Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 627
Nem jól értetted, szerintem pont nincs RA-ja, az RA mindig ahogy ETNA is irta a kisizületeket támadja meg.
Amikről te irtál gerinc, csipő, farkcsigolyák nagyizületek, neki szerintem erős kopásai vannak, degenerativ elváltozásokkal, ja és a sacoileitis az farkcsigolyagyulladást ill. ülőidegyulladást jelent az nagyxon fájdalmas azért megy neki az a bizonyos dolog nehezen.
Nem RA-ja van.

Előzmény: fajdkakas (626)
fajdkakas Creative Commons License 2009.11.22 0 0 626
Szia!

Köszi a választ, a nejemnek akkoe sajnos RA-a van. Mindketten 48 évesek vagyunk.
Én személy szerint biztatónak találtam a hozzá szólásodat, köszönet érte.
Előzmény: Törölt nick (624)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 625
Van ilyen hogy szaslagmeszesedés, nekem is van a gerincem előtt futó szalagok el vannak meszesedve ez jól látszik a rtg. felvételen.
De ez egészen más mint az RA, szerintem ez kezelhetőbb valami, azért mégsem sokizületi gyulladásról van szó.
Előzmény: Coccinea (614)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 624
Ja most néztem utánna, te a magad nevében irtál, nem tudom honnan vettem, hogy nem rólad hanem a feleségedről van szó, bocsi érte.
Előzmény: fajdkakas (612)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 623
Köszi a választ, tudod a legszebb az hogy a barátnőm ott dolgozik a fizikon, ő vitte od kb 2 éve a férjemet, ezekkel a panaszokkal és nem fedezte fel a dr.nő hogy RA-ja van. Azóta elment a dr.nő , de nem is odamenne hanem a 2 reumára akit te ajánlottál Ujfalusy Ilonához, majd a háziorvos oda fogja irni neki a beutalót.
De most szerencsére egész jól van, tevékenykedik, sőt most ebben a hónapban a Methot sem szedte be, lehet ha nem térnek a panaszai vissza akkor csak januárban fogja ujból kezdeni, bár nem romlottak a laborleletei de azért a Mteho 3 keresztes méreg, nem árt kicsit kihagyni belőle ha lehet.
Előzmény: ovics (615)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 622
A férjemnek is a bokainszalagjai tüntek el v. meszesedtek el teljesen, ezért olyan nehezen jár, a belső bokacsontja a földet surolja, egész bőrkeményedés van rajta, azon jár, nyilván a bőrkeményedés meg védi az alatta lévő csontot.
Neked volt mütéted is már?
Nem tudsz valami olyan kütyüt ami tartja a bokát. A férjemnek Mező Róbertet ajánlották Hévizen aki nagy tudoja ennek a betegségnek, egyszer szokott rendelni egy héten a Dózsa Gy. uton a Rehabon.Még nem kerestük fel mi sem.
Előzmény: ovics (616)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 621
Ezeke egyike sem vall az RA-ra scoliosis= gerincferdülés,a másik a gerinc degenerativ betegsége amely járhat szalagmeszesedéssel is,a sacoileitis incip = kezdődő farkcsigolyagyulladás/nagyon fájdalmas/ Coxarthrotis a csipők kopásos betegsége, nekem is van, nem tudom a nejed hány éves de ezeknek a betegségeknek a zöme már 50 fölött szinte mindeninél jelen van, de nem mindig okoz tünetete pl. fájdalom.
Ezeket különböző fiziotherápiás módszerekkel, gyógyfürdőkkel esetleg nem steroid gyulladáscsökkentőkkel egynesulyban lehet tartani.
Csak azért merem ezt irni, 1 rtg. assz. a szakmám, sok ilyet láttam, 2. én is szenvedek majdnem mindegyiktől.
Előzmény: fajdkakas (617)
fajdkakas Creative Commons License 2009.11.22 0 0 620
Szia!

