Keresés

Részletes keresés

mergests Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9586

egy kis adalék még...mocskos mindegyik

 

 

Az év elején jogszabályban szigorították a termékbemutatókat: azóta a jegyzőnek kell bejelenteni, ha valahol ilyen rendezvényt szerveznek. A Blikk egy olyan férfit szólaltatott meg, aki nyugdíjasok százait verte át, többek között 290 ezer forintos műbőr fotellel, de most minden trükköt elárul.

HIRDETÉS

„A Dunántúlon él a férfi, aki az egész iparágat elindította, s a mai napig is kézben tartja. A szűk vezetőség tagjai hetente öt-hatmillió forint tiszta hasznot zsebelnek be” – kezdte történetét aBlikknek a férfi, aki elárulta, hogy a vezető ritkán tartózkodik Magyarországon, szinte egész évben nyaral. A Gáborként megnevezett temékbemutatós férfi a szakmát hét évvel ezelőtt kezdte utaztatós termékbemutatókkal, ahol elmondása szerint ingyen kirándulás és ingyen ebéd volt a csali. 

Az utaztatás és etetés kora azonban lejárt, ma már másképp van felépítve minden. A callcenterben különböző telefonlistákból hívják az embereket. Az előadás kezdete előtt van tíz-tizenöt perc, amikor a beépített emberek szóba elegyednek a palimadarakkal. Ők mérik fel, átverhető-e a vendég – árulta el a termékbemutatós.

Majd így folytatta: „Az előadás minden fél órában más típusú, és különböző érzelmi beállítottságú emberekre hat. Aki az egészségéért aggódik, aki családjáért, aki takarékoskodni szeretne: mind-mind meg lesz szólítva. Úgy kell érezniük, hogy kiváltságosak, amiért részt vesznek az előadáson. Ezután jön a bingó. Amíg nem ütközött törvénybe, összegeket találtak a kihúzott sorsjegyeken az emberek, ezek a későbbi árengedmények voltak. Most már mosolygós vagy szomorú arc van a borítékokban. A beépített emberek infói alapján dől el, hogy kiket lehet beforgatni, ők kapják a mosolygós jelet. Aki egyedül él, van saját ingatlanja, és rokonai nem sűrűn látogatják, azt biztosan megpróbálják átverni.”

mergests Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9585

ezen behaltok..egy brancs ez én mondom...

 

 

Heti 6 millió forintot keres a lehúzós termékbemutatók királya

Főként nyugdíjasokat vernek át a túlárazott gagyi termékekkel.

"Egyszer eladtam egy masszírozós fotelt egy idős hölgynek, akinek már volt két ugyanolyan. Azt hazudtam, hogy speciális fűtőszál van benne, ami stimulálja a sejteket. Nagy meleg volt, két perc alatt leizzadt benne, és azt mondta, érzi a hatását. Így lett egy harmadik ugyanolyan masszírozó fotelja 290 ezerért műbőrből" - mondta a Blikknek egy volt "termékértékesítő", aki egy dunántúli cégnél dolgozott beetető emberként.

A férfi szerint, azok, akik Magyarországon az egész iparágat elindították, most hetente öt-hatmillió forint tiszta hasznot zsebelnek be mások megkárosításából. 
A gyanútlan vásárlókat, akik főként nyugdíjasokból állnak ingyen kirándulással, ingyen ebéddel csábítják el az utaztatós termékbemutatókra, ahol aztán rábeszélik őket egy teljesen értelmetlen és túlárazott termékre. Például egy edénykészletre, amelyet "akciósan" 70 ezerért árulnak, ám a valódi ára 3-4 ezer forint, ráadásul Kínában gyártják.

