Keresés

Részletes keresés

Csúcshegyi Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6342
Hali mindenkinek! Nálatok is fenyőpinty invázió van? Nálunk napok óta. Múlt héten eleinte 2-3 jött az etetőre, aztán már 20-30-an lettek, de az utóbbi két napban több, mint százan is vannak. Ma már csináltunk nekik külön - egy távolabbi fán - etetőt, meg a mogyoróbokor aljába is kiszórtunk egy kiló szotyit külön az ő számukra, mert a többi madarat  nem hagyták enni. Annyira tanulékonyak és ügyesek, hogy a cinkéknek kitett madárkalácson is, meg a szintén kis háló-gömbben kitett dióbélre, meg a pucolt mogyoróra is ugyanúgy rácsimpaszkodnak, mint a cinegék. Nagyon-nagyon sokan vannak, és eléggé agresszivak. Szerencsére a cinkéket, őszapókat meg a zöldikéket nem tudták végképp elűzni, de a meggyvágók, tengelicek, vörösbegyek ma már nem is jöttek. :-(((( Remélem, az elkülönítés működni fog, mert ma délutánra már leginkább a nekik szánt etetőn, meg a bokor alján tanyáztak. Még délután 5-kor is itt voltak. Nálatok nincs ilyen probléma?
öregdiák66 Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6341
Nálam még nem volt karvaly soha. A régi munkahelyemen, egy parkban megfigyeltem a karvaly viselkedését. Az etetőn lévő élő madarakra távolról vág rá. Csak minden ötödik kísérlete sikeres. A sikertelen akció után felül egy közeli fára. Az ülő karvalyt semmibe veszik a kis madarak, és visszarepülnek az etetőre. A kutyámmal sem törődnek, viszont ha a cicám kinn van a kertben, akkor a madarak távoznak. Szerintem ez nem baj.
Előzmény: Thor (6337)
Piroska+Farkas Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6340

Köszönöm! Ideje már, hogy vegyek egy madárhatározót, mert szerintem még keverem is őket:-) Túúúdjátok, most kezdtünk etetni, amióta zöldbe költöztünk!:-)

Meg egy jó távcső is kéne, mert túl messze van a fügefa ahhoz, hogy jól lássuk őket. Na és egy jó fényképezőgép...

Előzmény: Veszpremi (6335)
Piroska+Farkas Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6339

MIvel van két papagájunk, két külön kalitban, és ezen kívül van még egy nagyobb és két szállítókalitkánk, így szerintem jó helyet tudtunk biztosítani szegénykének.

Ma a szép napsütésben nagyon nagy volt a forgalom. MIkor észrevettük a picit az üvegfal előtt, a többiek vígan csemegéztek.

Én sem hagytam volna kint (bár a kutyák a lakásban vannak) a vadászgató macskáknak, annyira védtelen volt szegénykém.

 

Ma kaptam a mamámtól két lopótököt, etető lesz belőle. Odunak nem lehet megcsinálni szerintetek, ha csak kis lyukat fúrok rá?

Előzmény: Thor (6337)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6338
Azt hiszem, veszek egy kalitkat. . .
Előzmény: Thor (6337)
Thor Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6337

Szerintem felesleges behozni, etetni, itatni.

 

Egyszer én is csak kiraktam az etetőbe a kábult, de épnek látszó tengelicet. Aztán meggondoltam magam, és lementem a zárható kosárért, amikor felértem, akkor rebbent el mellőle a karvaly. Pár másodperccel később érek oda, és vitte volna. Ha akarunk adni neki egy esélyt, sztem adjunk rendesen. Én legalábbis nem lennék annak a madárnak a helyében, aki az ütéstől nem tudja mozdítani a szárnyát, de tiszta tudattal kell mozdulatlanul kivárja, hogy letépjék a  fejét.

Előzmény: öregdiák66 (6336)
öregdiák66 Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6336

Sajnos nálam is előfordul, hogy az ablaknak repül egy egy madár. Ha meghallom a puffanást azonnal kimegyek, hogy megelőzzem a kutyámat és a macskámat. Felszedem a kábult madarat és a virágládába teszem az elszáradt kórók közé. Kilencven százalékban magukhoz térnek és elrepülnek. Sokszor megfigyeltem ezt a felépülési folyamatot. A hasán fekvő madár, amely tátott csőrrel liheg, egy idő után becsukja a csőrét, majd lábra áll, majd megrázza magát, forgatja a fejét, végül elrepül. Ez kb. félóra. Amelyik fekve marad az sajnos elpusztul. Szerintem felesleges behozni, etetni, itatni. Ha nincs komoly baja akkor felesleges, ha igen, akkor nem az éhség végez vele.

