Keresés

Részletes keresés

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.05 0 0 4735

Úton a cumó.

Előzmény: cloaked (4734)
cloaked Creative Commons License 2013.11.04 0 0 4734

Ok, varom, kivancsi leszek ra. Hazi whiskybol egyszer ittam regebben hordosat, de az valami rossz hordoban erlelt arpa volt.

Előzmény: ROBI876 (4721)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.04 0 0 4733

Szia!

Nem egy vészhelyzet egy cefrefokoló,- a legközelebbi normálisabb mezőgazdasági bótban megvehető, lényeg az, hogy amikor 0-t mutat a cucc, akkor kész a cefréd,- DE a legjobb, a gyufás módszer, ha a cefre felett égve marad, akkor kész, ha elalszik akkor még dolgozik az anyag.

 

Hát kb. ennyi.

Előzmény: shineontheboard (4724)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 4732

Szia! Vazze...Látom, még mindig nem tudod használni ezt a fórumot...:(

 Kipróbált receptek nevű fórum-on ott a részletes leírás. :

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213468/

Előzmény: balint9119 (4731)
balint9119 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 4731

Most egy kicsit megint ertetlenkedek tudnal adni egy ojan leirast amit te hasznalsz pontrol pontra a gabona cefrezesehez? Kerlek szepen mert ma nagyon szeretnem kiprobalni a dolgot

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4730

Persze hogy jó, nem kell ehhez turbót venni. Én a cukortartalmat írtam.

  Hát,,ha tényleg 11% az alkohol benne, az nagyon jó. De majd lefőzéskor derül ki, mennyi is van benne.

 

Előzmény: shineontheboard (4729)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4729

jó a borélesztő? ez komoly? a 120 forintos borélesztő.. én meg vettem a turbó whisky élesztőt 2500-ért :S
van cukormérőm de azzal nem mértem semmit, most 1 hét után mértem meg a cefre alkoholtartalmát, ez a fokoló azt méri. akkor megnyugodtam ha a 11% az jó

Előzmény: ROBI876 (4727)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4728

Neked viszont felesleges mérned a cefre cukortartalmát. Cefre alkoholtartalmát meg úgy tudom, fokolókkal nem is lehet mérni, ahhoz nagyon komoly berendezés kéne.:-) Ennél az enzymnél ugyanis folyamatosan keletkezik a cukor a keményítőből, az erjesztés alatt, amit az élesztő azonnal alkohollá dolgoz. Tarts be mindent pontosan a "kipróbált recept" topic szerint és nem lesz vele bajod. Kierjedés után azonnal főzheted.

Előzmény: balint9119 (4722)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4727

Milyen fokolód van? Balling, amivel a szűrlet, tehát a lé cukortartalmat méred?

  Első nap 4-16 balling között kell legyen. Teljesen jó a 11.

Előzmény: shineontheboard (4723)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4726

Szia! 5,3-5,7 ph-n dolgoznak jól a maláta enzimek. Én olyat is szoktam anno malátánál, hogy a legelején beállítom 5,1-re, a cefrézés közepére-végére 5,5-5,7-re úgyis felkúszik. Igen, savval lehet elérni a megfelelő ph.-értéket és fontos dolog beállítani.

Előzmény: shineontheboard (4723)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4725

Direkt jó a borélesztő, én is azt használok, semmi baj nincs vele, az alkoholtűrése magas. 

Előzmény: shineontheboard (4724)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4724

fuu én mint kezdő hagy próbáljak meg válaszolni, a tapasztaltabbak majd kiegészítenek még :D
a borélesztő nem lesz jó hozzá, megmagyarázni nemtudom miért, de nem jó. meg azthiszem az alkoholt se tűri olyan jól. ha spórolni akarsz az élesztőn, akkor is menni fog elvileg, csak sokáig kell állnia a cefrének mint a pálinkacefrének. csak akkor vigyázni kell hogy semmilyen fertőzés ne jusson a cefrébe mert elkezdhet penészedni megromolni stb.  jól gondolom többiek?
a szeszfokoló nem jó cefrét mérni, sőt a borfokoló sem. énis most kértem kölcsön, külön cefrefokoló kell hozzá.