Mindenkinek tudnia kell -aki olvassa adja tovább -, hogy a panaszok hatására a jogalkotó idén év elejétől szigorított a termékbemutatók szabályain. A legfontosabb változás, hogy idén június 13-tól a fogyasztót elállási jog illeti meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a bemutató helyszíne nem a cég szék-, illetve telephelye (és legtöbbször nem az), a fogyasztónak legkésőbb a termék átvételétől számított 14 napon belül jeleznie kell az elállási szándékot kifejező nyilatkozatát, melyet a vállalkozás köteles tudomásul venni, és a teljes vételárat visszafizetni.

Add tovább, hogy a hiénáknak ne legyen több áldozata!

 

mergests Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9584

ebben érintett valaki??

 

 

Versenyhivatali eljárás indult az Euro Benefit Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-20/2014. ügyszámon eljárást indított az Euro Benefit Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2014. március 12-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Euro Benefit Kft-velszemben, mert valószínűsíthetően olyan tájékoztatást ad ügyfeleinek az üdülési joguk értékesítésével kapcsolatban, hogy az könnyebben és gyorsabban eladható külföldi vevőknek azzal a feltétellel, ha újabb üdülési jogot vásárolnak tőle. Ezt jó befektetési lehetőségnek tüntetik fel azzal, hogy az újonnan megvásárolt üdülési jog árába beleszámítják a már meglévő üdülési jogokat, holott valószínűsíthetően az újonnan megvásárolt üdülési jog sem értékesíthető nagyobb arányban, mint a már meglévő. Fenti tájékoztatások alapján feltételezhető, hogy a fogyasztók a meglévő üdülési jog értékesítésének reményében további üdülési jogot vásárolnak. Az Euro Benefit Kft. a tájékoztatások alkalmával valószínűsíthetően nem kellően megalapozottan állította, hogy az egyes üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatok csak nagyon korlátozott ideig érhetőek el az előadások, egyeztetések alkalmával a fogyasztóknak felvázolt feltételek mellett.

Fenti magatartásával az Euro Benefit Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) mellékletének 7. pontjában, továbbá az Fttv. 6. § (1) bekezdés bg) alpontjában, c) pontjában valamint h) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2014. március 27.

 

mergests Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9583

azt h legalább az alapokkal tisztában lesz....

 

te milyen megoldásokat javasolsz kedves R??

Előzmény: Replay (9571)
mergests Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9582

neked újra!

 

A szerződés megszüntetésének egyéb módjai |  | 

Kiléphetünk-e a szerződésből, ha néhány év eltelte után anyagilag fenntarthatatlanná, elviselhetetlenné válik az üdülési jog

Előfordulhat, hogy több év után kiderül, hogy az éves fenntartási díj megfizetését már nem tudja vállalni a fogyasztó, az ingatlant rokonai sem kívánják igénybe venni, vagy bármilyen okból felmerülő hirtelen pénzszükség (orvosi kezelés szükségessége, munkanélkülivé válás stb.) esetén szeretné visszakapni az üdülőhasználati jogért kifizetett ellenérték időarányos részét. A szerződés egyoldalú megszüntetésére az írásbeli tájékoztatóban foglaltak szerint kerülhet sor. Amennyiben a szerződést határozott időre kötjük meg, ezért a hatályos jogszabályok alapján a szerződés egyoldalú, nem szerződésszegés miatti felmondására nem vagyunk jogosultak. Az aláírt szerződés kötelez, amelyet mindkét félnek teljesítenie kell. Így az értékesítő saját döntése alapján a szerződésben a jogszabályokban meghatározottnál hosszabb elállási jog vagy rendes felmondási jog hiányában a szerződés jogi eljáráson kívül történő megszüntetésére nincsen mód.

 

Milyen eséllyel tudjuk a „használt” üdülési jogunkat továbbértékesíteni?