 

Volt már róla szó, de az új vendégek kedvéért érdemes néha szóba hozni. Madárhatározásra jobbak azok a könyvek, amelyekben rajzokkal illusztrálják a fajokat. A hozzáértő grafikus (festőművész) kiemeli azokat a jellegzetességeket, amik jól megkülönböztetik a nagyon hasonló fajokat. Erre a fényképes, amúgy nagyon szép könyvek alkalmatlanok. Tehát azt ajánlom, hogy használjátok az Európa madarait (Petterson, Montfourt, Hollom) vagy a Pareys Vogelbuchot, és megoldódnak a meghatározási gondjaitok.

 

Nálam ma egy fenyőrigó jelentett újdonságot a szokott madarak mellett.

Veszpremi Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6335
Ő a meggyvágó.
Előzmény: Piroska+Farkas (6333)
Thor Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6334

Siheder fakopáncs. Valszeg azt hitte, ő a Jani, mert már nagyon tud repülni, aztán kisebb hibák még becsúsztak (júniusban történt).

 

A pince az jó nyugis hely, az enyéim is többnyire ott lábadoztak. Reggelre úgyis kiderül már, hogy javul-e a madarad vagy sem.

Előzmény: Piroska+Farkas (6333)
Piroska+Farkas Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6333

Köszönöm a tanácsokat! Milyen fajta madárka Ő?

Most nem tudom mi lehet vele, mert bejöttem dolgozni. De tényleg éppen hogy próbált elrepülni, mikor a párom megfogta, és gubbaszt a kalit alján. Szóval ninsc túl jól.  Levittem a pincébe, ahol meleg is van, meg ablak is (igazából szoba, tehát nem koszos helyre tettem!), mert a kutyák biztosan zargatnák szegényt.

Orvoshoz csak holnap tudom elvinni.

Előzmény: Thor (6331)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6332
Hogy te milyen ugyes vagy. . .! A madarak aldanak erte!
Előzmény: Thor (6331)
Thor Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6331

Ja és nézd, itt van a megmentettjeim közül az egyik büszkeségem:

 

 

Előzmény: ZsuR (6328)
Thor Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6330

Nah és akkor ez a legjobb kép, amit képes vagyok összehozni róla:

 

 

Azokon az apró maszatokon kívül, amikről sejthető, hogy madarak, még van rajta vagy 10annyi, amiről nem sejthető ugyan, de az.

 

1ébként nincs egy perce, hogy én is hallottam egy puffanást az üvegen, de nem lehetett nagy baj, mert nem volt ott senki, el tudott repülni.

Előzmény: jbtoth (6329)
jbtoth Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6329
Topic-nyitó etetőjétől ezt el is várjuk!
Előzmény: Thor (6314)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6328
Olyan jo hallgatni az ilyen jol vegzodo torteneteket. Nekem nem sok sikerem volt - meg azokkat sem, akiket elvittem az allatorvoshoz.

De hat ez az elet. Neha veszesen kozel jonnek a hazhoz - foleg ha rossz az ido. Most a macskak a lakasban - alom van - macskaajto bezar, hogy a madaraknak ne kelljen aggodni legalabb ilyen rossz idoben.



Előzmény: Thor (6326)
jbtoth Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6327

nálunk is volt tegnap egy balesetes :(

Aztán beszéltünk délután az állatorvossal, és azt mondta, hogy ha tud repülni, akkor enegedjük el, mert a kalitkában nagyon legyengülnek az izmai, és nem lesz elég gyors, akkor meg az lesz a baj.

Ha nem tud repülni, akkor vigyétek el állatorvoshoz, mert van remény!

Ha agyvérzést kapott, akkor tudnak neki szteroidot adni, és rendbe jön,

ha a kulcscsontja, vagy a szárnya tört el, akkor is rendbe tudják tenni.

Viszont ha bordatörtést szenvedett, akkor jobb elaltatni, mert a tüdejét kiszúrja, és sajnos nem lehet vele mit csináni :(

Ha esetleg később sem lesz röpképes, akkor kérhettek rá tartási engedélyt.

Előzmény: Piroska+Farkas (6325)
Thor Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6326

Ó szegényke! Nem tehetsz mást, már mindent megtettél. Egy kis meleg, kaja, meg nyugi csodát tud tenni velük Amelyikkel meg nem, azon már más sem segít.

Volt már sok ilyen szállóvendégem, némelyikből félóra alatt lett holtnak kinéző madárból energiagombóc, némelyik nem is nézett ki rosszul, mégis órák alatt elpusztult. Minden azon múlik, mennyire ütötte meg magát.

Egyszer volt egy törött szárnyú (? mindenesetre lógott az egyik szárnya) meggyvágóm is, 5 nap után már hibátlanul repült.

Előzmény: Piroska+Farkas (6325)
Piroska+Farkas Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6325

Szisztok!

Sajnos van egy kis vendégünk. Nekimehetett az üvegfalnak, mert az erkélyen gubbasztott. Alig tiltakozott, miközben megfogtuk.

