRŰ KAN TACSKÓM, AKI CERKA NÉVRE HALLGAT.KÉREK MINDENKIT AKI ESETLEG AZNAP TÚRÁZÁS KÖZBEN LÁTTA, VAGY BEFOGADTA KÉREM HÍVJON. Szép Péter:20/3638977 ELŐRE IS KÖSZÖNÖM SZÉPEN!

 

http://termeszetbarat.hu/tema/elveszett_kutya_a_borzsonyben

 

jzp2107 Creative Commons License 2010.01.01 0 0 29382
statisztikáltam:

2009-ben befejezett mozgalmak:
Fejérkőtől Tündérvölgyig
Kalmár László emléktúrák
Kodály Zoltán emléktúra
Lehel-forrás
Peremtúra
Románkori templomok (1. sorozat)
Szent Imre vándorút

Amibe 2009-ben kezdtem bele:
Karancs-Medves csúcsai
Nógrád megye természetjárója
Nógrádi vártúrák
Pilisi Parkerdő útjain
Románkori templomok (2. sorozat)

2009-ben is az Encián élvezett prioritást, ismét több mint 600 pontot sikerült abszolválni, ha akartam volna már be tudtam volna fejezni (60 pontra vagyok) de még van pár kedvenc amit le szeretnék járni.
Emellett volt még egy kis KDP, OKT, PMP, Téry, összesen 616 km gyaloglás, 223 km bicaj, 117 fkm kenu :-)
Külhonban is sikerült párszor túrázni, Szlovák-Paradicsomban, Magas-Tátrában, Kis-Fátrában

Jövőre se legyen kevesebb! :-)

Mivel a tavaly kitűzött tervek és a valóság mutat némi eltérést, 2010-re a tervkitűzés elmarad.

Szép túrákat mindenkinek az új évben!

Előzmény: jzp2107 (26306)
lacus74 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 29381
BÖRZSÖNYI KÉK (BKT)

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) tájékoztatja az érintetteket, hogy a Hamuháznál, és a Bányapusztánál található "Börzsönyi-kék" igazolómatricás dobozok Dec. 29-én(kedd) feltöltésre kerültek.

Egyben felkérünk minden túrázót, aki a HAMUHÁZI és a BÁNYAPUSZTAI dobozt ÜRESEN vagy RONGÁLVA TALÁLJA, az kérjük JELEZZE felénk a: bkt@bthe.hu címen!!! Köszönjük

Info: www.bthe.hu

Jesper Olsen Creative Commons License 2009.12.31 0 0 29380

[irigykedik...]

de azért mindenkinek boldog, békés, túrákban, élményekben gazdag új évet kíván (és nagyon várja, hogy Güszi readonlysága véget érjen)

 

Jesper Olsen (azaz Csaba)

Előzmény: tufi2 (29379)
tufi2 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 29379
BUÉK Güszi!
Küldtem a freemail-re neked egy váras és egy templomos könyvet pdf-ben.
(Mától 4 napig tudod letölteni)

Előzmény: Güsziológus (29377)
efemm Creative Commons License 2009.12.31 0 0 29378
Az kulcsoshaz.hu szerint működik: http://www.kulcsoshaz.hu/adatok.php?nev=Steinau%20Turistah%E1z
A környéken van Vérteskozma (érdeklődni lehet: Kakas Zsuzsa - 06-20-5315589) és Mindszentpuszta (Bakonyi Ferenc - 06-30-346-4434).
Előzmény: radv.ben (29376)
Güsziológus Creative Commons License 2009.12.31 0 0 29377

BUÉK mindenkinek!

 

Januárban még readonly leszek, de...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!