A használati jog értékesítése a fogyasztói tapasztalatok szerint nem bíztat sok jóval. A használati jogok értékesítésének fogyasztók közötti úgynevezett másodlagos piaca nem működik, szinte egyáltalán nincsen kereslet a már megkezdett, de időközben feleslegessé vagy anyagilag terhessé vált használati jogokra, azokra szinte lehetetlen vevőt találni, különösen megfelelő és az üdülési jogból hátralévő időtartammal arányban álló vételár fejében. Úgynevezett viszontértékesítési szerződést is köthetünk egy vállalkozással üdülési jogunk eladása érdekében, azonban fontos tudni, hogy az értékesítés tényleges megtörténtéig vagy a viszontértékesítési szerződés bármely okból történő megszűnése miatt a vállalkozás nem fogadhat el fizetést a fogyasztótól.

 

Elállhatok-e az üdülési jogom értékesítésére kötött viszontértékesítési szerződéstől?

Igen, a 14 napon belül gyakorolható elállási jog ebben az esetben is megillet minket.

 

Mit jelent, ha az üdülőhasználati szerződésben az értékesítő elővásárlási jogot köt ki maga részére?

A szerződésekben az értékesítők többnyire elővásárlási jogot kötnek ki magunknak, azaz ha a fogyasztó értékesíteni kívánja üdülési jogát, köteles azt először az értékesítőnek felajánlania, aki saját belátása szerint jogosult az elővásárlási jogot gyakorolni, vagy a fogyasztó ajánlatát visszautasítani. Ez a szerződéses kikötés sajnálatosan azt a hamis illúziót keltheti a fogyasztóban, hogy amennyiben már nincs többé szüksége az üdülési jogra, azt az értékesítő bármikor visszaváltja. E tekintetben a fogyasztói tapasztalatok szerint sajnálatosan az is többször előfordul, hogy az értékesítő is kifejezetten kihangsúlyozza a szerződéskötés során, hogy amennyiben a fogyasztónak az üdülési jogra már nincsen szüksége, akkor azt bármikor visszaváltják tőle.

 

A gyakorlatban élnek-e elővásárlási jogukkal az értékesítők?

Nem jellemző, hogy az értékesítők élnének elővásárlási jogukkal, ugyanis nem áll érdekükben az üdülési jog visszaváltása, hiszen, ha a fogyasztók nem veszik igénybe üdülési jogukat, lehetőségük van az adott üdülési hétre az apartmant mások részére kiadni. Emellett a visszaváltási érték meghatározására sincsenek egzakt előírások a jogszabályokban, ami az elővásárlási jog esetleges gyakorlása esetén hosszú (és sokszor eredménytelen) vitákhoz vezethet az üdülési jog valós forgalmi értékében való megállapodás során.

 

Lehetőség van-e a fogyasztó megváltozott életkörülményei miatt a szerződés bírósági úton történő módosítására?

A Polgári Törvénykönyv 241. §-a szerint a bíróság módosíthatja a szerződést, ha a felek tartós jogviszonyában (ilyen lehet az üdülőhasználati szerződés is) a szerződéskötést követően beállott körülmény folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti. Az ilyen kereseti kérelem benyújtása előtt javasolt jogi képviselő (ügyvéd) véleményét is kikérni.

 

Örökölhető-e az üdülési jog?

Igen, a fogyasztó halála esetén az ingatlan használati joga az örökösökre száll át. Az erre vonatkozó utalást a legtöbb üdülőhasználati szerződés is tartalmazza.

 

Hova fordulhatunk, ha jogvitánk keletkezik az értékesítővel?

Amennyiben a szerződéssel összefüggésben jogvita keletkezik, azt elsődlegesen az értékesítővel vagy az ingatlan tulajdonosával kell tisztáznunk. Sajnos, amennyiben az értékesítővel szembeni problémánkat nem tudjuk kielégítő módon rendezni, jogaink érvényesítése és kikényszerítése csak hosszadalmasnak ígérkező bírósági eljárásban (link) vagy békéltető testületi eljárás (link) során valósulhat meg. Ezért különösen fontos, hogy mindig körültekintően járjunk el az üdülési jog megvásárlására irányuló szerződésünk megkötése során. A bírósági perindítás előtt javasolt előzetesen az Európai Fogyasztói Központhoz fordulni a felek között vita tisztázásának megkísérlése érdekében, amennyiben az értékesítő az Európai Unió valamely tagállamában, illetve Izlandon vagy Norvégiában rendelkezik székhellyel.