Előzmény: balint9119 (4722)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4723

remélem kellemes hétvégéje volt mindenkinek!
lenne egy két kérdésem megint, mint újoncnak:
megmértem a cefrémet és 11fokos. az kevés ugye? mennyinek kéne lennie? 16-ot olvastam valahol. mit ronthattam el ha kevés benne az alkohol?
más téma: mennyire fontos figyelni a cefre ph-ját cefrézésnél? ha jól csinálom az beállítódik magától vagy egyéb adalékokkal kell beállítani? a citromsav jól gondolom hogy ilyenkor használatos dolog?

balint9119 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4722

Sziasztok gabona cefret akarok csinalni beszereztem mindent enzimet homerot meg mindent csak uvavital elesztot nem szereztem de vettem hejette uniken borelesztot csak aszt irja rajta hogy gyumolcs cefrekhez.

es nemtudom hogy jo lesz ez vajon?

Es lene meg egy kerdesem hogy szesz fokoloval meg lehet e a cefrenek merni a szesztartalmat?

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4721

Cloaked! Héten szerintem elküldöm, a "bácsi" hordósából, amit félretettem,+abból, az "A" jelű whiskymből, ami neked is nagyon bejött, most kb. 5 hetes már és végig fán volt, nem vettem le róla. Nem várjuk meg a következő szériámat, mert hosszú idő után, jó munkahelyet kaptam, kevesebb időm lesz, szeretném ha megkóstolnád a bácsiét.

   3 mintát hozott, amit szimattal mindjárt meg is állapítottam, hogy melyik a jobb, ízleléskor sem változott a sorrend, bácsi mondta, hogy amennyi érlelést kaptak, ugyanúgy tettem sorrendbe. Az utolsó, 3. helyezettből van fél deci, hordós erősségű,

emlékeim szerint 6 hónapos, hordós, de az is lehet, hogy csak 3 hónapos, majd alkalmasint rákérdezek. Az utolsó helyezett is jobb, mint a pálcásaink, ameteur-ét is beleértve, szóval elküldöm hamarabb, amíg meg nem iszom, hirtelen ötlettől vezérelve.:((

    Úgy kóstold majd, hogy nincs belőle több, az értékelésed viszont az összes sporttársnak hasznára válik majd a fórumon, szerintem.:-)

 

Előzmény: cloaked (4717)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4720

Az a kérdés, hogy a régi hordó+égetett chipses "hordó frissítés" mennyire működik jól, whiskynél. Chipsből van nekem olyanom, ami egyáltalán nem jó ízt ad, sőt, elcseszi a párlatot. (skót tölgyfachips, nem égetett, natúr)

    Hamarosan lesz közepesen égetett fehér tölgy, illetve, közepesen égetett francia tölgy chips-em, remélem ezek finom ízt adnak majd. Először üvegben fogom tesztelni őket, mert kevés a bizalmam a skót chips miatt.

Előzmény: ROBI876 (4719)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4719

Szia! A szesz az nem drága, így, ebben a formában sokkal olcsóbb, mint a cukros verzió. 100 kg gabona=4500-5000 ft. 300 liter víz, 50 ml enzim= 600 ft-ra jön ki neked, 1 kg-1,4 kg citromsav= nekem 850-1300 ft, neked ingyen van.:-)), 2 kg pilseni=600 ft. = 6-7000 ft. +fűtések. = 75 liter 40-42% alszesz, 350-360 liter cefre -meg- illetve lefőzéséből. Legalább 2/3 része ennek középpárlat kéne legyen.= minimum 30 liter 65%-os. Cukorból szerintem, ha csak az alszeszt nézzük, hogy ennyit kinyerj, 65 kg tuti kéne= 18-20 ezer, kb. 3x-os ár.

