Keresés

Részletes keresés

balint9119 Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4887

Hat nekem egy 30 literes van ahoz kellene a trumfer!

Es annak menyi feje rarka van mert nem nagyon ertek hoza meg!

 

csakacsak Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4886

Szia Edding!

A középiskolában feküdj rá komolyan a biológiára és a kémiára, és ha jól tudom, egyetemi vagy főiskolai szinten az országban 2 vagy 3 helyen is indul élelmiszermérnök képzés. A Corvinuson és az Agráron Debrecenben biztosan. Az élelmiszermérnöki képzés keretein belül tusz majd specializálódni a szeszgyártásra (sör - vagy égetett szeszesital gyártás). 

Előzmény: edding1100 (4885)
edding1100 Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4885

Sziasztok!
Szeszfőzést lehet iskolában tanulni? Mondjuk középiskolában? Érettségi után szeretnék egy olyan szakmát szerezni, amit szivesen csinálnék, ez lenne a pálinkafőzés. Van erre lehetőség valahol?

csakacsak Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4884

Szia Gábor!

Szia Gábor!

Nagyon szépen köszönöm a segítséged, akkor én szeretnék is venni egy kis enzimet tőled. 
Nekem is csak 30 literes a főzöm, ahogy olvastam másoknál is, hogy a 2*5 vagy az 1*5 és 1*4 literes thumper javasolt ehhez az üst mérethez. A bulihordós megoldás eddig nagyon tetszik, most néztem, hogy lehet kapni ilyen méretben már 1600 ft-ért is. Leírnád, ha szépen kérlek, a hordó átalakítását thumperré?

Előzmény: Csak Gábor (4882)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4883

Amíg nem csináltam meg rendesen addig én is azt hittem, hogy az a finom.

De mikor kiderült, hogy mit kapok ha úgy csinálom ahogy kell, akkor már más lett a véleményem.

Előzmény: Viktor Uri Katona (4879)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4882

Szia.

 

Üdv köztünk.

 

Nos a thumper méretezése a lényeg, ha pl max 30l főződ van akkor például pont jó még a bulihordó ami 5 literes, azt használom én is.

Ha nagyobb a főződ akkor már vagy keresel méretben megfeleő thumpert vagy csináltatsz. Az üst 20-25%a legyen az első thumpered.

Nekem 30as  főzőm van, és 2 darab 5l bulihordóval oldottam meg. Kell hozzá réz idom, cső, meg szilikon gumicső.

Ha érdekel leírom hogy kell megcsinálni és mi kell hozzá.

Ha kell én tudok eladni még egy kicsit.

Vagy posta, vagy budapesten személyes átvétellel.

De ezt majd megbeszéljük, ha aktuális lesz vagy tényleg érdekel.

Előzmény: csakacsak (4881)
csakacsak Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4881

Sziasztok!

Örömmel látom, hogy él és virul ez a topik. Én nem is gondoltam volna, hogy ennyi lelkes, ügyes hobbista van, plána azt nem, hogy meg is osztjátok egymással tapasztalataikat, tudásotokat. Kezdő főzőként már nagyon sokat tanulhattam az itt olvasottakból, a topic első és utolsó 20-20 oldalát már átnyálaztam, de szeretném a segítségeteket kérni. A pálinka után a második kedvenc italom a JB, és szeretnék egyszer egy ehhez hasonló párlatot készíteni, saját örömömre. 
Sokat olvastam már a thumperről itt a fórumon, de nem sikerült még megtalálnom, hogy miként készíthetném el ezt magamnak. A befőttesüveges megoldást már láttam, de ÖM szerint ez nem túl biztonságos... Ti hogyan készítettétek el a thumpert? Vagy tudtok olyan rézművest, aki vállalná ennek elkészítését?
A másik dolog, amiben szeretném a segítségeteket kérni, az a glüko-amiláz... Van még valaki, akinek lenne ebből egy kis adag eladó?

Válaszaitokat elre is köszönöm!

Üdv:
tucat

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4880

Üdv. Remélem a receptes topic össze-szemetelését befejezted. Unjuk már töröltetni a hsz.-eidet.

