Igen normális, de ez a cefre nem 24 órás keverésű szerintem. Ha saját flóráján erjesztetted akkor a cefre beállítja magát 3.4-3.3 pH-ra 2-3 hét elteltével. És utána két -három hétig biztos nem találkozol ilyen fehér valamivel. Mivel, hogy említetted kezdő vagy, én is javaslom, mihamarabb főzni kellene az anyagot.
Endreppnél az igazság,az első 2 nap,intenzív co2 termelés védi a cefrét.Azután minden nyitogatás,keverés, oxigén bevitel és az ox. az első számú ellenség.Ha tárolni kell a cefrét(pl.csúszó időpont főzdésnél),a vékony bundát cukorral megszórom,nem penészesedik és van egy kis felületi pezsgés.Így védi magát.
Üdv, mindenkinek egy kérdésem lenne-lehet volt már korábban róla szó, de amíg visszaolvastam nem találtam-szóval egylépcsős főzőnél hány %-nál kell befejezni a főzést? a válaszokat előre is köszönöm János
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egyszerre írtuk. :) A széndioxid tömege 44, az alkoholé 46, úgyhogy elvben minden 44g tömegcsökkenésre 46g alkohol keletkezik. Ebből minden kg eltávozott széndioxidra kb. 2,65 liter 50%-os pálinka jönne ki. Persze, nem csak széndioxid távozik, és nem csak alkohol keletkezik, továbbá a desztilláció során is van veszteség, de azért elég jól meg lehet ezt az értéket közelíteni.
Az egyszerűbb megoldás, hogy méred a cefre tömegét az erjedés alatt. Amennyivel csökken a cefre tömege az eltávozó széndioxid miatt, kb. ugyanolyan tömegű alkohol keletkezett. Többnyire 20 literes fedeles vödrökben erjesztek, van egy 10g-os felbontású kézi poggyászmérlegem, tökéletesen alkalmas rá.
Meg tudod csinálni házilag is, nem is olyan körülményes. A cefre forráspontját kell pontosan megmérni, atmoszférikus nyomáson. Kétszelepes kis kukta kell, az egyik szelep helyén visszafolyó hűtő, a másikon egy pontos hőmérő.
Udv mindenkinek.1par kerdesem lenne a hozzaerto kollegakhoz.Biztosan volt mar errol szo...bocs is erte ha most nem bogaraszok at min...par szaz-ill ezer Hszt.... Kerdeseim: Van valamilyen specialis muszer a kifozendo cefre alkohol fokanak megmeresere? Ha igen akkor van valamilyen tablazat v szisztema amit figyelembe lehet venni a varhato kihozatal remenyeben a fozes es gyumolcs atlagolasaval-mennyisegevel parhuzamossan? Es ha van ilyen "kutyu" azt hol lehet beszerezni? Mennyire pontos kovetkeztetest lehet levonni a hasznalataval? Megtisztelo valaszokat elore is koszonom:)