Köszönöm szépen a felvilágosítást, így azt is tudom már, hogy a feleségem is az RA-ban szenved sajnos, de ezt így még a kezelőorvos nem fogalmazta meg.
Előzmény: .ETNA. (619)
.ETNA. Creative Commons License 2009.11.21 0 0 619
Igen, szerintem úgy nagyjából minden RA-s átéli ezt a kellemességet:-)) Amikor a vállad, a könyököd és a csuklód is be van gyulladva, ez a bizonyos mellékhelyiséges művelet igen-igen fájdalmasan hajtható végre:-)

Egyébként az RA általában a kisízületeket(könyök,váll,csukló,ujjak,stb.) érinti.
Ennél a betegségnél a derék (nagyizület) ritkábban gyullad be.
Előzmény: fajdkakas (613)
.ETNA. Creative Commons License 2009.11.21 0 0 618
Szia ! A diagnózisod max. a neten tudnám kisilabizálni, de mivel ez nem lenne bizti, erre inkább én spec. nem vállalkoznék:-)

Az biztos, hogy csigolyaízületi bántalmak, gerincferdülés, csípőízületi kopás témakört érinti - sajnos:-(

RA:a saját szavaimmal írom le, felhasználva a leginkább a netről szerzett infókat, lehet, hogy nem szakszerű, de azt gondolom legalább érthető:-)

Az RA - reumatoid arthritis, magyarán sokizületi gyulladás. Egy autoimmun betegség, amit ismeretlen ok vált ki (genetikára és valamilyen fertőzésre, stressz-lelki megrázkódtatás stb. gyanakodnak, de a kiváltó okra az orvostudománynak nincs egyértelmű bizonyítéka). A betegség elvileg gyógyíthatatlan, de különböző gyógyszeres kezeléssel ma már - viszonylag jól - kordában tartható, manapság már a különböző modern kezelési gyógymódoknak köszönhetően, egyre többször sikerül éveken keresztül megőrizni az izületek mozgásfunkcióját. Akinek szerencséje van, időben diagnosztizálják, megtalálják a számára legmegfelelőbb gyógyszert és talán nem deformálódnak el az ujjai (túlságosan), és évekig élhet fájdalommentesen. Ez persze egyrészt áldozatokkal (a szedett gyógyszerek mellékhatása, életmódváltás stb.) jár, másrészt az egyén betegségének természetétől (a gyulladás mennyire tartható szinten stb) is függ. Általában 40 év fölött jön elő, de tul.képpen bármely életkorban kialakulhat. Egyik napról a másikra elkezd fájni hol az egyik, hol a másik kisizületed (térd, csukló, ujjak, váll, boka, lábujjak stb.). A betegségre jellemző, hogy egyszerre fájdul meg több izület a bal, illetve a jobb oldalon (pl. bal váll, jobb boka stb.). Az immunrendszer működésében egy "láncszem" valamilyen külső (ismeretlen) ok miatt, megváltozik, és bár nincs "idegen betolakodó" (vírus, baktérium stb.) a szervezetben, az immunrendszer mégis túlreagál, fokozott citokin termelésbe kezd - éppen úgy, mint egy erős fertőzés esetén. A test, ill. az immunrendszer legősibb védekezőmechanizmusát, a gyulladást váltja ki, "harcba" küldi a katonáit, de a gond ott van, hogy nincs mi ellen támadni, s leginkább az izületi belhártya gyulladását idézi elő a megnövekedett számű "citokin-hadsereg". Ez tehát az immunrendszer egyfajta működési zavara. A diagnózis felállítása a vérkép alapján történik, speciális, a vérből kimutatható tényezők mértéke alapján, Ilyen például a reuma faktor, az antitestek száma stb. stb. Bár előfordul az is, hogy a vérképben ezek az értékek normálisak és a tünetek (reggeli ízületi merevség, ízületi fájdalmak hol előjönnek, hol elmúlnak stb.) mégis RA-ra utalnak - ez a seronegatív RA.

Hát nagyjából ennyi.
Előzmény: fajdkakas (617)
fajdkakas Creative Commons License 2009.11.20 0 0 617
Sziasztok!

A diagnózis:
- scoliosis et sponddylarthrosis lumbaris szalagmeszesedéssel
- sacroileitis incip.I.u
- coxarthrosis I.u

És ez mondvalakinek valamit?