  A receptes topic nem társalgásra való, ha mondandód van, kérlek, ezen a topicon tedd meg legközelebb.

Előzmény: Viktor Uri Katona (4879)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4879

én a savanyú cefrés megoldást választottam nem állítottam én be semmit csak a leirtak bele kerültek és sima sütő élesztőt használtam és finom párlatot kaptam :)

Előzmény: shineontheboard (4854)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4878

szerintem jó cukorral is :)

Előzmény: Csak Gábor (4870)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4877

Tisztázva jobb kell legyen, de a rézelejét-fejét-farkát le kell választani tisztázáskor. Kell tisztázni, kisüsti módszernél.

Előzmény: Wampum62 (4872)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4876

Persze hogy lehet, ha visszaolvasod a hozzászólásaimat akkor látni fogod hogy én hogy csináltam meg, de igen 2thumperrel szoktam dolgozni és egylépésben kész párlatom van. De mostmár megint másképp csinálom, de hibátlanul működik.

Előzmény: balint9119 (4873)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4875

Nem, nem régiben páran vettünk Spritase GA 14400 L gomba glüko-amiláz enzimet ez ipari enzim, jobb sokkal mint amit vélhetően te vettél. A kipróbált receptekben robi leírta hogy kell vele eljárni, de 2% maláta kell meg 2ml/4kg gabona és hozza a 30%/kg arányt :-) nagyon jó cucc.

Előzmény: shineontheboard (4874)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4874

alfa béta amilázra gondolsz? vettem, adagoltam is rendesen.
maradt még egy kicsi szerintem még egyszer megpróbálom.. most ph állítással. citromsavval ugye savasítom.. másik irányba nem kell állítani?

Előzmény: Csak Gábor (4871)
balint9119 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4873

Gabor asztszeretnam kerdezni hogy othol is lehet csinalni thumper-t?

Es azal eceri leparlasal megvan a szesz?

Nemkell 2 lefozes?

Valaszodat elore is koszonom

Wampum62 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4872

Szia ROBI876 ! Igazad van, a cefrekirályokkal, de akkor sem értem, hogy miért nem kell tisztázni, s miért rosszabb tisztázva. Kiskunsági gyerek vok, nem most kezdtem a pálinkafőzést..., fokoló nélkül megmondom a fokot, de a savanyú cefrés dolgot nem értem...

Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4871

felejtsd el a cefrekirályokat.. kell 2 thumper és egy lépésben megvagy.. itt le van írva korrekten én is ezek alapján csináltam meg :-) nem vészes.. jó játék komolyan :-)

 

Előzmény: shineontheboard (4867)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4870

Ha rám hallgatsz, ne cukrozz.. csináld rendesen.. ha komolyan gondolod adok el neked enzymet amit mi használunk,azzal könnyítesz magadon rendesen. Ha érdekel szólj!

Előzmény: shineontheboard (4859)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4869

Szia.

 

Én csináltam ilyet 3-4generációt.

 

Kérlek, én danstil a borélesztőt használtam, a másikról nem tudok. 

Én nem tettem bele a gabonát a főzőbe csak leszívtam róla  folyadékot.. és savanyúcefréztem. ha ügyes vagy akkor a többihez már nem kell élesztő. ha nem forrázod le a kifőttel a gabonát.. de gondolom elolvastad hogy kell.

Előzmény: shineontheboard (4855)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4868

Szia! A cefrekirályok nem egy komoly műsor, csak szórakoztatásképpen van, a lényeg kb. kivágva belőle....Ne ebből indulj ki. engeteg benne a hülyeség, sajnos. A párlat elválasztáshoz meg nem kell 21 üveg, ízleléssel, de még szaglással is elválaszthatóak a párlatrészek, egy kis rutin után.

Előzmény: Wampum62 (4865)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4867

nekem se jött semmi, de már én is jártam úgy hogy sokáig írtam valamit és nem küldte el. azóta ha sokáig írok elküldés előtt kimásolom a biztonság kedvéért..
ezt a savanyú cefrés eljárást még olvasgatom próbálom értelmezni felfogni egyenlőre..
a Cefrekirályok sorozatban azt nem értem hogy csak egyszer főzik le a szeszt. lefőzik és megy a palackba! semmi farkát fejét nem öntenek vissza.. hogy csinálják? miért? vagy erre a válasz a thumper?