 

Amennyiben az üdülési joggal érintett ingatlan külföldön található vagy az értékesítő cég külföldi vállalkozás, melyik ország bírósága jogosult a polgári peres eljárást lefolytatni, illetve melyik állam joga alkalmazandó?

E kérdésekre a joghatóságról és az alkalmazandó jog témaköréről készített összefoglaló tájékoztató anyag tekinthető irányadónak.

Előzmény: bel30 (9573)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9581

Itt is volt már róla szó:

 

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=130637975&t=9109102

 

 

Fenntartom a véleményemet.

 

LEhúzás-szagot érzek.

 

 

Előzmény: brenn (9579)
brenn Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9580

Hivogatnak az  üdülési jogok egy új típusú értékesítési rendszerének bemutatójára. A meghívó a Well For You  KFT. A telefonos hölgy csak annyit árult el, hogy az üdülési jog "átvételéhez" kapott virtuális pénz ( kredit) egy kereskedőháznál levásárolható. A levásárlás után pedig átkerül az üdülési jog a Well For You  használatába.

Van valakinek tapasztalata minderről?  Meghívás helye : Karát Hotel Budapest, VI. kerület  Király u. 6. Állítólag nagyon népszerű már. Nem tudom kell-e befizetni valamit, vagy mi történik? Mindenestre nagyon titokzatosak. Mi tudtok minderről?

brenn Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9579

Hivogatnak az  üdülési jogok egy új típusú értékesítési rendszerének bemutatójára. A meghívó a Well For You  KFT. A telefonos hölgy csak annyit árult el, hogy az üdülési jog "átvételéhez" kapott virtuális pénz ( kredit) egy kereskedőháznál levásárolható. A levásárlás után pedig átkerül az üdülési jog a Well For You  használatába.

Van valakinek tapasztalata minderről?  Meghívás helye : Karát Hotel Budapest, VI. kerület  Király u. 6. Állítólag nagyon népszerű már. Nem tudom kell-e befizetni valamit, vagy mi történik? Mindenestre nagyon titokzatosak.

ásítósmacska Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9578

Kis Attilának itt (és az összes többi TS/üdülési jogos topikon)  már rég kitelt a "becsülete"...

Különböző álneveken/nickeken próbálta behálózni a reményvesztett TS-tulajokat... :-s

 

Előzmény: Kiseva11 (9577)
Kiseva11 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9577

Nem irom ki, hogy csaló, de csalódtam Kis Attila Magic Holiday taki.zoli ugyanaz cég/szemlyben. Kötöttünk üdülési jog eladására szerződést.Igen áron alul kínáltam az ingyenes oldalakon, ő hívott fel, hogy értékesítené, ennyi pénzért biztosan van rá vevője. Nem akartam, mert bizalmatlan voltam ezért csak  potom 10.000.- Ft-ért kötött velem szerződést, azzal a záradékkal, hogy ha fél éven belül nem adja el, visszaadja a pénzemet. Eladtam az üdülési jogomat magánúton fillérekért. Kértem adja vissza a 10.000.- Ft-omat. Először még azt válaszolta, majd ha lejár a fél év. Elfogadtam, bár nem értem, miért is kellett kivárni a fél évet, ha már nincs mit eladnia? Fél év elteltével ujra felhívtam, egy másik néven bemutatkozó férfiember vette fel, és közölte, hogy Kis Attila úr hirtelen külföldre költözött, mindent felszámolt, egyszerűen átadta neki az ügyfeleket, ügyeket, és az üdülési jog értékesítő vállalkozást, ő nem vállalt felém kötelezettséget, tehát nem is tartozik. Ha akarom követeljem Kis Attila urtól, aki valahol külföldön él, pereljek külföldre. Buktam a 10.000.- Ft-ot, és nem is sajnálom, csak hogy érdemtelen emberre fecséreltem bizalmat.  De azért ide kiirom, hogy egy szavát se higgye el senki. Kiss Éva

 

ásítósmacska Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9576

Tudomásom szerint az örökségről le is lehet mondani.