Mi az a RA?
Előzmény: Coccinea (614)
ovics Creative Commons License 2009.11.20 0 0 616
Nekem a bokainszalagok tüntek el...............lehet,hogy elmeszesedtek? :-)))
Pótolni kellett a sajátomból a lábszárból.Állitólag ennek köze lehet az orvos szerint a pajzsmirigy alulmüximhez és az RA-hoz.A fene tudja...................de a mütét nem használt,csak merev lett a bokám.A bázisterápia használt.
Előzmény: fajdkakas (612)
ovics Creative Commons License 2009.11.20 0 0 615
Nem az ÁEK-be tartozom,de gyerekoromtól kezdve odajárok,mert apu katona volt.Már férjhezmenetelkor sem voltam jogosult,de akkor még engedélyhez volt kötve,ma már mindenki mehet.Sok ismerősömet vittem oda különféle ambulanciákra és ők sem jogosultak.
Előzmény: Törölt nick (611)
Coccinea Creative Commons License 2009.11.20 0 0 614
Ilyenről még nem is hallottam, hogy "szalagok elmeszesedve". Jelenleg kevesen írnak a fórumra, és mindannyian RA-sok vagyunk, de valaki talán tud erről is valamit. Az orvos nem tud semmi hasznos tanácsot adni?
Előzmény: fajdkakas (612)
fajdkakas Creative Commons License 2009.11.19 0 0 613
Nem a derekamat hanem a fenekemet !
Előzmény: fajdkakas (612)
fajdkakas Creative Commons License 2009.11.19 0 0 612
Üdvözletem.

Nekem a szalagok vannak elmeszesedve e miatt a derekam kegyetlenül fáj Nem tudok deréktájban csavaró mozdulatot tenni már pár hónapja. Csúnya dolog leírni, de nem tudom kitörölni a WC-n a derekamat. Van hasonló sorstárs?
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 611
Nagyon köszönöm, kiirtam az elérhetőséget, most nem szedi a férjem a Meththot, lehet ebben az évben már nem is fogja. Meglátjuk mikor jelentkeznek a tünetek, a reggeli merevség a Metho mellett is megvolt neki, ez most is van, reggel kimegy WC-re mire visszajön már bejáródik
Te az ÁEK-ba tartozol, csak azért kérdem, mert te akkor simán mehetesz a 2-es reumára, de most eszembe jutott, egy Sulyponti kórházba mindenki mehet, ill. az amb. rendelésekre ha van beutalója.
Előzmény: ovics (608)
Coccinea Creative Commons License 2009.11.19 0 0 610
Na, én is ugyanezt gondoltam. Hogy gond egy szál se, senkinek nincs semmi baja, se kérdése, és ezért ült el ennyire a fórum.
Én kísérletezgetés, kivizsgálás tárgya lettem mostanság, ha lesz valami eredmény megírom.
Előzmény: ovics (609)
ovics Creative Commons License 2009.11.19 0 0 609
Minednki meggyógyult??????????????

A fiam főnökénél és családjánál hétfőn kimutatták a H1N1-t...................a kisgyereknem már tüdőgyuszija is van.Már elhiszem,hogy járvány van és létezik a gonosz disznó :-(((
Vigyázzatok magatokra!
ovics Creative Commons License 2009.11.13 0 0 608
Igen,oda..............Dr Újfalusy Ilona , 475-2562.Nekem 23-án kell mennem hozzá.Nem mondanám,hogy nyugdijas korú :-)),inkább 45 körüli.
Ez a közvetlen száma.Reumatológia,2-es telephely,Podmaniczky u-i bejárat ,de előbb be kell regisztrálni a Dózsa György úti épületben.Mi ez egy reumásnak??????????Séta....:-))
Előzmény: Törölt nick (603)
.ETNA. Creative Commons License 2009.11.13 0 0 607
Azt szokták mondani, hogy jobb félni, mint megijedni, az etilhigany néhány nap, hét után kiürül majd a szervezetedből, s ha jól reagáltál rá, akkor megérte.

Nálunk a helyzet változatlan: a férjem nem félős, a fiam önálló, erős akaratú, úgy is mondhatnám kis túlzással, hogy makacs (mint a papája) és öntörvényű (mint a mamája) ), pedig lehet, hogy miattam mégis csak kellene nekik oltás... hm.
Nem is volt olyan rossz ötlet részemről az a medvékhez hasonló téli álom. Ha lehetne inkább ezt választanám, úgy kb. március idusán fel is lehetne talán ébreszteni:-)))
Előzmény: Törölt nick (606)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.13 0 0 606
Előszőr aluldozirozták a fárjem, nem szedett csakl 2x2 tbl-t, majd mikor közölte, hogy nincs változűs legalább is nem sok akkor emelte fel 3x2 tbl-ra azaz 15 mg-ra, addig bizony eltelt 3 hónap.
Mit szólsz Etna hogy durrogtam hogy én nem oltatom be magam és már tegnap mk. oltást megkaptam.
Pedig bizisten nem félek a járványtól, nem is biztos hogy mindenki aki influs H1N1-es-el fertőződőtt meg, azért kicsit költséges lenne minden esetben laborral alátámasztani hogy ez v. az a virus most pont melyik is.
Előzmény: .ETNA. (604)
.ETNA. Creative Commons License 2009.11.12 0 0 605
A barátnőmtől, az USA-ból kaptam az imént egy mailt, kommentár nélkül közreadom Nektek is, hátha segítenek az alábbi egyszerű megelőző módszerek, de legalább is rajtam ugyan ne múljon:-)

"Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás,vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben.

Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek sem hangsúlyozzák eléggé.

1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani)

2. "El a kezekkel a szádtól" módszer. Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy Hydrogen-peroxidos vízzel, ha nem bízol a sóban.) A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább naponta egyszer meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztító pálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére.

5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Ha a C-vitamin szükségletedet tablettákkal fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak lehet. A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak."
.ETNA. Creative Commons License 2009.11.12 0 0 604
Ó... nem is tudom mit mondhatnék, azon túl, hogy sok erőt kívánok!! Ami Veled, Veletek történt valóban megterheli a elmét és a testet is, azon, hogy pl. nem tudsz aludni stb. azt hiszem csodálkozni sem lehet. Az én gondjaim... eltörpülnek emellett.

Szerintem is jó ötlet egy másik orvost keresni a férjednek, aki több időt és figyelmet fordít rá! Nincs abban semmi szokatlan szerintem. Ha nem akarjátok szó nélkül otthagyni, elég ha annyit fogsz mondani a jelenlegi orvosának, hogy helyileg jobban megfelel nektek a másik, vagy hogy egy ismerős beajánlott Titeket stb.stb. Különben pedig semmi köze hozzá, hiszen szabad orvosválasztás van:-)

Három hónap kell, hogy hasson??? Amikor én elkezdtem szedni a Methot, rendszeres reggeli merevség, egyik nap a lábam, bokám, térdem, másnap a vállam, könyököm, illetve mindezek felváltva fájtak, de nem volt szükség 3 hónapra, hogy a Metho helyrehozzon.... bár lehet, hogy ebben sem vagyunk egyformák. Azért egy-két hét kihagyás, vagy ilyesmi .... hát nem tudom, nekem bejött, hátha nem okoz gondot a férjednek sem. Ezt tényleg csak azért merem írni, mert nekem anno a főorvosnő állította le egy hónapra a Methot - ahogy már írtam is - , márpedig nekem még fontosabb a szedés a Remicade miatt... s ha ennek ellenére orvosi utasításra szüneteltethettem... akkor ebből nem hinném, hogy óriási baj lenne.