Előzmény: Wampum62 (4865)
Wampum62 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4866

Gondoltam, télen kicsit kiművelem magam a whiskey-ben, csak akkor megyek a klertbe, ha a helyszinelőket kell szóval tartani...

Wampum62 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4865

Köszi az értesítést mindenkinek ! A " Cefrekirályok " c. műsor miatt akartam volna vitaindítót írni, arra, hogy "shineontheboard" írta, hogy ezentúl csak " moonshine-t csinál ". Próbálok nagyon lényegretörő lenni. Kisüsti pálinkafőzésben gondolkodva, nem értem , hogy miért nem tisztázzák a lejött alkoholt ( alszeszt ), azok a főzők, akiknek csak üst-páracső-hűtő van a rendszerben. DE , közben most láttam, hogy ki fogja, próbálni a savanyú cefrés whikey-t. Nekem ezzel van gondom, az első főzés ugye félreteendő, a másik főzéshez felhasználjuk a főzőben maradt ( minél többször főzzük ) finom, szinte kenyér illatú anyagot. DE, a fórumon tanultakkal ellentétben, én 21 üveget használok, 1 rézelej ( jó tűzgyújtáshoz, amúgy kidob ), 4 feje + 4 farka gyűjtve újralepárláshoz, és 12 rész szíve, ami szintén gyűjtve újra lepárláshoz. Most jön a gumicsont, a félretett szivét megkóstoltam ( -tuk ), mindenkinek kellemes, selymes íz érződött, a tisztázás után ez már karcosabb lett, amin egy kicsit segített az égetett cigánymeggyfás érlelés... !

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4864

Senkinek sem ment el.:( Mégegyszer...:-))

Előzmény: Wampum62 (4863)
Wampum62 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4863

Hi ! Olyan sokáig szerkesztettem, a hozzászólást, hogy megfelelően pontos legyen, hogy ha csak Neked ment el légyszi jelezz, ha tudod, vagy oszd meg rám hivatkozva, vagy küld vissza üzenetként, szerintem az erre jövő válaszokból tanulni lehetne. KÖSZI !

Előzmény: shineontheboard (4859)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4862

Vazze,,,nem jött át semmilyen hozzászólás, vagy csak keveset ittam?:-))))

Előzmény: Wampum62 (4861)
Wampum62 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4861

Hali shineontheboard ! Bocsánat, lehet, hogy csak Neked írtam a hozzászólást, pedig " urbi et orbi " akartam megosztani... Üdv - Bocs - ha tudod oszd meg a nevemben...

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4860

  Iható lesz az. Amennyi kevés enzim volt a kukoricában, annyi lett a cukor is----szesz is. De ami lett, az iható, persze. Legközelebb árpából csinálj malátát és azzal cukrosíts, ne feledd! Sütőélesztőt én nem ajánlom, jó szívvel. Kivéve a dr. oetker szárított sütőélesztőt, az eléggé jó. Vagy borélesztőt. Árban nincs különbség a kettő között.

 20 gramm danstil-a=250ft     dr. oetker 8 gramm=90 ft----20 gramm=225 ft.

 

Előzmény: shineontheboard (4859)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4859

rendben köszönöm! :)
most találtam meg a sour mash receptet itt a kipróbált receptek között. azthiszem inkább azt próbálom ki!
ahhoz jó a sörélesztő? vagy akár a sütőélesztő is jó lenne? vagy borélesztő amit már ajánlottál? :O
erre a keményítő általakításra kicsit össze kell szednem magam na meg egy új gázpalackot is meg ph indikátor citromsav stb.

 

ja igen, és amit lefoly kukoricás főzésemből az iható lehet vajon? 50fokosra lett beállítva. erős kukorica szaga van ahogy szagoltatom, olyan furcsa de nem rossz.

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 4858

Ne add fel, ilyen könnyen. Használj 20% malátázott árpát a nyers terméym mellé és máris javul a kihozatalod. Az árpában van a legtöbb enzim, malátázva.

Előzmény: shineontheboard (4855)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!