Most betettük egy kalitkába, és ott gubbaszt az alján. Tettem be neki papagájeleséget, meg feketeszotyit, meg vizet.

Mit tehetek még érte? Vigyük el valahová?

Előre is köszönöm,

Piroska

Thor Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6324
Itt is kezd havazni, pedig már legalább 24 órája nem tett ilyet. Kit öljek meg? :(
Veszpremi Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6323

Hogyne, ha kéred akkor örömmel, de elég sötét is van, meg a déli oldal szembe fény miatt, meg a sulinetes gép, hát hogyismondjam, de örüljünk együtt, íme, mert az avatás tényleg teljes:

 

 

 

Legfölül a meggy vágója, és már szinte minden szinten valaki, a leszállólécet is használják már, az ágakon meg az érkezők...

 

 

... és már minden szinten! Ezen a képen legalább 22 madár van, van aki most pottyan a fáról.

 

 

 

20 madár, és az sem zavarja őket, ha kileng a tányérbár, van egyensúlyérzékük, na meg éhesek is :)

 

 

20 madár (egy jobbra fönt potyog le). Lehet, hogy a meggyvágó már túlsúlyos, és miatta áll ferdén a bár? Pedig a többiek próbálják kiülni! :))) ...

 

 

 

... és 4 másodperccel később még mindig 20, de ketten épp indulnak.

Előzmény: Magdi60 (6315)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6322
Boven :((. Pedig tegnap este 11 korul ketelkedtem. Alig esett imitt-amott, es semmi sem maradt meg a foldon.
Ma reggelre meg. . .a 30 cm boven es meg esik :((

Viszont. . .mikor kinyitottam az ajtot, enyhe motor berregest hallottam. Ha a szomszed ember vegig eltakaritotta a havat a mi jardankrol is - meg meg a masik szomszedet is. . . Hat nem csodalatos ha az embernek ilyen szomszedjai vannak??? Akkor is ha motorosan lapatol - az indulat. . .
Az en ferjem most indult neki - mert a macskak mar majdnem bepisilnek. . .
Lehet behozunk nekik almot es edenyt - de ez mar egy masik topic. . .
Előzmény: Veszpremi (6320)
operet Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6321

Jbtoth férje !

Múlt év augusztus vértestolna Tisch ranch.

 

A tányérbár méltó párja a traubibárnak.:-))))))))

                    Rekordot döntöttünk :8 liter szotyi egy nap alatt. mellesleg vonzza a karvajt is az etető sok madara, de nem jött össze neki  . lekapni sem tudtam: nem volt pár másodpercnél tovább a körtefán.

üdv: operet

Előzmény: jbtoth férje (6310)
Veszpremi Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6320
Akkor csak bejött a meteo jóslat! :)
Előzmény: ZsuR (6316)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6319
Szoval nagy a ho - nem akarok a hatso kertbe kimenni, mert elzavarnam a madarakat.

ZsuR Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6318
Nem lehet tudni. . .ki kellett engedjuk. Annyira dobalta magat a dobozban, hogy feltunk baja lesz - tele volt a doboz tollal.

Kivittuk egy nagy bokor ala - ott szoktak csoportosan lenni - es bezartuk a macskakat. Remeljuk. . .ha mar annyira szabad akart lenni, tudta miert.
Előzmény: Magdi60 (6317)
Magdi60 Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6317
A tegnapi Tieddel? Tényleg, mi van vele?
Előzmény: ZsuR (6299)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6316
Itt is. Hatalmas ho esett az ejjel! A madareteto es konyeke feketellik a madartol - vajon mi van a tegnapi madarkaval. . .
Előzmény: Thor (6314)
Magdi60 Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6315
Pár fénykép? Nem baj, ha távoli. Naaa!
Előzmény: Veszpremi (6313)
Thor Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6314
Húhha, mi van itt most, én még ennyi madarat nem láttam itt! Pedig máskor is jönnek. De most legalább 70-80-an és egyre jönnek :) zsizseg a fa meg az etető :)
Veszpremi Creative Commons License 2006.02.12 0 0 6313
Sajnos tényleg nincs ma jó idő, fúj a szél, lengenek az etetők, de a fölavatás már teljes. Az első kuncsaft egy csíz volt, ami azért is érdekes, mert Ő ritka vendég nálunk. A második egy tengelic volt, de aztán szép lassan volt már rajta minden, meggyvágó is. Főleg a legfölső tányért használják, pedig először azt csak tetőnek gondoltam és fordítva akartam felcsavarozni, aztán ideiglenesen mégis így csináltam. Ma nagyon idegesen kajálnak, sok ijesztés van, főleg a verebek csinálják a feszültséget a földi takarítás körül.
Előzmény: Magdi60 (6308)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!