 

NEM!

Lsd. előző hsz-om.

Előzmény: mérges vagyok (9569)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9575

Semmi mást nem örököltél, csak az üdülési jogot...???

 

Mert az örökség visszautasítása (nem lemondás!!!) csak teljes egészében lehetséges. Tehát vagy az egészet visszautasítod, vagy mindet elfogadod. Nem lehet mazsolázni. A lemondás más tészta, azt még az örökhagyó életében lehet megtenni.

 

 

A lényeg jogi oldalról:

 

Amennyiben nem kíván rokonai után örökölni, akkor két lehetőség közül választhat: lemondhat az örökségről, vagy visszautasíthatja azt. A két jogintézmény között az a különbség, hogy míg az első, vagyis az örökségről való lemondás az örökhagyóval kötött írásbeli szerződéssel - tehát az örökhagyó életében - lehetséges, addig az örökség visszautasítása egyoldalú jognyilatkozat, melyet az örökség megnyílta - vagyis az örökhagyó halála - után, a hagyatéki eljárásban, a hagyatéki leltár ismeretében lehet megtenni.
Olvass tovább: http://www.fulopugyved.com/kerdesek-valaszok/nem-kivant-orokseg/

 

 

 

Előzmény: bel30 (9573)
mergests Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9574

még egy ok miért hasznosak amiket R szerint "minek" szúrok be "2" naponta...

bel30 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 9573

Ez kurva jó egy órája írom a válaszom majd mikor rá kantitok ez előnézete eltűnik az egész!

 

Rövid verzió:

amikor az örökösödési tárgyalás volt akkor még nem tudtam mivel jár az üdülési jog ezért nem mondtam le róla. most meg már nem mondhatok le mert jogerős lett az örökség!

Előzmény: mérges vagyok (9569)
mergests Creative Commons License 2014.07.22 0 0 9572

ha elolvasnád amit írt akkor látnád h az alapokkal sincs még tisztába...na ezért segítség ez

Előzmény: Replay (9571)
Replay Creative Commons License 2014.07.22 0 0 9571

És mit ér a cikkeddel? Nem akarja lenyelni, hogy megörökli és fizethet még 30 évig, hanem más megoldást keres. Az írásaiddal erre tudsz megoldást?

Előzmény: mergests (9570)
mergests Creative Commons License 2014.07.22 0 0 9570

Kedves R!!!!

 

2305-ös hozzászólás.....

Na ezért szúrom be ezeket a cikkeket akár többször is...

Előzmény: Replay (9566)
mérges vagyok Creative Commons License 2014.07.22 0 0 9569

Kedves bel30!

 

Tudomásom szerint az örökségről le is lehet mondani. Azon tul pedig csak addig terhelhető a megörökölt jog,amennyi az értéke. véleményem szerint ez anyit jelent,hogy ne fizesd,s ha perelnek,csak addig az értékig perelhetnek amennyit az üdülési jog ér. Azért pedig vegyék vissza. Ez persze csak az én véleményem,de beszélj ügyvéddel.

"mérges vagyok"

 

Egy újabb cég a láthatáron:

SVP Club Hungaria Kft. 1163 Bp.Veres Péter út 51.(24319371)

 

A legújabb trük= az értékesitési szerződésért nem kérnek előre pénzt,de hirdetési díjként kérnek 300 000 Ft.-t. Amit ha nem adják el egy éven belül,visszaadják,szól az igéret.