Persze minden a fájdalmon múlik...
Előzmény: Törölt nick (601)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.12 0 0 603
Ovics akkor te a régi MÁV kh-ba járhatsz, mert ott van az ÁEK-nak telephelye.
Nem adnád meg véletlenül a dr.nő elérhetőségét, nevét,
U.is oda is kérhet a férjem járóbetegellátásra beutalót, csak a pontos megnevezése kell ennek a részlegnek.
Hallottam már erről és hallottam azt is hogy van egy nyugd. dr.nő aki nagyon ügyesen kezeli ezt a betegséget, nekem volt egy ismerősőm akit abszolute talpraállitottvalamuilyen Cagan inj-t adott neki bent kellett fejküdnie, rengeteg torna, kezelések akkor volt az illető 62 éves, azóta kutyabaja.
Be vagyok oltva, megkaptam mk.oltást, mivel jól ismerem az asszisztensnőt, beadtas ingyen és tudja hogy eü. dolgozó voltam, ingyen megkaptam a szezonalis injekciót is, annak kicsit fáj a helye.
Előzmény: ovics (602)
ovics Creative Commons License 2009.11.12 0 0 602
Én is az AEK-ba járok,de nem a sima reumára,hanem a 2-es telephelyre,ahol van a Biológiai Terápiás Reumaközpont.(Budapesten 3 ilyen központ van)Nagyon jó a dokinő,régebben az ORFIban volt.Mikor először voltam nála,az alapos vizsgálat után elküldött góckutatásra és immunszerológiára.2 havonta kell mennem azóta,de havonta labor.
Előzmény: Törölt nick (595)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 601
Etna kedves!
A férjem is hizott egy év alatt 7 kg-o legalább, arra nem is gondoltam hogy ez a Methotol is lehet, de még nem szedi egy éve.
Arra gondolok inkább hogy szed a csontritkulására is gyógyszert és lehet hogy beépült a calcium a csontjaiba és azok is nehezebbek lettek.
Fel fogom hivni reumadokit, egy baj van, ő az Irgalmasrendi Kh-ban rendel, a férjem meg a vele szemben lévő Orfiba jár ellenőrzésre, de az orvosa nem sokat törödik vele, alig akarta a Methot is felirni neki, bár lehet hogy neki volt igaza.
Nem rossz ötlet, ki lehet próbálni, hogy egy darabig nem szedi, ha a tübnetek előjönnek akkor ujból a bibi csak az hogy legalább kell 3 hónap amig hatni kezd és u.annyi amig kiürül.
Majd reumadokival megbeszéli, egy orvos, nem orvos.
nekem vannak pszichés problémáim, sajnos 28 éves volt a fiam mikor meghalt, ennek 8 éve, azóta kissé tönkrementem, szoktam rá gyógyszert szedni, most épp elhagytam, de aludni is csak altatóval tudok, van mikor azzal sem, ezért is van hogy agyon spilázom magam a férjem miatt is, tulaggódok mindent. Az antidepresszansokat meg utálom, mert hizlalnak és mert nem jó az agy müködésébe kémiailag beavatkozni.
Van pszichiáterem, magánorvoshoz járok rendszeresen és gyakorolgatom az autogen tréninget, amiről te is irtál, de te szerencsére könnyen el tudsz lazulni, én meg szorongok örökké mindentől.
Az oltástól nem félek egyáltalán, az a lagkisebb bajom.
Előzmény: .ETNA. (599)
.ETNA. Creative Commons License 2009.11.11 0 0 600
Kedves vagy, de igazán, szerencsére a férjem is így gondolja, még 21 év házasság után is :-))) Érdekes dolog ez a testsúly, én az 54-55 kg-ot sokallom (ráadásul nem is arányosan oszlik el, amikor meghízom. Márpedig én spec. a Metho-tól hízom, miközben a többség pedig inkább fogy... hm? Most is lemehetne vagy 5-6 cm mínusz itt-ott a "kerületemből" :-) Ami azt illeti 48-49 kilósan éreztem magam nagyon jól. Nagyjából ennyi, vagy még ennyi sem voltam felnőtt életem első felében és ahogy mondani szokták mégis volt mit fogni rajtam:-)) Hiába mondják, hogy ez kevés a testmagasságomhoz (162), de ha én, ill. a szervezetem ezt a súlyt szereti... de most, hogy itthon vagyok és még az idő is rossz a kiránduláshoz, sporthoz stb. (edzőtermet nem csípem) egyre jobb az étvágyam és nem nagyon tudok fogyni, pedig ez máskor könnyen megy, a fenébe is:-)

Neked a gyógyszerek befolyásolták az étvágyadat, okoztak hízást, vagy fogyást?

Tényleg, bocsi, el is felejtettem megírni, tehát igen, megkérdeztem. Azt a választ kaptam, hogy 12 hetente kaphatom, tul.képpen nincs meghatározva, hogy meddig. Persze ennek az a feltétele, hogy az eredményeim jók legyenek, illetve folyamatosan javuló (vagy stabilan stagnáló) tendenciát mutassanak. Erről egyébként minden infúzió alkalmával egy kérdőívet kell kitöltenem, s ez alapján egy arányszámot (vagy mifenét) kapok.

Ha viszont abba akarom hagyni (mondjuk azért, mert hosszabb ideig nem leszek az országban stb. stb.), akkor ezt többé nem kaphatom, csak valamelyik másik hasonló biológiai terápiát. Nem igazán értettem, hogy ezt miért nem... de hát biztosan van rá valamilyen magyarázat. Majd megpróbálom egyszer ezt is kideríteni.

Kíváncsi vagyok, hogy ennek orvosi (eü), vagy csak szimplán anyagi, társadalombiztosítási, esetleg gyógyszergyártó javaslati stb. oka lehet.
Előzmény: Coccinea (593)
.ETNA. Creative Commons License 2009.11.11 0 0 599
Kedves Dikóka !