   A hordó az, ami nagyon emelné a költségeket, egy 50-60-as új kiégetett hordó 35 ezer pénz+szállítás, legolcsóbban. Használt 60-as= 5-12 ezer pénz között.

  Chips 40 liter hordó erősségű szeszhez= 750 ft.

Előzmény: Amateur-no1. (4718)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4718

Jó, rendben,- megérem, hogy ihatok a dologból, de ha már elmerülünk ebben az építő jellegű beszélgetésben,- neked mi a véleményed ennek a 30 Literes proyect költség oldalát illetőleg?

Mert ugye szegény ember vízzel (meg egyéb adalékanyagokkal) főz.  :)

Előzmény: cloaked (4717)
cloaked Creative Commons License 2013.11.03 0 0 4717

A pontosság kedvéért: 20-30 literes hordóban 6-12 hónap a normál érlelési idő a kis felület miatt. Ha tipikus édes bourbont akarsz érlelni 4 vagy több éven át, akkor ahhoz 200 literest kell megtöltened, dehát a kishordós bourbönöket is el tudják adni odaát, pedig nem olyan olcsóak.

 

A hordó nemléte meg olyan kérdés a whiskynél, mintha a pálinkások a másik fórumon mind sima rézcsöves kuktával akarnának világraszóló pálinkát főzni. Azok az „űrhajók” sincsenek egész ingyen, amiket ők pálinkaüst címén összeberhelnek:)

Előzmény: Amateur-no1. (4714)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4716

Természetes dolog, hogy szeretnék, valami maradandót "alkotni".

Felteszem, ha módomban áll, akkor beszerzem AZT A HORDÓT és megteszek mindent, hogy majd aki kinyitja a hordómat, csodát találjon benne. Sajnos maximalista vagyok, egyenlőre amit ki tudok hozni a savanyúcefrésből, illetve az enzimes történetből ÜVEGBEN, akkor ebben gondolkodom, majd ha elém jön a lehetőség, akkor nem lépek el előle.

Egyenlőre a boros hordóimat nem tartom alkalmasnak erre, csak borra, bár van egy kis 65-Literes is.

Nem kötözködöm, csak a lehetőségeinket veszem számba, gondolom más sincs ezzel egyéb módon. :)

Előzmény: Kormoss' (4715)
Kormoss' Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4715

Ha jó (vagy inkább úgy mondom, hogy mindig jobb) whiskyt akarsz csinálni, akkor a hordó megkerülhetetlen, és ezt nem is érdemes tovább ragozni. Az üvegballonos, égetett fapálcákkal pihentetett verzió csak a bourbon whisky utánzására van, ahol az égett fa íz meghatározó szerepet tölt be az ital ízvilágában. Más whisky tipusokat az amatőrök nem nagyon szoktak otthon készíteni, nyílván azért mert még egy 3 éves, alap, itthon 2000 Forintos skótviszki ízvilágát sem tudnák leutánozni fadarabokkal egy üvegbe zárva.

 

Összeségében véve egy alap borubon leutánzására jó a pálcás "érlelés" (pláne ha az amerikai meghatározásban felállított követelményeket vesszük figyelembe), de ha komolyabbat akarsz bourbon kategórián belül, akkor megkerülhetetlen a hordó, és a 4-5 év hangyázás. Más whiskytipusoknál pedig ez alapvető.  

Előzmény: Amateur-no1. (4714)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4714

Summa.

 

Keresd meg azt a hordókészítőt, aki gyárt neked egyediben, számodra alkalmas faanyagból, mondjuk 20-30 Literes, tuti kiégetett hordót. (Ha nagyobbban gondolkodol, még rosszabb.) 

Alap, hogy egy ilyen méretet, sc- 20-35 E HuFt./ db.-ért kapod, ha rendeled belül kiégetve, szerény véredényem szerint, alsó hangon a másfélszerese.

Ezután kalkuláljunk azzal, hogy mibe fáj megtölteni, úgy anyagi és fizikai szemponokat figyelembe véve, majd csücsülj a hordód mellett minimum 2-5 évet és már készen is van az ital.