De az 500 000 Ft.-os alaptőkéből hányat tudnak vissza adni?

 

Plusz,az eladási árat Te határozod meg,legfeljebb ennek összegére hivatkoznak a sikertelen eladás esetén és nem kapsz vissza semmit.

Előzmény: bel30 (9568)
bel30 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 9568

Sziasztok

Nem olvastam végig elnézést ha esetleg már volt róla szó.

Arra lennék kíváncsi hogy valaki beszélt e már ügyvéddel az ügyben, hogy lehet e bármit tenni az üdülési jog felbontása érdekében, illetve esetleg beperelni az eladókat szándékos megtévesztésért.

Nem értek a joghoz de szerintem azon az alapon fel lehetne lépni a szerződések ellen, hogy nem valódi piaci áron értékesítették ezeket a jogokat. Tehát becsapták az embereket.

Ami pedig a legabszurdabb hogy 30 évig köteles az ember fizetni.

Sajnos én most örököltem egy ílyen üdülési jogot, és csak most szembesültem vele hogy el sem lehet állni a szerződéstől.

Még ugyan nem írták a nevemre de amint megkapják a papírt a közjegyzőtől azon nyomba a nevemre írják és úgy tűnik hogy nem tehetek ez ellen semmit.

Van rá esetleg mód hogy valahogy megakadályozzam hogy a nevemre kerüljön?

 

Segítséget előre is köszönöm!

mergests Creative Commons License 2014.07.21 0 0 9567

ok szerinted mit lehet tenni?

Előzmény: Replay (9566)
Replay Creative Commons License 2014.07.21 0 0 9566

Ha te ezt szűröd le a hozzászólásokból, akkor probléma van a szövegértéseddel. Pontosan a betett szövegeidből jön le az, hogy hagyjunk mindent úgy ahogy van, mert semmit sem lehet tenni, fizetni kell és kész.

Előzmény: mergests (9565)
mergests Creative Commons License 2014.07.21 0 0 9565

ezt én mind értem...tehát ennek a fórumnak akkor a sok hozzászólásból az a végkövetkeztetése hogy hagyjuk mindent úgy ahogy van 

Előzmény: Replay (9564)
Replay Creative Commons License 2014.07.21 0 0 9564

Szerintem meg nem hasznos infók ezek, csak az derül ki belőle, hogy az üdülési jog tulajdonosnak semmihez nincs joga, eladni nem tudja, a fenntartási költséget élete végéig fizetni kell, de szerintem ezt itt mindenki tudja, úgyhogy kár ezzel kétnaponta teleszemetelni a fórumot.

A hasznos infók azok a cégnevek, akik azzal próbálják bepalizni az üdülési jog tulajdonosokat, hogy eladják a jogod, de fizess előre valamiért bizonyos összeget és utána jobb esetben nem történik semmi, rosszabb esetben pedig lesz még egy üdülési jogod.

 

Ha nem tetszik kedves ts amiről mi beszélni szeretnénk, akkor te is nyugodtan trollkodás helyett elhagyhatod a fórumot.

Előzmény: mergests (9563)
mergests Creative Commons License 2014.07.21 0 0 9563

én legalább megpróbálok hasznos infókat keresni és segíteni nem csak okoskodni és a levegőbe hülyeségeket beszélni 

Előzmény: mérges vagyok (9562)
mérges vagyok Creative Commons License 2014.07.21 0 0 9562

Inkább neked kéne eltűnni!

Előzmény: mergests (9561)
mergests Creative Commons License 2014.07.20 0 0 9561

csak mert senki nem reagál és gondoltam fontos..ha neked nem fontossak az itt leírtak kérlek hagyd ez az oldalt..köszönöm

Előzmény: Replay (9560)
Replay Creative Commons License 2014.07.18 0 0 9560

Ezeket a dolgokat pár napja már beraktad, miért kellett újra? Mit kell eltüntetni az első oldalról?