Majd küldöm a pozitív sugarakat:-) Remélem nem lesz semmi gond, ha korábban sem reagáltál rosszul a különböző oltásokra, bizonyára most sem lesz mellékhatás. Egyébként életkorod miatt, valószínűleg korábban (úgy kb. az 50-es években) már egészen biztosan találkoztál ezzel a vírustörzzsel, így némi védettséged biztosan van, ami lehet, hogy a betegség kivédéséhez kevés lenne, de az oltóanyagra való "könnyebb", simább reagálásnál biztosan szerepet fog játszani.

A Metho-val kapcsolatban még csak annyit, hogy talán a fokozott biztonság érdekében, de pl. a betegtájékoztatóján, ha jól emlékszem, az szerepel, hogy terhességet csak a gyógyszer elhagyását követő 6. hónap után kezdjenek tervezni. Így, gondolom, hogy a biztonságos kiürülés valahol az 5., 6. hónap tájékán lehet. A három hónap, amit Coccinea is írt, így valóban reális, már ami a tünetek felerősödését jelenti. Valószínűleg akkor már olyan minimális mértékben van a szer a szervezetben, hogy nem képes jelentős mértékben visszaszorítani a sejtosztódást (ergo több citokin is termelődik, ami gyulladást generál stb.). Nem hinném, hogy probléma lenne a Metho egy-két hétre, egy hónapra történő elhagyása, de egy normális (!!) orvossal biztosan erről is lehet beszélni. Pl. elmondhatnátok neki, hogy ha egy évből csak kb. 7 hónapig szedi a Férjed a gyógyszert (időszakos kihagyásokkal - ha amúgy jól van), az minden bizonnyal kevésbé lesz ártalmas a májára, veséjére, vérképző szerveire stb., mintha 12 hónapon át szedné - hiszen ehhez nem kell diploma, ez teljesen logikus - gondolom én:-) Nekem az itthoni meleg vizes fürdő jót tett régen, mikor nincs tünetem, akkor ezt különösebben nem forszírozom, szívesebben zuhanyozom. Hiába olyan kis "félős" lettem:-)) A papámnak viszont egy térdizületi fájdalom miatt (már írtam róla) kapott miskolc-tapolcai fürdőjegyes "áztatgatás" három hónapos reumakórházas utókezelést "eredményezett" - neki nem jött be, sőt több izülete is begyulladt.

Ami pedig az aggódásod illeti, tudom, hogy nehéz, ha az ember szeretteiről van szó, de hidd el, ha Te stabil, erős és nyugodt vagy, azzal nagyon sokat (!!) segíthetsz a Párodnak is. Persze nem szabad mások fájdalmát magunkra venni (erre csak max. Krisztus volt képes), mert ez sokszor komoly pszichoszomatikus megbetegedéshez vezet. Az pedig tuti nem segítene:-) Ahogyan a valódi érzések teljes elfojtása sem (gyomorfekély, infarktus stb.), de valahol meg kell találni az arany középutat. Egy séta a friss levegőn, hogy kiszellőzzön a fejed.... vagy ilyesmi. Nekem általában ez segít:-)

Mellesleg a családi és baráti összejövetelek alkalmával én simán megiszom egy-két pohár boros-kólát, vagy minimális alkoholtartalmú koktélt... csak ne a Metho-s napon legyen, s persze csak szökőévenként egyszer-kétszer:-) De azért az orvosomnak erről inkább ne szóljatok:-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 598
Kedves Coccinea!

IOgazad van Önfejü, öntörvényü oroszlánszülött vagyok.A sértéseket nem viselem el még a vélt sérelmekre is reagálok, ez elég nagy baj, mert sokxor izgatom fel magam feleslegesen, biztos már irtam hogy engem pedig apánik kinoz, mindig mondom a férjemnek talán jobb volna ha valami testi bajom lenne, mert arra van gyógyszer, de erre nincs, ill. vannak a nyugtatók stb. de állandóan nem lehet azokon élni, mert a függőség hamar kiaalakul. Épp eleget szenvedek ettől, én átérzem mindenki baját olyan mintha engem érintene közvetlenül, legyen az egy kikötött kutya, egy koldus, vagy bármi más engem felzaklat.
Nincs harag, akkor valaki más volt aki beoltatta magát, én is csak a férjem védelmében teszem, ő a szezonalissal van beoltva én meg a H1N1-el leszek, igy védjük egymást és a környezetünket.
Előzmény: Coccinea (597)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!