Igaz, közben lehet, hogy a hangyák addígra a hátadra hordták a zsákodat.

 

Tehát, mi történik, üvegballon és pörkölt tölgy, vagy csipsz.

Lehet, hogy egy kicsit sarkosan világítottam rá a lényegre, de van némi valóság alapja. 

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4713

Tehát, megint csak oda lyukadunk ki, hogy mindegy a keverék.:-) Oksa.

Előzmény: cloaked (4712)
cloaked Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4712

Egyébként amit te megtalálsz a neten, azt nyilván azok az amerikai mikrofőzdék is megtalálják, akik ebből akarnak megélni, mégse tud egyik se még 4 évesre hasonlító whiskyt sem érlelni 1-2 év alatt.

 

Nem arról van szó, hogy kis hordóban X hónap alatt ne lehetne JÓ whiskyt érlelni, ami sokkal jobb a pálcásnál (vagy akár nagy hordóval, mert a röviden érlelt még mindig jobb, mint ami nem látott hordót), csak nem olyan édes jellegű lesz, mint az idősebbek.

Előzmény: cloaked (4711)
cloaked Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4711

A Maker's 46 érlelésének a végén használnak francia tölgyből készült égetett dongákat (nem világos, hogy a hordóba teszik őket, vagy vegyesdongás fehér-francia hordókba töltik át a whiskyt). Az érlelés maga átlagosan 6 év, időjárástól függően (íz alapján).

Előzmény: ROBI876 (4709)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4710

Minimum 4 év többi fajtával ellentétben= 6 hónaposan is jobb, mint a léces-házi típusok. Lényeg a 3 hónapra redukálás lenne. Ez egy olyan "lélektani határ", lenne,,,mint a benzinnél a 400 ft-os ár.:-)))

Előzmény: ROBI876 (4709)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4709

Nem véletlenül kérdeztem rá a Maker"s Markra.:-)) Elvileg, amiket olvastam róla, több helyen, nekem az jött le, hogy az égetett francia tölgyfa hordóban gyorsan érlelődik, és 1-2 év alatt piac-kész. A minimum 4 év többi fajtával ellentétben.

Előzmény: cloaked (4708)
cloaked Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4708

Hátigen, ami nincs több, mint félig búzából, az nem búzawhisky, hanem „búzás bourbon”... Kezdő bourbönösként elszlopáltam egy üveg Maker's-t, de újra akarom kóstolni a városban. Az érlelése az íz alapján legalább 6 év, de a rozs fűszeressége nekem nagyon hiányzott belőle. A markáns hordó és a fűszertelen íz nekem akkoriban nem annyira jött be (mondjuk Blanton's meg Elijah Craig után jó, hogy húztam a szám:), de most már szerintem jobban ízlene pl. a JB Black-nél.

 

Azért megint említeném, hogy nem sokra mész azzal, hogy 6-8 év érleléssel milyen ízt ad az a recept. Ha az elmúlt években alakult mikrofőzdék receptjeihez hozzájutnál, az sokkal többet érne, mert ugye ők érlelnek fél év alatt kis hordókban, mert nincs pénzük 4 vagy több évre előre befektetni.

Előzmény: ROBI876 (4707)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4707

 Cloaked! Légyszi írj valamit, (sokat :-)) ) a Maker"s Mark-ról. A whiskynetet már néztem, nincs oda írva meddig érlelik, meg amúgy szerintem többet tudnál mondani róla, mint ami ott le van írva, "távirati stílusban".

  A home distillers-en is fenn van dettó ugyanez a recept, de ott búza-whisky néven.

Pedig amúgy nem sok búzát tartalmaz.

Előzmény: cloaked (4702)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4706

Egy nagyon jó kis olvasgatni-való, napokban bukkantam rá. Nekem a Noah Beam írás tetszett nagyon, no meg, a Maker"s Mark Whisky receptje is ott lapul, az oldalon.

 Sporttársaknak.:-)) : http://boutiqbar.blog.hu/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!