Előzmény: mergests (9557)
mergests Creative Commons License 2014.07.18 0 0 9559

tehát bármit csinálunk fizetni kell???

 

 

Mentesülhetünk-e az éves fenntartási díj megfizetése alól?

Általában nem. E körben fontos kihangsúlyozni, hogy az éves fenntartási díj megfizetésére akkor is kötelesek vagyunk, ha az ingatlant bármilyen ok (például betegség, anyagi problémák) miatt nem tudjuk használni. Sőt, emellett a szálláshasználati szerződések gyakran a fogyasztó szerződésszegéseként minősítik azt, ha a fogyasztó két egymást követő évben nem tesz eleget a fenntartási díj megfizetési kötelezettségének. A szerződésszegés súlyos következménye pedig adott esetben – ilyen szerződéses kikötés esetén – a szálláshasználati jog elvesztése is lehet. Az éves fenntartási díj alól mentesülésére a másik szerződő fél (a vállalkozás) hozzájárulása alapján (pld: annak átütemezése, egyéb feltételek teljesülése) vagy az üdülési jog cseréje esetén kerülhet esetlegesen sor.

mergests Creative Commons License 2014.07.18 0 0 9558

ez mennyire valós?

mergests Creative Commons License 2014.07.18 0 0 9557

A szerződés megszüntetésének egyéb módjai |  | 

Kiléphetünk-e a szerződésből, ha néhány év eltelte után anyagilag fenntarthatatlanná, elviselhetetlenné válik az üdülési jog

Előfordulhat, hogy több év után kiderül, hogy az éves fenntartási díj megfizetését már nem tudja vállalni a fogyasztó, az ingatlant rokonai sem kívánják igénybe venni, vagy bármilyen okból felmerülő hirtelen pénzszükség (orvosi kezelés szükségessége, munkanélkülivé válás stb.) esetén szeretné visszakapni az üdülőhasználati jogért kifizetett ellenérték időarányos részét. A szerződés egyoldalú megszüntetésére az írásbeli tájékoztatóban foglaltak szerint kerülhet sor. Amennyiben a szerződést határozott időre kötjük meg, ezért a hatályos jogszabályok alapján a szerződés egyoldalú, nem szerződésszegés miatti felmondására nem vagyunk jogosultak. Az aláírt szerződés kötelez, amelyet mindkét félnek teljesítenie kell. Így az értékesítő saját döntése alapján a szerződésben a jogszabályokban meghatározottnál hosszabb elállási jog vagy rendes felmondási jog hiányában a szerződés jogi eljáráson kívül történő megszüntetésére nincsen mód.

 

Milyen eséllyel tudjuk a „használt” üdülési jogunkat továbbértékesíteni?

A használati jog értékesítése a fogyasztói tapasztalatok szerint nem bíztat sok jóval. A használati jogok értékesítésének fogyasztók közötti úgynevezett másodlagos piaca nem működik, szinte egyáltalán nincsen kereslet a már megkezdett, de időközben feleslegessé vagy anyagilag terhessé vált használati jogokra, azokra szinte lehetetlen vevőt találni, különösen megfelelő és az üdülési jogból hátralévő időtartammal arányban álló vételár fejében. Úgynevezett viszontértékesítési szerződést is köthetünk egy vállalkozással üdülési jogunk eladása érdekében, azonban fontos tudni, hogy az értékesítés tényleges megtörténtéig vagy a viszontértékesítési szerződés bármely okból történő megszűnése miatt a vállalkozás nem fogadhat el fizetést a fogyasztótól.

 

Elállhatok-e az üdülési jogom értékesítésére kötött viszontértékesítési szerződéstől?

Igen, a 14 napon belül gyakorolható elállási jog ebben az esetben is megillet minket.

 

Mit jelent, ha az üdülőhasználati szerződésben az értékesítő elővásárlási jogot köt ki maga részére?

A szerződésekben az értékesítők többnyire elővásárlási jogot kötnek ki magunknak, azaz ha a fogyasztó értékesíteni kívánja üdülési jogát, köteles azt először az értékesítőnek felajánlania, aki saját belátása szerint jogosult az elővásárlási jogot gyakorolni, vagy a fogyasztó ajánlatát visszautasítani. Ez a szerződéses kikötés sajnálatosan azt a hamis illúziót keltheti a fogyasztóban, hogy amennyiben már nincs többé szüksége az üdülési jogra, azt az értékesítő bármikor visszaváltja. E tekintetben a fogyasztói tapasztalatok szerint sajnálatosan az is többször előfordul, hogy az értékesítő is kifejezetten kihangsúlyozza a szerződéskötés során, hogy amennyiben a fogyasztónak az üdülési jogra már nincsen szüksége, akkor azt bármikor visszaváltják tőle.

 

A gyakorlatban élnek-e elővásárlási jogukkal az értékesítők?

Nem jellemző, hogy az értékesítők élnének elővásárlási jogukkal, ugyanis nem áll érdekükben az üdülési jog visszaváltása, hiszen, ha a fogyasztók nem veszik igénybe üdülési jogukat, lehetőségük van az adott üdülési hétre az apartmant mások részére kiadni. Emellett a visszaváltási érték meghatározására sincsenek egzakt előírások a jogszabályokban, ami az elővásárlási jog esetleges gyakorlása esetén hosszú (és sokszor eredménytelen) vitákhoz vezethet az üdülési jog valós forgalmi értékében való megállapodás során.

 

Lehetőség van-e a fogyasztó megváltozott életkörülményei miatt a szerződés bírósági úton történő módosítására?

A Polgári Törvénykönyv 241. §-a szerint a bíróság módosíthatja a szerződést, ha a felek tartós jogviszonyában (ilyen lehet az üdülőhasználati szerződés is) a szerződéskötést követően beállott körülmény folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti. Az ilyen kereseti kérelem benyújtása előtt javasolt jogi képviselő (ügyvéd) véleményét is kikérni.

 

Örökölhető-e az üdülési jog?

Igen, a fogyasztó halála esetén az ingatlan használati joga az örökösökre száll át. Az erre vonatkozó utalást a legtöbb üdülőhasználati szerződés is tartalmazza.

 

Hova fordulhatunk, ha jogvitánk keletkezik az értékesítővel?

Amennyiben a szerződéssel összefüggésben jogvita keletkezik, azt elsődlegesen az értékesítővel vagy az ingatlan tulajdonosával kell tisztáznunk. Sajnos, amennyiben az értékesítővel szembeni problémánkat nem tudjuk kielégítő módon rendezni, jogaink érvényesítése és kikényszerítése csak hosszadalmasnak ígérkező bírósági eljárásban (link) vagy békéltető testületi eljárás (link) során valósulhat meg. Ezért különösen fontos, hogy mindig körültekintően járjunk el az üdülési jog megvásárlására irányuló szerződésünk megkötése során. A bírósági perindítás előtt javasolt előzetesen az Európai Fogyasztói Központhoz fordulni a felek között vita tisztázásának megkísérlése érdekében, amennyiben az értékesítő az Európai Unió valamely tagállamában, illetve Izlandon vagy Norvégiában rendelkezik székhellyel.

 

Amennyiben az üdülési joggal érintett ingatlan külföldön található vagy az értékesítő cég külföldi vállalkozás, melyik ország bírósága jogosult a polgári peres eljárást lefolytatni, illetve melyik állam joga alkalmazandó?

E kérdésekre a joghatóságról és az alkalmazandó jog témaköréről készített összefoglaló tájékoztató anyag tekinthető irányadónak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!